Hír archívum: 2015. február

Más hónap

Több mint 14 ezer eurós kártérítés egy magyar rokkantnyugdíjasnak - Az Emberi Jogok Európai Bírósága ítéletet hozott

2015.02.10.

Több mint 14 ezer euró (mintegy 4,3 millió forint) kártérítést és perköltséget kell fizessen a magyar állam egy baktalórántházi korábbi rokkantnyugdíjasnak a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) első fokú, egyelőre nem jogerős ítélete szerint.

A minimálbér megállíthatja a feketegazdaság csökkenését - A tübingeni alkalmazott gazdasági kutatások intézetének előrejelzése

2015.02.10.

Németországban a minimálbér bevezetése miatt az idén megáll a feketegazdaság évek óta tartó csökkenése egy most bemutatott előrejelzés szerint.

Kiegyensúlyozott volt a múlt évi bűnügyi-közbiztonsági helyzet - Az országos rendőrfőkapitány évértékelése

2015.02.10.

Kiegyensúlyozottnak, szélsőségektől mentesnek nevezte Magyarország múlt évi bűnügyi-közbiztonsági helyzetét Papp Károly országos rendőrfőkapitány csütörtökön Budapesten, a rendőrség székházában tartott évértékelőjében.

Adóelkerülő sport-csillagok - Neymar-ügy: A futballklubot érintő adóvizsgálat csak a jéghegy csúcsa

2015.02.10.

Világszerte egyre keményebben lépnek fel az adóelkerülést szolgáló nemzetközi cégstruktúrák ellen, ami nem csak a multinacionális vállatokat, hanem hírességek, sportolók és sportklubok tevékenységét is érinti. Legutóbb a Barcelona elnökét, Bartomeu-t vádolták meg azzal, hogy Neymar leigazolásához kapcsolódóan 2,8 millió euro adót csalt el, de az átigazolás kapcsán a korábbi elnök elleni is folyik még a vizsgálat. Mindeközben tovább folyik az adócsalással vádolt Messi pere is, és úgy tűnik, más országokban is rájár a rúd a futball jeles képviselőire. Portugália a brazil kapitány, Scolari állítólagos adócsalását vizsgálja, Olaszországban pedig Cannavaro nézhet szembe hasonló vádakkal.

Változott az egészségügyi szolgáltatási járulék összege

2015.02.10.

A társadalombiztosítás egy kockázatközösség: a részvétel mindenki számára kötelező. Aki nem biztosított és nem jogosult egészségügyi szolgáltatásra sem, annak január 1. napjától havi 6.930,-Ft-ot kell fizetnie. Aki járulék fizetésére kötelezett, annak az adóhatósághoz be kell jelentkeznie a T1011-es nyomtatványon.

Megerősített közigazgatási bíráskodás - Trócsányi László is előadást tartott a 47. Kecskeméti Jogásznapon

2015.02.09.

A kormány a közigazgatási bíráskodás továbbfejlesztését tűzi ki célul, ami azt jelenti, hogy erősíteni akarja a bíróságok szerepét a közigazgatás kontrolljánál – mondta Trócsányi László igazságügy-miniszter pénteken, a 47. Kecskeméti Jogásznapon tartott előadása előtt.

Halál orvosi segítséggel - Eltörölték az eutanázia tilalmát Kanadában - A legfelsőbb bíróság döntéséről

2015.02.09.

Eltörölte a gyógyíthatatlan, de ítélőképességük birtokában lévő betegek orvosi segédlettel végrehajtott öngyilkosságára vonatkozó tilalmat pénteken a kanadai legfelsőbb bíróság.

TRACES - Adatbázis az élelmiszerbiztonságért - Az Unió több mint 70 országot összekötő elektronikusan követhető rendszere

2015.02.09.

Az Európai Bizottság tíz éve működteti ingyenes online kereskedelem-ellenőrzési és szakértői rendszerét, a TRACES-t. A rendszer fokozza az élelmiszerlánc biztonságosságát, elősegítve, hogy a növények, állatok, élelmiszerek és takarmányok kereskedelme biztonságos körülmények között folyjon, így biztonságos élelmiszer kerüljön az asztalunkra.

Részletes szabályok a háziorvos-választással kapcsolatban - Tizenhárom rendeletet módosít a kormány új rendeletegyüttese

2015.02.09.

Egy új rendelettervezet értelmében a jövőben változhat a jogosítványhoz szükséges egészségügyi alkalmassági vizsgálat életkorra vonatkozó szabálya, kötelezővé tennék az újszülöttkori hallásvizsgálatot, részletes szabályok olvashatók továbbá a háziorvos-választással kapcsolatban, és változik a rendezvények egészségügyi biztosítása is.

