Hír archívum: 2015. július

Más hónap

Csökkentett élelmiszerpazarlás, kevesebb hulladék - Van megoldás! - EP-határozat a körforgásos gazdaság jegyében

2015.07.14.

Még az idén jogszabály-tervezet előterjesztését várja az Európai Bizottságtól az Európai Parlament (EP) a természeti erőforrások hatékonyabb felhasználása érdekében - derül ki abból az állásfoglalásból, amelyet elfogadott az uniós parlament.

Autóbérlés kockázatok nélkül? - Uniós intézkedések a hatékonyabb fogyasztóvédelem érdekében

2015.07.14.

A Bizottság az európai fogyasztóvédelmi hatóságokkal karöltve dolgozik azon, hogy jobban érvényesüljenek a fogyasztóvédelmi jogok az autókölcsönzés ágazatában.

Nemperes eljárások devizahiteles ügyekben - Kötelező űrlapok - Az OBH kitöltési útmutatója

2015.07.14.

2015. június 15. napján kihirdették a 11/2015. (VI. 15.) IM rendeletet, amely a devizahiteles elszámolási nemperes ügyekben kötelezően alkalmazandó űrlapok tartalmi követelményeit határozza meg.

Építésügyi reformok - Megújított eljárások, csökkenő bürokrácia - A javaslatról

2015.07.14.

Jelenleg is folyamatban van az építésügy reformját érintő javaslat közigazgatási egyeztetése, a cél, hogy egy átfogó, az építészeti eljárásokat és bürokráciát alapjaiban megújító előterjesztés kerüljön a kormány elé - felelte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter Szabó Szabolcs független országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére.

Fogyasztói vitarendezés - Egyre több ügy a BBT asztalán - Ősztől határon túli online vásárlással kapcsolatosan is lehet panasszal élni

2015.07.13.

Egyre több fogyasztó fordul a Budapesti Békéltető Testülethez (BBT), az idén az első félévben mintegy 20 százalékkal 2164-re nőtt a fogyasztóvédelem alternatív vitarendezési fórumhoz beérkezett megkeresések száma az előző év azonos időszakához képest - mondta Baranovszky György, a testület elnöke Budapesten.

Férfiak 40 év utáni nyugdíjba vonulása - Népszavazási kezdeményezés

2015.07.13.

A férfiak 40 év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulásáért indított népszavazási kezdeményezés mögé felsorakozott a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSzSz) és a Liga Szakszervezetek is - jelentették be az érdekvédelmi szervezetek Budapesten, közös sajtótájékoztatón.

Régiók és tájegységek - Új vadgazdálkodási törvény - Cél a fenntarthatóság és a nemzeti értékek támogatása

2015.07.13.

Az új vadgazdálkodási törvényt várhatóan már ősszel tárgyalhatja az Országgyűlés - mondta a földművelésügyi miniszter Budapesten, a törvény koncepciójának társadalmi vitáját lezáró tanácskozáson.

Júniusi Ab-mustra - Nemzetközi szerződést sért az egyházügyi szabályozás

2015.07.13.

Az Alkotmánybíróság szerint nemzetközi szerződést sért az, hogy az egyházként történő elismeréssel szemben támasztott feltételek nem egyeztethetők össze a semlegesség és pártatlanság követelményével. Az ellentét feloldására a testület október közepéig adott időt a parlamentnek és a kormánynak.

Változó szolgáltatói díjak - Milyen jogai vannak az előfizetőnek? - Médiabiztos a szerződésmódosításokról

2015.07.13.

Mi a teendője, milyen jogai vannak az előfizetőnek, ha a szolgáltató szerződésmódosítási ajánlatot tesz? - A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) válaszol

Rendőr magánszemélyként az interneten - ORFK utasítás a biztonság és a közbizalom védelme érdekében

2015.07.13.

Az országos rendőrfőkapitány utasítása szerint a hivatásos állomány tagja az internetes felületen magánszemélyként történő megnyilvánulásakor vagy magánvéleménye kinyilvánításakor nem hozhatja nyilvánosságra, hogy rendőr.

Határon átnyúló tranzakciók magasabb áron? - Uniós versenyjogot sértett a Mastercard - A Bizottság eljárást indít

2015.07.13.

