Hír archívum: 2015. január

Más hónap

Példanélkül - Uniós elkötelezettség az átláthatóság mellett - Nyilvánosak az EU-USA szabadkereskedelmi partnerség jogi szövegei

2015.01.12.

Az átláthatósági kezdeményezésnek köszönhetően az Európai Bizottság nyilvánosságra hozta a transzatlanti kereskedelmi és beruházási partnerség (TTIP) uniós jogszabálytervezetéhez kapcsolódó szövegeket.

Bővül a bíróságok feladatköre a hitel-perekkel kapcsolatban - Az új keresetek benyújtásának határidejéről

2015.01.12.

Az egyes fogyasztói kölcsönszerződések devizanemének módosulásával és a kamatszabályokkal kapcsolatos kérdések rendezéséről szóló 2014. évi LXXVII. törvény, illetve a 2014. december 5. napján kihirdetett és 2014. december 6. napján hatályba lépett a fogyasztónak nyújtott hitelről szóló 2009. évi CLXII. törvény és egyes kapcsolódó törvények módosításáról szóló 2014. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban: DH4 törvény) rendelkezései folytán a bíróságok feladatköre tovább bővül.

Megalapozatlan gyógyhatás - 30 milliós GVH-bírság a Preventa termékek reklámozásával kapcsolatban

2015.01.12.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jogsértést állapított meg a HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. (HYD) Preventa termékeinek reklámozásával kapcsolatban. A jogsértés elkövetéséért 30.000.000 forint bírságot szabott ki a GVH.

Életkoron alapuló hátrányos megkülönböztetés a foglalkoztatásban - Az Európai Unió Bírósága ítéletet hozott

2015.01.09.

Ellentétes az uniós joggal az Asztúriai Hercegség azon törvénye, amely a helyi rendőrség rendőrei esetében a felvételi felső korhatárt 30 évben rögzíti. Ez a korhatár ugyanis indokolatlan hátrányos megkülönböztetést képez - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Másodfokú ítéletek a devizahitel-szerződések ügyében - Pert vesztett az OTP Bank, az OTP Jelzálogbank és az OTP Ingatlanlízing

2015.01.09.

Másodfokon is elutasította a bíróság az OTP Bank Nyrt., az OTP Jelzálogbank Zrt. és az OTP Ingatlanlízing Zrt. devizahitel-szerződések ügyében a magyar állammal szemben benyújtott kereseteit csütörtökön.

Nemzeti konzultáció indul januárban az internetadóról - A konzultáció alapján készül jogalkotási javaslat

2015.01.09.

Január közepén, végén elindul az internetről szóló nemzeti konzultáció honlapja: az internetkon.hu - jelentette be Deutsch Tamás, az internetről szóló nemzeti konzultáció előkészítéséért és lebonyolításáért felelős miniszterelnöki biztos pénteken az M1 Ma reggel című műsorában.

Munkamentes napok 2015

2015.01.09.

Idén mindössze három négynapos hétvége várható. - Hogyan alakulnak a 2015. évi munkaszüneti napok Varga Mihály nemzetgyzdasági miniszter rendelete alapján.

Tiltható-e a génmanipulált növények termesztés? - Kedden szavaz az Európai Parlament

2015.01.09.

Az uniós tagállamok akkor is korlátozhatják vagy tilthatják területükön a géntechnológiával módosított növények (GMO-k) termesztését, ha az uniós szinten egyébként engedélyezett: erről szavaz a Parlament kedden.

2015-től bővül a kapcsolt vállalkozások köre - Január 15-ig kell bejelentkezniük NAV-nál - Az új adótörvények alapján

2015.01.09.

2015-től bővül a kapcsolt vállalkozások köre, mivel ezentúl nemcsak az azonos tulajdonosi körbe tartozó cégek tartoznak ide, hanem azok is, ahol „csak” az ügyvezetés egyezik meg. Ennek köszönhetően az eddiginél szélesebb kört fognak érinteni a transzferárakra vonatkozó adminisztrációs kötelezettségek és vizsgálatok. Azoknak, akik a jogszabály-módosítások miatt kerültek be a kapcsolt vállalkozások körébe 2015. január 15-ig kell ezt bejelenteniük az adóhatóságnál.

