Hír archívum: 2015. február

Más hónap

Minimálbérek Európa-szerte - Luxemburgban a legmagasabb, Bulgáriában a legalacsonyabb a juttatás

2015.02.27.

2015. január 1-jén az EU 28 tagállamából 22-ben volt érvényben országos minimálbér. A legalacsonyabb összeget, havi 184 eurót Bulgáriában, míg a legmagasabb, 1923 eurós minimálbért Luxemburgban adják - tette közé friss adatait az EU statisztikai hivatala, az Eurostat.

Több mint harmadával nőtt a nagyadósok száma 2014-ben - A cégek adótartozása meghaladja az 1138 milliárd forintot

2015.02.27.

Több mint harmadával nőtt a nagyadósok száma a múlt évben; tavaly összesen 3549 olyan cég neve szerepelt az adóhatósági listákon amelyeknek adótartozása 180 napon keresztül, folyamatosan meghaladta a 100 millió forintot, számuk a 2013-ashoz képest 34 százalékkal emelkedett - közölte a feketelista.hu.

Különleges bíróság a koszovói háborús bűnök vizsgálatára - Készül a bíróság felállításáról szóló törvény Koszovóban

2015.02.27.

Készül a háborús bűnöket vizsgáló különleges bíróság felállításáról szóló törvény Koszovóban, és a működését lehetővé tevő alkotmánymódosításokon is dolgoznak már - jelentette ki csütörtökön Isa Mustafa koszovói miniszterelnök a pristinai parlamentben.

Lejáratott civil szervezetek, diszkriminált romák Magyarországon? - Alapjogokért: Tévedéseken alapul az Amnesty International jelentése

2015.02.27.

Az Alapjogokért Központ szerint számos állítása tévedéseken alapul az Amnesty International (AI) Magyarországgal is foglalkozó jelentésének.

A rabruhában történő elővezetés előítéletet válthat ki - A kínai legfelsőbb bíróság az igazságszolgáltatást érintő reformokról

2015.02.27.

Véget vetnek a vádlottak rabruhában történő bíróság előtti meghallgatásának Kínában - közölte a legfelsőbb bíróság igazságszolgáltatást érintő reformjáról kiadott legutóbbi közleménye nyomán a helyi média csütörtökön.

Alulfizetett pályakezdők

2015.02.27.

Miért keresnek az átlagnál havi 17 ezer forinttal kevesebbet a pályakezdő jogászok? Bár a frissdiplomások közt kevés a munkanélküli, a minimálbéres, szülők által finanszírozott ügyvédjelöltek, vagy a nemzetközi irodában güriző, jól fizetett „bérrabszolgák” mégsem elégedettek a sorsukkal.

Szabad a gazda? - Jogi eszközökkel az új adók ellen - Január 1-jétől bővült az önkormányzatok adó-megállapítási mozgástere

2015.02.27.

2015. január 1-jétől bővült a települési önkormányzatok adó-megállapítási mozgástere: a helyhatóságok már akár több települési adót is bevezethetnek, feltéve, ha az adott terület még nem esik központi vagy helyi adó hatálya alá. A KCG Partners ügyvédi társulás legfrissebb összefoglalója rámutat: a főként a termőföldekre kivetett új helyi adókat közvetve a földbérlő gazdálkodók fizetik meg, pedig többféle jogorvoslati lehetőség áll a rendelkezésükre az ambiciózus önkormányzatok ellen.

Különleges joghatóság, gyorsabb végrehajtás, kevesebb költség - Egyszerűsödik a határon átnyúló jogviták rendezése

2015.02.27.

Globalizált világunkban bármely magánszemély vagy vállalkozás életében előfordulhat olyan eset, amikor jogvitája alakul ki egy külföldi természetes vagy jogi személlyel szemben. Ilyen esetekben az elsődleges eldöntendő kérdés, hogy pontosan mely állam bírósága előtt van lehetőségünk a jogvita rendezésére. „Az Európai Unió térségén belül ezt a kérdéskört szabályozza polgári és kereskedelmi ügyekben a nemrégiben átdolgozott Brüsszel I. rendelet. A január 10-én hatályba lépett módosítások egyszerűsítik a határon átívelő jogviták megoldását”- összegez Ódor Dániel, a Taylor Wessing nemzetközi ügyvédi iroda munkatársa.

