Hír archívum: 2015. április

Más hónap

Távozik az amerikai kábítószer-ellenes hatóság vezetője - Leonhart nem támogatta a marihuána legalizálását és az enyhébb büntetéseket

2015.04.23.

A lemondás mellett döntött az amerikai kábítószer-ellenes hatóság (DEA) vezetője, miután nyilvánosságra került, hogy a testület ügynökei Kolumbiában szexpartikon vettek részt. Michele Leonhart nem értett egyet azzal sem, hogy Barack Obama kormányzata elfogadta a marihuána legalizálását több tagállamban.

Kisebbségi szervezetek jelöltjeit hátrányosan érintő választási törvény - Elmarasztalta Romániát az Emberi Jogok Európai Bírósága

2015.04.23.

Elmarasztalta Romániát az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB), amiért 2008-ban a parlamenten kívüli kisebbségi szervezetek jelöltjeit hátrányosan érintő választási törvényt hozott - tudatta kedden az Agerpres hírügynökség.

Alakulóban a Quaestor-kötvényesek kártalanításának részletszabályai - Május 6. és június 5. között kell majd kérelmezni a kártalanítást

2015.04.23.

A Quaestor-kártalanítással kapcsolatos részletszabályokon még dolgoznak az illetékesek, így a Befektető-védelmi Alap (Beva) is - közölte a Beva.

Börtönbüntetés farkasvadászatért - Példanélküli bűnvádi eljárás Norvégiában

2015.04.23.

Illegális farkasvadászat szervezésért börtönbüntetéssel sújtottak öt embert Norvégiában, az észak-európai országban ez volt az első ilyen jellegű bűnvádi eljárás.

Átalakul a szakképzés rendszere - Módosul a köznevelési, a szakképzési és a felnőttképzési törvény

2015.04.23.

Benyújtotta a parlamentnek a kormány a szakképzés átalakítására vonatkozó törvénymódosító javaslatait, amelyek alapján a 2016/2017-es tanévtől a mostani szakközépiskolák szakgimnáziumokká, a jelenlegi szakiskolák pedig szakközépiskolákká alakulnának át.

Közel egymilliárd forintot csalt ki ügyfeleitől egy gödöllői ügyvéd - Saját pénzként kezelte az ügyvédi letéteket - Vádat emelt az ügyészség

2015.04.23.

Vádat emeltek egy gödöllői ügyvéd ellen, aki 2011 márciusától különböző módszerekkel több mint negyven ügyfelét károsította meg, összesen csaknem egymilliárd forinttal - tájékoztatta a Pest Megyei Főügyészség szóvivője.

Elektronikus igazolványok - Akár 2016 januárjától!

2015.04.22.

A jogszabályi környezet készen áll a személyi igazolványt felváltó elektronikus kártya bevezetésére, amit jövőre utazáshoz, elektronikus aláíráshoz is használhatunk, de később a taj- és adókártya szerepét is át fogja venni.

A Gazprom nyolc tagállamban visszaél piaci erőfölényével? - Trösztellenes eljárást indított a Bizottság az óriásvállalat ellen

2015.04.22.

Trösztellenes eljárást indított a Gazprom orosz állami földgázipari óriásvállalat ellen az Európai Bizottság szerdán, mert úgy ítéli meg, hogy a cég nyolc tagállamban visszaél piaci erőfölényével - jelentette be Margrethe Vestager, a brüsszeli testület versenyjogi biztosa az egyik népszerű mikroblog oldalon.

Túl szigorú a behajtási költségátalány magyar szabályozása? - A hazai jogalkotók kötelezettségként adaptálták az uniós irányelvet

2015.04.22.

Módosításra szorul a behajtási költségátalány szabályozása a Ptk-ban, miután a magyar szabályozás az uniósnál jóval szigorúbb, és ez rontja a cégek versenyképességét - véli közleményében a Mazars könyvvizsgáló és tanácsadó és együttműködő jogi irodája, a Borsy Ügyvédi Társulás.

