Hír archívum: 2014. november

Más hónap

Szociális öngondoskodás, térítés nélküli étkeztetés, tiltott ketrecharc - A szociális területet érintő törvénymódosítási javaslatokról

2014.11.20.

Több a szociális területet érintő törvénymódosítást tartalmazó javaslatot nyújtott be a kormány. A szociális intézmények és szolgáltatások fenntarthatósága érdekében például a fenntarthatók a jövőben belépési hozzájárulást kérhetnének, a közfeladatot ellátó személyeket megillető büntetőjogi védelmet pedig kiterjesztenék valamennyi, a gyermekjóléti, gyermekvédelmi intézményekben és javítóintézetekben szakmai munkakörben dolgozóra. Ezek mellett több gyermekvédelmi rendelkezést is rögzít a javaslat, kimondja például, hogy a 14 évesnél fiatalabbak részvételével nem rendezhető ketrecharc.

Korlátozott bankár-jutalmak - A bankárok javadalmazásának kérdései az Európai Unió Bíróságának asztalán

2014.11.20.

Jääskinen főtanácsnok úgy véli, hogy érvényesek a bankárok jutalmainak alapbérükhöz viszonyított arányát korlátozó európai uniós jogszabályok. A jutalmak esetében az alapbérhez viszonyított rögzített arány előírása nem korlátozza a fizetés teljes összegét.

Vitatott kérdések a magyar jogalkotással kapcsolatban - Trócsányi az ET és az Emberi Jogok Európai Bíróságának vezetőjivel tárgyalt

2014.11.20.

Ha bármilyen kérdés merül fel Magyarországgal kapcsolatban, azt továbbra is a párbeszéd szellemében kell kezelni - mondta Trócsányi László igazságügyi miniszter az Európa Tanács (ET) és az Emberi Jogok Európai Bíróságának vezetőjével folytatott strasbourgi tárgyalásait követően.

A kis- és középvállalkozások és a fogyasztók védelmében - Törvényjavaslat a kereskedelemről szóló törvény módosításáról

2014.11.20.

A kormány megtiltaná a napi fogyasztási cikkek értékesítését 2018. január elsejétől azon nagyvállalatoknak, amelyek mérleg szerinti eredménye két egymást követő üzleti évben is nulla vagy negatív - ezt is tartalmazza az Országgyűlésnek kedden beterjesztett törvényjavaslat a kereskedelemről szóló törvény módosításáról.

Visszaszorított só-, cukor- és zsírfogyasztás a közétkeztetésben - Január 1-jén lép hatályba az új rendszer

2014.11.20.

A túlzott só-, cukor- és zsírfogyasztás visszaszorítása a célja az új közétkeztetési rendszernek – mondta Novák Katalin az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára Budapesten.

Egy újabb szög az egyiptomi igazságszolgáltatás koporsójában - Militarizált perek - A HRW elítéli az elnöki határozatot

2014.11.20.

Az egyiptomi igazságszolgáltatás "koporsójába vert újabb szögként" jellemezte a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi emberjogi szervezet térségbeli vezetője azt az elnöki határozatot, amely előírja, hogy a "létfontosságú" állami létesítményeket megtámadó civileket katonai törvényszék elé állítsák - adta hírül az egyiptomi sajtó kedden.

Sérti az Alaptörvényt az új nemzetbiztonsági ellenőrzés - Módosul a jogszabály az Alkotmánybíróság határozata alapján

2014.11.20.

A nemzetbiztonsági ellenőrzés módosítására tett javaslatot Pintér Sándor belügyminiszter egy alkotmánybírósági határozat alapján. Az Országgyűlésnek hétfőn benyújtott javaslat rögzíti, hogy az Ab az új nemzetbiztonsági ellenőrzés két elemét, a folyamatos ellenőrzést és a kormánytól független jogorvoslati lehetőség hiányát alaptörvénybe ütközőnek minősítette és megsemmisítette az erre vonatkozó rendelkezéseket. Ezzel egyes esetekben párhuzamos, míg másutt egymásnak ellentmondó rendelkezések hatályosultak.

