Hír archívum: 2014. december

Más hónap

Igazságügyi szervezetek a korrupció ellenében - Eredmények és ígéretek igazságügyi szervezetek vezetőinek tolmácsolásában

2014.12.12.

A korrupcióval szemben elért eddigi eredményeiket ismertették és a hivatali visszaélésekkel szembeni még hatékonyabb fellépésre tettek ígéretet csütörtökön állami és kormányzati igazságügyi szervezetek vezetői.

Európai Ügyvédek Napja - Az Európai Ügyvédek Tanácsa CCBE december 10-én első alkalommal ünnepelt

2014.12.12.

Az Európai Ügyvédek Tanácsa (CCBE) 2014. december 10-én első alkalommal ünnepelte meg az Európai Ügyvédek Napját. A tagkamarák ezen a napon egységesen olyan rendezvényeket tartanak, olyan oktatási anyagokat publikálnak, melyek a polgárok figyelmét az európai ügyvédségre irányítják, az ügyvéd-ügyfélkapcsolat bizalmi jellegét, az ügyféladatok és az ügyvédség közös értékrendjének védelmét, illetve az ügyvédségnek az igazságszolgáltatásban betöltött lényegi szerepét hangsúlyozzák.

Az Isztambuli Egyezmény megoldás a családon belüli erőszakra - Specilis intézmények, képzett szakemberek a nők védelmében

2014.12.12.

Az Isztambuli Egyezmény ratifikálása komplex megoldást nyújtana a nők elleni és a családon belüli erőszak jelenségére, hiszen a dokumentumot hosszú nemzetközi egyeztetés után, a rendelkezésre álló legmodernebb kutatások illetve kiértékelt jó gyakorlatok alapján hozták létre - hangsúlyozta Tóth Györgyi, a NANE Egyesület elnöke.

Új kormánya van Koszovónak - Isa Mustafa lett a 2008-ban függetlenné vált balkáni ország második miniszterelnöke

2014.12.12.

Megszavazta a koszovói parlament kedden az Isa Mustafa vezette új kormányt. Mustafa ezzel a 2008-ban függetlenné vált balkáni ország második miniszterelnöke lett.

Nő a minimálbér Romániában - Jövőre, két lépcsőben - A román kormány döntéséről

2014.12.12.

A minimálbér megemeléséről döntött szerdai ülésén a román kormány, így a jövő évben két lépcsőben, 1050 lejre (72 600 forint) nő a kötelező minimális juttatás.

Botrányos beutazási tilalom - Jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazás? - A NAV elnöke pert indított az amerikai ügyvivő ellen

2014.12.12.

Vida Ildikó feljelentetést és keresetet nyújtott be André Goodfriend, a budapesti amerikai nagykövetség ügyvivője ellen - tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnökének ügyvédje.

Konszolidált a kriminalitási helyzet Magyarországon - Polt Péter az ügyészség elmúlt öt évben végzett tevékenységéről

2014.12.12.

A legfőbb ügyész szerint a bűnözés korábbi robbanásszerű növekedésével és kedvezőtlen minőségi változásaival szemben 2009 és 2013 között alapvetően konszolidált kriminalitási helyzet alakult ki Magyarországon.

Az akciós áru vásárlásánál is teljesek a jótállási jogok! - Az év végi ünnepi vásárlások jellemző fogyasztóvédelmi kérdéseiről

2014.12.11.

A vásárlók igényeit a termékek cseréjére gyakran elutasítják az eladók arra hivatkozva, hogy a karácsonyi akció miatt az eredeti vételárnál jóval olcsóbb volt az adott termék, azonban a vásárló jogát a törvény szerint ez nem befolyásolja - hangsúlyozta a Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület (KÖFE) az év végi ünnepi vásárlások jellemző fogyasztóvédelmi kérdéseit összefoglaló közleményében.

Otthonteremtési kedvezmény egygyerekes családoknak - Használt lakásra és lakásbővítésre is lehet támogatást kérni 2015 júliusától

2014.12.11.

Az egygyermekes családok is kaphatnak otthonteremtési kedvezményt 2015 júliusától - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára szerdán kormányszóvivői sajtótájékoztatón.

Államreform program - Egységes kormányhivatali rendszer - A törvényjavaslat számos jogszabályon vezeti át a belső integrációt

2014.12.11.

A kormányhivatal szervezetén belüli szakigazgatási szervek belső integrációjára tett javaslatot Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Beismerés kínok között - A CIA vallatási módszereiről - Közzétette titkos jelentése 480 oldalas kivonatát az amerikai szenátus

2014.12.11.