Az Európai Bizottság úgy ítéli meg, hogy a bankkártya-kibocsátó megakadályozza, hogy a bankok az Európai Gazdasági Térség egy másik tagállamában található kiskereskedőtől alacsonyabb tranzakciós díjat kérjenek.

Drámaian fokozódó gyűlöletbeszéd az interneten - Büntetendő előítéletek - Az ECRI éves jelentéséből

2015.07.13.

Drámai mértékben emelkedett az antiszemita és iszlámellenes megnyilvánulások száma, és az internetes gyűlöletbeszéd is jelentősen megszaporodott a tavalyi évben - tudatta éves jelentését publikálva az Európa Tanács rasszizmus és intolerancia elleni bizottsága (ECRI).

Jogvédők által befolyásolt bírósági döntések? - Ügyvédek és aktivisták tucatjait vette őrizetbe a kínai rendőrség

2015.07.13.

Ügyvédek és aktivisták tucatjait vette őrizetbe a kínai rendőrség, mivel a hatóságok szerint illegálisan szerveztek tüntetéseket, felbérelték a résztvevőket és valótlanságokat terjesztettek az interneten, hogy befolyásolják a bíróságok döntését - jelentette a közbiztonsági minisztérium információra hivatkozva a kínai állami média.

Új időszámítás a számlázásban és az adatszolgáltatásban - A július 1-jén hatályba lépett legfontosabb változások

2015.07.10.

Az egységesített, elektronikus adatszolgáltatás bevezetése új időszámítást jelent az adóvizsgálatokban, a dokumentumok szúrópróba jellegű ellenőrzését ugyanis felváltja a tranzakciók széles körére kiterjedő, automatizált adatelemzés. Az új szabályok jelentősen megnövelik a rendszerszintű hibák azonosításának lehetőségét. Az alábbiakban összefoglaljuk a változásokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Távollévő szabálysértő - Egy joghézag a szabálysértési törvényben

2015.07.10.

Egy joghézag a szabálysértési törvényben, avagy nem lehet felelősségre vonni a szabálysértés elkövetőjét, ha nem jelenik meg a tárgyaláson?

E-kereskedők, figyelem!

2015.07.10.

Milyen jogszabályokra kell figyelemmel lenni egy webshop működtetésekor? Mire kell az ÁSZF? Mely termékekre és szolgáltatásokra nem vonatkozik az elállási jog? Ilyen és hasonló kérdésekre igyekeztek praktikus választ adni a Jogi Fórum e-kereskedelemmel foglalkozó konferenciájának előadói.

Kábítószer-prekurzorok kereskedelme - Változás az uniós jogszabályokban

2015.07.10.

2015. július 1-jén a kábítószer-prekurzorokkal folytatott kereskedelmi tevékenységek vámhatósági ellenőrzését is érintő uniós jogszabályok léptek hatályba.

Vasárnapi nyitvatartás? - Reformcsomag a gazdaság fellendítésére Franciaországban

2015.07.10.

Manuel Valls miniszterelnök bejelentette, hogy a harmadik olvasatban sem engedi parlamenti szavazásra, hanem rendeletben hirdeti ki a gazdaság fellendítésére összeállított reformcsomagot, amelynek legvitatottabb pontja a vasárnapi nyitva tartás bővítése.

Panorámaszabadság - Európai Parlamenti állásfoglalás a köztereken való fényképezésről

2015.07.10.

Nem került be az uniós szerzői jogi szabályozás reformját előkészítő, nem kötelező érvényű európai parlamenti (EP-) állásfoglalásba az a passzus, amely az alkotók engedélyéhez kötötte volna középületekről és köztéri alkotásokról készült fényképek kereskedelmi felhasználását.

Nyugdíjkorhatár és béremelések egyeztetés alatt - A szakszervezetek előterjesztették javaslataikat

2015.07.10.

A béremelésről, az illetményrendszerekről, a kompenzációról, valamint a béren kívüli juttatásokról egyeztetett Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) tagjaival a tanács ülésén.

Büntetőeljárási kodifikáció és OBH cselekvési terv - Cél: Az egységes és megbízható igazságszolgáltatás

2015.07.10.

