Hír archívum: 2015. február

Más hónap

Földgázellátásról szóló törvény összhangban az uniós rendeletekkel - Törvényjavaslatot nyújtott be a nemzeti fejlesztési miniszter

2015.02.19.

Összhangba hozza a földgázellátásról szóló törvényt az uniós rendeletekkel az a törvényjavaslat, amelyet pénteken nyújtott be az Országgyűlésnek Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter.

Igazságosabb és átláthatóbb adóügyek - Az Európai Bizottság nagyszabású tervek megvalósításába kezdett

2015.02.19.

Az Európai Bizottság a tegnapi napon nagyra törő tervek megvalósításába kezdett az adókikerülés és az agresszív adótervezés elleni küzdelem jegyében. A biztosi testület megtartotta első irányadó vitáját, amelyen számba vette mindazokat a főbb intézkedéseket, amelyek a korábbinál igazságosabb és átláthatóbb uniós adózási megközelítés szolgálatába állíthatók.

500 Ft visszajár? - Megtévesztette vásárlóit a SPAR - Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatért 43 milliós GVH-bírság

2015.02.19.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntése szerint a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. (SPAR) tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott ,,5.000 Ft vásárlás után 500 Ft visszajár” akciójának népszerűsítésekor. A jogsértésért 43.000.000 Ft bírságot szabott ki a GVH.

Alaptörvény-ellenesen korlátozott nyilvánosság - Az Ab fehívta az Országgyűlést, hogy tegyen eleget jogalkotási feladatának

2015.02.18.

Az Alkotmánybíróság (Ab) a pénteki Magyar Közlönyben kihirdetett határozatában felszólította az Országgyűlést, teremtse meg a lehetőségét annak, hogy az adatminősítéseket tartalmilag, érdemben is kontrollálni lehessen.

Módosulnak a fogyasztói kölcsönszerződésekkel összefüggő törvények - A törvényjavaslatról

2015.02.18.

Az igazságügyi miniszter benyújtotta a parlamentnek azt a törvényjavaslatot, amely módosítja a pénzügyi intézmények fogyasztói kölcsönszerződéseivel összefüggő, valamint egyéb magánjogi tárgyú törvényeket.

Átmeneti szabályozás a szakképző iskolák felvételi eljárásánál - Lehetőség nyílik az új képzési irányok keretszámainak feltöltésére

2015.02.18.

Átmeneti szabályozást léptet életbe a szakképző iskolák felvételi eljárásánál a kormány, miután a februári, szakmaszerkezeti döntésről szóló kormányrendeletben a korábban közzétett tervezethez képest megváltoztak a keretszámok és a képzési irányok - derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleményéből.

Bővül a vasárnapi nyitva tartás Franciaországban - Rendeletben hirdették ki a gazdaságélénkítő reformcsomag legvitatottabb pontját

2015.02.18.

Manuel Valls francia kormányfő néhány perccel a tervezett nemzetgyűlési szavazás előtt bejelentette: elfogadottnak tekinti és rendeletben kihirdeti a gazdaság beindítására összeállított reformcsomagot, amelynek legvitatottabb pontja a vasárnapi nyitva tartás bővítése.

Gazdasági migráció, megreformált végrehajtás és jogi szakvizsga - Beszélgetés Trócsányi László igazságügyi miniszter

2015.02.18.

Mindenképpen újra kell gondolni a menekültügyi szabályozást, mert a vonatkozó törvény nem orvosolja az Európában most felvetődött problémákat - mondta Trócsányi László igazságügyi miniszter hétfőn az Origónak adott interjújában.

Román árnyékkormány a hűvösön - Letöltendő börtönre ítélték Monica Iacob Ridzit volt ifjúsági és sportminisztert

2015.02.18.

Korrupcióért jogerősen öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a román legfelső bíróság hétfőn Monica Iacob Ridzi volt ifjúsági és sportminisztert.

