Hír archívum: 2015. január

Más hónap

Fejlesztés európai éve - Az EU elkötelezett a szegénység felszámolásában

2015.01.30.

Az Európai Unió elkötelezett a fejlődő országokban tapasztalható szegénység felszámolásában, és ezért szorosabb és hatékonyabb együttműködést szeretne kialakítani a civil szervezetekkel - mondta Perger István, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének kommunikációs vezetője pénteken Budapesten.

Forinthitelek – Három perben is halasztott a bíróság pénteken

2015.01.30.

Február 13-ra halasztotta az elsőfokú határozat kihirdetését a Fővárosi Törvényszék a K&H Bank Zrt., az OTP Lakástakarék Zrt. és a Porsche Bank Zrt. által, a magyar állam ellen indított, forinthitel-szerződések tisztességességével kapcsolatos perekben pénteken.

Vita a sajtószabadságról és a toleranciáról - Hoffmann Rózsa is felszólalat az Európa Tanács Közgyűlésén

2015.01.30.

A sajtószabadság védelméről és kiemelten a keresztények ellen irányuló intolerancia, valamint a diszkrimináció elleni fellépésről szóló vitában fejtette ki álláspontját csütörtökön Strasbourgban, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének téli ülésszakán Hoffmann Rózsa.

Vallásszabadság a határon túli területeken - Petícióval fordul Lomnici az EP-hez a Székely Mikó Kollégium ügyében

2015.01.30.

Petícióval fordul Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke a sepsiszentgyörgyi református Székely Mikó Kollégium ügyében az Európai Parlamenthez

Törvénysértően enyhe a melegtüntetés idején erőszakoskodók büntetése - A Kúria hatályon kívül helyezte a jogerős ítéletet

2015.01.29.

Törvénysértően enyhék a 2011. nyári Meleg Méltóság Menete ellen tüntetők ügyében hivatalos személy elleni erőszak miatt kiszabott egyes büntetések, ezért újra kell tárgyalni az ügyet - mondta ki a Kúria csütörtökön.

Az Unió elégedett a román igazságszolgáltatás reformjával - Timmermans: Továbbra is a korrupció elleni fellépés a fő feladat

2015.01.29.

A román vezetők szerdán elégedettségüknek adtak hangot azért, hogy egymás után már a második kedvező jelentést tette közzé az Európai Bizottság a román igazságszolgáltatás reformjáról.

Ab: nem alaptörvény-ellenesek a devizahiteles törvény kifogásolt szakaszai

2015.01.29.

Az Alkotmánybíróság szerint nem alaptörvény-ellenesek az úgynevezett első devizahiteles törvénynek a bíróság által kifogásolt szakaszai, a testület ezért csütörtökön közzétett határozatában elutasította az ezek alkotmányellenességének megállapítására és megsemmisítésére irányuló bírói kezdeményezéseket.

Nem alaptörvény-ellenesek a tankönyvellátási rendeletek - Az Ab nem találta megalapozottnak az alkotmányjogi panaszt

2015.01.29.

Az Alkotmánybíróság elutasította a tankönyvellátásról szóló rendeletek megsemmisítésére irányuló indítványt, az indoklás szerint a tankönyvkiadói és -forgalmazói tevékenység nem tekinthető megszerzett tulajdonnak, az arra vonatkozó jogi környezet módosítható.

Fókuszban az internet és a gyerekjogok összefüggései - Január 28-adika az adatvédelem nemzetközi napja

2015.01.28.

Vastag Tamás előadóművész kapta idén a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) emlékérmét, amelyet szerdán Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke adott át.

Kémkedés miatt elítéltek egy sajtónak szivárogtató CIA-tisztet - Sterling titkos műveletbe avatta be a New York Times munkatársát

2015.01.28.

Bűnösnek találták kémkedésben hétfőn Jeffrey A. Sterlinget, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) volt ügynökét, aki a The New York Times munkatársát beavatta egy olyan titkos művelet részleteibe, amelynek célja az iráni nukleáris program akadályozása volt.

A légifuvarozók késés miatti kártalanítási kötelezettségéről - Az Európai Unió Bírósága ítéletet hozott

2015.01.28.

A légi jármű kijáratához helyezett utaslépcső légi járművel történő ütközése nem minősül olyan rendkívüli körülménynek, amely a jármű három órát meghaladó késése esetén lehetővé teszi, hogy a légifuvarozó mentesüljön a kártalanítási kötelezettsége alól. Az ilyen ütközést ugyanis a légifuvarozó rendes tevékenységi körébe tartozó eseménynek kell tekinteni - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Adókedvezmények szoftverfejlesztőknek - A cégek nem élnek a hatályos társasági adózás szerinti lehetőségekkel

2015.01.28.

