Hír archívum: 2014. október

Más hónap

Jánosi és fia: Visszaállított apasági vélelem – Egy híres ügy a magyar jogtörténetből

2014.10.31.

Az Alkotmánybíróság 1991. november 5-én nemcsak alkotmányellenesnek találta a családjogi törvény egyik rendelkezését, hanem egyúttal megsemmisítette az indítványt benyújtó Jánosi Antal apasági perében hozott két bírósági ítéletet is. Ilyen döntésre addig és még utána is egy jó darabig nem volt példa a taláros testület történetében.

Orbán: Ebben a formában nem lehet bevezetni az internetadót - Nemzeti konzultáció indul januárban az internet szabályozásáról

2014.10.31.

Az emberek megkérdőjelezik a távközlési adó kiterjesztésének ésszerűségét, ezért az ebben a formában nem vezethető be, így módosítani kell a parlament előtt fekvő adótörvény-javaslatot - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Tájékoztatási kötelezettség villamosenergia és földgáz áremeléssel kapcsolatban - Az Európai Unió Bírósága ítéletet hozott

2014.10.31.

A villamos energiával és földgázzal általános ellátási kötelezettség keretében ellátott fogyasztókat minden áremelés hatálybalépése előtt megfelelő időben tájékoztatni kell ezen áremelés indokairól, feltételeiről és mértékéről. Mivel a jelen ügyben szereplő német szabályozás nem írta elő e tájékoztatást, ellentétes a villamos energiáról szóló 2003/54 irányelvvel és a földgázról szóló 2003/55 irányelvvel - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

A banktitoknak befellegzett - Automatikus pénzügyi információcseréről kötött egyezményt 51 ország Berlinben

2014.10.31.

Ötvenegy állam és terület, köztük Magyarország kötött egyezményt Berlinben arról, hogy a pénzügyi visszaélések és az adóelkerülés elleni fellépés jegyében megkezdik a pénzügyi információk automatikus cseréjét - jelentette be Angel Gurría, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) főtitkára az aláírást követő sajtótájékoztatón.

Zéró tolerancia az illegális filmrögzítések ellenében - Betiltják a rögzítésre alkalmas digitális eszközöket az amerikai mozikban

2014.10.31.

Betiltják a rögzítésre alkalmas digitális eszközök - okosszemüvegek, okoskontaktlencsék, okoskarórák - viselését az amerikai mozikban - írja a Variety filmes portál.

Független bírák, magas színvonalú ítélkezés, optimális gazdálkodás - Támogatta az igazságügyi bizottság az OBH és a Kúria 2013-as beszámolóit

2014.10.31.

Az Országgyűlés igazságügyi bizottsága csütörtökön ellenszavazat nélkül fogadta el az Országos Bírósági Hivatal (OBH) és a Kúria tavalyi beszámolóit, amelyeket hamarosan a képviselők a parlament plenáris ülésén tárgyalhatnak.

Jogszerűen foglalkoztatva - A munkaügyi ellenőrzés jelentősége és a kollektív jogok

2014.10.31.

A munkaügyi ellenőrzés a foglalkoztatással kapcsolatos jogviszonyok valamennyi lényeges területét lefedi. A hatóság hatásköre korábban ennél is szélesebb volt, mivel 2011. december 31. napjáig a kollektív jogok betartását is ellenőrizhette. A módosító törvény indoklása szerint „a szakszervezetek, illetve - tágabban - a munkavállalók munkahelyi érdek-képviseletei jogainak azért nem indokolt a munkaügyi ellenőrzés keretén belüli vizsgálata, mivel azokat a munkaügyi bíróságok a jövőben is hatékonyan védhetik.”

Milliárdos nagyságrendben nő a bíróságok és ügyészségek forrása - Mire mennyi? - A 2015. évi költségvetéséről szóló törvényjavaslatról

2014.10.31.

Benyújtotta a kormány Magyarország 2015. évi központi költségvetéséről szóló törvényjavaslatot az Országgyűlésnek csütörtökön. Milliárdos nagyságrendben emelkedik a bíróságok, ügyészségek költségvetése, az Igazságügyi Minisztériumé (IM) pedig a tárca átalakulása miatt alapvetően megváltozik a törvényjavaslat szerint.

Szólás- és sajtószabadság korlátokkal - A magyar szabályozás illeszkedik az európai normákhoz - Médiakonferencia

2014.10.31.

