Hír archívum: 2015. július

Más hónap

Részvényesi beleszólás az igazgatói fizetésekbe, vállalati közzétételi szabályok - Új uniós szabályozás várható - Szerdán szavaz az EP

2015.07.06.

Legalább háromévente dönthetnének a részvénytulajdonosok a vállalatvezetői fizetésekről: az ezt tartalmazó jogszabályjavaslatról vitázik a Parlament kedden és szavaz szerdán.

Jó állam jelentés a kormányzati képességekről - Tudományos kutatómunkán alapuló kötetet mutattak be az NKE-n

2015.07.06.

Elkészült a Jó állam jelentés 2015 a kormányzati képességekről, azok dinamikájáról; a másfél éves tudományos kutatómunkán alapuló kötetet Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE) mutatta be Kis Norbert, az intézmény továbbképzési és nemzetközi rektorhelyettese és Kaiser Tamás, az Államtudományi Intézet tudományos igazgatója, a kiadvány szerkesztője.

A kisajátítási szakértők díjazása - Az igazságügyi miniszter rendelettervezetéről

2015.07.06.

A nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű közlekedési infrastruktúra beruházással összefüggő ingatlan-kisajátítások esetén, a szakértő előzetes kirendelése során előzetesen letétbe kell helyezni a szakértő költségét, amely 40 ezer és 80 ezer forint közötti összeg lehet - az igazságügyi miniszter erről szóló rendelettervezete a kormány honlapján jelent meg.

Tíz év alatt 31 ezer melegházasság - Spanyolország a negyedik állam volt a világon, ahol engedélyezték az azonos neműek házasságát

2015.07.04.

Spanyolországban több mint 31 ezer 600 azonos nemű pár házasodott össze az elmúlt tíz évben - közölte a spanyol statisztikai intézet (INE) kedden, abból az alkalomból, hogy épp egy évtizede, 2005. június 30-án fogadta el a dél-európai ország parlamentje azt a törvényt, amely lehetővé teszi az azonos nemű párok számára a házasságot és gyerekek örökbefogadását.

Uniós elektronikus hírközlési keretszabályozás - Szeptember 10-ig tartó nyilvános konzultációt indított az NMHH

2015.07.04.

Szeptember 10-ig tartó nyilvános konzultációt indított 24 szabályozási kérdésről a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) - olvasható az NMHH közleményében.

Tilos az "Igazi csíki sör" forgalmazása - Ítéletet hozott a romániai sörgyártók perében a Hargita megyei törvényszék

2015.07.04.

A Hargita megyei törvényszék megtiltotta az "Igazi csíki sör" gyártójának a termék forgalmazását, ezzel első fokon helyt adott a Heineken Románia keresetének. A Csíki Sör Manufaktúra fellebbez a döntés ellen.

A magyar igazságszolgáltatási szervezet diplomáciai sikere - Beszélgetés Fazekas Sándorral, a Fővárosi Törvényszék elnökével

2015.07.03.

A magyar igazságszolgáltatási szervezet kiemelkedő diplomáciai sikere, hogy a (Balkáni és Euro-mediterrán Térség Igazságügyi Tanácsainak Hálózata|http://birosag.hu/media/aktualis/megalakult-balkani-es-euro-mediterran-terseg-igazsagugyi-tanacsainak-halozata) székhelyét és Titkárságát Budapesten rendezi be. Az együttműködés feltételeiről Fazekas Sándor, a Fővárosi Törvényszék elnöke, az OBT tagja beszélt.

Kiszabhat-e magyar adatvédelmi hatóság szankciót szlovák cégre? - Magyar ügy az Európai Unió Bíróságának asztalán

2015.07.03.

Pedro Cruz Villalón főtanácsnok szerint a magyar adatvédelmi hatóság nem szabhat ki szankciókat egy kizárólag Szlovákiában letelepedett cégre.

Direkt marketing útján ajánlatnak tűnő szerződések - A figyelmetlenség sokba kerülhet! - A GVH tapasztalatai

2015.07.03.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) több visszásságot is tapasztalt egy szolgáltató vállalkozás direkt marketing tevékenységében az elmúlt időszakban: az egyik csomagküldő cég fizetési felszólításokat küld olyan megrendelések ellenértékére tartva igényt, amelyeket vitatnak a megkeresett vállalkozások, miközben hivatkozik a GVH korábbi vizsgálatára, amely alapján a versenyhatóság jogszerűnek és tisztességesnek ítélte kereskedelmi gyakorlatát.