Paczolay: Az Ab-nek koherens ítélkezési gyakorlatot kell folytatnia - Szakmai beszélgetés az Akadémia jogtudományi intézetében

2015.02.09.

Elégedetten távozom, bár azt nem mondom, hogy folytatnám - mondta Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság (Ab) február végén távozó elnöke az Akadémia jogtudományi intézetében tartott szakmai beszélgetésen.

Megsértett nyomozati titkok - Botrány Párizsban - Felfüggesztették tisztségéből a bűnügyi rendőrség vezetőjét

2015.02.09.

Nyomozati titok megsértése miatt hivatalos eljárás indult a párizsi bűnügyi rendőrség vezetője ellen, akit azonnali hatállyal felfüggesztett tisztségéből a francia belügyminisztérium péntekre virradó éjjel.

Egyszerűsített szja-bevallás - Február 16-ig kérhetik a NAV-tól a magánszemélyek!

2015.02.09.

A magánszemélyek legkésőbb február 16-ig választhatják a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közreműködésével elkészített egyszerűsített bevallást - hívja fel a figyelmet az adóhivatal.

Speciális szabályozás kell a drónok használatához - Péterfalvi: A dróntechnológia új minőséget hoz az adatkezelés területén

2015.02.09.

Speciális, önálló törvényi szabályozásra van szükség az adatrögzítésre vagy -továbbításra alkalmas drónok használatához Magyarországon a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke szerint.

Újszülött vagy abortum? – Egy híres per a magyar jogtörténetből

2015.02.07.

1983-ban négy tatabányai orvost marasztalt el a bíróság, mert életképtelen abortumnak nyilvánítottak egy koraszülött kislányt, aki hosszú órákig egy vesetálon nyöszörgött a kórház személyzeti WC-jének előterében. Az igazságügyi orvos szakértő a tárgyaláson megjegyezte: „Nem mindegy, hogy hová születik az ember.”

Féluralom vagy hivatalbóliság - Nyertes mű a Mailáth György pályázaton - Beszélgetés a szerzővel, Virág Csaba bíróval

2015.02.06.

Az Országos Bírósági Hivatal Elnöke Székhelyi Mailáth György országbíró emlékére 2014. július 17-én két tagozatban (joghallgatói, bírósági dolgozó) és négy szekcióban (polgári, büntető, közjogi, általános bírósági) hirdetett tudományos pályázatot. A felhívásra összesen 51 színvonalas pályamű érkezett, amelyeket szekciónként külön joghallgatói és bírósági dolgozói tagozatban is díjaztak.

160 változtatható helyű és további 130 fix kamera az utakon - Új közlekedési ellenőrzési rendszert tesztel a rendőrség

2015.02.06.

Új közlekedési ellenőrzési rendszert tesztel a rendőrség februárban, az első 160 változtatható helyű kamerát már kiosztották a megyei rendőr-főkapitányságoknak, további mintegy 130 fix kamerát pedig az év végéig telepítenek - jelentette be Jámbor István, az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője szerdai sajtótájékoztatóján.

Fizikai bántalmazás, életveszélyes körülmények a rácsok mögött - HRW: Sokan halnak meg egyiptomi börtönökben

2015.02.06.

Számtalan egyiptomi halt meg őrizetben 2014-ben, volt aki a fizikai bántalmakba halt bele, mások pedig azért, mert életveszélyes körülmények között tartották őket fogva zsúfolt rendőrőrsökön - derül ki a Human Rights Watch (HRW) emberi jogi szervezet jelentéséből, amelyről csütörtökön számolt be az egyiptomi sajtó.

Hatékonyabb menekültügyi eljárások - Alapjogokért: Bővíthető a menekültügyi szabályozás, összhangban az uniós joggal

2015.02.06.

Az Alapjogokért Központ szerint a hatékonyabb menekültügyi eljárások lefolytatása érdekében a magyar jogalkotónak van lehetősége módosítania, illetve kiegészítenie a hatályos hazai szabályozást úgy, hogy az továbbra is összhangban maradjon az uniós joggal - tartalmazza az intézet elemzésének összefoglalója.

Piros a zöldmezős beruházásoknak - Megnehezíti a befektetők dolgát a hazai földszabályozás

2015.02.06.

Bár Magyarország stratégiai célja, hogy a régió vezető befektetési célpontjává váljon, a jogi szabályozási környezet egyelőre nem teremt ideális feltételeket zöldmezős beruházások megvalósításához – mutat rá a KCG Partners Ügyvédi Társulás. Az ügyvédi iroda szakértői szerint sem az ingatlan-nyilvántartásról szóló törvény végrehajtási rendelete, sem pedig az új földtörvény tavaly májustól hatályos rendelkezései nem könnyítik meg a befektetők dolgát, akik a jelentős adminisztrációs terhek mellett sokszor találják magukat jogi ellentmondások között.