A szoftverfejlesztésre szakosodott cégek rendkívül kedvező adóztatás alá esnek a hatályos társasági adó szerint, ráadásul bevételeik után helyi iparűzési adót sem kell fizetniük. A legmeglepőbb azonban az, hogy ezen kedvezményekről az érintett cégek többsége nem is tud. Milliárdokban számolható az adóelőny, amelytől a vállalatok elesnek a jogdíjkedvezmény kihasználatlansága miatt véli a Jalsovszky Ügyvédi Iroda.

Új lehetőségek elektronikus bírósági ügyfélportálon keresztül - Jelentős technológiai újítások az igazságszolgáltatásban

2015.01.28.

Az Országos Bírósági Hivatal által indított EKOP projektek eredményeként a bíróságokon jelentős technológiai újításokat vezettek be 2015. január 1-jétől. A projekt részei közül az állampolgárok számára az úgynevezett „Levelező” és a „Hírvivő” projektek nyitnak meg új lehetőségeket egy elektronikus ügyfélportál létrehozásán keresztül.

Megélhetési bevándorlás és terrorizmus - Zágráb csatlakozna a schengeni övezethez, de az EU nem fogadókész

2015.01.28.

Horvátország szeretne csatlakozni a schengeni övezethez, de az EU visszajelzései nem igazán pozitívak - írta a Vecernji List című horvát lap hétfőn.

Tiltott piacbefolyásolás megtévesztő sajtóhírek útján - Az Ab megsemmisítette napi.hu-t elmarasztaló bírósági ítéletet

2015.01.28.

Az Alkotmánybíróság (Ab) alaptörvény-ellenesség miatt megsemmisítette kedden a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság (FKMB) döntését, amely az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsának határozatával összhangban 3 millió forintos bírsággal sújtotta a napi.hu-t egy a Mollal összefüggő félrevezető információ közlése miatt, amelyet a tanács piacbefolyásolásnak minősített.

Hamisítják a NAV weboldalát! - A hamis nyomtatványok és információk kártékony hatásúak lehetnek

2015.01.28.

A NAV hivatalos weboldalához a megtévesztésig hasonló oldal jelent meg az interneten - figyelmeztetett az MTI-hez eljuttatott közleményében szerdán Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Nincs egyértelmű jogi helyzet a rendőrök sajtófotózása ügyében - A Kúria teljes ülése megsemmisítette a 2012-es jogegységi döntést

2015.01.27.

Nincs egyértelmű jogi helyzet az intézkedő rendőrök sajtófotózása ügyében - mondta Simonné Gombos Katalin, a Kúria polgári kollégiumának szóvivője a legfelsőbb bírói fórum hétfői jogegységi ülését követő sajtótájékoztatón, Budapesten.

Csoportos elektronikus aláírás a cégbíróságokon! - Egy művelettel húsz végzést tud aláírni egy cégbíró

2015.01.27.

Ez év elejétől a cégbíróságokon lehetővé vált az, hogy egy művelettel húsz végzést írjon alá a cégbíró. A programot az Országos Bírósági Hivatal kezdeményezésére rendelte meg az Igazságügyi Minisztérium a rendszergazdától.

A felelős lakossági hitelezés jogszabályba nem foglalt szabályai - Februártól hatályos az aktualizált banki magatartási kódex

2015.01.27.

Idén februártól a korábbi helyett aktualizált magatartási kódex lép hatályba, amely minden, a felelős lakossági hitelezéshez szükséges, ám 2014-ben jogszabályba nem foglalt elvet, szabályt tartalmaz - olvasható a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Magyar Bankszövetség közös közleményében.

Kártérítést kapnak az 1989-es romániai forradalom áldozatai - A strasbourgi emberi jogi bíróság ítéletet hozott

2015.01.27.

A strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága összesen 832 500 euró (260,2 millió forint) kártérítést ítélt meg az 1989-es romániai forradalom 81 áldozatának amiatt, hogy a román igazságszolgáltatás mindmáig nem vizsgálta ki megfelelően ügyüket - jelentette a Mediafax román hírügynökség.

Új szabályok az uniós lobbitevékenységekre - A Bizottság és a Parlament bővíti az átláthatósági nyilvántartást

2015.01.27.

