Hír archívum: 2014. november

Más hónap

Elhunyt Bárándy György ügyvéd - A 95 éves ügyvéd-legenda számos elhíresült ügyben volt védő

2014.11.27.

Elhunyt Bárándy György ügyvéd csütörtökön. A hírt unokája, Bárándy Gergely, az MSZP országgyűlési képviselője megerősítette.

A foglalkoztatók többsége nem tartja be a munkaügyi szabályokat - A Nemzeti Munkaügyi Hivatal vizsgálati eredmények

2014.11.27.

Munkaügyi jogsértéseket és munkavédelmi szabálytalanságokat tárt fel a foglalkoztatók többségénél a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) az év első kilenc hónapában végzett vizsgálatai során - derült ki a NMH honlapján közzétett jelentésből.

Határokon átívelő környezetkárosító bűncselekmények - A hátterében szervezett bűnözés áll - Az Eurojust jelentéséből

2014.11.27.

A határokon átívelő környezetkárosító bűncselekmények hátterében a szervezett bűnözés áll - derül ki az Európai Unió igazságügyi együttműködését koordinálni hivatott Eurojust jelentéséből.

Döntött a Kúria: Csupán meghatározott közterületekről tilthatóak ki a hajléktalanok

2014.11.27.

A Fővárosi Önkormányzat tavaly év végén úgy döntött, hogy a közterületek egyes részeiről a kitiltja hajléktalanokat. Az Alapvető Jogok Biztosának a kezdeményezésére a Kúria megsemmisítette a kifogásolt önkormányzati rendelet meghatározott rendelkezéseit. Leszögezte: a tiltott zónák kijelölésére kizárólag célhoz kötötten kerülhet sor a Szabálysértési törvény felhatalmazó rendelkezéseivel összhangban.

Elbagatellizált szexuális bűncselekmények - Emberi méltóságot sértett a Class FM - A Médiatanács félmilliós bírságot szabott ki

2014.11.27.

A médiatanács az emberi méltósághoz való jog megsértése miatt 500 ezer forintos bírságot szabott ki a Class FM egyik műsorára, mert abban egy egyetemi gólyatáborban történt nemi erőszakról szóló hír kapcsán a szexuális bűncselekményeket "jelentéktelen színben feltüntetve és általában véve elbagatellizálva beszélgettek" a műsorvezetők - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság.

Egységes taxis-szabályozás - Az érdekképviseletek egyenlő esélyeket és csökkentett adminisztrációt kérnek

2014.11.27.

Egységes szabályozást szeretnének a taxisok annak érdekben, hogy mindenki egyenlő esélyekkel és egyenlő feltételekkel vehessen részt a versenyben - jelentette ki Dudás Zoltán, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara közlekedési, szállítási és szállítmányozási osztályának elnöke Szegeden.

A kuponos vásárlás buktatói - A fogyasztóvédelmi hatóság tájékoztatása

2014.11.27.

Az ellenőrzött 19, kuponokat értékesítő internetes oldal közül 18 honlap nem tett eleget jogszabályi kötelezettségeinek - tájékoztatta a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH).

Az egyetemista lányok több mint fele szexuális zaklatás áldozata Kínában - Törvény van, de máig az áldozatnak kell bizonyítani

2014.11.27.

Az egyetemista lányok több mint fele szexuális zaklatás áldozata Kínában - derül ki a Összkínai Nőszövetség friss felméréséből.

Jogsértési eljárások novemberben - 205 határozat, 6 kereset az Unió Bíróságán - Az Európai Bizottság mérlege

2014.11.27.

A Bizottság a tegnapi napon 205 határozatot hozott. Ezen belül 32 indokolással ellátott véleményt fogadott el, és 6 keresetet indított az Európai Unió Bíróságán.

Uniós pályázatok 2015

2014.11.27.

Az elkövetkezendő hét évben több mint 12 ezer milliárd forint uniós pénz érkezik Magyarországra - az NGM közlése szerint. A jövő évtől induló uniós pályázati rendszertől egyszerűbb pályázati szabályok, a gazdaságfejlesztés hangsúlyosabb támogatása várható.

Több mint 500 milliárd az idén megállapított adóhiány - A bevallás utólagos ellenőrzésére 24 523 cégnél végeztek vizsgálatot

2014.11.26.

Mintegy 515 milliárd forint adóhiányt állapított meg az adóhatóság az idén az első három negyedévben, ez 19 százalékkal nagyobb a tavalyinál - közölte a feketelista.hu gazdasági adatbázis.

