Hír archívum: 2014. november

Más hónap

Súlyos mulasztások a KBH-nál a romagyilkosságok ügyében - Négy ember ellen emeltek vádat a katonai büntetőeljárásban

2014.11.13.

A romagyilkosságokhoz kapcsolódó, katonai büntetőeljárásra tartozó ügyben négy emberrel szemben emelt vádat hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntette miatt a Központi Nyomozó Főügyészség hétfőn a Fővárosi Törvényszéken - közölte az ügyészség szóvivője.

Jutalom a versenyjogi szabálysértők leleplezőinek - A román versenytanács magyar mintára dolgoz ki jogszabályt

2014.11.13.

A román versenytanács magyar mintára akarja jutalmazni a versenyszabályokat megsértő vállalatokkal szemben bizonyítékokat felmutató magánszemélyeket - jelentette ki Bogdan Chiritoiu, a román versenytanács elnöke.

Trócsányi: Szükség van jó jogászokra! - Jelentés készül a hazai jogászképzés helyzetéről

2014.11.13.

Szükség van jó jogászokra, ez kormányzati érdek is – jelentette ki Trócsányi László igazságügyi miniszter a SZEGEDma.hu-nak adott, csütörtökön megjelent interjújában.

Bűnüldözés határok nélkül - Budapesten ülésezett az Európai Igazságügyi Hálózat

2014.11.12.

A bűnözés egyik jellemzője, hogy az nem áll meg az országhatároknál. A külföldi ítélet érvénye, a kiadatás, vagy egy elfogatóparancs olyan feladatok elé állítják az európai államok jogalkalmazóit, melyek során nélkülözhetetlen az összefogás. - Budapesten ülésezett az Európai Igazságügyi Hálózat

Kizárhatóak a szociális ellátásból a munkanélküli uniós külföldi állampolgárok - Az Európai Unió Bírósága ítéletet hozott

2014.11.12.

Kizárhatók bizonyos szociális ellátásokból azok a gazdaságilag nem aktív uniós polgárok, akik azzal a kizárólagos céllal tartózkodnak valamely másik tagállamban, hogy szociális segélyben részesüljenek - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Ajándékozási szerződéssel kicsalt vagyon - Idősotthon vezetőjét és ügyvédet ítélt el a Zalaegerszegi Törvényszék

2014.11.12.

Csalás és ügyvédi visszaélés miatt nem jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a Keszthelyi Járásbíróság egy idősotthon vezetőjét és egy ügyvédet, aki segített neki abban, hogy ajándékozási szerződésekkel jusson hozzá egy idős asszony vagyonához - tájékoztatta a Zalaegerszegi Törvényszék szóvivője.

Környezetkímélő bevásárlóközpontok - Módosul a kereskedelmi építmények létesítésre vonatkozó törvény

2014.11.12.

A kormány benyújtotta az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvénynek az egyes kereskedelmi építmények engedélyezése fenntarthatósági szempontjainak érvényesítése érdekében történő módosításáról szóló törvényjavaslatot. Az új törvény 2015 január elsején lép hatályba.

Az áfacsalások évi 1000 milliárdos kárt okoznak a költségvetésnek - Szigorodó hazai jogszabályok és keményebb uniós fellépés várható

2014.11.12.

Az áfacsalások miatt egyik legjelentősebb adóbevételi forrásának, az áfabevételeknek a negyedétől esik el Magyarország évente. Ez az arány több mint másfélszerese az európai átlagnak és közel 1000 milliárd forintos kárt okoz a költségvetésnek. Bár a szigorodó hazai jogszabályok és keményebb uniós fellépés hozzájárulhatnak jövőre az áfabevételek hatékonyabb behajtásához, a kiemelkedően magas áfakulcs miatt várhatóan továbbra is kedvelt célpontja marad hazánk a szervezett bűnözői csoportok által elkövetett áfacsalásoknak. A helyzetet nehezíti, hogy a hatóságok sok esetben csak a szervezett csoportok alsóbb szintjein álló, kisebb cégeket érik el.

