Hír archívum: 2015. május

Más hónap

Magas színvonalú bíráskodás kiemelkedően nagy munkateher mellett - A Fővárosi Ítálőtábla 2014. évi teljesítményéről

2015.05.20.

A Fővárosi Ítélőtábla magas színvonalon, minden elvárásnak megfelelve végezte 2014-ben a munkáját, a Kúria mint felsőbb bíróság szemszögéből nézve - mondta a Darák Péter, a Kúria elnöke a Fővárosi Ítélőtábla összbírói értekezletén Budapesten.

Május 22-ig kell benyújtani az egységes agrártámogatási kérelmeket - A miniszteri rendelet rögzíti a kifizetés határidejét is

2015.05.20.

A több mezőgazdasági támogatásra vonatkozó egységes kérelmet május 22-ig kell benyújtani. Azokat ugyan legkésőbb június 16-ig befogadják, de ekkor már a támogatási összeget a huszonkettedikétől eltelt munkanaponként egy-egy százalékkal csökkenti a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH).

Egyszerűsödik a fogyasztói panaszok rendezése - A cégek kötelesek lesznek írásbeli választ küldeni a megkeresésekre

2015.05.19.

A fogyasztóvédelmi törvény parlament előtt lévő módosító javaslata a panaszosokkal való aktív kommunikációra kötelezi a cégeket, mivel előírja, hogy a vállalkozás a fogyasztó által benyújtott panaszra köteles írásbeli választ küldeni, amelyben felhívja a figyelmet a békéltető testületek, mint vitarendező fórumok igénybevételének a lehetőségére is - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

Hárommilliárdos haszon jogosulatlan áfa-visszaigényléssel - Vasipari termékeket forgalmazó bűnszervezetet leplezett le a NAV

2015.05.19.

Vasipari termékek forgalmazására szakosodott bűnszervezetet leplezett le az adóhatóság, a cégek jogosulatlan áfa-visszaigényléssel hárommilliárd forintos kárt okoztak a magyar költségvetésnek - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Észak-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatóságának igazgatója a Debrecenben tartott sajtótájékoztatón.

Az alapvető jogok az uniós szakpolitikák központi elemévé emelkedtek - Az Európai Unió Alapjogi Chartájának alkalmazásáról

2015.05.19.

Az Európai Bizottság közzétette 2014. évi jelentését az Európai Unió Alapjogi Chartájának alkalmazásáról. Az alapvető jogok hatékony védelme érdekében évente alapjogi kollokviumot fog szervezni a szélesebb körű vita előmozdítására.

Egy ember, egy szavazat Hongkong-ban is - A hongkongi törvényhozás elé kerül a vitatott választási reform

2015.05.19.

Hivatalosan is bejelentette a hongkongi kormányzat az "egy ember, egy szavazat" elvére épülő választás bevezetésének Pekingben már jóváhagyott, de a városban korábban széles körben vitatott, demonstrációk sorát kiváltó tervét - közölte a helyi online média.

Indokolatlanul gazdagodó felelősségbiztosítók? - Magyar Autóklub: Versenyjogilag aggályos a kötelező biztosításról szóló törvény

2015.05.19.

A Magyar Autóklub a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló törvény módosítását javasolja, mert egyrészt a gazdasági totálkár fogalommeghatározása nincs összhangban a kgfb-ben és a Polgári törvénykönyvben (Ptk), másrészt versenyjogilag aggályosak a szabályok - közölte a Magyar Autóklub.

Egyetemi vezetők fizetéscsökkentéséről - A horvát alkotmánybíróság megsemmisítette a vonatkozó kormányrendeletet

2015.05.19.

Alkotmányellenesnek minősítette és megsemmisítette a horvát alkotmánybíróság az egyetemi rektorok és helyetteseik fizetéscsökkentéséről szóló kormányrendeletet – közölte a Jutarnji List című horvát napilap.