Országos kampány indult a dohány feketekereskedelme ellen - A NAV és a dohányipar szereplőinek összefogásával

2014.11.19.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) valamint a hazai dohányipar szereplői országos kampányt indítottak a dohány feketekereskedelme ellen - jelentették be hétfőn sajtótájékoztatón Budapesten.

Alkotmányos devizatörvény

2014.11.19.

Kezdettől fogva levezethetőek voltak a régi jogszabályokból a tisztességes hitelezés követelményei, így a konkrét elveket megállapító devizatörvény nem alkotmányellenes - szögezi le az Alkotmánybíróság határozata. A csatolt különvélemények azonban koránt sem egységes álláspontot tükröznek.

Különleges táplálkozási célú élelmiszereket tiltott be az ÁNTSZ - A tiltott összetevők veszélyeztethetik a fogyasztók egészségét

2014.11.19.

Megtiltotta számos úgynevezett különleges táplálkozási célú élelmiszer forgalmazását az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) - olvasható a szervezet honlapján.

A Google-ra és a Facebook-ra terhelt magyar reklámadó? - Szakértői kommentár a Parlament által elfogadott törvénymódosításhoz

2014.11.19.

A Parlament a tegnapi napon elfogadta Az egyes adótörvények és azokkal összefüggő más törvények, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról szóló 2010. évi CXXII. törvény módosításáról (T/1705) szóló törvényt. Lényeges fordulatot hozhat a reklámadó kezelésében a módosítás: nem csak akkor kerülhetik el a reklámadó alanyiságot a hirdetések megrendelői, ha rendelkeznek a reklámközzétevők nyilatkozatával, de akkor is, ha igazolni tudják, hogy a nyilatkozatot bekérték a közzétevőtől, de az a számla kézhezvételétől 10 napon belül azt nem bocsátotta a rendelkezésükre.

Hitelcsalások túlértékelt ingatlanokkal és fizetésképtelen ügyfelekkel - Ingatlanközvetítőt és ügyvédet is börtönre ítélt a bíróság

2014.11.19.

öbb tízmilliós hitelcsalási ügyek miatt börtönbüntetésre ítélték azt az ingatlanforgalmazót - a Jobbik egykori keszthelyi elnökét -, valamint ügyvéd édesanyját, mert túlértékelt ingatlanokkal és fizetésképtelen ügyfelek közreműködésével szereztek jogtalanul pénzt egy banktól - tájékoztatta az ítéletekről a Zalaegerszegi Törvényszék.

Óvodalátogatáshoz kötött családi pótlék - Várhatóan 2015 szeptemberében hatályosul az új rendszer

2014.11.19.

A kormány jövő szeptembertől az óvodalátogatáshoz fogja kötni a családi pótlék folyósítását - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára az M1 Ma reggel című műsorában.

Egyre több bűncselekmény mögött van szintetikus kábítószer Kínában - 20 milliárd forintnyi kár írható évente a metamfetamin rovására

2014.11.19.

A szintetikus kábítószerek burjánzó csempészete az erőszakos bűncselekmények megsokszorozódásához vezetett Kínában - közölték a közbiztonsági tárca illetékesei a kínai média jelentése szerint.

Törvényileg szabályozzák a trafikosok beszerzéseit - Bővülhet a dohányboltok termékköre - A törvény-javaslatról

2014.11.19.

A dohánytermék-kiskereskedő csak meghatározott - állami, vagy koncessziós szerződéssel feljogosított - dohány-kiskereskedelmi ellátó társaságtól vásárolhat dohányterméket a jövőben, e cég koordinálja majd a kiskereskedelmi beszerzési tevékenységet - az erről szóló javaslatot a kormány hétfőn nyújtotta be az Országgyűlésnek.

Adókedvezmény házasságkötés után, települési adó, szigorodó áfabevallás - Elfogadta a parlament a jövő évi adócsomagot

2014.11.18.

Elfogadta a parlament kedden a jövő évi adótörvényeket. A képviselők 128 kormánypárti igen szavazattal, 30 nem ellenében hagyták jóvá Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter javaslatát.