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) az általa elismertnél "sokkal kegyetlenebb" módszereket alkalmazott az al-Kaida feltételezett tagjaival szemben, a "fokozott vallatások" során, ezekkel kapcsolatban rutinszerűen félrevezette a kormányzatot és a kongresszust, a kínzás ráadásul nem volt hatékony információszerzési eszköz a terrorelhárításban - állapítja meg az amerikai szenátus hírszerzési bizottsága jelentésében.

Elektronikus ügyféltájékoztatás a bíróságokon - Az egyes igazságügyi tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról

2014.12.11.

Az ügyfeleket kiszolgáló elektronikus rendszert működtetnek a bíróságok januártól, amelyen keresztül nyomon követhető lesz az ügyek állása - egyebek mellett ezt tartalmazza az egyes igazságügyi tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról szóló tervezet, amely a kormány honlapján olvasható.

Paczolay: A jogállami alkotmányvédelemben nem lehet új lapot kezdeni - Konferencia az emberi jogok világnapja alkalmából

2014.12.11.

A jogállami alkotmányvédelemben nem lehet új lapot kezdeni, kívánom, hogy ez a jövőben is így legyen - mondta Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság (Ab) elnöke a Szabadság és felelősség elnevezésű, emberi jogok világnapja alkalmából rendezett konferencián Budapesten.

Áfafizetés a szolgáltatás megrendelőjének államában - Jelentős adminisztrációs többletterhet hoznak az új uniós áfa szabályok

2014.12.11.

Jelentős többletteherrel kell számolniuk a jövő évtől azoknak a vállalkozásoknak, amelyek külföldre nyújtanak elektronikus szolgáltatásokat. Komoly adminisztrációs kötelezettséggel jár ugyanis a január 1-jén hatályba lépő uniós szabályozás, amely szerint a cégeknek a szolgáltatás megrendelőjének államában kell majd az áfát megfizetni például az interneten letölthető zenék, applikációk és játékok után. A növekvő bürokratikus terhek miatt számos európai országban ellenállást váltott ki az intézkedés, amely főként azokat a kisebb vállalkozásokat fogja sújtani, amelyek nem rendelkeznek kiterjedt nemzetközi hálózattal.

Pontosabban jelölt élelmiszerek - Szombaton lép hatályba a fogyasztók tájékoztatásáról szóló EU-rendelet

2014.12.11.

Szombaton, december 13-án hatályba lép a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról szóló 1169/2011 számú EU-rendelet. „A szabályozás minden tagállam élelmiszer-vállalkozására és hatóságára közvetlenül, minden további tagállami átültetés nélkül alkalmazandó. Az élelmiszerlánc minden szintjén és a végső fogyasztóknak szánt valamennyi élelmiszerre vonatkoznak az új előírások” - figyelmeztet Torsten Braner, a Taylor Wessing e|n|w|c nemzetközi ügyvédi iroda jogásza.

Újraszabályozták a plázák építésének lehetőségét - Módosult az épített környezet védelméről szóló jogszabály

2014.12.11.

Elfogadta az Országgyűlés a plázák építésének lehetőségét szabályozó módosítást. Az épített környezet védelméről szóló jogszabályt 116 igen szavazattal, 39 nem ellenében, 21 tartózkodás mellett fogadták el a képviselők.

Adózási rend 2015

2014.12.11.

A Parlament 2014. november 18. napján elfogadta az egyes adótörvényeknek és azokkal összefüggő más törvények, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról szóló 2010. évi CXXII. törvény módosításáról szóló 2014. évi LXXIV. törvényt. A cikk az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (a továbbiakban: Art.) 2015. január 1. napjával hatályos legfontosabb változásait, kiegészítéseit – a törvény szerkezetéhez igazodva – követi nyomon.

Rend a rendőrségi fogdákban - Új belügyminiszteri rendeletek fogvatartottakról

2014.12.10.

Négy belügyminiszteri rendelet jelent meg a napokban a fogvatartottakkal, illetve a pártfogó felügyelettel kapcsolatban, ezek többek között szabályozzák a rendőrségi fogdákban fogva tartottra jutó minimális légteret és mozgásteret. A december 5-i közlönyben kihirdetett négy rendelet szinte minden előírása 2015. január 1-jén lép életbe.

Perre megy a beutazási tilalmi ügy? - Századvég: A küldő állam lemondhat diplomatája jogi mentességéről

2014.12.10.

A bécsi egyezmény alapján a diplomáciai képviselőt küldő állam lemondhat a diplomatáját megillető jogi mentességről - mondta Orbán Balázs, a Századvég Alapítvány kutatási igazgatója.

