Hír archívum: 2015. június

Más hónap

Megszűnik augusztus 31-el a bírósági végrehajtói kamara - A végrehajtóknak jogi végzettséget kell szerezniük - A módosításokról

2015.06.30.

Nyáron megszűnik a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara, a végrehajtóknak jogi végzettséget kell szerezniük, pályázat útján elnyerhető kinevezésük pedig határozott idejű, hét évre szóló lesz a bírósági végrehajtásról szóló törvény és hozzá kapcsolódó más törvények módosítása alapján, melyeket kedden szavazott meg az Országgyűlés 147 igen szavazattal, 34 nem ellenében, 4 tartózkodás mellett.

Családi csődvédelem - Elfogadta a magáncsődtörvényt a parlament

2015.06.30.

Törvényt hozott kedden a parlament a családi csődvédelemről, amely első lépcsőben szeptemberben lép hatályba.

Jogtudatlan magyar utazók - Ingyenes jogsegélyt nyújt az Európai Fogyasztói Központ

2015.06.30.

Az Európai Fogyasztói Központ (EFK) szerint a magyar fogyasztók - különösen a légi utasok - gyakran nem rendelkeznek megfelelő információkkal jogaikról, ezért a központ sajtókampányt indított és ingyenes segítséget nyújt a határon átnyúló fogyasztóvédelmi ügyekben - jelentette be Kriesch Attila, a szervezet magyarországi igazgatója a Liszt Ferenc repülőtéren tartott sajtótájékoztatón.

Justitia Regnorum Fundamentum - Kiemelkedő helytállás az alapjogok védelmében - Átadták az idei ombudsmani díjakat

2015.06.30.

Átadták az ombudsman hivatalában az idei Justitia Regnorum Fundamentum díjakat, az elismerésben Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság volt elnöke, Gerner Zsuzsanna, a Pécsi Tudományegyetem német nyelvészeti tanszékének vezetője és Gyulai Iván, az Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány elnöke részesült - közölte az alapvető jogok biztosának hivatala.

Alkotmánybíró alázattal - Beszélgetés Sulyok Tamás ügyvéddel, az Alkotmánybíróság elnökhelyettesével

2015.06.30.

A jogalkalmazónak alázatosnak kell lennie a jog iránt – hangsúlyozza Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnökhelyettese, aki szerint bármi is történjék, ha az élet rábíz egy feladatot az emberre, azt legjobb tudása szerint kell ellátnia. Ha ez megvan – állítja –, nincs idegeskednivaló.

115 millió eurós büntetés élelmiszer-csomagolási kartelleknek - Az Európai Bizottság összesen nyolc gyártót és két forgalmazót bírságolt

2015.06.30.

Az Európai Bizottság összesen 115 865 000 euró bírságot szabott ki a kiskereskedelmi élelmiszer-csomagolásban használatos tálcákkal foglalkozó nyolc gyártóra és két forgalmazóra, amiért részt vettek az e területen feltárt öt különálló kartell valamelyikében (vagy akár több ilyen kartellben is). A nyolc gyártó a finn Huhtamäki, a francia Nespak és Vitembal, a német Silver Plastics, az olasz Coopbox, Magic Pack és Sirap-Gema, valamint a brit Linpac. A két érintett forgalmazó a portugál Ovarpack és az egyesült királyságbeli Propack.

Bevándorlás, halálbüntetés, terrorizmus - A büntetőjog legaktuálisabb európai kérdései - Nemzetközi konferencia Pécsett

2015.06.30.

Idén tizedik alkalommal gyűlnek össze Pécsett a büntetőjog nemzetközi hírű szakértői és Európa különböző országaiból érkező fiatal büntetőjogászok, hogy megvitassák szakmájuk aktuális kérdéseit, és első kézből értesüljenek a gyakorlati munkát segítő információkról. A Max Planck Institute (MPI) és a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának (PTE ÁJK) közös szervezésű jubileumi konferenciáján többek között olyan időszerű társadalmi és politikai témák kerülnek terítékre, mint a bevándorlás, a halálbüntetés, valamint a terrorizmus kérdései.

