Hír archívum: 2015. március

Más hónap

Szabálytalanságok a kampánypénzek elszámolásában - Nyolc pártnál talált sorozatos hiányosságokat az Állami Számvevőszék

2015.03.31.

Sorozatos szabálytalanságokat és hiányosságokat tárt fel az Állami Számvevőszék ellenőrzése a kérelemre ellenőrzött 14 jelölő szervezet közül nyolcnál a kampánypénzek ellenőrzése során. Az ÁSZ a 2014. évi országgyűlési képviselő-választási kampányokra fordított pénzeszközök elszámolását ellenőrizte, és összesen három jelentést készített. Egyet a mandátumhoz jutott egyéni jelöltekről, egyet a mandátumhoz jutott jelölő szervezetekről, egyet pedig a kérelemre ellenőrzött, 14 országos listát állított, mandátumhoz nem jutott jelölő szervezetről. Az ÁSZ főtitkára az ellenőrzések lezárását követően tartott sajtótájékoztatón kiemelte, hogy az elmúlt időszak törvényi változásai növelték a kampánypénzek felhasználásának átláthatóságát, illetve javították az ÁSZ ellenőrzésének lehetőségeit.

Felmentette az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatóját a kormányfő - Göbölös László 2012. júliusa óta töltötte be a tisztséget

2015.03.31.

Orbán Viktor miniszterelnök felmentette az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatóját, Göbölös Lászlót március 31-ei hatállyal.

Letölthető okiratminták a civil szervezeteknek - A gyorsabb és kényelmesebb bírósági ügyintézés jegyében

2015.03.31.

2015. január 1-jével jelentős előrelépés következett be az ügyintézésben, ugyanis a civil és egyéb cégnek nem minősülő szervezetek immár elektronikus úton adhatják le kérelmüket, ami lényegesen gyorsabb és kényelmesebb ügymenetet eredményez majd.

Új elnökhelyettest választott az Alkotmánybíróság - Sulyok Tamás megbízatása az új elnök hivatalba lépéséig tart

2015.03.31.

Az Alkotmánybíróság teljes ülése a 2015. március 30-i ülésén Sulyok Tamás alkotmánybírót elnökhelyettessé választotta.

Április 1-jével kormányhivatalokhoz kerülnek a családtámogatási ellátások

2015.03.31.

A fővárosi és megyei kormányhivatalok hatáskörébe kerülnek április 1-jével a családtámogatási és lakáscélú állami támogatásokkal összefüggő feladatok a Magyar Államkincstár megyei igazgatóságaitól - közölte Kovács Zoltán területi közigazgatásért felelős államtitkár.

2016-tól fizetni kell a német autópályák használatáért - A német törvényhozás alsóháza elfogadta a vonatkozó törvényt

2015.03.31.

A német törvényhozás alsóháza (Bundestag) pénteken elfogadta a külföldieket terhelő autópályadíjról szóló törvényt, amely szerint 2016-tól a német autópályák használatáért fizetni kell a személyautóval vagy lakóautóval közlekedőknek.

Az amerikai korrupció-ellenes törvény a magyar társaságokra is vonatkozhat - Tudni érdemes! - A FCPA hazai vonatkozásai

2015.03.31.

Feltehetőleg kevés magyar társaságnak és cégvezetésnek vannak pontos ismeretei arról, milyen kockázattal és főleg pénzbírsággal járhat, ha megsértik az Amerikai Egyesült Államokban egyre szigorúbban és egyre inkább kiterjesztő értelmezéssel alkalmazott korrupcióellenes törvényt, az ún. Foreign Corrupt Practices Act (FCPA) előírásait. A jogszabálynak ugyanis jelentős hazai vonatkozásai lehetnek, amelyekre érdemes felhívni a figyelmet - foglalta össze a Szecskay Ügyvédi Iroda. Mindezt érdekes megvilágításba helyezheti, hogy a Korrupciókutató Központ kutatása alapján a Közép-Kelet Európai térségben Románia után Magyarország számít a legkorruptabbnak.

