Hír archívum: 2015. július

Más hónap

A feketemunka egy sokszereplős vesztes-vesztes játszma - A munkáltató akár 20 milliós bírsággal is szembesülhet!

2015.07.23.

Jelentős kárt okoznak hazánknak azok a vállalkozások, akik nem jelentik be munkavállalóikat – figyelmeztet a Nemzetgazdasági Minisztérium „A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése” című projektje keretében. A munkavállalók bejelentés nélküli foglalkoztatása jelenleg Magyarország egyik kiemelkedő munkaügyi és morális problémája, a jelenség össztársadalmi szinten is kárt okoz, hiszen hosszú távon a munkáltató, a munkavállaló, az állam és a társadalom is nagy veszteségeket szenved el.

Negyvenkét 14 év alatti ellen indult büntetőeljárás tavaly - Gyermek- és fiatalkorúak bűnelkövetők - A Legfőbb Ügyészség elemzése

2015.07.23.

Az új büntető törvénykönyv speciális szabályai alapján 2013 második félévében 14 ügyben 17, 2014-ben egész évben pedig 34 ügyben 42 olyan fiatal ellen indult büntetőeljárás, aki még nem töltötte be a 14. életévét - közölte a Legfőbb Ügyészség miután lezárult a témában folytatott vizsgálata.

Balkan Network - Budapesti titkársággal - Igazságszolgáltatási vezetők látogattak a Szegedi Ítlőtáblára

2015.07.23.

Dr. Gjin Gjoni, a Balkáni és Euro-Mediterrán Országok Igazságszolgáltatási Tanácsainak Hálózata elnöke és Amanda Karapici osztályvezető, az Albán Igazságszolgáltatási Tanács Nemzetközi Kapcsolatok és Integrációért felelős Osztályának osztályvezetője az elmúlt hét végén hivatalos látogatást tett a Szegedi Ítélőtáblán.

Több mint 22,1 millió szövetségi alkalmazott adatait lopták el heckerek - Kiberbiztonsági reformokat sürget az amerikai kormány

2015.07.22.

A korábban ismertnél jóval több, összesen 22,1 millió ember adatait lopták el hackerek egy tavalyi támadás során az amerikai kormány személyzeti hivatalától - közölte Washington. A hivatal vezetője lemondott, a Fehér Ház pedig a kiberbiztonsági reformok felgyorsítását ígérte.

Csökkenthető-e a helyi iparűzési adó alapja? - A Kúria értelmezte a közvetített szolgáltatás fogalmát - Marad a bizonytalanság

2015.07.22.

A Kúria egy közelmúltbeli ítéletében ismét értelmezte a közvetített szolgáltatás fogalmát a helyi iparűzési adó (hipa) szempontjából – ezúttal a bevásárlóközpontok bérbeadási tevékenysége kapcsán. Bár az ítélet nem zárta ki annak elvi lehetőségét, hogy az üzemeltető a hipa alapját csökkentő tételként számolja el a bérleti díjat, ennek feltételéül azonban nehezen megugorható követelményeket támasztott – véli a Jalsovszky Ügyvédi Iroda.

Független a magyar igazságszolgáltatás - Az Európa Tanács határozatban üdvözli a változásokat

2015.07.22.

Két évvel ezelőtt az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése elfogadta az 1941. számú határozatot (2013) Magyarországgal kapcsolatban, amely alapján a testület figyelemmel kíséri a magyarországi helyzet alakulását a jogállamiság – így a bírói szervezet függetlensége – szempontjából.

Sérti az arányosság elvét a magyar valutabejelntési szabályozás - Túl magasnak ítélte a bírságok összegét az Európai Bíróság

2015.07.22.

Sérti az uniós jogot az a szankciórendszer, amelyet Magyarország alkalmaz azokkal szemben, akik az Európai Unió külső határának átlépésekor elmulasztják bejelenteni, hogy sok készpénz van náluk - mondta ki nyilvánosságra hozott ítéletében az Európai Bíróság.

Alaptörvény-ellenes a haszonélvezet szabályozása - Érdekegyensúlyt kell teremteni a törvényalkotónak az Ab szerint

2015.07.22.

Pontosítani kell a törvényalkotónak a haszonélvezettel összefüggő szabályozást az Alkotmánybíróság (Ab) határozata szerint - ezt a testület honlapján tették közzé.

Szűkített mentelmi jogok, politikai függetlenség - Az ET további korrupció elleni intézkedéseket szorgalmaz Magyarországon

2015.07.22.