Jogszerű foglalkoztatás - Döntés hosszútávú érdekek alapján - Amit a munkavállalás előtt tudni érdemes! - NGM kisfilm és tájékoztatás

2015.06.30.

A Jó Munkahely kampány keretében elkészült filmek közül az egyik a jövőnket befolyásoló döntések fontosságáról, a bejelentés nélküli vagy jogszerű foglalkoztatás közti választásról szól. A Nemzetgazdasági Minisztérium „A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése” című kiemelt projektjének ez az üzenete főképp a fiatalokat célozza. Mert bár minden korosztály könnyen kerülhet olyan helyzetbe, hogy a látszólag gyorsabban és egyszerűbben elérhető „fekete” vagy a hosszútávon biztonságot nyújtó legális bevétel között kell választania, mégis a rossz tapasztalatokkal nem rendelkező és koruknál fogva kevésbé gyanakvó fiatalok vannak a legnagyobb veszélyben.

Még magasabb büntetések adatvédelmi szabályszegőknek - Hamarosan mérföldkőhöz érkezik az adatvédelem uniós szabályozása

2015.06.30.

„Jó úton haladunk, hogy 2015-ben létrejöjjön az adatvédelmi reform” – nyilatkozta Vera Jourová, az Európai Unió igazságügyért felelős biztosa, miután június 24-én kezdetét vette az európai adatvédelmi rendelet tervezetéről szóló háromoldalú tanácskozás az Európai Bizottság, az Európai Tanács és az Európai Parlament között. Hamarosan tehát mérföldkőhöz érkezhet az adatvédelem uniós szabályozása, hiszen az új adatvédelmi rendelet az „egy kontinens egy jog” elv alapján közvetlen hatállyal bírna valamennyi tagállamban.

Átalakul a szakképzés rendszere - Több jogszabály is változik a köznevelésben július 1-től

2015.06.29.

Több jogszabály is változik a köznevelésben július 1-től, például ekkor kerülnek a szakképző iskolák a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól (Klik) a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) fenntartásába.

Közszolgálati egyetemek, vezetői juttatások, gyermekjóléti törvények - A törvényalkotási bizottság jogszabály-módosító javaslatai

2015.06.26.

A közszolgálati egyetemről, a vezetői juttatásokról, a felsőoktatásról, a gyermekjóléti törvényről, a budapesti vizes világbajnokság beruházásainak gyorsításáról, a sportról, és a fővárosi fejlesztésekről szóló törvénymódosításokon is kezdeményezett változtatásokat ülésén az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága.

Ésszerűbb, bürokráciamentes közigazgatási perek - Handó: Hetven százalékkal csökkent a két évnél tovább húzódó jogviták száma

2015.06.26.

Az ésszerűbb ügymenet és a bürokrácia okozta terhek lebontása irányába mutat, a jó állam felé teendő újabb lépés a koncepcióként már létező közigazgatási perrendtartás megszületése - mondta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke egy pénteki, budapesti szakmai fórumon.

Demokrácia, jogállamiság és emberi jogok Magyarországon - Az Európa Tanács határozatával lezárta az évek óta folytatott különleges vitát

2015.06.26.

Az Alapjogokért Központ elemzése szerint újabb pozitív vélemény a magyar demokráciáról az Európa Tanács (ET) Parlamenti Közgyűlésének döntése, amellyel lezárta a demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok magyarországi érvényesüléséről folytatott különleges vizsgálatát.

Az OBT az Igazságszolgáltatási Tanácsok Európai Hálózatának tagja - Sikeres előrelépés - Beszélgetés Hámori Attilával, az OBT elnökével

2015.06.24.

