Hír archívum: 2015. április

Más hónap

Orbán: Magyarország nem tervezi a halálbüntetés bevezetését - Az új büntetőeljárásjogi törvény a bűnmegelőzésre helyezi a hangsúlyt

2015.04.30.

Napirenden kell tartani a halálbüntetés kérdését - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a kaposvári gyilkossággal kapcsolatban kedden Pécsett.

Bérmunka keretében nyújtott szolgáltatások áfa-mentességétől - Az Európai Bíróság ítéletet hozott a magyar SMK Kft. ügyében

2015.04.30.

A más tagállamban nyilvántartásba vett megrendelő részére bérmunka keretében nyújtott szolgáltatások csak akkor mentesek az áfa alól a szolgáltatások nyújtásának helye szerinti tagállamban, ha a késztermékeket azt megelőzően feladják vagy elfuvarozzák e tagállamból, hogy azokra vonatkozóan újabb áfaköteles ügyletet végeznének - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Gondolkodni tanít az Európai Jogakadémia - Beszélgetés Rozsnyai Balázzsal, az Igazságügyi Akadémia főosztályvezető-helyettesével

2015.04.30.

""Nem pusztán száraz tényeket adnak át, sokkal inkább gondolkodni tanítanak"" - mondja Rozsnyai Balázs, a Magyar Igazságügyi Akadémia főosztályvezető-helyettese, aki szakmai gyakorlata során a Trier-i székhelyű Európai Jogakadémia (ERA) munkáját segítette. Az ERA-n végzett munkájáról és képzésszervezési tapasztalatairól mesélt.

Egyértelműbb büntetéskiszabási szabályok visszaesők esetében - A büntető jogszabályok módosításáról

2015.04.30.

Egyértelműbbé válnak a büntetéskiszabás szabályai az erőszakos és többszörös visszaesők esetében, ha az Országgyűlés elfogadja a büntető jogszabályok módosításáról szóló, a kormány által jóváhagyott törvényjavaslatot - közölte az Igazságügyi Minisztérium (IM).

Hatvanezer ember különleges közszolgálati jogviszonyban - A rendvédelmi életpálya árnyoldalai

2015.04.30.

Az Országgyűlés néhány napja elfogadta a T/3783. számon benyújtott törvényjavaslatot, mely komplex módon szabályozza a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyát. Hatálya kiterjed a rendőrségre, a katasztrófavédelmi szervre, a büntetés-végrehajtási szervezetre, az Országgyűlési Őrségre, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalra, valamint a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokra. A törvény tehát a hivatásos állomány tagjaira terjed ki, akik az állammal, mint munkáltatóval a törvény alapján különleges közszolgálati jogviszonyt létesítenek. A megváltozott szabályozás mintegy 60.000 embert érint.

A közjegyzői hivatás nem köthető állampolgársághoz - Uniós jogot sértő magyar szabályozás? - A Bizottság Európai Bírósághoz fordult

2015.04.30.

Az Európai Bizottság úgy döntött, hogy az Európai Unió Bírósága elé idézi Magyarországot, mivel a többi tagállam állampolgárait kizárva előírja, hogy a közjegyzői hivatást csak magyar állampolgárok gyakorolhatják. A Bizottság álláspontja szerint ez a megkötés szembemegy a szabad letelepedésre vonatkozó szabályokkal, és nem indokolható az (EUMSZ 51. cikkével|http://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/HTML/?uri=CELEX:12012E/TXT&from=EN) , amely a közhatalom gyakorlásához kapcsolódó tevékenységeket szabályozza.

Szigorodik a 14 éven aluliak alkoholfogyasztásának ellenőrzése - Szélesítik a rendőrség és a közterület-felügyelet együttműködését

2015.04.30.

Számos területtel lehetne szélesíteni a rendőrség és a közterület-felügyelet együttműködését, például a 14 éven aluliak alkoholfogyasztásának ellenőrzésével - mondta a belügyminiszter Budapesten, a Duna-palotában, ahol megalakult a Megyei Jogú Városok Szövetségének közterület-felügyelőket összefogó kollégiuma.

