Hír archívum: 2015. január

Más hónap

Magtévesztő gyógyhatás - 25 milliós GVH-bírság a Culevit termékek reklámozásával kapcsolatban

2015.01.21.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jogsértést állapított meg a Culevit Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. (Culevit Kft.) Culevit elnevezésű termékeinek reklámozásával kapcsolatban. A jogsértés elkövetéséért 25.000.000 forint bírságot szabott ki a GVH.

Mintegy 700 ezer lakáshitelesen segíthet a lakáscafeteria - A cégek 5 millió forintig támogathatják dolgozóik hitel-törlesztését

2015.01.21.

Több mint 700 ezer lakáshitelesen segíthet a lakáscafeteria, vagyis az, hogy a cégek 5 millió forintig adómentesen támogathatják dolgozóik lakáshitel-törlesztését, vagy lakásvásárlását - hívja fel a figyelmet a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Kell-e a vállalkozásoknak áfát fizetni infrastrukturális beruházások után? - Sok milliárdos áfa visszatérítéssel járhat a Kúria döntése

2015.01.20.

A Kúria dönthet arról, hogy kell-e a vállalkozásoknak áfát fizetni olyan infrastrukturális beruházások után, amelyet ingyenesen adnak át például az államnak, vagy az önkormányzatnak. Tipikusan ilyenek a bevásárlóközpontokhoz, lakóparkokhoz épített közúti csatlakozások. Bár az átadás áfa kezelésére vonatkozó szabályok értelmezése már régóta sok bizonytalanságot okoz, az érintett cégek esetenként több száz millió forint áfát fizettek meg önként az adóhatóság és a Nemzetgazdasági Minisztérium állásfoglalását követve. A kérdés idén rendeződhet azzal az üggyel, amit a NAV az év elején vitt a Kúria elé. A precedensértékű döntéstől függően sok milliárd forint járhat vissza a vállalkozásoknak.

A migráns munkavállalók jogai - Információs hálózat nemzetközi szakszervezeti együttműködés keretében

2015.01.20.

A migráns munkavállalók tájékoztatását segíti a Liga Szakszervezetek, valamint a brit és román érdekvédelmi képviseletek szervezésében megvalósult projekt, amely során információs kiadványokban ismertetik az Egyesült Királyságba készülő munkavállalókat megillető jogokat – közölték a szervezők Budapesten a program zárórendezvényén.

Háborús bűncselekményeket követett el Izrael a palesztin területeken? - A Nemzetközi Büntetőbíróság ügyésze előzetes vizsgálatot kezdett

2015.01.20.

A hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) ügyésze előzetes vizsgálatot kezdett pénteken a palesztin területeken elkövetett, feltételezhetően háborús bűncselekmények ügyében.

Családi csődvédelem - A törvényjavaslat az igazságügyi tárca asztalán - 2016 elejétől léphet hatályba

2015.01.20.

A KDNP kidolgozta és átadta az igazságügyi tárcának a családi csődvédelemről szóló törvényjavaslatot - mondta Rétvári Bence kedden az M1 Ma reggel című műsorában.

Több ezer elhalasztott tárgyalás Szerbiában - Négy hónapja tart az ügyvédsztrájk - Véget érhet, ha módosul a közjegyzőkről szóló törvény

2015.01.20.

Véget érhet a négy hónapja tartó, több ezer tárgyalás elhalasztását eredményező ügyvédsztrájk Szerbiában, de csak akkor, ha a belgrádi parlament megváltoztatja a közjegyzőkről szóló törvényt.

Tíz százalékkal csökkenhet a jövedéki biztosíték az alkoholoknál - Parlament előtt a törvénymódosító javaslat

2015.01.20.

Húszmillió forintra csökkentené az alkoholok jövedéki biztosítékát a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Lázár János és parlamenti államtitkára, L. Simon László.

Horvátország segít devizahitelesein - A kormány egy évre rögzíti a kuna és a svájci frank átváltási árfolyamát

2015.01.20.

A horvát kormány rögzíti a kuna és a svájci frank átváltási árfolyamát egy évre, hogy enyhítsen a svájci frank alapú hitelek felvevőinek terhén - jelentette be Zoran Milanovic horvát miniszterelnök rendkívüli sajtótájékoztatóján.