Tisztességtelen forinthitel-szerződések - Sorra veszítik másodfokon is a pereket a pénzintézetek

2015.03.31.

A másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla helybenhagyta a CIB Ingatlanlízing Zrt. ellen hozott elsőfokú ítéletet, így a kedden kihirdetett döntése szerint a pénzintézet forinthiteles szerződései tisztességtelenek.

Otthon tölthetik büntetésük utolsó hónapjait egyes elítéltek - Április 1-jén lépnek hatályba a reintegrációs őrizet szabályai

2015.03.31.

Szerdán lépnek életbe a reintegrációs őrizet szabályai, ennek lényege, hogy ha a bírói döntés arra lehetőséget ad, akkor azok az első bűntényesek, akiket kisebb súlyú cselekmények miatt ítéltek el, a szabadulásuk előtti utolsó hónapokat akár a saját otthonukban is tölthetik.

Nem sérti az emberi méltóságot a települési adó kivethetősége - Székely: A gyakorlati alkalmazás azonban nem lehet kiszámíthatatlan

2015.03.30.

Az ombudsman szerint nem sérti az emberi méltóságot a települési adó kivethetősége, ezért az ügyben nem is fordul az Alkotmánybírósághoz (Ab) - tájékoztatta az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala.

Vezető tisztségviselői felelősség - Még nincs kialakult bírói gyakorlat - Ellentmondások a Ptk. és az Mt. rendelkezései között

2015.03.30.

Habár az új Polgári törvénykönyv hatályba lépése óta több mint egy év telt el, továbbra is akadnak értelmezési kérdések a gazdasági társaságok vezető tisztségviselőire vonatkozó felelősségi szabályok terén. Ennyi idő alatt ugyanis még nem alakulhatott ki érdemi bírói gyakorlat – hívta fel a figyelmet Szuchy Róbert, a Bocsák, Katona & Szuchy Ügyvédi Társulás (BSLaw) irodavezető ügyvédje.

Korlátozza a tulajdonszerzést a magyar földtörvény - Kötelezettségszegési eljárás indult hazánk ellen

2015.03.30.

Kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen az Európai Bizottság a földtörvény tulajdonszerzési korlátozásai miatt.

A párkapcsolati erőszak áldozatainak hatékony jogi képviselete - Ingyenes képzés ügyvédek, jelöltek, jogászok, joghallgatók részére

2015.03.30.

A Patent Jogvédő Egyesület hat alkalomból álló ingyenes képzést hirdet ügyvédek, ügyvédjelöltek, jogászok, joghallgatók számára a párkapcsolati erőszak áldozatainak hatékony jogi képviselete tárgyában. A képzéssorozat 2015. április és szeptember között zajlik majd Budapesten havonta egy pénteki napon 15 és 18 óra között.

68 milliárd forint értékű vagyon került biztosításra a Buda-Cash ügyben - A bróker-ügyekben folyó nyomozások eddigi eredményeiről

2015.03.30.

A Fővárosi Főügyészség fokozott felügyelete mellett a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda által a Buda-Cash és Quaestor ügyekben folytatott nyomozásokban, két hetes megfeszített munka eredményeként sikerült az összegyűjtött, jogszabály által megkívánt törvényes bizonyítékok alapján a gyanúsításokat közölni és a szükséges kényszerintézkedéseket foganatosítani.

Magyar ítélkezés az unió élvonalában - Handó: Megkönnyíti a munkát a belső folyamatok elektronizálása

2015.03.30.

Az uniós országok között a magyar ítélkezés számos mutató tekintetében az élvonalba tartozik - jelentette ki az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke Veszprémben.

Zár alá vett ingatlanok - Kinek a jogát biztosítja, azaz ki fizeti az ingatlan-nyilvántartási eljárás igazgatási díját?

2015.03.30.

