Hír archívum: 2015. április

Más hónap

Nem kielégítő a hajléktalanok egészségügyi ellátása - Ellenőrizhető szakmai-jogi minimumstandardokat javasol az ombudsman

2015.04.15.

Székely László ombudsman szerint mostanra kiépült és működőképes a budapesti hajléktalanellátó intézményhálózat, ugyanakkor kezdeményezte, hogy erősítsék az intézmények egészségügyi ellátó funkcióját és vizsgálják felül a nyilvántartási rendszert - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala.

Antitröszt-szabályozás - A Bizottság elmarasztalja a Google ár-összehasonlító alkalmazását - Vizsgálat az Android kapcsán

2015.04.15.

Az Európai Bizottság kifogásközlést küldött a Google-nak, amelyben azt állította, hogy a vállalat visszaélt az Európai Gazdasági Térségben (EGT) az általános internetes keresőszolgáltatások terén betöltött vezető pozíciójával, mivel az általános keresőoldalakon való listázás során módszeresen a saját ár-összehasonlító alkalmazását részesítette előnyben. A Bizottság előzetes álláspontja szerint ez a magatartás hátráltatja a piaci versenyt és sérti a fogyasztók érdekeit, ezért ellentétes az uniós antitrösztszabályokkal. A kifogásközlés küldésének ténye nem határozza meg eleve a vizsgálat végkimenetelét.

Bepillantás a főbíró dolgozószobájába - Nyílt Nap a Kúrián - Immár negyedig alkalommal

2015.04.15.

Az elmúlt évek sikereire tekintettel a Kúria idén negyedik alkalommal tárja ki kapuit a nagyközönség előtt. A „Budapest 100” rendezvény-sorozathoz csatlakozott Igazságügyi Palota, amely a Legfőbb Ügyészségnek, a Fővárosi Ítélőtáblának és Magyarország legfőbb bírói szervének, a Kúriának ad otthont, 2015. április 19-én, vasárnap 10:00 és 18:00 óra között fogadja a látogatókat.

Off-shore ellenes szabályok a közpénzek felhasználásával kapcsolatban - Multinacionális cégek a jogszabálycsomag csapdájában

2015.04.15.

A közpénzek felhasználásával kapcsolatos „off-shore ellenes” jogszabálycsomagot azzal a méltányolható céllal vezették be 2011-ben, hogy az ellenőrizhetetlen tulajdonosi hátterű off-shore cégek ne juthassanak hazai és uniós közpénz-forrásokhoz. A szabályozás azonban alaposan túllőtt a célon. Számos „ártatlan” külföldi tulajdonú cég is beleesik a szabályozás csapdájába, köztük többek között az amerikai tulajdonú multinacionális cégcsoportok magyar leányvállalatai, akik így állami támogatástól eshetnek el – hívja fel a figyelmet a Jalsovszky Ügyvédi Iroda.

Manipulált kilométerórák, félretájékoztatott vásárlók - Amire használtautó-vásárlásnál figyelni érdemes!

2015.04.15.

A Fogyasztóvédők Országos Egyesületéhez egyre gyakrabban érkeznek használt-autóval kapcsolatos kérdések, ezért összefoglaljuk, mit tehet a fogyasztó azért, hogy elkerülje a későbbi kellemetlen meglepetéseket. Manipulált kilométerórák, félretájékoztatás, a körültekintő eljárás teljes hiánya – többek közt ezekről árulkodnak az Egyesülethez érkező panaszok.

Új elnök a Direkt és Interaktív Marketing Szövetség élén - Freidler Gábor közel tíz évig volt az adatvédelmi biztos munkatársa

2015.04.15.

A szövetség tagozata Dr. Freidler Gábornak szavazott bizalmat, aki közel tíz évig volt az adatvédelmi biztos munkatársa, öt éven keresztül az Adatvédelmi Főosztály vezetője; az utóbbi években pedig ügyvédként tevékenykedik. A Direkt és Interaktív Marketing Szövetség Adatvédelmi tagozata két éve alakult, tagjai kizárólag ügyvédek és jogászok lehetnek, és az adatvédelmi kérdések legfontosabb szakmai fórumává vált.

Gyere-K-épbe - Országos Gyermekjogi Roadshow - Hasznos ismeretek gyermekvédelemben élőknek és nevelőknek

2015.04.15.