Tudtad-e? - Emberi jogok karikatúrába csomagolva - Civil szervezetek kampánya a tudatos társadalomért

2015.02.27.

Márciusban minden eddiginél átfogóbb civil kampány indul, melynek célja a közös, összefogáson alapuló ismeretterjesztés és figyelemfelhívás. A projektben részt vevő közel harminc emberi jogi civil szervezet karikatúrákkal illusztrált, egyszerű mondatok segítségével szeretnének érthetőbbé, és a mindennapi tudás részévé tenni olyan aktuális társadalmi és emberi jogi témákat, mint a menekültkérdés, a hajléktalanok és a fogyatékkal élők helyzete, vagy a szexuális kisebbségek ügye.

Gyors és hatékony bírósági ügyintézés - Átadták a Fővárosi Törvényszék Ügyfélcentrumát

2015.02.27.

2015. február 26-án ünnepélyes keretek között adták át a Fővárosi Törvényszék Ügyfélcentrumát. Az átadó ünnepséget dr. Handó Tünde az Országos Bírósági Hivatal elnöke nyitotta meg, aki köszöntőjében azt emelte ki, hogy az elmúlt években jelentős előrelépések történtek annak érdekében, hogy bíróságok gyors és hatékony kiszolgálást nyújthassanak az ügyfelek számára.

A gyermekvállalás munkajogi vetületei - Nyertes a Mailáth György pályázaton - A szerző Halmos Szilvia, a Kúria bírósági titkára

2015.02.26.

Az Országos Bírósági Hivatal Elnöke Székhelyi Mailáth György országbíró emlékére 2014. július 17-én két tagozatban (joghallgatói, bírósági dolgozó) és négy szekcióban (polgári, büntető, közjogi, általános bírósági) hirdetett tudományos pályázatot. A felhívásra összesen 51 színvonalas pályamű érkezett, amelyeket szekciónként külön joghallgatói és bírósági dolgozói tagozatban is díjaztak.

Az önálló bírósági végrehajtók ellenőrzéséről - Megjelent a részletszabályokat rögzítő kormányrendelet a Magyar Közlönyben

2015.02.26.

Az önálló bírósági végrehajtók ellenőrzésének részletszabályait rögzítő kormányrendelet jelent meg a Magyar Közlönyben. A vasárnap hatályba lépő rendeletet az önálló bírósági végrehajtók ügyvitelének, hivatali működésének és magatartásának ellenőrzésére kell alkalmazni. Az Igazságügyi Hivatal által végzett ellenőrzés célja az igazságszolgáltatásba vetett közbizalom megerősítése és megóvása.

Jogszerűtlen banki kamatemelések - Devizahitel-perek Horvátországban - Megszületett az első bírósági ítélet

2015.02.26.

A Zágrábtól északra elhelyezkedő Zabok városában a körzeti bíróság első fokon úgy döntött, a Splitska Bankának vissza kell térítenie ügyfelének a túlfizetett kamatok összegét, amelyet a svájci frank alapú lakáshitele után törlesztett, és amelyet a bank egyoldalúan, a hitelt felvevő beleegyezése nélkül emelt meg – közölte a frankhitelesek érdekvédelmi szervezete, a Frank Egyesület.

Reformok az egészségügyben - Kiterjesztett szűrőprogramok, átalakított háttérintézmények, szakorvosi bérrendezés

2015.02.26.

A kormány határozott célja, hogy kiterjeszti és fejleszti a különböző népegészségügyi szűrőprogramokat és az azokhoz való hozzáférést - erről az egészségügyért felelős államtitkár beszélt a kormányszóvivői tájékoztatón hétfőn, Budapesten.

