Hír archívum: 2015. július

Más hónap

Négycsillagos reklámhoz egycsillagos élmények - A nyaralási főszezon leggyakoribb bosszúságai - Mire figyeljen a fogyasztó?

2015.07.31.

A legtöbben a nyári időszakban döntenek valamilyen utazás mellett, a Budapesti Békéltető Testület tapasztalatai szerint pedig az ebből eredő kifogások főszezonja is e hónapokra esik. Habár a fogyasztók gyakran több százezer forintos összeget költenek rá, hogy pihenésük során magas minőségű ellátásban részesüljenek, sokszor még a nagy összegű részvételi díj sem jelent garanciát a felhőtlen nyaralásra. A Testület ezért összegyűjtötte a leggyakoribb, külföldi utazással kapcsolatos panaszokat, egyúttal jótanácsokat is fűz azokhoz, hogyan kerülhetőek a tipikus viták.

Most sem lesz népszavazás a vasárnapi nyitva tartásról - Az NVB, a Kúria és az ombudsman is vizsgálódik

2015.07.31.

A vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvény elfogadására meglepetésszerűen került sor, hiszen sokáig a Nemzetgazdasági Minisztérium is cáfolta a híreket. A törvénytervezet pontos tartalma sem volt ismert az elfogadás előtt a közvélemény és az érintett szektor szereplői számára, így érdemi társadalmi egyeztetésre sem került sor. Sokan reménykedtek, hogy a végrehajtási rendelet majd enyhíti a szabályozás szigorát, de nem így lett.

Rekordösszegű közlekedésbiztonsági bírság az USA-ban - A Fiat Chrysler gépjármű visszahívási akciója során hibázott

2015.07.31.

Rekordösszegű, 105 millió dolláros bírságot vetett ki az amerikai közlekedésbiztonsági felügyelet a Fiat Chrysler Automobiles (FCA) vállalatra a múltbéli biztonsági visszahívási akciók során elkövetett mulasztások miatt.

Praxisközösségek, kamattámogatási rendszer, szakmai vezetők - Augusztustól hatályban az egészségügyi alapellátási törvény

2015.07.31.

Augusztus 1-jén lép hatályba az egészségügyi alapellátási törvény, amely azt is rögzíti, hogy az alapellátás továbbra is önkormányzati feladat marad, az orvosok segítséget kapnak a praxisvásárláshoz, valamint kedvezményekkel ösztönzik a részvételt az állami szűrővizsgálatokon.

Generációk principálisa - Arckép Zlinszky János alkotmáynbíróról

2015.07.31.

Két jogi kar születésénél is bábáskodott, pedig politikai okok miatt csak 55 évesen lehetett egyetemi oktató. A rendszerváltás kimagasló személyisége. Tagja volt az első Alkotmánybíróságnak és a Velencei Bizottságnak. A római jog avatott professzora, jogászgenerációk principálisa.

Megkurtított munkavállalói jogok Bosznia-Hercegovinában - Bajos európai integráció - Tüntetnek az új munkatörvény ellen

2015.07.30.

Több ezren vonultak az utcára Szarajevóban, hogy az új munkatörvény tervezete ellen tiltakozzanak. Bosznia-Hercegovinának az európai integrációs folyamat során számos reformintézkedésre lesz szüksége, ezek legfontosabb pontjai a gazdasági és a szociális szférára vonatkoznak. Az új munkatörvény tervezete is ezeknek az intézkedéseknek a része, a jogszabályt pedig Bosznia-Hercegovina két országrészének parlamentjei először külön vitatják meg.

Kényszertáplálás éhségsztrájkolóknak - Az izraeli kneszt törvényt fogadott el a rab-tüntetések kezelésére

2015.07.30.

Az izraeli parlament (kneszet) megszavazta a börtönökben éhségsztrájkoló, az ország biztonságára veszélyesnek tekintett foglyok kényszertáplálásáról rendelkező törvényt.

Csökkenteni kell a kizárólagosan értékesített sör mennyiségét - Beavatkozott a GVH a magyarországi sörpiac szerkezetébe

2015.07.30.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elfogadta a Heineken Hungária Sörgyárak Zrt. (Heineken), a Dreher Sörgyárak Zrt. (Dreher) és a Borsodi Sörgyár Kft. (Borsodi) vállalásait, amelyek eredményeként a három legnagyobb magyarországi sörgyár csökkenti a kizárólagos szerződésekkel lekötött sör forgalmát. Ezért a GVH jogsértést nem állapított meg az ügyben, és bírságot sem szabott ki.