A zár alá vétel végrehajtása törvényszéki végrehajtói feladat. Sajátosan keverednek benne a büntető és polgári jogi elemek. - Kinek a jogát biztosítja, azaz ki fizeti az ingatlan-nyilvántartási eljárás igazgatási díját? - Gyakorlati kérdések

Hatékonyan felderített korrupciós ügyek - Számos büntető tárgyú törvény módosítását kezdeményezi az IM tervezete

2015.03.30.

Többek között a korrupció hatékonyabb felderítését célozza az a kormány honlapján olvasható nagy terjedelmű tervezet, melyben az Igazságügyi Minisztérium számos büntető tárgyú törvény módosítását kezdeményezi.

Börtönépítésre felajánlott területek - Dombóvár, Bátaszék és Bátonyterenye a foglalkoztatás bővülésére számít

2015.03.30.

Két Tolna megyei város, Dombóvár és Bátaszék is ajánl fel területet a Belügyminisztérium (BM) felhívására új börtön építésére, elsősorban a foglalkoztatás várható bővülése miatt.

Tisztességes és biztonságos valutaváltás - A MPOE kezdeményezte a pénztárgépek kötelező használatát az ágazatban

2015.03.30.

Az online pénztárgépek kötelező használata megtisztíthatja a valutaváltó piacot, kiszűrheti a szabálytalan bizonylatolást és növelheti a tisztességesen működő pénzváltók számát - válaszolt Kósa Zoltán, a Magyarországi Pénzváltók Országos Egyesületének (MPOE) elnöke.

Csökken az áfa, a társasági adó és a jövedelemadó Romániában - Elfogadta az új adótörvénykönyv tervezetét a bukaresti kormány

2015.03.30.

Elfogadta a bukaresti kormány az új adótörvénykönyv tervezetét, amely jövő évtől kezdődően a jelenlegi 24-ről 20 százalékra csökkentené az általános forgalmi adót (áfa), az alapvető élelmiszerek áfáját pedig 9 százalékra mérsékelné.

Üzletnek minősül-e a webáruház? - Ellentmondások a vasárnapi zárvatartást szabályozó törvényben

2015.03.27.

A webshopokról nem állapítható meg egyértelműen, hogy üzletnek minősülnek-e, így a PwC jogászainak álláspontja szerint nem tartoznak a vasárnapi pihenőnapról szóló törvény hatálya alá, amely az üzletek zárva tartását szabályozza – hangzott el a Réti, Antall és Társai PwC Legal ügyvédjeinek sajtóbeszélgetésén Budapesten.

Közigazgatási és a munkaügyi perek gyorsan és szakszeűen - A két éve létrejött regionális kollégiumok tevékenységéről

2015.03.27.

A hatalom és az egyén közötti, gyakran egyenlőtlen viszony helyrebillentése a közigazgatási és a munkaügyi bíróságok feladata - mondta Kalas Tibor, a Kúria közigazgatási és munkaügyi kollégiumának vezetője pénteken az MTI-nek azzal kapcsolatban, hogy konferencián összegzik a két éve létrejött regionális kollégiumok eddigi tevékenységét. A tanácskozást Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke nyitotta meg, zárszót Darák Péter, a Kúria elnöke mond.

Törvényhozás által akadályozott igazságszolgáltatás? - A román bírói tanács a hatalmi ágak szétválasztása tiszteletben tartását kéri

2015.03.27.

A hatalmi ágak szétválasztásának tiszteletben tartását kérte a román parlamenttől a Legfelső Bírói Tanács (CSM), amely csütörtöki állásfoglalásában úgy értékelte: a törvényhozás több esetben hátráltatta vagy meg is akadályozta az igazságszolgáltatást.

Az Unióban jóhírnévvel bíró közösségi védjegy joghatásáról - Magyar vonatkozású ügy az Európai Bíróság asztalán

2015.03.27.

A főtanácsnok szerint egy az Unióban jóhírnévvel bíró közösségi védjegy nem zárja ki automatikusan egy hasonló nemzeti védjegy későbbi lajstromoztatását más termékek tekintetében - foglalt állást egy magyar vonatkozású jogvitában Nils Wahl, az Európai Bíróság főtanácsnoka.