Szabálytalanul gazdálkodó felsőoktatási intézmények - Felvetődött vezetői felelősség - 13 büntető eljárás már folyamatban van

2015.04.30.

Befejezte az egyetemek és főiskolák ellenőrzését az Állami Számvevőszék. Az ÁSZ nyilvánosságra hozta az utolsó három felsőoktatási intézményt értékelő jelentéseket. Domokos László, az ÁSZ elnöke a záró sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a feltárt szabálytalanságok mértéke felveti a vezetői felelősség kérdését, aminek a kivizsgálását az ÁSZ 22 intézmény esetében javasolta is az illetékes minisztériumnak. Az ÁSZ a 28 állami egyetem és főiskola ellenőrzése során 40 jelzést tett az illetékes hatóságoknak és ennek következtében 13 büntető eljárás már folyamatban van.

Hungarikumok az orszáhatárokon túl - Módosult a magyar nemzeti értékekről szóló törvény

2015.04.30.

A legutóbbi, április 22-i kormányülésen elfogadta a kormány a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló törvény módosítását - közölte a Földművelésügyi Minisztérium.

Csökkenő bányajáradék, felhasználó által viselt kár - Energetikai törvényeket módosultak

2015.04.29.

A nem hagyományos és különleges eljárással kitermelhető szénhidrogének után fizetendő bányajáradék 12 százalékról 2 százalékra csökken; a nagyfogyasztók az áram-, illetve a gázellátásból való kikapcsolásukkal keletkezett kárukat maguk viselik - egyebek mellett ezeket tartalmazza az a több energetikai jogszabályt módosító törvény, amelyet kedden fogadott el a parlament 114 igen szavazattal, 42 nem ellenében, 15 tartózkodás mellett.

Új elnök a bírósági végrehajtói kamara élén - A tisztséget Tóth Dénes töltheti be

2015.04.29.

Megválasztották a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara (MBVK) új elnökét, a tisztséget Tóth Dénes töltheti be - közölte a MBVK.

Az állatok szállítás közben biztosított uniós jogi védelméről - Határon átívelő kötelezettségek - Az Európai Bíróság ítéletet hozott

2015.04.29.

Az állatok szállítás közben biztosított uniós jogi védelme nem szűnik meg az Unió külső határainál. Az etetési és itatási időközökre, valamint a szállítási és pihenőidőkre vonatkozó követelmények a szállítás Unión kívül eső szakaszára is alkalmazandók - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Változtak a banki elszámolás szabályai a visszaélések miatt - Több ponton módosult és új részletszabályokkal egészült ki a törvény

2015.04.29.

Az Országgyűlés kedden kormánypárti képviselők kezdeményezésére több ponton módosította, illetve új részletszabályokkal egészítette ki a banki elszámolásról szóló törvényt azzal a céllal, hogy a hitelesek hatékonyabban érvényesíthessék jogaikat a pénzintézetekkel szemben.

Drasztikusan növekedett a munkahelyi balesetek száma 2013-2014-ben - Ingyenes jogsegély a balesetet szenvedett munkavállalóknak!

2015.04.29.

ngyenes érdekvédelmi és jogvédelmi szolgáltatást nyújt a munkahelyi balesetet szenvedett munkavállalóknak a Liga Szakszervezeteken keresztül az Inno Régió Alapítvány, a két szervezet erről együttműködési megállapodást kötött, amelynek részleteit kedden Budapesten ismertették, a munkahelyi balesetben elhunytak és megsérültek emléknapján tartott sajtótájékoztatón.

Tíz új GMO felhasználását hagyta jóvá az Európai Bizottság - Magyarország az engedély hazai hatályát felfüggesztette

2015.04.29.

Tíz új genetikailag módosított organizmust (GMO) tartalmazó növény élelmiszeripari és takarmányozási felhasználását hagyta jóvá pénteken az Európai Bizottság.

Visszatérnek a szerb képviselők a koszovói parlamentbe - Az albán kormánypártok tiszteletben tartják a koalíciós szerződést

2015.04.29.

