Hír archívum: 2015. június

Más hónap

Lerövidített munkaidő állami támogatással - Jóváhagyta a foglalkoztatási törvény módosítását a cseh képviselőház

2015.06.18.

Jóváhagyta a különleges helyzetek, gazdasági válság vagy természeti katasztrófa következtében lerövidített munkaidő állami támogatását a cseh képviselőház.

Elhunyt Zlinszky János professzor - A volt alkotmánybíró a római jog kiváló szakértője volt

2015.06.18.

Elhunyt Zlinszky János professzor, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi karának első dékánja csütörtökön - közölte Igazságügyi Minisztérium (IM), valamint az egyetem a honlapján. Zlinszky János 87 éves volt.

Felelőssé tehető egy hírportál gyalázkodó kommentek miatt - Az Emberi Jogok Európai Bírósága ítéletet hozott

2015.06.17.

Jogerős ítéletben mondta ki kedden a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának fellebbviteli fóruma, az úgynevezett Nagykamara, hogy egy kereskedelmi céllal működő hírportál felelőssé tehető az oldalon megjelenő gyalázkodó kommentek miatt.

97 milliárd megtakarítás a versenyfelügyeleti eljárásokkal - A felügyeleti tevékenység társadalmi hasznosságáról - GVH elemzés

2015.06.17.

A fogyasztók legalább 97 milliárd forintot takarítottak meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárásaival az elmúlt hat évben. - A GVH továbbfejlesztett módszertannal számszerűsítette tevékenységének társadalmi hasznát.

Munkáltatói elállás versenytilalmi megállapodástól - Lehet vagy sem?

2015.06.17.

A munkáltató - bizonyos korlátok között - akkor is elállhat a versenytilalmi megállapodástól egyoldalú nyilatkozattal, ha az elállás jogát a felek a megállapodásban nem kötötték ki kifejezetten, áll a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság egyik közelmúltban hozott ítéletében. A verdikt egyben azt is jelenthet, hogy a bíróságok egyre inkább figyelembe veszik, hogy a versenytilalmi megállapodás első sorban a munkáltató jogos gazdasági érdekei védelme érdekében jön létre, magyarázza a KCG Partners Ügyvédi Társulás.

Szükséges-e módosítani a zálogjogi szabályozást? - Szakmai kritikák, technikai és koncepcionális problémák az új Ptk. kapcsán

2015.06.17.

Az új Ptk. több mint egy éve teljesen új alapra helyezte a zálogjogi szabályozást, melynek alapvető változásai erőteljes kritikai észrevételekkel fűszerezett, jelentős vitatémává váltak szakmai körökben.

Lajstromozható közösségi védjegyként a Lego-emberke - Az Európai Unió Bírósága ítéletet hozott

2015.06.17.

A Törvényszék helyben hagyja a Lego figurák közösségi védjegyként való lajstromozását - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Béren kívüli juttatás oktató-nevelő munkát segítőknek - Még az idén! - Megállapodott az Emmi és a pedagógus szakszervezetek

2015.06.17.

Még az idén 50 ezer forintos béren kívüli juttatásban részesülnek a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) alkalmazásában álló, az oktató-nevelő munkát közvetlenül segítő munkatársak - jelentette be Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke Budapesten.

Csökkenő szja, mérséklődő bankadó, növekedési adóhitel-kedvezmény - Elfogadta a parlament a jövő évi adórötvénycsomagot

2015.06.17.

Elfogadta az Országgyűlés kedden a jövő évi adótörvénycsomagot, amely alapján 2016-ban 15 százalékra csökken a személyi jövedelemadó (szja) kulcsa, és 5 százalékra a sertés tőkehúsok áfája, ezenkívül mérséklődik a bankadó, valamint változik a közműadó. A törvény bevezeti a növekedési adóhitel-kedvezményt, amelynek lényege, hogy bizonyos feltételeknek megfelelő vállalkozások elhalaszthatják az adó megfizetését, és azt két év alatt nyolc részletben teljesíthetik.

Véglegesített büdzsé, 761 milliárdos hiánnyal - Elfogadta a Ház a jövő évi költségvetési törvényjavaslat módosítását

2015.06.17.

Elfogadta a parlament a jövő évi költségvetési törvényjavaslathoz benyújtott összegző módosító indítványt, véglegesítve ezzel a büdzsé bevételi és kiadási főösszegét. Ennek értelmében a 2016-os költségvetés bevételi főösszege 15 800 milliárd, a kiadási 16 561 milliárd forint lesz, a hiány pedig 761 milliárd forint.