Középfokú nyelvvizsga 300 ezerért - Négy év börtönbüntetést kapott a nyelvvizsgabotrány fővádlottja

2015.02.05.

Négy év börtönbüntetésre ítélte a Fővárosi Törvényszék szerdán első fokon azt a nyelvvizsgáztatót, aki egy társával 300 ezer forintért segített angol középfokú nyelvvizsgához jutni - valós teljesítmény nélkül - számos vizsgázónak.

Befolyással üzérkedő alkotmánybíró - Lemondott hivataláról Romániában Toni Grebla

2015.02.05.

Lemondott hivataláról Romániában Toni Grebla alkotmánybíró szerdán, akit befolyással való üzérkedéssel és bűnszövetkezetben való részvétellel gyanúsít a korrupcióellenes ügyészség (DNA).

Megalakult a közigazgatási perjogi kodifikációs bizottság - A közigazgatási perrendtartás tervezete még az idén a Ház elé kerülhet

2015.02.05.

Megalakult a közigazgatási perjogi kodifikációs bizottság kedden. A kormány a testület elnökévé Patyi Andrást, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektorát, az Államreform Bizottság elnökét nevezte ki - tájékoztatta az Igazságügyi Minisztérium (IM)

Nemzetközi járaton megfelelő utazási dokumentumok nélkül - 330 koszovói állampolgárral szemben intézkedett a Bevándorlási Hivatal

2015.02.05.

Hétfőn összesen 330 koszovói állampolgárral szemben intézkedtek - mondta el Végh Zsuzsanna, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgatója Budapesten tartott sajtótájékoztatóján. A rendőrség a schengeni szabályok szerint lefolytatott ellenőrzése során több száz személyt igazoltatott és több száz személy ellen indított eljárást azért, mert úgy kíséreltek meg nemzetközi járatokon kiutazni Magyarországról, hogy nem rendelkeztek ennek megfelelő utazási dokumentumokkal - mondta a főigazgató.

Elfogatóparancsot készített az argentin elnök ellen a meggyilkolt ügyész - Nisman tíz éven át dolgozott az AMIA-ügyön

2015.02.05.

Elfogatóparancs-tervezetet készített Cristina Fernández de Kirchner argentin elnök és Héctor Timerman külügyminiszter ellen a januárban meggyilkolt ügyész, Alberto Nisman - írta kedden internetes kiadásában a The New York Times.

Munkajogi tanácsok mobilon - Több mint ezren telepítették a Liga ingyenes alkalmazásást

2015.02.05.

Több mint ezren telepítették a Liga Szakszervezetek (Liga) mobilalkalmazását, amely munkajogi kérdésekben segít eligazodni a felhasználóknak - tájékoztatta Fiedler Péter, a Liga kommunikációs vezetője.

Határon átnyúló cégcsoportkedvezmények - A Marks and Spencer ügy utóélete - Az Unió Bírósága ítéletet hozott

2015.02.05.

A meghatározott feltételekkel határokon átnyúló cégcsoportkedvezményt lehetővé tevő, a „Marks and Spencer” ítéletet követően bevezetett brit jogszabályok összeegyeztethetők az uniós joggal - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Kiszámítható hitelek - A kamattámogatásos kölcsönökre is vonatkozik a fair bankokról szóló törvény

2015.02.05.

A jövőben kiszámíthatóan változnak majd az állami kamattámogatást élvező hitelek kamatai is, amelyekre külön jogszabályban meghatározott eltérésekkel vonatkoznak a fair bankokról szóló törvény rendelkezései, mivel azokat speciális feltételekkel nyújthatták, nyújthatják a hitelintézetek - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Államfői kegyelmek 2014-ben - 753-an folyamodtak érte, de csak négy kérelem részesült pozitív elbírálásban

2015.02.05.

Tavaly kaptak a legkevesebben államfői kegyelmet Magyarországon: 753-an folyamodtak érte, de csak négy kérelem részesült az államfő pozitív elbírálásában az Igazságügyi Minisztérium által közzétett összesítés szerint.

Csökken a cégek száma - A 2014-es év negatív csúcsot hozott - Nemzetközi cégminősítő elemzés

2015.02.04.

A működő társas vállalkozások száma 2014. január és 2015. január között 2,55 százalékkal 543 692-re csökkent Magyarországon - közölte a Bisnode nemzetközi cégminősítő.