Talárból talárba - Beszélgetés Kovács Péterrel, a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság első magyar bírájával

2015.01.19.

Mozgalmas volt a 2014-es esztendő Kovács Péter jogászprofesszornak: kilenc év után, szeptember 26-án lejárt az alkotmánybírói mandátuma, majd december 16-án a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság első magyar tagjának választották. - Beszélgetés életútról, szakmai pályáról

Kötelező a pénztárgépek éves felülvizsgálata - A közelgő határidő elmulasztása egymilliós bírságot is vonhat maga után

2015.01.19.

A pénztárgépeket a jogszabály szerint minden évben felül kell vizsgálni, közeleg az elsőként bekötött online kasszák éves, kötelező felülvizsgálatának határideje - hívta fel a figyelmet a Laurel cégcsoport.

Ingyenes bírósági ügyfélértesítő rendszer január végétől - Sms és e-mail üzenet jogilag releváns eseményről, informáló webes felületek

2015.01.19.

Január végén ingyenes bírósági ügyfélértesítő rendszer indul, amellyel sok időt és energiát takaríthatnak meg a jogkeresők és a bírósági dolgozók egyaránt - mondta Kékedi Szabolcs, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) bírósági főosztályának helyettes vezetője.

Megváltoztak a házi segítségnyújtás jogosultságának feltételei - 2015-től az igénybevétel előtt többdimenziós állapotfelmérés készül

2015.01.19.

Megváltoztak a házi segítségnyújtás jogosultságának feltételei. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális államtitkársága azt közölte: a kormányzat a szociális ellátórendszer átalakításánál arra törekszik, hogy a legrászorultabbak kapjanak fokozott odafigyelést, segítséget, ápolást és gondozást.

Változtak az ekho bevételi értékhatárai - A NAV felhívja a figyelmet az új szabályokra

2015.01.19.

Változtak az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) bevételi értékhatárai 2015-től - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a honlapján közzétett tájékoztatóban.

Azonos nemű párok is örökbefogadhatnak Ausztriában - Az osztrák alkotmánybíróság visszavonta a tiltó rendelkezést

2015.01.19.

Az osztrák alkotmánybíróság szerdai határozatának értelmében visszavonták az örökbefogadás tilalmát azonos nemű párok esetében. Eszerint mostantól nem vérszerinti gyermek közös örökbefogadására is lesz lehetőség. Azonos nemű párok eddig csak vérszerinti gyermeket fogadhattak örökbe.

Kiemelten védett közösségi szimbólumok - Trócsányi: A Ptk. megfelelően véd, de a jogintézményt nem alkalmazzák

2015.01.19.

A polgári törvénykönyv (Ptk.) megfelelően védi a közösségi szimbólumokat - mondta Trócsányi László igazságügyi miniszter kérdésre válaszolva egy sajtótájékoztatón.

Hazug számok

2015.01.16.

A statisztika nem hazudik. Vagy talán mégis? 2011-ben robbant ki a botrány: a legfőbb ügyész levélben jelezte a belügyminiszternek, hogy egyes rendőri vezetők hamisítják a bűnügyi adatokat. Ehhez képest a hamis statisztikai adatszolgáltatás 2013. február 1-je óta nem számít bűncselekménynek. Hogy is van ez?

Nem sértette a Novaja Gazeta Sztálin becsületét - Elutasította a strasbourgi bíróság az egykori szovjet diktátor unokájának keresetét

2015.01.15.

Egyhangúlag és véglegesen elutasította csütörtökön a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága Joszif Sztálin egykori szovjet diktátor unokájának keresetét, aki szerint a Novaja Gazeta orosz lap becsületsértést követett el a nagyapja ellen.

Osztott perszerkezet, csoportperek, önálló közigazgatási felsőbíróság - A kormány elfogadta az új polgári perrendtartás koncepcióját

2015.01.15.

A kormány elfogadta az új polgári perrendtartás koncepcióját - jelentette be Trócsányi László igazságügyi miniszter az Országházban tartott kormányszóvivői tájékoztatón csütörtökön.

Jelelő betegjogi képviselők - Az OBDK jelnyelvi tanfolyamon való részvételt biztosít minden munkavállalója számára

2015.01.15.