Új szabályok autóbontókra - Év elejétől hatályos a hulladékká vált gépjárművekről szóló rendelet

2015.01.09.

Januártól továbbra sem kérhetnek pénzt a tulajdonostól az átvett gépjárműért a bontók, viszont megszűnik az a kötelezettségük, hogy a kibontott alkatrész után fizessenek a volt tulajdonosnak - egyebek mellett ezt tartalmazza a hulladékká vált gépjárművekről szóló és ez év elejétől hatályos rendelet.

Munkajogi változások 2015

2015.01.09.

Emelkedő minimálbér és nyugellátások, tiltott vasárnapi munkavégzés, védett kismamák, államilag megtérített távolléti díj - A munkajog területén számos új szabály lép életbe az idei évben. A változásokat érdemes egyenként szemügyre venni.

Csökkenő adókulcsok, módosuló áfa-mentesség, átalakuló bevallás - Az év elejével változott az általános forgalmi adóról szóló törvény

2015.01.08.

Változott az áfatörvény az év elejével, több termék esetében csökkent az adókulcs, módosultak az áfa-mentességre vonatkozó szabályok, és átalakultak részben a bevallási kötelezettséget érintő változások is.

Hallgatói jogok a gólyatáborokban - A felsőoktatási törvény módosítását javasolja az oktatási jogok biztosa

2015.01.08.

A felsőoktatási törvény módosítását javasolja az oktatási jogok biztosa az emberi erőforrások miniszterének, hogy a jogszabály tartalmazzon az emberi méltóság feltétlen tiszteletben tartásának követelményére vonatkozó rendelkezést. Aáry-Tamás Lajos 2014 szeptemberében indított országos vizsgálatot azzal a céllal, hogy feltérképezzék, milyen módon biztosítják a gólyatáborokban a leendő hallgatók emberi és állampolgári jogait, továbbá kinek a feladata és felelőssége a táborok megszervezése, valamint milyen szabályzatokat alkottak a felsőoktatási intézmények a gólyatáborokra.

Szabad gyülekezés korlátokkal - L. Simon: A kormány nem tervezi a gyülekezési törvény módosítását

2015.01.08.

A kormány nem gondolkodik a gyülekezési törvény módosításában, különösen nem a gyülekezési jog szűkítésében - jelentette ki L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára budapesti sajtótájékoztatóján.

Intelligens közlekedési rendszer az Európai Unióban - Új szabályokat fogadott el a Bizottság a jobb forgalmi információs szolgáltatásokért

2015.01.08.

Az Európai Bizottság ma új szabályokat fogadott el, melyek hozzájárulnak ahhoz, hogy a közlekedők Unió-szerte pontosabb, hozzáférhető és valós idejű forgalmi információkhoz jussanak. Az utazók tájékoztatást kaphatnak a várható késésekről, az utazás időtartamáról, balesetekről, útfelújításokról, útlezárásokról, meteorológiai figyelmeztető előrejelzésekről, és egyéb lényeges körülményekről.

A legújabb technikai módszerek a bírósági ügyvitelben - Ügyfélportál - Az OBH januártól elindított új, online szolgáltatásai

2015.01.08.

Az OBH által indított három nagy projekt eredményeképpen a bírósági szervezet működésében, a napi ügyvitelben a legújabb technikai módszerek jelennek meg.

Biztonságos igazságszolgáltatás - Új beléptetőrendszereket állítottak üzembe zalai bíróságokon

2015.01.07.

Új biztonsági beléptetőrendszereket állítottak üzembe három zalai bíróságon, ahol a korábbi átvizsgálások során fegyvereket, baltákat és motorfűrészláncból készült ütőszerszámot is találtak már az épületbe érkezőknél - tájékoztatta a Zalaegerszegi Törvényszék szóvivője.

Kettős állampolgárság a környező országokban - Néhol szankcionálják, máshol engedik - Jogi gyakorlatok

2015.01.07.

A Magyarországgal szomszédos országok más-más jogi gyakorlatot követnek a többes állampolgárság megszerzésének kérdésében: néhol tiltják és szankcionálják a többszörös állampolgárság megszerzését, máshol pedig némi korlátozásokkal lehetővé teszik.