Az Igazságszolgáltatási Tanácsok Európai Hálózatának (ENCJ) munkájában a magyar igazságszolgáltatásnak sikerült előre lépnie. A június 3-5. között megrendezett hágai konferencián ugyanis az Országos Bírói Tanácsot (OBT) a szervezet tagjává választották. A tagságról Hámori Attila, az OBT soros elnök beszélt.

Magyarország részben felfüggeszti a migránsok visszafogadását - Alapjogokért: Van rá lehetőség, hogy ne alkalmazzuk a dublini elveket

2015.06.24.

Az Alapjogokért Központ szerint több lehetőség is nyílik Magyarország számára a dublini rendelet egyes rendelkezéseinek felfüggesztése vagy az abban foglalt kivételes lehetőségek alkalmazása során, és egyik sem lenne példa nélküli az unióban.

Egyre kifinomultabb kábítószercsempészek - Rohamosan nő a szintetikus szerek iránti kereslet - A kínai kormány jelentése

2015.06.24.

Tavaly 169 ezer gyanúsítottat vettek őrizetbe kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények miatt a kínai hatóságok, amelyek szerint a kábítószer-csempészet egyre burjánzóbb, szervezettebb, módszereit tekintve pedig mind kifinomultabb - áll a kínai kormány jelentésében.

Jogegységi eljárás indul a tényleges életfogytiglannal kapcsolatban a Kúrián - Cél: Az egységes ítélkezési gyakorlat biztosítása

2015.06.24.

A Kúria büntető kollégiumának vezetője jogegységi eljárás lefolytatását indítványozta egy tényleges életfogytiglannal kapcsolatos döntés miatt.

Veszélyeztetett gyermekek - A kislétai bezárt kislány esete - Ombudsman: Minden jelzés számít a megelőzés érdekében!

2015.06.24.

Az ombudsman szerint a kislétai bezárt kislány esete komoly tanulságokkal szolgál mind a gyermekvédelmi jelzőrendszer működésével, mind a lakókörnyezet szerepével kapcsolatban. Azt mutatja, hogy minden jelzés számít a gyermekek veszélyeztetettségének felismerése és a megelőzés szempontjából.

Az új Ptk. jelentősége - Vékás Lajos előadása a Polgári Jogi Tudományos Diákkör keretében

2015.06.24.

"A bizonytalanság és a kételkedés nem lehet helytelenítendő" - vallja Vékás Lajos professzor. A kodifikációs szerkesztőbizottság vezetője, korunk egyik legnagyobb tekintélyű jogtudósa a legjelentősebb változásokról, véleményekről és várakozásokról az új Polgári Törvénykönyvvel kapcsolatban. - Kuslits Katalin írása a professzor Polgári Jogi Tudományos Diákkör keretében tartott emlékezetes előadását idézi.

A CSOK és az önerő - Kérdések az új lakástámogatási rendszer önerő-fogalma körül

2015.06.24.

Sokan várják az új lakástámogatási rendszert (CSOK), mely új lakás vásárlásán és építésén kívül már bővítésre és használt lakás vásárlására is igényelhető. Az „önerő” fogalma körül azonban nagy a káosz.

Munkavédelem a közfoglalkoztatásban -Amit a munkáltatónak tudni érdemes!

2015.06.23.

A közfoglalkoztatottak biztonságáért, testi épségéért, egészségüket nem veszélyeztető munkakörülményekért a munkáltató felelős, csakúgy, mint a többi, „hagyományos” munkaviszonyban foglalkoztatott munkavállaló esetében. Közfoglalkoztatásnál azonban, annak sajátosságai miatt, a munkáltatónak gyakran még nagyobb körültekintéssel kell eljárnia munkavédelmi feladatainak teljesítésekor. Erre szeretné felhívni a munkaadók figyelmét a Nemzetgazdasági Minisztérium „A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése” című kiemelt projekt keretében.

Ausztria figyelmen kívül hagyja a kiskorú menekültek jogait? - Gyermekvédelemi intézkedéseket sürgetnek az osztrák ügyvédek

2015.06.23.