A szerződések angol nyelvezete a hatályos magyar jogba ágyazva - Egy úttörő kiadvány - Az első kétnyelvű, angol jogi szaknyelvi kötet

2015.06.16.

A szerződések angol nyelvezetét úttörően, a hatályos magyar jogba ágyazva dolgozza fel Kovács Tímea jogásznak, Jogi Szaknyelvi mellékletünk vezetőjének újonnan megjelent, az „Angol jogi szaknyelv I. Contact law / Szerződések joga” című könyve, amelyet a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jogi Karának Dísztermében mutattak be június 3-án.

Fürge lábú jogászok - Idén is sikeresen zárult a Jogi Fórum Kupa futóverseny

2015.06.16.

Vasárnap immár negyedik alkalommal mérhették össze erejüket és gyorsaságukat a jogászok a Jogi Fórum Kupán. A verseny évről évre népszerűbb. Idén 414 jogászt mozgatott meg. Mindenkinek gratulálunk, aki - a hőség által jelentősen nehezített körülmények ellenére is - teljesítette a kilómétereket!

Közel 90 milliós kárt okozott az államnak a NAV osztályvezető - Vádat emelt a korrupt közszolga és 9 társa ellen az ügyészség

2015.06.16.

A Központi Nyomozó Főügyészség vádat emelt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal volt osztályvezetőjével és 9 társával szemben. Az ügyészség a NAV volt osztályvezetőjét hivatali vesztegetés elfogadásával, költségvetési csalással és hamis magánokirat felhasználásával vádolja.

Digitális adatvédelem - Megállapodtak a szabályozás fő vonalaiban az uniós igazságügyi miniszterek

2015.06.15.

Az úgynevezett "általános megközelítés" szintjén egyetértésre jutottak kedden Luxembourgban az EU-országok igazságügyi miniszterei a digitális környezetre szabott, tervezett új uniós adatvédelmi szabályozás fő vonalaiban.

A menekültválságról és a terrorizmusról is tárgyaltak a Wachau Európa Fórumon

2015.06.15.

Elsősorban az Európát sújtó menekültválság, a terrorizmus, a kelet-ukrajnai konfliktus, valamint a gazdasági növekedés beindítása jelentette kihívásokat emelték ki a Wachau Európa Fórum plenáris ülésének résztvevői szombaton az ausztriai Göttweigben.

Állampolgári beilleszkedési vizsga - A tagállamok kötelezhetik a huzamos tartózkodási engedéllyel rendelkezőket

2015.06.12.

A tagállamok állampolgári beilleszkedési vizsga letételére kötelezhetik a harmadik országok huzamos tartózkodási engedéllyel rendelkező állampolgárait. Az ezen kötelezettség alkalmazására vonatkozó szabályok azonban nem sodorhatják veszélybe a huzamos tartózkodási engedéllyel rendelkező állampolgárokra vonatkozó irányelv céljainak megvalósítását - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Mi az a bíróság, és mi történik ott? - Harry Potter jogi szemmel - A Tatabányai Törvényszék kiadványa diákoknak

2015.06.12.

A Tatabányai Törvényszék több hónapos munka során kialakított a „Nyitott bíróság” program számára egy kiadványt, azzal a céllal, hogy a diákok – ide értve az általános iskolásokat és középiskolásokat egyaránt – könnyen megérthessék, mi az a bíróság, mi történik ott, hogy mi is pontosan az, amit tárgyalásnak és bírósági közvetítésnek nevezünk. A kiadvány részletesen tartalmazza a legfontosabb fogalmak kifejtését és a tanulók számára érthető bemutatását, amely példák szemléltetésével válik kézzelfoghatóvá, Harry Potter kalandjaiból kölcsönvett epizódok jogi szemmel való értékelése során.

Nem volt bűncselekmény 4 gyermek lelövése a gázai tengerparton? - Az izraeli katonai ügyészség lezárta a nyomozást

2015.06.12.

Bűncselekmény hiányában lezárta a nyomozást az izraeli katonai ügyészség a gázai tengerparton tavaly lelőtt négy palesztin gyermek ügyében - derül ki Dani Efroni tábornok, a hadsereg legfőbb ügyészének friss, negyedik jelentéséből, amely a Hamász szélsőséges palesztin szervezet ellen a Gázai övezetben tavaly indított, Erős Szikla nevű izraeli hadművelettel foglalkozik.