A jelnyelvet is megtanulhatják az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) dolgozói - írta a központ csütörtökön honlapján.

Korlátozzák az iszlamista személyek mozgási szabadságát Németországban - A német kormány elfogadta a törvényjavaslatot

2015.01.15.

A német kormány az erőszakos cselekményekre elszánt iszlamistaként számon tartott személyek mozgási szabadságának korlátozásáról fogadott el törvényjavaslatot szerdai berlini ülésén.

Státuszszabályok a társasági jogban – Ami belefér és ami nem - Az új Ptk. a társaság tagjainak eltérést enged a társasági jogi szabályoktól

2015.01.15.

A tavaly hatályba lépett új Ptk. kétségkívül legnagyobb újítása az volt, hogy bizonyos korlátokkal ugyan, de megengedte egy társaság tagjainak a társasági jog szabályaitól való eltérést. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda szerint a bírósági gyakorlat azonban az ún. státuszszabályok kidolgozásával megszorítóan értelmezi az eltérés lehetőségét.

A napelemekre kivetett termékdíj környezetvédelmi képtelenség - Áder: Szakítani kell a "salátatörvény"-alkotás rossz gyakorlatával

2015.01.15.

Az államfő szerint a napelemekre kivetett környezetvédelmi termékdíjjal kapcsolatban hibázott a kormány, az Országgyűlés, az ellenzéki pártok, a környezetvédelemért felelős ombudsman és a köztársasági elnök is - ezt Áder János a parlamenti frakciók vezetőinek szerdán küldött levelében írta.

Visszakapott szlovák állampolgárság - Februárban kezdi a szlovák belügyi tárca a miniszteri rendelet alkalmazását

2015.01.15.

Februárban kezdi meg a szlovák belügyi tárca annak a miniszteri rendeletnek a gyakorlati alkalmazását, amelynek alapján az érintettek egy része kérvényezheti elveszített szlovák állampolgárságának visszaállítását - erősítette meg Ivan Netík, a szaktárca szóvivője.

3-5 ezer uniós állampolgár harcol a közel-keleti válságövezetekben - Europol: A hazatérők terrorveszélyt jelentenek az európai országokban

2015.01.15.

Az Európai Unió országaiból akár ötezren is csatlakozhattak szélsőséges fegyveres szervezetekhez a szíriai és az iraki válságövezetekben, és ha hazatérnek, terrorveszélyt jelentenek az európai országokban - mondta kedden a brit parlamentben az Europol vezetője.

Korrupcióval gyanúsított volt igazságügyi miniszter - Bírósági felügyelet alá helyezték Chiuariu román liberális szenátort

2015.01.15.

Korrupcióval gyanúsítja és harminc napra bírósági felügyelet alá helyezte Tudor Chiuariu liberális (PNL) szenátort, Románia egyik korábbi igazságügyi miniszterét a korrupcióellenes ügyészség (DNA).

Átláthatóbb egyszázalékos felajánlások - Törvényváltozás növeli az adományozók közvetlen tájékoztatásával a bizalmat

2015.01.15.

Az Adománygyűjtő Szervezetek Önszabályozó Testületének (ASZÖT) javaslata alapján idén minden személyi jövedelemadó (szja) 1 százalékot felajánló magánszemély rendelkezhet postai illetve elektronikus levelezési címének a kedvezményezettel való közléséről - hívta fel a figyelmet a testület.

Tavasztól tiltható a GMO-k termesztése a tagállamokban - Az Európai Parlament elfogadta az új uniós jogszabályt

2015.01.14.

Tavasszal lép majd hatályba az az új uniós jogszabály, amelyet kedden fogadott el az Európai Parlament (EP) strasbourgi plénuma, és amely gyakorlatilag minden tagállam számára lehetővé teszi, hogy meghatározott indokokra hivatkozva, saját hatáskörben tiltsa meg az uniós szinten egyébként engedélyezett génmódosított organizmusok (GMO) köztermesztését saját területükön.

Jelentősen változtak a magán- és a bérfőzés szabályai - Január 15-ig be kell jelenteni a korábban szerzett desztillálóberendezéseket!

2015.01.14.

Jelentősen változtak a magán- és a bérfőzésre vonatkozó szabályok az idén, a korábban beszerzett desztillálóberendezéseket legkésőbb január 15-ig be kell jelenteni - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán.