Fair bankok - Hatékonyabb tájékoztatás, szigorúbb feltételek - A kormány benyújtotta a törvényjavaslatot

2014.11.12.

A kormány benyújtotta a fogyasztónak nyújtott hitelről szóló törvény és egyes kapcsolódó törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot az Országgyűlésnek kedd délután.

Átfogó állambiztonsági védelem - Kémelhárítási törvényt hagyott jóvá a kínai törvényhozás

2014.11.12.

Az állambiztonság átfogó védelmét szolgáló új kémelhárítási jogszabályt fogadott el a kínai törvényhozás, amely felváltja az eddigi nemzetbiztonsági törvényt - jelentette a kínai média.

Nyílt verseny alól mentesített körbeszerzések - Hatályon kívül helyezte a kormány a legvitatottabb eljárástípust

2014.11.12.

A kormány hatályon kívül helyezte a legvitatottabb közbeszerzési eljárástípust, amely eddig lehetőséget adott arra, hogy nemzetbiztonsági indokra hivatkozva mentesítsen beszerzéseket a hagyományos, nyílt közbeszerzési verseny alól - tájékoztatta Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára.

Versenykorlátozó piackutatások - Újra kell értékelni a piackutatási gyakorlatokat a GVH döntése nyomán

2014.11.12.

A Gazdasági Versenyhivatal egyik döntése nyomán újra kell értékelni a céges piackutatások tartalmát és gyakorlatát, annak eldöntésére, hogy azok nem versenykorlátozó hatásúak-e. A GVH egy szektor – múltbéli üzleti információk cseréjére vonatkozó – piackutatási tevékenységét vizsgálva állapította meg, hogy a cégek tevékenysége alkalmas volt a verseny korlátozására, és 100 milliós bírságot szabott ki a részt vevő társaságokra. Ezen európai versenyhatósági döntés volt az első, amely elmúlt időszaki információk cseréje kapcs&aacu te;n hozott elmarasztaló ítéletet a cégek piackutatási tevékenységéről, így intő például szolgál minden cég számára, hogy átvizsgálja saját gyakorlatát – értékelte a helyzetet a DLA Piper nemzetközi ügyvédi iroda versenyjogásza.

Nem évülnek el a gyermekekkel szembeni szexuális bűncselekmények - Az Országgyűlés elfogadta a Büntető törvénykönyv módosítását

2014.11.11.

Elfogadta az Országgyűlés kedden a büntető törvénykönyv (Btk.) módosítását, hogy ezentúl ne évülhessenek el a gyermekekkel szembeni szexuális bűncselekmények.

Nem sért Alaptörvényt a devizahitel-törvény - Az Alkotmánybíróság elutasította a Fővárosi Törvényszék bíráinak indítványait

2014.11.11.

Az Alkotmánybíróság a 2014. november 11-én hozott határozatában elutasította a Fővárosi Törvényszék eljáró bírái által benyújtott indítványokat, és megállapította, hogy nem alaptörvény-ellenesek a banki kölcsönszerződéseket egyoldalúan módosító tisztességtelen kikötések alkalmazásának következményeit meghatározó törvény támadott rendelkezései. Az ügyben lefolytatott alkotmánybírósági vizsgálatnak nem volt tárgya a deviza alapú hitelszerződésekben sem az árfolyamkockázat, sem pedig az árfolyamrés alkotmányossága.

Hűtlenül kezelt civil támogatási alapok? - A Kehi büntetőeljárást kezdeményezett a Norvég Alap felhasználása ügyében

2014.11.11.

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) hétfőn megtette a feljelentéseket a Norvég Civil Támogatási Alap (NCTA) vizsgálata során megállapított szabálytalanságok miatt - erősítette meg a Kehi kedden a Magyar Nemzet információját.

Tízmilliókat csalt ki ügyfeleitől egy volt szegedi ügyvéd - A rendőrség csalás és sikkasztás gyanújával kezdeményezte előzetes letartóztatását

2014.11.11.

