Hír archívum: 2014. december

Más hónap

Hivatása: Ügyvédnő - Beszélgetés Szűcs Andreával, a Magyar Ügyvédnők Egyesületének elnökével

2014.12.23.

"Az ügyvédnőség egy „műfaj”. Sem az ügyvédet, sem a nőt nem szabad kiemelni belőle." - vallja Szűcs Andrea, a Magyar Ügyvédnők Egyesületének elnöke, akivel a pálya szépségéről és nehézségeiről, a női jogászokat érő kihívásokról, család és karrier összeegyeztetéséről beszélgettünk.

Consilium Peritorum - Ötletek, tanácsok bírósági vezetőktől - Egy hagyományteremtő rendezvény az OBH szervezésében

2014.12.23.

A Consilium Peritorum című rendezvényt hagyományteremtő jelleggel hívta életre az Országos Bírósági Hivatal az ország különböző részeiből érkező, a rendezvényt megelőző egy évben kinevezett bírák, bírósági fogalmazók, valamint az igazságszolgáltatás szervezetrendszerébe bírósági titkárként belépő munkatársak részére. A december 12-13-án megtartott rendezvény célja, hogy a meghívottak megismerjék a bírósági vezetőket, személyes tapasztalatokat szerezzenek, ötleteket, tanácsokat kapjanak szakmai fejlődésük érdekében az igazságszolgáltatásban meghatározó szerepet betöltő kollégáktól, és − nem utolsó sorban − egymással is közvetlen kapcsolatot alakíthassanak ki.

Beszűkül a profitok adómentes kifizetésének lehetősége - Az Anya-Leányvállalati uniós Irányelv módosításáról

2014.12.22.

Nemzetközi vállalatcsoportok előszeretettel alkalmaznak magyar társaságokat arra, hogy Európai Unióból származó jövedelmeiket EU-n kívüli anyavállalatukba eljuttassák. Az Anya-Leányvállalati Irányelv napokban elfogadott módosításával azonban hamarosan beszűkül a profitok adómentes kifizetésének ezen lehetősége – derül ki a Jalsovszky Ügyvédi Iroda összefoglalójából.

Forintosított devizahitelek

2014.12.22.

Jövő év elejétől a pénzügyi intézmények átváltják a devizában nyilvántartott hiteltartozásokat. A nagy port kavart „forintosítási törvény” össztársadalmi érdekből született, azonban nem teljesen a várakozásoknak megfelelően rendezi a devizaadósok helyzetét.

Egységes európai betétvédelem - Az új betétbiztosítási szabályokat tartalmazó törvény-csomagről

2014.12.22.

Az Országgyűlés elfogadta az új betétbiztosítási szabályokat tartalmazó törvényjavaslat-csomagot, így például ha egy hitelintézet fizetésképtelenné válik, akkor a betétesek az eddiginél rövidebb idő alatt juthatnak majd a betéteikhez, a betétbiztosítás pedig a helyi önkormányzatok betéteire is kiterjed majd.

Földkiadás - Egyszerűbb szabályok a részarány tulajdon megszüntetésére - Rendeletet fogadott el a kormány

2014.12.22.

Egyszerűbb szabályok vonatkoznak majd a részarány tulajdon megszűntetésére, mivel a kormány elfogadta a részarány földkiadás során keletkezett osztatlan közös tulajdon megszüntetésének részletes szabályairól szóló rendeletet - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM).

Óvodalátogatáshoz kötött családi pótlék - 20 nap igazolatlan hiányzás esetén szüneteltetik a folyósítást

2014.12.19.

Kötelező óvodába járáshoz köti a kormány a családi pótlék folyósítását 2016. január 1-jétől. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára ezt csütörtökön közölte a kormany.hu-val, a tárca pedig közleményben tájékoztatott.

Szóban is tájékoztatható a fogyasztó az élelmiszer-összetevőkről - Rendelet jelent meg az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásról

2014.12.19.

Szóban is lehet tájékoztatni a fogyasztókat a nem előrecsomagolt élelmiszerek esetében arról, hogy tartalmaznak-e allergiát vagy intoleranciát okozó anyagokat és termékeket - tartalmazza a Magyar Közlöny szerdai számában az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásról megjelent földművelésügyi miniszteri rendelet.