Nem megfelelő az állami cégek közzétételi gyakorlata - A Transparency International friss kutatási eredményei

2015.06.12.

Javítottak közzétételi gyakorlatukon az állami cégek az elmúlt másfél évben, de a vállalati átláthatóság még elmarad a szükséges szinttől a Transparency International (TI) Magyarország pénteken Budapesten nyilvánosságra hozott kutatása szerint.

Ki nem küldött elszámolási értesítők - Újabb MNB-bírásg a Banif Plus Banknak

2015.06.12.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 48,8 millió forint ismételt bírsággal sújtotta Banif Plus Bankot az elszámolási határidőre vonatkozó törvényi előírás megsértése miatt, a bank a korábbi jegybanki kötelezés ellenére sem küldött ki május végéig több tízezer elszámolási értesítőt – közölte a jegybank.

Egy legendás védő - Arckép Orosz Balázs büntetőjogász ügyvédről

2015.06.12.

"Minden védencem ártatlan." - Orosz Balázs a rendszerváltozás utáni Magyarország igazi sztárügyvédje volt. Legendás felkészültségével, elsőrangú szónoki képességeivel reménytelen helyzetű vádlottak sorát védte eredményesen a bíróság előtt. Kiváló ember és Kolléga.

Nyílt börtönnapok Kínában vezetőknek és házastársuknak - Cél: A kísértésnek kitett rétegek visszatartása a korrupciótól

2015.06.12.

Börtönlátogatásokat szerveztek helyi vezetőknek és házastársuknak nevelési célzattal a közép-kínai Hupej tartományban - számolt be a fejleményről a China Daily című angol nyelvű napilap hétfői összeállításában.

A nyári szünidő veszélyei - Vagyonvédelmi, bűnmegelőzési tanácsok a rend őreitől

2015.06.11.

A strandolással, a nyílt vizekkel és a bányatavakkal kapcsolatos veszélyekre hívta fel a figyelmet, valamint vagyonvédelmi, bűnmegelőzési tanácsokat adott a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság budakalászi sajtótájékoztatóján.

Többször kérhetnek akadálymentesítési támogatást a mozgássérültek - Ombudsmani javaslata alapján módosulnak a támogatási feltételek

2015.06.11.

Többször is kérhetnek az államtól lakásuk átalakításához akadálymentesítési támogatást a mozgássérült emberek, akár már a jövő évtől - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala csütörtökön. A közlemény szerint az ombudsman javaslata alapján Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kezdeményezni fogja a támogatási feltételeket meghatározó jogszabály módosítását.

Jogszerűek-e a Telekom és a Telenor által tervezett díjemelések? - Az NMHH vizsgálja a júliustól hatályos szerződésmódosításokat

2015.06.11.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) felügyeleti eljárást indított a Magyar Telekom és a Telenor ellen, a hatóság vizsgálja, hogy a két mobilszolgáltató előfizetői szerződéseinek július 1-jétől tervezett, számos díjemelést tartalmazó módosítása megfelel-e a jogszabályoknak - közölte a hatóság.

Támogatott és tehermentesített gazdák - Kedvezően módosul negyvenegy agrár-vidékfejlesztési rendelet

2015.06.11.

A pályázók számára kedvezően módosul összesen negyvenegy, a 2007-2013-as ciklushoz kapcsolódó, az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból és az Európai Halászati Alapból nyújtandó támogatásokat szabályozó rendelet - közölte a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkársága.

Fellépés a kapcsolati erőszak ellen? - Nőjogi szervezetek aggályosnak tartják a határozati javaslatot

2015.06.11.

Nőjogi szervezetek sem a célját, sem a koncepcióját nem értik, a tartalmát pedig több ponton aggályosnak tartják annak a határozati javaslatnak, amelyet Balogh Zoltán, az emberi erőforrások minisztere nyújtott be a kapcsolati erőszak elleni hatékony fellépést elősegítő nemzeti stratégiai célok meghatározásáról az Országgyűlésnek - tájékoztatott négy szervezet.

A pénznyerő automaták kaszinókon kívüli üzemeltetésének tilalmáról - A magyar szabályozás uniós jogot sért - Az Európai Bíróság ítélete

2015.06.11.

A pénznyerő automaták kaszinókon kívüli üzemeltetését tiltó magyar jogszabály ellentétes lehet a szolgáltatásnyújtás szabadságának elvével. Amennyiben a nemzeti jogalkotó olyan engedélyt von vissza, amely annak jogosultját valamely gazdasági tevékenység folytatására jogosítja fel, köteles ésszerű kompenzációs rendszer, vagy olyan átmeneti, megfelelő tartamú időszak előírására, amely lehetővé teszi a jogosult számára az ahhoz való alkalmazkodást - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Okiratsablonok civil szervezeteknek - Az OBH szerkesztésében, az új Ptk. alapján

2015.06.11.