Emberi méltóságot sért az akadálymentesítési eljárás - Az ombudsman a nemzetgazdasági miniszterhez fordult

2015.04.22.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez fordult Székely László, az alapvető jogok biztosa, mert álláspontja szerint az emberi méltósághoz való jogot sérti a mozgássérült emberek lakásának akadálymentesítési támogatásával kapcsolatos eljárás egy része.

Új kedvezmény a mezőgazdasági foglalkoztatásban - Az egyes adótörvények módosításáról

2015.04.22.

A mezőgazdasági munkakörben foglalkoztatott 25 és 55 év közötti munkavállalók foglalkoztatása esetén a munkáltató 14,5 százalékos kedvezményt érvényesíthet az őt terhelő szociális hozzájárulási adóból, ha az Országgyűlés elfogadja a nemzetgazdasági miniszter egyes adótörvények módosítására irányuló, július elsején hatályba léptetendő javaslatát.

Együttműködés ellenséges kormányokkal - Kémkedéssel vádolják a The Washington Post tudósítóját Iránban

2015.04.22.

ránban kémkedés, "ellenséges kormányokkal való együttműködés" és kormányellenes propagandatevékenység vádjával fogják bíróság elé állítani a The Washington Post (WP) című amerikai napilap újságíróját, akit több mint kilenc hónapja vettek őrizetbe Teheránban.

Exportált szolgáltatások az Európai Unióban - Hozzáférhetők a szolgáltatáskereskedelmi megállapodás tárgyalási irányelvei

2015.04.22.

A Tanács nyilvánosságra hozta a többoldalú szolgáltatáskereskedelmi megállapodás (Trade in Services Agreement – TiSA) tárgyalási irányelveit, miután Cecilia Malmström kereskedelempolitikai biztos a lett elnökséghez fordult az irányelvek közzétételének kérésével.

Közbeszerzési kartellek versenyjogi és büntetőjogi megítélése - Ki felel a végén? - A GVH és a PPKE közös konferenciája

2015.04.22.

A közbeszerzési kartell a versenyjog súlyos megsértésének minősül, e mellett olyan veszélyes a társadalomra, hogy a büntetőjog bűncselekménynek minősíti. Az ajánlattevők összejátszása közbeszerzési vagy koncessziós eljárásban veszélyezteti a közpénzek racionális felhasználását, óvatos becslések szerint akár több mint 10%-kal növelve az árakat. A kartellek versenyjogi és büntetőjogi vonatkozásairól rendezett konferenciát a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) Jog- és Államtudományi Kara Ki felel a végén? – avagy a kőkemény kartellek büntetőjogi következményei címmel.

Bírósági épületek újszerű látásmóddal - Az OBH fotópályázatának díjnyertes zalai alkotásai

2015.04.22.

Az Országos Bírósági Hivatal A magyarországi bírósági épületek újszerű látásmóddal való kreatív bemutatását célzó, amatőr fotósok számára kiírt pályázatára a bírósági épületek, épületrészletek; a bírósági épületbelsők, termek; a tárgyi környezet a bíróságon; illetve az életkép a bíróságon kategóriákban érkeztek pályaművek. A díjnyertes zalai alkotásokból kiállítást is rendeztek a Zalaegerszegi Törvényszék épületében.

Tisztességtelen feltételek a termékbemutatós cégek szerződéseiben - Jogellenes az indoklás nélküli elállás korlátozása

2015.04.22.

Tisztességtelenek és ezért valamennyi fogyasztóval szemben érvénytelenek a Solutem Konference Kft. termékbemutatós cég azon szerződési feltételei, amelyek alapján korlátozta többek közt a fogyasztókat megillető indokolás nélküli elállási jog gyakorlásának lehetőségét – állapította meg a Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület által indított közérdekű keresetben a Veszprémi Törvényszék immár jogerősen is.

Kiterjesztik az ingyenes bölcsődei és óvodai gyermekétkeztetést - Módosul a gyermekvédelmi törvény

2015.04.21.

A háromnál kevesebb gyermeket nevelő, tehetősebb szülők kivételével szeptembertől teljesen ingyenessé tenné a bölcsődei és óvodai étkeztetést a gyermekvédelmi törvény kedden benyújtott módosítása.