Időszerűen esett egybe a Székesfehérvári Törvényszék Büntető Kollégiuma legutóbbi ülésének témája az OBH Elnökének közelmúltban meghirdetett tízpontos cselekvési programjával.

Építési beruházások nemzetközi sablon szerződések alapján - 5 tévhit a FIDIC szerződésekkel kapcsolatban

2015.07.09.

Jelentősebb magán-finanszírozású építési beruházások kezdetén szokott felmerülni az a kérdés, hogy a beruházó a kivitelezővel milyen típusú szerződést kössön: „saját”, azaz az adott projektre előkészített egyedi szerződést, vagy FIDIC szerződést, amely egy nemzetközileg is jól ismert, „kész” szerződéses rendszer.Az alábbiakban a KCG Partners Ügyvédi Társulás válogatást ad azokról a hibás kifogásokról, amelyek miatt a beruházás során általában a „saját” szerződés kerül megkötésre FIDIC szerződés helyett.

A játékok mérgező anyag határértékéről - Az Európai Unió Bírósága ítéletet hozott

2015.07.09.

A Törvényszék után a Bíróság is megerősíti a Bizottság által Németországgal szemben elrendelt, a játékokban az arzénre, az antimonra és a higanyra vonatkozó németországi határértékek fenntartására irányuló tilalmat. A Bíróság elutasítja a Németország által a Törvényszék ítéletével szemben benyújtott fellebbezést, mivel ezen utóbbi nem alkalmazta tévesen a jogot akkor, amikor elutasította e tagállam keresetét - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Többszörösére emelt vezetői járandóságok - További közalkalmazotti béremelést jelentett be a román kormány

2015.07.09.

Az eddigi többszörösére emelte az ország 48 vezető tisztségviselőjének járandóságát a román kormány - jelentette be szerdán Gabriel Oprea ideiglenes kormányfő, hozzátéve, hogy az év végéig valamennyi közalkalmazott béremelésben részesül.

Jogszerű földhasználat - Megjelent az igazolást egyszerűsítő jogszabály

2015.07.09.

Megjelent a jogszerű földhasználat igazolását egyszerűsítő jogszabály, amely alapján a gazdák egyszerűbben juthatnak hozzá a támogatásokhoz - hívta fel a figyelmet a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH).

Emberi jogi egyezményt sért a magyar egyházjogi szabályozás - Az AB három hónap haladékot adott a jogalkotónak

2015.07.09.

Az emberi jogi egyezménybe ütközik a magyar egyházakra vonatkozó törvény és kormányrendelet néhány rendelkezése - mondta ki az Alkotmánybírság (Ab), mely a szükséges összhang létrehozására három hónapot adott a jogalkotóknak.

A munkavállalók védelmében - A munkavédelmi és munkaügyi ellenőrzések gyakorlatáról

2015.07.08.

A munkavédelmi és munkaügyi ellenőrzések a munkavállalók érdekeit védik – hangsúlyozta a Nemzetgazdasági Minisztérium. A hatósági ellenőrzéseket a munkavállalók jogainak védelmében végzik: ezek során az egészséget nem veszélyeztető, biztonságos munkavégzés és a jogszerű foglalkoztatás feltételeit ellenőrzik. A hatóság elsődleges célja a tájékoztatás, a helyes magatartás elősegítése, a szabályok betartatása, nem pedig a büntetés. Ezért az ellenőrzések következményeként legtöbbször csak figyelmeztetnek vagy kötelezik a munkáltatókat a munkavédelmi és munkaügyi szabályok betartására.

A Kúria iránymutatásai a jogrendszer részei - Kúriai vezetők a legfőbb bírói fórum jogegységesítő szerepéról

2015.07.08.

A jogrendszer részévé váltak a Kúria iránymutatásai, amelyek fontos szerepet játszanak az állampolgárok eligazításában, annak a megállapításában, hogy mi Magyarországon a hatályos jog - jelentette ki Darák Péter, a Kúria elnöke kedden Budapesten.

Finanszírozás szakorvosként, megkönnyített praxisváltás - Elfogadta a parlament az egészségügyi alapellátási törvényt

2015.07.08.