Tisztességtelen szerződési feltételek termékbemutatók szerződéseiben - Bíróság adott teljes egészében helyt a FEOSZ keresetének

2015.05.19.

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége bíróság előtt támadta meg az SPS Doctors Holding Kft. vállalkozás által használt blanketta szerződés egyes feltételeit. A bíróság első fokon teljes egészében helyt adott a keresetnek, azaz kimondta egyrészt, hogy tisztességtelen a már nem hatályos jogszabályra való hivatkozás.

Tudom, hogy van jogom! - Ellátottjogok a szociális intézményekben élők szemével - Sikeresen lezárult az OBDK pályázata

2015.05.19.

Sikeresen lezárult az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) „Tudom, hogy van jogom” című pályázata, amelyet ez év elején indított a Központ annak érdekében, hogy átfogó képet kapjon arról, miként értelmezik, hogyan jelenítik meg az ellátotti jogokat a szociális intézményekben élők.

Megújult polgári eljárások - Beszélgetés Wopera Zsuzsával, a Igazságügyi Minisztérium miniszteri biztosával

2015.05.19.

Több kardinális kérdést is nyitva hagyott az új Pp. Koncepció, melyekben további vizsgálódásra és szakmai érvek becsatornázására van szükség - mondja Wopera Zsuzsa, az IM miniszteri biztosa. A vélemények még egy hivatásrenden belül is szöges ellentétben állnak egymással.

Az "állam ügyvédje" - A Kincstári Jogügyi Igazgatóság 2017-től működik majd teljes kapacitással

2015.05.18.

Az "állam ügyvédjeként" működő új szervezet, a Kincstári Jogügyi Igazgatóság (KJI) várhatóan 2017-től működik majd teljes kapacitással - közölte Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium (IM) parlamenti államtitkára.

A táblabírósági ügyek több mint felét a fővárosi ítélőtábla intézi - Mohácsy Zsuzsanna elnökhelyettes értékelte a 2014-es évet

2015.05.18.

Az öt ítélőtáblára érkező összes ügy több mint felét a fővárosi kapja - mondta Mohácsy Zsuzsanna, a Fővárosi Ítélőtábla elnökhelyettese a tavalyi év értékelésével kapcsolatban.

Halálra ítélték a volt egyiptomi elnököt - Murszié mellett további 106 halálos ítélet született a börtönkitörési perben

2015.05.18.

Halálra ítélték szombaton Mohamed Murszi volt egyiptomi elnököt abban a perben, amelyet azzal a váddal indítottak ellene, hogy "külföldi fegyveresek" segítségével kitört börtönéből a 2011-es egyiptomi felkelés első napjaiban.

Alkotmányvédelmi Hivatal szervezetátalakítás alatt - Miniszteri biztost neveztek ki a végrehajtás biztosításáért

2015.05.18.

Az Alkotmányvédelmi Hivatal szervezetátalakítása érdekében szükséges feladatok koordinálásáért és végrehajtásuk biztosításáért felel a jövőben miniszteri biztosként Kiss Zoltán. Pintér Sándor belügyminiszter erről szóló utasítása a Hivatalos Értesítő pénteki számában jelent meg.

Összehangolt társadalombiztosítási rendszerek - Egyszerűsödő a munkavállalás amerikai-magyar egyezmény alapján

2015.05.18.

A társadalombiztosítási rendszerek összehangolásáról szóló amerikai-magyar kétoldalú egyezménynek köszönhetően egyszerűsödik a másik országban való munkavállalás, és pozitív változásokat hoz az önálló vállalkozási tevékenységet végzők számára is - közölte a Mazars nemzetközi könyvvizsgáló és tanácsadó cég annak apropóján, hogy kihirdették a februárban aláírt egyezményt.

Bejelentővédelmi civil együttműködés - Ingyenes jogi segítség a korrupciós eseteket feltáró bejelentőknek

2015.05.18.