Érem Művészeti Intézet - Megtévesztő elnevezés - Tíz milliós bírsággal sújtotta a GVH a jogsértő céget

2014.12.19.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntése szerint az Érem Művészeti Intézet Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. megtévesztette a fogyasztókat az „Érem Művészet Intézet” megnevezés használatával. A jogsértés elkövetéséért 10.000.000 forint bírságot szabott ki a GVH.

Magyarországot saját alkotmánya nélkül kormányozni nem lehet - Bemutatták Kukorelli István volt alkotmánybíró új könyvét

2014.12.19.

Kukorelli István az ő számára az örök pártonkívüli, a párbeszéd embere - mondta Trócsányi László igazságügyi miniszter Kukorelli István volt alkotmánybíró új könyvének bemutatásakor Budapesten csütörtökön.

Bosszúság, Mikuláscsomag, több mint húszezres pótdíjak - Mire figyeljen a fővárosban parkoló? - Négy aranyszabály

2014.12.18.

„Parkolás után rögtön jegyet váltottam, mégis megbüntettek, mit tehetek?” - Tipikus fogyasztói kifogások, amelyek a fővárosi parkolással függenek össze. A Budapesti Békéltető Testület ezért összeállította négy aranyszabályát, amelyeket ha megfogadnak a fogyasztók, felesleges bosszúságoktól kímélik meg magukat.

Elektronikus eljárás a civil szervezetek nyilvántartási ügyeiben - Januártól egyes esetekben kötelező az elektronikus kérelem

2014.12.18.

2015. január 1-től a civil nyilvántartási eljárásokban nem csak lehetőség, hanem egyes szervezetekre nézve kötelező is a kérelmek elektronikus úton való előterjesztése. A civil szervezetek bírósági nyilvántartásáról és az ezzel összefüggő eljárási szabályokról szóló 2011. évi CLXXXI. törvény 8. § (1) bekezdése szerint 2015. január 1-jét követően a civil szervezetek nyilvántartási eljárásai során a magánnyugdíjpénztár, az önkéntes kölcsönös biztosító pénztár, a hitelintézetek önkéntes betétbiztosítási, illetve intézményvédelmi alapja, a köztestület, a kölcsönös biztosító egyesület, a hegyközség, a párt, az országos sportági szakszövetség és a szövetség a beadványokat kizárólag elektronikus úton nyújthatja be.

Titkolt egységárak, megtévesztő akciók, minőségi problémák - Kevesebb a fogyasztóvédelmi szabálysértés a karácsonyi vásárokon

2014.12.18.

Az idei karácsonyi vásárokon végzett ellenőrzések 38 százalékánál találtak szabálysértést a fogyasztóvédelmi ellenőrök, egy évvel korábban az az arány még 42 százalék volt - számolt be a javuló tendenciáról Koszorús László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

Szigorodnak a vállalatcsoporton belüli osztalékfizetés adózási szabályai - Az EU újabb frontot nyit az adóelkerülés elleni harcban

2014.12.18.

Tovább szigorítja az Európai Unió a vállalatcsoporton belüli osztalékfizetés adózását szabályozó irányelvet. A módosítás célja, hogy a kettős adóztatás elkerülését szolgáló szabályokat kijátszva ne tudjanak kibújni a multinacionális cégek az adófizetési kötelezettség alól. A tervezett új szabályok alapján a tagállamoknak meg kell tagadniuk az irányelvben foglalt kedvezményeket, ha egy ügylet kizárólagos célja az adóelőny elérése. Az uniós elképzelések azonban olyan új jogértelmezési kérdéseket is felvetnek, amelyek bizonytalanságot okozhatnak a szabály gyakorlati alkalmazásakor.

Pontosították az állam tulajdonosi jogait - Törvénymódosítást fogadtak el a nemzeti pénzügyi szolgáltatások hatékonyabbá tételéről

2014.12.18.