Drasztikusan növekvő menekültáradat - BÁH: 19 ezerről 42 ezerre nőtt a menedékjogi kérelmek száma egy év alatt

2015.01.14.

Drasztikusan, mintegy 19 ezerről több mint 42 ezerre nőtt a benyújtott menedékjogi kérelmek száma egy év alatt Magyarországon - mondta a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgatója szerdai sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Iskolateremtő jogtudós a közjó szolgálatában - Arckép Mádl Ferenc akadémikus volt köztársasági elnökről

2015.01.14.

Közvetlen, szerény, kedves, miközben lerakta hazánkban a nemzetközi magánjog alapjait. Akadémikusként sem húzódott fel az elefántcsonttoronyba, hanem előbb miniszteri, majd államfői tisztséget vállalt. Azt vallotta: egy egyetemi tanárnak kötelessége legalább öt évig a közjót szolgálnia.

Jog a hagyományos családhoz - A februári szlovákiai népszavazás témái megosztját a szlovák társadalmat

2015.01.14.

A gyermekeknek a hagyományos családhoz való jogára kívánja összpontosítani a család védelméről februárban sorra kerülő népszavazás előtti kampányát az a referendumot kezdeményező civil ernyőszervezet, amelynek aktivistái pénteki pozsonyi sajtótájékoztatójukon ismertették célkitűzéseiket.

Újabb csecsemőkereskedő banda bukott le Kínában - 103 személyt, köztük anyákat vettek őrizetbe egy kínai rendőrségi akcióban

2015.01.14.

Harminchét csecsemőt és egy hároméves kislányt szabadítottak ki és 103 gyermekkereskedőt, köztük anyákat vettek őrizetbe egy kiterjedt kínai rendőrségi akcióban - jelentette a központi televízió riportja nyomán a helyi média.

Egészséget veszélyeztető élelmiszerek felügyelet alatt - Szigorúbb szabályok a kockázatos élelmiszerekre az EKÁER-rendszerben

2015.01.14.

Az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszerben (ekáer) az élelmiszerekre szigorúbb szabályok vonatkoznak, amitől a visszaélések hatékonyabb kiszűrésért reméli a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Napelem és napcella mint e-hulladék - Uniós irányelv alapján vetették ki a környezetvédelmi termékdíjat

2015.01.13.

Az elektromos és elektronikai termékek - így a napelemek is - használatuk befejeztével veszélyes hulladéknak minősülnek függetlenül attól, hogy működésük alatt környezetbarát elemek voltak-e. Az Európai Unió pedig szigorú szabályokat ír elő az e-hulladékok gyűjtésére, hasznosítására, amely nagyon költséges - indokolta a Földművelésügyi Minisztérium a környezetvédelmi termékdíj kiterjesztését a napelemekre is.

Sajtófotók közterületen intézkedő rendőrökről - Egyértelműbb szabályozást sürgetnek a szakmai fórumok

2015.01.13.

A közterületen intézkedő rendőrökről készült sajtófotók készítésének, felhasználásának, a felismerhető képmás kitakarásának egyértelmű szabályozását sürgették egy szakmai rendezvény résztvevői hétfőn Budapesten, a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban.

Sérült a magántulajdon védelme a trafikrendszer átalakításánál - Az Emberi Jogok Európai Bírósága ítéletet hozott

2015.01.13.

A magyar állam megsértette a magántulajdont megillető védelmet, amikor 2013-ban megfosztotta Vékony László soproni trafikost engedélyétől, hogy dohánytermékeket áruljon - mondta ki kedden első fokon, nem jogerősen az Emberi Jogok Európai Bírósága Strasbourgban.

Egységes iratkezelési szabályzat bíróságoknak - Több mint 10 éves szabályzatot váltott fel az új norma január 1-jével

2015.01.13.

Az Országos Bírósági Hivatal Elnöke 17/2014. utasítással kiadta a bíróságok egységes iratkezelési szabályzatát, amely 2015. január 1-től felváltja a több mint 10 éves iratkezelési szabályzatot.

Visszafogott jogszabályalkotás - 2014 számokban - Tavaly csökkent mind az új törvények, mind az új kormányrendeletek száma

2015.01.13.

