Hír archívum: 2015. május

Más hónap

E-kártya - Univerzális elektronikus igazolvány - A kormány döntött a bevezetéssel kapcsolatos feladatokról

2015.05.28.

A nemzetgazdasági miniszternek, a belügyminiszternek és a Miniszterelnökséget vezető miniszternek adott feladatot a kormány a személyi igazolvány, a lakcímkártya, az adókártya, a tb-kártya és az útlevél szerepét fokozatosan átvevő e-kártya megvalósításával kapcsolatban a Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent határozat értelmében.

Új nemzetközi magánjogi kódex készül - A Kodifikációs Bizottság elnöke Vékás Lajos akadémikus

2015.05.28.

Új nemzetközi magánjogi kódex megalkotásáról döntött a kormány, a törvény koncepcióját ez év novemberre, a normaszöveg tervezetét jövő novemberre kell megalkotnia az Igazságügyi Minisztériumnak - olvasható a Magyar Közlöny szerdai számában.

Új intézményfajták, szakgimnáziumok, új típusú szakközépiskolák - Szeptember 1-jével módosul a köznevelési törvény

2015.05.28.

Új intézményfajtákat, szakgimnáziumokat és új típusú szakközépiskolákat vezetnek be 2016. szeptember 1-jétől a köznevelési törvény szerdán elfogadott módosításával.

Nemkívánatos külföldi szervezetek - Az orosz alkotmányos rend védelmében - Putyin aláírta a betiltást szabályozó törvényt

2015.05.28.

Az orosz államfő jogvédők kifogásai ellenére aláírta a nemkívánatos külföldi és nemzetközi szervezetek betiltását szabályozó törvényt - közölte az Eho Moszkvi orosz rádió.

Elfogadható a devizahitelek forintosításának törvényi megoldása - Ombudsman: Szükséges a csődvédelem mielőbbi bevezetése

2015.05.28.

Az alapvető jogok biztosa szerint a devizahitelek forintosítására választott törvényi megoldás alkotmányossági szempontból elfogadható - tájékoztatott a biztos hivatala.

Előrelépés az európai migrációs stratégia terén? - Alapjogokért: A Bizottság javaslata továbbnöveli Magyarország menekültterheit

2015.05.28.

Két héttel az (európai migrációs stratégia|http://www.jogiforum.hu/hirek/33783) előterjesztése után a Bizottság a tegnapi napon elfogadja a migráció hatékonyabb kezelésére irányuló átfogó megközelítésről szóló első javaslatokat. Az Alapjogokért Központ legfrissebb jelentésében megállapította: az Európai Bizottság legutóbbi menekültügyi javaslata alapján tovább nőne Magyarország terhe.

A közszféra korrupciós kockázatai - Az ÁSZ integritásfelmérése

2015.05.28.

Ötödik alkalommal folytatja le a közszféra korrupciós kockázatait feltérképező integritásfelmérését az Állami Számvevőszék (ÁSZ) - tájékoztatott a szervezet projektvezetője csütörtökön.

Tipikus fogyasztói tévhitek - Tisztázott jogosultságok - Milyen jogok illetik meg a vásárlókat adott helyzetekben?

2015.05.28.

A Teszt és Piac Fogyasztóvédelmi Egyesület (Teszt és Piac) csokorba gyűjtött néhány olyan, a fogyasztók mindennapi életére hatással lévő szabályt, amely a tapasztalatok szerint valamiért tévesen rögzült a köztudatban, így számos fogyasztó téves vagy hiányos ismeretekkel rendelkezik arról, hogy az adott helyzetben milyen jogok illetik meg.

Öregségi nyugdíj-kérdések - Minden, amit tudni érdemes

2015.05.28.