A magyar médiaszabályozás alapvetően megfelel az európai uniós tagállamokban jellemző szabályozásnak - hangzott el a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa mellett működő Médiatudományi Intézet és a Magyar Tudományos Akadémia Médiatudományi Kutatócsoportja által szervezett, a sajtószabadságról és a médiaszabályozásról tartott budapesti konferencián csütörtökön.

Bejelentővédelmi ügyvédek - Még nem elterjedt a whistleblowing rendszerek alkalmazása

2014.10.30.

A munkáltatók által alkalmazható visszaélés-bejelentési ("whistleblowing") rendszerek jogi kereteit tavaly fektette le az országgyűlés, a vonatkozó jogszabály pedig idén januárban lépett hatályba, mégsem terjedt el eddig széleskörűen.

Szlovéniában nem megfelelően biztosítottak az azonos nemű párok jogai - Vitára bocsátják a szabályozást megújító törvénytervezetet

2014.10.30.

Vitára bocsátják az azonos nemű párok jogairól szóló törvénytervezetet Szlovéniában, miután az alkotmánybíróság a hatályban lévő jogszabályt alkotmányellenesnek nyilvánította - írta a Delo szlovén napilap.

Erőszakos bűncselekmények elkövetésére sarkalló gének? - Egy elítélteket vizsgáló nemzetközi kutatócsoport eredményeiről

2014.10.30.

Csaknem kilencszáz finnországi elítélt genetikai vizsgálata révén két olyan gént azonosítottak, amelyek az erőszakos bűncselekmények elkövetésének rizikóját növelhetik. A kutatás eredményeiről a Molecular Psychiatry című folyóiratban jelent meg tanulmány.

A drónok fejlődése meghaladta a törvényi szabályozás korlátait - Utólag kell létrehozni a hiányzó rendelkezéseket - Konferencia

2014.10.30.

A vezető nélküli repülőgépek (drónok) fejlesztése jelentősen felgyorsult, a törvényi szabályozás pedig ezt nem tudta követni, a szabályokat utólag kell létrehozni, ezzel az unió és Magyarország is folyamatosan foglalkozik - hangzott el szerdán Budapesten egy a témában tartott konferencián.

Milliárdos áfacsalás könyvelői irányítással - Adóminimalizáló bűnözői csoportot leplezett le a NAV

2014.10.30.

Egy szegedi könyvelő és férje irányította bűnözői csoportot leplezett le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), a cukor, étolaj és húsipari termékek áfájával csaló gyanúsítottak egymilliárd forintot meghaladó kárt okoztak a költségvetésnek.

Mit tudunk a békéltető testületekről? - Kampány indult az ismertség növelése érdekében - Kisfilmmel

2014.10.30.

A Teszt és Piac Fogyasztóvédelmi Egyesület a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium támogatásával 2014. október 28. és november 2. között televíziós kampányt indít a békéltető testületek ismertségének növelése érdekében.

Megtévesztő tévéreklámok - 90 milliós bírsággal súlytotta a Telekom-ot a Versenyhivatal

2014.10.30.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntése szerint a Magyar Telekom Távközlési Nyrt. (Telekom) 2013 őszén az üzletfelek megtévesztésére alkalmas tájékoztatást adott a Next Business XL, illetve a Next Business M üzleti díjcsomagok áráról. A jogsértés elkövetéséért 90.000.000 Ft bírságot szabott ki a GVH.

Nagy Önkormányzati Kézikönyv - A BM új kiadványa jogi, szakmai támpont az önkormányzati szférának

2014.10.29.

Kézikönyvet készített a Belügyminisztérium az önkormányzati szereplők számára. Pogácsás Tibor, a tárca önkormányzati államtitkára a Nagy Önkormányzati Kézikönyv címet viselő kötet szerdai bemutatásán arról beszélt: a szakterület az elmúlt 24 évben sokat változott, össze kellett csiszolni a kormány és az önkormányzatok működését, kialakítani az embereknek nyújtott szolgáltatások, ellátások rendszerét.

Halottak napja, temető látogatás, sírmegváltás - Lehetőségek és kötelezettségek - A temetői rend, a fizetendő díjak szabályozásáról

2014.10.29.

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségéhez egyre több kérdés érkezik, hogy van-e általános szabályozás a temetők rendjét, a sírmegváltást, a fizetendő díjakat tekintve, nem tudják a fogyasztók kihez fordulhatnak, mik a lehetőségeik, kötelezettségeik.

Harc az illegális vallási szekták ellen - Vallási kultuszokra vonatkozó jogi szabályokat hoztak Kínában

2014.10.29.

