Hír archívum: 2014. szeptember

Más hónap

Magyarország közjogi berendezkedéséről - Alapjogokért Központ: Tévedések vannak a Human Rights First elemzésében

2014.09.12.

Szám.os pontatlanságot és ténybeli tévedést tartalmaz a Human Righst First (HRF) jogvédő szervezet augusztusi, részben Magyarország közjogi berendezkedéséről szóló jelentése - közölte az Alapjogokért Központ

Pótolják az elmaradásokat a bíróságok - A jogszabályi változások nyomán 25%-kal kevesebb a folyamatban lévő ügy

2014.09.10.

Az első negyedév ügyforgalmi adatai azt mutatják, hogy a jogszabályi változások nyomán megkezdték az elmaradások pótlását a bíróságok - jelentette ki az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke kedden Budapesten.

Lelkiismeret és vallás szabadságot sért a magyar egyházügyi törvény - Az Emberi Jogok Európai Bírósága ítéletet hozott

2014.09.10.

Elutasította az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) kedden a magyar kormány fellebbezését a magyar egyházügyi törvényt elmarasztaló április 8-i ítélete ellen.

Jogsértő pénzügyi tevékenység - Az MNB 56 milliós piacfelügyeleti bírság megfizetésére kötelezte a Meritum Hungary Zrt.-t

2014.09.10.

Engedély nélküli pénzkölcsönnyújtási és bejelentés nélküli pénzügyi szolgáltatás közvetítésére irányuló függő ügynöki tevékenységet végzett a Meritum Hungary Zrt. - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB), amely megtiltotta a jogsértő tevékenységek folytatását, s összesen 56 millió forint piacfelügyeleti bírság megfizetésére kötelezte a társaságot.

Hiányosságok és súlyos jelölési hibák minden második epres joghurtnál - A Néhib vizsgálati eredményei

2014.09.10.

A vizsgált 38 epres joghurt felénél talált jelölési hibákat vagy hiányosságokat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Hathatós segítség az építőipari viták rendezéséhez - A Teljesítésigazolási Szakértői Szervről

2014.09.10.

2013 tavaszán döntött az Országgyűlés a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv létrehozásáról, azzal a céllal, hogy az építőiparban tapasztalható, több száz milliárd forintra becsült kiegyenlítetlen tartozás rendezését megkönnyítse. A szervezet által kiadott szakvélemény alapot nyújt a felek közötti egyeztetéshez, vagy amennyiben megegyezésre nem kerül sor, meggyorsítja a bírósági eljárás folyamatát. - A szervezet létrehozásának céljáról, az eljárás menetéről, gyakorlati előnyeiről.

Alaptörvényt sért a devizahitel-törvény? - Megérkezett az Alkotmánybíróságra a fővárosi törvényszék bírájának indítványa

2014.09.09.

Megérkezett az Alkotmánybíróságra (Ab) hétfőn az az indítvány, melyben a Fővárosi Törvényszék egyik, bankok által indított devizahiteles pert tárgyaló bírája az eljárás alapjául szolgáló törvény alaptörvény-ellenességének megállapítását és visszamenőleges hatályú megsemmisítését kérte - mondta Bitskey Botond, az Ab főtitkára.

Áldozatvédelem a büntetőjogban - Trócsányi: Új irányt kell kapnia a kormány igazságügy-politikájának

2014.09.09.

A kormány az áldozatok pártján áll, arra törekszik, minél hatékonyabban segítsen a bűncselekményeket elszenvedőkön - jelentette ki Trócsányi László igazságügyi miniszter kedden Szegeden.

Súlyosan gondatlan olajipari társaság - Újabb 18 milliárd dollárra büntették a BP-t az amerikai olajkatasztrófa miatt - Szövetségi bírói ítélet

2014.09.09.

A "felelőtlensége" miatt legnagyobbrészt a BP viseli a felelősséget az Egyesült Államok legnagyobb olajömléséért, ami miatt további mintegy 18 milliárd dollárnyi büntetést kell majd kifizetnie.

Versenyjogi jogsértések 2013-ban - Parlament előtt a GVH elmúlt évről szóló beszámolója

2014.09.09.

Tavaly az előző évihez hasonló mennyiségű, 120 ügyet zárt le a Gazdasági Versenyhivatal, ebből 109 volt az új ügy, kettő pedig az utóvizsgálat - ezekkel az adatokkal indul a versenyhatóság múlt évéről szóló beszámolója, amelyet pénteken nyújtott be a parlamentnek.

Genetikai vizsgálat oldott meg egy történelmi bűnügyet - DNS-maradványok alapján azonosították Hasfelmetsző Jacket

2014.09.08.

