Hír archívum: 2015. május

Más hónap

A korrupciós látencia nyomában - Büntető anyagi és eljárási törvényeket módosít egy javaslat

2015.05.07.

Változnának egyes korrupciós cselekményekre vonatkozó rendelkezések, a reintegrációs őrizet és a halmazati büntetés szabályai is egy büntető anyagi és eljárási törvényeket módosító törvényjavaslat szerint, amely a parlament honlapján olvasható.

Előkelő helyen a magyar igazságszolgáltatás az Európai Bizottság eredménytábláján

2015.05.07.

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökhelyettese szerint az ítélőtáblák az elmúlt években bebizonyították, hogy fontos helyük van a magyar igazságszolgáltatás rendszerében.

Könnyebb lesz az árkartell áldozatainak a kártérítése - Uniós irányelv segíti a versenyjogi jogsértéseket elszenvedőket

2015.05.06.

A Jalsovszky Ügyvédi Iroda szerint a közelmúltban közzétett európai uniós irányelv révén könnyebben és hatékonyabban érvényesíthetik kártérítési igényeiket a versenyjogi jogsértéseket elszenvedő vállalatok és fogyasztók. Ráadásul, valószínűleg az eljárások további elhúzódásától sem kell tartani.

Több száz millió forinttal drágult az ítélkezés 2014-ben - Az OBH javaslatot terjeszt a kormány elé a bíróságok költségvetéséről

2015.05.06.

Javaslatot terjeszt a bíróságok 2016-os költségvetéséről a kormány elé az Országos Bírósági Hivatal (OBH) - közölte Handó Tünde, a szervezet elnöke a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírbátorban.

Indokolatlan és túlárazott szerződések, tízmilliós kár - Hűtlen kezeléssel gyanúsítják a Magyar Állami Operaház volt főigazgatóját

2015.05.06.

Hűtlen kezelés miatt gyanúsítottként hallgatta ki a Magyar Állami Operaház volt főigazgatóját a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) - hangzott el az M1 aktuális csatorna híradójában.

Kisebbségi jogok, független igazságszolgáltatás, adatvédelem - Igazságügyi együttműködés Szerbia és Magyarország között

2015.05.06.

A kisebbségi kérdések, az igazságszolgáltatás függetlensége és hatékonysága, valamint a közbeszerzés, az adatvédelem és a versenyjog kérdései is szerepelnek abban az együttműködési megállapodásban, amelyet Trócsányi László magyar és Nikola Selakovic szerb igazságügy-miniszter Belgrádban írt alá.

Kártérítés egy kínai versenyivászat áldozatának - A rendezvény szervezői mulasztottak - 20 milliós krtérítést kell fizetniük

2015.05.06.

Belehalt az ivásba egy kínai férfi egy alkoholfogyasztást népszerűsítő rendezvényen. A szakmai program házigazdáinak csaknem 20 millió forintnak megfelelő kártérítést kell kifizetniük - számolt be a bíróság ítéletéről a kínai online média.

Válás után is együtt? - A közös szülői felügyelet és a váltott elhelyezés problematikája és európai tendenciái

2015.05.06.

A gyermek elhelyezésének kérdéskörénél az új Polgári Törvénykönyv nagyon éles változásokat hozott. - A közös szülői felügyelet gyakorlásáról és az esetleges váltott elhelyezés problémáiról, Európai tendenciáiról

Szükségünk van egy Európai Ügyészségre - Jelenleg az EU nem képes hatékonyan fellépni az uniós költségvetési bűncselekmények ellen

2015.05.05.

Európai léptékű problémával állunk szemben. Ezért a válasznak is európai léptékűnek kell lennie: egyértelmű feladat- és hatáskörökkel rendelkező Európai Ügyészségre van szükség, amely képes arra, hogy Unió-szerte nyomozati és vádemelési tevékenységet folytasson az uniós költségvetést – vagyis a polgárok pénzét - megkárosító bűncselekményekkel szemben.

"Jogi Klinika" a Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon - Gyakorlati képzés joghallgatóknak a 2015/16-os tanévtől

2015.05.05.

A Debreceni Egyetem, a Debreceni Ítélőtábla és a Debreceni Törvényszék 2014. októberében írta alá azt az együttműködési megállapodást, melynek kereteibe illeszkedik a 2015. április 27-én aláírt megállapodás, melyet Dr. Figula Ildikó, a Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság elnöke és Dr. Szabadfalvi József, a Debreceni Egyetem Állam-és Jogtudományi Karának dékánja látott el kézjegyével.

Parlament előtt a Nemzeti Környezetvédelmi Program - A források nagysága 2600 milliárd forint, melynek 89%-a uniós támogatás

2015.05.05.

A földművelésügyi miniszter benyújtotta pénteken a parlamentnek a 2015–től 2020-ig szóló Nemzeti Környezetvédelmi Programot - a határozati javaslati formában megjelenő szöveg az Országgyűlés honlapján jelent meg.

Minősített adóhatósági adatok milliós vagyoni előnyért - Ügyészségi vádemelés a NAV egy volt pénzügyőr hadnagyával szemben

2015.05.05.

2015. május 4. napján a Központi Nyomozó Főügyészség vádiratot nyújtott be a Fővárosi Törvényszékre az előnyért hivatali kötelességét megszegve és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt egy volt pü. hadnaggyal és két civil társával szemben.