Kötelező kegyelmi eljárás a tényleges életfogytiglanra ítélteknek - Több ponton módosult a 2013-as büntetés-végrehajtási kódex

2014.11.18.

Az Országgyűlés kedden több ponton módosította a 2013-ban elfogadott büntetés-végrehajtási kódexet, a változtatások egyikeként pedig bevezetett egy kötelezően lefolytatandó kegyelmi eljárást a tényleges életfogytig tartó szabadságvesztésre ítéltek esetében.

Jogszerűen működő végrehajtói kamara, miniszteri biztossal - Az igazságügyi tárgyú törvények módosításáról

2014.11.18.

Miniszteri biztos kerülhet a végrehajtói kamara mellé, hogy jogszerűbbé tegye annak működését, a kamara elnökének megválasztását pedig az igazságügyi miniszternek is jóvá kell hagynia.

Döntések kerületi és fővárosi egyetértéssel, tényleges vétójog a főpolgármesternek - Az Országgyűlés törvényt fogadott el

2014.11.18.

Négyötödös többséghez kötötte a Fővárosi Közgyűlés feloszlatását és jelentősen erősítette a főpolgármesteri vétójogot az Országgyűlés. Az erről szóló, kedden 126 igen szavazattal, 31 nem ellenében elfogadott jogszabály szerint Budapest vezetője egy ügyben tetszőleges számú alkalommal kezdeményezhet ismételt eljárást, személyi és intézményi kérdésekről pedig csak a főpolgármester javaslatára dönthet a Fővárosi Közgyűlés.

Szabálytalanságok az ombudsmani hivatal gazdálkodásában - Az ÁSZ vizsgálati eredményei

2014.11.18.

Számos szabálytalanságot tárt fel az Állami Számvevőszék az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala (AJBH) ellenőrzése során. A szervezet megsértette a számviteli, illetve a közbeszerzési törvényt, nem megfelelően működtette a gazdálkodási jogkörökkel összefüggő belső kontrollokat, a székházként használt ingatlan jogi helyzetét pedig az ellenőrzés lezárásáig nem rendezték. Az intézmény pénzügyi helyzete a likviditási mutatók alapján stabil volt, vagyongazdálkodási tevékenységének szabályozottsága, vagyon-nyilvántartásának vezetése pedig megfelelt a jogszabályi előírásoknak.

Szexuális visszaélések gyermekek sérelmére - A büntetések szigorításáról döntött a törvényhozás alsóháza Németországban

2014.11.18.

A német törvényhozás alsóháza, a Bundestag a gyermekek sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmények büntetésének szigorításáról döntött.

Egyszerűsödhet az ingyenes készpénzfelvétel bankváltásnál - Az NGM rendelet-tervezetéről

2014.11.18.

Egyszerűsödhet az ingyenes készpénzfelvételi eljárás bankváltás esetén, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) rendelettervezete szerint aki az új bankjánál is élni akar a lehetőséggel, nem kell visszavonnia az előző banknál tett ilyen nyilatkozatát, mivel az új nyilatkozat automatikusan érvényteleníti a korábbit - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Kommunikáció a hatékonyabb igazságszolgáltatásért - Megnyílt a XX., jubileumi Kriminálexpó Budapesten

2014.11.18.

Megnyílt a XX., jubileumi Kriminálexpó Budapesten hétfőn, a rendezvényen többek között az ügyészség, az Igazságügyi Minisztérium, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága és az Országos Rendőr-főkapitányság szakemberei tartanak előadásokat a korrupció elleni küzdelem, az igazságügyi szakértői és bírósági végrehajtási tevékenység, az elítéltek társadalomba visszavezetése, a gyermekeket az internetről fenyegető veszélyek és a kiberbűnözés témakörében - mondta Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője.

Ingyen vonatközlekedés diákoknak és nyugdíjasoknak - Hatályban a utazási kedvezményeket bevezető szlovák kormányzati intézkedés

2014.11.18.