Elismerés a Mailáth György tudományos pályázat nyerteseinek - 51 színvonalas pályamű - A díjazott dolgozatok elolvashatóak

2015.01.07.

Az Országos Bírósági Hivatal Elnöke Székhelyi Mailáth György országbíró emlékére 2014. július 17-én két tagozatban (joghallgatói, bírósági dolgozó) és négy szekcióban (polgári, büntető, közjogi, általános bírósági) hirdetett tudományos pályázatot. A felhívásra összesen 51 színvonalas pályamű érkezett, amelyet 5 és 3 fős bíráló bizottságok értékeltek. A kiírás szerint a pályaműveket szekciónként külön joghallgatói és bírósági dolgozói tagozatban is díjazták.

Érzőszívű jogászok - A mentálhigiénés szemlélet érvényesülése a jogászok munkájában

2015.01.07.

Mi az a mentálhigiéné? Hogyan érvényesül a mentálhigiénés szemlélet a jogászok munkájában? - Mert a jogászok nem merev, érzések nélküli emberek. - Beszélgetések ügyvéddel, bíróval, pártfogó felügyelővel és utógondozóval.

Fontos változások a gyermekjogi képviselők munkájában - Januártól segítik a gyermekvédelmi jelzőrendszer hatékonyabb működését

2015.01.07.

Az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ gyermekjogi képviselői 2015. január 1-jétől a gyermekvédelmi jelzőrendszer tagjaivá váltak és egyben közfeladatot ellátó személynek minősülnek. Mindezek mellett a nevelésbe vételi határozatban januártól kötelező feltüntetni a gyermekjogi képviselők elérhetőségeit is a teljeskörű tájékoztatás érdekében.

Lezárult a Jogpont Mini a Dél- és Nyugat-Dunántúlon - A projekt keretében 5800 ügyfél 6400 ügyben kapott ingyenes jogsegélyt

2015.01.07.

Lezárult az ingyenes jogi segítséget nyújtó Jogpont Mini projekt Dél- és Nyugat-Dunántúlon, amely során 5800 ügyfélnek több mint 6400 ügyben adtak tanácsot személyesen - közölte a Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ).

A nettó árbevételtől teszik függővé az alkoholok jövedéki biztosítékát - Január helyett március 1-jén lép hatályba az új szabály

2015.01.07.

Jövő január 1-je helyett már idén márciusban hatályba léphet az alkoholok jövedéki biztosítékának sávos megállapítása. Gulyás Gergely, a Fidesz országgyűlési képviselője hétfőn nyújtotta be az Országgyűlésnek az idei költségvetést megalapozó törvénycsomag módosítására vonatkozó indítványát.

Kilapítva, hajtogatva, kötegelve - Új szabályok szemétszállításra - Kormányrendelet jelent meg a Magyar Közlönyben

2015.01.07.

A hulladékot elszállító közszolgáltatónak legalább két méretű gyűjtőedényt kell felajánlania az ingatlant használók részére, akik ebből a képződő hulladék mennyisége szerint választhatnak - egyebek mellett ezt tartalmazza az a kormányrendelet, amely a Magyar Közlönyben jelent meg.

EKAER - Szigorúan nyomon követett árúmozgások - Növekvő adminisztrációra, pénzügyi többletteherre számíthatnak a cégek

2015.01.06.

2015. január 1-jétől egyáltalán nem lehet áfa-szempontból fontos árut mozgatni a NAV tudta nélkül, mert bevezetik az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszert, röviden EKAER-t. Annak ellenére, hogy a jogalkotók nagyon kevés időt hagytak a felkészülésre, a bejelentés elmulasztása komoly bírsággal járhat. A növekvő adminisztrációs teher mellett azonban pénzügyi többletteherrel is szembesülni fognak az érintett vállalkozások – figyelmeztetett Jancsa-Pék Judit, a LeitnerLeitner vezető tanácsadója. Bizonyos termékkörben ugyanis előző kéthavi nettó forgalom 15%-át kitevő biztosítékot is kell adniuk a cégeknek, amely nagyobb összeg, mint egyhavi fizetendő áfa.

Tiltott állami támogatás a zöld energiák védelmében - Az Európai Unió Bírósága ítéletet hozott

2015.01.06.