Az Országgyűlés kedden pontosította az állam tulajdonosi jogait és egyes takarékszövetkezeti eljárásokat. A képviselők 123 igen szavazattal, 38 nem ellenében és 23 tartózkodás mellett fogadták el a kormány törvénymódosító javaslatát a nemzeti pénzügyi szolgáltatások hatékonyabbá tételéről.

Vasárnapi bérpótlék a kiskereskedelemben - Javaslatot nyújtottak be a Munka Törvénykönyvének módosítására

2014.12.18.

A kiskereskedelemben százszázalékos bérpótlék illeti meg a munkavállalót, ha vasárnap dolgozik - ezt tartalmazza a Szatmáry Kristóf (Fidesz) és Harrach Péter (KDNP) által benyújtott törvényjavaslat.

Korrupt hercegnő - Botrány a spanyol uralkodóházban - Krisztinát 587 ezer euróra bírságolta a korrupció elleni ügyészség

2014.12.18.

Hibát vétett Krisztina spanyol hercegnő ügyvédje, tévedésből ugyanis rossz számlaszámra utalt 587 ezer eurót (180 millió forint), amelyet ügyfelére bírságként szabott ki a spanyol korrupció elleni ügyészség - közölte az El Mundo című napilap kedden Madridban.

Egységes családtámogatás, változó munkajogi és oktatási szabályok - Több mint ötven törvényjavaslat készül a tavaszi ülésszakra

2014.12.18.

Ötvenhat törvényjavaslatot tartalmaz az Országgyűlés 2015-ös tavaszi ülésszakára vonatkozó kormányzati törvényalkotási program, amelynek alapján jövőre új, egységes családtámogatási törvény születhet, továbbá változhat több oktatási és energetikai tárgyú jogszabály.

Párbeszéd a jogállamiság tiszteletének szolgálatában - Közös nyilatkozatot fogadtak el a tagállamok kormányainak képviselői

2014.12.18.

Elfogadta a tagállamok kormányainak képviselőiből álló Európai Unió Tanácsa azt a javaslatot, amellyel létrehozzák a jogállamiság tiszteletét szavatolni hivatott párbeszédet.

Fogvatartási helyek felügyelet alatt - Januártól működik a kínzás elleni nemzeti megelőző mechanizmus

2014.12.17.

Január elsejével megkezdi működését a kínzás és más embertelen bánásmóddal szembeni nemzeti megelőző mechanizmus, amelynek működtetése során az ombudsmani hivatal munkatársai véletlenszerűen megjelenhetnek fogvatartási helyeken, és ott vizsgálatot folytathatnak majd - jelentette be Székely László, az alapvető jogok biztosa szerdán budapesti sajtótájékoztatón.

Munkahelyi alkohol- és drogellenőrzés - Gyakorlati problémák, jogszabályi keretek, munkajogi vetületek

2014.12.17.

A munkahelyi alkohol-, illetve drogellenőrzés, és az ezzel kapcsolatos problémák napjainkban is aktuális témának számítanak. Míg az alkoholos befolyásoltság kérdése egyszerűbben kezelhető, addig a drogfogyasztás sokkal komplexebb problematikát jelenthet a munkáltatóknak. Az alkohol esetében egy egyértelműen és gyorsan kimutatható anyagról beszélhetünk, melynek munkavégzésre gyakorolt negatív hatásai pontosan ismertek, ráadásul közvetlenül láthatóak is a legtöbb esetben. Ezzel ellentétben a különböző tudatmódosító szerek, drogok kapcsán több gyakorlati problémával is szembesülhet a munkáltató, amennyiben szeretne ilyen jellegű tesztet végezni beosztottjain. A Faludi Wolf Theiss Ügyvédi Iroda ezeket a gyakorlati problémákat és a jelenlegi jogszabályi kereteket vizsgálta meg.

Magyar bírót választottak a Nemzetközi Büntetőbíróság bírájává - Kovács Pétert az első magyar bíró a hágai törvényszéken

2014.12.17.

Kovács Péter volt alkotmánybírót a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court, ICC) bírájává választották - tudatta a Külgazdasági és Külügyminisztérium szerdán.

"Google adót" vezettek be Nagy-Britanniában - Adóelkerülés elleni harc az új politikai csodafegyver?