Nyilvánosságra hozott jelentésében az Európa Tanács Korrupcióellenes Államcsoportja (GRECO) méltatja a Magyarországon a korrupció ellen eddig meghozott intézkedéseket, ám továbbiak meghozatalát szorgalmazza mindhárom érintett területen, a törvényhozás, a bíróságok és az ügyészségek esetében.

Biztonságos országok listája - Kormányrendeletben a politikai menedékjog megtagadásának esetei

2015.07.22.

A kormány meghatározta a nemzeti szinten biztonságosnak nyilvánított származási országok és biztonságos harmadik országok listáját, és ezen szerepelnek a nyugat-balkáni országok is: ebből az irányból érkezik Magyarországra a legtöbb illegális bevándorló.

Házastárs vagy bejegyzett élettárs? - Jogi védelem szükséges az olasz meleg párok számára - Az EJEB ítélete

2015.07.21.

Olaszországnak valamilyen módon jogilag el kellene ismernie az azonos nemű párok kapcsolatát - mondta ki ítéletében az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB).

Számított munkaidő orvos gyakornokoknál - Az Európai Unió Bírósága ítéletet hozott

2015.07.21.

A Bizottság nem tudta bizonyítani, hogy Írország az orvos gyakornokok tekintetében nem megfelelően hajtotta végre a munkaidőről szóló irányelvet - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Mailáth György Tudományos Pályázat 2015 - Az OBH pályázati kiírása négy szekcióban

2015.07.21.

Az Országos Bírósági Hivatal elnöke gróf Székhelyi Mailáth György országbíró emlékére idén is tudományos pályázatot hirdet, amelynek keretében 2015-ben négy szekcióban várunk pályamunkákat.

Vitorlát fel! - 'Ügyvéd a Kormánynál' Jogi Fórum különdíj - Balaton, napfény, értékes díjak, jó hangulat - Még lehet nevezni!

2015.07.21.

A hétvégi, jubileumi Ügyvéd Kupán immáron ötödször kerül kihirdetésre a regatta egyik legnagyobb presztízsű különdíja, a legjobb ügyvéd kormányosnak járó trófea. A díjazás rangját jól mutatja, hogy idén már két támogató, a pécsi Pethes óraszalon és a Jogi Fórum támogatja karöltve az ügyvéd skipperek versengését.

A termékbemutatók buktatói - A GVH felhívása a fogyasztói tudatosság növelése érdekében

2015.07.21.

Nem csökken a piaci jelzések száma a termékbemutatókkal összefüggésben, továbbra is számos panasz érkezett mind a Gazdasági Versenyhivatalhoz (GVH), mind az általa megbízott, vele együttműködésben dolgozó Gazdasági Versenyügyi Tanácsadó Irodák (Irodahálózat) Debrecenben, Egerben, Szegeden, Pécsett és Győrött működő ügyfélszolgálataira az elmúlt időszakban. Így a GVH ismételten felhívja a fogyasztók figyelmét a termékbemutatók veszélyeire.

Fogyasztói kölcsönszerződések - Nemperes eljárások - Jogorvoslati lehetőségek a Pénzügyi Békéltető Testület határozatai elleni

2015.07.21.

A Kúriának a pénzügyi intézmények fogyasztói kölcsönszerződésére vonatkozó jogegységi határozatával kapcsolatos egyes kérdések rendezéséről szóló 2014. évi XXXVIII. törvényben rögzített elszámolás szabályairól és egyes egyéb rendelkezéseiről szóló 2014. évi XL. törvényben szabályozott bírósági nemperes eljárásnak, mint a Pénzügyi Békéltető Testület határozata elleni jogorvoslat eszközének rövid áttekintés

25 év, közel 70 milliárd forint bírság - Társadalmi hasznosság, fogyasztói megtakarítás - A GVH beszámolója

2015.07.21.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) két és fél év tizedes fennállása során több mint 3500 versenyfelügyeleti eljárását zárta ügyzáró döntéssel, összesen mintegy 70 milliárd forint bírságot szabott ki, és tevékenységével jelentős megtakarítást eredményezett a fogyasztóknak.

Új választási törvény Romániában - Cél a jogalkotás minőségének és a parlament tekintélyének növelése

2015.07.21.

Kihirdette Klaus Iohannis román államelnök az új választási törvényt, amelynek alapján szervezik meg 2016 őszén a legközelebbi parlamenti választásokat Romániában.