„Újrahasznosított” szerződések az építőiparban - Veszélyes sablonok a hazai gyakorlatban

2015.03.27.

Ösztönzés helyett továbbra is büntetik a vállalkozókat a hazai építőipari kivitelezési szerződések, pedig Nyugat-Európában már széles körben alkalmazzák a kivitelezők kooperációját elősegítő szerződéses elemeket – hívja fel a figyelmet a KCG Partners Ügyvédi Társulás összefoglalója. A jogi iroda szerint a hazai gyakorlat nem támogatja hatékonyan a beruházások megvalósulását és egyben számos probléma és utólagos jogi vita forrását jelenti.

A régi bírósági épületek megmentésének elkötelezett híve - Beszélgetés Fazekas Sándorral, a Fővárosi Törvényszék elnökével

2015.03.27.

Az idei tavasz a birtokbavétel és egyben a tervezés időszaka a budapesti igazságszolgáltatás életében. Az erre kijelölt egységek befejezik a költözést: elfoglalják új közös székházukat a Margit híd budai hídfőjénél. A Fővárosi Törvényszék elnökének szavai szerint a tízezer négyzetméter alapterületű, négyszintes Tölgyfa utcai épület a bírósági szervezet egyik büszkesége.

2014-ben 2500 veszélyes terméket vontak ki az uniós piacról - Riasztási rendszer védi a fogyasztókat 31 ország közreműködésével

2015.03.27.

Az Európai Bizottság a mai napon új adatokat hozott nyilvánosságra, amelyek tanúsága szerint 2014-ben a játékoktól kezdve a gépjárművekig összesen csaknem 2500, az uniós fogyasztókra nézve veszélyes terméket vontak ki az uniós piaci forgalomból, illetve utasították el behozatalukat. Az Európai Bizottság és a tagállamok immár 12 éve együttműködnek annak biztosítása érdekében, hogy kizárólag biztonságos fogyasztási cikkek kerüljenek az európai piacokra. Ezen célt szolgálja a nem élelmiszer jellegű termékek riasztási rendszere.

Játszva nevelni – Színházzal az előítéletmentes fiatalokért - Jogi, jogvédelmi és szociológiai megközelítésekkel segített megértés

2015.03.27.

a Magyarországon tízből három fiatalt közvetlenül érint a létbizonytalanság és az előítéletesség. Ezt a súlyos problémát felismerve a Gyerekesély Egyesület (GYERE), a Mentőcsónak Egység és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) drámapedagógiai előadássorozatot készít a szegénységről, a munkanélküliségről, a kirekesztettségről és a fiatalok körében növekvő előítéletességről.

Véda a biztonságosabb közlekedésért - Élesben az új ellenőrző kamerák! - A sebességtúllépésekért már büntetést szabnak ki

2015.03.26.

Csütörtöktől élesben működik a Véda közúti intelligens kamerahálózat első 160 egysége, a sebességtúllépésekért már büntetést szabnak ki.

Szociális párbeszéd az Unióban - Egyeztetett az Európai Bizottság a szociális partnerekkel

2015.03.26.

2015. március 5. napján az Európai Bizottság magas szintű egyeztetést, konferenciát tartott Brüsszelben a szociális partnerek vezetőinek részvételével. Az esemény célja annak kifejezésre juttatása volt, hogy az Európai Unió, illetve a szociális párbeszédért felelős Európai Bizottság elkötelezett a szociális párbeszéd folytatása mellett, sőt annak kiterjesztését javasolja.

Brüsszel Európai Bírósághoz fordult a magyar energiaszabályozás ügyében

2015.03.26.

A luxembourgi Európai Bírósághoz fordult csütörtökön az Európai Bizottság, mert megítélése szerint Magyarország továbbra sem ültette át a belső jogba az energiahatékonyságról szóló uniós irányelvet.

Különleges képmás-perek

2015.03.26.