Indokolt lehet a homoszexuális férfiak véradásból való tartós kizárása - Egészség-ügy vagy diszkrimináció? - Az Európai Bíróság ítélete

2015.05.05.

A férfiakkal szexuális kapcsolatot létesítő férfiak véradásból való tartós kizárása az érintett tagállamban fennálló helyzetre tekintettel igazolt lehet. Bizonyítani kell, hogy e személyek esetében a súlyos, vérrel átvihető fertőző betegségek – mint amilyen a HIV – megszerzésének magas kockázata áll fenn, és azt, hogy nincsenek hatékony észlelési módszerek vagy a recipiensek egészségének magas szintű védelmét biztosító, kevésbé korlátozó módszer - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Czibere: Egyetlen elkallódott gyermek is sok! - Jogszabály-módosítások a gyermekjóléti szolgáltatások megerősítése érdekében

2015.05.05.

Meg kell erősíteni a gyermekvédelmi jelzőrendszert, hogy a szakemberek időben léphessenek, ha veszélyeztetett vagy bántalmazott fiatal kerül a látókörükbe - erről az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára beszélt egy budapesti szakmai konferencián.

Kevesebb megbírságolt munkaadó, csökkenő bírságösszegek - Munkajogi jogsértések 2014-ben

2015.05.04.

Kevesebb munkaadót bírságoltak meg tavaly a munkaügyi ellenőrök, mint egy évvel korábban és a bírság összege is alatta maradt a 2013. évinek - közölte a feketelista.hu gazdasági adatbázis.

Kapcsolattartási formák a bíróság és az ügyfelek között - OBHE ajánlás a szabályokról

2015.05.04.

Az Országos Bírói Tanács 2015. április 14-i ülésén elfogadta a bírósági ügyvitel során a bíróság és az ügyfelek között alkalmazandó kapcsolattartási formák szabályairól szóló 2/2015 (IV.13.) OBHE ajánlást.

Idén száz eljárás indult embercsempészet miatt Csongrádban - A rendőrség általában a sétáltatókat és szállítókat tudja csak elfogni

2015.05.04.

Az idén eddig embercsempészés miatt kezdeményezett eljárások 42 százaléka Csongrád megyében indult, ezek száma megközelíti a százat - közölte a megyei rendőr-főkapitányság migrációs ügyek osztályának vezetője Szegeden.

Védett véleménynyilvánítás - Áprilisi Ab-mustra

2015.05.04.

Az Alkotmánybíróság ismét kiállt a véleménynyilvánítási szabadság mellett. Kész Zoltán ügye után a tapolcai időközi választás kampányában közzétett kisfilm kapcsán is leszögezte: adott esetben kemény verbális csatározásokat is jelenthet, ha nemcsak a közügyeket, hanem az egyes jelöltek alkalmasságát és programját is megvitatják.

Kötelezettségszegési eljárások - Áprilisi döntések - 120 határozatot hozott és 6 keresetet indított az Európai Bíróságon a Bizottság

2015.05.04.

A kötelezettségszegési eljárásokkal kapcsolatos e havi döntési csomagja keretében az Európai Bizottság több esetben is jogilag lép fel azon tagállamokkal szemben, amelyek nem tettek teljes körűen eleget az uniós jog alapján rájuk háruló kötelezettségeknek. Ezek a több ágazatot érintő döntések arra irányulnak, hogy biztosítsák az uniós jog megfelelő alkalmazását a polgárok és a vállalkozások érdekében.

Érdemi adófizetés és szakmai feltételek hiányában működik az Uber - Adóhivatali vizsgálat indult a taxicég ellen

2015.05.04.

Adóhivatali vizsgálat indult az Uber taxicég ellen - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Megtévesztették a hatóságot a Deutsche Bank vezetői? - Megkezdődött a büntetőper a müncheni tartományi felsőbíróságon

2015.05.04.

Elkezdődött kedden Münchenben a Deutsche Bank társ-vezérigazgatója, Jürgen Fitschen és négy korábbi kollegája ellen indított büntetőper tárgyalása.

"Élve égnek el" az amerikai halálra ítéltek? - A Legfelsőbb Bíróság többségében nem hajlik a méreginjekció betiltására

2015.05.04.

Az amerikai Legfelsőbb Bíróságon 5-4 arányban többségben lévő konzervatív bírók az ügyben megtartott meghallgatáson kifejezésre juttatták, hogy nem hajlanak a midazolam elnevezésű nyugtatószert is tartalmazó méreginjekció általi kivégzés betiltására, és nem értenek egyet azzal a keresettel, amely szerint az ítélet-végrehajtásnak ez a módja alkotmányba ütköző volna.

Pozitív és építő jellegű a román kisebbségvédelem - SZNT: Románia folyamatosan megszegi a kisebbségvédelmi keretegyezményt

2015.05.04.

A Velencei Bizottság pozitív és építő jellegű megközelítést tapasztal Románia részéről a kisebbségvédelemben – jelentette ki Gianni Buquicchio, a testület elnöke azon a kolozsvári konferencián, amelyet a román kisebbségvédelmi modellről szerveztek.

Lista a biztonságos származási országokról - Alapjogokért: Magyarországnak még nincs, pedig megkönnyítené a hatóságok dolgát

2015.05.04.

A biztonságos származási országok listája megkönnyíti a menekültügyben eljáró hatóságok munkáját - mondta Törcsi Péter, az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója.

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000