Majdnem három hónap után visszatérnek a koszovói törvényhozásba és a végrehajtó hatalomba a kisebbségi szerb képviselők, miután ígéretet kaptak arra, hogy az albán kormánypártok a jövőben tiszteletben tartják a koalíciós szerződésben foglaltakat.

Törvénymódosítási javaslat a dohányboltok fóliáinak eltávolítására - OKSZ: A bűnözők számára csábító egy eltakart helyszín

2015.04.29.

A törvény nem a dohányboltok fóliázását írja elő, hanem azt, hogy a dohányboltba kívülről benézve ne lehessen látni a dohánytermékeket - közölte az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ); a szervezet ezért azt javasolja, hogy a törvény megváltoztatásával tegyék lehetővé a dohányboltok kirakati, bejárati fóliáinak eltávolítását.

Az ombudsman tükör - Beszélgetés Székely Lászlóval, az alapvető jogok biztosával

2015.04.29.

A jó ombudsman szolidáris az elesettekkel, érzékeny a nyomor és a szegénység problémáira, és elsődleges feladatának a „jog alá szorult rétegek” védelmét tekinti – állítja Székely László. Az alapvető jogok biztosa szerint helyére kell tenni a dolgokat, és nem kellene odáig jutnunk, hogy a hófúvást is jogsértésnek tekintsük.

A termékbemutatók veszélyei - A sérülékeny fogyasztók védelmében - A GVH vizsgálati tapasztalatai és tanácsai

2015.04.28.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) több éve kiemelt célként tekint a sérülékeny fogyasztók védelmére, akiket egészségi állapotuk, életkoruk vagy nehéz anyagi helyzetük miatt könnyebben befolyásolnak a hirdetések és az ajánlatok. Az elmúlt időszakban több piaci jelzés érkezett a termékbemutatókkal összefüggésben, és a GVH jelenleg is vizsgál olyan kereskedelmi gyakorlatokat, amelyek keretében a tájékoztatás termékbemutatókon is eljutott a fogyasztókhoz, az érintett fogyasztói kör tagjai pedig nyugdíjasok vagy általában sérülékeny fogyasztók.

Megújul a magyar bírósági végrehajtási rendszer - A kormány elfogadta a Bírósági Végrehajtói Kar létrehozásáról szóló koncepciót

2015.04.28.

A bírósági végrehajtási rendszer átfogó megújításáról döntött a kormány, ennek nyomán létrehozzák a Magyar Bírósági Végrehajtói Kart - közölte az Igazságügyi Minisztérium.

Közlekedésben használt energia megújuló forrásból - Uniós jogalkotás a fejletebb bioüzemanyagok terjesztéséért

2015.04.28.

A gabonából nyert bioüzemanyagok termesztésének korlátozását és alternatív energiaforrások, például hulladék vagy tengeri alga felhasználásának fokozását előíró jogszabálytervezetről szavaz a Parlament kedden azt követően, hogy a Parlament és a Tanács között nem hivatalos megállapodás született a tervezetről.

Elfogadták az állami földvagyon kezeléséről szóló törvénymódosítást - EMLA: A törvény sérti az egészséges környezethez való alapjogot

2015.04.28.

Elfogadta a parlament kedden az állami földvagyon kezeléséről szóló törvénymódosítást, amelyhez két héttel ezelőtt a kormánypártoknak nem sikerült biztosítaniuk a szükséges kétharmados többséget, így a képviselők most egy átdolgozott - minősített többséget igénylő rendelkezéseket már nem tartalmazó - előterjesztést szavaztak meg. Az indítványt az ellenzék és szakmai szervezetek főként azért bírálták, mert védett természeti területeket is a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) hatáskörébe utal.

Igazolás civil szervezetek beszámolóinak letétbe helyezéséről - Hasznos információ!

2015.04.28.

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) felhívja a civil szerveztek figyelmét, hogy amennyiben beszámolójukat postai úton küldik meg az OBH részére és igazolásra van szükségük a letétbe helyezéséről, úgy szíveskedjenek kísérőlevelet mellékelni, amelyben kérik az igazolás kiállítását.