Kifejezetten a vallási kultuszokra vonatkozó jogi szabályok bevezetésével és kemény büntetésekkel indít a harcot a szekták ellen a kínai vezetés - számolt be kedden a China Daily napilap.

Magas színvonalú szolgáltatás bírósági ügyfeleknek - Átadták a Budapest Környéki Törvényszék új ügyfélcentrumát

2014.10.29.

A bírósági ügyfeleknek olyan színvonalú szolgáltatást kell kapniuk, mint amilyen általában a versenyszférában is elvárható - erről beszélt Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke a Budapest Környéki Törvényszék új ügyfélcentrumának átadóünnepségén.

Mit tehet az bíró? - Beszélgetés Makai Lajossal, a MABIE elnökével az új bírói etikai kódexről

2014.10.29.

Heteken belül elfogadhatja az Országos Bírói Tanács az új bírói etikai kódexet, mely bíróknak, ülnököknek és igazságügyi alkalmazottaknak nyújt viselkedési iránymutatást. A kidolgozásban a Magyar Bírói Egyesület is tevékenyen rész vett. Makai Lajos elnökkel beszélgettünk.

Egyre többen használnak legális letöltési lehetőségeket - A HENT kutatási eredményei 2014-ben

2014.10.29.

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület az elmúlt öt évhez hasonlóan 2014-ben is ezerfős reprezentatív közvélemény-kutatás keretében vizsgálta, hogyan viszonyulnak az emberek a hamisítás jelenségéhez.

Százzal kevesebb bíróság és ügyészség Horvátországban - A horvát kormány elfogadta a végleges törvénytervezetet

2014.10.29.

A kormány a múlt héten elfogadta azt a végleges törvénytervezetet, amely meghatározza a bíróságok és ügyészségek illetékességi területét és székhelyét. A bíróságok és ügyészségek száma így százzal csökken majd – írta a Jutarnji List.

Közigazgatási bíráskodásból kizárt gázkereskedő - Villalón főtanácsnok: Ellentétes az uniós joggal a magyar bírósági gyakorlat

2014.10.28.

Pedro Cruz Villalón főtanácsnok szerint ellentétes az uniós joggal az a magyar bírósági gyakorlat, amely kizárja a közigazgatási bíráskodáshoz való hozzáférésből az olyan gázkereskedőt, amely a nemzeti szabályozó hatóság egyik határozatát kívánja megtámadni. - Főtanácsnoki indítvány a C-510/13. sz. E.ON Földgáz Trade ügyben

Különleges kegyelmi eljárás tényleges életfogytiglanosoknak - Büntető tárgyú törvények módosítása az Országgyűlés napirendjén

2014.10.28.

Különleges kegyelmi eljárást vezetne be a tényleges életfogytiglanra ítéltek számára a büntetés-végrehajtási törvény javasolt módosítása - ismertette az igazságügyi miniszter kedden az Országgyűlésben.

Bűncselekmények rímbe szedve - A békés együttélésért - Versben jelenteti meg a Hargita megyei rendőrség hivatalos közleményeit

2014.10.28.

Egy-egy tréfásnak szánt versike is megjelenik keddtől a székelyföldi Hargita megye rendőrségének honlapján a bűncselekményekről szóló közlemények végén – közölte a hírt a maszol.ro erdélyi magyar portál.

177 milliárd eurós veszteséget okozott 2012-ben a héabevétel-kiesés - Elveszett közpénzek az Unióban - Az Európai Bizottság tanulmánya

2014.10.28.

A héabevétel-kiesésről szóló, ma közzétett bizottsági tanulmány szerint 2012-ben körülbelül 177 milliárd EUR bevételkiesés származott a hozzáadottérték-adóval kapcsolatos szabályok megszegéséből és az elmaradt héabefizetésekből. Ez 26 tagállam várt teljes héabevételeinek 16%-a1. A tanulmány részletes adatokat közöl a 26 tagállamban fizetendő és a 2012-ben ténylegesen beszedett hozzáadottérték-adó összege közötti különbségről. Módszertani változások következtében emellett a tanulmányban aktualizálták a korábban már közzétett, 2009 és 2011 közötti adatokat. A beszámoló továbbá ismerteti a héabevétel-kiesést előidéző főbb tényezőket, és áttekintést ad a gazdasági környezet és a szakpolitikai döntések héabevételekre gyakorolt hatásáról.

Túlzsúfolt zárkák - Alaptörvényt sért a fogvatartottak elhelyezéséről szóló jogszabály - Ab-határozat

2014.10.28.