Mikor mehet nyugdíjba? Milyen típusai vannak az öregségi nyugdíjnak? Lehet-e nyugdíj mellett munkát vállalni? Mi számít bele a szolgálati időbe? Hogyan igényelhető a nyugdíj? Kinek járhat „méltányossági” nyugellátás? - Válaszok egy gyakorló jogász tollából

41 milliós kárt okozott ügyfeleinek egy budapesti ügyvéd - Sikkasztás és ügyvédi visszaélés bűntette miatt vádat emeltek ellene

2015.05.28.

A Budapesti Nyomozó Ügyészség jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntette, valamint ügyvédi visszaélés bűntette miatt vádat emelt egy volt budapesti ügyvéddel szemben, aki a vád szerint 2010-2011. évben ügyvédi kötelezettségét megszegve két külföldi ügyfelének összesen csaknem 41 millió forint kárt okozott.

Érdemi adófizetés és szakmai feltételek hiányában működik az Uber - Az összes sofőr fennakadt a rostán a NAV ellenőrzések során

2015.05.27.

Lezárult az Uber taxis cég sofőrjeit érintő első ellenőrzési sorozat a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV), és az összes vizsgált Uber-sofőr fennakadt a rostán - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Reklámadó könnyítésekkel - Parlament előtt a kapcsolódó törvények módosítása

2015.05.27.

A kormány benyújtotta a parlamentnek a reklámadóhoz kapcsolódó törvények módosításáról szóló javaslatát. A javaslat szerint a 100 millió forintot meg nem haladó adóalaprész után továbbra is nulla százalék marad a reklámadó mértéke, az adóalap 100 millió forintot meghaladó része után pedig 5,3 százalék lesz valamennyi adóalany esetén.

Kiterjesztett ingyenes bölcsődei és óvodai étkeztetés - Szeptember 1-el bővül a jogosultak köre

2015.05.27.

Kiterjesztette a parlament az ingyenes bölcsődei és óvodai étkeztetést szerdán. Szeptember 1-jétől ingyenes gyermekétkeztetésre jogosultak a három vagy több gyermekes családok, a tartósan beteg vagy fogyatékos gyermekek és testvéreik, valamint azok a családok, ahol az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg a nettó minimálbér 130 százalékát, jelenleg 89 ezer 408 forintot. A tehetősebb, háromnál kevesebb egészséges gyermeket nevelő szülőknek továbbra is kell térítési díjat fizetni az étkezésért.

Átalakulnak a szakképző iskolák, a második képesítés ingyenes lesz - Módosulnak a szakképzés és felnőttképzés tárgyú törvények

2015.05.27.

Átalakulnak a 2016/17-es tanévtől a szakképző iskolák: a szakközépiskolák szakgimnáziumok, a szakiskolák pedig szakközépiskolák lesznek. Ingyenessé válik a második szakképesítés megszerzése. A többi között ezt tartalmazza az Országgyűlés által szerdán elfogadott, a szakképzésről, a felnőttképzésről és az azokkal összefüggő tárgyú törvények módosításáról szóló javaslat.

Vádlott kihallgatása tanúként - A helyes nyomozási gyakorlat érdekében az ügyészség iránymutatást ad ki

2015.05.27.

A Legfőbb Ügyészség eseti vizsgálatának megállapítása szerint a vádlottak 18%-át hallgatták ki a nyomozó hatóságok a nyomozás során előzőleg tanúként. Az ilyen tanúkihallgatások többsége ugyanakkor nem volt törvénysértő, mivel a nyomozás ezen időszakában még nem volt adat arra, hogy a tanú bűncselekményt követett el. A helyes nyomozási gyakorlat érdekében az ügyészség iránymutatást ad ki.

Kiút az adósságcsapdából jóhiszemű eladósodott magánszemélyeknek - A magáncsőd bevezetéséről hozott törvényt a román parlament

2015.05.27.

A magáncsőd intézményét bevezető és szabályozó törvényt szavazott meg nagy többséggel a román képviselőház.

Már csak pár nap maradt a transzferár nyilvántartás elkészítésére! - Hiányosságok esetén milliós büntetésekkel lehet számolni

2015.05.27.