2015-től több vállalkozásnak kell transzferár nyilvántartást vezetnie - Már most érdemes figyelembe venni az új dokumentációs szabályokat

2015.02.26.

Bár idén még a korábbi szabályok szerint kell az előző évre vonatkozó transzferár nyilvántartásokat elkészítenie a kapcsolt vállalkozásoknak, az adóhatóság korábbi elvárásai alapján már most is érdemes figyelembe venni az új dokumentációs szabályokat. 2015-től a korábbinál több vállalkozásnak kell majd transzferár nyilvántartást vezetni, mivel az új szabályok szerint már a vezetőség személyi átfedése is elegendő lehet ahhoz, hogy kapcsolt vállalkozásnak minősüljenek a cégek.

Létesítő okiratok összhangban az új Ptk.-val - Változásbejegyzés illeték és közzétételi díjfizetési kötelezettség nélkül

2015.02.26.

Az új Polgári Törvénykönyv (Ptk.) hatályba lépése után a gazdasági társaságok és szövetkezetek létesítő okiratát összhangba kell hozni a hatályos törvényi rendelkezésekkel. Azokat a változásbejegyzési kérelmeket, amelyek kizárólag az új, Ptk-nak megfelelő létesítő okirat bejegyeztetésére irányulnak illeték és közzétételi díj befizetése nélkül, azaz ingyenesen lehet benyújtani a cégbíróságra – természetesen jogi képviselő közreműködésével, elektronikus úton.

Tisztességes egészségmegóvás - Együttműködési megállapodást kötött a GVH és az OÉTI

2015.02.26.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH), valamint az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) között létrejött együttműködési megállapodás célja, hogy a szervezetek kölcsönösen segítsék egymás tevékenységét az étrend-kiegészítők, a különleges táplálkozási célú élelmiszerek, valamint a kozmetikai termékek piacain.

Vízumliberalizáció és menekültügy a Nyugat-Balkánon - A visszaélés lehetőségeinek csökkentése - Bizottsági jelentés

2015.02.26.

A Bizottság közzétette az Albániával, Bosznia-Hercegovinával, Macedónia Volt Jugoszláv Köztársasággal, Montenegróval és Szerbiával fennálló vízummentes rendszer működéséről szóló ötödik értékelését. A nyugat-balkáni országok tekintetében bevezetett vízumliberalizációt követő ellenőrzésről szóló ötödik jelentés rámutat, hogy több erőfeszítésre van szükség a vízummentes rendszer integritásának megőrzése, valamint az uniós menekültügyi rendszerrel való visszaélések lehetőségének kezelése érdekében.

Időszerű, hátralékmentes ítélkezés Baranya megye bíróságain - A Pécsi Ítélőtábla és a Pécsi Törvényszék összbírói értekezletéről

2015.02.25.

A biztonság és a bizalom évének nevezte az ideit a bíróságok számára az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke kedden Pécsen.

Hatékonyabb európai rendőrképzés - Az EP rábólintott a budapesti uniós rendőrakadémia új szabályozására

2015.02.25.

Az Európai Parlament (EP) állampolgári jogokkal, valamint bel- és igazságügyi kérdésekkel foglalkozó szakbizottsága elfogadta kedden a fideszes Gál Kinga jelentését a Budapesten működő uniós rendőrakadémia (CEPOL) új szabályozásáról.

Rosszindulatú szoftverekkel 100 millió dollárt lopott egy orosz hacker - Hárommillió dollárt ajánl az FBI Bogacsov kézre kerítéséért

2015.02.25.

Hárommillió dollárt ajánlott föl kedden az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) olyan információkért, amelyek egy orosz hacker, Jevgenyij Bogacsov letartóztatásához vagy elítéltetéséhez vezethetnek.

Több évtizedes visszaélés-sorozat a Buda-Cash Brókerháznál? - A kár 100 milliárdos! - Az MNB felfüggesztette a működést

2015.02.25.

Erős a gyanú, hogy több évtizedes visszaélés-sorozatra bukkant a jegybank a Buda-Cash Brókerház átfogó ellenőrzése során - mondta Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke sajtótájékoztatón Budapesten.

