Hír archívum: 2015. április

Más hónap

Húsvéti ellenőrzések a közutakon - Több mint száz jogosítványt vettek el ittas vezetés miatt

2015.04.07.

Több mint száz jogosítványt vettek el a rendőrök ittas vezetés miatt a húsvéti ellenőrzéseken, csütörtöktől hétfőig - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata.

Módosuló agrártámogatások - Hatályban az új szabályokat rögzítő törvény

2015.04.07.

Egyes agrártámogatásoknál a beadott dokumentumok hiányosságait csak egyszer lehet pótolni, ettől többszöri hiánypótlást a miniszter sem engedélyezhet rendeletben - egyebek mellett ezt tartalmazza, az az agrártámogatásokat módosító törvény, amelyet hétfőtől kell alkalmazni.

Emberi jogok és demokratikus elvek Kubában - Először tartottak amerikai-kubai egyeztetést

2015.04.07.

Első ízben tartottak amerikai-kubai hivatalos egyeztetést kedden Washingtonban az emberi jogok témakörében azt követően, hogy Barack Obama amerikai és Raúl Castro kubai elnök december 17-én bejelentette: a két ország a diplomáciai kapcsolatok helyreállítására törekszik.

Ingóságok értékesítése az interneten - Az adóhatóság adókötelezettség keletkezésére figyelmeztet!

2015.04.07.

Egyre népszerűbb az interneten keresztül bonyolított használtcikk-kereskedelem, mind többen adnak-vesznek ingóságokat - például használt gyerekruhákat, elektronikai eszközöket, háztartási kisgépeket - a világhálón, ennek azonban adóvonzata is lehet - hívja fel a figyelmet az adóhivatal.

Megszünt a tejkvótarendszer az Európai Unióban - A strukturális többlet kezelésére szánt eszközt március 30-al számolták fel

2015.04.07.

Az Európai Unió tejkvótarendszere 2015. március 31-ével véget ért. A kvótarendszert, amely egyike volt a strukturális többlet kezelésére szánt eszközöknek, 1984-ben vezették be, amikor az EU termelése lényegesen meghaladta a keresletet.

Laikus elem az igazságszolgáltatásban - A bírósági ülnökök választásáról

2015.04.07.

Magyarország köztársasági elnöke az Országos Bírósági Hivatal elnökének előterjesztésére az ez évi ülnökválasztást 2015. március 7. napja és 2015. április 30. napja közé eső időtartamra tűzte ki.

Márciusi Ab-mustra – Két döntés a devizahitelekről

2015.04.07.

Devizaalapú kölcsönszerződés, anonimizált másolat, rezsicsökkentéses számlakép, helyi népszavazás, fajtatiszta ebek tenyésztése, szolgálati járandóság – többek közt ezekben a témákban döntött márciusban az Alkotmánybíróság, amely négy év után elnökhelyettest is választott.

Nemzetközi kitekintés kell a jog oktatásához és alkalmazásához - Megnyitották a XXXII. OTDK Állam- és Jogtudományi Szekcióját

2015.04.02.

Nemzetközi kitekintéssel és a külföldi jogot is elemezve végezhető a leghasznosabban és legeredményesebben a jogi oktatás, a jogtudomány és a jogalkalmazás - hangsúlyozta az Igazságügyi Minisztérium európai uniós és nemzetközi igazságügyi együttműködésért felelős államtitkára egy budapesti felsőoktatási rendezvényen.

Utólagosan nem vizsgálható felül a fogyasztói hitel felhasználása - MNB állásfoglalás az elszámolásokkal kapcsolatban

2015.04.02.

A jegybank egyértelmű álláspontja az, hogy ha valaki fogyasztói hitelt vett fel, akkor a törvény alapján vonatkozik rá az elszámolás, a pénzügyi intézmény utólagosan nem vizsgálhatja felül azt, hogy milyen célra használta fel az adott fogyasztó a hitelt - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedden az MTI érdeklődésére. Hozzáteszik, hogy a jegybank már jelezte ezzel kapcsolatos elvárásait a Lombard Pénzügyi és Lízing Zrt. felé.