Országgyűlési képviselői juttatások - Változik az üzemanyagkártya-használat és lakásbérlés szabálya

2014.12.10.

Több ponton is módosítana az országgyűlési képviselők juttatásainak szabályain a parlament igazságügyi bizottsága. A testület egyebek mellett azt javasolja, hogy a képviselőknek járó üzemanyagkártyából jegyet, bérletet és autópálya-matricát is lehessen venni, továbbá lehetővé tennék, hogy bármekkora lakást bérelhessenek a politikusoknak - az erre fordítható összeg emelése nélkül.

Idén 15 ezerrel is csökkenhet a cégek száma Magyarországon - 2014-ben több mint 40 ezer céget töröl a cégbíróság

2014.12.10.

Az idén akár 15 ezerrel is csökkenhet a működő társaságok száma Magyarországon, mivel a megszűnések növekedését csekély cégalapítási kedv kíséri - derül ki az Opten Informatikai Kft. közleményéből.

Menekültek rácsok mögött? - A kneszet enyhítette a menekülttörvényt Izraelben

2014.12.10.

Az izraeli kneszet önmaga feloszlatása előtt hétfő este még sietve megszavazta a menekülttörvény módosítását - írta a Háárec című újság.

Konszenzuskeresést ösztönző új fővárosi jogintézmények - Az Alapjogokért Központ legfrisebb vizsgálati eredményei

2014.12.10.

Az Alapjogokért Központ szerint a főpolgármesterre és a Fővárosi Közgyűlésre vonatkozó egyes rendelkezések módosítása révén létrejött új jogintézmények többsége - a kiterjesztett főpolgármesteri vétó is - a fővárosi és a kerületi érdekek konszenzusos érvényesülésének minél hatékonyabb megteremtését szolgálják.

Szankcionálhatók a nem nyereséges szuper- és hipermarketek - Módosult a kereskedelemről szóló törvény

2014.12.09.

Az Országgyűlés kedden a kormány kezdeményezésére elfogadta azt a javaslatot, amely 2018-tól megtiltja a napi fogyasztási cikkek árusítását azoknak a nagyobb üzleteknek, amelyek nem képesek nyereséget termelni két egymást követő évben.

Állami fellépés a korrupció ellen - Egyedülálló magyar modell - December 9-dike a Korrupcióellenes Világnap

2014.12.09.

A Korrupcióellenes Világnap előtt egy nappal az Állami Számvevőszék elnöke tájékoztatta az Országgyűlés bizottsági elnökeit az ÁSZ korrupcióellenes tevékenységéről, a 2014-es Integritás-felmérés eredményeiről, tapasztalatairól. Az ülésen Domokos László rávilágított, hogy a korrupció elleni küzdelem leghatékonyabb eszköze a megelőzés, a megfelelő védettség kiépítése. Az ÁSZ évről-évre elvégzett objektív felmérése alapján pedig a magyar közszféra intézményei egyre elkötelezettebbek ezen a téren.

Indoklás nélkül felmondható életbiztosítások - Elfogadta a parlament az új biztosítási törvényt

2014.12.09.

A hat hónapnál hosszabb időre kötött életbiztosításokat 30 napon belül, indoklás nélkül felmondhatja az ügyfél - egyebek mellett ezt tartalmazza a kedden elfogadott új biztosítási törvény.

Alkupozícióban a bérlő a tulajdonossal szemben? - Nehezebb lehet eladni a bérbeadott ingatlant az új Ptk. alapján

2014.12.09.

Gyakran előfordul, hogy egy lakást vagy irodaházat a tulajdonos úgy ad el, hogy az adott ingatlant bérlők használják. A bérleti szerződések ilyen esetben átszállnak az új tulajdonosra. Az új Polgári Törvénykönyv szerint azonban ebben az esetben a bérleti szerződés biztosítékai megszűnnek, azaz a vevő (új tulajdonos) nem veheti igénybe a bérletet korábban biztosító kezességet, óvadékot, bankgaranciát vagy más biztosítékot. Ez sok esetben jelentősen megnehezítheti a bérbeadott ingatlan eladását és erős tárgyalási pozícióba hozza a bérlőket – véli a Szecskay Ügyvédi Iroda.

Kártérítés fejében jogi mentesség külföldi vállalatoknak - A francia vasút 60 millió dollárt fizet az amerikai holokauszt-túlélőknek

2014.12.09.

Franciaország 60 millió dollár kártérítést fizet azoknak az amerikai állampolgároknak, akiket a II. világháború alatt a francia állami vasúttársaság (SNCF) vagonjaiban deportáltak - jelentették be pénteken a tárgyalófelek.