Az Európai Bizottság és az Európai Parlament közös munkájának eredményeként a mai nappal megújul az EU átláthatósági nyilvántartása. A nyilvántartás megújulásával hatályosulnak az Európai Parlament és az Európai Bizottság által 2014 áprilisában felülvizsgált intézményközi megállapodás rendelkezései.

A külföldi határozatok magyarországi végrehajtásának bírósági gyakorlata

2015.01.27.

Mely jogszabályt kell alkalmazni a határon túl meghozott határozatok végrehajtásánál? Kell-e kérni külön a határozat elismerését? Milyen iratokat kell csatolni? Milyen nyelven nyújthatók be az egyes okiratok? - Külföldi határozatok magyarországi végrehajtásának bírósági gyakorlata

68 bűnügyi aktában szerepelt a volt román államelnök az elmúlt 10 évben - Hét esetben még mindig vizsgálódik az illetékes vádhatóság

2015.01.27.

Traian Basescu volt román államelnök neve 68 bűnügyi aktában szerepelt az elmúlt tíz évben, és ebből hét esetben még vizsgálódik az illetékes vádhatóság - közölte szerdán a román legfőbb ügyészség.

Tűzvédelmi hiányosság minden negyedik szórakozóhelynél - 2014-ben 593 ellenőrzést tartott országszerte a tűzvédelmi hatóság

2015.01.27.

Az elmúlt évben elvégzett ellenőrzések során minden negyedik szórakozóhely esetében talált tűzvédelmi hiányosságot az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság (OKI) - tájékoztatta pénteken az OKF helyettes szóvivője.

Modern, hatékony és gyors polgári jogérvényesítés - Új polgári perrendtartás születik - A kormány elfogadta a koncepciót

2015.01.26.

A Kormány 2015. január 14. napi ülésén elfogadta az új polgári perrend Igazságügyi Miniszter által előterjesztett koncepcióját – jelentette be az Igazságügyi Miniszter január közepén.

Magyar szakember az Európai Szabadalmi Hivatal Tanácsadó Bizottságában - Pintz György 3 évig viseli a tisztséget

2015.01.26.

Pintz György európai szabadalmi ügyvivőt beválasztották az Európai Szabadalmi Hivatal (EPO) Állandó Tanácsadó Bizottságába (Standing Advisory Committee).

Fontos adatszolgáltatási határidő közeleg az energiapiacon - Az új szabály célja a bennfentes kereskedelem megakadályozása

2015.01.26.

Több száz energiacég készülhet arra az adatszolgáltatási kötelezettségre, amelyet az idén januárban hatályba lépett, a nagykereskedelmi energiapiacok integritásáról és átláthatóságáról szóló végrehajtási rendelet határoz meg számukra. Az érintetteknek legkésőbb 2015. március 17-ig kell a nemzeti nyilvántartásba beregisztrálniuk. Az uniós szabályozás célja, hogy az uniós hatóságok a korábbinál is hatékonyabban észleljék és így megelőzhessék a bennfentes információk alapján folytatott kereskedelmet és a piaci manipulációt az energiapiacokon. A piaci szereplők ezért kötelesek a nagykereskedelmi energiapiacokon megvalósuló ügyletekre vonatkozó nyilvántartásaikat és egyes meghatározott információkat az Energiaszabályozók Együttműködési Ügynöksége (ACER) részére átadni.

Elkészült a Végrehajtói Fegyelmi Bíróságok ügyrendje - Teljes terjedelemben elolvasható!

2015.01.26.

A Budapest Környéki Törvényszék mellett működő Bírósági Végrehajtói Fegyelmi Bíróság (a továbbiakban elsőfokú fegyelmi bíróság) és a Kúria mellett működő Bírósági Végrehajtói Fegyelmi Bíróság (a továbbiakban másodfokú fegyelmi bíróság) bírái az alábbi szöveggel elfogadta a végrehajtói fegyelmi bíróságok ügyrendjét.

Horvátország rögzítette a frank árfolyamát - A parlament megszavazta a fogyasztói kölcsönökről szóló törvényjavaslatot

2015.01.26.

Horvátország 6,39 kunán rögzítette a frank árfolyamát. A parlament megszavazta a kormány által előterjesztett fogyasztói kölcsönökről szóló törvényjavaslatot.

Február 3-án indul az internetadóról szóló nemzeti konzultáció - A konzultáció alapjá törvény is születhet az internet szabályozásáról

2015.01.26.