A kapcsolt vállalkozások számára május 31. a transzferár nyilvántartás elkészítésének határideje. Habár hiányosságok esetén milliós büntetésekkel lehet számolni, az érintett cégek negyede mégis sokszor késve készül el vele, és sokan a folyamatosan változó jogszabályokkal sincsenek tisztában.

Legális gyógyszerértékesítés, biztonságos online patikák - Júliustól egységes logó segíti a beazonosíthatóságot

2015.05.27.

Idén júliustól egy logó segítségével lehet majd beazonosítani a biztonságosan működő online gyógyszertárakat az unió tagállamaiban, így Magyarországon is - hangzott el egy gyógyszerhamisításról szóló budapesti sajtótájékoztatón.

Minden korábbinál szigorúbb szabályok a dohányzás ellenében - Kínában betiltanák a cigarettareklámokat

2015.05.27.

A dohánytermékek adójának megemelésével, az Egészségügyi Világszervezetet segítségül hívva és minden korábbinál szigorúbb szabályok bevezetésével próbálják meg visszaszorítani a dohányzást Kínában, ahol a lakosság csaknem egyharmada cigarettázik.

Minőségi jogalkotási program az Európai Unióban - Az átláthatóság és az ellenőrzés fokozása a jogalkotás javításáért

2015.05.27.

Május 19-én az Európai Bizottság elfogadta a minőségi jogalkotási programot. Az uniós jogalkotás teljes folyamatát lefedő, átfogó reformcsomag fokozza az uniós döntéshozatali eljárás nyitottságát és átláthatóságát, a jogszabálytervezetekhez és módosításokhoz kapcsolódó hatásvizsgálatokat tökéletesítve javítja az új jogszabályok minőségét, és előmozdítja a hatályos uniós jogszabályok folyamatos és következetes felülvizsgálatát annak érdekében, hogy az uniós szakpolitikai célkitűzések a leghatékonyabban és legeredményesebben valósulhassanak meg.

Módosul az államháztartási, a stabilitási és a társasági adó törvény - A költségvetést megalapozó jogszabálycsomagról

2015.05.26.

Az államháztartási és a stabilitási törvényen túl számos jogszabályt változtat meg a jövő évi költségvetést megalapozó jogszabálycsomag, amelyet Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter nyújtott be a parlamentnek.

Az iskola nem utasíthatja el a körzetéhez tartozó gyerekeket - Ombudsman: Biztosítani kell a létszámnak megfelelő számú osztályt

2015.05.26.

Az ombudsman szerint a kötelező felvételt biztosító iskolának minden esetben fel kell vennie a felvételi körzetében élő gyereket, az iskola fenntartójának pedig biztosítania kell a létszámnak megfelelő számú osztály indítását - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala.

Több tízezer nemperes devizahiteles ügyre számítanak a bíróságok - A Fővárosi Törvényszék összbírói értekezletéről

2015.05.26.

Több tízezer nemperes devizahiteles ügyre számítanak a bíróságokon. Erről Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke beszélt a Fővárosi Törvényszék összbírói értekezletét megelőző sajtótájékoztatón kedden, Budapesten.

Halálbüntetés újratöltve

2015.05.26.

Napjainkban újabb halálbüntetés-vita söpör végig Európán. A magyar miniszterelnök még április végén vetette fel, hogy a kérdést napirenden kell tartani. Kijelentését heves indulatokkal fogadták Strasbourgban, noha nem először hozta szóba az ügyet, ráadásul két elődje korábban hasonló módon vélekedett a legsúlyosabb büntetési nemről.

Megjelent az első kétnyelvű angol jogi szaknyelvi kötet - A hiánypótló kiadvány bemutatója június 3-án lesz a PPKE Jogi Karán

2015.05.26.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jogi Karának Dísztermében 2015. június 3-án (szerdán) 17 órától kezdődően rendezik meg dr. Kovács Tímea „Angol jogi szaknyelv I. Contract law Szerződések joga” című kötetének bemutatóját, ahol kerekasztal-beszélgetés keretében a kötet lektorai és olvasói osztják meg tapasztalataikat a könyvről és a jogi szaknyelvről.