Több tízmillió forint kárt okozott a megalapozott gyanú szerint ügyfeleinek egy volt szegedi ügyvéd – tájékoztatta a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Melyik uniós intézmény a jogállamiság őre? - Trócsányi: Verseny látszik kialakulni az Európai Tanács és az Európai Bizottság között

2014.11.11.

Verseny látszik kialakulni az Európai Tanács és az Európai Bizottság között, kié legyen a főszerep a jogállamiság vizsgálatában - jelentette ki Trócsányi László egyetemi tanár, igazságügyi miniszter egy hétfői szegedi konferencián.

Emberi jogok Egyiptomban - Háromszáz tanácsot adott Kairónak az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa

2014.11.11.

Az egyiptomi emberi jogi helyzetre vonatkozó háromszáz szakmai tanácsot adott Kairónak az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa - jelentették egyiptomi lapok.

Amit az elszámolási törvénnyel kapcsolatban tudni érdemes - Pályázatot hirdetett a jegybank a civil tájékoztatás támogatására

2014.11.11.

A elszámolási törvénnyel kapcsolatos széles körű fogyasztói tájékoztatás ösztönzéséért, a pénzügyi fogyasztóvédelem területén tevékenykedő civil szervezetek számára hirdetett kedden pályázatot a Magyar Nemzeti Bank (MNB) - közölte a jegybank.

Megszűnik a nyugdíjrendszer második pillére Csehországban - A befizetéseket az állami támogatással együtt 2016 végéig visszafizetik

2014.11.11.

Ha a cseh kormány megszünteti a nyugdíjrendszer második, magánpillérét, akkor az oda belépett személyek az összes pénzüket - beleértve az állami támogatásokat is - visszakapják - közölte a munkaügyi és népjóléti minisztérium. A javaslatot rövidesen a kormány elé terjesztik.

Áfa-fizetés a fogyasztás tagállamában - Az áfa-törvény módosítása nehéz helyzet elé állítja a szolgáltatókat

2014.11.11.

Az áfa-törvény módosítása következtében 2015. január 1-jétől változnak az Európai Unióban nyújtott egyes szolgáltatások teljesítési helyei. Az új szabályok nehéz helyzet elé állítják a szolgáltatókat, aminek enyhítésére számos egyszerűsítő rendelkezést már elfogadtak. Utolsó lépésként október 1-jétől elérhetővé vált az egyablakos ügyintézés, így a szolgáltatóknak nem kell minden egyes országba bejelentkezniük, ahol szolgáltatást teljesítenek.

Kis tízparancsolat bíróknak - Január 1-től - Elfogadta az új Bírói Etikai Kódexet az Országos Bírói Tanács

2014.11.10.

Elfogadta a bírák új, jövő év január elsejével hatályba lépő etikai kódexét hétfői győri ülésén az Országos Bírói Tanács (OBT) - jelentette be a tanácskozást követő sajtótájékoztatón a testület soros elnöke.

Felbomló házasságok - Házassági bontóper és házassági vagyonjog a új Ptk. tükrében

2014.11.10.

Az új Polgári Tövénykönyv hatályba lépésével változtak a házassági bontóper és a házassági vagyonjog szabályai is. Az új, részletesebb szabályokat a 2014. március 15. napja után indult házassági bontóperekben kell alkalmazni.

Márciustól az Igazságügyi Hivatal felügyeli a végrehajtókat - A végrehajtási törvény módosításáról

2014.11.10.

Jövő márciustól az önálló bírósági végrehajtók ellenőrzésével kapcsolatos végrehajtó kamarai jogosítványokat az Igazságügyi Hivatal látja el, az igazságügyi miniszter pedig miniszteri biztost nevezhet ki a kamarához - a végrehajtási törvény ezt tartalmazó módosítása pénteken került fel a parlament honlapjára.

Adókönnyítések Luxemburgban - Sértettek-e uniós jogot a hatóságok? - Az Európai Bizottság vizsgálatot folytat

2014.11.10.