Hűtlen kezelés a köz bizalmával visszaélve - Két és fél év börtönre és 34 milliós kártérítés megfizetésére ítélték Hunvald Györgyöt

2015.04.28.

Jogerősen két és fél év börtönbüntetéssel sújtotta a Szegedi Ítélőtábla Hunvald Györgyöt, a főváros VII. kerületének korábbi szocialista polgármesterét az önkormányzat nevében kötött, valótlan tartalmú szaktanácsadói szerződések miatt.

Fekete nő lett az Egyesült Államok igazságügyminisztere - A szenátus megerősítette Loretta Lynch szövetségi ügyész kinevezését

2015.04.28.

Az amerikai szenátus megerősítette Loretta Lynch szövetségi ügyész kinevezését az igazságügyi minisztérium élére; ezzel a tárcát első ízben fogja afroamerikai nő irányítani.

Az adatkezelő kisebb súlyú jogsértés esetén is számíthat súlyos bírságra - Szigorodik a jogalkalmazás az infotörvény alapján

2015.04.28.

Elkerülhetetlen az adatvédelmi jogalkalmazás bizonyos fokú szigorodása az információs önrendelkezési jog biztosítása és a személyes adatok megfelelő védelme érdekében a digitalizált világban - állapította meg a Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda az infotörvény jogalkalmazási gyakorlatának tapasztalatai alapján.

"Ha én bíró lennék..." - Igazságszolgák gyermekszemmel - Rajzpályázat a Nyitott Bíróság program keretében

2015.04.27.

A Kecskeméti Törvényszék a „Nyitott Bíróság” Program keretében rajzpályázatot hirdet „HA ÉN BÍRÓ LENNÉK...” címmel. A munkák postai úton 2015. május 31-ig a küldhetőek meg a Törvényszék postacímére.

Újragondolt elszámolás

2015.04.27.

Szigorúbbak lesznek a banki elszámolási szabályok az utóbbi időszak visszaélései miatt, de az egyszerűsítés és pontosítás is célja a Parlament előtt álló törvénymódosító javaslatnak.

Kimenekítették Tóásó Elődöt és Mario Tadicot Bolíviából - Szijjártó: Ideiglenes magánútlevéllel hagyhatta el Bolíviát Tóásó Előd

2015.04.27.

Kimenekítette Tóásó Elődöt és a horvát Mario Tadicot Bolíviából a Baptista Szeretetszolgálat a Külgazdasági és Külügyminisztérium technikai segítségével - közölte a szeretetszolgálat.

Késik a látássérültek bankautomata-használatát elősegítő szabályozás - Ombudsman: Sérül az érintettek emberi méltósághoz való joga

2015.04.27.

Az ombudsman szerint kezdeményezések ugyan vannak, de messze van a megvalósítástól az ENSZ-nek az a két évvel ezelőtti, a kormánynak szóló ajánlása, hogy jogszabállyal biztosítsák a látássérültek hozzáférését a banki szolgáltatásokhoz - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala.

Megjelent az iskolatej rendelet - Naponta negyed liter tejegyenértékű tejtermék osztható ki augusztustól

2015.04.27.

Tej mellett joghurtot, kefirt és ömlesztett sajtot is kaphatnak az óvoda- és iskolatej program keretében a gyerekek, az erről szóló földművelésügyi miniszteri rendelet a pénteki Magyar Közlönyben jelent meg.

Miért és hogyan halt meg García Lorca? - Eddig ismeretlen rendőrségi jelentés látott napvilágot a spanyol költő halálával kapcsolatban

2015.04.27.

Szocialista, szabadkőműves és homoszexuális - így jellemzi Federico García Lorcát az az 1965-ben készült rendőrségi jelentés, amely a híres spanyol költő halálának körülményeiről szól és amelyet a Cadena Ser spanyol rádió hozott nyilvánosságra.

Anyagi juttatásért kedvezőbb ítéletek - Folytatódott a tíz év börtönre ítélt szegedi büntetőbíró pere a Debreceni Ítélőtáblán

2015.04.27.