Biztosítási szerződések az egészségügyben

2014.12.08.

Orvosok, betegek, biztosítók és jogászok számára is hasznos tudnivalókat ígér az orvos-beteg jogviszonyokról szóló sorozat új kötete, mely bemutatja a kórházak és orvosok kártérítési felelősségét részben átvállaló konstrukciókat is.

Végrehajtások devizahiteles lakással kapcsolatban - December 6-án lépett hatályba a végrehajtási törvény újabb módosítása

2014.12.08.

December 6-án lépett hatályba a végrehajtási törvény újabb módosítása, amely kimondja: nem akad meg a devizahiteles lakással kapcsolatos végrehajtás akkor, ha a végrehajtást helyi önkormányzat, illetve az önkormányzat vagy az állam kizárólagos tulajdonában lévő cég kéri, vállalva az ingatlan felújítását és munkaerő-piaci célú bérbeadását.

Doppingvétség gondatlanságból vagy szándékosan - Január elsejétől hatályos világszerte az új doppingkódex

2014.12.08.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) új szabályzata január elsején lép életbe világszerte, így a vonatkozó 2011-es kormányrendelet módosításával Magyarországon is, mégpedig számos alapvető változtatással, amelyek egyik legfontosabbika szerint a jövőben megkülönböztetik a szándékos, illetve a gondatlanságból, vagyis nem szándékosan elkövetett doppingvétséget.

Nem sért emberi jogokat a brit kormány lehallgató szolgálata - Jogvédők elfogadhatatlannak minősítették a brit törvényszék végzését

2014.12.08.

Jelenleg az európai emberi jogi egyezmény normáinak megfelelően működik a brit kormány kommunikációs figyelőszolgálata (GCHQ), korábbi tevékenységével kapcsolatban azonban vannak nyitott kérdések - állapította meg végzésében a titkosszolgálati műveletekkel kapcsolatos panaszok kivizsgálására szakosodott brit törvényszék (IPT).

Trócsányi: Szükséges a bírósági végrehajtói rendszer reformja - Az igazságügyi miniszter bemutatta Szekér Judit miniszteri biztost

2014.12.08.

Szükség van a bírósági végrehajtói rendszer reformjára - mondta Trócsányi László igazságügyi miniszter Budapesten pénteken, azon a sajtótájékoztatón, amelyen bemutatta Szekér Juditot, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara mellé kinevezett miniszteri biztost.

Kiterjesztett ápolási szabadság - Munkavállalói jogot intézményesített Németország

2014.12.08.

Németországban kiterjesztik az ápolási szabadság intézményét, a törvényhozás alsóháza (Bundestag) csütörtöki döntése szerint a munkavállalók jelentős része akár két évig csökkentett munkaidőben dolgozhat, hogy több idő maradjon súlyos beteg közeli hozzátartozó ápolására.

Korrupciós helyzetkép - Az ÁSZ bemutatja az Országgyűlésnek felmérésének eredményeit

2014.12.08.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke hétfőn az Országgyűlés bizottsági elnökeinek találkozóján beszámol a magyarországi korrupciós helyzetről készített idei felmérés eredményeiről - közölte csütörtökön a felügyeleti szerv.

Januártól kérvényezhető az elveszített szlovák állampolgárság visszaállítása - Hatályba lép a kivételeket rögzítő miniszteri rendelet

2014.12.08.

Robert Kalinák szlovák belügyminiszter rendelete szerint januártól kérvényezhetik a szlovák állampolgársági jogszabály alapján elveszített szlovák állampolgárságuk visszaállítását azok, akik úgy vették fel egy másik ország állampolgárságát, hogy abban állandó lakhellyel rendelkeztek - közölte a Sita szlovák hírügynökség a belügyi tárca vezetőjére hivatkozva.

A CIA kínzást alkalmazó vallatási módszereiről - Közzéteszi a titkos jelentés 480 oldalas kivonatát az amerikai szenátus

2014.12.08.

Halálos kimenetelű erőszakcselekményeket is kiválthat külföldi kormányok és az amerikai hírszerzés szerint annak a szenátusi jelentésnek az ismertetése, amely a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) kínzást alkalmazó vallatási módszereiről készült - mondta vasárnap a CNN-nek nyilatkozva Mike Rogers, a képviselőház hírszerzési bizottságának republikánus párti elnöke.

Megváltott szabadság - Az óvadék intézménye egykor és ma

2014.12.05.

Ötvennyolc évi szünet után 2003 nyarán vezették be hazánkban az óvadék intézményét. Az előzetes letartóztatás alternatívája eléggé vegyes szakmai fogadtatásba részesült. A bíróságok évente mintegy másfélezer óvadék iránti indítványt mérlegelnek, amelyeknek többségét el is utasítják.