Radiátorhoz láncolt pszichiátriai gondozottak - Osztály-bezárást és jogszabály-módosítást kezdemény az ombudsman

2015.07.30.

Az alapvető jogok biztosa a budapesti Merényi kórház pszichiátriai osztálya zárt részlegének bezárását kérte az intézmény fenntartójától, az Emberi Erőforrások Minisztériumától.

Internetes Jogok Nyilatkozata - Olaszország ajánlást készített az unió tagállamai számára

2015.07.30.

Az internetes hálózathoz való hozzáférés joga, a személyes adatok védelme és törölhetősége, valamint a kultúrának és az oktatásnak az interneten keresztüli terjesztése is szerepel az Internetes Jogok Nyilatkozatában, amelyet Rómában mutattak be.

Meg nem rendelt termék, fizetési felszólítás - Ócska régi trükkel verik át a fogyasztókat

2015.07.30.

Egy időben lecsengeni látszott, ám most úgy tűnik még mindig él és virul az a fogyasztói átverés, amikor tisztességtelen cégek olyan termékekkel kapcsolatban szólítják fel fizetésre a fogyasztót, amit soha nem is rendelt meg – hívja fel a figyelmet a Teszt és Piac Fogyasztóvédelmi Egyesület. Történik mindez az egyértelmű uniós tiltás és a szigorodó hazai szabályozás ellenére.

Magáncsőd ősztől! - Adósságrendezés peres és nemperes úton

2015.07.30.

A tartozások fizetésének rendjét, a hitelezőkkel való megállapodást igyekszik elősegíteni a magáncsődről szóló törvény, de az adósság egy része alól is mentesülhet az adós, ha betartja az adósságrendezés szigorú szabályait.

Miként tehető jobbá az audivizuális médiaszolgáltatás szabályozása? - Mondja el véleményét! - A Bizottság nyilvános konzultációt hirdet

2015.07.29.

2016-ban az Európai Bizottság (EB) javaslatot tesz az audiovizuáis médiaszolgáltatásokról szóló irányelv felülvizsgálatára. Miként tehetjük jobbá a sugárzott és a lekérhető audiovizuális médiaszolgáltatásokra vonatkozó szabályokat a digitális korszakban? Egy kérdés azok közül, amit az EB egy új nyilvános konzultáció keretében tesz fel a nézőknek és az érdekelteknek.

Az EKÁER szám nem elég a jóhiszeműség bizonyításához - Adócsaló ügyletek, vitatható áfalevonási jog - Szakértői tanácsok

2015.07.29.

„Az árumozgások szigorú nyomon követése az áfacsalások elleni védekezés eszközeként mindenképpen üdvözlendő, de adóalanyként nem szabad vakon bízni az EKÁER rendszerben.” – hangsúlyozta Jancsa-Pék Judit, a LeitnerLeitner osztrák gyökerű adótanácsadó cég vezető tanácsadója.

Készítsük fel gyermekeinket a munkavállalásra! - A fiatal munkavállalókat foglalkoztató munkáltatók kötelezettségeiről

2015.07.29.

A fiatal munkavállalók körében köztudottan magas a munkanélküliség aránya, a dolgozó fiatalok között pedig előfordulhat illegális foglalkoztatás. A pályakezdők körében a munkahelyi balesetek kockázata szintén magasabb, mint az idősebb munkavállalók körében – emelte ki a Nemzetgazdasági Minisztérium a TÁMOP 2.4.8-12 azonosítószámú „A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése” című projekt keretében.

Európai Energiaunió feltételekhez kötve - A megújuló energiaforrásokról közös álláspontot egyeztettek a V4-ek

2015.07.29.

Az európai energiaunióról és a megújuló energiaforrásokról kialakított nemzeti álláspontokat egyeztették a V4-ek (Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország) regulációs hivatalainak vezetői Pozsonyban tartott találkozójukon.

Fix áras újratelepítési jog - Szakminiszteri rendelet jelent meg a szőlőterületek beültetéséről

2015.07.29.

A nemzeti jogtartalékból hektáronként 50-150 ezer forintért vásárolható szőlő újratelepítési jog - a földművelésügyi miniszter erről szóló rendelete a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.

Olcsóbb, gyorsabb, megnyugtatóbb megoldás - A mediációs eljárás előnyei a pereskedéssel szemben

2015.07.29.

