Hír archívum: 2015. június

Más hónap

A Magyar Állam és a MOL megállapodása nem minősül állami támogatásnak - Az Európai Unió Bírósága ítéletet hozott

2015.06.04.

A Bíróság a Törvényszékhez hasonlóan megerősíti, hogy a Magyar Állam és a MOL olajipari társaság között az egyes szénhidrogénmezőkön folytatott kitermelés tárgyában kötött megállapodás nem minősül állami támogatásnak. E megállapodásnak és a bányászati törvény módosításából eredő bányajáradék-emelésnek a társítása nem biztosított szelektív előnyt a MOL‑nak - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Elcsalt uniós támogatások - Több mint nyolcvan ember, köztük a MVH két volt vezetője ellen emelt vádat az ügyészség

2015.06.04.

Uniós területalapú támogatások jogosulatlan igénylése miatt bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt 84 ember - köztük a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) két volt vezető beosztású tisztségviselője - ellen emelt vádat az ügyészség.

Betiltották a fizetős autóstopot Romániában - A törvénymódosítás gátat vet a feketefuvarozásnak

2015.06.04.

Kihirdette Klaus Iohannis román államfő a fizetős autóstopot betiltó törvényt. A bukaresti kormány tavaly ősszel terjesztette a parlament elé a személy- és áruszállításról szóló 2003-as törvény módosítását célzó tervezetét, amellyel a feketefuvarozásnak akar gátat szabni.

Titkos adatgyűjtés - Tömegesen és válogatás nélkül - Az amerikai szenátus által elfogadot törvény véget vet az NSA gyakorlatának

2015.06.04.

Az amerikai szenátus kedden 67-32 arányban megszavazta az a törvénytervezetet, amely véget vet a jelhírszerzésre szakosodott Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) azon gyakorlatának, hogy tömegesen és válogatás nélkül gyűjtse a telefonhívások címzettjeire és időtartamára vonatkozó metaadatokat.

300 millió forint letéti pénzzel nem tud elszámolni egy érdi ügyvéd - Őrizetbe vették nagy kárt okozó csalás gyanúja miatt

2015.06.04.

Őrizetbe vettek egy nőt, aki korábban Érden ügyvédi irodát működtetett és csaknem 300 millió forinttal nem tud elszámolni a nála letétbe helyezett pénzekből - közölte Gyugyi Csilla, a Pest Megyei Főügyészség szóvivője.

Európai polgári kezdeményezés az állatkísérletek megszüntetéséért - Bizottsági intézkedések a Stop Vivisection javaslatra

2015.06.04.

Az Európai Bizottság döntött azokról az intézkedésekről, amelyeket a Stop Vivisection elnevezésű, az állatkísérletek megszüntetéséért indított európai polgári kezdeményezésre válaszul kíván bevezetni. Habár a Bizottság egyetért azzal, hogy az állatkísérleteket fokozatosan le kell állítani Európában, e célkitűzés megvalósítását máshogy képzeli el, mint a polgári kezdeményezés szervezői.

FIFA-botrány - 47 vádpont, 150 millió dollárnyi vesztegetési pénz - Szövetségi nyomozás folyik a Labdarúgó Szövetség elnöke ellen

2015.06.03.

Szövetségi nyomozás folyik az Egyesült Államokban Sepp Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke ellen, aki bejelentette távozási szándékát - írta online kiadásában a The New York Times.

Szexuális erőszak jogász gólyatáborban - Hét év fél év börtönre ítélték a diáklánnyal erőszakoskodó fotóst

2015.06.03.

Hét és fél év börtönbüntetésre ítélte a Fonyódi Járásbíróság szerdán első fokon azt a 39 éves budapesti férfit, aki tavaly augusztusban az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) fonyódligeti gólyatáborában megerőszakolt egy lányt. Az ítélet nem jogerős.

Bűnmegelőzési munkafüzet általános iskolásoknak - Foglalkoztató csomagot tesztelnek Szegeden 3-4. osztályosokkal

2015.06.03.

Bűnmegelőzési munkafüzetet és a fejlesztő-foglalkoztató csomagot készített általános iskolák alsó tagozatos diákjai számára a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság, a kiadványt a Szeged-Csanádi Egyházmegye köznevelési intézményeiben fogják tesztelni a következő hetekben - jelentette be M. Toronykőy Márta, a főkapitányság bűnmegelőzési osztályának vezetője Szegeden.

A csalás elleni küzdelem eredményei az EU-ban - Rekordszámú vizsgálat, rekordösszegű visszafizettetés - OLAF jeletés

2015.06.03.