A Törvényszék helybenhagyja a Bizottság azon határozatát, amely szerint az Ausztria által a nagy villamosenergia-fogyasztó vállalkozások részére biztosítani tervezett, a zöld villamos energia vásárlására irányuló kötelezettség alóli részleges mentesség tiltott állami támogatásnak minősül - áll az Európai unió Bíróságának ítéletében

Rendelettel tiltott lifthasználat - Jogalkotással küzd az elhízás ellen egy török kormányzó

2015.01.06.

A lifthasználat szigorításával küzd az elhízás ellen a nyugat-törökországi Edirne régió kormányzója, aki rendelettel tiltotta meg, hogy a középületekben az első három emeletre közlekedők használják a személyi felvonókat - írja a BBC.

Költségvetési támogatások változó szabályokkal - Módosult az államháztartási törvény végrehajtási rendelete

2015.01.06.

A működési célú költségvetési támogatás teljes egészében megelőlegezhető, míg a fejlesztési célú támogatásoknál maradtak a korábbi előleg-arányok - egyebek mellett ezt tartalmazza az államháztartási törvény végrehajtási rendeletének módosítása, amely a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.

Hatékony bírósági ügykezelés shanghai módra - Magyar bíró Kínában - Beszélgetés Elek Balázzsal, a Debreceni Ítélőtábla bírájával

2015.01.06.

2014. október 24-31. között egyhetes konferencián vett részt Shanghaiban Elek Balázs, a Debreceni Ítélőtábla bírája, ahol előadást tartott a büntetőpolitika változásáról és annak hatásairól a bírói gyakorlatban. A konferenciát a Shanghai Tudományos Akadémia szervezte együttműködve a Shangai Legfőbb Ügyészséggel és bírósággal. Elek Balázs a Kínában szerzett élményeiről, tapasztalatairól mesélt.

Kilencvenhét törvényt fogadott el megalakulása óta a parlament - Összefoglaló a parlement honlapjának adataiból

2015.01.06.

Csaknem száz törvényt fogadott el 2014. májusi megalakulása óta az Országgyűlés. A május 6. óta tartott több mint 40 ülésnapon megszavazott 97 új törvény, törvénymódosítás, nemzetközi egyezmény csaknem háromnegyedét, 70-et, a kormány kezdeményezte, 24-et a Fidesz és a KDNP képviselői, hármat pedig országgyűlési bizottságok - derül ki a parlamenti honlap adataiból.

Tudatosabb utazók, szélesebb körű utasjogokkal - Három uniós polgárból egy van tisztában az jogaival - Az Eurobarométer felmérése

2015.01.06.

Az Európai Bizottság közzétette az utasok jogaival foglalkozó Eurobarométer felmérését, mely szerint három uniós polgárból egy van tisztában az utasok jogaival és kötelezettségeivel. Ugyanakkor a fogyatékosságuk vagy korlátozott mozgásképességük okán segítséget igénybe vevő utasok 81%-a úgy nyilatkozott, hogy utazása során igen elégedett volt az asszisztencia szolgáltatással.

Tiszta választások - Patyi: Korrigálni kell a választási eljárási törvény egyes szabályait

2015.01.06.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke szerint jól vizsgázott a 2013-ban elfogadott új választási eljárási törvény, alkalmas volt arra, hogy a jogszabály alapján tiszta választásokat bonyolítsanak le.

Környezeti Fenntarthatóság Igazgatósága a KEH-ben - Január 1-ével bővült a Köztársasági Elnöki Hivatal

2015.01.06.

Új szervezeti egységgel, a Környezeti Fenntarthatóság Igazgatóságával bővült január 1-jétől a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) - jelentette be Áder János államfő a Sándor-palotában.

Hétfőtől indíthatnak pert a bankok a forinthiteles szerződések ügyében - Az elszámolással kapcsolatban minden költség a bankot terheli

2015.01.05.

A forinthiteles szerződések egyoldalú módosításai ügyében a bankok 2015. január 5. és 12. között indíthatnak pert a parlament által tavaly elfogadott elszámolási törvény értelmében. Hétfő délutánig nem érkezett keresetlevél pénzintézettől a Fővárosi Törvényszék szóvivőjének tájékoztatása szerint.