Válaszként a közérdekű bejelentők fenyegetett helyzetére korrupcióellenes civil szervezetek bejelentővédelmi együttműködést indítottak - jelentették be a szervezetek képviselői Budapesten.

Eredményesebb bevándorláskezelés? - Az Európai Unió migrációs stratégiájáról

2015.05.18.

Az Európai Bizottság ismertette az európai migrációs stratégiát, amely amellett, hogy körvonalazza a földközi-tengeri térségben uralkodó válsághelyzetre reagáló azonnali intézkedéseket, azokat a lépéseket is ismerteti, amelyeket a következő években a migrációkezelés javítására a migráció valamennyi vonatkozásában tenni kell.

Kedvező bírósági ítéletek több tízezer euróért - Több mint tíz év börtönre ítélték a korrupt román bírót

2015.05.18.

Tíz év és nyolc hónap börtönbüntetésre ítéltek el egy korrupt román bírót, akit vétkesnek találtak abban, hogy a vádlottaktól pénzt követelt a nekik kedvező ítéletek fejében.

Alkalmazott tudományok egyeteme, közösségi képzőközpontok, hallgatói kompetencia - Módosul a nemzeti felsőoktatási törvény

2015.05.15.

Benyújtotta a nemzeti felsőoktatási törvény módosítását csütörtökön az emberi erőforrások minisztere az Országgyűlésnek. A 73 oldalas javaslat alapján az egyetemen kívül létrejöhet új intézményi kategóriaként az alkalmazott tudományok egyeteme, több helyen lehetnek közösségi képzőközpontok, megjelenne a hallgatók kompetenciamérése, bevezetnék a mesteroktató kategóriát, valamint változnának a hallgatói átsorolás feltételei is. Új nevet kapna a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola is, amely Budapesti Metropolitan Főiskola lenne a jövőben.

SKYPE és SKY - Összetéveszthető közösségi védjegyek - Az Európai Unió Bírósága ítéletet hozott

2015.05.15.

Az EU Törvényszéke megerősíti a SKYPE ábrás és szómegjelölés és a SKY szóvédjegy közötti összetévesztés veszélyének fennállását - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Megadóztatott borravaló - A román ombudsman alkotmánybíróságon támadta meg a rendeletet

2015.05.15.

Az alkotmánybíróságon támadta meg a román ombudsman a bukaresti kormánynak azt a sürgősségi kormányrendeletét, amely egyebek mellett a borravaló megadóztatását szabályozza.

Megtévesztett vásárlók, tisztességtelen vállalkozások - Vita a vállalkozással….? - Amire a fogyasztónak figyelni érdemes

2015.05.15.

A Budapesti Békéltető Testülethez érkező beadványok jól mutatják a leggyakrabban felmerülő vásárlói kifogásokat és azt is, hogy a fogyasztók nem mindig vannak tisztában lehetőségeikkel, ahogyan a vállalkozások sem mindig tudják teljes körűen kötelezettségeiket.

Ombudsmani fogadóórák Jász-Nagykun-Szolnok megyében - Székely László sikeresnek tartja a személyes panaszfelvételt

2015.05.15.

Sikeresnek tartja az alapvető jogok biztosa az általuk Jász-Nagykun-Szolnok megyében tartott fogadóórákat, amelyek keretében a panaszosok személyesen fordulhattak hozzájuk problémáikkal. Székely László a helyetteseivel tett kétnapos munkalátogatás tapasztalatait összegezve csütörtöki szolnoki sajtótájékoztatójukon elmondta, hogy a megyéből ez idő alatt hét panasz érkezett, amelyeket ki fognak vizsgálni.

15 százalékra csökken az szja kulcsa, mérséklődik a bankadó - Országgyűlés előtt a jövő évi adótörvények

2015.05.15.

Benyújtotta a kormány a jövő évi adótörvények javaslatát csütörtökön az Országgyűlésnek. Az adózással összefüggő egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat tartalmazza, hogy a személyi jövedelemadó kulcsa 15 százalékra, a sertés tőkehúsok áfája 5 százalékra csökken 2016-ban, és mérséklődik a bankadó is.