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) 2014-ben kiváló eredményeket ért el a csalás elleni európai küzdelem terén. Az OLAF nagyszámú vizsgálatot zárt le, miközben tovább csökkentette a vizsgálatok teljes időtartamát. Kibocsátott ajánlásainak száma rekord az elmúlt öt évben. A hivatal 901 millió EUR visszafizettetését javasolta az uniós költségvetésbe, mely összeg várhatóan fokozatosan kerül vissza az uniós költségvetésbe és segíti a többi projekt finanszírozását.

Szolgáltató bíróságok a XXI. században - Az OBH elnökének 2014. első félévi beszámolójából

2015.06.03.

Az Országgyűlés Igazságügyi Bizottsága június 1-i ülésén 8 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül, 2 tartózkodás mellett fogadta el az Országos Bírósági Hivatal elnökének beszámolóját.

Egyszerűbb lesz az ajánlattétel az új közbeszerzési törvény alapján

2015.06.03.

Az építési vállalkozók is egyszerűbben adhatnak majd ajánlatot az új közbeszerzési törvény szerint. A parlament előtt lévő új közbeszerzési törvény például a nyilatkozati elvet követi, így a szükséges igazolásokat csak a nyertes vállalkozónak kell majd - utólag - becsatolniuk - mondta Homolya Róbert, a Miniszterelnökség miniszteri biztosa, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) kibővített elnökségi ülésén Budapesten.

Fejkendős muszlim nő javára döntött az amerikai legfelsőbb bíróság - A pert az Egyenlő Foglalkoztatási Esélyek Bizottsága indította

2015.06.03.

Egy vallási okból fejkendőt viselő muszlim nő javára döntött hétfőn az amerikai legfelsőbb bíróság, a nő sérelmezte, hogy az Abercrombie & Fitch divatcég a hidzsáb miatt nem volt hajlandó alkalmazni őt.

Élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallás kitolt határidővel! - Június 5-ig, azaz péntek éjfélig még szankciómentesen beküldhető

2015.06.03.

Az élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallások beküldésének határideje június elsején lejárt, azonban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ügyfélszolgálatára érkezett kimagaslóan sok megkeresés miatt a hivatal június 5., péntek éjfélig szankciómentesen biztosítja a bevallás és módosítás lehetőségét - közölte a Nébih.

Jogi Fórum Kupa 2015 - Még lehet regisztrálni!

2015.06.03.

Jogász vagy és szeretsz futni? Futottál már jogász-váltóban? Most itt a lehetőség, hogy közösen teljesítsetek egy maratoni, vagy félmaratoni távot. - Jó társaság - kiváló hangulat - közös siker! Alig két hét múlva. - Még a héten lehet nevezni!

Vitás kérdések az Európai Ügyész intézményével kapcsolatban - A Visegrádi Négyek legfőbb ügyészei közös nyilatkozatot tettek

2015.06.03.

Eredményes volt és egyben magyar szakmai sikerrel zárult a Visegrádi Együttműködésben résztvevő országok legfőbb ügyészeinek idén májusi találkozója. A tanácskozás résztvevői egyetértettek abban, hogy dr. Polt Péter magyar legfőbb ügyésznek az Európai Ügyészre vonatkozó ún. „hálózati modell” koncepciója egyes elemeiben valós megoldást kínál az intézménnyel kapcsolatban felmerült problémákra.

A külföldieket terhelő autópályadíj uniós jogot sért - Kötelezettségszegési eljárás indul Németország ellen

2015.06.02.

Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indít Németország ellen a külföldieket terhelő autópályadíj miatt - jelentette be a testület elnöke egy német lapinterjúban.

A történelmi felelősség nem egyenlő a büntetőjogi felelősséggel - Új eljárást rendelt el a Fővárosi Ítélőtábla Biszku Béla perében

2015.06.02.

Hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet a Fővárosi Ítélőtábla és új eljárásra utasított hétfőn kihirdetett másodfokú végzésével az 1956 utáni megtorlások miatt háborús bűntettel megvádolt kilencvennégy éves Biszku Béla ügyében.

160 éve született Gruber Lajos budapesti királyi ügyész - A börtönügyi szakíróra írásainak felelevenítésével emlékezünk

2015.06.02.

Gruber Lajos jogi doktor és királyi alügyész 1855. május 24-én született Pesten. 52 évesen, 1907. augusztus 12-én Budapesten hunyt el, sírja is itt található. Izgalmas börtönügyi írásainak felelevenítésével emlékezünk rá.

Igény szerint összeállított utazási csomagok - Új uniós jogszabályok erősítik a szervezett utak biztonságát

2015.06.02.

A Versenyképességi Tanács miniszterei megállapodtak azokban az új szabályokban, melyek a digitális korral lépést tartva a szervezett utazásokon részt vevő nyaralóknak nagyobb biztonságot nyújtanak.

Szigorították a korrupcióellenes jogszabályokat Olaszországban - Ismét bűncselekménynek minősítették a mérleghamisítást

2015.06.02.