A hétvégén Szeged és Szigetszentmiklós adott otthont az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) „Gyere-K-épbe” elnevezésû gyermekjogi programsorozatának, amelyeken ezúttal közel 900 gyermekotthonban, nevelõszülõnél élõ fiatal és kísérõje vett részt. A Dél-Alföldi és Pest megyei régióban is számtalan érdekes program közül válogathattak az érintett gyermekek, így interaktív foglalkozásokon, csapatversenyeken és különbözõ feladatokon keresztül hallhattak gyermekjogi ismeretekrõl és kötelezettségekrõl, és betekintést nyerhettek a helyi társszervezetek – Rendõrség, ÁNTSZ, Mentõszolgálat – munkájába is. A roadshow szegedi helyszínére Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelõs államtitkár is ellátogatott.

A Quaestor-károsultak kárrendezéséről - Biztosító követeléskezelő alap létrehozásáról szóló törvényt fogadott el a parlament

2015.04.14.

Elfogadta az Országgyűlés kedden a Quaestor-károsultak kárrendezését biztosító követeléskezelő alap létrehozásáról szóló törvényt, amelynek értelmében az ügyfeleknek május 6. és június 5. között kell kérelmezniük a kártalanítást.

Általános dohányzási tilalom Ausztriában is - Az osztrák szabályozás az elektromos cigarettákat sem kíméli

2015.04.14.

Más európai országokhoz hasonlóan általános dohányzási tilalom lép életbe az osztrák vendéglátóipari egységekben is 2018 májusától egy törvénytervezet szerint, amelyet pénteken ismertetett az osztrák egészségügyi és a gazdasági miniszter.

Megerősített jogászképzés, túlképzés nélkül - Az igazságügyi tárca előterjesztést készít a fejlesztési lehetőségekről

2015.04.14.

Az igazságügyi miniszter szerint meg kell erősíteni a jogászképzés. Trócsányi László Szegeden, a jogi képzőhelyek vezetőinek részvételével rendezett Jogász Dékáni Kollégium ülésének szünetében tartott sajtóbeszélgetésen azt mondta: az ország versenyképessége szempontjából sem közömbös, hogy milyen jogászok dolgoznak hazánkban.

Szigorúbb energetikai követelmények az épületeknél - Uniós szabályok várnak átültetésre a magyar jogba

2015.04.14.

Szigorúbb energetikai követelményeknek kell majd megfelelniük az épületeknek, az energiafelhasználás mértékét folyamatosan csökkenteni kell az uniós szabályozás várható átültetését követően, 2020-ra pedig az épületeknek meg kell közelíteniük a nulla energiafelhasználást - tájékoztatta az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ).

Megjelent a versenytörvény kommentárja - Egy hiánypótló kiadvány jogászoknak és laikus jogkeresőknek

2015.04.14.

A versenyjog az elmúlt 25 évben komplex jogterületté fejlődött Magyarországon, ami megkerülhetetlenné tette az aktuális törvényi szabályozás gyakorlati megvalósulását bemutató és elemző, átfogó kommentár megírását és kiadását. A Kommentár a tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. törvényhez című kötet bemutatójának résztvevőit dr. Darák Péter, a Kúria, és dr. Juhász Miklós, a GVH elnöke köszöntötte.

Bírósági közvetítés - Beszélgetés Turcsánné Molnár Katalinnal, az OBH Bírósági Közvetítés Munkacsoport elnökével

2015.04.14.

Alternatív konfliktuskezelés, plusz költség nélkül, a perek időtartamának töredéke alatt. - Egy eredményesen működő, új nemperes eljárás született a magyar bírósági rendszeren belül - Beszélgetés Turcsánné Molnár Katalinnal, az OBH Bírósági Közvetítés Munkacsoport elnökével

A vállalkozások 97%-a készíthet a jövőben egyszerűsített éves beszámolót - Módosul a számviteli törvény - A tervezetről

2015.04.13.

A számviteli törvény és a kapcsolódó törvények módosításáról szóló törvénytervezet lehetővé teszi, hogy a magyar vállalkozások mintegy 97 százaléka a jövőben egyszerűsített éves beszámolót készíthessen - a tervezet hétfőn, a kormány honlapján jelent meg.

Megtévesztő tájékoztatás, a törvényes fogyasztói jogok korlátozása - Tisztességtelenül járt el a Telenor - A FEOSZ hatósági bejelentést tett

2015.04.13.

Megtéveszti a fogyasztókat és egyben csorbítja törvényes jogaikat a Telenor Magyarország Zrt. az internetes honlapján megtalálható tájékoztatásával. A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége több bejelentést is kapott, amelyekből látszik, hogy a vállalkozás korlátozza rossz készülékeknél a 3 munkanapos cserelehetőséget, megnehezíti a termékszavatossági igények érvényesítését és további félreérthető információt közöl. A Szövetség hatósági bejelentéssel él a fogyasztók érdekében tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat gyanúja miatt.