Rendszeresen vizsgált és értékelt bírák - Az igazságszolgáltatási stratégia célja a független, magas színvonalú, időszerű ítélkezés

2015.05.14.

Az OBH elnökének stratégiai célja, hogy a bíróságok alkotmányos kötelezettségüket teljesítsék, a független bírók magas színvonalon és időszerűen ítélkezzenek, illetve megteremthető legyen a bírósági szervezet integritása, az ítélkezési és igazgatási munka átlátható, utóbbi kiszámítható és ellenőrizhető legyen.

Védői jogok a bírósági eljárásban - A Kúria joggyakorlat-elemzésének tapasztalatai

2015.05.14.

Megfelelően élnek-e jogaikkal a védők? A bíróság korlátozza-e az ügyvédeket a büntetőeljárásban? – Többek között ezekre a kérdésekre keresett választ a Kúria joggyakorlat-elemző csoportja, melynek eredményeit Feleky István bíró, a csoport vezetője ismertette.

Manipulálta a tőkepiacot a Mol, hogy megszerezze az INA részvényeit - A horvát legfelsőbb közigazgatási bíróság döntést hozott

2015.05.14.

A horvát legfelsőbb közigazgatási bíróság helybenhagyta a horvát pénzügyi szervezetek állami felügyeletének (HANFA) piacfelügyeleti eljárásban hozott döntését, amely szerint a Mol Nyrt. 2010 végén és 2011 elején manipulálta a tőkepiacot annak érdekében, hogy megszerezze az INA részvényeit, és egyben elutasította a magyar olajipari vállalatnak a határozat ellen benyújtott keresetét.

Központi uniós adatbázis a cégek tulajdonosairól - Szigorúbb szabályok az EP asztalán az adóelkerülés és a terrorizmus ellenében

2015.05.14.

A cégek tényleges tulajdonosait fel kellene tüntetni egy központi uniós adatbázisban, amelybe a hatóságok, és „jogos igény" esetén például újságírók is betekinthetnek: erről a javaslatról vitázik jövő kedden és szavaz szerdán a Parlament. Az új irányelv célja a pénzmosás, az adózással kapcsolatos bűncselekmények és a terrorizmus finanszírozása elleni fellépés. A Ház a pénzmozgások könnyebb nyomon követhetőségét megteremtő jogszabályról is szavaz.

Vitatott banki elszámolási kötelezettségek - Eddig 137 panaszbeadvány érkezett a Pénzügyi Békéltető Testülethez

2015.05.14.

Május 11-ig 137 elszámolással, forintosítással kapcsolatos kérelem érkezett a Pénzügyi Békéltető Testülethez (PBT), többségük az elszámolási kötelezettség fennállását vitatja - tájékoztatott a testület elnöke. Kovács Erika felhívta a figyelmet: a PBT - honlapjáról is letölthető - külön kérelem nyomtatványokat alakított ki 151-es, 152-es és 153-as azonosítóval az elszámolási ügyekhez, fontos, hogy az érdekeltek ezeken nyújtsák be panaszukat a békéltető testülethez, és ezeket kizárólag a 670-es számú postafiókra küldjék meg.

Parlament előtt a jövő évi büdzsé - Lényegesen nem változik a jogi területek költségvetése

2015.05.13.

Benyújtották a parlamentnek a jövő évi költségvetésről szóló törvényjavaslatot; a dokumentumot Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdán adta át Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének a parlamentben.

Zavartalanul folytatódhatnak a devizahiteles perek - Az Ab a Kúria jogegységi határozatát támadó indítványokat utasított el

2015.05.13.

Az Alkotmánybíróság elutasított több, a Kúria devizahitelekkel kapcsolatos tavalyi jogegységi döntését támadó indítványt, így zavartalanul folytatódhatnak a hitelszerződések tisztességtelenségével kapcsolatos perek.