2014.12.17.

„Google adóként” híresült el az a 2015-re tervezett adónem, amelyet számos multinacionális cégre, köztük például az Apple-re, az Amazonra és a Starbucks-ra vetne ki a brit kormányzat. Az intézkedés célja, hogy megakadályozzák a jövedelmek adóparadicsomokba való átcsoportosítását, amivel minimalizálják a cégek az adófizetést a szigetországban. A 25%-os adókulcsot még a 2015-ös brit parlamenti választások előtt vezetnék be. Bár jelentős adóbevételt nem remélnek belőle, várhatóan annál népszerűbb lesz az intézkedés a lakosság körében.

Módosultak a nemzetbiztonsági ellenőrzés szabályai - Bővült az átvilgítottak köre és a felülvizsgálat lehetősége

2014.12.17.

Az Országgyűlés megszavazta a nemzetbiztonsági ellenőrzés módosításait. Ennek értelmében a jövőben az Országgyűlés külügyi bizottságának tagjainak is át kell esniük a nemzetbiztonsági ellenőrzésen.

Rugalmasabb nevelőszülői jogviszony, szociális közétkeztetés - A szociális ellátási, gyermekvédelmi és más törvények módosításáról

2014.12.17.

A gyermekvédelmi törvény módosításával rugalmasabb lehet a nevelőszülői foglalkoztatási jogviszony, a szociális intézményi elhelyezés elutasításával szemben a bírósághoz lehet fordulni, és a nevelésbe vett vagy utógondozói ellátásban lévő, még iskolába járó gyermekeknek is ingyenes lehet a közétkeztetés a jövőben.

A magyar zászló és címer napja lett március 16. - Az Országgyűlés döntése alapján

2014.12.17.

Az Országgyűlés kedden a magyar zászló és címer napjává minősítette március 16-át. A képviselők 155 igen szavazattal, 4 nem ellenében és 3 tartózkodás mellett fogadták el Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető és Németh Szilárd kormánypárti frakcióvezető-helyettes előterjesztését.

Bíróságok a 21. században - Ügyfélközpontokkal, informatikai szolgáltatásokkal újul a szervezet

2014.12.17.

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke 21. századi ügyfélközpontokkal, informatikai szolgáltatásokkal újítaná meg a bírósági hivatali rendszert a 2014 és 2020 közötti uniós költségvetési időszak forrásaiból.

Jogalkotás érthetően - A pontos fogalmazás művészete

2014.12.17.

Az árnyalt fogalmazás a jogalkotásban halálos bűn - vallja Sárközy Tamás egyetemi tanár. - Mit jelent az „illetve” és az „illetőleg”? Mit tükröznek a jogszabályok? Melyek azok a köznyelvből érkezett szavak, amelyeket a jog sajátos értelemmel ruházott fel?- A jog és a nyelv összefüggéseit boncolgatták az előadók a Jogalkotás érthetően – A pontos fogalmazás művészete című konferencián.

Lemorzsolódással veszélyeztetett tanulók, évismétlés korlátok között - Bővült a kormány köznevelési rendeletalkotási jogköre

2014.12.16.

Az Országgyűlés kedden több ponton kiterjesztette a kormány és az oktatásért felelős miniszter rendeletalkotási jogkörét a köznevelést érintő kérdésekben. A képviselők emellett létrehozták a lemorzsolódással veszélyeztetett tanuló fogalmát, továbbá kimondták, hogy szülői kérésre nem lehet évfolyamismétlést engedélyezni az első osztálynál magasabb évfolyamokon.

Idő előtt elmozdított főbíró - Másodfokon is ítéletet mond Strasbourg Baka András ügyében

2014.12.16.

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) nagykamarája a kormány kérése nyomán úgy döntött, hogy másodfokon is ítéletet mond Baka András, a Legfelsőbb Bíróság volt elnökének ügyével kapcsolatban. Májusban elsőfokon a bíróság úgy ítélkezett, hogy a magyar hatóságok megsértették Baka Andrásnak a véleménynyilvánítási szabadsághoz fűződő jogát, és a volt főbírót emberi jogi jogsérelem érte azzal is, ahogyan - jogszabály meghozatalával - idő előtt elmozdították állásából.