Átlátható közpénzek, fejlett hatósági eljárások, tiszta üzleti élet - Március 4-ig véleményezhető a Nemzeti Korrupcióellenes Program

2015.02.18.

Míg a 2012-2014 közötti időszakra szóló közigazgatási korrupciómegelőzési program a közigazgatási és a közszolgálati korrupciós jelenségek visszaszorítását célozta, a 2015 és 2018 közötti Nemzeti Korrupcióellenes Program tervezete már a kormányzaton kívüli szereplőket is orientálni kívánja - tartalmazza a kormány honlapjára kedden felkerült, március 4-ig véleményezhető tervezet.

Regisztrációs számot kapnak az élelmiszer-értékesítő automaták - A bejelentést március 31-ig minden üzemeltetőnek meg kell tennie

2015.02.18.

Összesen 625 étel- és ital-automatát jelentettek be múlt péntekig a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV); a bejelentést március 31-éig minden üzemeltetőnek meg kell tennie, a berendezések regisztrációs számot kapnak - közölte a NAV.

Civil konzultációs napok - Civil szervezetekkel kapcsolatos tájékoztatás a Gyulai Törvényszéken

2015.02.18.

Az elmúlt évben bekövetkezett lényeges jogszabályváltozásokra figyelemmel a Gyulai Törvényszék 2015. február 16. napjától minden hétfői napon 13 órától 16 óráig „Civil konzultációs napot” tart.

Újabb jogvédelmi képviselő képzés indul márciusban - 100 fő térítésmentes képzését biztosítja az OBDK

2015.02.17.

Az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) ötödik alkalommal hirdeti meg komplex jogvédelmi képviselői képzését az egészségügy, a szociális és gyermekvédelem területén dolgozók részére. Az eddigi sikeres képzések folytatásaként 2015. március 19-től 100 fő térítésmentes képzését indítja el a Központ.

Ténylegesen életfogytig - Nyertes a Mailáth György pályázaton - Beszélgetés a szerzővel, Gyurán Ildikó bírósági titkárral

2015.02.17.

Az Országos Bírósági Hivatal Elnöke Székhelyi Mailáth György országbíró emlékére 2014. július 17-én két tagozatban (joghallgatói, bírósági dolgozó) és négy szekcióban (polgári, büntető, közjogi, általános bírósági) hirdetett tudományos pályázatot. A felhívásra összesen 51 színvonalas pályamű érkezett, amelyeket szekciónként külön joghallgatói és bírósági dolgozói tagozatban is díjaztak.

Perek tisztességtelen szerződési feltételek érvénytelensége tárgyában - Hatásköri kérdéseket tisztázott az Európai Unió Bírósága

2015.02.17.

Főszabály szerint nem ellentétes az uniós joggal az a magyar szabályozás, amely alapján a tisztességtelen szerződési feltételek érvénytelenségének megállapítása iránt indított pereket át kell tenni a magyar törvényszékekhez - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Minimál-nyugdíj - Új intézmény a Szlovákiában már több éve zajló nyugdíjreform részeként

2015.02.17.

A minimál-nyugdíj intézményének bevezetésére készül Szlovákia idén júliustól, a társadalombiztosításról szóló törvény ezt lehetővé tévő módosítását hagyta jóvá a kormány érdekegyeztető szerve, a Gazdasági és Szociális Tanács.

Napirend két hétre előre - Új munkarendet fogadott el az Országgyűlés

2015.02.17.

Kormánypárti szavazatokkal elfogadta az Országgyűlés hétfői ülésén az új munkarendről szóló házelnöki javaslatot. Az előterjesztést - amelynek értelmében az Országgyűlés két hétre fogadná el napirendjét és amelyet az ellenzék bírált - 117 igen és 50 nem szavazattal hagyták jóvá. Szintén elfogadták az azonnali kérdések és kérdések tárgyalását érintő házszabálytól való eltérésre vonatkozó előterjesztést.

A szolgálatban lévő rendőrök mobiltelefon-használatáról - Ombudsman: Alapvető jogokat csak törvény korlátozhat!

