Hír archívum: 2014. december

Más hónap

1000 forintos átalányadó ellenében 50 liter etil-alkohol tartalmú párlat főzhető - Módosul a jövedéki adó végrehajtási rendelete

2014.12.04.

Jövőre az önkormányzatnak fizetendő évi 1000 forintos átalányadó ellenében 50 liter 86 térfogatszázalék etil-alkoholt tartalmazó párlatot lehet otthon főzni - az erről szóló nemzetgazdasági miniszteri rendelet tervezete a kormány honlapján jelent meg.

Kinevezték az új európai adatvédelmi biztost - Az olasz Giovanni Buttarelli megbízatása öt évre szól

2014.12.04.

Az Európai Parlament (EP) és az Európai Unió Tanácsa az olasz Giovanni Buttarellit nevezte ki európai adatvédelmi biztosnak december 3-án - közölte csütörtökön a tanács sajtószolgálata.

Sárga lap az uniós jogalkotásnak? - EUObserver: Nem hatékony a nemzeti parlamentek beleszólási joga

2014.12.04.

Nem működik hatékonyan az az öt évvel ezelőtt életre hívott rendszer, amely azt hivatott garantálni, hogy az uniós tagállamok parlamentjeinek lehetőségük legyen bizonyos területeken megálljt parancsolni az uniós jogalkotásnak - írja csütörtöki hírlevelében egy holland kutatásra hivatkozva az EUObserver uniós ügyekkel foglalkozó portál.

Megtévesztő Update - Valótlan betegségkezelő és megelőző hatás - 15 milliós bírsággal sújtotta a GVH Schobert Norbert egykori cégét

2014.12.04.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jogsértést állapított meg a Foodorgany Kft. (Foodorgany) Update termékeinek reklámozásával kapcsolatban. A jogsértés elkövetéséért 15.000.000 forint bírságot szabott ki a GVH.

Tilos metróban koldulni, szórólapozni zenélni - Peking rendeletet fogadott el a földalattin üldözendő cselekményekről

2014.12.04.

Egységes rendeletben kíván gátat vetni a koldulásnak, az alkalmi zenélésnek és a szórólapok metróban történő osztogatásának a kínai főváros törvényhozása - jelentette a Hszinhua állami hírügynökség pénteken.

Korrupció a világ gazdaságaiban - Magyarország a középmezőnyben - Korrupcióérzékelési index - A Transparency International jelentéséből

2014.12.04.

A korrupció a világ valamennyi gazdaságában gond, a korrupciós fertőzöttség csökkentéséhez pedig együttműködésre van szükség az Európai Unió és az Egyesült Államok pénzügyi központjai és a feltörekvő államok között - emelte ki a Transparency International (TI) Berlinben kiadott jelentésében.

Kiszámíthatóbb, eredményesebb és gazdaságosabb intézményfenntartás - Módosul a Klikről szóló kormányrendelet

2014.12.04.

Módosulhat a Klebelsberg Intézményfenntartó Központról szóló kormányrendelet, a január elsejétől várható változtatások célja - a kormany.hu oldalon közzétett előterjesztés szerint - a kiszámíthatóbb, eredményesebb és gazdaságosabb működés.

Egyszerűsödnek a közbeszerzés alkalmassági kritériumai - A kormány új koncepciójának december 2-ától hatályos könnyítései

2014.12.03.

Jelenleg is zajlik egy új közbeszerzési törvény kodifikálása, amely megfelel az év elején elfogadott új uniós közbeszerzési irányelveknek. Az új törvény hatályba lépése a 2015. év második felére várható, ugyanakkor az új koncepció újításaiból számos könnyítést már 2014. december 2. napjától hatályba léptetett a Kormány.

Munkajogi jogvitához vezethet a Linkedln - Online szakmai kapcsolati háló a munkaszerződésben

2014.12.03.

A korábbi munkáltató jogosan korlátozhatja a távozó munkavállaló jogait a munkaadó megbízásából kialakított, üzleti titkot és sokszor jelentős vagyoni értéket képviselő professzionális kapcsolati háló további használatában - mutat rá a KCG Partners Ügyvédi Társulás közleményében.