Hasfelmetsző Jack személyazonosságát 126 évvel a szörnyű gyilkosságok után derítette ki egy amatőr nyomozó, Russel Edwards. A tettes, akinek kilétét az egyik helyszínen talált vállkendőn megőrződött DNS-maradványok árulták el, nem más, mint Aaron Kosminski 23 éves lengyelországi bevándorló.

Kielemkedő szakmai munka az igazságügy területén - Deák Ferenc-díjat kapott Zlinszky János és Kilényi Géza

2014.09.08.

Trócsányi László miniszter átadta az 1992-ben alapított Deák Ferenc-díjat Zlinszky János professzornak, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kara volt dékánjának és Kilényi Gézának, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem professor emeritusának 2014. szeptember 8-án.

Szabálykövetőbb idegenforgalom - Az idei főszezonban a vendéglátók 31%-ánál tártak fel hiányosságot a felügyelők

2014.09.08.

Az idei nyári idegenforgalmi főszezonban a hatósági ellenőrök a korábbinál kevesebb fogyasztóvédelmi szabálytalansággal találkoztak, egyre több vállalkozás nyújt korrekt szolgáltatást, és képvisel jogkövető, fogyasztóbarát szemléletet - hangsúlyozta Koszorús László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára, sajtótájékoztatón Budapesten.

Erőteljes lépések az illegális terhességmegszakítások ellenében - Az abortuszok a nemi arányok eltorzulásához vezetnek Kínában

2014.09.08.

A nemi arányok eltorzulásának további súlyosbodását megakadályozandó erőteljesebben lépnek fel a jövőben az illegális ultrahangos vizsgálatok és abortuszok ellen a kínai hatóságok.

Kartellező chipkártya-gyártók - 138 millió euró bírságot szabott ki az Európai Bizottság

2014.09.08.

Kartellezés miatt 138 millió euró bírságot szabott ki az Európai Bizottság chipkártyák gyártóira - jelentette be Joaquín Almunia versenyjogi biztos.

Kiszámítható életpályamodell a büntetés-végrehajtásban - Ünnepi állománygyűlés a büntetés-végrehajtási szervezet napja alkalmából

2014.09.08.

Olyan kiszámítható életpályát kívánnak kialakítani a büntetés-végrehajtás (bv) területén is, amelyben mind az anyagi, mind az előmeneteli lehetőségek biztosítva vannak - mondta Tasnádi László, a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára Budapesten, a büntetés-végrehajtási szervezet napja alkalmából tartott ünnepi állománygyűlésen.

Alkotmánybírósági mustra - Közjegyzői nyugdíjkorhatár

2014.09.08.

Az Alkotmánybíróság a nyári ítélkezési szünet után szeptember 9-én tartja első teljes ülését, amelynek napirendjén szerepel többek közt a nyugdíjkorhatárt elért közjegyzők szolgálati viszonyának megszűnését, továbbá a Normafa-törvényt támadó alkotmányjogi panasz is.

Hatvanöt igazságügyér

2014.09.05.

Magyarországon eddig 65-en töltötték be az igazságügy-miniszteri tisztet. A hivatalban lévő miniszter, Trócsányi László a rendszerváltás utáni éra tizedik tárcavezetője. Olyan neves elődei voltak, mint Deák Ferenc, Horvát Boldizsár, Szilágyi Dezső, Plósz Sándor, Wekerle Sándor, Bethlen István vagy Lázár Andor.

Az 500 millió forint feletti reklámbevétel adóköteles - Jogalkalmazói kérdések és válaszok a reklámadótörvény kapcsán

2014.09.05.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerint "az igazságosabb közteherviselés miatt bevezetett" reklámadótörvény világos, rövid és egyszerű, a szabályokat csak nagy nehézségek árán lehet félremagyarázni; a reklám közzététele adóköteles, ha a közzététel a törvényben meghatározott platformon valósul meg, adót 500 millió forint feletti reklámbevétel után kell fizetni.

Áldozatvédelmi Szabadegyetem Szegeden - Fókuszban a megelőzés, az áldozatsegítés és az egyének felelőssége

2014.09.05.

Áldozatvédelmi Szabadegyetemet tartottak szerdán Szegeden. A Csongrád megyei összefogás az áldozattá válás megelőzése és az áldozatsegítés érdekében című pályázat kapcsán a résztvevők összegezték tapasztalataikat.

Miniszteri biztosokat neveztek ki az igazságügyi tárcánál - Megújul a jogászképzés, a büntető- és a polgári eljárás jogi szabályozása

2014.09.05.