Konzuli védelem az Unión kívül - Új irányelv hangolja össze a hatóságok közötti együttműködést

2015.04.21.

Az EU-országok képviselői három éven át folytatott tárgyalások után hétfőn elfogadták az európai polgárok konzuli védelméről szóló uniós irányelvet, amely arra irányul, hogy az uniós országok állampolgárai EU-n kívüli országokban az eddiginél jobb konzuli védelmet élvezzenek, és akadálytalanabbul igénybe vehessék más uniós állam konzuli képviseletének segítségét, ha saját hazájuk konzuli szolgálata nem érhető el számukra.

Fiktív pályázati felhívás áldozata lett 504 egyesület és alapítvány - A kft. vissza nem térítendő támogatást ígért költségtérítés fejében

2015.04.21.

Egy 34 éves pécsi lakos férfi 2013. áprilisában Nagykanizsán megalapította a Független Emberi Lehetőség Kft.-t, melynek ő lett az egyedüli tagja, illetve ügyvezetője. A céget a Zalaegerszegi Törvényszék Cégbírósága be is jegyezte. A kft. alapításának a valós célja az volt, hogy az interneten valótlan pályázati felhívás közzétételével mások megkárosításával anyagi haszonra tegyen szert.

Szigorodik a pénzügyi szolgáltatók felügyelete - Parlament előtt a fogyasztóvédelmet erősítő törvényjavaslat

2015.04.21.

A pénzügyi fogyasztóvédelem erősítése érdekében szigorítja a pénzügyi szolgáltatók felügyeletére vonatkozó szabályozást, másrészt uniós szabályokat ültet át a magyar jogrendbe a Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter által a parlamentnek benyújtott törvényjavaslat.

A TEK helyett a Készenléti Rendőrség védi az államfőt - A TEK ezentúl a miniszterelnök mellett a legfőbb ügyészt védelmét biztosítja

2015.04.21.

Április 1-jétől, szerdától a Terrorelhárítási Központ (TEK) helyett a Készenléti Rendőrség látja el a köztársasági elnök védelmét - a Magyar Közlönyben jelent meg az erről szóló kormányrendelet, amely azt is rögzíti, hogy a TEK ezentúl a miniszterelnök mellett a legfőbb ügyészt védi majd.

Nő a dohánytermékek és az üzemanyagok jövedéki adója Horvátországban - A kormány uniós elvárásokhoz alkalmazkodik

2015.04.21.

Az üzemanyagok és a dohánytermékek jövedéki adójának emeléséről döntött a horvát kormány. A benzin és a dízel üzemanyag literenkénti ára legkevesebb 25 lipával (10 forinttal) emelkedik, míg a cigaretta dobozonként 62-80 lipával (25-30 forinttal) lehet majd drágább a dohányipari szektorra kivetett adó miatt.

Hét év börtön államtitok kiszivárogtatásáért - 71 éves kínai újságíró fellebbez az ítélet ellen

2015.04.21.

Államtitkok kiszivárogtatásáért hét év börtönre ítélték pénteken a 71 éves másként gondolkodó kínai újságírót, Kao Jünt, aki fellebbezni fog az ítélet ellen - közölte fivére a South China Morning Post című lap szerint.

Bírói életpálya - Az új koncepcióról

2015.04.20.

A Magyar Bírói Egyesület szervezésében, az Országos Bírósági Hivatal közreműködésével került sor a bírói életpályával foglalkozó konzultációs napra. A bírói szervezeten belüli szervezeti egységek együttműködési megállapodást írtak alá, mellyel a bírói életpálya-modellel kapcsolatos munkájukat a továbbiakban összefogják.

Harmadik országból behozott gépjárművek magáncélú használata - Vám, áfa, regisztrációs adó - Változnak a szabályok május 1-jével

2015.04.20.