Gyors és hatékony jogsegélyt kíván biztosítani a törvény a képmással, hangfelvétellel visszaélőkkel szemben. Ha a jogsértő kérésre nem orvosolja a problémát, akkor a sérelmet szenvedő 15 napon belül pert indíthat, ahol a bíróság soron kívül jár el.

Halálba segítés jogszerűen, altatókkal - Eutanázia engedélyezéséről szóló törvénytervezetet fogadott el a francia nemzetgyűlés

2015.03.26.

Nagy többséggel fogadta el a halálba segítő elaltatás engedélyezéséről szóló törvénytervezetet a francia nemzetgyűlés, amelyet a kormányzó szocialisták és a jobboldali ellenzék együtt terjesztett be.

Nyugdíjbavonulás fix korhatárral - Megújulás előtt a cseh nyugdíjrendszer

2015.03.26.

"65 évben kellene megállapítani nyugdíjkorhatárt" - véli Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök. Csehországban az utóbbi hónapokban újra nyílt vita folyik arról, hogy ismét be kellene vezetni az öregségi nyugdíjba vonulás fix korhatárát, amely a jobboldali kormány négy évvel ezelőtti döntése alapján ma nem létezik. Ez a helyzet az idősebb generációk körében egyre nagyobb nyugtalanságot vált ki.

Modernizált jövedéki szabályok - Demeter: Az új törvény keretjellegű lesz, egyszerűbb és átláthatóbb

2015.03.26.

A Nemzetgazdasági Minisztérium kezdeményezésére megkezdődött az új jövedéki törvény kidolgozása, a törvényjavaslat várhatóan 2016 tavaszára készülhet el - közölte az NGM jövedéki és ökoadók osztályának vezetője.

Hófehérke és a hét törpe – avagy mit rejt a bánya - Fogyatékkal élő fiatalok perszimulációja a Miskolci Törvényszéken

2015.03.26.

„A törpék minden reggel hajnalok hajnalán elindultak a gonosz királynő által üzemeltetett bányába dolgozni, míg egy júliusi napon leállt a légkeverő..." - A fogyatékkal élő fiatalok a Miskolci Törvényszéken egy per játékos tárgyalása során haszon munkajogi ismereteket szereztek, megtanulták, hogy a bírósághoz fordulás joga mindenkit megillet, és hogy a bíróság előtt csak az igazat szabad mondani.

Egy tudós köztisztviselő, aki letette a modern közigazgatás alapjait - Magyary Zoltánra emlékeztek halálának 70. évfordulója alkalmából

2015.03.26.

Magyary Zoltán egyetemi tanár, iskolateremtő tudós, köztisztviselő, a közigazgatás-tudomány nemzetközi hírű művelője halálának 70. évfordulója alkalmából tudományos emlékülést tartott az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Budapesten.

Világörökségi területekre is kiterjesztik a vasárnapi zárvatartást - A kereskedelmet kiszolgáló tevékenységet nem érinti a szabályozás

2015.03.25.

A világörökségi területekre is kiterjeszti a vasárnapi munkavégzés tilalmát a kereskedelemben a kormány az Országgyűlés elé kedden beterjesztett törvényjavaslatban.

Nem alaptörvény-ellenes a devizahitel-perek felfüggesztése - Az Ab döntésével mintegy száz devizahiteles panaszát utasította el

2015.03.25.

Nem alkotmányellenes a devizahitelesek és pénzintézetek közti perek felfüggesztése - mondta ki az Alkotmánybíróság (Ab) szerdán közzétett döntésében. Országszerte mintegy 12 ezer folyamatban lévő devizahiteles pert függesztettek fel a bíróságok a tavalyi év második felében az elszámolások lezárultáig, várhatóan ez év végéig.

Bírósághoz való hozzáférésből kizárt gázkereskedő - Ellentétes az uniós joggal az a magyar szabályozás - Ítélet az E.ON Trade-ügyben

2015.03.25.