Négy miniszteri biztost neveztek ki az Igazságügyi Minisztériumban (IM). Trócsányi László igazságügyi miniszter erről szóló utasításai a Hivatalos Értesítő legfrissebb, szerdai számában jelentek meg. Megjelent Budai Gyula miniszteri biztosi kinevezése is, amelyben feladatait is részletezik.

Jogászkodás helyett egymás iránti tisztelet és megbecsülés - Háromnapos nemzetközi eszmecsere a mediációról Keszthelyen

2014.09.05.

A bíróknak bizonyos ügyekben félre kell tennie a jogászkodást, fel kell ismernie a korlátait, tudnia kell, hogy mikor kell nagyobb szerepet kapnia az emberségnek, a jóérzésnek, az egymás iránti tiszteletnek és megbecsülésnek - jelentette ki Handó Tünde csütörtökön Keszthelyen, a mediációról rendezett nemzetközi konferencián.

Jogvita a védett állatok importengedélyéről - Európai Bíróság: Jogszerűtlenül döntöttek a magyar hatóságok

2014.09.05.

Védett állatok importengedélyének kiadásával kapcsolatos szabálytalanságok esetén a hatóságok csak a szabálytalansággal ténylegesen érintett példányokat kobozhatják el - állapította meg csütörtökön az Európai Unió Bírósága Luxemburgban a magyar hatóságok és a Szófiai állatkert között néhány, Magyarországon keresztül szállított védett madár elkobzása nyomán kialakult jogi vita kapcsán.

A kitüntetések adományozási rendjéről - Kormányrendelet jelent meg a Magyar Közlönyben

2014.09.05.

Egységes rendeletbe foglalták négy kitüntetés - a Magyar Szent István Rend, a Magyar Becsület Rend, a Magyar Érdemrend és a Magyar Érdemkereszt - adományozásának rendjét.

Újranyílik a martonvásári börtön, bővül a Budapesti Fegyház és Börtön - 200 fogvatartotti férőhellye bővül a büntetés-végrehajtás

2014.09.05.

Fél éven belül újranyitják a martonvásári börtönt – ttájékoztatott a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságától (BVOP), amely pénteken ünnepli a büntetés-végrehajtási szervezet napját.

Átláthatóan működő bírósági szervezet - Javaslatok a bírói jogállási és szervezeti törvények módosítására

2014.09.04.

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke stratégiai célként határozta meg a bíróságok központi igazgatásának átlátható működését. A jogszabálytervezetek véleményezése, illetve a jogalkotási kezdeményezések során a bírósági vezetők, a bírói kar, illetve az Országos Bírói Tanács (OBT) javaslatai és véleménye ennek jegyében a korábbiaknál nagyobb hangsúlyt kapott.

Háborús bűnökkel gyanúsított személyeket vettek őrizetbe Bosznia-Hercegovinában

2014.09.04.

Háborús bűnök megalapozott gyanújával vett őrizetbe a boszniai rendőrség 13 egykori boszniai szerb katonát hétfőn.

Rekordmennyiségű afganisztáni heroin-fogás Oroszországban - Az ENSZ nem lép fel az kábítószer-előállítás és csempészés ellen?

2014.09.04.

Rekordmennyiségű, két és fél tonnányi, Afganisztánból származó heroint foglaltak le az idén Oroszországban - közölte az orosz Szövetségi Kábítószer-ellenes Szolgálat vezetője keddi moszkvai tájékoztatóján.

Bizonyos időszakokban tisztességes devizahitel szerződések - Részlegesen pert nyert a Magyar Cetelem Bank

2014.09.04.

Részlegesen megnyerte a magyar állam ellen indított devizahiteles pert a Magyar Cetelem Bank; a Fővárosi Törvényszék szerdán kihirdetett elsőfokú, nem jogerős ítélete szerint bizonyos időszakokban megfeleltek a tisztességesség törvényi kritériumainak a bank euróalapú személyi kölcsöneinek általános szerződési feltételei.

A szórólapos hirdetések buktatói - Hat aranyszabály a Budapesti Békéltető Testület ajánlásával

2014.09.03.

„600 Ft-os alkatrész beépítése alig egy óra alatt, nyugdíjas kedvezménnyel csak most, csak Önnek csak 40.000 Ft-ért!” - Akár ezt a szlogent is alkalmazhatta volna (persze nem tette) az a kerületi szerelő, aki szórólapján ingyenes kiszállást és nyugdíjas kedvezményt ígért a fogyasztóknak. Az érintett panaszos fürdőszobájában éjjelente kétóránként kellett feltörölni a vizet. Ezért szakembert hívott, azonban már rögtön gyanús volt, hiszen a hirdetőnek köze sem volt ahhoz a személyhez, aki hozzá végül kiszállt. A Budapesti Békéltető Testülethez beadott kérelem pedig már el nem végzett, de kiszámlázott tételekről, a szerelő későbbi elérhetetlenségéről és negyvenezer forintos óradíjról szól.