Új pertípus a képmáshoz fűződő jogok védelmében - A polgári perrendtartás április 2-dikától hatályos rendelkezéseiről

2015.04.02.

Új, a sajtó-helyreigazítási perhez hasonló eljárás vonatkozik a fotókra és hangfelvételekre egy április 2-dikán hatályba lépő törvénymódosítás szerint.

Nőtt a halálos ítéletek, csökkent a kivégzések száma tavaly - Az Amnesty International éves világjelentéséből

2015.04.02.

Ugrásszerűen nőtt tavaly a világszerte újonnan kihirdetett halálos ítéletek száma, kevesebb kivégzést hajtottak ugyanakkor végre, mint egy évvel korábban - áll az Amnesty International (AI) által e büntetési formáról összeállított, Londonban kiadott éves világjelentésben.

Tárgyalások az Európai Bíróságon - Magyar gyakornok az uniós döntéshozatalban - Beszélgetés Kollár Emesével

2015.04.02.

Az Országos Bírósági Hivatal 2014. júliusában második alkalommal hirdetett meg öt hónapos gyakornoki pozíciót az Európai Unió Bíróságára bírák és bírósági titkárok számára. A pályázatot Kollár Emese nyerte el, aki jelenleg a Pesti Központi Kerületi Bíróság titkára. A fiatal jogász az Európai Unió Bíróságán végzett feladatairól,illetve tapasztalatairól mesélt.

Hatalmas pénzekkel külföldre menekülő korrupt hivatalnokok - Peking újabb eszközöket vet be a szökevények kézre kerítésére

2015.04.02.

Országos számítógépes hálózattal, a bűnüldöző szervek és a pénzintézetek együttműködésével igyekeznek Kínában elejét venni annak, hogy korrupt hivatalnokok hatalmas összegekkel továbbra is külföldre szökjenek. Eközben újabb kampányt indítottak a már határon túl élő szökevények visszahozatalára - számolt be a China Daily című lap összeállításában.

Határon átnyúló e-kereskedelem - Uniós versenypolitikai vizsgálat indul az akadályok megszüntetésére

2015.04.02.

Európában egyre több áru és szolgáltatás kereskedelmét bonyolítják az interneten. Ugyanakkor az Unión belüli, határon átnyúló online értékesítés csak lassan növekszik. Ez részben a nyelvi akadályoknak, a fogyasztói preferenciáknak, illetve az egyes tagállamok jogszabályai közötti különbségeknek tudható be. Emellett arra utaló jelek is megfigyelhetők, hogy bizonyos vállalkozások lépéseket tesznek a határon átnyúló e-kereskedelem korlátozására.

Zugírász ügyvéd Zalaegerszegen - Korábbi büntetései ellenére is folytatta tevékenységét a 60 éves jogász

2015.04.02.

A jelenleg is jogerős szabadságvesztését töltő 60 éves férfi 2006. júniusáig ügyvédként praktizált, amikor a Zala Megyei Területi Ügyvédi kamara törölte az ügyvédi névjegyzékből. Kamarai tagságának megszűnését követően sem hagyott fel az ügyvédi tevékenység végzésével, azt ellenérték fejében jogosulatlanul egyes ügyfeleivel fiktív munkaszerződést kötve jogtanácsosként, illetve alkalmazottként végezte.

Júliustól bővül a szocpol-jogosultak köre - Használtlakás vásárlásához és bővítéshez is jár majd a támogatás

2015.04.01.

A legfeljebb 350 ezer forintos négyzetméterárú, legalább komfortos használt lakás vásárlásához, továbbá a meglévő használt lakás bővítéséhez is jár július 1-jétől a családok otthonteremtési kedvezménye (korábbi nevén szocpol támogatás) - az erről szóló kormányrendelet a keddi Magyar Közlönyben jelent meg.

Harmonizált törvény az energiahatékonyságról - 2012-es uniós irányelvet ültet át a magyar jogrendszerbe

2015.04.01.

A kormány honlapján szerdán megjelent az energiahatékonyságról szóló törvény tervezete, amely a 2012-ben született uniós irányelvet ülteti át a magyar jogrendszerbe.