Ellentétes az uniós joggal az a magyar szabályozás, amely kizárja a bírósághoz való hozzáférésből az olyan gázkereskedőt, amely a nemzeti szabályozó hatóság egyik őt érintő határozatát kívánja megtámadni - ál az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Civil szervezetek beszámolóinak letétbe helyezése - Január 1-el változtak a vonatkozó szabályok!

2015.03.25.

A civil szervezetek bírósági nyilvántartásáról és az ezzel összefüggő eljárási szabályokról szól 2011. évi CLXXXI. törvény alapján 2015. január 1. napjától az elektronikus eljárásra kötelezett civil szervezet az éves beszámolóját és közhasznúságú mellékletét 2015. január 1. napjától kizárólag elektronikusan (az úgynevezett Ügyfélkapun keresztül) ÁNYK űrlapon küldheti meg az OBH-ba.

Tíz év börtönben ártatlanul? - Téves bírósági ítéletek - Önkritikát gyakorolt Kína legfelsőbb bíróságának elnöke

2015.03.25.

Önkritikát gyakorolt Kína legfelsőbb bíróságának elnöke, és az eddig előfordult téves bírósági ítéleteket példaként felhozva bírótársait is arra figyelmeztette, hogy tanuljanak a történtekből.

Jogsértő a hosszú várakozási idő a telefonos ügyélszolgálatokon - Példanélkül - Bírósági ítéletben marasztalták el a Magyar Telekomot

2015.03.25.

Az országban elsőként Csongrád megyében született jogerős bírósági ítélet egy telefonos ügyfélszolgálat élőhangos bejelentkezésével kapcsolatban, a szolgáltatót - a fogyasztóvédelmi felügyelőség döntésével egyezően - elmarasztalták a hosszú várakoztatás miatt – tájékoztatta a Csongrád Megyei Kormányhivatal kommunikációs vezetője.

Módosuló energetikai törvények - Az NFM törvénytervezetéről

2015.03.25.

A nem hagyományos és különleges eljárással kitermelhető szénhidrogének után fizetendő bányajáradék 12 százalékról 2 százalékra csökken, a nagyfogyasztók az áram-, illetve a gázellátásból való kikapcsolásukkal keletkezett kárukat maguk viselik - egyebek mellett ezeket tartalmazza az a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) által jegyzett törvénytervezet.

Összefonódások belügyi alkalmazottak és a politikusok között - Román főügyész: Sebezhetővé válik a bűnmegelőzés és felderítés

2015.03.25.

A belügyi alkalmazottak, illetve politikusok és üzletemberek közötti összefonódásokra hívta fel a figyelmet Laura Codruta Kövesi román korrupcióellenes ügyész, aki szerint emiatt sebezhetővé válik a bűnmegelőzés és felderítés.

Megsértett utasjogok - Jogi eljárást kezdeményez több légitársaság ellen a brit légügyi hatóság

2015.03.24.

A fogyasztóvédelmi törvény megsértése címén jogi eljárást helyezett kilátásba több légitársaság, köztük a Wizz Air ellen a brit polgári repülésügyi hatóság (CAA).

Korszerű és hatékony közigazgatási bíráskodás - Áprilisra elkészül az új közigazgatási perrendtartás koncepciója

2015.03.24.

A közigazgatási perrendtartásra vonatkozó szabályozás koncepciója a jövő hónapra elkészül az Igazságügyi Minisztériumban, és benyújtják a kormánynak – mondta az igazságügyi miniszter a Magyar Jogász Egylet Fejér megyei szervezete székesfehérvári, a civiljogi kodifikációval kapcsolatos konferenciáját követő sajtótájékoztatón.

Jogalkotás, jogbiztonság, szolgáltató bíróság - A hivatásrendek vezetői és jogtudósok tanácskoztak Kaposváron

2015.03.24.

A jogalkotás helyzetéről, a jogbiztonság fontosságáról, a szolgáltató bíróságról fejtették ki álláspontjukat a hivatásrendek vezetői és jogtudósok Kaposváron, a 23. Jogi beszélgetéseken, amelyet ezúttal Jogból is megárt a sok címmel rendeztek meg.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000