Hír archívum: 2014. november

Más hónap

Modernkori rabszolgaság - EBESZ konferencia az emberkereskedelemről

2014.11.05.

Főleg menekültek, közülük is a nők és a gyerekek esnek leginkább áldozatul az emberkereskedelemnek és a kényszermunkának - figyelmeztetett William Swing, a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) vezetője az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) emberkereskedelemről tartott bécsi konferenciáján kedden.

Erőszak jogász-gólyatáborban - Két hallgatót kizártak az ELTE jogi karáról

2014.11.05.

izártak két hallgatót az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) jogi karáról az intézmény tavalyi gólyatáborában történt erőszakos cselekmények miatt - közölte Hack Péter, az Állam- és Jogtudományi Kar fegyelmi bizottságának elnöke.

A korlátozott ügyintézés súlyosan sérti a felhasználói érdekeket - 15 millió forintra bírságolta az Elműt a MEKH

2014.11.05.

Az ügyintézés korlátozása, illetve az előre fizetős mérők feltöltésének ellehetetlenítése miatt 15 millió forintra bírságolta az Budapesti Elektromos Művek Nyrt. (Elmű) egyetemes szolgáltatót a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) - közölte a hivatal.

Tisztes távolság tüntetők és rendőrök között - Új szabályok Olaszországban az összecsapások elkérülésére

2014.11.05.

A tüntetők és a rendőrök közötti távolságot, valamint a tüntetők visszaszorításának módját is szabályozza a kedden nyilvánosságra hozott új olasz rendelkezés, amelynek célja a tüntetők és a rohamrendőrség közötti összecsapás elkerülése az egyre gyakoribb utcai tiltakozásokon.

Egyszerűbb és kevésbé költséges - Intelligens szabályozás az EU-ban - Érdekeltek és szakértők vizsgálják az uniós jogot és adminisztrációt

2014.11.05.

A Bizottság ma számba veszi az uniós jog könnyebbé, egyszerűbbé és kevésbé költségessé tételére irányuló erőfeszítéseit. „Intelligens szabályozás az Európai Unióban – szilárd alapokra építve” címmel politikusok, érdekeltek és szakértők vizsgálják az intelligens szabályozás, az adminisztratív terhek csökkentése és az uniós jog jobb végrehajtása terén elért eredményeket és a még fennálló kihívásokat. Ez alkalomból a Bizottság számára 2007 óta tanácsot adó, adminisztratív terhekkel foglalkozó független magas szintű munkacsoport elnöke, Dr. Edmund Stoiber fogja átadni a csoport végleges jelentését José Manuel Barroso elnöknek.

Fókuszban a bíróság: Épületek és életképek - Az OBH fotópályázata - Már lehet szavazni!Szavazzon Ön is a legjobb pályaműre!

2014.11.05.

Az Országos Bírósági Hivatal szeptemberben hirdetette meg „Fókuszban a bíróság” című fotópályázatát amatőr fotográfusoknak, hogy a magyarországi bírósági épületeket újszerű látásmóddal, kreatívan mutassák be a meghirdetett négy kategóriában.

Vasárnap zárva! - Új nyitvatartási rendet hozhat a jövő év a kereskedelemben

2014.11.04.

Két ponton nyúlna a hatályos szabályozáshoz egy KDNP-s javaslat. Egyrészt a kereskedelmi tárgyú törvények módosításáról szóló törvénytervezet úgy rendelkezne, hogy a boltok kizárólag 6 és 22 óra között lehetnének nyitva. Vasárnap és munkaszüneti napon peidg - kevés kivételtől eltekintve - nem lehetne nyitva tartani.

Hátrányba került fogyasztók - Az új Ptk. a nem természetes személy jogalanyoknak nem biztosít többletvédelmet

2014.11.04.