Holdingban működnek januártól a börtöncégek - Az új struktúrától hatékonysági és minőségi javulást is remélnek

2014.11.26.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) holdingot hoz létre, amely kiszolgálná a jelenlegi 11 börtöncéget - mondta Lajtár József vezérőrnagy a büntetés-végrehajtási cégek fennállásának 20. évfordulója alkalmából rendezett konferencia szünetében, szerdán Budapesten.

Okostelefonról is intézhető okmányügyek - OkmányApp - Új ingyenes mobilalkalmazást mutatott be a KEK KH

2014.11.26.

A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEK KH) szerdán bemutatott egy mobilalkalmazást, amellyel okostelefonról is intézhetők okmányügyek a jövőben.

Jogvédelmi információs pontok - Személyes konzultációs lehetőség 12 megyei kormányhivatalban

2014.11.26.

Az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) a korábban létrehozott 7 regionális irodája mellett további 12 megyei kormányhivatalban beteg-, ellátott-, gyermekjogvédelmi feladatokat ellátó Információs Pontok működését indította el. Ennek köszönhetően az OBDK – az egészségügyi intézményekben, a különböző telephelyeken működő szociális és gyermekvédelmi intézményekben rendszeresen biztosított jogvédelmi fogadóórákon túl – az ország minden megyeszékhelyén biztosítja a jogvédelmi képviselők szolgáltatásainak integrált elérését is.

Megújított igazságügyi szakértői rendszer - A lehetséges irányokról - Tanácskozás a Kúrián

2014.11.26.

Az igazságügyi szakértői rendszer megújításának lehetséges irányairól tanácskoztak a Kúria teljes ülésén.

Egy hivatal koordinálja a kutatási, fejlesztési tevékenységet - Az erről szóló törvényt kedden fogadta el az Országgyűlés

2014.11.26.

A magyarországi kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenység felügyeletének egységesítésére, prioritásainak meghatározására, valamit az erre szánt hazai és uniós források koordinált elosztására létrejön a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal).

Az európai területi társulásokat érintő változtatásokról - Az ETT tevékenységét tisztázó törvénymódosítást fogadott el az Országgyűlés

2014.11.26.

A európai területi társulások (ETT) tevékenységét tisztázó törvénymódosítást fogadott el az Országgyűlés kedden. A képviselők 136 igen szavazattal, 1 nem és 28 tartózkodás mellett hagyták jóvá a külgazdasági és külügyminiszter erre vonatkozó javaslatát.

Kiutazóktól bevont útlevelek és menetjegyek - Jelentős terrorellenes törvényi szigorítások Nagy-Britanniában

2014.11.26.

A terrorellenes jogszabályok széleskörű és jelentős szigorítását tervezi a brit kormány a Nagy-Britanniát elsősorban a Közel-Kelet felől fenyegető, egyre súlyosabb terrorveszély miatt - mondta a brit belügyminiszter.

Jogszabállyal ledöntött tabuk Kínában, akciónapok Egyiptomban - A nők elleni erőszak felszámolásának világnapja alkalmából

2014.11.26.

Kínában törvény készül a családon belüli erőszak ellen, ami egy olyan probléma központi elismerése, amely hagyományosan tabunak számít a kelet-ázsiai országban - jelentette az állami média.

Megszüntetett magánnyugdíjpénztárak - NGM: A kasszákra vonatkozó új szabályozás nem visszamenőleges hatályú

2014.11.25.

A magánnyugdíjpénztárakra vonatkozó új szabályozás hatálya nem lesz visszamenőleges - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Nyelvizsgabotrány - Rendőrök, ügyvédek és egyetemi oktatók is a vásárlók között - Elkezdődött a negyvenegy vádlottas büntetőper

2014.11.25.

Vesztegetés és más bűncselekmények miatt negyvenegy vádlottat állítanak bíróság elé az úgynevezett nyelvvizsgabotrány ügyében, az első tárgyalást november 25-én tartja Monori Járásbíróság a Budapest Környéki Törvényszéken.

Az ügyfelek védelmében - Elfogadták a fair bankokról szóló törvényt - A banki tájékoztatás részletszabályait az NGM-rendeletben rögzítik

2014.11.25.