Létrejön az Állami Egészségügyi Ellátó Központ - Módosultak az egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú törvények

2014.12.16.

Létrejön az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK), a gyógyszer-nagykereskedelmet pedig a létfontosságú rendszerek és létesítmények közé sorolják - a többi közt erről szól az egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú törvények módosítása, amelyet kedden fogadott el a Ház.

Vasárnap pihenőnap - Március 15-től a hét utolsó napján zárva lesznek az üzleket

2014.12.16.

Megszavazta a parlament kedden a vasárnapi pihenőnap bevezetését, így jövő március 15-étől a hét utolsó napján nem lehet majd dolgoztatni a kereskedelemben.

Költségvetés 2015 - A parlament elfogadta a jövő évi büdzsét

2014.12.16.

Az Országgyűlés hétfőn 131 igen szavazattal, 62 nem ellenében elfogadta a 2015-ös költségvetést. Az államháztartás központi alrendszerének jövő évi bevételi főösszegét 16 312 milliárd 873,0 millió forintban, a kiadási főösszegét 17 190 milliárd 277,1 millió forintban, hiányát pedig 877 milliárd 404,1 millió forintban állapította meg a parlament.

Emelni kell a nők arányát a legnagyobb cégek felügyelőbizottságában - Női kvóta - A német kormány elfogadta a törvényjavaslatot

2014.12.16.

Németországban női kvóta bevezetésére kötelezik a nagyobb részvénytársaságokat, a kormány elfogadott törvényjavaslata szerint legkevesebb 30 százalékra kell emelni a nők arányát a tőzsdén jegyzett legnagyobb cégek felügyelőbizottságában.

Hibáztatott áldozatok? - Ombudsman: A prevenció nem erősítheti az áldozatokkal szembeni előítéleteket

2014.12.16.

Az ombudsman szerint a rendőrségnek el kell kerülnie az áldozatok hibáztatását, hangsúlyosabbá kell tennie érdekeik, méltóságuk védelmét és ezzel párhuzamosan az elkövetők vitathatatlan, megoszthatatlan felelősségét a bűnmegelőzést szolgáló tevékenységében.

Halálba segítve - Méltósággal befejezett élet - Új törvény készül Franciaországban, mely nem engedélyezi az eutanáziát

2014.12.16.

Francois Hollande francia államfő pénteken bejelentette, hogy új törvény készül a végstádiumban lévő betegek halálba segítéséről.

Ötven százalékkal nő a hadiözvegyek havi járadéka - Módosultak a honvédi jogállással és hadigondozással összefüggő törvények

2014.12.16.

Mintegy ötven százalékkal emelkedik a hadiözvegyek havi járadéka, miután az Országgyűlés hétfőn elfogadta a honvédek jogállásával, valamint a hadigondozással összefüggő egyes törvények módosítását.

Korlátozta a trafikok dohánybeszerzését a parlament - Két lépésben növelte a Ház a dohánytermékek jövedéki adóját is

2014.12.15.

Országgyűlés hétfőn úgy döntött, hogy a trafikok kizárólag állami vagy azzal szerződésben álló dohány-kiskereskedelmi ellátóktól vásárolhatnak dohányterméket a jövő év szeptemberétől.

Költségvetés 2015 - Jogi alapokon - Az Országgyűlés által elfogadta törvény több mint 100 jogszabályt módosít

2014.12.15.

Az Országgyűlés hétfőn elfogadta a 2015. évi költségvetést megalapozó törvényt. A törvény egyebek mellett módosítja az államháztartási törvényt, megszünteti a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapot és sávosan határozza meg az alkoholok jövedéki biztosítékrendszerét.

Felzárkóztató szegregáció - Változik a köznevelési törvény az antiszegregációs kerekasztal javaslata alapján

2014.12.15.

Törvénymódosítást javasol az antiszegregációs kerekasztal annak érdekében, hogy érthetőbbé váljon: az oktatással kapcsolatos jogszabályokban nincs szó szegregáló feltételek kidolgozásáról.