2015.02.17.

Az ombudsman szerint a szolgálatban lévő rendőrök magántelefonjának használatát tiltó miniszteri rendelet helyett a kérdést törvényben kell szabályozni, ugyanakkor álláspontja szerint a hatályos szabályozással az alkotmányos keretek között maradt a kapcsolattartáshoz való jog korlátozása.

Megújult a reklámetikai kódex - Új területek és elvek is bekerültek az önszabályozó normagyűjteménybe

2015.02.17.

Aláírták a megújult magyar reklámetikai kódexet kedden Budapesten, amelyben kiemelt hangsúlyt kap a gyermekvédelem, illetve új területként a kozmetikai reklámokra vonatkozó alapelvek és a digitális úton gyűjtött adatokra épülő, viselkedés-alapú reklámokkal kapcsolatos szabályozás is bekerült a dokumentumba.

Vasárnapi nyitva tartás miatt félmillió eurós bírság - A versailles-i fellebbviteli bíróság kötelezte a Bricorama barkácsáruházat

2015.02.17.

Félmillió eurós bírság megfizetésére kötelezte a versailles-i fellebbviteli bíróság a Bricorama francia barkácsáruházat, amiért nem tartott tiszteletben egy korábban hatályos bírósági döntést, amely nem engedélyezte számára a vasárnapi nyitva tartást - közölte az áruházlánc ügyvédje.

Egy 1992-es privatizációs szerződés semmisségéről - Első fokon pert nyert a Hubertus a magyar állammal szemben

2015.02.17.

A Hubertus-perben minden érdemi kérdésben elutasította a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet keresetét az elsőfokú bíróság nem jogerős ítéletében, amelyben a felperes állami oldal szerette volna elérni egy 1992-ben kötött privatizációs szerződés teljes semmisségének kimondását - tájékoztatta Vadócz Attila, a Kaposvári Törvényszék szóvivője.

Teljes élet fogyatékkal - Beszélgetés Könczei György professzorral, az ENSZ fogyatékosjogi bizottság első magyar tagjával

2015.02.17.

"A társadalom tesz fogyatékossá." - vallja Könczei György professzor, aki az ENSZ fogyatékosjogi bizottság első magyar tagjaként, a Fogyatékosságtudományi Doktori Műhely vezetőjeként kiemelt szerepet játszott a Fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló Egyezmény hazai elfogadásánál.

Alternatív fogyasztói vitarendezés - Baranovszky: Folyamatosan növekszik a békéltető testületek elismertsége

2015.02.16.

Nőtt a fogyasztóvédelmi vitás kérdésekben eljáró békéltető testületek társadalmi elismertsége, a fogyasztók bátrabban fordulnak az alternatív vitarendezési fórumhoz, a vállalkozások pedig nagyobb együttműködési hajlandóságot mutatnak - mondta Baranovszky György, a Budapesti Békéltető Testülete (BBT) elnöke budapesti sajtótájékoztatóján.

Tilos rágyújtani autóban, ha gyerek is utazik benne! - Új törvény lép hatályba Angliában

2015.02.16.

Október 1-jétől törvény fogja tiltani Angliában az autósok számára, hogy rágyújtsanak a volán mögött, ha gyerek is ül a járműben.

Megélhetési bevándorlás - ORFK: Visszaélésszerűen alkalmazzák a kérelmezők a menekültügyi eljárást

2015.02.16.

Visszaélésszerűen alkalmazzák a kérelmezők a menekültügyi eljárást, így teszik magyarországi tartózkodásukat jogszerűvé - mondta Vas Gizella, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) határrendészeti főosztályvezetője a Belügyminisztériumban tartott sajtóbeszélgetésen.

500 férőhelyes börtön épülhet Bátonyterenyén - A beruházástól a közbiztonság erősödését is remélik

2015.02.16.