Az új Ptk. „fogyasztó” fogalma miatt a korábbiakhoz képest jelentősen hátrányba kerülhetnek a nem természetes személy jogalanyok, például alapítványok, egyesületek, társasházak és vállalkozások, mivel az új törvényben rájuk már nem vonatkoznak a fogyasztókat megillető többletvédelmet biztosító rendelkezések – mutatott rá Dr. Hámori Antal, a Budapesti Gazdasági Főiskola docense egy, a napokban rendezett szakmai rendezvényen.

Uniós kötelezettségszegési eljárásra válaszul függetlenített vasúti igazgatás - Módosult a vasúti közlekedési törvény

2014.11.04.

Az Országgyűlés hétfőn az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárásában megfogalmazott kérésekre válaszul kimondta, hogy a vasúti közlekedés igazgatása jogi, szervezeti és döntéshozatali szempontból is független a pályavasúti társaságoktól, vállalkozó vasúti társaságoktól, továbbá a beszerző egységektől és szervezetektől.

Szellemházassághoz rabolt holttestek - Évezredes hagyomány alapján? - Hullarablók kerültek a rendőrség hálójába Kínában

2014.11.04.

Hullarablók kerültek a rendőrség hálójába, amivel ismét bizonyosságot nyert, Kína egyes részein él még a "szellemházasságok" évezredes hagyománya, vagyis az egyedülállóként elhunyt férfiak mellé "üdvös" egy nőt temetni. Ha pedig nincs, akkor vásárolnak.

Egyszerűsített gázértékesítés, objektivizált szállítóvezeték-építés - Elfogadta a Ház a földgázellátásról szóló törvénymódosítást

2014.11.04.

Az Országgyűlés hétfőn elfogadta azt a törvénymódosítást, amely a közvámraktárakban tárolt földgáz értékesítését és a földgázszállító-vezeték építési engedélyének megszerzését is egyszerűbb szabályokhoz köti.

Államilag támogatott rövidített munkaidő - Jóváhagyta a foglalkoztatási törvény módosítását a cseh kormány

2014.11.04.

Jóváhagyta a különleges helyzetek, a gazdasági válság vagy természeti katasztrófa következtében lerövidített munkaidő állami támogatását a cseh kormány - jelentette be Michaela Marksová Tominová munkaügyi és népjóléti miniszter a kabinet ülése utáni sajtótájékoztatón hétfőn este.

Autómatikusan továbbított bankszámlaadatok - Már az adóparadicsomok sem nyújtanak menedéket az adóhatóságok elől

2014.11.04.

A múlt héten 50 másik országgal együtt Magyarország is aláírta azt a nemzetközi adóügyi információcseréről szóló megállapodást, amely alapján a csatlakozó államok már 2017-től automatikusan továbbíthatják egymás felé az adózási szempontból lényeges bankszámla adatokat. Ez kiterjed többek között a számla tulajdonosára és egyenlegére, és adott esetben arra is, hogy ki a számla mögött ténylegesen álló magánszemély. Azok is láthatóvá válnak majd így az adóhatóság számára, akik eddig különleges struktúrák révén rejtették el jövedelmeiket. Már az adóparadicsomok sem nyújtanak menedéket, mert az egyezményt több adóparadicsom, így a Kajmán-szigetek, Barbados, Gibraltár, Seychelles és a Brit Virgin szigetek is aláírták.

Elektronikus kapcsolattartási lehetőségek a bírósági eljárásokban - Az OBH bővíti a szolgáltatások körét

2014.11.04.

Az Elektronikus Közigazgatás Operatív Program (EKOP) 585,96 millió forintos támogatásából megvalósuló pályázat során az Országos Bírósági Hivatal (OBH) bővíti az elektronikus szolgáltatások körét, amelyek keretében tovább erősödhet a bíróságok munkájába vetett állampolgári bizalom. A főbb informatikai fejlesztéseket a 2014. október 29-én 70 fő részvételével tartott szakmai napon mutatták be.

Túllépte a fővárosi hajléktalan rendelet a szabálysértési törvény kereteit - Megsemmisítette a Kúria a jogszabály egyes pontjait

2014.11.03.