Bizonyítási indítványok elbírálásával és perbeszédekkel megkezdődött a Debreceni Ítélőtáblán az első fokon 10 év börtönbüntetésre ítélt szegedi büntetőbíró pere. Az előzetes letartóztatásban lévő vádlottat bilincsben vezették be a másodfokú tárgyalásra.

Az internetes vásárlás veszélyei - Jogellenes rendelkezések a webáruházak szerződési feltételei között

2015.04.27.

A Fogyasztóvédők Országos Egyesülete korábban közérdekű keresetet indított a LÁNG Kereskedelmi KFT-vel szemben, mivel a webshopot üzemeltető vállalkozás több szerződési feltétele is jogszabályba ütközött és korlátozta a fogyasztói jogokat. Az Egyesület fellépésének köszönhetően a per még az első tárgyalás előtt egyezséggel zárult le a fogyasztói érdekek minél hatékonyabb érvényesülése érdekében és a cég önként átdolgozta általános szerződési feltételeit.

Végszó a környezetszennyező műanyag zacskóknak - A tagállamok kétféle szabályzás közül választhatnak az uniós irányelv alapján

2015.04.27.

Az Unió tagországaiban csökkenteni kell a leggyakrabban használt és leginkább környezetszennyező műanyag zacskók használatát a szerdán végszavazásra kerülő irányelv szerint. A természetes vizeket és a vízi ökoszisztémát szennyező műanyag zacskók hatalmas környezetvédelmi problémát jelentenek.

A 15 százalékos SZJA - Jelzésérték vagy érdemi változás? - A külföldi tulajdonossal rendelkező cégek dolgozói járnak a legjobban

2015.04.27.

A külföldi tulajdonossal rendelkező cégek dolgozói járnak a legjobban a 15 százalékos SZJA-adókulccsal – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató elemzéséből. „Mintegy 65 milliárd forint többletjövedelmet jelent majd a versenyszektor dolgozóinak az új adókulcs, ami egy főre vetítve havi nettó 1500 forintos átlagos jövedelememelkedésben jelentkezik” – mondta Tóth Tamás, az Opten ügyvezető igazgatója.

A családon belüli erőszak bizonyítása és jogkövetkezményei - Jogegységesítést kezdeményez a Páneurópa Jogász Unió

2015.04.24.

A bíróságokra nézve kötelező tartalmú jogegységi határozatot kezdeményezett az OBH és a Kúria elnökénél, a törvényszékek polgári kollégiumvezetőinél a Páneurópa Jogász Unió (PJU) a családjogi perekben felmerült családon belüli erőszak bizonyításáról és jogkövetkezményei alkalmazásáról.

A DRB-csoport bedőlése miatt károsult önkormányzatok támogatásáról - 1,92 milliárd átcsoportosításáról döntött a kormány

2015.04.24.

A DRB-bankcsoportnál számlával rendelkező önkormányzatok támogatására 1,92 milliárd forint egyszeri átcsoportosításáról döntött a kormány - olvasható a Magyar Közlönyben.

Óvodai nevelés hivatalból, szakmailag ellenőrzött pedagógusok - Az oktatási intézmények működéséről - Módosult a miniszteri rendelet

2015.04.24.

Módosult az oktatási intézmények működéséről szóló miniszteri rendelet, a Magyar Közlöny keddi számában megjelent változtatások alapján a jegyző bejelentésre vagy hivatalból elrendeli az óvodai nevelésben való részvételt, ha a szülő nem tesz eleget ilyen irányú kötelességének. Rögzítették a hat és nyolc évfolyamos gimnáziumok indításának feltételeit és a pedagógusok szakmai ellenőrzésének szabályait is.

A zuglói nyilasper - Egy híres ügy a magyar jogtörténetből

2015.04.24.

Több mint két évtizeddel a történtek után rendezték a zuglói nyilaspert, amelynek végén a 19 egykori pártszolgálatosból hármat halálra ítéltek. A többiek nyolc és tizenöt év közötti börtönbüntetést kaptak. Megkésett igazságtétel és/vagy antifasiszta kirakatper?