Január 1-én hivatalba lépett a HÖOK új elnöke - Februárra magatartásmintákat rögzítő etikai kódex készül

2015.01.05.

Szakmai-etikai charta kidolgozása kezdődött meg a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájánál (HÖOK), a magatartásmintákat rögzítő dokumentumot februárban fogadhatják el. Erről Gulyás Tibor, a HÖOK január 1-én hivatalba lépett új elnöke beszélt, kitérve arra is, hogy a charta létrejöttét a gólyatábori történések is időszerűvé tették. A kidolgozáskor az ombudsmani ajánlásokat is tanulmányozni fogják.

Hiba a térképen - Nem fizetős az M30-as Miskolcot elkerülő szakasza - Január végéig összegzi az útdíjfizetés tapasztalatait a jogalkotó

2015.01.05.

Továbbra is díjmentesen használható az M30-as gyorsforgalmi út Miskolcot elkerülő szakasza - erősítette meg a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) vasárnap.

Szerződésmódosítások a bevándorlás megfékezésére - Cameron beszámlot a brit kormány szigorítási terveiről

2015.01.05.

Az Európai Unió szerződéseit is módosítani kell az EU-társállamokból érkezők nagy-britanniai bevándorlásának megfékezésére - mondta vasárnap a brit miniszterelnök.

Top 10 Ab-határozat 2014-ben

2015.01.05.

Az Alkotmánybíróság 2014-ben számos nagy horderejű ügyben hozott döntést: így a töredékszavazatokról, a szövetkezeti hitelintézetekről vagy a devizahitel-szerződésekről. Emellett foglalkoztak az alkotmánybírák az élettársak családi pótlékával és a várandós nők felmondási védelmével is. - Az év tíz legjelentősebb alkotmánybírósági határozata.

Közigazgatási és munkaügyi perek gyakorlata - Vizsgálati eredmények - Elkezdődtek az új Pp. kodifikációjával kapcsolatos munkálatok

2015.01.05.

Elkezdődtek az új Polgári Perrendtartás kodifikációjával kapcsolatos munkálatok. A kodifikációban az Országos Bírósági Hivatal is részt vesz annak érdekében, hogy a bíróságokat érintően az OBH elnökének stratégiai céljaiban megfogalmazott elvek érvényesülését elősegítő javaslatokat a jogalkotás felé közvetíthesse.

Intelligens uniós szabályozás - Különleges tanácsadót nevezett ki a Bizottság elnöke a minőségi jogalkotásért

2015.01.05.

Jean-Claude Juncker elnök Dr. Edmund Stoibert nevezte ki a minőségi jogalkotás különleges tanácsadójának. A Juncker-Bizottság (a munkahelyteremtés, a növekedés, a méltányosság és a demokratikus változás programját |http://ec.europa.eu/priorities/docs/pg_hu.pdf)követve összpontosít az eredmények felmutatására; a kkv-k adminisztratív terheinek csökkentésével megbízott különleges tanácsadó kinevezése a kezdeményezés része.

Szokatlan - Megtelt a vatikáni börtön - Három személy vár a vatikáni bíróság ítéletére a pápai állam területén

2015.01.05.

Rekordszámú foglyot őriznek Vatikánvárosban: a pápai állam területén három személy vár a vatikáni bíróság ítéletére, közöttük egy olasz vállalkozó, aki a Szent Péter bazilika kupoláján tüntetett egy európai uniós szabályozás ellen.

Leépített szürke-gazdaság - Több mint 41 ezer cég szűnt meg tavaly - Számos szigorító intézkedés született a cégjogi környezetben

2015.01.05.

Több mint 41 ezer cég szűnt meg Magyarországon tavaly, csaknem 25 százalékkal több mint 2013-ban - közölte az Opten céginformációs szolgáltató.

Folyamatosan bővül a dizájnerdrogok kormányrendeleti listája - A Felülvizsgálják az új pszichoaktív anyagokra vonatkozó szabályozást

2015.01.05.

A Kormány az egyre elterjedtebb dizájner drogok okozta társadalmi probléma miatt 2012-ben létrehozta az új pszichoaktív anyagok folyamatosan bővülő kormányrendeleti listáját e veszélyes tudatmódosító szerek visszaszorítása érdekében.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000