Változnak a harmadik országból ideiglenesen behozott gépkocsik magáncélú használatára vonatkozó szabályok május 1-jétől annak érdekében, hogy megakadályozzák a visszaéléseket, elsősorban a vám, áfa és regisztrációs adó megfizetésének elkerülését - derül ki az adóhatóság honlapján közzétett tájékoztatóból.

Milyen legyen az új polgári perrendtartás? - Tudományos perjogi konferencia a Debreceni Ítélőtáblán

2015.04.20.

A Debreceni Ítélőtábla és az OBH közös rendezésben kerül sor 2015. április 24-én (pénteken) 10 órától Debrecenben, az Ítélőtábla aulájában az új polgári perrendről szóló szakmai konferenciára.

Munkaköri alkalmasság - Megváltozott munkaképesség - A Germanwings utasszállító gépe tragédiájának margójára

2015.04.20.

A lezuhant Germanwings utasszállító gép tragédiáját követően felvetődött az a kérdés, hogy a munkáltató hogyan nem vette észre a munkavállaló munkavégzésre alkalmatlan állapotát, illetve terheli-e ezért valamiféle jogi felelősség. Ahhoz, hogy erre a kérdésre válaszoljunk, szükséges megvizsgálnunk azt, hogy a jog milyen kötelezettségeket ír elő a szervezett munkavégzéssel összefüggésben. Jelen cikk a hazai szabályozást ismerteti, mely egyebekben a nemzetközi standardoknak is megfelel.

Az identitás és az emberi jogok viszonya - Dilemmák és egyensúlykeresés - Konferencia a Károli Gáspár Egyetemen

2015.04.20.

Az identitás, a különbözőséghez való jog, illetve az egyetemes emberi jogok egyetemessége közti viszony korunk egyik sorskérdése - mondta Trócsányi László igazságügyi miniszter Budapesten, a Károli Gáspár Református Egyetemen tartott konferencián.

Napi 30 liter víz közkifolyókból a szociálisan rászorultaknak - Módosul a víziközmű-szolgáltatási törvény

2015.04.20.

A víziközmű-szolgáltatásról szóló törvény módosítási tervezete szerint szociális szempontból el lehetne tekinti a vezetékes ivóvíz-, illetve csatornahálózatra történő kötelező rákötéstől, a közkifolyókból napi 30 liter vizet kellene biztosítani azoknak, akik innen jutnak vízhez, illetve kiegészülne a szolgáltató által kiállított számla is - derül ki a kormány honlapján megjelent tervezetből.

Nem jár kártérítés a Quaestor károsultaknak? - A Bankszövetség álláspontja

2015.04.20.

A bankszövetség azt az álláspontot képviseli - s ezt még az alkotmányból is le lehetne vezetni -, hogy Quaestor károsultaknak nem jár semmilyen kárpótlás - jelentette ki a Kossuth rádió 180 perc című műsorában Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára hétfőn.

1,2 milliárdnyi áfát csalt el egy cukorral kereskedő bűnszervezet - A pénzügyőrök kétmilliárdnyi értéket zároltak - 11-en őrizetben

2015.04.20.

Felszámoltak a közelmúltban a pénzügyőrök egy cukorral kereskedő bűnszervezet, amely 1,2 milliárd forintnyi áfát csalt el - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Európai Betegjogi Nap 2015 - Tájékoztatók a betegek és hozzátartozóik jogairól - Letölthető!

2015.04.20.

Az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) a 2015. évi Európai Betegjogi Nap alkalmából általános tájékoztató füzeteket készített a betegjogokról és a beteg gyermekek kórházi tartózkodásának betegjogi vonatkozásairól.

A magánjog megújítója - Arckép Grosschmid Béni jogtudósról

2015.04.17.

Fél évszázadon át oktatta jogászok nemzedékeit a rendi magánjogot felváltó modern magánjogra. Nevéhez fűződik a kötelmi jog új alapokra helyezése, hozzájárulva az egész magyar jogtudomány fejlődéséhez. Tudományos hagyatéka szellemi kincsesbánya, mely ma is feltárásra vár.