A törvényesség helyreállításának nevezte Matteo Renzi olasz kormányfő a római parlament által megszavazott új korrupcióellenes jogszabályokat, amelyek egyebek között ismét bűncselekménynek minősítették a mérleghamisítást.

Rögzített fogyasztói csomagok - Több szál cigaretta dobozonként - Uniós irányelv alapjn módosulnak az egészségügyi tárgyú törvények

2015.06.02.

Legalább húsz, legfeljebb huszonöt szál cigarettát tartalmazhat egy doboz 2016. május 20-ától - erősítette meg az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága az erről szóló módosító javaslatot.

Májusi Ab-mustra – Nem hirdethető ki az állami földvagyonnal kapcsolatos törvény

2015.06.01.

Az Alkotmánybíróság Áder János államfő indítványa alapján a kihirdetése előtt megvizsgálta az állami földvagyon kezelésének szabályait módosító törvény Alaptörvénnyel való összhangját, és június 1-jén nyilvánosan kihirdetett határozatában az indítvány két elemének helyt adott, ezért a törvény nem hirdethető ki.

Segítsen megtalálni a precompany-t! - Tízezer forintot kaphat érte!

2015.06.01.

Tízezer forint díjat tűz ki Dr. Lesetár Péter ügyvéd, angol tolmács és szakfordító annak, akitől az info@elexis.hu e-mail címre először beérkezik a /precompany/ angol főnév egyetlen előfordulását tartalmazó, valamely angol nyelvű, az Egyesült Királyságban vagy az Amerikai Egyesült Államokban 1905 és 2005 között hatályba lépett jogszabály részlete.

Agrárfoglalkoztatási adókedvezmény - Az adótörvények júliustól hatályos mdósításáról

2015.06.01.

Július elsejétől a mezőgazdasági munkakörben alkalmazott 25 és 55 év közötti munkavállalók foglalkoztatása esetén a munkáltató 14,5 százalékos kedvezményt érvényesíthet az őt terhelő szociális hozzájárulási adóból - elfogadta az Országgyűlés Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter erre vonatkozó előterjesztését.

Módosított hajléktalanrendelet - Nagyobb teret kap a fővárosban az életvitelszerű tartózkodás a köztereken

2015.06.01.

Módosította a fővárosi hajléktalanrendeletet szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés, a legjelentősebb változás, hogy a XIV. kerületben nem lesz olyan terület, ahol tilos az életvitelszerű közterületi tartózkodás.

Gyermekjogi mesekönyv - Új kiadvány nevelőotthonokban és nevelőszülőknél élő gyermekeknek

2015.06.01.

Gyermekjogi mesekönyv készült nevelőotthonokban és nevelőszülőknél élő gyermekeknek; a kötet közérthető módon ismerteti meg a gyerekeket jogaikkal és kötelességeikkel - mondta Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a "Gyere K-épbe" elnevezésű gyermekjogi roadshow budapesti záróünnepségén.

Nemzeti Korrupcióellenes Program - Kormányzati intézkedések 2015-2016-ra

2015.06.01.

A kormány elfogadta a Nemzeti Korrupcióellenes Programot és az azzal összefüggő intézkedések 2015-2016-ra vonatkozó tervét - derül ki a Magyar Közlönyben szerdán megjelent határozatból.

Ügynökség büntető eljárások során lefoglalt vagyon kezelésére - Törvénytervezetet fogadott el a bukaresti kormány

2015.06.01.

Állami ügynökséget hoznak létre Romániában a büntető eljárások során lefoglalt vagy elkobzott vagyontárgyak kezelésére és értékesítésére: erről szóló törvénytervezetet fogadott el ülésén a bukaresti kormány.

Megfigyelt munkavállalók - Adatvédelmi bírsággal is járhat a munkaadó ellenőrzése

2015.06.01.

Sértheti a munkavállalók személyiségi jogait és adatvédelmi bírsághoz is vezethet, ha a munkaadó nem megfelelő módon ellenőrzi az alkalmazottakat - hívja fel a figyelmet a Faludi Wolf Theiss Ügyvédi Iroda.

Június 5-ig nyújthatják be kárigényeiket a Quaestor-kötvényesek - A határidő elmulasztása jogvesztéssel jár!

2015.06.01.

A Quaestor-kötvényesek kárrendezését biztosító követeléskezelő alap létrehozásáról szóló törvény alapján legkésőbb június 5-én lehet a kárigényeket benyújtani, a határidő elmulasztása jogvesztéssel jár.

Minimum juttatás diákmunkáért - Garanciális szabályok kerülnek az iskolaszövetkezeteket érintő törvénybe

2015.06.01.

Hamarosan a parlament elé kerül az az iskolaszövetkezeteket érintő törvénymódosítás, ami garanciákat tartalmaz a diákmunkáért fizetendő minimum összegre - mondta Czomba Sándor az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000