Példanélkül - Magyar elnök a nemzetközi ügyvédi irodai network élén

2015.05.26.

Az Interlegal nemzetközi jogi, ügyvédi irodai network 2015. május 16-án tartotta tisztújító közgyűlését Lisszabonban. A szervezet elnökévé két éves időtartamra a Kelemen, Mészáros, Sándor és Társai Ügyvédi Iroda (Budapest) ügyvédét, Boóc Ádámot választották. A network alelnöke João Paulo Menezes Falcão (Lisszabon), titkára Steffen Lorscheider (Dortmund) lett.

Több százezer forintért nem-értékesített üdülési jog - Félrevezetett fogyasztók, bosszúság, nem teljesített ígéretek

2015.05.26.

A Budapesti Békéltető Testülethez több olyan vállalkozással szemben nyújtottak be fogyasztók kérelmet, akik szóban azt az ígéretet kapták, hogy az üdülési jogukra találnak vevőt. Azonban a felek által aláírt megbízási szerződésben már az értékesítésről, a közvetítésről egy szó sem esett, a fogyasztók pedig el sem olvasták a szerződést.

Ami az enyém az a tiéd is – Vételi jog a társaság tagjai között - Több jogi korlát is nehezíti az opció kikötését - Amit az új Ptk. hozott

2015.05.26.

Társaságok tagjai között gyakori üzleti megoldás vételi jog (ún. opció) kikötése, amely számos üzleti érdeket képes támogatni. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda szerint, több jogi korlát nehezíti az ilyen jellegű opció kikötését, amelyre a feleknek figyelniük kell, ha az esetleges csapdahelyzeteket el akarják kerülni.

Jogsértők az Auchan összehasonlító reklámjai - A GVH 56 milliós bírsággal súlytotta a céget

2015.05.26.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jogsértőnek ítélte meg az Auchan Magyarország Kft. (Auchan) több, összehasonlításokat tartalmazó reklámját, mert azok nem tárgyilagosan tüntették fel az árkülönbségeket. Az áruházakban kihelyezett összehasonlításokkal az Auchan tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot is folytatott, mert megsértette a szakmai gondosság követelményét. A jogsértés elkövetéséért 56.000.000 forint bírságot szabott ki a GVH.

Megduplázott gyermeknevelési pótlék - A román parlament elfogadta a törvénymódosítást

2015.05.26.

A gyermeknevelési pótlék megduplázásáról döntött ülésén a román parlament; a törvénymódosítási javaslatot az ellenzék kezdeményezte.

Duplájára emelt kártérítési összegek az vörösiszap-ügyben - A Győri Ítélőtábla ítéletet hozott másodfokon

2015.05.22.

Öt károsult esetében egymilliótól hárommillió forintig terjedően a duplájára emelte a másodfokon eljáró Győri Ítélőtábla a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. által fizetendő nem vagyoni kár összegét. Két olyan károsultnak pedig, aki az iszapkatasztrófa következtében elvesztette otthonát, ötszázezer forint kártérítést ítéltek meg.

Biztonsági szempontból szigorúbb magyar üzemanyagszabályok - A Balázs-ügy az Európai Unió Bíróságának asztalán

2015.05.22.

Juliane Kokott főtanácsnok szerint az üzemanyag-irányelv nem akadályozza meg a tagállamokat abban, hogy biztonsági szempontokon alapuló olyan kiegészítő üzemanyag‑előírásokat állapítsanak meg, mint például a dízelüzemanyagok lobbanáspontjára vonatkozó határérték.

Végrehajtók jogi végzettséggel, határozott időre kinevezve - Nyáron megszűnhet a Bírósági Végrehajtói Kamara - A törvényjavaslatról

2015.05.22.