Rendeletet kell alkotniuk az önkormányzatoknak a helyi segélyezésről - Március 1-jével átalakul a szociális támogatási rendszer

2015.02.04.

Egy hónapon belül rendeletet kell alkotniuk a települési önkormányzatoknak a helyi segélyezésről, mert március 1-jével átalakul a szociális támogatási rendszer.

Sem Szerbia, sem Horvátország nem követett el népirtást - Az ENSZ Nemzetközi Bírósága ítéletet hirdetett

2015.02.04.

Sem Szerbia, sem Horvátország nem követett el népirtást a délszláv háborúk során a múlt század kilencvenes éveinek első felében - állapította meg kedden kihirdetett ítéletében az ENSZ Nemzetközi Bírósága (ICJ) Hágában.

Médiatanács: Hírolvasó nem kommentálhat tudósítást - A testület figyelmeztetésben részesítette az M1 csatorna médiaszolgáltatóját

2015.02.04.

Az M1 megsértette a politikai hírekhez fűzött hírolvasói kommentár tilalmát, ezért a médiatanács figyelmeztetésben részesítette a csatorna médiaszolgáltatóját - áll a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) pénteki közleményében.

Magatartási kódex bankoknak - Hatályban a felelős lakossági hitelezés elveit rögzítő normagyűjtemény

2015.02.04.

FEbruár 1-jével lépett hatályba az aktualizált, a múlt évi jogszabályi változásokhoz igazított banki magatartási kódex, amely a felelős lakossági hitelezéshez szükséges elveket, szabályokat tartalmazza.

Reformok az igazságügyben - Új törvényekkel készül az Igazságügyi Minisztérium - Beszélgetés Bodzási Balázs igazságügyi és magánjogi jogalkotásért felelős helyettes államtitkárral

2015.02.04.

Jelentős változásokat hoz majd az új Polgári Perrendtartásról szóló törvény, további segítségre számíthatnak a devizahitelesek, és az új Polgári Törvénykönyv módosítása is napirendre kerülhet az Igazságügyi Minisztérium magánjogi jogalkotási tervei szerint. Bodzási Balázs helyettes államtitkár adott tájékoztatást a készülő jogszabályokról és az Igazságügyi Minisztérium magánjogi és gazdasági jogi kodifikációs munkájáról.

Közbeszerzési kartell miatt GVH-bírság - A vállalkozásoknak közel 150 milliós bírságot kell megfizetniük

2015.02.04.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntése szerint az ÉTER-1. Mérnöki és Tanácsadó Kft. (ÉTER-1), valamint az AQUAPLUS Kútfúró, Építő és Termálenergetikai Kft. (AQUAPLUS) egyeztette beadási árait, illetve ajánlatait a Komló város önkormányzata által kiírt közbeszerzési eljárásokon. Ugyanerre a megállapításra jutott a GVH az ÉTER-1 és a QUALIKO Műszaki Tervezési és Tanácsadói Iroda Bt. (QUALIKO) esetében az Országos Rendőr-főkapitányság által kiírt közbeszerzési eljáráson, illetve az ÉTER-1, az EUROLARES Gépészeti, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. (EUROLARES), az RVI Magyarország Tanácsadó Kft. (RVI) és a SCHNEIDER Investment Ipari Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. (SCHNEIDER) esetében az egyes megyei rendőr-főkapitányságok által kiírt közbeszerzési eljárásokon. A jogsértésekért a vállalkozásokkal szemben összesen 148.390.000 forint bírságot szabott ki a GVH.

Megyei matricák, díjmentes szakaszok - Az útdíjfizetés szabályai február 1-től

2015.02.03.

Vasárnaptól változnak az útdíjfizetés január 1-jén életbe lépett szabályai, a többi között a megyei matricák a megyehatár utáni első csomópontig érvényesek, a feleslegessé vált e-matricák visszaválhatók, a Liszt Ferenc repülőter pedig díjmentesen érhető el a főváros felől.

Átváltott hitelek, tisztességes pénzintézetek - Február 1-el hatályba lépett a forintosításról és a fair bankokról szóló törvény

2015.02.03.

Február 1-től hatályos a devizahitelek forintosítása, az átváltási árfolyamot a jogszabály a svájci frank esetében 256,47, az eurónál 308,97 forintos, a japán jennél pedig 2,163 forinton határozta meg. Szintén vasárnap lépett hatályba a fair bankokról szóló törvény, amely szigorúbb feltételekhez köti az egyoldalú kamat-, költség- és díjemeléseket.

Változtak a nemzetbiztonsági ellenőrzés szabályai február 1-el

2015.02.03.