Átfogó reformok az izraeli hadseregben - A Loker-bizottság javaslata - A katonai vezetők elutasítják a nyugdíjak csökkentését

2015.07.21.

Izraelben egy kormányzati bizottság elkészítette a hadsereg átfogó reformjának vázát, de a katonai vezetők elutasítják a javasolt változtatásokat, és nyugdíjkiváltságaikat védő ellentervekkel álltak elő.

Nincs azonos árfolyam-kedvezmény forintosítás és végtörlesztés esetén - Az Alkotmánybíróság döntéséről

2015.07.20.

Az Alkotmánybíróság tanácsa elutasította az egyes fogyasztói kölcsönszerződésekről szóló devizahiteles törvénnyel kapcsolatban beadott indítványt, az indítványt tevők azt szerették volna elérni, hogy az úgynevezett "eredeti induló kamat" fogalmának meghatározása utólagos jogalkotói szerződésmódosításnak minősüljön, illetve a végtörlesztőkével azonos árfolyamon forintosítsák a tartozásukat.

A férfiak kedvezményes nyugdíjazásáról - Elindult a népszavazási kezdeményezés - Az aláírásokat november 2-ig gyűjtik

2015.07.20.

Miskolcon megkezdődött a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSzSz) és a Liga Szakszervezetek aláírásgyűjtési akciója, az érdekképviseletek támogatják azt a népszavazási kezdeményezést, amely azt célozza meg, hogy a férfiak, hasonlóan a nőkhöz, negyven év munkaviszony után nyugdíjba mehessenek.

Hatékony a tényleges életfogytiglan? - A kormány sikerrel védte meg a magyar jogrendszer legsúlyosabb büntetését

2015.07.20.

A kormány sikerrel védte meg a magyar jogrendszerben legsúlyosabb büntetést, a tényleges életfogytiglani szabadságvesztést, és a jövőben is mindent megtesz azért, hogy ez a büntetés megmaradjon - mondta Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján.

Előzetes bírósági döntéshozatal - Hiányosság a polgári perrendtartásban - Az Ab jogalkotásra szólította fel az Országgyűlést

2015.07.20.

Az Alkotmánybíróság (Ab) arra szólította fel az Országgyűlést a honlapján publikált határozatában, hogy december 31-ig alkosson jogszabályt, megszüntetve az előzetes bírósági döntéshozatali eljárással kapcsolatban megállapított mulasztásos alaptörvény-ellenességet.

Lecserélik az ukrán rendőrség teljes állományát - Újonnan kiképzett rendőrök szolgálatban a korrupcióelennesség jegyében

2015.07.20.

Az ukrán kormány úgy döntött, hogy teljes egészében lecseréli a rendőrség korábbi állományát, és újonnan kiképzett rendőröket állít szolgálatba, ebben az Egyesült Államok támogatja - mondta William R. Brownfield, az amerikai külügyminisztérium kábítószer-védelmi és rendészeti helyettes államtitkára budapesti sajtótájékoztatóján.

24-ről 19 százalékra csökken az áfa Romániában? - Az államfő a törvénytervezet újragondolását kéri a parlamenttől

2015.07.20.

Visszaküldte a parlamentnek megfontolásra az áfa-csökkentésről rendelkező új adótörvényt Klaus Iohannis román államfő.

Megjelent a De iurisprudentia et iure publico - Jog- és politikatudományi folyóirat 2015/1. számának tartalmából

2015.07.20.

A Magyar Jog- és Államtudományi Társaság gondozásában megjelenő De iurisprudentia et iure publico – Jog- és politikatudományi folyóirat (DIEIP) 2015/1. száma hat tanulmányt közöl.

X. Ügyvéd Kupa Nagyhajós Regatta - 'Ügyvéd a Kormánynál' Jogi Fórum Különdíj - Még lehet nevezni!

2015.07.17.

Július 24-26 között a Club Aligában rendezik a jubileumi X. Ügyvéd Kupa Nagyhajós Regatta versenyt. Az ügyvéd kormányosok a Jogi Fórum Különdíját is átvehetik a háromnapos versenyhétvégén. A nevezéseket fogadják még a szervezők. Kedvcsináló és beszámoló olvasható az elmúlt 10 év versenyeiről.

Az Onódy-per – Egy híres ügy a magyar jogtörténetből

2015.07.17.