Február 3-án indul az internetről szóló nemzeti konzultáció és várhatóan szeptemberben dönt a kormány arról, hogy a beérkező válaszok alapján milyen intézkedéseket hoznak meg - mondta Deutsch Tamás, a konzultációt vezető miniszterelnöki biztos csütörtökön újságíróknak egy a témában tartott háttérbeszélgetésen, több hírportál tudósítása szerint.

Törvénnyel szabályozzák a tibeti "égbe temetést" - A kormányzat tiltja a búcsúztatások turistalátványosságként kezelését

2015.01.26.

A jövőben törvény szabályozza a tibeti autonóm területen az égbe temetést, a tibetiek és mongolok hagyományos temetkezési formáját - számolt be a Hszinhua hírügynökség a lhászai törvényhozás éves ülésének pénteki zárónapjáról.

Magyarországra visszaterelt holokauszt kárpótlási per - A chicagói bíróság nem tárgyalja a MÁV és az MNB elleni keresetet

2015.01.26.

A chicagói 7. körzeti szövetségi fellebbviteli bíróság pénteken helybenhagyta az alsóbb szintű bíróságnak azt a döntését, miszerint nem tárgyalja azt a keresetet, amelyben amelynek felperesei magyar zsidók vagyonának a holokauszt idején történt eltulajdonításával vádolják a Magyar Nemzeti Bankot (MNB) és a Magyar Államvasutakat (MÁV).

Díjmentes lakossági kéményellenőrzés? - Törvénytervezet jelent meg a kéményseprési közszolgáltatásról

2015.01.26.

A Magyarországi Kéményseprők Országos Ipartestülete (MKOI) elutasítja a kéményseprő-ipari közszolgáltatást érintő törvénymódosítási előterjesztést - közölte az érdekképviselet.

Hitler beszédeinek kiadása nem bűncselekmény - Történelem vagy támogatott népírtás? - A brünni regionális bíróság döntéséről

2015.01.23.

Adolf Hitler, a náci Németország vezetője beszédeinek kiadása nem bűncselekmény, és ezért a kiadó nem is büntethető - döntött pénteken egy cseh bíróság.

Automatikus kegyelmi eljárás életfogytiglanosoknak - Okafogyottá vált az Alkotmánybírósághoz benyújtott bírói indítvány

2015.01.23.

Az Alkotmánybíróság (Ab) megszüntette azt az eljárását, amelyben egy konkrét büntetőügy bírájának indítványára a tényleges életfogytiglani szabadságvesztés alkotmányosságát vizsgálták, időközben ugyanis megváltozott az erre vonatkozó szabályozás, és így az indítvány okafogyottá vált.

Önálló közigazgatási perrendtartás készül - A kormány elrendelte a kidolgozás megkezdését

2015.01.23.

A kormány elrendelte az önálló közigazgatási perrendtartás kidolgozására irányuló munkálatok megkezdését - olvasható a Magyar Közlöny csütörtöki számában.

Megújult a Bírósági Közlöny - Interaktív használat - A keresett tartalom azonnal megtekinthető!

2015.01.23.

A Bírósági Közlöny a bíróságok hivatalos lapja, mely 2011. óta elektronikus formában jelenik meg. Mostantól azonban interaktív használatára is lehetőség lesz, mivel a tartalomjegyzékben böngészve azonnal a keresett tartalomra léphetünk.

Kockázati biztosíték az EKÁER rendszerben - Egy hete van azoknak, akik március 1-je után sem akarnak fizetni!

2015.01.23.

Az NGM január 22-én meghosszabbította az EKÁER rendszer próbaüzemét, és február 28-ig a kockázati biztosítékot sem kell megfizetniük a fő szabály szerint erre kötelezetteknek. „Azonban azoknak, akik március 1-je után - az EKÁER próbaüzemének lejártát követően – is mentesülni akarnak a kockázati biztosíték befizetése alól, még januárban kérniük kell felvételüket a köztartozásmentes adatbázisba.” – figyelmeztetett Jancsa-Pék Judit, a LeitnerLeitner, osztrák gyökerű Közép-Európa szakértő adótanácsadó cég partnere.

Szerb-horvát kölcsönös népirtás - A hágai Nemzetközi Bíróság ítéletet hozott

2015.01.23.

Meghozta döntését a hágai Nemzetközi Bíróság (ICJ) a Szerbia és Horvátország közötti háborús népirtásra vonatkozó kölcsönös vádakkal kapcsolatban, az ítéletet azonban csak február első hetében hozzák nyilvánosságra - értesült a szerb sajtó.