Alkotmánybírósági mustra – Elnökváltás, diákprogram

2015.02.25.

Paczolay Péter, aki hat és fél évig állt az Alkotmánybíróság élén, azt üzente utódjainak, hogy próbáljanak koherens ítélkezést folytatni. Az új elnök, Lenkovics Barnabás máris egy újítással nyitott: az Alkotmánybíróság ismeretterjesztési programot indított a 3-4. évfolyamos középiskolai diákoknak.

Komoly hiányosságok a felsőoktatási intézmények gazdálkodásában - Az ÁSZ hat intézménnyel kapcsolatos vizsgálati eredményei

2015.02.24.

Komoly hiányosságokat, "a korrupció esélyét növelő jelenségeket" állapított meg felsőoktatási intézményeknél az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a 2009-13-as időszakra vonatkozó ellenőrzés során – közölte Domokos László, az ÁSZ elnöke keddi budapesti sajtótájékoztatóján, amelyen hat intézmény vizsgálatának eredményét hozták nyilvánosságra.

Szerdán hivatalba lép az Alkotmánybíróság új elnöke - Paczolay Péter Lenkovics Barnabásnak adja át a vezetői széket

2015.02.24.

Szerdán hivatalba lép Lenkovics Barnabás, az Alkotmánybíróság (Ab) új elnöke. Lenkovics Barnabást 2007 márciusában választotta kétharmados többséggel az Ab tagjává 9 évre az Országgyűlés, 2007. április 21-től alkotmánybíró. (A testület elnökévé 2014. december 1-jén választotta meg az Országgyűlés|http://www.jogiforum.hu/hirek/32908) kétharmados többsége 2015. február 25-i hatállyal.

Február 25. az egyéni vállalkozók adóbevallási határideje - NAV figyelmeztetés

2015.02.24.

Az egyéni vállalkozók és az áfa-fizetésre kötelezett magánszemélyek szerdai adóbevallási határidejére figyelmeztet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) keddi közleményében.

Tisztességtelen forgalmazói magatartást tanúsított az ALDI - A Nébih 47 millió forintra bírságolta a diszkontáruház-láncot

2015.02.24.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tisztességtelen forgalmazói magatartás miatt mintegy 47 millió forint termékpálya-felügyeleti bírság megfizetésére kötelezte az ALDI Magyarország Kereskedelmi Bt-t - közölte Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár.

Tiltott lobbitevékenység gyanújába keveredett két volt brit külügyminiszter - Súlyos etikai botrány törhet ki Nagy-Britanniában

2015.02.24.

Hivatali beosztásukkal összeegyeztethetetlen, pénzért kínált lobbitevékenység gyanújába keveredett két volt brit külügyminiszter, Sir Malcolm Rifkind és Jack Straw brit sajtóbeszámolók szerint.

Súlyosan aggályos az emberi jogok helyzete Magyarországon? - Alapjogokért: Tárgyi tévedéseken alapul a HRW jelentése

2015.02.24.

Az Alapjogokért Központ szerint tévedéseket tartalmaz a Human Rights Watch (HRW) jogvédő szervezet jelentése Magyarországról, amely komoly kritikákat fogalmaz meg a közjogi rendszer egyes elemeivel kapcsolatban.

Bankszámlák zárolásával az adóelkerülők ellenében - Az uniós tagállamok segíthetik egymást a tartozások behajtásában

2015.02.24.

Az uniós tagállamok is segíthetnek Görögországnak a görög adóelkerülők tartozásainak behajtásában - legalábbis erről nyilatkozott az elmúlt napokban az Európai Parlament elnöke és a német gazdasági miniszter is. Ennek keretében akár a görögök más tagállamokban lévő bankszámláit vagy vagyonát is zárolhatják. A tagállamok közötti adóügyi együttműködést lehetővé tevő jogszabály 2012 óta hatályos, és azt a magyar adóhatóság is alkalmazza, bár a gyakorlat még sok kérdést vet fel. Az erősödő politikai akarat és a bővülő automatikus adóügyi információcsere egyértelműen azt jelzik, hogy a tagállamok most még hatékonyabban fognak együttműködni az adóvégrehajtás terén – hívja fel a figyelmet a Ryan amerikai adótanácsadó cég szakértője.