Sokéves tendencia tört meg, amikor tavaly sem az új törvények, sem pedig az új kormányrendeletek száma nem nőtt, hanem csökkent, méghozzá jelentősen – derül ki az Opten OptiJUS adatbázisából. Az akár örvendetesnek is mondható jelenség elsősorban a választási évnek volt köszönhető, és szinte bizonyos, hogy nem lesz tartós.

Egyoldalúan módosított forinthitel szerződések - Huszonhat pénzintézet nyújtott be keresetet hétfőig

2015.01.13.

Huszonhat pénzintézet nyújtott be keresetet hétfőig, a jogszabályban megszabott határidőig a Fővárosi Törvényszék Gazdasági Kollégiumához a forinthiteles szerződések egyoldalú módosítása ügyében - közölte a törvényszék.

Állampolgárság visszahonosítás alapján - Több mint 61 ezren kaptak tavaly román állampolgárságot

2015.01.13.

Több mint 61 ezren kaptak tavaly román állampolgárságot, túlnyomó többségük az állampolgársági törvény visszahonosítási cikkelye alapján - közölte hétfőn a Mediafax hírügynökséggel a román állampolgársági hatóság (ANC).

Rendvédelmi életpályamodell - A Magyar Rendvédelmi Kar elkészítette és benyújtotta javaslatát

2015.01.13.

A Magyar Rendvédelmi Kar (MRK) működésének az elmúlt évben az volt a legfőbb eredménye, hogy benyújtotta a rendvédelmi életpályamodell egyes elemeire vonatkozó javaslatát a belügyminiszternek - tájékoztatta az MRK elnöke.

Szabadlábra kerülhet a volt egyiptomi államfő - A Mubarak elleni utolsó jogerős ítéletet is érvénytelenítette a kairói semmítőszék

2015.01.13.

Eltörölte a kairói semmítőszék kedden a Hoszni Mubarakra közpénzek hűtlen kezeléséért tavaly kiszabott hároméves börtönbüntetést, és az ügy újratárgyalását rendelte el, így a volt egyiptomi államfő akár szabadlábra is kerülhet.

Megjelent a De iurisprudentia et iure publico - A Jog- és politikatudományi folyóirat 2014/3. számának tartalmából

2015.01.13.

A (Magyar Jog- és Államtudományi Társaság|www.mjat.hu) gondozásában megjelenő De iurisprudentia et iure publico – Jog- és politikatudományi folyóirat (DIEIP) 2014/3. száma az alábbi öt tanulmányt és egy recenziót közli.

Januártól termékdíjat kell fizetni a napelemek után - A zöldombudsman törvénymódosítást kezdeményez

2015.01.12.

Törvénymódosítást kezdeményez a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó ombudsmanhelyettes azért, hogy a megújuló energiát hasznosító elektromos és elektronikai berendezések után ne kelljen termékdíjat fizetni.

Etikus bírák - A Bírák Etikai Kódexének megalkotásához vezető út

2015.01.12.

Az Országos Bírói Tanács 2014. november 10-én elfogadta a Bírák Etikai Kódexét, mely január 1-én hatályba lépett. - Miért számít mérföldkőnek a kódex a bírósági szervezet életében? Mi a lényege az etikai normagyűjteménynek és milyen út vezetett a megalkotásáig? - Egy bírósági vezető tollából

Ügyintézés anyanyelven - Magyarul is elérhető szlovákiai önkormányzati törvények

2015.01.12.

Anyanyelvükön is hozzáférhetővé válik a felvidéki magyar önkormányzatok és azok képviselő-testületei számára több szlovákiai önkormányzati törvény, azok nyomtatott fordítását a napokban kézbesítik a magyarlakta településekre a Pro Civis polgári társulás kezdeményezésének köszönhetően - közölte a szervezet.

100-200 ezer forintos pluszjövedelem orvosoknak - Állami ösztöndíjrendszer az egészségügyben - A jogszabálytervezetről

2015.01.12.

Elkészült egy jogszabálytervezet, amelynek értelmében minden Magyarországon végzett orvos állami ösztöndíjrendszerben vehet majd részt az ötéves egyetemi képzés után - mondta az egészségügyi államtitkár az Origo hírportálon hétfőn megjelent interjúban.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000