Az Európai Bizottság vizsgálatot folytat abban a kérdésben, hogy sértettek-e uniós jogot a luxemburgi hatóságok, amikor kedvezményes adózási feltételeket biztosítottak nagy multinacionális vállalatoknak - közölte Brüsszelben Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság vezető szóvivője.

A törvényhozás nem hagyta magára a bíróságokat a devizahiteles perekben - Darák Péter a jogegységesítési és -értelmezési kérdésekről

2014.11.10.

Előremutató, hogy a törvényhozás nem hagyta magára az igazságszolgáltatást a devizahiteles perekben, a bírósági rendszer belebukott volna, ha megindul több százezer egyedi ügy - mondta Darák Péter, a Kúria elnöke csütörtökön az Akadémia jogtudományi intézetében tartott szakmai rendezvényen.

40 ügy, 30 millió forint bírság - Az információszabadságról szóló törvény módosítását javasolja a NAIH

2014.11.10.

Több mint negyven ügye volt az idén a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnak (NAIH), és a még teljesebb jogharmonizáció érdekében javasolja az információszabadságról szóló törvény módosítását - erről Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke beszélt egy budapesti konferencián.

Gyors és közérthető munkajogi válaszok - Ingyenes mobilalkalmazás munkavállalóknak

2014.11.10.

A mai naptól elérhető az az ingyenes mobilalkalmazás, amelynek fő funkciója a gyors és közérthető munkajogi témájú válaszok nyújtása minden munkavállaló számára. Az egyedülálló alkalmazás jelenleg közel 100 gyakori munkajogi kérdésre ad rövid és közérthető választ, de az adatbázis folyamatosan frissül és bővül.

Példanélkül - Önteszt-rendszer önkormányzatoknak és egyházaknak - ÁSZ-tesztek a megfelelőbb szabályozottság szolgálatában

2014.11.10.

A települési önkormányzatok, a helyi nemzetiségi önkormányzatok és az egyházi intézmények már megtalálják az Állami Számvevőszék (ÁSZ) honlapján a szervezet által kidolgozott teszteket, amelyek kitöltésével pontos képet kaphatnak saját működésükről és szükség esetén szabályosabbá tehetik azt.

A jó adósokkal való elszámolás módszertanáról - Megjelent az MNB-rendelete

2014.11.10.

Megjelent a Magyar Nemzeti Bank (MNB) első rendelete arról, hogy a pénzügyi intézményeknek hogyan kell elszámolniuk ügyfeleikkel az árfolyamrés semmissége és az egyoldalú szerződésmódosítások miatt keletkezett túlfizetéseket. A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

Jogosult-e adótámogatásra, aki szövetségi szinten köt biztosítást? - Ismét a Legfelsőbb Bíróság előtt az amerikai egészségügyi törvény

2014.11.10.

Az amerikai Legfelsőbb Bíróság pénteken úgy döntött, hogy ismét tárgyalni fogja az Obamacare néven ismertté vált amerikai egészségügyi törvényt; a per tárgya ezúttal az lesz, hogy jogosultak-e adótámogatásra azok az ügyfelek, akik nem tagállami, hanem szövetségi "tőzsdén" keresztül kötötték meg a biztosításukat.

Erőszak jogász-gólyatáborban - Az ELTE dékánja indokoltnak tartja a felsőoktatási törvény módosítását

2014.11.08.

A felsőoktatási törvény módosítását tartja indokoltnak a gólyatáborokban történt erőszakos cselekmények nyomán az Eötvös Loránd Tudományegyetem jogi karának dékánja. Király Miklós az MTI érdeklődésére pénteken elmondta azt is: a jelenlegi szabályozás miatt egyelőre nem távolíthatják el az intézményből a feltételezett erőszaktevőt.

Diszkriminatív kiskereskedelmi különadó - A Hervis pert nyert az adóhatósággal szemben

2014.11.08.