Jogsértő tartalmakhoz vezető linkek - Szerzői jogi indokkal napi egymillió URL eltávolítását kezdeményezik a Google keresőjéből

2014.09.03.

A Google-höz folyamatosan érkeznek a megkeresések azzal kapcsolatban, hogy a megfelelő domaineket, illetve azok bizonyos elemeit távolítsa el a keresőtalálatok közül. A legtöbbször a szerzői jogok tulajdonosai és az őket képviselő szervezetek kifogásolnak olyan linkeket, amelyek állítólag jogsértő tartalomhoz vezetnek, de a kormányzati szervek és a bíróságok is gyakran szorgalmazzák egyes anyagok eltávolítását vagy felülvizsgálatát – olvasható a Bitport honlapján.

A légi támogatás fontos elem az illegális bevándorlás felderítésében - Magyarország 1100 kilométer schengeni külső határszakaszt felügyel

2014.09.03.

Magyarország mintegy 1100 kilométer hosszúságú schengeni külső határszakaszán a légi támogatás fontos elem az illegális migráció felderítésében - mondta Papp Károly altábornagy, országos rendőrfőkapitány Bácsbokodon, a Bácska Helikopterbázis átadásán.

Anyanyelv- és jelképhasználat Romániában - Az RMDSZ új jogszabályokkal készül a parlament őszi ülésszakára

2014.09.03.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) anyanyelv- és jelképhasználati jogszabályokat szeretne elfogadtatni a bukaresti parlament őszi ülésszakán - közölte Máté András, az RMDSZ újraválasztott képviselőházi frakcióvezetője.

Péntekig döntés születik az Oroszország elleni új uniós szankciókról - A Bizottság bővített szankciós csomag összeállítására készül

2014.09.03.

Az Európai Unió tagállamainak kormányai péntekig döntenek az Oroszország elleni új szankciókat tartalmazó csomagról - közölte az Európai Parlament külügyi bizottsága előtt Brüsszelben Federica Mogherini, az EU soros elnöki tisztségét betöltő Olaszország külügyminisztere, akit szombaton a tagállami csúcsvezetők az új uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselői tisztségre jelöltek.

Magyar közreműködéssel felszámolt nemzetközi gyógyszerhamisító hálózat - A bűnbandának több mint húszezer károsultja van

2014.09.03.

A magyar rendőrség is részt vett annak a gyógyszer-hamisítási ügynek a felgöngyölítésében, amelynek Európa-szerte több mint húszezer károsultja van - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedden a rendőrség honlapján.

Megújult a birosag.hu civil-adatbázisa - A felhasználóbarát menü hatékonyabb keresést tesz lehetővé

2014.09.02.

A cél egy civil szervezetekre vonatkozó, felhasználóbarát menü létrehozása volt, ami az érdeklődők számára sokkal hatékonyabb, strukturáltabb keresést tesz lehetővé.

Cameron: Könnyebb lesz bevonni a terrorgyanúsítottak útlevelét - Terrorellenes szigorító intézkedéseket tervez a brit kormány

2014.09.02.

Könnyebb lesz a határon bevonni azoknak a brit állampolgároknak az útlevelét, akik a hatóságok gyanúja szerint terrorcselekmények elkövetése végett akarnak külföldre utazni, vagy azért, hogy ott terrorszervezetekhez csatlakozzanak - közölte hétfőn a brit miniszterelnök.

Új természetvédelmi területekről döntött a földművelésügyi miniszter - A rendeletek hétfőn jelentek meg a Magyar Közlönyben

2014.09.02.

Fejér megyében új területet nyilvánított védetté, a Bács-Kiskun megyei Szelidi-tó természetvédelmi területhez pedig új területet csatolt a földművelésügyi miniszter - az erről szóló rendeletek hétfőn jelentek meg a Magyar Közlönyben.

Mesés fizetések a Nemzetközi Törvényszék börtöneiben - Havi 1200 eurót is kaphatnak a végzett munkért cserébe a fogvatartottak

2014.09.02.

Akár a szerb miniszterelnöknél vagy az államfőnél is nagyobb fizetést kaphatnak azok, akik a hágai Nemzetközi Törvényszék által kijelölt európai börtönökben raboskodnak - adta hírül a szerb sajtó a némileg szenzációhajhász módon tálalt, de valós alapokon nyugvó információt.