Pénzért szerzett sértetti személyes adatok alapján növelt ügyfélkör - Egy kaposvári ügyvédet és hat társát vette őrizetbe az ügyészség

2015.02.24.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján azért indult nyomozás a Központi Nyomozó Főügyészség Kaposvári Regionális Osztályán, mert egy kaposvári ügyvéd, akinek fő profilja a közúti balesetek sértettjeinek kártérítési ügye volt, úgy növelte ügyfélkörét, hogy közlekedési balesetek sértettjeinek adatait – pénzért – rendőröktől, orvostól, valamint nővérektől megszerezte.

Légy Te is a XXI. századi bíróság munkatársa! - 13 megyében 30 álláshely várja a jogvégzett fiatalokat

2015.02.23.

A bíróságok felvételt hirdetnek bírósági fogalmazói álláshelyekre! 13 megyében, összesen 30 álláshely várja a jogi végzettségű fiatalokat, folyamatos fejlődési lehetőségekkel és továbbképzésekkel.

Az új Ptk. társaságában – Az első év tükrében

2015.02.23.

Egy évvel az új Ptk. hatálybalépését követően a gazdasági jog szabályait is próbára tette a gyakorlati élet. Az első év tapasztalatairól, felmerült problémákról a jogalkalmazásban jártas neves előadóktól közreműködésével rendezett szakmai konferenciát a Jogi Fórum.

Megkönnyített elszámolás a bankokkal, negatív kamat-kikötés - Módosultak a fogyasztói kölcsönszerződésekkel összefüggő törvények

2015.02.23.

Megkönnyíti a bankokkal való elszámolást és a nem természetes személy betétesek esetében lehetővé teszi a negatív kamat kikötését az a parlament által elfogadott törvény, amely a fogyasztói kölcsönszerződésekkel összefüggő jogszabályokat módosítja.

Márciustól módosulnak az EKÁER-szabályok - Számtalan könnyítést javasol a törvény végrehajtási rendeletének tervezete

2015.02.23.

Február 1-je helyett március 11-étől kell első alkalommal kockázati biztosítékot nyújtani az erre kötelezett, kockázatos termékeket fuvarozó vállalkozásoknak - döntött a parlament pénteken azzal, hogy elfogadta az adózás rendjéről szóló törvénynek az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszerrel (ekáer) összefüggő módosítását.

NMHH: A Való Világ 7 súlyosan megsértette a korhatár-besorolás szabályait - A műsor médiaszolgáltatója román joghatóság alatt áll

2015.02.23.

Eljárást indít az RTL 2-n futó valóságshow, a Való Világ 7 egyik decemberi adásának helytelen korhatár-besorolása miatt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa.

Egyszerűbb és gyorsabb állampolgári ügyintézés - Bővül a kormányhivatalok feladatköre, egyszerűsödik a működésük

2015.02.23.

Már az Országgyűlés előtt van az a törvényjavaslat, amely egyebek mellett a kormányhivatalok feladatkörének bővítéséről, valamint szervezeti és működési rendszerük egyszerűsítéséről szól. Így gyorsabban dönthet, és költséghatékonyabb lehet a kormányhivatali rendszer - írta a Miniszterelnökség közleményében.

Jogosulatlan befektetési szolgáltatók - Online devizakereskedés - Két társaság működését tiltotta be az MNB

2015.02.23.

Jogosulatlan befektetési tevékenységet végző társaságok működését tiltotta meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Átkerülne a kéményellenőrzés a katasztrófavédelemhez? - MKOI: A törvényjavaslat szakmailag elfogadhatatlan és működésképtelen

2015.02.23.