Elfogadta a fair bankokról szóló törvényt az Országgyűlés kedden. A képviselők 115 igen, 13 nem szavazattal, 25 tartózkodás mellett támogatták a kormány javaslatát. A törvény egyebek mellett szabályozza a hitelszerződés megkötését megelőző tájékoztatást, valamint szigorúbb feltételekhez köti az egyoldalú kamat-, költség- és díjemeléseket, a Kúria jogegységi döntésének megfelelően.

Lajstromozható a Rubik-kocka formája közösségi védjegyként - Az Európai Unió Bírósága ítéletet hozott

2014.11.25.

A Rubik-kocka formájának közösségi védjegyként történő lajstromozása érvényes. E kocka grafikus ábrázolása nem tartalmaz műszaki megoldást, amely akadályozná a védjegyként való oltalmazhatóságát - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Devizahitelek a jövő év elejétől forintosítva - Elfogadta a törvénymódosítást az Országgyűlés

2014.11.25.

Az Országgyűlés kedden a kormány javaslatára elfogadta azt a törvénymódosítást, amely a jövő év elejétől automatikusan forintosítja a deviza, vagy devizaalapú fogyasztói jelzálogkölcsön-szerződéseket.

Kiemelt védelem az ÁSZ elnökének - Bővül a védett személyek és létesítmények köre - A tervezetről

2014.11.25.

Az Állami Számvevőszék elnöke is a miniszterekhez hasonló védelmet kaphat a jövőben, és a kiemelt védelemben részesülő ingatlanok körét is bővítené a kormány.

Nagykoalíció alakul a közel fél éve kormány nélküli Koszovóban - Az új pristinai kormány legfőbb feladatairól

2014.11.25.

A megalakításra váró új koszovói nagykoalíciós kormány egyik első feladata a háborús bűncselekményeket vizsgáló nemzetközi bíróságra vonatkozó intézkedések elfogadása kell, hogy legyen - közölte Petrit Selimi koszovói külügyminiszter-helyettes a Danas című szerb napilapnak nyilatkozva.

Kifehétítik az étel- és italautomaták piacát - Új szabályozás készül az üzemeltetésre, regisztrációs kötelezettséggel

2014.11.25.

Az Ital- és Áruautomata Szövetség bevonásával már készül a piac átláthatóságát biztosító szabályozás - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Szabad munkaerőmozgás korlátokkal - London évekre megvonná a szociális juttatásokat az EU-munkavállalóktól

2014.11.25.

Több évre megvonna minden bérkiegészítő szociális juttatást a brit kormány az Európai Unió más országaiból érkező munkavállalóktól, ezzel is csökkentve a nagy-britanniai bevándorlás vonzerejét - írta a The Sunday Times.

A jogalkotás államtitkára - Beszélgetés Répássy Róbert parlamenti államtitkárral, szakmai életútról és jogalkotási kérdésekről

2014.11.24.

"A véleménynyilvánítás szabadsága szent, ennél már csak egy szentebb van: az emberi méltóság." - vallja Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára. - Beszélgetés szakmai életútról és jogalkotási kérdésekről

A szexuális erőszak szociológiai, kriminológiai és jogi vonatkozásai - 16 Akciónap - Rendezvények az ELTE több karán november 25-én

2014.11.24.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) több karán tartanak rendezvényeket november 25-én, a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapján: az állam- és jogtudományi kar hallgatói szervezetei konferenciát, a tanító- és óvóképző kar a NANE Egyesülettel együttműködve workshopot szerveznek.

A jogalkotás során hasznosított bírói tapasztalatok - Stratégiai partnerség a bírói egyesület és az Igazságügyi Minisztérium között

2014.11.24.

Stratégiai partnerségi megállapodást kötött az Igazságügyi Minisztérium (IM) és a Magyar Bírói Egyesület (Mabie) a bírák jogállását és a bírósági szervezetet meghatározó jogszabályok előzetes véleményezéséről az egyesület választmányi ülésén Szegeden pénteken - közölték a felek.

Több mint 100 jogszabályt módosít a 2015-ös büdzsé - A kormány benyújtotta a költségvetést megalapozó törvényjavaslatot

2014.11.24.

A kormány benyújtotta a 2015. évi költségvetést megalapozó törvényjavaslatot az Országgyűlésnek, amelyben egyebek mellett módosítja az államháztartási törvényt, megszünteti a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapot és sávosan határozza meg az alkoholok jövedéki biztosítékrendszerét.

Obama igazságosabb és méltányosabb bevándorlási rendszert ígért - Az amerikai elnök a kongresszus megkerülésével hirdetett rendeletet

2014.11.24.