Fejlesztett versenykultúra, tudatosabb fogyasztói döntések - Fogyasztóvédők adnak tanácsot a versenyügyi irodákban - Vidéken is

2015.04.17.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) kiemelt feladatának tekinti a magyarországi versenykultúra és fogyasztói kultúra fejlesztését, valamint a fogyasztói tudatosság növelését. A GVH szerződést kötött a Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesületével (FOME), így a tanácsadás ismét elérhető lesz az öt vidéki nagyvárosban tavaly megnyitott Gazdasági Versenyügyi Tanácsadó Irodákban (Irodahálózat) a FOME szakembereinek közreműködésével.

Alkotmányellenes a Quaestor-károsultak kárrendezéséről szóló törvény? - Tebész: Hiányzik a közérdek a rendelkezésből

2015.04.17.

A Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége (Tebész) szerint alkotmányellenes a Quaestor-kötvény károsultjainak egyedi kártalanításáról szóló törvény, amelyet kedden fogadott el a parlament.

Nitrogéngázzal végeznék ki az elítélteket Oklahomában - Leállították a gyógyszergyárak egyes készítmények eladását kivégzés céljára

2015.04.17.

Az oklahomai szenátus ellenszavazat nélkül úgy döntött, hogy az államban a jövőben nitrogéngázzal is kivégezhessék az elítélteket - írták az amerikai lapok.

Új katonai életpályamodell - 50 százalékos illetményfejlesztésről döntött a parlament

2015.04.17.

Új katonai életpálya bevezetéséről és ahhoz kapcsolódó illetményfejlesztésről döntött kedden a parlament. Hende Csaba honvédelmi miniszter tavaly októberben jelentette be, hogy a katonák 2015 júliusától átlagosan 30, majd 2019 januárjáig évenként 5-5, összességében átlagosan 50 százalékos illetményfejlesztést kapnak.

Minden negyedik diákot diszkrimináltak már az osztrák felsőoktatásban - A hallgatók 72 százaléka nem beszél a történtekről

2015.04.17.

Minden negyedik diákot ért már hátrányos megkülönböztetés az osztrák felsőoktatásban - olvasható a Der Standard osztrák napilapban megjelent jelentésben.

Javul az informatikai biztonság, gyorsul az ügyintézés a bíróságokon - 1000 új munkaállomásból álló fejlesztési mintaprojektet írtak alá

2015.04.16.

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) a Svájci-Magyar Együttműködési Program keretében közel 200 millió forint értékben szerez be 781 db tárgyalótermi, 219 db irodai munkaállomást és 219 db irodai monitort. Az 1000 új munkaállomásnak köszönhetően javulhat az informatikai biztonság, illetve a bírósági ügyintézés is gyorsabbá válhat. Erről szóló megállapodást írtak alá a nyertes konzorcium képviselőjével.

Bejelentés nélkül foglalkoztatva - Nyugdíj, táppénz, egyéb ellátások - A NAV a feketemunka hátrányaira figyelmeztet

2015.04.16.

Komoly hátrány érheti azokat, akiket munkáltatójuk "feketén", azaz bejelentés nélkül alkalmaz, a következmények érinthetik a nyugdíjat, a táppénzt és egyéb ellátásokat, de például a hitelfelvételhez szükséges jövedelemigazolást is - figyelmeztet az adóhatóság a honlapján közzétett tájékoztatóban.

Egyszeri cselekmény is megtévesztő kereskedelmi gyakorlatnak minősül - Az Európai Bíróság ítélete az UPC Magyarország ügyben

2015.04.16.

A kereskedő eljárása akkor is az uniós jog által tiltott megtévesztő kereskedelmi gyakorlatnak minősül, ha a jogellenes cselekményre csak egyszer került sor, és az csak egyetlen fogyasztót érintett - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Nem kell adót fizetni a ténylegesen meg nem szerzett jövedelem után - NGM: Nem érheti hátrány a brókerbotrány befektetőit az adózásban

2015.04.16.

Senkinek sem kell adót fizetnie olyan jövedelem után, amelyet ténylegesen nem szerzett meg, így nem érheti hátrány a brókerbotrány befektetőit az adózásban - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Segített adósságrendezési stratégia - Bevezetik a magáncsőd intézményét Szerbiában

2015.04.16.