A hatvanas évek közepén gazdasági bűnügybe csavart kirakatpert rendezett a politikai hatalom, hogy megmutassa, ki az úr a háznál. A célszemély szerepére Onódy Lajost, a sikeres vendéglátó-ipari vezetőt szemelték ki, de rajta kívül tizenegy társa is a vádlottak padjára ült. A hecckampányban meghurcolták a kor egyik leghíresebb színésznőjét is.

Felügyeleti díj és egészségügyi hozzájárulás - Sérti-e az uniós jogot a magyar szabályozás? - Bizottsági vizsgálat

2015.07.17.

Az Európai Bizottság hivatalos, úgynevezett mélyreható vizsgálatot indított az élelmiszerláncok által fizetendő felügyeleti díj és a dohánytermékek kereskedelmét terhelő egészségügyi hozzájárulás miatt annak kiderítésére, hogy a két intézkedés összhangban áll-e az unió állami támogatásra vonatkozó szabályaival.

Ki a felelős a maláj utasszállító tragédiájáért? - Nemzetközi büntetőbíróság felállítását kéri Malajzia

2015.07.17.

Az ukrán államfő szerint Kijev határozottan támogatja egy nemzetközi különbíróság felállítását az egy évvel ezelőtt Kelet-Ukrajnában lezuhant maláj utasszállító tragédiájának kivizsgálására és a felelősek megbüntetésére.

Nem inzultálni, hanem konzultálni - Fogyasztvédelmi jogszabály- változás - Kötelező lesz a részvétel a békéltetőtestület ülésén

2015.07.17.

Nem inzultálni, hanem konzultálni, ez a mottója a fogyasztóvédelmi hatóságnak, amely büntető hatóság helyett "barátságos hatóság" kíván lenni - mondta Koszorús László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára Szombathelyen.

Törvénydömping Ukrajnában - 3,2 milliárd dollárnyi kölcsön felvétele volt a tét

2015.07.17.

Az ukrán parlament megszavazta azt az öt jogszabályból álló törvénycsomagot, amelyet Ukrajna külföldi hitelezői szabtak a közeljövőben esedékes 3,2 milliárd dollárnyi kölcsön folyósításának feltételéül.

Példaértékű életpályák az igazságszolgáltatásban - Bírák és igazságügyi alkalmazottak elismerése a Bíróságok Napján

2015.07.16.

A bírói hatalom gyakorlásáról szóló 1869. évi IV. törvénycikk szétválasztotta a közigazgatást és a bíráskodást Magyarországon. 2001 óta július 15-én ünnepeljük a Bíróságok Napját, a jogszabály kihirdetésének tiszteletére.

Decentralizáció a felelősség és hatalommegosztás jegyében - Ősszel alkotmánymódosítás várható Ukrajnában

2015.07.16.

Az ukrán parlament képviselői úgy döntöttek, hogy az alkotmánybírósághoz küldik véleményezésre az alkotmánymódosítás decentralizációra vonatkozó elnöki tervezetét.

Gyors eljárás és együttműködés az ítélkezésben? - Egy hat évig húzódó munkaügyi per margójára

2015.07.16.

Mintegy másfél millió új ügy érkezik a bíróságokra évente, 80 százalékuk egy éven belül befejeződik - közölte az Országos Bírósági Hivatal (OBH).

Kartellező tehervonat-üzemeltetők - A Bizottság 49 millió euró bírságot szabott ki piacvezető vasúttársaságokra

2015.07.16.

Az Európai Bizottság 49 millió euró bírságot szabott ki az Express Interfrachtra, valamint a Schenkerre, az osztrák és német piacvezető vasúttársaságra, mivel kartellt működtettek a zárt tehervonati szolgáltatások piacán.

Szabadkereskedelmi megállapodás az EU és az USA között - Az EP feltételeket szab - Az Alapjogokért Központ elemzése

2015.07.16.

Az Alapjogokért Központ szerint az Európai Parlament (EP) a tagállamok érdekeit szem előtt tartva tárgyalja az Európai Unió (EU) és az Egyesült Államok közötti szabadkereskedelmi megállapodást (TTIP).

Műtárgyak külföldi értékesítése korlátok között - Pánikban a német műtárgykereskedők - A reformtervezetről

2015.07.16.

Heves tiltakozást váltott ki a német kulturális életben a műtárgyfelügyeleti rendszer tervezett reformja, amely korlátozhatja a műtárgyak külföldi értékesítését. Az egyfajta "kisajátítást" lehetővé tévő reform miatt művészek, illetve örököseik sorra jelentik be, hogy visszaveszik a német múzeumoknak kölcsönadott műveiket.