Életbe lépett hétfőn Szlovákiában a széleskörű vasúti utazási kedvezményeket bevezető kormányzati intézkedése, amelynek értelmében a 26 évesnél fiatalabb diákok jelentős része és a 62 évnél idősebbek ingyenesen utazhatnak vonaton az ország területén.

Fokozottan védett üzleti titkok - Harmonizált tagállami szabályok - Az Európai Bizottság új irányelv-javaslata

2014.11.18.

Az Európai Bizottság új irányelv elfogadására tett javaslatot az üzleti adatok védelme körében, így a jelenlegi tagállamonként eltérő szabályozást egy egységesebb védelem válthatná fel az Európai Unióban. „Mindez jelentős előrelépést jelent az innováció támogatásában, az itthon és a határokon túl is tevékenykedő cégek üzleti titkainak védelmében” - hívja fel a figyelmet Ódor Dániel, a Taylor Wessing e|n|w|c nemzetközi ügyvédi iroda jogásza.

Forintosított devizahitelek - Kamat a BUBOR-hoz kötve - Benyújtotta a kormány a törvényjavaslatot

2014.11.17.

Benyújtotta a kormány az Országgyűlésnek a devizahitelek forintosításáról szóló törvényjavaslatot hétfőn. Az egyes fogyasztói kölcsönszerződések devizanemének módosulásával és a kamatszabályokkal kapcsolatos kérdések rendezéséről szóló javaslat szerint a deviza vagy devizaalapú fogyasztói jelzálogkölcsön-szerződés forintra átváltása esetén a pénzügyi intézmény csak a referencia-kamatlábhoz, a három hónapos BUBOR-hoz (budapesti bankközi kamatláb) kötött kamatot alkalmazhat.

A bírósági végrehajtás a jogi képviselők szemszögéből - A végrehajtási kérelem benyújtása - Tanulmány

2014.11.17.

Mi a titka a gyors és hatékony bírósági végrehajtásnak? Milyen problémák merülhetnek fel a végrehajtási lap kitöltése során? Mik a megoldás lehetséges útjai? - A végrehajtás megindításának gyakorlati oldala a jogi képviselő szemszögéből, egy bírósági jogalkalmazó tollából

Hamis diagnosztikai funkciók - Megtévesztő reklám miatt 100 milliós GVH-bírság

2014.11.17.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy az Impulser-Trade Kft. „f.a.” (Impulser) megtévesztő reklámokat tett közzé a FLIR A310 hőkamera termékével kapcsolatban. A jogsértések miatt 100.000.000 forint bírságot szabott ki a GVH.

Alternatív vitarendezés a bíróságokon - Minden nagyobb járásbíróságon kiépül a közvetítői rendszer az év végéig

2014.11.17.

Az elmúlt másfél évben szerveződő bírósági közvetítői hálózat – (az Országos Bírósági Hivatal elnökének stratégiájának|http://birosag.hu/sites/default/files/allomanyok/obh/elnoki-beszamolok/obhe_beszamolo_2012_ifelev_teljes.pdf) megfelelően – ez év végére lényegében minden nagyobb járásbíróságon kiépül, így az alternatív vitarendezési eljárások bíróságon belüli lebonyolítására ezeken a helyeken bírósági közvetítő segítségével lehetősége lesz a feleknek.

Erőszak családon belül - Nemzetközi konferencia Bécsben harminc ország képviselőinek részvételével

2014.11.17.

A családon belüli erőszakról kezdődik nemzetközi konferencia hétfőn Bécsben. Harminc ország képviselői vesznek részt az Európai Nők az Erőszak Ellen (Women Against Violence Europe, WAVE), a nőkre és gyermekekre irányuló családon belüli erőszak ellen küzdő európai civil nőszervezeteket tömörítő hálózat 16. konferenciáján.

A Jövő Ügyvédje - A Magyar Ügyvédi Kamara támogatásával - Három hónap díjmentes információs technológiai és szakmai csomag

2014.11.17.