Drasztikusan csökkent a munkaügyi perek száma - Az új Munka törvénykönyve hatályba lépésének hatásairól

2015.04.24.

Az új Munka törvnykönyve (Mt.) szabályai néhány kivételtől eltekintve 2012. július 1. napjával léptek hatályba, és alapvetően rajzolták át a munkavállalók és a munkáltatók jogait és kötelezettségeit, valamint kockázat átcsoportosítást is végrehajtottak a felek között. A paradigmaváltás azonban a munkaviszony megszüntetésének a szabályozásában is érvényre jut. Nem csak gyengíti a munkáltatói felmondás törvényi garanciáit, de a munkaviszony jogellenes megszüntetésének jogkövetkezményeit is lényegesen enyhíti.

Megadóztatott borravaló - A bukaresti kormány sürgősségi rendeletet fogadott el

2015.04.24.

Romániában megadóztatják a borravalót - döntötte el szerdán a bukaresti kormány, amely sürgősségi rendeletet fogadott el erről.

Kisfilm a bírósági közvetítői eljárásról - Már magyar nyelvű felirattal és jeltölmácsolással is letölthető!

2015.04.24.

Elkészült a bírósági közvetítői eljárást bemutató kisfilm magyar nyelvű felirattal és jelnyelvi tolmácsolással ellátott változata annak érdekében, hogy a filmet a társadalom minél szélesebb köre megismerhesse. A kisfilm és a hallássérültek számára elkészült változatok megtekinthetőek a Gyulai Törvényszék honlapján.

Alkotmány nemzetmegtartó erővel - Párbeszéd és identitás - Nemzetközi konferencia a magyar alaptörvényről

2015.04.24.

A magyar alkotmánynak szimbolikus, nemzetmegtartó ereje van - mondta Trócsányi László igazságügyi miniszter a Párbeszéd és identitás című, az alaptörvény elfogadásának negyedik évfordulója alkalmából tartott nemzetközi konferencián csütörtökön, Budapesten.

Civil szervezetek beszámolói - Hasznos információk - Okiratminták, okiratsablonok, a beküldés módja

2015.04.24.

Az elektronikus útra kötelezett civil szervezetnek a beszámolóját és közhasznúsági mellékletét elektronikus úton, ÁNYK űrlapon kell benyújtania az Ügyfélkapun keresztül az Országos Bírósági Hivatal (OBH) részére. Az elektronikus útra nem kötelezett kérelmező a beszámolóját választása szerint elektronikus úton is benyújthatja.

A szerződési feltételek átláthatóságára vonatkozó követelményekről - Érthető biztosítási szerződések - Az Európai Bíróság ítéletet hozott

2015.04.23.

A biztosítási szerződésnek átláthatóan, pontosan és érthetően kell feltüntetnie a biztosítási mechanizmus működését, oly módon, hogy a fogyasztó értékelhesse annak gazdasági következményeit. Az a tény, hogy a biztosítási szerződés egyidejűleg kötött kölcsönszerződésekhez kapcsolódik, szerepet játszhat a szerződési feltételek átláthatóságára vonatkozó követelmény tiszteletben tartásának vizsgálatában, mivel a fogyasztó a biztosítási szerződés által fedezett kockázatok felmérését illetően nem tekinthető ugyanolyan gondosnak - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Szabad a döntés a GMO-k felhasználásáról - A Bizottság tagállami jogosultságot megerősítő jogalkotási javaslatáról

2015.04.23.

A Bizottság bemutatta a géntechnológiával módosított szervezetek (GMO-k) élelmiszerként és takarmányként való engedélyezésére vonatkozó döntéshozatali eljárás felülvizsgálatának eredményeit. A felülvizsgálat megerősíti, hogy olyan, a közvéleményt tükröző változtatásokra van szükség, amelyek lehetővé teszik, hogy a nemzeti kormányok nagyobb mértékben beleszólhassanak az uniós engedéllyel rendelkező GMO-k állati vagy emberi fogyasztásra (azaz takarmányként, illetve élelmiszerként) való felhasználásába.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000