Olcsóbbak, gyorsabbak és megnyugtatóbb megoldást eredményeznek a pereskedésnél a medációs eljárások, amelyek száma évről évre emelkedik - ismertette Tolnai Kata, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) munkatársa.

Az emberi jogok védelmében? - A horvát Ab döntött a MOL-INA ügyben - Hatályon kívül az Ivo Sanader volt kormányfő elleni ítélet

2015.07.29.

Az alkotmánybíróság döntése megerősíti azt, amit a horvát kormány folyamatosan hangsúlyoz, mégpedig, hogy nincs semmilyen "összeesküvés" a Mol ellen Horvátországban - így reagált Ivan Vrdoljak horvát gazdasági miniszter arra, hogy a horvát alkotmánybíróság hatályon kívül helyezte az Ivo Sanader volt horvát kormányfő ügyében született ítéletet.

Új elnök a Székesfehérvári Törvényszéken - Turcsánné Molnár Katalin 6 éven keresztül tölti be a tisztséget

2015.07.29.

Turcsánné Molnár Katalint, a Székesfehérvári Járásbíróság polgári ügyszakos bíráját nevezték ki a Székesfehérvári Törvényszék elnökévé.

Új utazási okmánytípus augusztustól - Közlekedési kártyához köthetik az utazási kedvezmények igénybevételét

2015.07.29.

Augusztusban lépnek hatályba a módosított személyszállítási törvénynek a közlekedési kártyára vonatkozó szabályai, amelyek - egyebek mellett - kimondják, hogy az utazási kedvezmény igénybevétele a kártya kiváltásához köthető.

80 millió eurós kártérítési pert nyert az OTP - A montenegrói kereskedelmi bíróságon született ítélet jogerős

2015.07.28.

Jogerősen megnyerte az OTP Bank Nyrt. azt a 80 millió eurós kártérítési pert, amelyet Montenegróban indított ellene egy cég - közölte a bank a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

Rendőröket toboroznak Ukrajnában - Már novemberben megkezdheti működését az új ukrán rendőrség

2015.07.28.

Elkezdődött az új ukrán rendőri járőrszolgálat Kárpátalja megyei állományának tagtoborzása hétfőn Ungváron.

Kötelező növényegészségügyi szemle a bortermeléssel kapcsolatban - Bírságok, kivágás, eltiltás - Változó törvényi szabályok

2015.07.28.

A szőlőtermesztésről és borgazdálkodásról szóló törvény módosítása augusztustól lehetővé teszi a nem művelt borszőlő ültetvény kivágását, illetve a művelést elmulasztó megbírságolását is, a bortörvény módosítása pedig a borhamisítót szankcionálja.

Megjelent a Bírósági Közlöny 2015. évi 6. száma - Elektronikus formában, interaktív használati lehetőséggel!

2015.07.28.

Az Bírósági Közlönyben kerül sor – a bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló 2011. évi CLXI. törvényben, valamint a bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló 2011. évi CLXII. törvényben meghatározott közzétételi kötelezettségekre figyelemmel – a bírósági szervezetet érintő igazgatási és személyi döntések, beszámolók és pályázatok közzétételére.

Lobbi a nemzetközi döntőbíróság előtt - A szlovén-horvát határvita tovább húzódik

2015.07.28.

Horvátország kihátrál a horvát-szlovén határvita nemzetközi döntőbírósági rendezéséből, miután kiszivárgott, hogy Ljubljana feltehetően lobbizott a bíróságon, hogy megszerezze a Pirani-öböl kétharmadát - jelentette be Zágrábban Zoran Milanovic horvát miniszterelnök.

Ügyvédség nemzetközi szinten - Beszélgetés Bóoc Ádámmal, az Interlegal nemzetközi ügyvédi irodai hálózat új elnökével

2015.07.27.

Az Interlegal nemzetközi ügyvédi irodai hálózat Boóc Ádám ügyvédet választotta elnökének idei tisztújító közgyűlésén. Korábban még nem volt magyar vezető a szervezet élén. - Beszélgetés az új elnökkel a szervezetről, annak feladatairól

Tiltott állami támogatások légitársaságoknak - Az Európai Bizottság bíróság elé viszi Franciaországot

2015.07.27.

Bíróság elé viszi Franciaországot az Európai Bizottság miután Párizs nem fizettetett vissza tiltott állami támogatásokat a Ryanairrel és egy másik légitársasággal - közölte a brüsszeli testület.

Jogszabállyal megsegített autó- és fogyasztási hitelesek - A lízingszerződésekre is kiterjed a minisztérium javaslat

2015.07.27.