A bírák társadalmi felelőssége vitathatatlan - Beszélgetés Philip Langbroekal, az Utrecht-i Egyetem professzorával

2014.12.03.

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) által szervezett sajtószóvivői képzésre látogatott el Philip Langbroek, a holland Utrecht-i Egyetem jogi karának professzora. Az OBH elnökének megnyitója után következő „A bíróságok és a nyilvánosság kapcsolata” című előadása nagy sikert aratott. - Gondolatok hatékonyságról, valamint az igazságszolgáltatás aktuális kérdéseiről.

Horogra akadt adóelkerülők - Az adóregisztrációs eljárás és bírósági gyakorlata

2014.12.03.

A fektegazdaság elleni küzdelemben már régóta érlelődő gondolat volt egy olyan intézménynek a létrehozása, amely megkönnyítvén az adóhatóság munkáját, kiszűri a hitelezőiket ki nem fizető és cégüket bedöntő vállalatok tulajdonosait, cégvezetőit, illetve az adóelkerülésre létrehozott vállalkozásokat. Ez az intézmény az adóregisztrációs eljárás.

Betegjogok elmélete és gyakorlata - Betegjogi tárgyakat is oktatanak a jövőben a Pécsi Tudományegyetemen

2014.12.03.

Együttműködik a jövőben az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) és a Pécsi Tudományegyetem (PTE), melynek révén többek között az egyetem három karán is bevezetik a „Betegjogok elmélete és gyakorlata”, vagy a „Betegek, ellátottak és gyermekek jogai” című szabadon választható tantárgyak egyikét. Az erről szóló dokumentumot Novák Krisztina, az OBDK főigazgatója és Bódis József, a PTE rektora a mai napon írta alá a Pécsi Tudományegyetemen.

Szigorodik a fluort tartalmazó termékek forgalmazása, szervizelése - A rendelet uniós jogsérelmet orvosol

2014.12.03.

A jövő év március végéig minden fluort tartalmazó hűtő-, légkondicionáló és hőszivattyú-berendezéseket forgalmazó, üzembe helyező és javító vállalkozásnak regisztráltatnia kell magát, 2016 első napjától pedig csak az végezheti az előbbi tevékenységeket, aki arra jogosító képesítéssel rendelkezik - egyebek mellett ezt tartalmazza az a rendelet-tervezet, amely a kormány honlapján jelent meg.

Gabona Szlovákia és Magyarország között utaztatva - Milliárdos áfacsalási ügyet fedett fel egy nagymegyeri vállalkozó

2014.12.03.

Előbb hátrahagyott naplójában, majd részletes vallomásában fedett fel milliárdos áfacsalási ügyet egy nagymegyeri vállalkozó, aki maga is része volt az áfacsaló cégláncnak, és hónapokig bujkált a bűnszervezet elől - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Megkopott gyermekvédelm - Czibere: Nyárra várható a jogszabályi háttér megújítása

2014.12.03.

A gyermekvédelem területén elsődleges feladat a családok megerősítése - hangsúlyozta Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár a Gyermekvédelemről sokszemközt címmel megrendezett, könyvbemutatóval egybekötött konferencián Kaposváron.

Közösségi terekben dohányozni tilos! - Szigorú jogszabályt fogadtak el Pekingben a dohányzás korlátozására

2014.12.03.

A pekingi törvényhozás rendeletben tiltotta meg a dohányzást a főváros beltéri nyilvános helyein, a tömegközlekedési eszközökön és néhány külső közterületen is - számolt be a kínai központi televízió pénteki híradásában.

Alkotmánybírósági mustra - 25 év 40 alkotmánybíró

2014.12.03.

November 15-én lépett hivatalba a 25 esztendős Alkotmánybíróság negyvenedik tagja, egyben harmadik női alkotmánybírója, Czine Ágnes. A hónap kiemelkedő határozata a devizahitelesek ügyében született: a testület elutasította a Fővárosi Törvényszék bírái által benyújtott indítványokat.

Az iskolai ágazatban uniós jogot sért a határozott időre szóló munkaszerződés - Az Európai Unió Bírósága ítéletet hozzott

2014.12.02.