A Belügyminisztérium felhívására a Nógrád megyei Bátonyterenye önkormányzata azt tervezi, hogy földterületet ajánl fel új börtön megépítésére. A képviselő-testület már tárgyalt erről, de a végleges döntést a lakosság megkérdezése után hozzák meg - tájékoztatta a város polgármestere.

Szerdától életbe lép a transzzsír-korlát - Lejár a rendelkezés tavalyi elfogadását követő egyéves türelmi idő

2015.02.16.

Szerdától nem lehet olyan élelmiszert forgalomba hozni Magyarországon, amely összes zsírtartalmának 100 grammjában a transzzsírsavak mennyisége meghaladja a 2 grammot.

Tavaszi ülésszakba kezd az Országgyűlés

2015.02.16.

Négy törvényjavaslat vitájával kezdődhet meg ma az Országgyűlés tavaszi ülésszaka.

Iskolateremtő Óriás - Arckép Óriás Nándor romai jogász professzorról

2015.02.13.

Önmagát ismeretközlő professzornak tartotta, akinek elsődleges feladata az ifjúság jogászi hivatás megbecsülésére és lelkiismeretes szolgálatára való nevelése. Óriás Nándor római jogász emlékét életpályája egri és pécsi állomásán is nagy tisztelettel őrzik.

Rugalmasabb EKÁER-rendszer - Márciustől módosul a szabályozás - Részletek a miniszteri rendeletben

2015.02.13.

Március 1-jétől módosulnak az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer (ekáer) szabályai, erről nyújtott be törvényjavaslatot Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pénteken az Országgyűlésnek, a részletek azonban nem ismertek, mivel azokat miniszteri rendelet tartalmazza majd.

Minimális bérszint kiküldött munkavállalóknak - Az Európai Bíróság ítélete egyértelművé teszi a fogalmakat

2015.02.13.

Az Európai Unió Bírósága ítéletében egyértelművé teszi a kiküldött munkavállalók „minimális bérszintjének” fogalmát.

Laikus elemek az igazságszolgáltatásban - Kitűzte az idei ülnökválasztás időszakát az államfő

2015.02.13.

Áder János államfő az Országos Bírósági Hivatal elnökének előterjesztésére az ez évi ülnökválasztást 2015. március 7. napja és 2015. április 30. napja közé eső időtartamra tűzte ki.

Magáncsőd - Megoldás az önhibájukon kívül eladósodóknak - FEOSZ: Szükséges, de nem mindegy hogyan kerül bevezetésre!

2015.02.13.

Önhibájukon kívül adósságcsapdába jutott fogyasztók, akiknek szorult anyagi helyzetére nincsen semmilyen gyógyír - a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége már évek óta szorgalmazza a magáncsőd bevezetését. Ugyanakkor közel sem mindegy, hogy erre hogyan kerül sor. Önkéntesség, rögzített minimális korlát a fennálló tartozások összegére vonatkozóan, kockázatfelmérés - ezekre mind szükség van ahhoz, hogy a fogyasztók védelme megfelelően érvényesüljön a későbbi szabályozás során.

Szolgáltatás korlátozásával kapcsolatos jogellenes gyakorlat - Az NMHH 160 millió forintra bírságolta a Magyar Telekomot

2015.02.13.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 160 millió forint pénzbírsággal sújtotta a Magyar Telekomot, mert a szolgáltatás korlátozásával kapcsolatos gyakorlata nem felelt meg sem a jogszabályoknak, sem az általános szerződési feltételeknek - közölte az NMHH pénteken.

Szlovákia történetének legbiztonságosabb éve 2014. - Kalinák: "Kezdenek visszatérni az 1989 előtti állapotok."

2015.02.13.

Tavaly történt a legkevesebb bűncselekmény Szlovákiában az ország történetében - derült ki azokból a rendőrségi statisztikákból, amelyeket Pozsonyban Tibor Gaspar országos rendőrfőkapitánnyal közösen ismertetett Robert Kalinák belügyminiszter.