Kiterjesztett minimálbér - Az Európai Bizottság szerint sérti az uniós jogot a német szabályozás

2015.01.23.

Az Európai Bizottság (EB) szerint sérti az uniós jogot a minimálbérre vonatkozó németországi szabályozásnak az az eleme, amely szerint az óránkénti bruttó 8,5 eurós (mintegy 2700 forint) minimálbér a külföldi szállítmányozó cégek alkalmazottainak is jár, amíg német területen végeznek munkát, akkor is, ha csupán átutaznak az országon.

Trükkös termékbemutatók - Valótlan ígéretek, méregdrága árúk - A törvényi szigor sem hozta meg a várt eredményt

2015.01.23.

Még 2014. január elsején került bevezetésre az a módosítás, amely szerint a termékbemutatókat be kell jelenteni a rendezvény előtt tizenöt nappal. Egy évvel ez után jól látszik, hogy a szigorítás nem hozta meg a várt eredményeket. Az árubemutatókra továbbra is valótlan ígéretekkel, méregdrága, ám sokszor használhatatlannak bizonyuló árucikkekkel csábítják főleg a szépkorúakat. A fogyasztóknak pedig hiába van tizennégy napjuk arra, hogy meggondolják magukat a vásárlást illetően, a cégek ezzel általában nem foglalkoznak.

Befolyással üzérkedő alkotmánybíró - Bűnvádi eljárást indított Toni Grebla ellen a román korrupcióellenes ügyészség

2015.01.22.

Bűnvádi eljárást indított Romániában a korrupcióellenes ügyészség (DNA) csütörtökön Toni Grebla alkotmánybíró ellen, akit befolyással való üzérkedéssel és bűnszövetkezetben való részvétellel gyanúsítanak.

Emberi méltóságot sértett a Maksa-hiradó? - Viccelődés nemi erőszakkal - Az NMHH eljárást indított a Hír TV ellen

2015.01.22.

Eljárást indított a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa a Hír TV médiaszolgáltatójával szemben, mert a szilveszteri műsorban egyetemista nők megerőszakolásával viccelődtek - közölte az NMHH sajtóosztálya.

Korlátozható alapjogok a köznevelésben - Alapjogokért Központ: A diszkriminációs tilalom az alaptörvénnyel összhangban áttörhető

2015.01.22.

Az Alapjogokért Központ elemzése szerint az egyenlő bánásmódról szóló törvény megszületése óta összhangban van a vonatkozó alkotmányos rendelkezésekkel, és a nemrégiben elfogadott köznevelési törvénymódosítás alapján kiadható kormányrendelet nem lehet ellentétes az egyenlő bánásmód követelményével.

Kötelező apaság - Maradéktalan-e a férfiak önrendelkezési joga gyermekvállalás esetén? - Egy próbaper margójára

2015.01.22.

Értelmezhető és gyakorolható-e a férfiak önrendelkezési joga gyermekvállalás esetén? Érvényesül-e adott esetben a nemek közötti jogegyenlőség? Azonos-e a döntés tekintetében az emberi méltóság tartalma? - Egy tabunak számító élethelyzet hivatalos álláspontok fényében

Utasadat-információs rendszer a biztonságos légiközlekedésért - A törvénytervezetet január 29-ig lehet véleményezni

2015.01.21.

A schengeni övezeten belül repülővel utazókról hat, az azon kívülre repülő, illetve onnan beutazó utasokról 16 adatot kell továbbítaniuk a légitársaságoknak a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központnak, amely a nemzeti utasadat-információs rendszert működteti - egyebek mellett ez szerepel abban a törvénytervezetben, amely kedden került fel a kormány honlapjára.

Több ponton törvénysértő a fővárosi hajléktalanrendelet - A Kúria május 31-el megsemmisített több területkijelölést

2015.01.21.

A Kúria szerint törvénysértő a hajléktalanok életvitelszerű közterületi tartózkodását jogellenesnek minősítő fővárosi közgyűlési rendelet egyik mellékletének több pontja, amelyekben a kerületi tulajdonú közterületeket sorolják fel.

Górcső alatt a nagyzoló sztárok - A szerb adóhivatal vizsgálni kezdte a popzenészek bevételeit

2015.01.21.

Nehéz napok várnak a szerbiai énekesekre, mert a szerb adóhivatal egyre jobban érdeklődik fellépéseikből származó jövedelmük iránt, pontosabban aziránt, hogy egyáltalán fizetnek-e jövedelemadót.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000