Az uniós joggal ellentétes az iskolai ágazatban alkalmazott határozott időre szóló munkaszerződésekről szóló olasz szabályozás. A szerződéseknek az állami iskolák állandó és tartós igényeinek kielégítése szempontjából történő korlátlan számú megújítása nem indokolt - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Jogvédelmi segítség hajléktalanoknak - Az OBDK kiadványsorozata

2014.12.02.

Az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) az ellátotti jogok védelmére is létrehozott központi hivatalként kiemelt figyelmet fordít a veszélyeztetett társadalmi csoportokra, így a hajléktalanok ellátásának jogvédelmi vonatkozásaira is. Ennek érdekében a rászorulók téli ellátásának idõszakában jogvédelmi tájékoztatóval kívánja segíteni az érintetteket.

Jóhiszeműen adózó vállalkozások az adóelkerülés elleni harc hálójában? - Túllőhet a célon az OECD nemzetközi BEPS akcióterve

2014.12.02.

Bár a nemzetközi nagyvállalatok adóelkerülési gyakorlatának vetne véget az OECD akcióterve, a jóhiszeműen adózó vállalkozások, köztük magyar cégek is az adóelkerülés elleni küzdelem áldozataivá válhatnak. A Nemzetközi Kereskedelmi Kamara szerint ugyanis a tervezett intézkedések túl bonyolulttá tehetik a nemzetközi adórendszert és akár kettős adóztatást eredményezhetnek, amellyel a nemzetközi kereskedelmet és ezzel együtt a gazdasági növekedést is veszélyeztetik.

Kötelező vagyonnyilatkozat vezető beosztású kormánytisztviselőknek is - Változnak a jogállási törvények

2014.12.02.

A jövőben a vezető beosztásban lévő kormánytisztviselőkre is kiterjed a köztisztviselők mellett a vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettség - a többi közt ezt is tartalmazza a jogállási törvények módosítása, amelyet hétfőn 128 igen szavazattal, 51 ellenében fogadott el a Ház.

Szabadon forgalmazható az e-cigaretta Németországban - A szövetségi közigazgatási bíróság döntéséről

2014.12.02.

Nem minősül gyógyszernek az elektromos (e-) cigarettákhoz használt nikotintartalmú folyadék, ezért szabadon lehet forgalmazni az ilyen folyadékot tartalmazó termékeket - döntött a német szövetségi közigazgatási bíróság.

Nem banktitok a pártirodára felvett MFB-kölcsön - Módosult a Magyar Fejlesztési Bank Zrt.-ről szóló törvény

2014.12.02.

A jövőben nem minősülnek banktitoknak a korábban pártirodára felvett MFB-kölcsönök adatai - döntött a Magyar Fejlesztési Bank Zrt.-ről szóló törvény módosításával az Országgyűlés.

December 22-ig kell dönteni az eváról - A NAV figyelemfelhívása

2014.12.02.

Az idén december 1. és december 22. között választhatják 2015-re az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) szerinti adózást az újonnan bejelentkező vállalkozások - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Lezárult az "Évszázad pere" Egyiptomban - Felmentették Mubarakot több száz tüntető meggyilkolásával kapcsolatban

2014.12.02.

Felmentéssel zárult szombaton Hoszni Mubarak volt egyiptomi elnök pere, amelyben a 2011-es forradalom alatt történt emberölésekkel kapcsolatos felelősségét vizsgálták. A kairói rendőrakadémia épületében tartott tárgyaláson a Mubarak-éra utolsó belügyminiszterét, Habíb el-Adlit, valamint a belbiztonsági szolgálatok hat magas rangú tisztségviselőjét is ártatlannak nyilvánították.

Lenkovics Barnabás az Alkotmánybíróság új elnöke - Paczolay Péter jelenlegi elnök mandátuma 2015. február 24-én jár le

2014.12.01.

Az Alkotmánybíróság (Ab) következő elnökévé választotta Lenkovics Barnabás alkotmánybírót 2015. február 25-ei hatállyal az Országgyűlés hétfőn.

Az Unió bel- és igazságügyi politikájának új korszaka - Decembertől a Bizottság és a Bíróság rendes hatásköre kiterjed a jogi aktusokra is

2014.12.01.