A kormány szándéka, hogy segítsen a gépjármű-devizahiteleseknek, valamint a fogyasztási hiteleseknek, és ennek során az önkéntesség, illetve az ösztönzés kiemelt fontosságú lesz - mondta Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti államtitkára Budapesten sajtótájékoztatón.

Közbeszerzési szempontú szerződés-módosítások építési beruházásoknál - Átfogó reform, uniós irány, hazai törvényjavaslat

2015.07.27.

Az uniós jogalkotó 2014. február 26. napján három új, a közbeszerzésekre vonatkozó irányelvet fogadott el, amelyeket a tagállamoknak főszabály szerint legkésőbb 2016. április 18. napjáig kell átültetniük a tagállami jogokba. Az uniós közbeszerzési jog átfogó reformját megvalósító irányelvek alapján új hazai közbeszerzési törvényjavaslat is készült, amelynek részletes vitája a magyar parlamentben 2015. június 30-án lezárult.

Nemperes eljárások a pénzügyi intézmények elszámolása kapcsán - A Kúria jogegységi határozata a fogyasztói kölcsönszerződésekről

2015.07.27.

Ha a fogyasztó a pénzügyi intézmény által a számára megküldött elszámolást vitatja, vagy ha a pénzügyi intézmény nem számolt el vele, akkor panasszal élhet a pénzügyi intézmény felé.

Kötelezettségszegési eljárások 2014 - A Bizottság jelentése az uniós jog alkalmazásának ellenőrzéséről

2015.07.27.

A Bizottság elfogadta éves jelentését az uniós jog alkalmazásának 2014. évi ellenőrzéséről. A belső piac továbbra is Európa leghatékonyabb eszköze az állampolgárok és a vállalkozások számára, akiknek az uniós jog kellő időben és megfelelő módon történő végrehajtása és érvényesítése előnyükre szolgál. Az uniós jog alkalmazásának ellenőrzéséről szóló 32. éves jelentés áttekinti a tagállamok teljesítményét az uniós jog alkalmazásának kulcsfontosságú vonatkozásai terén, és kiemeli 2014 fő jogérvényesítési szakpolitikai fejleményeit.

Szigorított működési feltételek a tachográf műhelyeknél - Új rendelet tisztázza a fogalmakat

2015.07.27.

2015. július 28-ától csak köztartozásmentes cég lehet tachográf műhely és a műhelynek a közlekedési hatóság engedélyével rendelkező szerelőt kell alkalmaznia - a kibővített feltételeket a nemzeti fejlesztési miniszternek a Magyar Közlönyben megjelent rendelete tartalmazza.

Beilleszkedési vizsgával nehezített családegyesítés - Az Európai Unió Bírósága ítéletet hozott

2015.07.27.

A tagállamok megkövetelhetik a harmadik országok állampolgáraitól, hogy a családegyesítést megelőzően beilleszkedési vizsgát tegyenek, ugyanakkor a családegyesítési jog gyakorlása nem tehető lehetetlenné vagy rendkívül nehézzé - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Módosult információbiztonsági előírások

2015.07.24.

Az Országgyűlés az elmúlt két év tapasztalatai alapján felülvizsgálta az információbiztonsági törvényt. - A legfontosabb változásokat Misák István információbiztonsági tanácsadó foglalja össze.

A bírósági vezetőképzés gyakorlati kérdései - Beszélgetés az OBH elnökhelyetteseivel

2015.07.24.

Európa szerte nagy kihívást jelent a bírósági, ügyészségi szervezetek számára a vezetői tréning témaköre, hiszen a bírósági vezetők képzésénél figyelni kell az igazságszolgáltatás függetlenségére, miközben a vezetésben szerepet játszó bírói önkormányzati szervek esetenként a végrehajtó hatalom képviselőivel is kapcsolatba kerülnek, továbbá a vezetőknek komoly szervezetirányítási, gazdálkodási ismeretekkel is rendelkezniük kell. Az Európai Bíróképző Hálózat (EJTN) ezen kérdésekre, problémafelvetésekre szervezett konferenciát, amelyen az OBH képviseletében dr. Gyarmathy Judit és dr. Ribai Csilla vettek részt. Az elnökhelyettesek a konferencián szerzett tapasztalataikról meséltek.

Száműzték Hitler monogramját és az SS-t az osztrák rendszámokról - A tiltott náci szám- és betűkódok listája folyamatosan frissül

2015.07.24.