Közszolgák vád alatt - Módosult a jogállási törvény - Tájékoztatni kell a munkáltatót

2015.04.01.

Minimális módosításokkal fogadta el az Országgyűlés az államfő által a Háznak megfontolásra visszaküldött jogállási törvénymódosításokat. Így várhatóan áprilisban életbe lép például az a passzus, amely szerint a közszféra azon dolgozóinak, akiket köztörvényes bűncselekmény miatt büntetőeljárás alá vontak, tájékoztatniuk kell munkáltatójukat a meggyanúsításukról.

Felszámolták Kína eddigi legnagyobb online szerencsejáték-hálózatát - Példanélkül - 14,7 milliárd forintnak megfelelő összeget zároltak

2015.04.01.

Online szerencsejáték-szervezők százaira csapott le a rendőrség Dél-Kínában, a hálózatban érintettek bankaszámláin 330 millió jüant, vagyis 14,7 milliárd forintnak megfelelő összeget zároltattak - számolt be a kínai média. Méretét tekintve ez volt a Kínai Népköztársaság eddigi legnagyobb ilyen jellegű szervezett bűncselekménye.

Új bírákat neveztek ki az Európai Unió Bíróságába - Juhász Endre megbízatását meghosszabbították

2015.04.01.

Nyolc bírót és három főtanácsnokot neveztek ki szerdán a delegáló EU-tagállambeli kormányképviselők a luxembourgi székhelyű Európai Bíróság tagjává, ez év október 7-i hatállyal. A hat évvel meghosszabbított mandátumú bírák közt van a magyar bíró, Juhász Endre is.

Orvosi rendelőkben fizetendő illetékek szűnnek meg Szlovákiában - Hatályban az egészségügyi ellátásról szóló törvény

2015.04.01.

Az egészségügyi ellátásról szóló törvény szerdán érvénybe lépett módosítása szerint áprilistól megszűnik az orvosi rendelőkben fizetendő illetékek nagy része Szlovákiában.

A nagy fuvarozók egyszerűbben jutnak ekáer-számhoz áprilistól - Mindössze három adat szükséges az igényléshez

2015.04.01.

Egyszerűbben jutnak ekáer-számhoz áprilistól a legalább 50 milliárd forintos árbevételű fuvarozók, valamint az egyetemes postai szolgáltatók: mindössze három adat megadásával igényelhetik ezt az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszerben (ekáer).

A szülőnek a gyermeke mellett a helye - a kórházban is! - A szülői jelenlétért a kórházakban - TASZ felmérés és kampány

2015.04.01.

A Társaság A Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet egy, Magyarországon soha korábban még nem végzett felméréssel keres meg szülészetet, illetve gyermekosztályt működtető egészségügyi intézményeket; összesen hatvanötöt. A „Gyerekkel vagyok” című kezdeményezés célja, hogy a közérdekű adatigénylések eredményeit összegezve először teljes képet kapjunk a kórházban születő, illetve ott gyógyuló gyerekek és szüleik helyzetéről, majd egy országos kampány és egyeztetés-sorozat során szorgalmazza a szervezet a hazai jó gyakorlatok minél szélesebb körben történő átvételét.

A Matuska-per - Egy híres ügy a magyar jogtörténetből

2015.04.01.

Matuska Szilveszter, "a biatorbágyi rém" ügyét két ország öt bírósága tárgyalta. Ausztriában hat évet kapott, Magyarországon halálbüntetést, amit osztrák nyomásra életfogytiglanra változtattak. Matuska peréről Márai Sándor, Kosztolányi Dezső és Karinthy Frigyes is tudósított. Hát persze, hogy halhatatlan lett.

Európai polgárok az Unió jogalkotásában - A Bizottság jelentése az európai polgári kezdeményezésről

2015.04.01.

Az elmúlt három év során mintegy hatmillió európai csatlakozott európai polgári kezdeményezésekhez, hangot adva annak, hogy mely fontos ügyekre kívánja közvetlenül felhívni az európai döntéshozók figyelmét. A Bizottság most jelentést tesz közzé arról, hogy 2012. április 1-jei hatálybalépése óta hogyan alkalmazták ezt az új eszközt.

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000