A Hervisnek adott igazat a bíróság az adóhatósággal szemben a cég különadó fizetéssel kapcsolatos, az EU bíróságát is megjárt perében.

Változó végrehajtási, nyilvántartási és távoltartási szabályok - Az egyes igazságügyi és magánjogi tárgyú törvények módosításáról

2014.11.08.

Főként jogharmonizációs okokból, EU-rendeletekkel összhangban változnak a végrehajtás, a távoltartás egyes szabályai, és többek között a kis- és középvállalatokra, civil szervezetek nyilvántartására vonatkozó rendelkezések az egyes igazságügyi és magánjogi tárgyú törvények módosításáról szóló, pénteken benyújtott törvényjavaslat szerint.

Csak tulajdonos közeli hozzátartozója lehet termőföld haszonélvezője - A földforgalmi törvény változása sok külfödit érint

2014.11.08.

A földforgalmi törvényváltozása miatt a földhivatalok október végén postázták azokat a leveleket, amelyekben kérik a zártkerti ingatlanokban haszonélvezeti jogokkal rendelkezőket, adjanak számot az ingatlan tulajdonosához fűződő rokoni kapcsolatukról. A Balaton-régióban több száz külföldi szerezte meg az elmúlt években zártkerti ingatlan hosszú távú, gyakran élethosszig tartó haszonélvezeti jogát, így ők is a napokban kaptak kézhez a földhivatali értesítőt.

Új székhelyen az Európai Rendőrakadémia - A CEPOL az első uniós intézmény, melynek központja Budapestre került

2014.11.07.

Az Európai Rendőrakadémia (CEPOL) az első uniós intézmény, amelynek székhelye Budapestre került - mondta a szervezet székházának átadó ünnepségén Pintér Sándor belügyminiszter csütörtökön.

Engedélyhez kötött külföldi televíziós sorozatok - Felügyelet alá vonja a videomegosztó portálokat a kínai hatóság

2014.11.07.

A korábbi korlátozásokat követően a jövőben engedélykötelesek lesznek a kínai videomegosztó portálokon sugárzott külföldi sorozatok - jelentette be a sajtóért, publikációért, rádióért, filmért és televízióért felelős főhivatal (SARPPFT).

Lakossági devizahitelek kivezetése gyorsan, rendezetten - Az MNB 9 milliárd eurót biztosít a bankoknak a forintosításhoz

2014.11.07.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 9 milliárd eurót biztosít a bankrendszer számára a lakossági devizahitelek forintosításához - döntött az MNB Monetáris Tanácsa.

Harrach: A kormány támogatja a szabad vasárnap bevezetését - Kivétel lehet a 400 négyzetméter alatti üzletek és családi vállalkozás

2014.11.07.

Benyújtotta a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) a boltok vasárnapi nyitva tartását korlátozó törvényjavaslatát csütörtökön az Országgyűlésnek. A kormány megtárgyalta és támogatja a javaslatot, amely a boltok vasárnapi nyitva tartását korlátozza - jelentette be Harrach Péter, a kisebbik kormánypárt frakcióvezetője budapesti sajtótájékoztatóján.

Képmás másképp - A rendőri intézkedésről készült fotók nyilvánosságáról

2014.11.07.

Kalandos utat járt be a jogrendszer útvesztőiben az a képgaléria, ami egy rendvédelmi demonstráción készült 2011 tavaszán. Az ügyben az Alkotmánybíróság a sajtószabadság javára döntött, mégis részben hatályban van egy jogegységi határozat, amely alapján az érintettek beleegyezése nélkül nem lehet fotót közzétenni rendőri intézkedésről.

Megtévesztő probiotikum-reklámok - Három eljárásban több mint 6 millió forint GVH-bírság

2014.11.07.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) három eljárásban állapított meg jogsértést probiotikus készítmények reklámozásával kapcsolatban. A jogsértések elkövetéséért összesen 6.090.000 forint bírságot szabott ki a GVH.

Gyorsabb, egyszerűbb és jogszerűbb közbeszerzések - Elkészült az új törvény koncepciója

2014.11.06.