Ausztria figyelmen kívül hagyja a kiskorú menekültek jogait, ezért azonnali intézkedéseket szorgalmaztak osztrák gyermekvédelemmel foglalkozó ügyvédek.

Szabálytalanul igénybe vett foglalkoztatási célú adó- és járulékkedvezmények - Az ÁSZ vizsgálati eredményei

2015.06.23.

Hiányosságokat tárt fel a foglalkoztatási célú adó- és járulékkedvezmények igénybevételének szabályszerűségében az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a 2009 és 2013 közötti időszakban, a számvevők az értékelést követően javaslatokat fogalmaztak meg az érintettek számára - közölte az ÁSZ.

Jogászminisztérium magas színvonalon - Trócsányi László értékelte az elmúlt évet

2015.06.23.

Magas színvonalú jogászminisztérium jött létre az Igazságügyi Minisztérium létrehozásával - értékelte a múlt évet Trócsányi László igazságügyi miniszter az Országgyűlés igazságügyi bizottsága előtti meghallgatásán.

Közös határrendészeti és bűnügyi fellépés az illegális migráció ellen - Megállapodást kötött a szerb és a magyar rendőrség

2015.06.22.

Az illegális migráció elleni közös határrendészeti és bűnügyi fellépésről állapodott meg a szerb és a magyar rendőrség vezetője hétfőn Szegeden.

Támogatott kisforgalmú patikák, védőnők által végzett méhnyakszűrés - Az egészségügyi tárgyú kormányrendeletek módosításáról

2015.06.22.

A közforgalmú gyógyszertárak részére kamatmentes, visszatérítendő támogatás nyújtása, a kisforgalmú patikák működési támogatásának súlyozottabb elosztása, valamint a védőnők által elvégzendő méhnyakszűrés finanszírozása is szerepel az egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú kormányrendeletek módosításáról szóló rendelettervezetben.

Diszkriminatív német útdíjszabályozás - Kötelezettségszegési eljárást indított Brüsszel Németország ellen

2015.06.22.

Kötelezettségszegési eljárást indított csütörtökön Németország ellen az Európai Bizottság, mert diszkriminatívnak tartja a törvénybe iktatott útdíjszabályozást.

Nemzetközi munkaügy - Véget ért a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet nyári ülése

2015.06.22.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet éves konferenciáját idén június 1. és 13. között tartották Genfben. A konferencia keretében a magyar kormány is felszólalt. Összegezték a 2015-ös év eredményeit a rugalmasabb foglalkoztatás, az állásbiztonság, a fenntartható munkahelyek és a munkavédelem területén.

Méltányosabb és hatékonyabb uniós társasági adózás - A Bizottság cselekvési terve alapvetően megreformálja az uniós rendszert

2015.06.22.

A Bizottság azzal a céllal terjesztette elő cselekvési tervét, hogy alapvetően megreformálja a társasági adózás uniós rendszerét. A cselekvési terv számos kezdeményezést tartalmaz az adókikerülés visszaszorítására, a fenntartható bevételek biztosítására és az egységes piac megerősítésére a vállalkozások számára. Összegezve, ezek az intézkedések jelentősen fejlesztik a társasági adóra vonatkozó feltételeket az Unióban, méltányosabbá, hatékonyabbá és növekedésbarátabbá téve azokat.

Megjelent a Bírósági Közlöny 2015. évi 5. száma - Elektronikus formában, interaktív használati lehetőséggel!

2015.06.22.

Az Bírósági Közlönyben kerül sor – a bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló 2011. évi CLXI. törvényben, valamint a bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló 2011. évi CLXII. törvényben meghatározott közzétételi kötelezettségekre figyelemmel – a bírósági szervezetet érintő igazgatási és személyi döntések, beszámolók és pályázatok közzétételére.

IFRS-ek - Nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok - A bevezetéssel és a felkészüléssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalók

2015.06.22.