A mágneses játékok 43 százaléka veszélyes a gyermekekre - A biztonsági követelmények teljesüléséről - NFH vizsgálat

2014.09.02.

A mágneses játékok kiemelkedően nagy arányban nem felelnek meg az előírásoknak, a mechanikai és villamos laboratóriumban vizsgált játékok 43 százaléka tartalmazott a gyermekekre veszélyes mágnest - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) keddi közleményében.

Igazságszolgáltatás elleni bűncselekmények - A hamis vád - Letölthető tanulmány

2014.09.02.

Ügyvédi visszaélés, zugírászat, zártörés - Az igazságszolgáltatás elleni bűncselekmények az igazságszolgáltatás tisztaságát, a bírói hatalom gyakorlását támadják, zavarják vagy veszélyeztetik. - A hamis vád bűntette a jogtörténet és a hatályos szabályozás tükrében

A jelöltek átadhatják a választók adatait a jelölőszervezetüknek - NAIH: Adatfeldolgozásra vonatkozó szerződés szükséges az átadáshoz

2014.09.02.

Nincs akadálya annak, hogy az önkormányzati választáson induló jelöltek átadják a jelölőszervezetüknek a választói névjegyzékben szereplők név- és lakcímadatait, hogy a megbízásukból lefolytassa a kampányt - mondta Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke.

Közpénz-milliárdokkal külföldre szökött kínai közszolgák - Új fejezetet nyitott a korrupció elleni harcban a büntetőeljárás módosítása

2014.09.02.

Távollétében tárgyalták egy családjával és tetemes elsikkasztott összeggel külföldre szökött volt kínai hivatalnok ügyét a kelet-kínai Csianghszi tartományban, ami új fejezetet nyithat a közpénz-milliárdokkal "felszívódó" közszolgák elleni jogi harcban.

Tisztázott ellentmondások a Mol-INA ügyben - A hágai állandó választottbíróság közös nyilatkozatra utasította a feleket

2014.09.02.

Az UNCITRAL szabályai szerint működő hágai állandó választottbíróság utasítására Horvátországnak és a Mol Nyrt.-nek közös nyilatkozatot kellett kiadnia a köztük lévő perről, a dokumentum tartalmazza azt is, hogy a felek és képviselőik az eljárás lezárásáig nem nyilatkozhatnak az ügyről.

Alkotmány fogja tiltani az azonos neműek házasságát Macedóniában - Még az idén módosul az alaptörvény

2014.09.02.

Még az idén módosul a macedón alkotmány, a változtatás hét pontjának egyike a házasságot és a bejegyzett élettársi kapcsolatot egy férfi és egy nő közösségére szűkíti.

Vesztegetéssel megszerzett nyelvvizsgák - Több mint ezer gyanúsítottal szemben zárult le a nyomozás Pest megyében

2014.09.02.

Több mint ezer gyanúsítottal szemben zárult le a nyomozás a vesztegetéssel megszerzett nyelvvizsgák ügyében Pest megyében - tájékoztatott a Pest Megyei Főügyészség szóvivője hétfőn,

Alaptörvény-ellenesek a Btk. büntetéskiszabási szabályai - Kónya: Néhány száz büntetőügy kerülhet a Kúriára az Ab-döntés nyomán

2014.09.01.

Néhány száz büntetőügy kerülhet rövidesen a Kúriára az Alkotmánybíróság (Ab) szigorúbb halmazati büntetéskiszabási szabályokkal kapcsolatos júliusban kihirdetett döntése nyomán - mondta Kónya István, a Kúria elnökhelyettese, a legfelsőbb bírói fórum büntető kollégiumának korábbi vezetője.

Devizahitel-perek - Elutasított keresetek, elhalasztott döntéshozatal - Újabb tárgyalások a héten a Fővárosi Törvényszéken - Összefoglaló

2014.09.01.

A múlt héten 19 per elsőfokú tárgyalásával folytatódtak a devizahiteles perek a Fővárosi Törvényszéken, amely az ügyek többségében - beleértve a nagyobb bankok közül az Erste, a K&H, az MKB, és a Raiffeisen keresetét, szeptember elejére halasztotta a döntéshozatalt.

Mától kizárólag online pénztárgépet használhatnak a vállalkozások - Az átállást elmulasztókat akár egymilliós bírsággal is sújthatja a NAV

2014.09.01.

A vállalkozások szeptember 1-jétől már csak online pénztárgépet használhatnak, ami új irányt ad a pénztárgépes ellenőrzéseknek; jelenleg 163 700 kassza áll összeköttetésben az adóhatósággal - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000