Változnak a nemzetbiztonsági ellenőrzés szabályai és az ezzel kapcsolatos egyes jogorvoslati lehetőségek, vizsgálatok, bírósághoz fordulás rendje február 1-jétől.

Nem automatikusan jár a nyugdíjbiztosítás utáni adókedvezmény - Az adójóváírás feltételeiről

2015.02.03.

Múlt év elejétől újra jár az üzleti biztosító társaságokkal kötött nyugdíjbiztosítások után az adókedvezmény, de a szerződők ezt nem automatikusan kapják, hanem a biztosító igazolása alapján, a személyi jövedelemadó bevallásukban igényelhetik vissza.

A brit életfogytiglan nem sért emberi jogokat - Az Emberi Jogok Európai Bírósága döntéséről

2015.02.03.

Az Egyesült Királyságban alkalmazott életfogytiglani börtönbüntetés esetén van lehetőség a későbbi felülvizsgálatra, így az nem minősül embertelennek vagy megalázónak, s nem sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményét - mondta ki kedden az Emberi Jogok Európai Bírósága Strasbourgban.

Ügyvédi irattanulmányozás - Lehetőségek a Budapesti XVIII. és XIX. Kerületi Bíróságokon január 26-tól

2015.02.03.

A Budapesti XVIII. és XIX. Kerületi Bíróság 2015. január 26-tól az ügyvédek részére minden hétfőn 13.00 és 15.00 között lehetőséget biztosít az irattanulmányozásra.

Az adózást és a számvitelt érintő hibák kiküszöböléséért - Az Adótanácsadók együttműködési megállapodás kötöttek a NAV-val

2015.02.03.

„Az Adótanácsadók Egyesülete és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal között létrejött együttműködési megállapodás közvetlen és gyors visszajelzést tesz lehetővé a két szervezet között, így a hatóság gyorsan tud reagálni a jogalkalmazás során felmerült nehézségekre, és a szakemberek is könnyebben tudnak alkalmazkodni az új rendelkezésekhez. Ez mindkét fél számára előnyökkel jár.” - közölte Zara László, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének (Adótanácsadók Egyesülete) elnöke.

Közös előírásokon alapuló intelligens közlekedési rendszer - Uniós támogatás a határokon átnyúló utasinformációs szolgáltatásokhoz

2015.02.03.

Az EU a TEN-T program keretében több mint 50 millió euróval társfinanszírozza az európai autópályák biztonságosságát, védettségét és hatékonyságát javító intelligens közlekedési rendszer (ITS) kialakítását és működtetését. A projektek számos ITS-szolgáltatást lefednek, így például az intelligens tehergépjármű-parkolást, az utazási időre vonatkozó információkat vagy a valós idejű forgalmi információkat.

Támogatott állami támogatások - Fordulat az Európai Bizottság szempontrendszerében - Paks is érintett lehet

2015.02.03.

Az Európai Bizottság tavaly októberben meghozott, de csak múlt héten közzétett határozatában jóváhagyta az Egyesült Királyság állami támogatását, melyet az EDF nemzetközi energiakonszern által tervezett „Hinkley Point C” atomerőmű-beruházás megvalósításához kíván nyújtani. A Bizottság indokolása egyes pontokon fontos változásokat jelent a testület korábbi, az atomerőmű-beruházásokhoz nyújtott állami támogatásokat alapvetően elutasító álláspontjához képest. Dr. Tóth Máté, a Faludi Wolf Theiss Ügyvédi Iroda energetikai csoportjának ügyvédje szerint a döntés a tervezett paksi atomerőmű-bővítés kapcsán is relevanciával bírhat, ráadásul érdekes kérdéseket vet fel más energetikai támogatások vonatkozásában is.

Visszakapott szlovák állampolgárság - Ma kezdődött meg a szlovák miniszteri rendelet gyakorlati alkalmazása

2015.02.02.

Megkezdte a szlovák belügyminisztérium hétfőn annak a miniszteri rendeletnek a gyakorlati alkalmazását, amelynek alapján "államérdekből" visszakaphatja elveszített szlovák állampolgárságát az érintettek egy része - erősítette meg az MTI-nek Ivan Netík, a szlovák szaktárca szóvivője hétfőn.

Halálra ítélték a megbuktatott egyiptomi elnök 183 támogatóját - A gízai törvényszék 11 rendőr meggyilkolása miatt indított eljárást

2015.02.02.

Halálra ítélték az iszlamista egyiptomi exelnök, Mohamed Murszi 183 támogatóját hétfőn, akik ellen a gízai büntetőtörvényszék legalább 11 rendőr meggyilkolása miatt indított eljárást.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000