Nagy odafigyelést igényel az áfatörvény közelgő módosítása - Július 1-től változnak a teljesítési időpontokra vonatkozó szabályok

2015.05.13.

Érdemes felkészülni az áfatörvény 2015. július 1-jétől hatályos módosítására, mely értelmében új szabály fog vonatkozni a könyvviteli, könyvvizsgálati és adó-tanácsadási szolgáltatások teljesítési időpontjának meghatározására.

Bíró-PingPong - III. Táblabíró Kupa Szegeden - A Szegedi Ítélőtábla nyerte a csapatversenyt és a párost

2015.05.13.

Harmadik alkalommal rendezték meg az elmúlt hét végén a Táblabíró Kupát, amelyben az öt ítélőtábla (Fővárosi, Szegedi, Debreceni, Győri, Pécsi Ítélőtábla) bírái asztalitenisz egyéni, páros és csapatversenyben mérték össze tudásukat.

Akadályok és versenyjogi aggályok online vásárláskor - Antitröszt vizsgálat indult az uniós e-kereskedelmi ágazatban

2015.05.13.

Az Európai Bizottság antitröszt vonatkozású versenyjogi vizsgálatot indított az uniós e-kereskedelmi ágazatban. A Vestager biztos által már márciusban bejelentettvizsgálat lehetővé teszi a Bizottság számára, hogy feltárja azokat a lehetséges versenyjogi aggályokat, melyek az európai e-kereskedelmi piacokat befolyásolják. A vizsgálat kiegészíti a digitális egységes piaci stratégia keretében meghatározott intézkedéseket.

Akadálymentes honlap, Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Hangoskönyv - A fogyatékkal élők pénzügyi és jogi ismereteinek javításáért

2015.05.13.

„Hogyan válasszunk olcsó bankszámlát?”, „Mire kell figyelni hitelfelvételkor?” – a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége célul tűzte, hogy ne jöjjenek zavarba a helyzetük folytán kiszolgáltatott fogyatékkal élő fogyasztók többek közt a feni kérdésekre történő válaszadáskor. A FEOSZ a Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központ támogatásával megvalósult projekt eredményeképp akadálymentes pénzügyi ismereteket tartalmazó honlappal, azon belül is Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Hangoskönyvekkel segíti a fogyasztókat.

Bírósági eljárások kattintásra! - Az elektronikus ügyindítást lehetővé tevő alkalmazásokról

2015.05.13.

A www.birosag.hu oldalon közvetlenül, egy kattintással érhetők el az elektronikus ügyindítást lehetővé tevő alkalmazások, amelyek az OBH által indított projektekben kifejlesztett felületeknek köszönhetően valósulnak meg. Az elektronikus alkalmazásoknak köszönhetően a bíróságok működésében, a napi ügyvitelben a legújabb technikai módszerek jelentek meg. Immár a bíróságokon lehetőség van a polgári peres eljárások elektronikus folytatására, az elektronikus fizetésre, elektronikus csőd - és felszámolási eljárásra, valamint a civil szervezetekkel kapcsolatos eljárásokra.

Önkéntes lemondás vagy hivatalos felszólítás? - Az Európai Bíróság elutasította Dalli uniós biztos keresetét

2015.05.12.

Elutasította kedden az Európai Unió Bírósága John Dalli korábbi uniós biztos keresetét, melyben 2012-es távozásának körülményeit vitatta. A bíróság szerint a máltai Dalli önként mondott le posztjáról, José Manuel Barroso, az Európai Bizottság akkori elnöke hivatalosan nem kérte a távozását.

A Kúria tavalyi teljesítményéről - Darák Péter: Uniós viszonylatban gyors a magyar igazságszolgáltatás

2015.05.12.

Uniós összehasonlításban az eljárások időtartamát tekintve jól állnak a magyar bíróságok, a közigazgatási perek esetében a 4., a polgári pereknél pedig a 6. leggyorsabb a magyar igazságszolgáltatás a 28 tagállam közül - mondta a Kúria elnöke az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában kedden.