Az Alkotmánybíróság a 2014. október 27-én hozott határozatában megállapította, hogy a fogvatartottak többszemélyes elhelyezése esetén biztosítandó mozgás-, illetve légtér mértékéről szóló jogszabályi rendelkezés nemzetközi jogba ütközik és alaptörvény-ellenes, ezért 2015. március 15-i hatállyal megsemmisítette.

Közmunkáért szociális juttatás - Szigorúbb jogosultági elbírálásra számíthatnak Szerbiában a segélyből élők

2014.10.28.

Az eddigieknél jóval szigorúbb jogosultági elbírálásra számíthatnak Szerbiában a szociális segélyből élők, miután a belgrádi kormány úgy döntött, hogy közhasznú munkát kell végezniük a szociális segélyben részesülők közül a munkaképeseknek, illetve továbbképzéseken kell részt venniük.

Papírfecniken vállalt súlyos kötbérek, tíz év helyett csak két év jótállás - Tipikus építőipari viták a Budapesti Békéltető Testület asztalán

2014.10.28.

A körültekintő szerződéskötés teljes hiánya, végrehajtás alá vont cégek, elnehezülő fogyasztói jogérvényesítés – a Budapesti Békéltető Testülethez beérkező építőipari ügyek jól mutatják azokat a tipikus problémákat, amelyek elkerülhetőek lennének egy kis odafigyeléssel.

Megszűnik az orvosi vizitdíj és a receptdíj Csehországban - Januártól már csak a mentőszolgálat igénybevételéért kell illetéket fizetni

2014.10.28.

Januártól megszűnik az orvosi vizitdíj és a receptdíj Csehországban. A cseh képviselőház korábbi döntését szerdán a szenátus is megerősítette.

Beutazási botrány - Az Egyesült Államok legfőbb ügyészéhez és az amerikai ügyvivőhöz fordult a főügyész

2014.10.28.

Az Amerikai Egyesült Államok legfőbb ügyészéhez, illetve a budapesti nagykövetség ideiglenes ügyvivőjéhez fordult Polt Péter legfőbb ügyész. Az Amerikai Egyesült Államok által elrendelt beutazási tilalommal kapcsolatban Polt Péter írásban válaszolt egy országgyűlési képviselő hozzá intézett kérdéseire.

Csíny vagy bűncselekmény? - A fiatalkorúak által elkövetett leggyakoribb szabályszegések büntetőjogi megítélése

2014.10.27.

Mikor tekinthetünk egy magatartásra még fiatalkori csínyként, és mikor minősül a tett már büntetendő, törvénybe ütköző cselekménynek? Hol húzódnak a büntetendőség határai? Milyen következményekkel számolhat egy fiatal? - A fiatalkorúak által elkövetett leggyakoribb szabályszegések büntetőjogi megítélése

Fogyasztóval szembeni valótlan információközlés - Az UPC-ügy az Európai Unió Bíróságának asztalán

2014.10.27.

Nils Wahl főtanácsnok szerint az egyetlen fogyasztóval szembeni valótlan információközlés, amennyiben az elkülönült esetnek minősül, nem tekinthető tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnak. - Főtanácsnoki indítvány a C-388/13. sz. UPC ügyben

Felső korlát az internetadónak - 700 forintban maximalizálná az új adó mértékét a Fidesz javaslata

2014.10.27.

Hétfőn nyújtja be a Fidesz a parlamentnek azt a módosító indítványát, amelyben javasolja, hogy maximum havi 700 forint lehessen az internetadó mértéke.

Elektronikus közúti áruforgalmi ellenőrzés az áfacsalások ellenében - Január 1-jével vezetik be a Trade Controll rendszert

2014.10.27.

A kormány 2015. január 1-jével elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszert (Trade Controll) vezet be az áfacsalások megakadályozására. A rendszer célja az áruk útjának nyomon követésével annak megelőzése, hogy Magyarországon az adóhatósághoz előzetesen nem bejelentett áruk kerülhessenek forgalomba.

Környezetvédelmi termékdíj-köteles lesz a művirág és az irodai papír - Változik a termékdíjról szóló törvény az adótörvény-javaslat alapján

2014.10.27.

A kormány által kedden benyújtott jövő évi adótörvény-javaslat alapján számos termékkel, így bizonyos vegyi és műanyag termékekkel, valamint az irodai papírral bővülne ki jövőre a környezetvédelmi termékdíj-köteles termékek köre - hívja fel a figyelmet elemzésében a Deloitte tanácsadó cég.