Magasak az MNB által megállapított eljárási díjak? - A kiszámítás szabályait az illetéktörvény szabja meg

2015.04.13.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a jegybanktörvény alapján előírhatja igazgatási szolgáltatási díj megfizetését a hatáskörébe tartozó, kérelemre indult eljárásokban, a díjak kiszámításának szabályait pedig az illetéktörvény szabja meg - közölte az MNB.

Munkahelyi egészség és biztonság, fokozott ellenőrzések - Országos munkavédelmi és munkaügyi roadshow indult

2015.04.13.

Országos munkavédelmi és munkaügyi roadshow-t indított a Nemzetgazdasági Minisztérium, június 19-éig 39 helyszínre látogatnak el a Társadalmi Megújulás Operatív Program (Támop) munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése elnevezésű kiemelt projekt keretében.

Ismét sorozhatóak lesznek a 18 évesek Csehországban - A nők is - Elfogadta a védelmi törvény módosítását a cseh kormány

2015.04.13.

Elfogadta a védelmi törvény módosítását a cseh kormány - amennyiben a jogszabályra a parlament is rábólint, a cseh hadsereg várhatóan már a jövő évben újra bevezeti a 18 évesek sorozását.

Korlátozott készpénzkifizetés - Májustól a magánszemélyekre is kiterjesztik a korlátozást Romániában

2015.04.13.

Májustól a magánszemélyek készpénzkifizetéseinél is korlátozást vezetnek be Romániában - közölte a román sajtó.

Mivel számoljon a kutyatartó? - Közigazgatási eljárások, polgári jogviták, szabálysértési és büntetőjogi felelősség

2015.04.10.

Mikor magunkhoz vesszük kedvencünket, nem is gondoljuk, mennyi szabályra kell figyelemmel lenni gondozása során. - Mire számíthat az ebtartó? - Közigazgatási eljárások, polgári jogviták, szabálysértési és büntetőjogi felelősség

Erősített hírközlési fogyasztóvédelem - Az NMHH új rendelete mintegy 20 millió előfizetői szerződést érint

2015.04.10.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szakmai és társadalmi egyeztetést követően megújította a hírközlési fogyasztóvédelem szabályait, a hatóság erről szóló rendeletét március 30-án hirdették ki. A szabályozás augusztus 1-jén, több lépcsőben lép életbe - jelentette be Karas Monika, a hatóság elnöke sajtótájékoztatón Budapesten.

Az igazságszolgáltatás stratégiai fejlődésének problematikája - Tehetséges jogász fiatalok - OBH különdíjazottak a XXXII. OTDK-n

2015.04.10.

A XXXII. Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) Állam- és Jogtudományi Szekciójának a Nemzeti Közszolgálati Egyetem adott otthont. A díjakat az OBH Magyar Igazságügyi Akadémia igazgatója, dr. Nagy Anita adta át.

Helyi adók - Közteherviselés a településeken - Szabályozás és adóelkerülés - Konferencia az ombudsmani hivatalban

2015.04.10.

A 3178 települési önkormányzat közül összesen 3135 helyhatóságnál van valamilyen helyi adó, a leggyakrabban megállapított helyi adónem a magánszemélyek kommunális adója és a helyi iparűzési adó - erről Belányi Márta, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára beszélt a témában rendezett, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalában tartott konferencián, Budapesten.

Feketelistán a kulturálatlan, szabályszegő turisták - A kínai turisztikai szervezetek országos adatbázist hoztak létre

2015.04.10.

A kínai országos és helyi turisztikai szervezetek úgy döntöttek, hogy feketelistára teszik a szabályszegő, kulturálatlanul viselkedő turistákat, róluk országos adatbázist hoznak létre - számolt be a China Daily című angol nyelvű napilap.

Növekedett a dohánytermékek jövedéki adója áprilistól - A kiskereskedelmi eladási árra vetítve viszont csökkent az adó aránya

2015.04.10.

A jövedéki törvény múlt év végi módosítása nyomán a cigaretta jövedéki adója áprilistól - ezer darabonként - 12 500 forintról, 15 700 forintra emelkedett, de ezer darabonként az adónak el kell érnie legalább a 28 ezer forintot, a korábbi 24 920 forint minimális adó helyett.

Félmilliárdos csalás Széchenyi Kártyával - Vádemelés 43 gyanúsított ellen - Könyvvizsgáló is érintett

2015.04.10.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) arra kérte a Magyar Könyvvizsgáló Kamarát, hogy indítson fegyelmi eljárást, és szabjon ki visszatartó erejű szankciót, amennyiben van olyan könyvvizsgáló, aki a Széchenyi Kártya-programot érintő félmilliárd forintos csalás gyanúsítottjai között szerepel - közölte a szaktárca szerdán.