Nehezített előzetes letartóztatás - Megszavazta a román szenátus a büntetőeljárási törény módosítását

2015.05.12.

Megszavazta a román szenátus hétfőn a gyanúsítottak előzetes letartóztatását nehezítő törvénymódosítást, amelyben a sajtó egy része és több ellenzéki politikus a korrupció elleni harc fékezésének szándékát látja.

Ellentétek az Európai Unióban - Trócsányi: Nem kell félni a vitáktól - Az EU-jog és az uniós intézmények - Konferencia

2015.05.12.

Nem kell tartani a vitáktól az európai intézményekkel fennálló viszonyban, mert ezek megoldását szolgálja az európai jog - jelentette ki az igazságügyi miniszter hétfőn Budapesten.

Darák: A Kúria az igazságra törekedve formálja a jogot - A legfelsőbb bírói fórum összbírói értekezletéről

2015.05.12.

A Kúria tekintélye abból fakad, hogy az igazságra törekedve formálja a jogot és féltve őrzi a jogrendet - mondta Darák Péter, a Kúria elnöke hétfőn Budapesten, a legfelsőbb bírói fórum régi, Kossuth téri épületében tartott összbírói értekezleten.

Pályakezdők felemás cipőben

2015.05.11.

Egy felmérés szerint minden harmadik pesti ügyvédbojtár a pálya elhagyását tervezi. A kapott juttatások csak a jelöltek felének fedezik a megélhetési költségeit. Szebb jövőben bízhatnak a bírósági és ügyészségi fogalmazók, akik július 1-jétől 10 százalékos pótlékot kapnak, nem szólva az új életpálya-modellekről, amelyeket két év múlva vezetnének be.

A polgári perrendtartás kapcsán - Trócsányi: Az igazságszolgáltatás legyen gyors, pontos és méltányos!

2015.05.08.

Az igazságszolgáltatás egyszerre legyen gyors, pontos és méltányos, ez a három követelmény erősíti, nem gyengíti egymást - mondta az igazságügyi miniszter pénteken Miskolcon, hozzátéve: olyan polgári perrendtartást szeretnének alkotni, amely ennek teremti meg a feltételeit.

Módosul a személyszállítási törvény - Összhangban a nemzeti mobilfizetési törvény és az elektronikus jegyrendszer

2015.05.08.

Az elektronikus jegy bevezetéséhez szükséges szabályokat is tartalmazza a személyszállítási szolgáltatásokról szóló törvényt módosító javaslat, amelyet Seszták Miklós, nemzeti fejlesztési miniszter terjesztett a parlament elé.

Európai Parlament bizottsági vita - Uniós jogot sértene a halálbüntetés bevezetése

2015.05.08.

Egyértelműen uniós jogot sértene, ha valamelyik tagállam újra bevezetné a halálbüntetést - állapították meg az Európai Parlament állampolgári jogokkal, bel- és igazságügyi kérdésekkel foglalkozó bizottságának csütörtöki brüsszeli vitájában.

Uniós jogba ütköznek a magyar valutabejelentési szabályok? - Újabb magyar ügy az Európai Bíróság asztalán

2015.05.07.

Az Európai Bíróság főtanácsnokának csütörtökön kihirdetett indítványa szerint ellentétes az uniós joggal az a szankciórendszer, amelyet Magyarország alkalmaz azokkal szemben, akik az unió határának átlépésekor elmulasztják bejelenteni, hogy sok készpénz van náluk.

Díjazott az Európai Emlékezet és Lelkiismeret Platformja - Orosz ellenzéki politikus és fivére kapott európai jogvédelmi elismerést

2015.05.07.

A civil szervezet a demokratikus értékek és szabadságjogok oroszországi fenntartásáért folytatott harcukért és áldozatvállalásukért, személyes bátorságukért ítélte oda az idei díjat a Navalnij testvéreknek.

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000