A szakorvosi vizsgával rendelkező háziorvosok, házi gyermekorvosok, alapellátást nyújtó fogorvosok szakorvosként is történő finanszírozását, a háziorvosi praxisvásárlás megkönnyítését, továbbá a kollegiális szakmai vezető kinevezését is rögzíti az egészségügyi alapellátásról szóló törvény, amelyet hétfőn fogadott el az Országgyűlés 151 igen szavazattal, 38 nem ellenében. Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének előterjesztése kitér a védőnők, a házi gyermekorvosok és a foglalkozás-egészségügyi orvosok feladataira is.

Alkalmazott tudományok egyeteme, hallgatói kompetenciamérés - Több ponton módosult a nemzeti felsőoktatási törvény

2015.07.08.

Az egyetemen kívül létrejöhet új intézményi kategóriaként az alkalmazott tudományok egyeteme, több helyen lehetnek közösségi képzőközpontok, megjelenik a hallgatók kompetenciamérése, bevezetik a mesteroktató kategóriát, valamint változnak a hallgatói átsorolás feltételei is. Így módosult a nemzeti felsőoktatási törvény, amelyet 123 támogató szavazattal, 65 nem ellenében változtatott meg az Országgyűlés.

Gyorsulhat a szélessávú internethálózatok fejlesztése - A jogszabályi háttér akadálymentesítéséről

2015.07.08.

A szélessávú internetkapcsolat biztosításához szükséges beruházások felgyorsulását célozza az elektronikus hírközlési szolgáltatások és infrastruktúra fejlesztésének, kiépítésének ösztönzéséről, a jogszabályi háttér akadálymentesítéséről szóló törvénymódosítás, amelyet hétfőn fogadott el a Ház.

Átruházott szerződések - Gyakorlati problémák és megoldási javaslatok az új Ptk. alapján

2015.07.08.

A teljes szerződéses pozíció átruházható az új Polgári Törvénykönyv szerint, a vonatkozó rendelkezések értelmezése azonban a gyakorlatban számos problémát vet fel. - Milyen buktatói vannak a szerződésátruházás jogintézményének?

Rövidülnek a menekültügyi eljárások - Módosultak az ideiglenes biztonsági határzárral, és a migrációval összefüggő törvények

2015.07.07.

A menekültügyi eljárások rövidítéséről döntött hétfőn a parlament. A képviselők az államhatárról szóló törvényt is módosították a tervezett határzárral kapcsolatban, közérdekű használati jogot adva a magyar államnak a schengeni külső határokon a határvonaltól számított tízméteres sávon belül.

Univerzális elektronikus igazolvány - Elfogadta a parlament a bevezetéséhez szükséges törvénymódosításokat

2015.07.07.

Elfogadta a parlament az e-kártya bevezetéséhez szükséges törvénymódosításokat. Az új okmányt - ami összevonja a személyi igazolványt, a lakcímkártyát, az adókártyát, a TB-kártyát és az útlevelet, kibővíthető közlekedési kedvezmények igénybe vételére jogosító kártyákkal és akár diákigazolványként is funkcionálhat - felmenő rendszerben vezetik be idén.

Csökkennek az állami vezetők juttatásai - Az illetményeket a jövőben kormányrendelet határozza meg

2015.07.07.

Csökkentette a parlament az állami vezetőknek járó juttatásokat. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter erre vonatkozó javaslatát 126 igen, 35 nem szavazattal, 31 tartózkodás mellett fogadta el a Ház.

Online kaszinójáték törvényben szabályozva - A részletes rendelkezések október 1-jén lépnek hatályba

2015.07.07.

Az Országgyűlés hétfőn megalkotta az online kaszinójáték részletes törvényi szabályait.

Költségtérítés közérdekű adatok kiadásáért - Módosult az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény

2015.07.07.

Előzetes költségtérítést állapíthat meg a közfeladatot ellátó szerv a közérdekűadat-igénylés teljesítéséért az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény, továbbá egyes más törvények módosítása alapján.

A szexuális együttlét megvonása pszichikai kínzás? - Intimszoba előzetes letartóztatottaknak - Kárpótlásra kötelezte Romániát az EJEB

2015.07.07.