Különleges megoldások a hatékonyabb igazságszolgáltatásért - Az amerikai legfelsőbb bíróság elnökével egyeztetett a Kúria elnöke

2014.10.27.

Az amerikai legfelsőbb bíróság elnökével, valamint a washingtoni szövetségi fellebbezési és az elsőfokú bíróságon tárgyalt az elmúlt napokban Darák Péter, a Kúria elnöke, aki Washingtonban részt vett a nemzetközi adójogi bírák éves világtalálkozóján is.

Politikamentes állami hivatalnoki apparátus? - Alkotmányt sért az állami alkalmazottakról szóló törvény a cseh államfő szerint

2014.10.27.

Megerősítette az állami alkalmazottak jogállásáról szóló törvény módosítását pénteken a cseh képviselőház. A testület ezzel felülbírálta Milos Zeman államfő vétóját, az elnök leginkább azért utasította el a módosítást, mert az tartalmazza az úgynevezett politikai miniszterhelyettesek tisztségét.

A bankok szanálási alapokhoz való hozzájárulásáról - A Bizottság elfogadta a részletes szabályokat

2014.10.27.

Az Európai Bizottság ma elfogadta a bankok által a nemzeti szanálási alapokba és az Egységes Szanálási Alapba befizetendő hozzájárulás kiszámításáról szóló, felhatalmazáson alapuló jogi aktust, illetve a tanácsi végrehajtási jogi aktusra irányuló javaslattervezetet.

A nemzet ügyvédje - Arckép Apponyi Albert volt kutuszminiszter, politikus, nemzetközi jogászról

2014.10.24.

Volt kultuszminiszter, hat évtizeden át parlamenti képviselő. Ötször jelölték Nobel-békedíjra, de nem kapta meg a kitüntetést. Elnyerte viszont a nemzet nagyrabecsülését az első világháború utáni béketárgyalásokon nyújtott szónoki teljesítményéért. - „Egész életét a nemzetének áldozta.”

Nyugdíj, devizahitel-szerződés, családegységesítés és egyebek - Magyar ügyek folyamatban az Európai Unió Bíróságának asztalán

2014.10.22.

Kaphat-e egyidejűleg nyugdíjat állami szerv dolgozója? Semmis-e a devizahitel-szerződés a befektetővédelmi rendelkezések szerinti tájékoztatás elmaradása esetén? Eredményezhet-e hibás árumegjelölés jövedékadó-fizetési kötelezettséget? Magyar nővel közjegyző előtt tett élettársi nyilatkozat megalapozhatja-e családegyesítés jogcímén történő magyarországi tartózkodás engedélyezését? - Folyamatban lévő magyar ügyek az Európai Unió Bíróságának asztalán

Be nem jelentett munkavégzés - Uniós platform alakult a határon átnyúló munkaügyi felügyelet erősítésére

2014.10.22.

Az EU foglalkoztatási és szociális ügyekkel foglalkozó minisztereinek tanácsa megállapodásra jutott a be nem jelentett munkavégzés megelőzését és az attól való elrettentést célzó uniós platform kialakítását vezérlő általános alapelvekről. A platform a be nem jelentett munkavégzéssel szemben fellépő különböző nemzeti végrehajtó hatóságok együttműködésére biztosít lehetőséget. A be nem jelentett munkavégzés súlyos következményekkel jár a munkakörülményekre nézve, sérti a tisztességes versenyt, és károsítja az államháztartásokat. A Bizottság 2014 áprilisában tett javaslatot a platform létrehozására.

Többezer eurós kártérítések alapjogok séreleméért - Három magyar ügyben mondott ítéletet az Emberi Jogok Európai Bírósága

2014.10.22.

Három magyar ügyben mondott ítéletet kedden az Emberi Jogok Európai Bírósága Strasbourgban. Az egyiket Matúz Gábor, a Magyar Televízió egykori műsorvezetője, egy másikat pedig Császy Zsolt, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) egykori jogtanácsosa indította a magyar állam ellen.

300 nőt ölt meg családtag az elmúlt 10 évben Horvátországban - A nők elleni erőszakról - Konferencia a horvát parlamentben

2014.10.22.

Az elmúlt tíz évben Horvátországban 300 nőt ölt meg házastársa, partnere, fia vagy családtagja. Ez a trend ugyan csökkenni látszik, tavaly mégis 11, az idén pedig eddig három nő vesztette életét családon belüli erőszak miatt - hangzott el a horvát parlamentben.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000