A Magyarországi Kéményseprők Országos Ipartestületének (MKOI) múlt pénteki közgyűlése megerősítette, hogy továbbra is teljes mértékben elutasítják a kéményseprő-ipari közszolgáltatást érintő törvénymódosításról szóló előterjesztést - közölte a szervezet.

Eseti alapon engedélyezett dróneladások - Washington új szabályokat vezet be a pilóta nélküli repülőgépek értékesítésére

2015.02.23.

Az amerikai külügyminisztérium eseti alapon engedélyezni fogja az Egyesült Államok szövetségesei és partnerei számára a pilóta nélküli, fegyveres katonai repülőgépek eladását - közölte a washingtoni diplomáciai tárca.

A NAV idén is kiemelten ellenőrzi az egyéni vállalkozókat - Az e-kereskedelem és a pénztárgépek is a hatóság fókuszában maradnak

2015.02.23.

Az adóhatóság revizorai az idén is kiemelt figyelmet fordítanak az egyéni vállalkozók ellenőrzésére, és fókuszban marad az internetes kereskedelem is, a pénztárgépek használatát pedig a "segítő" ellenőrzés helyett a kockázatelemzésen alapuló váltja fel - ismertette Varga Árpád, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnökhelyettese Budapesten, sajtótájékoztatón.

Emberi jogok a világban - Helyzetkép 59 országból - Nemzetközi dokumentumfilm fesztivál Prágában - Immár 17. alkalommal

2015.02.19.

A világban az emberi jogok szabályozásáról és betartásáról ad áttekintést a Jeden svet (Egy világ) elnevezésű nemzetközi dokumentumfilm fesztivál, amelyet március 2-től 11-ig rendeznek Prágában.

Jogalkotás a gazdálkodók érdekeinek védelmében - 50 agrár-vidékfejlesztési jogcímrendelet módosul

2015.02.19.

A kormány minden eszközt felhasznál a gazdálkodók érdekeinek védelmében, ezért Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter ötven agrár-vidékfejlesztési jogcímrendelet módosításáról döntött, amelynek célja a gazdálkodók adminisztratív és anyagi terheinek csökkentése, bizonyos határidők meghosszabbítása és a forrásokhoz való egyszerűbb és átláthatóbb hozzájutás segítése - tájékoztatott a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkársága.

25 éves az Ügyészek Országos Egyesülete - Az évfoduló alkalmából az ÜOE novellaíró pályázatot hirdet

2015.02.19.

Az Ügyészek Országos Egyesülete 2015. évben ünnepli megalakulásának 25. évfordulóját, amelynek alkalmából novellaíró pályázatot hirdet.

Védett-e a sztrájkjog?

2015.02.19.

A Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség (ITUC) február 18-át a sztrájk napjává nyilvánította. Ennek hátterében az húzódik meg, hogy a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) munkáltatói oldala a sztrájkjognak az ILO normái által védett státuszát nem fogadja el. Nemzetközi szinten tehát kötélhúzás folyik azt illetően, hogy nemzetközileg is védett-e a sztrájkjog. Sajnos a helyzet hazai szinten sem túl megnyugtató.

Ügyfélbarát és költséghatékony közigazgatás - Fejlesztési Stratégia 2014-2020 - Elfogadta a kormány a dokumentumot

2015.02.19.

Elfogadta a kormány a Közigazgatás- és Közszolgáltatás-fejlesztési Stratégia 2014-2020 című dokumentumot, és meghatározta a stratégiával kapcsolatos feladatokat. Az erről szóló kormányhatározat a hétfői Magyar Közlönyben jelent meg.

Méltányos és erőszakmentes bűnüldözői tevékenység - Filmre veszik a regdőrségi kihallgatásokat Kínában

2015.02.19.

Filmre kell venniük a kihallgatásokat a kínai rendőröknek a bűnügyi eljárások során, hogy a bűnüldöző szervek ezzel is bizonyítsák méltányos és erőszakmentes tevékenységüket - áll a kínai Közbiztonsági Minisztérium frissen elfogadott javaslatában.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000