A Kormány 2015. június 12-én megszületett határozatában jóváhagyta a nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok (IFRS-ek) egyedi beszámolási célokra történő magyarországi bevezetésének ütemezését. - A bevezetéssel és a szükséges felkészüléssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalók.

Hogyan késleltethető az adóvégrehajtás? - Az ÁSZ megállapításaira reagálva az adóhatóság szigorított gyakorlatán

2015.06.22.

Az Állami Számvevőszék nemrégiben közzétett megállapításaira reagálva az adóhatóság szigorított végrehajtási gyakorlatán, és amint módja van rá, azonnal beszedi az adózóktól a neki járó adóforintokat. Ezt különösen jól szemléltetik azok a napokban közzétett adatok*, melyek szerint a NAV idén több mint 20%-kal többször rendelt el inkasszót - azonnali beszedést - mint a tavalyi év hasonló időszakában. Ez pedig számos vállalkozást kellemetlenül érint, hiszen az adótartozás egy összegben és azonnali fizetése sokszor komolyan veszélyezteti a vállalkozásokat.

Gyakori fogyasztói bosszúságok, nem teljesített békéltető testületi ajánlások - A BBT nyilváosságra hozza a nemteljesítő cégek nevét

2015.06.22.

A Budapesti Békéltető Testület eljárásának eredményeként az egyébként nem kötelező erejű ajánlások több mint kétharmadát önként teljesítik a vállalkozások és a vita rendeződik. Mégis vannak bizonyos cégek, amelyek esetében ez elmarad. Ezért a Testület a fogyasztóvédelmi törvény alapján e cégek nevét és a nem teljesített ajánlással érintett ügyet nyilvánosságra hozza, a fogyasztó adatainak megjelölése nélkül.

Diákmunka - Feketén soha! - Amit a munkaszerződésről diákként tudni érdemes

2015.06.19.

Mindegy, hogy nyári vagy évközi diákmunkáról beszélünk, alkalmi vagy hosszabb időre szól a megállapodás, teljes vagy részmunkaidős: mindenképp kössünk munkaszerződést! Csak így biztosított, hogy a munka elnyeri méltó jutalmát: vagyis a munkavállaló diák megkapja a fizetségét az elvégzett munkája után.

Védett kulturális javak - Jogszabályok védik a magyarországi kiállításokra behozott műtárgyakat

2015.06.19.

A magyarországi kiállításokra kölcsönadott műtárgyakat az örökségvédelmi és a kölcsönzött kulturális javakról szóló törvények szigorúan védik, így ezen jogszabályok szerint az országba visszaviteli kötelezettséggel behozott képet nem lehet védetté nyilvánítani - közölte a Forster Központ.

Jogszerű foglalkoztatás, biztonságos és egészséges munkahelyek - Véget ért az országos munkavédelmi és munkaügyi roadshow

2015.06.19.

A jogszerű foglalkoztatás, a biztonságos és egészséget megőrző munkahelyek fontosságára hívta fel a figyelmet a most zárult országos munkavédelmi és munkaügyi roadshow, "mert a jó munkahely mindenki számára fontos" – jelentette ki Ambrus Ilona, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdálkodásért felelős helyettes államtitkára pénteken, Budapesten.

A magyar fogyasztók alig ismerik fogyasztói jogaikat - Tájékoztató kampányt indít az Európai Bizottság

2015.06.19.

Annak ellenére, hogy mi magyarok több problémával szembesülünk, áruk vagy szolgáltatások vásárlása, illetve igénybevétele során, és gyakrabban vásárolunk megtévesztő reklámok hatására is, kevésbé ismerjük alapvető fogyasztói jogainkat, mint európai polgártársaink – állapítja meg a fogyasztói jogok ismeretét vizsgáló legutóbbi európai kutatás. Ezért indít jogainkkal kapcsolatos tájékozottságunk növelése céljából figyelemfelkeltő kampányt az Európai Bizottság Magyarországon és további 13 tagállamban.