Nyáron megszűnhet a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara, a végrehajtóknak jogi végzettséget kell szerezniük, pályázat útján elnyerhető kinevezésük pedig határozott idejű, hét évre szóló lesz a bírósági végrehajtásról szóló törvény és hozzá kapcsolódó más törvények módosítása érdekében beterjesztett javaslat szerint.

Megkönnyített háziorvosi praxis-vétel, kollegiális szakmai vezető háziorvosok - Az egészségügyi alapellátásról szóló törvényjavaslatról

2015.05.21.

A szakorvosi vizsgával rendelkező háziorvosok szakorvosként is történő finanszírozása, a háziorvosi praxisvásárlás megkönnyítése, illetve a kollegiális szakmai vezető háziorvos kinevezése is szerepel egyebek között a parlamentnek szerdán benyújtott egészségügyi alapellátásról szóló törvényjavaslatban, amely kitér a védőnők, a házi gyermekorvosok és a foglalkozás-egészségügyi orvosok feladataira is.

Csökkenő különadó, kedvezményes növekedési adóhitel - Adótörvény 2016

2015.05.21.

Az egyes adótörvények 2016-os módosításaival kapcsolatos törvényjavaslat szerint csökken a pénzügyi szervezetek különadója, változik a befektetési alapkezelő fogalma, és életbe lép a növekedési adóhitel kedvezmény. A Deloitte a kiemelkedő fontossággal bíró egyes módosításokat az alábbiakban ismerteti.

Szigorodik a földművelés ellenőrzése - Szankcióra számíthatnak a földet parlagon hagyó haszonbérlők

2015.05.21.

Szigorítja a földművelés ellenőrzését a szaktárca, és szankcionálni fogja, ha a haszonbérlők parlagon hagyják a földterületet - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM).

Uniós jogot sért a fuvarozók minimálbér-szabályozása - Kötelezettségszegési eljárás indult Németország ellen

2015.05.21.

Kötelezettségszegési eljárást indított az Európai Bizottság Németország ellen, a fuvarozókkal szemben megkövetelt minimálbér-szabályok alkalmazása miatt.

Csökkent a bűnözés, de nőtt a korrupció 2014-ben - Beszámoló a vádhatóság tavalyi évéről a parlament előtt

2015.05.21.

elentősen, 12,8 százalékkal csökkent az összes regisztrált bűncselekmény száma tavaly az előző évhez képest, a szándékos, befejezett emberölések száma 129 volt, ami nyolccal kevesebb az előző évinél. Ugyanakkor nőtt a korrupciós és a közlekedési bűncselekmények száma - derül ki Polt Péter legfőbb ügyésznek a vádhatóság tavalyi évéről szóló parlamenti beszámolójából.

Az Bírák Klubjának elnöke lett az új egyiptomi igazságügyi miniszter - Ahmed ez-Zend heves összetűzésekben van az iszlamista vezetéssel

2015.05.21.

Mohamed Murszi iszlamista exállamfővel és a mögötte álló Muzulmán Testvériséggel szembeni ellenséges hozzáállásáról ismert bírót, Ahmed ez-Zendet nevezték ki új egyiptomi igazságügyi miniszternek.

Banki tulajdonszerzés rugalmasabb döntéshozatali formában - Módosul a Magyar Fejlesztési Bankról szóló törvény

2015.05.21.

A Magyar Fejlesztési Bankról (MFB) szóló, még 2001-ben hozott törvény módosításának alapvető célja, hogy a bank közvetlen és közvetett tulajdonszerzése a jelenleginél rugalmasabb döntéshozatali formában, de a nemzeti vagyonról szóló törvényben meghatározott keretek között történhessen - indokolja a módosítást a törvényjavaslatot a parlamentnek benyújtó Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Apa vagy nem-apa? - Bizonyítási érdekességek az apaság megállapítása iránti perben

2015.05.21.