A tavaly tavasszal hatályba lépett új Ptk. szerint annak az alapítványnak, illetve egyesületnek, amely ezt követően módosítja a létesítő okiratát, alapszabályát vagy alapító okiratát, felül kell vizsgálnia és szükség szerint az új törvény szabályainak megfelelően módosítania kell azt legkésőbb jövő tavaszig, tehát 2016. március 15-ig.

Online bosszúságok, megtévesztett fogyasztók - A BBT kizárólagos illetékességgel fog rendelkezni a vitás esetekben

2015.06.11.

A Budapesti Békéltető Testület az Országgyűlés előtti, fogyasztóvédelmi törvényt érintő javaslat folytán kizárólagos illetékességgel fog rendelkezni a határon átnyúló online fogyasztói jogviták elbírálására. Az a vállalkozás pedig, amelyik nem működik együtt a békéltető testületekkel, a jövőben minden esetben fogyasztóvédelmi bírságot kap. A fogyasztók a békéltető testületi meghallgatáson szemtől-szemben találkoznak a cégek képviselőivel, amely nagymértékben elősegíti a felek közötti egyezségkötést.

Erősebb jogok azonos nemű pároknak - A bejegyzett élettársi kapcsolatról fogadott el javaslatot a német kormány

2015.06.11.

A német kormány ""a bejegyzett élettársi kapcsolat""ban élő azonos nemű párok jogainak erősítéséről fogadott el javaslatcsomagot ülésén.

Hazánk a régióban élen jár a munkavállalók védelmében - Elbocsátásokkal kapcsolatos nemzetközi felmérés 31 ország tükrében

2015.06.10.

A Deloitte Legal elbocsátásokkal kapcsolatos nemzetközi felmérése 31 országban vizsgálta, hogy mekkora kiadásokkal jár a munkáltatókra nézve egy alkalmazott elbocsátása és milyen feltételekhez kötött a munkaviszony megszüntetése.

Jogtudatos betegek, ellátottak és gyermekek - Az OBDK jogvédelmi nyílt napokat tarta június hónapban

2015.06.10.

Az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) június hónapban Regionális Nyílt Napokat szervez a lakosság jogtudatosításának erősítése és a jogvédelmi szolgáltatások elérésének széleskörű biztosítása érdekében.

Hatékonyan érvényesített versenyjog, jogkövető kkv-k - Az Országgyűlés elfogadta a versenytörvény módosítását

2015.06.10.

A tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. törvényben (Tpvt., versenytörvény) módosításának célja a versenyjogi követelmények hatékony és eredményes érvényesítésének elősegítése Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárására vonatkozó szabályozás finomhangolásával, valamint a kis- és középvállalkozások ösztönzése a jogkövető magatartásra.

Gyed extra, nagymama nyugdíj, családi otthonteremtési kedvezmény - Beszélgetés Novák Katalin államtitkárra

2015.06.10.

A három év alatti gyerekek napközbeni elhelyezésének újabb lehetőségeiről készít javaslatot a kormány számára az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és ifjúságügyért felelős államtitkársága. Novák Katalin államtitkár az MTI-nek adott interjújában azt mondta, a cél egy rugalmasabb, többszereplős rendszer kialakítása, hogy ne csak a bölcsődékben, hanem magán-, családi-, vagy éppen munkahelyeken kialakított napközikben hozzanak létre minél több férőhelyet.

Törvénytelen és káros tartalmaktól megtisztított világháló - Kilép a színfalak mögül a kínai internetrendőrség - 24 órás szolgálatban

2015.06.10.

Kilép a nyilvánosság elé a kínai internetrendőrség, amely a kiberbűnözés üldözőjeként évek óta működött és működik a színfalak mögött - számolt be a helyi média a Közbiztonsági Minisztérium bejelentéséről.

Könnyebben, gyorsabban intézhető menedékjogi kérelmek - Összhangban van az uniós joggal a biztonságos országok listája

2015.06.10.

Összhangban van az uniós joggal a biztonságos országok listája, jelenleg is több európai országban - például Ausztriában, Franciaországban és Finnországban - már alkalmazzák a biztonságos országok listáját a menekültügyekben - mondta Törcsi Péter, az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója szerdán az M1 aktuális csatornán.