Igazságosabb és méltányosabb bevándorlási rendszert ígérve Barack Obama amerikai elnök csütörtök este bejelentette, hogy rendelettel megerősíti a határőrizetet, megkönnyíti a képzett és diplomás bevándorlók és vállalkozók Egyesült Államokban maradását, és lépéseket tesz az illegális bevándorlókkal szembeni felelősségteljes bánásmód érdekében.

Sárkányölő Szent György szabadságot hozott több mint száz elítéltnek - A grúz államfő kegyelmet hirdetett az ünnep alkalmából

2014.11.24.

Giorgi Margvelasvili grúz elnök a Grúzia védőszentjeként tisztelt Sárkányölő Szent György ünnepének küszöbén kegyelemben részesített 121, börtönbüntetését töltő elítéltet - közölte pénteken Zvijad Koridze, a közkegyelemmel foglalkozó állami bizottság elnöke.

A versenyjogi megfelelésről - GVH konferencia

2014.11.24.

A versenyhivatali eljárások kétharmada a kis- és közepes cégek (kkv) ellen folyik, ennek legfőbb oka az, hogy a vezetőik nem ismerik a versenyjogot - mondta Tóth András, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnökhelyettese a versenyjogi megfelelésről rendezett konferencián, Budapesten.

Nem tervezhető az igazságügyi szakértői díjak mértéke - Beszélgetés Kékedi Szabolccsal, az OBH Bírósági Főosztályának vezetőjével

2014.11.24.

A bírósági eljárások során felmerülő szakértői költségek „megelőlegezésére” az ügyek jelentős részében jogszabály kötelezi a bíróságokat, amelyek viszont csak részben térülnek meg. Kékedi Szabolcsot, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) Bírósági Főosztályának főosztályvezető-helyettesét erről és a kifizetések során előforduló csúszásokról kérdeztük.

Megelőzött és kezelt kábítószer-probléma - A Nemzeti Drogellenes Stratégia értelmében - EMMI-válasz az ombudsman jelentésére

2014.11.24.

A józsefvárosi tűcsereprogram megszüntetésére is reagáló ombudsmani álláspont és az elmúlt hetek olykor szélsőséges véleményeket felvonultató vitája után az Emberi Erőforrások Minisztériuma levélben válaszolt az alapvető jogok biztosának a jelentésére. A leszokásra nem motivált droghasználók esetében az EMMI továbbra is kiemelten fontosnak tartja a különböző ártalomcsökkentő beavatkozások alkalmazását, illetve a szolgáltatásokhoz történő hozzáférés javítását. A minisztérium illetékes államtitkára ide sorolja a steril eszközök biztosítását is, valamint számos beavatkozást tervez a helyi szintű kábítószer-probléma megelőzése és kezelése érdekében.

Tisztázott felelősségi és hatáskörök a közoktatásban - Javaslatok a köznevelési törvény módosítására

2014.11.21.

Szülői kérésre nem lehetne évfolyamismétlést engedélyezni a diákoknak az első osztálynál magasabb évfolyamokon, a pedagógiai-szakmai szolgáltatások átkerülnek az Oktatási Hivatalhoz és változhat a közösségi szolgálat igazolása - többek között ezt tartalmazza a köznevelési törvény módosítására kedden benyújtott kormányzati javaslat.

Friss baromfihús szalmonellával szennyezve - Büntethető-e a kiskereskedő? - Az Európai Bíróság ítéletet hozott

2014.11.21.

A baromfihúskiskereskedőkkel szemben szankciót lehet kiszabni, ha az általuk értékesített friss hús szalmonellával van szennyezve. A friss baromfihúsnak ugyanis a forgalmazás valamennyi szakaszában – beleértve a kiskereskedelmet is – meg kell felelnie a szalmonellával kapcsolatos mikrobiológiai kritériumnak - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Ügyletek árának manipulálásával nyert adózási előnyök - Kibővítik a kapcsolt vállalkozások fogalmát az adótörvényekben

2014.11.21.

Jelentősen kibővíti az adótörvények három napja efogadott módosítása a kapcsolt vállalkozások fogalmát. Mivel 2015-től két cég már nem csupán a tulajdonosi, hanem az ügyvezetési összefonódáson keresztül is kapcsolt vállalkozásnak minősülhet, a jövő évtől megtöbbszöröződhet azon ügyletek száma, amelyeknél a feleknek kötelessége a piaci árhoz igazodni. Az új definíció azonban egyidejűleg jogbizonytalanságot is okoz. -Csővári István, a Jalsovszky Ügyvédi Iroda vezető ügyvédjének kommentárja.