A tavasszal született uniós közbeszerzési irányelvek alapján elkészült az új magyar közbeszerzési törvény koncepciója, amely gyorsítani, egyszerűsíteni és jogszerűbbé akarja tenni az eljárásokat - a koncepció szerdán került fel a kormány honlapjára.

Közérdekű bejelentések - Százból negyven megalapozott - A január 1-én bevezetett rendszert az ombudsman működteti

2014.11.06.

Beváltotta a hozzá fűzött reményeket a közérdekű bejelentések kezelésének év elején bevezetett rendszere, százból negyven bejelentés megalapozott, és a vizsgálat során olykor a bejelentés tárgyán kívül más problémára is fény derül - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala.

Paczolay: Az alkotmánybíráskodásnak az alapjogokat kell védenie - A rendszerváltás negyedszázados évfordulója alkalmából - Konferencia

2014.11.06.

Az alkotmánybírósági hatáskörök szűkítése, az alkotmánybíró-választás rendjének megváltoztatása, illetve az Alkotmánybíróság (Ab) döntéseit felülíró alkotmányozási gyakorlat idején az alkotmánybíráskodás számára a túlélés is kérdésesnek tűnt, ezek után fontos eredmény, hogy az új szabályozás a jövőre nézve is megteremtette a hatékony alkotmánybíráskodás lehetőségét - mondta Paczolay Péter, a testület elnöke szerdán a rendszerváltás negyedszázados évfordulója alkalmából a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartott konferencián.

Jelentősen bővül a transzferár szabályozás alá eső társaságok köre - Az adócsomag 2015-től bevezetné az ügyvezetés egyezőségének fogalmát

2014.11.06.

A benyújtott adócsomag 2015-től bevezetné az ügyvezetés egyezőségének fogalmát, melynek köszönhetően az eddiginél szélesebb kört fognak érinteni a kapcsolt vállalkozások közötti transzferárakra vonatkozó adminisztrációs kötelezettségek és vizsgálatok - figyelmeztetett Jancsa-Pék Judit, a LeitnerLeitner vezető tanácsadója. A módosítások iránya megfelel az eddigi tendenciáknak, hiszen a NAV évről évre szigorúbban vizsgálja a vállalatcsoportok belső árait. Így míg 2011-ben még csak 18 milliárd forint volt a transzferár-ellenőrzések során feltárt adóhiány, 2013-ban már meghaladta a 33 milliárd forintot.

A prágai főügyész a legbefolyásosabb cseh nő - A Forbes 2014-es listája alapján

2014.11.06.

Idén is Lenka Bradácová prágai főügyész a legbefolyásosabb nő Csehországban - derült ki a Forbes cseh kiadásának legújabb számából. A magazin harmadik alkalommal állította össze a legbefolyásosabb cseh nők ötvenes listáját.

Jó adósnak visszajár - Az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa elfogadta a devizahitel-elszámolás módszertanát

2014.11.05.

Az MNB elkészítette a devizahiteles ügyfelekkel történő elszámolás módszertanát, ennek alapján az ügyfelek túlfizetéseit tőke-előtörlesztésként kell elszámolniuk a pénzügyi intézményeknek. A rendeletet kedden fogadta el az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa.

Nem lesz internetadó - Visszavonta javaslatát a gazdasági bizottság

2014.11.05.

Visszavonta a jövő évi adóváltoztatások közül internetadó javaslatát az Országgyűlés gazdasági bizottsága szerdai ülésén a kormány kérésére.

A bankok kerülnek ki vesztesen a devizahitel-perekből - Jogerőre emelkedett ítéletek - Összefoglaló

2014.11.05.

Másodfokon is pert vesztett az UniCredit Bank Hungary Zrt., az eljáró Fővárosi Ítélőtábla kedden kihirdetett határozatában helyben hagyta az általa javított elsőfokú ítéletet, amely szerint tisztességtelenek a pénzintézet általános szerződési feltételei.

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000