Ajándék az internetről - Mire kell odafigyelni a vásárlásnál? - A Budapesti Békéltető Testület ajánlása

2014.12.05.

„Nem azt kaptam, amit rendeltem, mit tehetek?”, „Megbízhatok a kuponos oldalakban?” – egyre több ilyen és ehhez hasonló megkeresés érkezik a Budapesti Békéltető Testülethez az Ünnepek közeledtével. A fogyasztói kérelmek pedig jól mutatják azokat a leggyakoribb kifogásokat is, amelyek felmerülnek az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások igénybe vételekor.

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott a K&H - A megtévesztő reklámok miatt 80 milliós bírságot szabott ki a GVH

2014.12.05.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntése szerint a Kereskedelmi és Hitelbank Zrt. (K&H) tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott a K&H MIX megtakarítás terméke népszerűsítése folyamán. A jogsértés elkövetéséért 80.000.000 forint bírságot szabott ki a GVH.

Nemzetközi kapcsolatokban elkövetett vesztegetés és más bűncselekmények - Jogerőre emelkedett a Mol vezetőt felmentő ítélet

2014.12.05.

Apróbb módosításokkal, de jogerősen helybenhagyta a nemzetközi kapcsolatokban elkövetett vesztegetés és más bűncselekmények miatt Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója ellen indult büntetőügyben hozott elsőfokú, felmentő ítéletet a Fővárosi Ítélőtábla a szerdai tárgyaláson.

Fokozottan és egységesen védett üzleti titkok az Európai Uninóban - A Bizottság új irányelv elfogadására tett javaslatot

2014.12.05.

Az Európai Bizottság új irányelv elfogadására tett javaslatot az üzleti adatok védelme körében, így a jelenlegi tagállamonként eltérő szabályozást egy egységesebb védelem válthatná fel az Európai Unióban. „Mindez jelentős előrelépést jelent az innováció támogatásában, az itthon és a határokon túl is tevékenykedő cégek üzleti titkainak védelmében” - hívja fel a figyelmet Ódor Dániel, a Taylor Wessing e|n|w|c nemzetközi ügyvédi iroda jogásza.

Vesztegetéssel szerzett nyelvvizsgák - Katonai tanácshoz kerül a 117 szereplős korrupciós ügy

2014.12.05.

A Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsához kerül a nyelvvizsga-bizonyítványok vesztegetéssel történő megszerzésének ügye - közölte a Budapest Környéki Törvényszék sajtószóvivője.

Polt: Az ügyészség működése megfelel a jogállami kritériumoknak - Jogrendszer belülről - Szakmai fórum az MTA jogtudományi intézetében

2014.12.05.

A magyar ügyészség szabályozása és működése megfelel a jogállami kritériumnak - emelte ki Polt Péter legfőbb ügyész a Velencei Bizottság véleményét idézve a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) jogtudományi intézetében rendezett szakmai fórumon Budapesten.

Kínában először tartották meg az Alkotmány napját - Az országos esemény a lakosság jogismeretét segíti

2014.12.05.

Kínában először tartották meg az "Alkotmány napját", azzal a céllal, hogy a lakosság alaposabban megismerhesse jogait - számolt be nagy terjedelemben az eseményről az írott sajtó és a televízió.

Háborús bűnösöket fogtak el Szerbiában és Boszniában - A 15 férfit azzal gyanúsítják, hogy részt vettek a strpci vonatrablásban

2014.12.05.

Tizenöt, háborús bűnökkel gyanúsított embert fogtak el pénteken Szerbiában és Bosznia-Hercegovinában. A férfiakat azzal gyanúsítják, hogy részt vettek a strpci vonatrablásban, amelynek során 1993-ban elraboltak, majd meggyilkoltak húsz - többségében muszlim vallású - jugoszláv állampolgárt.

Menedékkérelem homoszexuális irányultság alapján - A hihetőség értékeléséről - Az Európai Unió Bíróságának iránymutatása

2014.12.04.

A Bíróság tisztázza, hogy a nemzeti hatóságok milyen módokon értékelhetik a menedékkérők homoszexuális irányultságának hihetőségét - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Ártatlanul bebörtönözve - Százmilliós kártérítés a Fekete Sereg áldozatának - A legfőbb ügyész bocsánatkérő levelet írt Szántainak

2014.12.04.

Százmillió forintos kártalanítást ítélt meg a fekete sereg néven ismertté vált banda egyik, évekre ártatlanul bebörtönzött áldozatának a Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön.

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000