Csorbított igazságügyi szakértői tekintély - Etikai vétség miatt elmarasztalta a BISZK a Rezesová-per egyik szakértőjét

2014.11.21.

Írásbeli megrovásban részesítette az Eva Rezesová perében eljáró, majd kizárt Melegh Gábor szakértőt a Budapesti Igazságügyi Szakértői Kamara (BISZK) - olvasható a hvg.hu-n.

Szabálytalanul vezetett ügyfélszámlák - A Magyar Nemzeti Bank hatmillió forintra bírságolta a Raiffeisen Bankot

2014.11.21.

A Magyar Nemzeti Bank hatmillió forintra megbírságolta a Raiffeisen Bank Zrt.-t az ügyfélszámlák vezetésével kapcsolatban feltárt szabálytalanságok miatt - közölte a jegybank.

Stabil alapokon nyugvó beteg- és gyermekjogvédelem - Beszélgetés Novák Krisztinával, az OBDK főigazgatójával

2014.11.21.

Új szemléletmód kialakítása volt a cél a jogvédelem területén, és mára elmondható, hogy a két éve létrehozott Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) stabil alapokon nyugvó jogvédelmi rendszert alakított ki. Beszélgetés Novák Krisztinával, a központ főigazgatójával.

Korrupt ügyészségi vezető - Őrizetbe vették a szervezett bűnözés elleni román ügyészség főügyészét

2014.11.21.

Romániában a korrupcióellenes ügyészség (DNA) kezdeményezésére őrizetbe vették a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) főügyészét, Alina Bicát, akit hivatali visszaéléssel gyanúsítanak – közölte a Mediafax hírügynökség.

Elnöki kegyelem és hősi fogadtatás a gyilkosság miatt elítélt tisztnek - ET: Azerbajdzsán megsértette a jóhiszeműség és a jogállamiság elvét

2014.11.21.

Határozatban ítélte el Azerbajdzsánt az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének állandó bizottsága, mert Ramil Safarov átadását követően megsértette a nemzetközi kapcsolatokban tanúsítandó jóhiszeműség és a jogállamiság elvét, amikor a gyilkosság miatt elítélt azeri tisztet azonnali kegyelemben részesítette.

Jogszabálysértő adóhatósági határozat - Késedelmes áfa-visszatérítés miatt kell kamatot fizetnie a NAV-nak

2014.11.21.

Az európai uniós jogszabályt közvetlenül alkalmazva közel tízmillió forint késedelmi kamat jár egy zalai kft.-nek, amely a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ellen indított közigazgatási pert a késedelmes áfa-visszatérítések miatt - tájékoztatta a Zalaegerszegi Törvényszék szóvivője.

Gyilkos anyák

2014.11.21.

Évente 10-15 újszülött-gyilkosságot derítenek fel hazánkban, de a magas látencia miatt ez a szám akár száz-százötven is lehet. A szakemberek szerint megoldást jelenthetne az anonim szülés bevezetése, csakhogy az erről szóló törvényjavaslatot 2013-ban lesöpörte az illetékes parlamenti bizottság.

Szeretet, önfeledtség, biztonság - A gyermek joga a felnőtt kötelessége - Országos Gyermekvédelmi Konferencia Budapesten

2014.11.20.

A gyermekek legfőbb joga gyermeknek lenni, és a felnőttek kötelessége ezt biztosítani - mondta Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár az Országos Gyermekvédelmi Konferencián, csütörtökön Budapesten.

Különleges cégstruktúrák mögé búvó adóelkerülők - Nemzetközi fellépés a tényleges haszonhúzók leleplezése érdekében

2014.11.20.

Több százmilliárd dollár lehet az az összeg, amit illegálisan olyan nemzetközi céghálózatokon, különleges adóstruktúrákon csatornáznak át, amelyek tényleges haszonhúzói ismeretlenek. A sokszor adócsalást, pénzmosást, korrupciót leplező struktúrák Magyarországon is komoly problémákat okoznak. E jelenségek ellen terveznek határozott nemzetközi fellépést a G20-ak a tényleges haszonhúzók átláthatóságának biztosításával, amit egyebek mellett az államok által vezetett központi nyilvántartásokkal és a nemzetközi információcserével lehetne elérni.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000