A VII. Ügyvédek Napján bejelentették „A Jövő Ügyvédje” programot, amely a Magyar Ügyvédi Kamara (MÜK) támogatásával indult. A programban a MÜK valamennyi tagja részt vehet, és három hónapig díjmentesen használhatja a Telenor, az Opten és a Do-Q-Ment által összeállított modern információs technológiai és szakmai csomagot.

Fizetősek lesznek a német autópályák - A közlekedési tárca tervezetéről

2014.11.17.

Németországban a közlekedési tárca elkészítette a külföldi autósokat terhelő autópályadíj tervét. Az ismertetett javaslat szerint az éves díj legfeljebb 130 euró (40 300 forint) lehet, és várhatóan 2016-tól kell majd megfizetni.

Vissza kell fizetni a hibás jövedelembevallás miatti táppénzt - Módosulnak az egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú törvények

2014.11.17.

Akinek az adóhatóság utóbb módosítja a jövedelemadatait, annak a korábban megállapított és a módosított jövedelem alapján járó táppénz különbözetét vissza kell fizetnie a hatóságnak - egyebek mellett ezt tartalmazza a kormány honlapján megjelent törvénytervezet.

Tudatos pénzügyi döntések - Fogyasztóvédelmi füzeteket ad ki az MNB

2014.11.17.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a fogyasztói tudatosság elősegítése érdekében Pénzügyi Navigátor Füzetek címmel fogyasztóvédelmi tájékoztató kiadványokat jelentet meg, amelyek a fogyasztókat érintő legfontosabb pénzügyi témákat ölelik fel, közérthető kérdések és válaszok formájában - közölte az MNB.

Al-Kaida tagokat ítéltek el merénylet előkészítéséért Németországban - A düsseldorfi sejt perében 150 tanút és 22 szakértőt hallgattak meg

2014.11.17.

Németországban súlyos szabadságvesztés büntetést szabtak ki csütörtökön az al-Kaida nemzetközi iszalmista terrorszervezet négy tagjára, akiket egy pokolgépes merénylet előkészítése közben fogtak el 2011-ben.

Az igazság szolgálatában - Arckép Juhász Andor kúriai elnökről

2014.11.14.

A múlt század egyik kiemelkedő bírói személyisége. Juhász Andor megelőzte korát, midőn a bírói függetlenségtől a bírósági nyilvánosságig számos aktuális kérdést feszegetett beszédeiben, tanulmányaiban. Kúriai elnökként az egyenes jellem és a szakmai feddhetetlenség mintaképe volt.

Vagyoni igények szellemitulajdonjog-érvényesítési ügyekben - A legutóbbi bírói gyakorlatról

2014.11.14.

A szellemi tulajdonnal kapcsolatos jogszabályok kizárólagos jogokat biztosítanak a jogosultaknak az oltalom tárgyának hasznosítására. Ezek a rendelkezések implicit módon magukban hordozzák, hogy a kizárólagos jogok hasznosításával elérhető gazdasági előny a jogosultakat illeti. A jelen írás célja, hogy röviden bemutassa és elemezze a jogosultak vagyoni igényeinek elbírálása körében a legutóbbi bírói gyakorlatban figyelembe vett szempontokat.

Rekreációs célú földszerzés - Rendeződhet a zártkertek helyzete - Új bekezdéssel egészül ki a földforgalmi törvény

2014.11.14.

Rendeződhet a zártkertek, hobbikertek helyzete, miután a kormány csütörtöki ülésén megtárgyalta a tulajdonosi, valamint haszonbérleti problémákat orvosló törvényjavaslatot, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerülhet - tájékoztatta Nagy István, az agrártárca parlamenti államtitkára pénteken.

Minőségi háttérzene üzleteknek olcsóbban és egyszerzőbben - Együttműködik és jogdíjkedvezményeket ad az Artisjus

2014.11.14.

Együttműködési megállapodást köt háttérzene-szolgáltató cégekkel az Artisjus, és jogdíjkedvezményekkel is ösztönzi, hogy egyre több üzletben szóljon minőségi zene - közölte az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület.