Rövidülő menekültügyi eljárások, javuló elhelyezés körülmények - Új menekültjogi törvény Franciaországban

2015.07.16.

A francia parlament elfogadta a menekültjog reformjáról szóló törvényjavaslatot a menekültkérelmek elbírálási idejének lerövidítése és a menedékkérők elhelyezési körülményeinek javítása érdekében.

Tradíció és innováció - A legfiatalabb törvényszéki elnök - Beszélgetés Bagdi Árpáddal, a Gyulai Törvényszék új elnökével

2015.07.15.

Gyorsan változó világunkban meg kell felelni a XXI. század társadalmi kihívásainak, ez viszont csak folyamatos innovációval érhető el, különösen az informatika és a környezettudatosság terén – mondja a Gyulai Törvényszék frissen kinevezett elnöke. Bagdi Árpádot a pályázatáról és a terveiről mesélt.

Tisztességtelenül szerződő pénzügyi intézmények - Közérdekű MNB-keresetek - Már négy jogerős ítélet a Fővárosi Törvényszéken

2015.07.15.

A Fővárosi Törvényszék döntő többségében az MNB álláspontját fogadta el a jegybank által tizenhat pénzügyi intézmény ellen indított közérdekű keresetben, az egyoldalú kamat-, díj- vagy költségemelést lehetővé tevő szerződési kikötések tisztességtelensége miatt a forintos vagy ténylegesen devizában törlesztett hitel, kölcsön és  lízingszerződések tárgyában - közölte az MNB.

Nőtt a bíróságok iránti bizalom - Fiatalok az élmezőnyben - Az OBH elnökének beszámolója

2015.07.15.

Soha nem látott mértékben nőtt a bíróságok iránti bizalom - mondta Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke Budapesten, a bíróságok napja alkalmából megrendezett ünnepségen.

Idén 140 törvényt fogadott el a Tisztelt Ház - Összesítő a 2015. évi Országgyűlési ülésszakról

2015.07.15.

Az Országgyűlés idén összesen 140 törvényt fogadott el, 43 indítvánnyal többet, mint 2014-es megalakulása és tavaly december között. A tavaly megválasztott képviselők összesen tíz ülésnappal több időt is töltöttek a parlamentben, február 16-tól ugyanis 42 rendes ülésnapon, valamint 8 rendkívül ülésnapon vehettek részt.

A gyermek oktatáshoz való joga - Az új Ptk. szabályozása a szülői felügyelet aspektusából

2015.07.15.

A tanulmány a gyermek oktatási jogainak a szülői felügyelet nézőpontjából történő érvényesülését ismerteti az új Ptk. szabályainak értelmében. Ezen túlmenően bemutatja az ENSZ gyermekjogi egyezményének és az Alaptörvénynek az oktatási jogokra vonatkozó minimum-garanciális szabályozását is.

Megkérdőjelezett bírósági és ügyészségi illetékesség - A boszniai Szerb Köztársaság elnökének függetlenségi törekvéseiről

2015.07.15.

Bosznia-Hercegovina szövetségi bíróságának és ügyészségének illetékességét megkérdőjelező népszavazást szeretne kiírni a nyugat-balkáni ország főként szerbek lakta részén Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke.

Nyár a bíróságokon - Az ítélkezés szünetel, de a kezelőirodák nyitva tartanak

2015.07.14.

Az ország bíróságain – a korábban kialakult gyakorlat alapján – július 15-től augusztus 20-ig tart a törvénykezési szünet.

Vakáció, szabadság kiadás - A munkajogász válaszol

2015.07.14.

Van-e joga a munkavállalónak nyáron kivenni szabadságot? Töltheti-e a gyermekeivel a nyári szünetük egy részét? Részmunkaidő vagy több munkahely esetén miként jár a szabadság (duplán vagy éppen felerészben)? Lehet-e - munkaidő-keretben szabadságot akár szabadnapra kiadni? - Számos kérdés felvetődik a nyári szabadságolásokkal összefüggésben. A munkajogász most válaszol.

Ellehetetlenített külföldi ügynökök - ET: Visszaélést enged a civil szervezetek oroszországi szabályozása

2015.07.14.

Nem felelnek meg az európai normáknak, ezért felül kellene vizsgálni azokat az oroszországi törvényeket, amelyek a civilszervezetek működését szabályozzák - közölte Nils Muiznieks, az Európa Tanács emberi jogi biztosa.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000