Az év második felében Szerbiában is bevezetik a személyes csőd, más néven a magáncsőd intézményét, így lehetővé válik, hogy azok, akik nem tudják kifizetni hiteleiket, illetve közüzemi vagy más tartozásaikat, csődöt jelentsenek - jelentette be Zeljko Jovic, a Szerbiai Nemzeti Bank (NBS) illetékese a szerbiai közszolgálati televízióban (RTS).

Egyszerűsített támogatási rendszer kistermelőknek - Megjelent a földművelésügyi miniszter rendelete

2015.04.16.

Megjelent a földművelésügyi miniszter rendelete a mezőgazdasági kistermelői támogatásról; ennek alapján a kisgazdaságok egyszerűsített támogatási rendszerébe csak egyszer, 2015-ben lehet belépni - tette közzé a Földművelésügyi Minisztérium (FM).

Tunéziai álomnyaralásból rémálom - Mire figyeljen a fogyasztó, ha nyaralni készül?

2015.04.16.

A Budapesti Békéltető Testülethez több olyan fogyasztói kérelem érkezett be, amelyből kiderül, hogy a fogyasztók sokszor nincsenek tisztában például azzal, hogy a belföldi és külföldi „csillagos” minősítési rendszer eltér és nem tudják, mit tehetnek pontosan jogaik érvényesítése érdekében. A Testület ezért csokorba gyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat, amelyeket érdemes megfontolni, hogy az öröm ne váljon ürömmé az utazás során.

Új vezetőség a Magyar Versenyjogi Egyesület élén - Hegymegi-Barakonyi Zoltán ügyvédet választották a szervezet elnökének

2015.04.16.

A Magyar Versenyjogi Egyesület tisztújító közgyűlésén Hegymegi-Barakonyi Zoltánt, a Kajtár Takács Hegymegi-Barakonyi Baker & McKenzie Ügyvédi Iroda irodavezető partnerét választotta új elnökéül. Az Egyesület kiemelt célja a hazai versenykultúra fejlesztése, a tisztességes piaci magatartás népszerűsítése és a tisztességes piaci magatartás védelmére vonatkozó javaslatok kidolgozása és előterjesztése.

Munkajogi érdekek - Ismét változhat a Munka törvénykönyve, a sztrájk és a nyugdíj szabályozás

2015.04.16.

A VKF érdekegyeztető forum márciusban felülvizsgálta a Munka törvénykönyve szabályozását, a Sztrájk törvényt, valamint a korhatár előtti nyugellátások további sorsát. A tárgyalások nem nyilvánosak, a felek azonban az oldalálláspontjaikat nyilvánosságra hozták.

Hol ellenőriz a rendőrség csütörtökön? - Speedmarathon - Sebességmérő pontok állampolgári javaslatok alapján

2015.04.15.

Kiválasztotta a rendőrség az állampolgárok javaslatai közül, hogy melyik helyszíneken lépnek fel a gyorshajtók ellen a csütörtökön kezdődő 24 órás sebességellenőrző akciójuk során - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata kedden a rendőrség honlapján.

Rendvédelmi életpályamodell - Új előmeneteli és illetményrendszer, becsületbíróság - Az új törvényről

2015.04.15.

Elfogadta a rendvédelmi dolgozók életpályamodelljéről szóló törvényt kedden az Országgyűlés. Az elfogadott határozat értelmében új előmeneteli és illetményrendszer jön létre az ágazatban. A módosítás értelmében megszűnik az automatikus előmeneteli rendszer, a vezetői beosztások meghatározott időre szólnak majd, a hivatásos állomány volt tagjaiból pedig létrejön a tartalékos állomány.

Sikeresen tárja fel a szabálytalanságokat az ekáer - NAV: A rendszer hatékonyan segíti az áfacsalások visszaszorítását

2015.04.15.

Több szabálytalanságot is feltárt már az éles üzemben működő Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (ekáer) - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000