Elmarasztalta Romániát az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB), amiért - a jogerős börtönbüntetésüket töltő rabokkal ellentétben - az előzetes letartóztatásban lévő gyanúsítottaknak nem teszi lehetővé a párjukkal vagy házastársukkal töltendő intim együttlétet.

Közigazgatási perrendtartási miniszteri biztos - Füzi-Rozsnyai Krisztinát nevezte ki a posztra az igazságügyi miniszter

2015.07.07.

Miniszteri biztossá nevezte ki az igazságügyi miniszter Füzi-Rozsnyai Krisztinát, aki a közigazgatási perrendtartással összefüggő jogszabályok előkészítésével kapcsolatos feladatokat irányítja és hangolja össze.

Több mint 11 ezer magyar dalszerző és jogutód részesült a tavalyi jogdíjakból - Nőtt a felosztásban részt vevő művek száma is

2015.07.07.

Több mint 11 ezer magyar dalszerző és jogutód részesült a 2014-ben beszedett jogdíjakból. Az idén tovább nőtt a felosztásban részt vevő művek száma is, amely megközelítette a 600 ezret - közölte az Artisjus - Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület.

Közfoglalkoztatottak egyszerűsített foglalkoztatásban - Az új szabályozás célja a szezonális munkaerő-igény kieklégítése

2015.07.06.

Közfoglalkoztatottakat is lehet alkalmazni egyszerűsített foglalkoztatásban - döntött az Országgyűlés.

Világszerte kérdéseket vet fel a drónok használatának szabályozása - Hazánkban is megkezdődött a jogszabályalkotási folyamat

2015.07.06.

Hatalmas az igény a pilóta nélküli légi járművek (drónok) iránt. Az eszközök piaci potenciálját jól mutatja, hogy az Amazon tavaly karácsonykor 20.000 darabot értékesített belőlük, jelenlegi becslések szerint pedig ma már havonta 100.000 darab talál gazdára a világon. A kiemelkedő népszerűség azonban nem jár hátrányok nélkül: a Birminghami Egyetem kutatása alapján a drónok használata számos vonatkozásban komoly veszélyeket rejt magában.

Élelemiszer címkével megtévesztett fogyasztók - Az Európai Unió Bírósága ítéletet hozott

2015.07.06.

Valamely élelmiszer címkézése nem szabad, hogy a fogyasztót megtévessze azáltal, hogy olyan összetevő jelenlétét sugallja, amely valójában nincs jelen a termékben. Az összetevők listája, még ha az pontos és teljes is, alkalmatlan lehet a fogyasztóban egy ilyen címkézés nyomán kialakult helytelen vagy bizonytalan benyomás megfelelő korrigálására - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Jogász-maraton - A Jogi Fórum Kupa díjátadó ünnepségéről - Összefoglaló képekkel és kisfilmmel

2015.07.06.

Negyedik alkalommal húztak futócipőt a jogászok a Városligetben megrendezett Jogi Fórum Kupán, melyre idén rekord számban neveztek a versenyzők. A női maratonváltó első helyezését a Fővárosi Törvényszék Gazdasági Kollégiumának csapata, a férfi maratonváltót a Kaposvári Törvényszék I. csapata nyerte, míg a legjobb félmaraton-váltó csapat a nőknél a Dr. Olasz Balázs Ügyvédi Iroda, a férfiaknál pedig a Budapesti XI. és XXII. Kerületi Ügyészség lett.

Magyar gépjárművel külföldön elkövetett szabálysértés - A szabálysértési törvény július 1-el hatályos módosításáról

2015.07.06.

Július elsején lép hatályba a szabálysértési törvénynek az a módosítása, amely szerint a magyar gépjárművel külföldön elkövetett szabálysértés esetén - az ottani hatóság megkeresésére - meg kell adni a magyar üzembentartó adatait.

Kártalanítás légi utasoknak - Mi az ami jár késés vagy járattörlés esetére? - NFH tájékoztatás

2015.07.06.

Többféle kártalanítás is járhat a légitársaságok utasainak késés vagy járattörlés esetére, amely a távolságtól függően 250, 400, vagy 600 euró lehet - mondta el az M1 aktuális csatorna műsorában a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Európai Fogyasztói Központjának vezetője.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000