Elcserélt csecsemők - 2 millió eurós kártérítés egy 20 évvel ezelőtti figyelmetlenségért

2015.02.13.

Közel 2 millió eurós kártérítést ítélt meg kedden egy francia bíróság a cannes-i szülészeten húsz évvel ezelőtt elcserélt két lány családjainak.

Kötelezően feltüntetett származási hely a feldogozott élelmiszereken - Az EP szigorítaná a felhasznált húsokkal kapcsolatos szabályozást

2015.02.13.

Az Európai Parlament (EP) azt várja az Európai Bizottságtól, hogy készítsen olyan jogszabálytervezetet, amely kötelezővé tenné, hogy a friss marhahúshoz hasonlóan a feldolgozott élelmiszerek, így például a fagyasztott pizza és a mirelit lasagna csomagolásán is fel kelljen tüntetni a felhasznált hús származási helyét - derül ki elfogadott állásfoglalásából.

A devizahitel-törvény újabb próbája

2015.02.12.

Ismét alkotmányossági kontroll alá került a közelmúlt legfontosabb devizatörvénye, s bár nem volt teljes egyetértés az alkotmánybírák között, a testület második körben is alkotmányosnak találta a Kúria állásfoglalásán született jogszabályt.

Rendkívüli módon felerősödött illegális migráció - Lattmann: A magyar jogszabályok szigorítására nincs szükség

2015.02.12.

Február első nyolc napjában csaknem 11 ezer menekültet fogtak el a rendőrök Magyarországon illegális migráció miatt - derül ki a rendőrség honlapján hétfőn közzétett grafikonból.

Megvesztegetett igazságszolga - Új eljárást rendeltek el a hét év börtönre ítélt nyíregyházi bírónő ügyében

2015.02.12.

Hatályon kívül helyezte a K.-né J. Judit nyíregyházi bírót hét év szabadságvesztéssel sújtó első fokú ítéletet a Debreceni Ítélőtábla Elek Balázs vezette tanácsa, és új eljárás lefolytatására utasította a Debreceni Törvényszéket - közölte a táblabíróság szóvivője.

Agrártámogatási csalások - Több mint másfél milliárd jogosulatlanul - A NAV vádemelést javasol

2015.02.12.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) bűnügyi főigazgatóságának központi nyomozó főosztálya fejezi be az uniós területalapú agrártámogatásokkal kapcsolatban indított nyomozást, és az ügy iratait ezen a héten vádemelési javaslattal átadja a nyomozás felügyeletét ellátó Fővárosi Főügyészségnek - közölte az agrárszektor.hu portállal Sárközi Alexandra, a NAV bűnügyi szóvivője.

A terrorizmus elleni fellépés és adatvédelem - Az Európai Parlament alkut ajánl a tagállamok képviselőit tömörítő tanácsnak

2015.02.12.

Az Európai Parlament szerdán elfogadott határozata szerint az uniós döntéshozatal során együtt kell kezelni az adatvédelemről szóló jogszabálycsomagot és a légi utasok adatait rögzítő regiszter ügyét.

A számítógépes bűnözés aláássa az internetes vásárlói bizalmat - Eurobarometer felmérés a biztonságosabb internet-nap alkalmából

2015.02.12.

A biztonságosabb internet nap alkalmából egy új Eurobarometer felmérés jelent meg, amelyből kiderül, hogy az internet felhasználók nagyon aggódnak a számítógépes bűncselekmények miatt. Számszerűen, az európai internet felhasználók 85%-a, valamint a magyar internetezők 70%-a egyetért azzal, hogy a kiberbűnözés áldozatává válás esélye egyre inkább nő.

Változnak a jogállásra vonatkozó szabályok - A kormány célja a közszférába vetett bizalom erősítése

2015.02.11.

Változhatnak a jogállásra vonatkozó szabályok a közszférában a parlament honlapjára hétfőn kikerült törvényjavaslat szerint; a közszférába vetett bizalom erősítését célozzák a javaslat azon elemei, melyek szerint a közigazgatási szervnek nyomban tudomást kell szereznie arról, ha alkalmazottja ellen büntetőeljárás indult.