Új uniós szőlőtelepítési szabályok lépnek hatályba 2016-tól - Az új rendszer rugalmassabbá teszi az uniós ágazatot

2015.04.10.

A szőlőtermelő területek kiterjesztéséről és új szőlőtelepítési engedélyezési rendszer bevezetéséről fogadott el rendeletet az Európai Bizottság - tájékoztatott a bizottság.

Lövöldözés egy milánói bíróságon - A tárgyalást vezető bíró, egy ügyvéd és egy tanú belehalt sérüléseibe

2015.04.09.

Elfogták azt a férfit, aki lövéseket adott le a milánói központi bíróság épületében csütörtökön, és megölt három embert, többeket pedig megsebesített - közölte Angelino Alfano olasz belügyminiszter.

Az abszolutórium kiadását nem lehet tanulmányi átlaghoz kötni - Ombudsman: A kormányrendelet és a gyakorlat sérti a jogbiztonságot

2015.04.09.

Az abszolutórium kiadását - a vizsgák sikeres elvégzésén túl - a felsőoktatási intézmények nem köthetik meghatározott tanulmányi átlaghoz az ombudsman álláspontja szerint.

Csökkent az adatvédelmi jogsértések száma 2014-ben - A NAIH tavaly 78 millió forintnyi bírságot szabott ki

2015.04.09.

Mind az adatvédelmi, mind az információszabadságot érintő ügyekben csökkent a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) által megállapított jogsértések száma - mondta Péterfalvi Attila, a hatóság elnöke a szervezet elmúlt évi tevékenységét bemutató sajtótájékoztatón, Budapesten.

Biztonságosabb közutak - Statisztikák, célkitűzések és intézkedések az Európai Unióban

2015.04.09.

Miután az európai utakon bekövetkezett halálesetek száma két éven keresztül következetesen csökkent, a 2014-ben közúti balesetben elhunytak számáról szóló első jelentések csalódást keltenek. A ma nyilvánosságra hozott számadatok szerint a közúti balesetek halálos áldozatainak száma 2013-hoz képest mintegy 1%-kal csökkent, miután 2012-ben és 2013-ban 8%-os csökkenés következett be. A számok azt mutatják, hogy 2014-ben a 28 uniós tagállamban összesen 25 700-an hunytak el közúti baleset következtében. Ez 5 700-zal kevesebb a 2010-es számadatnál, ugyanakkor elmarad a megcélzott csökkenéstől.

Az szja-bevallások 10 százaléka hibás - A legjellemzőbb hibákról - NAV összefoglaló

2015.04.09.

Mintegy 800 ezer adózó nyújtotta be személyi jövedelemadó bevallását március végéig, emellett több mint 375 ezren kérték a NAV közreműködését annak elkészítésében; a beérkezett bevallások nagy részét már feldolgozták, a fennmaradó mintegy 10 százalék javításra szorul - tájékoztatott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Jogtalanul felvett fogyatékossági támogatások - Két orvost és további 49 embert vádolnak a Szegedi Járásbíróságon indult perben

2015.04.09.

Megkezdődött a Szegedi Járásbíróságon szerdán az a per, amelyben mintegy félszáz embert vádolnak azzal, hogy fejenként 1 millió és 2,5 millió forint közötti fogyatékossági támogatást vett fel jogosulatlanul, valótlan tartalmú orvosi igazolás alapján.

Az igazságszolgáltatásnak kiadott törvényhozók - A román parlament a megkönnyítette a szenátorok és képviselők őrizetbe vételét

2015.04.09.

Megkönnyítette a román parlament a két ház keddi együttes ülésén a törvényhozók őrizetbe vételét a szenátorok és képviselők jogállásának módosításával: egy ilyen határozat elfogadásához az eddigi minősített többség helyett egyszerű többség is elegendő lesz.

Megemelt bírságokkal a lesifotósok ellen - Így védik George Clooney amerikai színészt a kiváncsiskodóktól az olasz hatóságok

2015.04.09.

Akár 500 eurós bírságot is kiszabhatnak arra, aki túl közel merészkedik George Clooney amerikai színész villájához az észak-olaszországi Comói-tó partján levő Laglio városában.

Vitarendezés a fair elszámolásért

2015.04.09.

Az elszámolási törvény könnyebb megértését és a pénzügyi viták elkerülését segítik majd az ország több településén felállított mozgó tájékoztatási pontok. Bár a panaszok kezelése nem lesz feladatuk, de mediátorokat ajánlanak a jogviták rendezésére.