Apának lenni szép, de nehéz feladat, ám még annál is nehezebb a bíróság dolga, amikor döntenie kell az apaság megállapításáról. - Bizonyítási érdekességek az apaság bírósági úton történő megállapítása iránti perben

Uniós harc a terrorizmus, a szervezett bűnözés és a kiberbűnözés ellen - Egy biztonságosabb Európáért - Az új európai biztonsági stratégiáról

2015.05.21.

Az Európai Bizottság elfogadta a 2015–2020-as időszakra vonatkozó európai biztonsági stratégiát, mely a biztonsági kockázatok terén hozzájárul a tagállamok szorosabb együttműködéséhez, a terrorizmus, a szervezett bűnözés és a számítástechnikai bűnözés elleni küzdelem terén pedig fokozza a közös erőfeszítéseket.

E-kártya - Univerzális elektronikus igazolvány - Benyújtotta a kormány a törvényjavaslatot

2015.05.20.

Benyújtotta a kormány az Országgyűlésnek a személyi igazolványt, a lakcímkártyát, az adókártyát, a társadalombiztosítási kártyát és - például a schengeni övezeten belüli utazásnál - az útlevelet egy okmányba összevonó, kibővíthető közlekedési kedvezmények igénybe vételére jogosító, akár diákigazolványként is használható e-kártya bevezetéséhez szükséges törvényjavaslatot.

Átfogóan megreformál uniós közbeszerzési jog - Parlament előtt az új magyar közbeszerzési törvény

2015.05.20.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden terjesztette a parlament elé az új közbeszerzési törvényjavaslatot, amely átveszi az új uniós irányelveket, illetve beépíti a szövegbe a hazai közbeszerzési gyakorlat korrekcióit is; a törvényjavaslat megjelent az Országgyűlés honlapján.

A kegyelmi kérvények alig 2%-a volt eredményes az elmúlt 13 évben - A legkevesebb kedvező határozat tavaly született - IM kimutatás

2015.05.20.

A kegyelmi kérvények kevesebb mint 2 százaléka volt eredményes az elmúlt tizenhárom évben; a legkevesebb kedvező kegyelmi határozat (négy) tavaly született, a legtöbb 2004-ben, amikor 41 ember kapott kegyelmet az államfőtől - derül ki az igazságügyi tárca kormányzati portálon olvasható kimutatásából.

Önkéntesen választható családi csődvédelem - Két lépcsőben vezetik be az új jogintézményt

2015.05.20.

A családi csődvédelem önkéntesen lesz választható, az eljárásra a hitelezők senkit nem kötelezhetnek majd - jelentette ki Rétvári Bence, a Kereszténydemokrata Néppárt alelnöke az M1 aktuális csatorna műsorában.

Halál a bostoni robbantónak - Az esküdtszék ítéletet hozott Dzsohar Carnajev ügyében

2015.05.20.

Dzsohar Carnajev halálra ítélése mellett döntött Bostonban az esküdtszék. Carnajevet korábban bűnösnek találták a 2013-as bostoni maratoni futóverseny nézői és versenyzői elleni robbantásos merénylet elkövetésében.

Szabályozott csapadék- és öntozővíz-gazdálkodás - Parlament előtt a belügyminiszter törvényjavaslata

2015.05.20.

A belterületi csapadékvízzel valamint az öntözővízzel való gazdálkodást is szabályozza az a törvényjavaslat, amelyet Pintér Sándor belügyminiszter nyújtott be az Országgyűlésnek.

Szigorított szoborállítás Szerbiában - Az új jogszabály alapján nem lehet szerbeket sértő emlékművet állítani

2015.05.20.

Az első világháborús magyar katonáknak sem állíthatnak majd emlékművet a Vajdaságban azt követően, hogy megszületik a szoborállítást szabályozó törvény Szerbiában, az új jogszabály szerint ugyanis a jövőben nem lehet másokat sértő emlékművet állítani - számolt be kedden a Vecernje Novosti című belgrádi napilap.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000