10%-kal emelkedik a bírósági titkárok és fogalmazók illetménye - A törvénymódosítás július 1-től lép hatályba

2015.06.09.

Az OBH elnökének kezdeményezésére az Országgyűlés által a mai napon elfogadott törvénymódosítás folytán július 1-től a bírósági fogalmazók és a bírósági titkárok a bírói illetményalap 10%-ának megfelelő összegű munkaköri pótlékra lesznek jogosultak.

Ügyvédmarketing - Hasznosítható trendek a kommunikációs iparból

2015.06.09.

Hazánkban még gyerekcipőben jár. Ennek egyik oka: a Ügyvédi Kamara csak néhány éve enyhített szabályozásán. Sokan a reklámmal, főként az ízléstelen, hatásvadász amerikai reklámmal azonosítják, így ódzkodnak tőle. - Cikkünk bemutat néhány trendet a kommunikációs iparból és rávilágít, hogy ezeket hogyan tudják a hazai ügyvédek, a szigorú kamarai szábályokat is betartva alakalmazni.

Romániában is megünnepelnék a magyar nyelv napját - A román szenátus által elfogadásra javasolt törvényjavaslatról

2015.06.08.

Elfogadásra javasolja a román szenátus kulturális bizottsága azt a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által kezdeményezett törvénytervezetet, amely Romániában is a magyar nyelv napjává nyilvánítaná november 13-át - tudatta hírlevelében az RMDSZ.

Számos szabálytalanság az orvosi kamara gazdálkodásában - Az ÁSZ jelentése a 2010-2012-es időszakot vizsgálja

2015.06.08.

Számos szabálytalanságot talált az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a Magyar Orvosi Kamara (MOK) 2010-2012-es gazdálkodásának ellenőrzése során.

Fokozatosan vezethetik be a német autópályadíjat - Az Európai Bizottság hajlandó megállapodást kötni Németországgal

2015.06.08.

Az Európai Bizottság hajlandó megállapodást kötni Németországgal a külföldieket terhelő autópályadíj ügyében, javaslata szerint fokozatosan kellene bevezetni a díjfizetési rendszert - írta a Die Welt.

Igazságügyi Tanácsok a Balkáni és Euro-mediterrán Térség - Budapesti székhelyű lesz a Hálózat

2015.06.08.

A tavalyi év kiemelkedő jelentőségű nemzetközi eseménye volt a hazai igazságszolgáltatás életében, hogy az Országos Bírósági Hivatal és az Országos Bírói Tanács részvételével 2014. május 12-13-án Bukarestben megalakult a Balkáni és Euro-mediterrán Térség Igazságügyi Tanácsainak Hálózata.

Számos külföldi cég megsérti az áfatörvényt - A rossz kereskedelmi gyakorlat gyakoriságára az ELÁER bevezetése mutatott rá

2015.06.08.

Az árukészleteiket Magyarországon raktározó külföldi cégek az értékesítéseket közösségi ügyletként kezelik, figyelmen kívül hagyva a magyar áfatörvény rendelkezéseit - hívta fel a figyelmet a Mazars nemzetközi könyvvizsgáló és tanácsadó cég legfrissebb összefoglalójában.

A bűnügyi hírek vonzzák a nézőket - A TV2 hírműsorai átlépték a törvényi korlátot - NMHH elemzés

2015.06.08.

z a tévé nyerte a nézettségi versenyt, ahol a legtöbb a bűnügyi hír - derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) tavalyi adatok alapján készült elemzéséből.

Autók vezető nélkül - Ki a felelős, ha nincs sofőr? - Az automata járművek terjedésével újra kell gondolni a jogi felelősség kérdéseit

2015.06.04.

A vezető nélküli autók akár 90 százalékkal is csökkenthetik a balesetek számát, de vajon kit terhel a felelősség az esetek fennmaradó egytizedében, ha nincs sofőr a volánnál? Az automata járművek elterjedése a jogi felelősség újragondolását követeli meg. A feladat megoldásához néhány már életbe léptetett szabályozás biztosíthat szakmai alapot.

Európai kábítószer-jelentés - Magyarország a kevésbé fertőzött tagállamok közé tartozik

2015.06.04.

Magyarország az Európai Unió kábítószerrel kevésbé fertőzött tagállamai közé tartozik - derül ki a EU kábítószerügyi központjának (EMCDDA) éves jelentéséből, amelyet csütörtökön ismertettek Lisszabonban.

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000