Erőszak jogász gólyatáborban - Bíróság előtt a szexuális bűncselekmény elkövetésével vádolt férfi

2015.04.08.

A nyilvánosság kizárásával megkezdődött szerdán az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) fonyódligeti gólyatáborában múlt év augusztusában történt bűncselekménnyel, szexuális erőszakkal vádolt 39 éves budapesti férfi tárgyalása a Fonyódi Járásbíróságon.

67 helyett 24 - Áprilistól drasztikusan csökken a bíróságok száma Horvátországban

2015.04.08.

A bíróságok és ügyészségek székhelyéről és területi illetékességéről szóló törvény áprilisban hatályba lépett módosítása szerint csökken a bíróságok és az ügyészségek száma Horvátországban.

Családi csődvédelem - Akár 50 százalékkal is csökkenhet az adósság - A törvénytervezetről - Beszélgetés Rétvári Bence államtitkárral

2015.04.08.

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) családi csődvédelemről szóló javaslata szerint akár 50 százalékkal is csökkenhet az adóssága annak, aki részt vesz a konstrukcióban, amely önkéntes alapon működne, ugyanakkor a kirendelt csődbiztosok megtilthatnák például a nagyobb kiadásokat és elrendelhetnék az autó vagy a nyaraló eladását - derül ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkárával készített interjúból, amely kedden jelent meg a Figyelő Online portálon.

Csökken az élelmiszerek áfája Romániában - Adócsökkentő intézkedéseket jelentett be a bukaresti kormány

2015.04.08.

Júniustól 9 százalékra csökkentik Romániában minden élelmiszer és alkoholmentes ital áfáját - jelentette be kedden a bukaresti kormány ülésén Victor Ponta miniszterelnök.

Földes Gyula az Alkotmányvédelmi Hivatal élén - Átmeneti megoldás a felmentett főigazgató pótlására

2015.04.08.

Átmenetileg Földes Gyulát az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgató-helyettesét bízták meg a szervezet irányításával.

Fejlesztett vasúti pályhálózat, Vasúti Állandó Választottbíróság - Az új vasúti törvény tervezete uniós irányelvhez igazodik

2015.04.08.

A vasúti pályahálózat fejlesztési stratégiája az országos jelentőségű vasútvonalakra terjed ki, a települési önkormányzatok városi, elővárosi és helyi vasúti társaságokat alapíthatnak - egyebek mellett ezt tartalmazza az új vasúti törvény tervezete, amely a kormány honlapján jelent meg.

Vasárnapi zárva tartás - Továbbra is napirenden - LIGA: Népszavazás és Alkotmánybírósági döntés várható

2015.04.08.

Az országgyűlés 2014. december 16. napján 119 igen, 40 nem, valamint 25 tartózkodó szavazattal elfogadta a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvényt, mely 2015. március 15. napján lépett hatályba. A Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája (LIGA Szakszervezetek) és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) most megállapodást kötöttek a célból, hogy elérjék a törvény hatályon kívül helyezését.

Túl sovány modelleket alkalmazni tilos! - Megalkották a szélsőséges soványságra buzdítás szabálysértését Fanciaországban

2015.04.08.

Elfogadta pénteken a francia nemzetgyűlés azt a javaslatot, amely az anorexia elleni küzdelem érdekében megtiltja a túlságosan vékony modellek alkalmazását.

Hűtlen kezelés gyanújában a Végrehajtói Kamara - Nyomozást rendelt el az ügyészség - Trócsányi: Erősödik a közhatalmi kontroll

2015.04.08.

Nyomozást rendelt el a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamaránál (MBVK) történtek miatt pénteken a Budapesti Nyomozó Ügyészség - tájékoztatta a Fővárosi Főügyészség szóvivője.

Új államtitkár az Igazságügyi Minisztériumban - Vízkelety Mariann váltotta Patyi Gergelyt

2015.04.07.

Vízkelety Mariann lett az Igazságügyi Minisztérium új államtitkára. A Magyar Közlöny csütörtöki számában megjelent határozat szerint a miniszterelnök javaslatára Áder János köztársasági elnök április 1-jei hatállyal nevezte ki az új államtitkárt.

Félmilliárdos csalás Széchenyi Kártyával - A nyomozás 43 gyanúsított elleni vádemeléssel zárult

2015.04.07.

Egy képzett szakemberekből álló bűnszervezet mintegy félmilliárd forintot csalt a kis- és középvállalkozásoknak állami garanciával és kamattámogatással nyújtható Széchenyi Kártya programmal; a nyomozás 43 gyanúsított elleni vádemeléssel zárult - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal kedden.

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000