Megsemmisítette a Kúria önkormányzati tanácsa a közterületi tartózkodás jogellenességét szabályozó fővárosi hajléktalanrendelet mellékletének egyik pontját, valamint az Alkotmánybírósághoz (Ab) fordult a jogszabály miatt. A Kúria eljárását Székely László, az alapvető jogok biztosa kezdeményezte.

Vége az "apró betűs korszaknak"? - A héten tárgyalja a kormány a fair bankokról szóló törvényjavaslatot

2014.11.03.

A héten tárgyalja a kormány a fair bankokról szóló törvényjavaslatot, amelynek célja, hogy a bankok tisztességes hitelezési gyakorlatot folytassanak és erős fogyasztóvédelmi garanciák lépjenek életbe 2015-től - közölte az Igazságügyi Minisztérium.

Több ponton módosul a minősített előadóművészeti szervezetek köre - Január 1-én lép hatályba az EMMI rendelete

2014.11.03.

Több ponton módosult a minősített előadóművészeti szervezetek köre az Emberi Erőforrások Minisztériumának csütörtökön kiadott, 2015. január 1-jén hatályba lépő rendelete szerint. A Szent Efrém Férfikar, az Orfeo Zenekar és Purcell Kórus, valamint a Bárka Színház elvesztette kiemelt minősítését, míg a Pécsi Harmadik Színház bekerült a kiemelt szervezetek közé.

Alkotmánybírósági mustra – Legalább helyett lehetőleg

2014.11.03.

Nemzetközi jogba ütközik az Alkotmánybíróság szerint a szabadságvesztés és az előzetes letartóztatás végrehajtásának szabályairól szóló miniszteri rendelet egyik rendelkezése, mert a fogvatartottak részére biztosított mozgás-, illetve légtér minimális mértékét nem kötelező jelleggel határozza meg.

A bankoknak vissza kell téríteniük az árfolyamrés miatti túlfizetéseket - November elsején hatályba lépett az elszámolási törvény

2014.11.03.

November elsején hatályba lépett az elszámolási törvény, amelynek alapján a bankoknak el kell számolniuk ügyfeleikkel az árfolyamrés semmissége és az egyoldalú szerződésmódosítások miatt keletkezett túlfizetéseket. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) rendelete, amely az elszámolás részletes módszertanát tartalmazza, november legelején jelenik meg - közölte a jegybank.

Az ittas vezetés már bűncselekmény Kínában - Szigorodó közlekedési szabályok a világ legbalesetveszélyesebb országában

2014.11.03.

Jelentős mértékben csökken az ittas vezetés okozta balesetek száma Kínában, amióta az már minden esetben bűncselekménynek minősül, ám továbbra is itt történik a legtöbb közúti baleset a világon - derül ki a közbiztonsági minisztérium friss statisztikáiból.

Illegális menekülés - A határátlépők jelentős része Magyarországon keresztül jut el Ausztriába - Az osztrák Bűnügyi Hivatal felméréséből

2014.11.03.

Az illegális határátlépők jelentős része Magyarországon keresztül jut el Ausztriába - derül ki az osztrák Szövetségi Bűnügyi Hivatal legfrissebb, 2013-as évet elemző jelentéséből.

Elveszített állampolgárság - Az idén már nem módosul a szlovák állampolgársági törvény

2014.11.03.

Az idén már nem kerül a pozsonyi törvényhozás elé a szlovák állampolgársági törvénynek a pozsonyi belügyi tárca által előkészített módosító javaslata - erősítette meg Robert Kalinák belügyminiszter szerdán a TASR szlovák közszolgálati hírügynökségnek.

A Civil Szervezetek beszámolóinak feldolgozottságáról - A gyorsítás érdekében az OBH Elnöke rendkívüli intézkedéseket vezetett be

2014.11.03.

A 2014. október 15-i nyilvántartási adatok szerint 81.097 db bejegyzett, működő civil szervezet van, ezek közül jelenleg 30.333 db közhasznú jogállás minősítéssel rendelkezik.

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000