Kínzás életek védelmében? - A CIA vallatási módszereiről - A CIA igazgatója szerint nem bizonyított a módszerek eredményessége

2014.12.15.

"Nem tudható", hogy eredményre vezettek-e a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) által használt, vitatott vallatási módszerek, mert a hírszerzés legtöbb sikere sosem válik ismertté - jelentette ki csütörtökön Langley-ben John O. Brennan, a CIA igazgatója.

Szervezeti modernizáció és a hagyományos bírói értékek megőrzése a Kúrián - A legfelsőbb bírói testület évzáró sajtótájékoztatót tartott

2014.12.15.

A Kúrián a szervezeti modernizáció és a hagyományos bírói értékek megőrzése a legfőbb cél - mondta Darák Péter, a legfelsőbb bírói testület elnöke évzáró sajtótájékoztatóján Budapesten pénteken.

Horvátországnak vissza kell vásárolnia az INA veszteséges gázágazatát? - A Mol megnyerte az első jogi csatát Washingtonban

2014.12.15.

A washingtoni választott bíróság határozata szerint a Mol Nyrt. megnyerte Horvátországgal szemben az első jogi csatát. Lehet, hogy Horvátországnak vissza kell vásárolnia az INA veszteséges gázágazatát? - írta a Jutarnji List horvát napilap hétfőn.

Sakkban tartott ügyvédek - A kínai hatóságok felügyelet alatt tartják az igazságszolgáltatás kulcsembereit

2014.12.15.

Több mint 260 kínai ügyvéd nyílt levélben tiltakozott, mert társukat, aki a falun kung spirituális mozgalom egy tagját védte a bíróságon, kijelentései miatt rendőrök vezették el a tárgyalóteremből - számoltak be hírügynökségek egy pekingi ügyvéd, Csang Lej tájékoztatása alapján.

Szigorodtak az élelmiszerjelölés szabályai - Szombattól hatályban a közvetlenül alkalmazandó uniós rendelet

2014.12.15.

Szombattól szigorodtak az élelmiszerek jelölésének törvényi előírásai. Az átmeneti időszakot követően hatályba lépett a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról szóló közvetlenül alkalmazandó uniós rendelet.

Jogpont+ Mini - Ingyenes jogsegély 23 helyszínen - Lezárul a projekt az Észak-Alföldön

2014.12.15.

Lezárul a kisebb településeken ingyenes jogi tanácsadást nyújtó Jogpont+ Mini projekt 2014. december 31-ével az Észak-Alföldön, a program működésére az Európai Unió és a magyar állam mintegy 167 millió forintot biztosított - közölte az Ipartestületek Országos Szövetsége (Iposz).

A költségvetésről és a vasárnapi pihenőnapról - Az Országgyűlés hétfőn és kedden tartja a 2014-es év utolsó üléseit

2014.12.15.

Az Országgyűlés hétfőn és kedden két különálló ülést tart, amelyeken a képviselők harminc javaslatról, köztük a jövő évi költségvetésről és a vasárnapi pihenőnapról is szavazhatnak. A parlament ezt követően várhatóan idén már nem tart több ülést.

Emberi jogok ma

2014.12.13.

„Minden ember szabadnak születik és egyenlő méltósága és joga van.” (Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata) - De mennyire vagyunk tájékozottak az alapvető jogainkat illetően? Mennyire fontos ezek ismerete? Mekkora a bizalom a joggal foglakozó emberek és szervezetek iránt? - A Századvég Alapítvány kutatása az emberi jogok világnapja alkalmából

A családi házára szerelt térfigyelő kamera adatvédelmi vonatkozásai - Az Európai Unió Bírósága ítéletet hozott

2014.12.12.

A személyes adatok védelméről szóló irányelvet alkalmazni kell a magánszemély által a családi házára szerelt térfigyelő kamerával rögzített, közterületre irányuló videófelvételre. Az irányelv lehetővé teszi mindazonáltal annak értékelését is, hogy ennek a személynek jogos érdeke fűződik saját maga és családja tulajdonának, testi épségének és életének védelméhez - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000