Forinthitelek - Pert vesztett a Raiffeisen Bank és a Raiffeisen Lízing - Az OTP és az OTP Jelzálogbank keresetét elutasította a bíróság

2015.02.11.

Elutasította a Raiffeisen Bank és a Raiffeisen Lízing Zrt. kereseti kérelmét a Fővárosi Törvényszék kedden kihirdetett elsőfokú ítéleteiben, amelyekben forintalapú és deviza fogyasztói kölcsönszerződéseik tisztességességét kívánták bizonyítani.

Sérti a jogbiztonságot az Uniqa kárfizetési gyakorlata - Sérti a jogbiztonságot az Uniqa kárfizetési gyakorlata

2015.02.11.

Az ombudsman szerint sérti a jogbiztonság követelményét az Uniqa Biztosító Zrt. kárfizetési gyakorlata, amely különbséget tesz annak alapján, hogy a javításkor a biztosítóval szerződéses kapcsolatban álló vagy más forgalmazótól rendelték-e az alkatrészt. Az alapjogi biztos felhívta a biztosítót, hogy vizsgálja felül a kárfizetési .gyakorlatát - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala

A sajtó-helyreigazításszerű eljárással védett képmás - Rövid határidők, korlátozott bizonyítás jellemzi az újfajta pereket

2015.02.11.

Új, a sajtó-helyreigazítási perhez hasonló eljárás védené a képmáshoz és hangfelvételhez fűződő személyiségi jogokat egy törvényjavaslat szerint, amely hétfőn került fel a parlament honlapjára.

Társaságiadó-kedvezmények - Előnyös támogatási formák a 2015-től hatályos szabályozás alapján

2015.02.11.

2015-ben egy új - a korábbinál sokszor előnyösebb – konstrukcióban (rendelkezés az adóról) is támogathatóak a látványcsapatsportok, előadó-művészeti szervezetek és filmalkotások, miközben a régi rendszert is lehetőség van választani. Az adóról való rendelkezés rendkívüli előnye, hogy a támogatónál gyakorlatilag nem merül fel finanszírozási szükséglet, mert a társasági adóelőlegeket, az adófeltöltést vagy a fizetendő társasági adót lehet „átirányítani” a kiválasztott célra. „Azoknak azonban, akik ezt választják, már év elején érdemes lépniük, mert nagyobb kedvezményt érhetnek el, ha időben elindítják a támogatást.” – figyelmeztetett Jancsa-Pék Judit, a LeitnerLeitner osztrák gyökerű, Közép-Európa specialista adótanácsadó cég partnere.

Mire számíthatnak a magyar betegek 2020-ig? - Stratégia és valóság - Február 11. a Betegjogok Világnapja

2015.02.11.

1993. óta február 11. a betegjogok világnapja. A magyar polgárok számára e tekintetben a legfontosabb kereteket a tavaly év végén vitára bocsátott „Egészséges Magyarország 2014-2020” egészségügyi ágazati stratégia jelöli ki. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) legújabb álláspontjában a kormányzati terveket és az egészségügyi tárgyú jogszabályok aktuális módosításait vizsgálta. A TASZ üdvözli a Stratégia törekvését a betegek részletes informálására és bevonására, ugyanakkor hiányolja a megfelelő jogorvoslati lehetőségeket és azok garanciáit.

Biztonságban az interneten - Uniós adatvédelmi tananyag készül általános iskolásoknak

2015.02.10.

Ez év végére az unió minden tagállamában alkalmazható adatbiztonsági-adatvédelmi oktatási programot dolgoz ki általános iskolásoknak a lengyel és a szlovén társhatósággal, valamint egy belgiumi egyetemmel közösen a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) - mondta el Péterfalvi Attila elnök kedden, a tizenkettedik alkalommal megrendezett Biztonságosabb internet nap budapesti rendezvényén.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000