2014. december 1-je mérföldkő az Európai Unióban a büntetőügyekben folytatott rendőrségi és igazságügyi együttműködés tekintetében. Mától, azaz 2014. december 1-jétől kezdve, a Lisszaboni Szerződés hatályba lépése után 5 évvel a Bizottság és a Bíróság rendes hatásköre – az uniós jog más területei mellett – kiterjed e terület jogi aktusaira is.

Védő csokornyakkendőben - Arckép Bárándy György ügyvédről

2014.12.01.

Az 1-es számú ügyvédi igazolvány birtokosa, hivatásának emblematikus képviselője. Közreműködött a zuglói nyilasperben, de a rendszerváltást követő számtalan gyilkossági és gazdasági büntetőeljárásban is. Védőügyvéd létére halálbüntetés-párti volt, hitt a jog társadalomalakító szerepében. - Elhunyt Bárándy György ügyvéd.

Elevenen megjelenített integráció - Emberi jogok fiatalok szemével - Magyar diákok nyerték a bécsi emberi jogi rövidfilmversenyt

2014.12.01.

Magyar diákok nyerték a Bécsben megrendezett emberi jogi rövidfilmversenyt, amelynek témája idén az integráció volt. A "this human world" elnevezésű emberi jogi filmfesztivált a bécsi ENSZ Információs Szolgálatának (UNIS), az ENSZ Menekültügyi Főbiztosság (UNHCR) ausztriai képviseletének és az osztrák Oktatási és Nőügyi Minisztériumnak a támogatásával rendezték meg.

Jogszerűen működő bírósági végrehajtói kamara, miniszteri biztossal - Szekér Juditot nevezte ki az igazságügyi miniszter

2014.12.01.

Szekér Juditot nevezte ki miniszteri biztossá Trócsányi László igazságügyi miniszter a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara mellé.

Jogpont+mini - Több mint 4300-an vették igénybe a szolgáltatást

2014.12.01.

Több mint 4300 ember élt a lehetőséggel, hogy többek között munkajogi, cégjogi, családjogi és adójogi kérdésekben tájékozódjon a Közép-Magyarországi Jogpont+mini elnevezésű projekt révén - közölték a projekt szervezői.

Körözést adott ki az Interpol egy orosz milliárdos ellen - A felsőházi szenátor egy bankcsőd kapcsán 75 milliárd rubelt sikkasztott el

2014.12.01.

Az Interpol nemzetközi körözést adott ki egy orosz milliárdos, volt felsőházi szenátor ellen, akit hazájában egy bankcsőd kapcsán fogtak perbe.

Szélesedik a dohányboltokban árusítható termékek köre - Társadalmi és kereskedői igényeknek megfelelően módosul a törvény

2014.12.01.

A társadalmi igényekkel és elvárásokkal, a dohánytermék-kiskereskedőktől kapott jelzésekkel és az elmúlt időszak gyakorlati tapasztalataival indokolta a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvény módosítását a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vagyonpolitikáért felelős államtitkára.

E-útdíjrendszer kiepétése pályáztatás nélküli? - A Bizottság megszüntette a hazánk ellen indított kötelezettségszegési eljárást

2014.12.01.

Eljárásjogi szabályok miatt megszüntette az Európai Bizottság a Magyarország ellen az e-útdíjrendszer pályáztatás nélküli kiépítése miatt indított kötelezettségszegési eljárást - közölte egy bizottsági forrás.

Önálló tantárgyként oktatnák a panaszjogot a jövő rendőreinek - Az új tárgy tematikáját a Független Rendészeti Panasztestület dolgozza ki

2014.12.01.

A Független Rendészeti Panasztestület (FRP) elnöke azt kezdeményezte a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, hogy önálló tantárgyként oktassák a rendőröknek a panaszjog gyakorlatát – közölte Tisóczki Flóra, az FRP szóvivője a Parlamentben tartott sajtótájékoztatón.

Lenkovics Barnabást lehet az Alkotmánybíróság új elnöke - Az Országgyűlés munkarendjéből

2014.12.01.

Az Országgyűlés mai ülésén az Alkotmánybíróság (Ab) elnökévé választhatja Lenkovics Barnabást, a testület jelenlegi tagját. A jelenlegi elnök, Paczolay Péter megbízatása 2015. február 24-én jár le, a törvényi előírások értelmében utódját három hónappal korábban lehet megválasztani.

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000