Betiltották a náci szám- és betűkódokat az osztrák egyedi rendszámokon egy csütörtökön hatályba lépett rendelet szerint.

Rövidített munkaidő állami támogatással - Jóváhagyta a különleges helyzetekre vonatkozó jogszabályt a cseh szenátus

2015.07.24.

A cseh szenátus jóváhagyta a különleges helyzetek, gazdasági válság vagy természeti katasztrófa miatt lerövidített munkaidő után járó csökkentett bérek állami támogatását. Miután az alsóház egy hónapja jóváhagyta a jogszabályt, hatályba lépéséhez már csak az államfő aláírása szükséges. Milos Zeman korábban közölte, hogy nincs kifogása a törvény ellen.

Válás békés úton - A bontóperi egyezség szabályainak változásai az új Ptk. alapján

2015.07.24.

Ha nem megy tovább együtt, legalább kössünk egyezséget! - Az új Ptk. a családjogi törvény rendelkezéseit a kódexbe emelte, és jelentősen módosította a bontóperi egyezségkötés anyagi és eljárásjogi szabályait. - A legfontosabb változásokról egy bírósági jogalkalmazó tollából

Bírósági fogalmazók kerestetnek! - Pályázati kiírás - 11 megyében, összesen 31 álláshely várja a jogi végzettségű fiatalokat

2015.07.24.

A bíróságok felvételt hirdetnek bírósági fogalmazói álláshelyekre! 11 megyében, összesen 31 álláshely várja a jogi végzettségű fiatalokat, folyamatos fejlődési lehetőségekkel és továbbképzésekkel.

Értékesített üdülési jogok, megtévesztett fogyasztók - A GVH vizsgálati tapasztalatai az üzleti gyakorlattal kapcsolatban

2015.07.24.

Az üdülési jog jelentése és jellemzői széles körben ismertté váltak a fogyasztók körében, azonban az értékesítéskor elhangzó megtévesztő tájékoztatások több problémát is okoznak – derül ki mind a Gazdasági Versenyhivatalhoz (GVH), mind az általa megbízott, vele együttműködésben dolgozó Gazdasági Versenyügyi Tanácsadó Irodahálózat Debrecenben, Egerben, Szegeden, Pécsett és Győrött működő irodáihoz érkező piaci jelzésekből.

Korrupció a Budapest Airportnál - Jogi igazgató, jogi előadó és ügyvéd is a vádlottak között

2015.07.24.

A Fővárosi Főügyészség az ügyben összesen öt személlyel szemben nyújtott be vádiratot a 2006-ban kiírt taxi pályázattal összefüggésben elkövetett vesztegetés, valamint a Budapest Airport Zrt. sérelmére 2006-2010 között elkövetett csalás miatt.

Gyógyszertárak ügyeleti kötelezettsége törvényben rögzítve - Az ombudsman a jelenlegi miniszteri rendelet felülvizsgálatát kéri

2015.07.23.

Az ombudsman szerint miniszteri rendelet helyett törvényi szinten, világos tartalommal kell rögzíteni a gyógyszertárak ügyeleti, készenléti kötelezettségét - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala.

Biztonságosabb biztosítási piac - Módosul a biztosítási tevékenységről szóló törvény

2015.07.23.

piac biztonságosabbá tétele érdekében módosulna a biztosítási tevékenységről szóló törvény, így változnának a biztosítási titok megtartásának szabályai, és hatékonyabb lenne az adatcsere a biztosítási csalások kiszűrése érdekében - derül ki az egyes tőkepiaci és biztosítási tárgyú törvények módosításáról szóló törvénytervezetből, amely a Nemzetgazdasági Minisztérium honlapján olvasható.

Jogilag elismert transzneműség - Az elismertetést megkönnyítő törvényt fogadott el a lengyel szejm

2015.07.23.

A biológiai nem jogi elismertetését megkönnyítő törvényt fogadott el csütörtökön a lengyel szejm. A törvény azokra a személyekre vonatkozik, akiknek nemi identitása különbözik az anyakönyvbe bejegyzettől.

Korkedvezményes nyugdíj férfiaknak? - Kúria: Az állampolgárok megítélésére bízható a kérdés

2015.07.23.

Népszavazás alkalmával az állampolgárok megítélésére bízható, hogy a nők kedvezményes nyugdíjba vonulási lehetőségét a jogalkotó a férfiak számára is biztosítsa-e. - A Kúria megváltoztatta a Nemzeti Választási Bizottság 83/2015. számú határozatát.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000