Közösségi jogba ütközik a reklámadó? - Az Európai Bíróság ítéletének várható hatása a magyar szabályozásra

2014.11.14.

A reklámadót már eddig is heves támadások érték politikai szempontból, valamint a reklámszakma oldaláról egyaránt. Az Európai Bíróság néhány héttel ezelőtt közzétett ítélete azonban arra is rávilágít, hogy a reklámadó – akár részben vagy egészben – a közösségi joggal ellentétesnek is bizonyulhat – mutat rá a Jalsovszky Ügyvédi Iroda.

Nem enyhíthető életfogytiglani büntetés - Jóváhagyta a franciaországi gyakorlatot a strasbourgi bíróság

2014.11.14.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága úgy ítélkezett, hogy nem ellentétes az emberi joggal a tényleges életfogytiglani büntetés franciaországi gyakorlata, a "nem enyhíthető életfogytiglani büntetés".

Kifosztották a gízai nagy piramist Egyiptomban - Öt év börtönre ítéltek három német és hat egyiptomi állampolgárt

2014.11.14.

Három német és hat egyiptomi állampolgárt egyenként öt év börtönbüntetésre ítéltek Egyiptomban, mert régészeti leleteket loptak el a gízai nagy piramisból, majd azokat külföldre csempészték - jelentette az al-Jóm asz-Szábe című egyiptomi napilap internetes oldalán.

Döntés a 2015-ös adótörvénycsomagról - Ötnapos ülést tart a jövő héten a parlament

2014.11.14.

Ötnapos ülést tart a jövő héten a parlament, amely várhatóan kedden elfogadja a jövő évi adótörvénycsomagot, szerdán pedig megkezdi a 2015-ös költségvetési törvényjavaslat általános vitáját 30 órás időkeretben.

Legek hálózata? - Jogsértő a Vodafone reklámkampánya - 125 milliós bírsággal súlytotta a céget a Versenyhivatal

2014.11.14.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntése szerint a Vodafone Magyarország Mobil Távközlési Zrt. (Vodafone) 2013 második felében jogsértő összehasonlító reklámokat tett közzé, egyúttal tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott a „Legek Hálózata” kampánya folyamán. A jogsértés elkövetéséért 125.000.000 forint bírságot szabott ki a GVH.

Forintosított devizahitelek - A bankok kötelesek a fogyasztó számára kedvezőbb árfolyamot alkalmazni

2014.11.13.

A devizahitelek forintosítása a Kúria döntésének időpontja óta eltelt időszak átlagárfolyamán, vagy a 2014. november 7-én jegyzett napi MNB-árfolyamon történik majd, a két érték közül a devizahiteles számára kedvezőbb árfolyamot köteles a bank alkalmazni - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Drasztikusan csökken az ügyészségek és bíróságok száma Horvátországban

2014.11.13.

Százzal kevesebb bíróság és ügyészség lesz Horvátországban, miután Orsat Miljenić horvát igazságügyi miniszter kezdeményezte a horvát bíróságok és ügyészségek munkájának felülvizsgálatát. A miniszter az egyik okként jelölte meg, hogy túl sok horvát ügy került a strassbourg-i Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) elé.

Támogatott a zöld villamos energia nemzeti termelők általi termelése - Korlátozás közérdekből - Az Európai Unió Bírósága ítéletet hozott

2014.11.13.

A zöld bizonyítványok flamand rendszere összeegyeztethető az uniós joggal. A tagállamok ösztönözhetik a villamosenergia‑szolgáltatókat arra, hogy támogassák a zöld villamos energia nemzeti termelők általi termelését - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Betétek biztonságban - Új betétbiztosítási törvényjavaslat-csomag - Hazánk is része lesz az egységesülő európai betétvédelmi rendszernek

2014.11.13.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) benyújtotta az Országgyűlésnek az új betétbiztosítási szabályokat tartalmazó törvényjavaslat-csomagot szerdán. A javaslatnak köszönhetően Magyarország is része lesz az egységesülő európai betétvédelmi rendszernek - közölte a nemzetgazdasági tárca.

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000