Megalapozott védelmi igény vagy gazdaségi bevándorlás? - Módosulhat a menedékjogról szóló törvény

2015.06.19.

Több ponton módosítaná a menedékjogról, valamint a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló jogszabályokat a Belügyminisztérium; az erre vonatkozó tervezet pénteken jelent meg a kormányzati portálon.

Szigorúbb adatvédelmi előírások - Szeptembertől!

2015.06.18.

Az adatvédelmi törvény több lényeges változására lehet számítani szeptembertől: többek között az adatvédelmi hatóság szélesebb körű ellenőrzésére, a kiszabható bírságok magasabb összegére, vagy a kötelező erejű vállalati szabályok megjelenésére.

Kiküldetés vagy rendelkezésre bocsátás szolgáltatásnyújtás keretében? - Az Európai Bíróság pontosítja a munkajogi elhatárolás kritériumait

2015.06.18.

A Bíróság pontosítja a munkavállalók szolgáltatásnyújtás keretében történő rendelkezésre bocsátása és kiküldetése elhatárolásának kritériumait - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Új elnök a Zalaegerszegi Törvényszék élén - Sorok Norbert június 15-től hat éven át vezeti a zalai bíróságokat

2015.06.18.

A Zalaegerszegi Törvényszék elnökének nevezte ki az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke Sorok Norbertet, aki az elmúlt évben megbízott vezetőként irányította a zalai bíróságokat - tájékoztatott a Zalaegerszegi Törvényszék.

Tulajdonhoz való jogot sért a hírközlési törvény egy rendelkezése - Az Alkotmánybíróság döntéséről

2015.06.18.

Az Alkotmánybíróság (Ab) megsemmisítette az elektronikus hírközlésről szóló törvény egyik, mobiltelefon-átjátszó tornyokkal kapcsolatos rendelkezését a tulajdonhoz való jog aránytalan korlátozása miatt. A határozat a Magyar Közlönben olvasható.

Miniszteri biztost kapott a családi csődvédelem - Szekér Judit kinevezése június 15-ével hatályosult

2015.06.18.

Miniszteri biztossá nevezték ki Szekér Juditot a családi csődvédelem területére. Trócsányi László igazságügyi miniszter utasítása a Hivatalos Értesítőben jelent meg.

Átláthatóbb társasági adózás - Új uniós szabályok az adókikerülés és az agrresszív adózási módszerek ellenében

2015.06.18.

Az Európai Bizottság nyilvános konzultációt indított a társasági adózás unióbeli átláthatóságával kapcsolatban. E konzultáció célja annak kiderítése, hogy uniószerte segítené-e az adókikerülés és az agresszív adózási módszerek kezelését, ha a vállalatokat köteleznék arra, hogy tegyenek közzé bővebb információt arról, mennyi adót fizetnek. Így például a vállalkozásoknak az összes olyan országra nézve, ahol tevékenységet folytatnak, közzé kellene tenniük, hogy mennyi adót fizetnek.

Jogtudatos fogászati ellátottak - OBDK kiadvány a fogorvosi alap- és szakellátás igénybevételi lehetőségeiről

2015.06.18.

Fogászati ellátásról szóló általános tájékoztatót készített az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) a lakosság széleskörű tájékoztatása érdekében.

Uniós jogo sért a magyar földtörvény? - Bizottság: A szabályozás korlátozza a nemzetközi befektetők jogait

2015.06.18.

Az Európai Bizottság ma arra kérte Magyarországot, hogy tegye meg a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy megfeleljen az uniós jogszabályoknak a mezőgazdasági földterületek használatára vonatkozó egyes szerződéses jogokat illetően (haszonélvezeti jogok). A Bizottság álláspontja szerint a magyar törvényi szabályozás korlátozza a nemzetközi befektetők jogait, ami ellentmondhat a tőke szabad mozgása, valamint a letelepedés szabadsága uniós alapelveinek.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000