Informális foglalkoztatás - Az ILO most elfogadott ajánlásáról

2015.07.02.

Kártékony, de elterjedt. Legjellemzőbb esete, amikor a dolgozó teljes egészében vagy részben zsebbe kapja a munkáért járó bért. A fejlődő országok egyes szektoraiban ennek aránya 50-75% is lehet. Az ILO most elfogadott ajánlása gátat kíván vetni e foglalkoztatási módnak.

A rossz minőségű családi házak vásárlásának támogatási szabályai - A lakástámogatási kormányrendelet szerdától hatályos módosításáról

2015.07.02.

Amennyiben "C" energetikai besorolásnál rosszabb minősítésű családi ház vásárlásához kér valaki családok otthonteremtési kedvezményét (CSOK), igazolnia kell, hogy a hatóság 2013. január elsejét követően nem írt elő a házra javítási kötelezettséget, annak életveszélyes állapota miatt - egyebek közt ezt tartalmazza a lakástámogatási kormányrendelet szerdától hatályos módosítása, amely a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.

Állami tisztségviselők alkotmányos tudatossággal - Egy új kínai jogszabály hűségesküt tesz kötelezővé a legfelsőbb szintű jogi normára

2015.07.02.

Hűségesküt kell tenniük az alkotmányra az állami szervek vezető tisztségvelőinek a jövőben Kínában - erről a törvényhozás döntött szerdán Pekingben.

Az extrém rövid lejáratú kézizáloghitelek veszélyei - MNB figyelemfelhívás

2015.07.02.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) tudomására jutott, hogy egyes zálogkölcsönt nyújtó piaci szereplők a kölcsön futamidejét - az általános 30-180 nap helyett - rendkívül rövidre, 1-3 napra szabják, ezt követően pedig több hónapos türelmi időt és különböző késedelmi díjakat alkalmaznak. Így, ha a néhány napos futamidőn belül a kézizálog hitelkonstrukcióknál nem történik meg a törlesztés, akkor a nem szerződésszerű (késedelmes) teljesítés miatt jelentősen megnőhetnek a költségek - figyelmeztet közleményében az MNB.

Emelkedik a rendőrök és a katonák illetménye - Jogszabályok a rendvédelmi és a honvédelmi dolgozói életpályamodellről

2015.07.02.

A rendvédelmi és a honvédelmi dolgozói életpályamodellről szóló jogszabályok alapján júliustól 30 százalékkal emelkednek mindkét területen az illetmények.

Törvénytelenül űzött taxis hivatás? - Bíróság elé állnia Franciaországban az Uber két vezetőjének

2015.07.02.

Szeptember 30-án mond ítéletet a párizsi büntetőbíróság a taxisok által tisztességtelen versennyel vádolt Uber közösségi utazásmegosztó szolgáltatás és két vezetője ellen folyó eljárásban - közölte kedden a párizsi ügyészség.

Gyermek és / vagy munkavállalás? - A kismamák jogai a munkahelyen

2015.07.02.

Egy jó munkahely támogatja munkavállalóit abban, hogy megtalálják az egyensúlyt a munka és a magánélet között, hogy ne kelljen választaniuk, mi fontosabb számukra: a gyermek- vagy a munkavállalás. Ma már hazánkban is erősödik a tendencia, hogy a nők csak egy-másfél évet maradnak távol a munkától gyermekvállalás esetén. A kismamákat a jogszabályok is támogatják a munka világába történő visszatérésben.

Elektronikus kommunikáció a bíróságok és az ügyfelek között - Bővülő lehetőségek, alapvető információs, szükséges űrlapok

2015.07.02.

A polgári perrendtartásról szóló 1952. évi III. törvény Hetedik részének módosított szabályai – a törvényszék első fokú hatáskörébe tartozó pereken túlmenően - valamennyi polgári peres ügyben 2015. július 1-jétől lehetővé teszik, hogy a fél vagy képviselője – a keresetlevelet, továbbá minden egyéb beadványt, okirati bizonyítékot és ezek mellékletét választása szerint elektronikus úton is benyújthatja.

Másodlagos piacokon értékesített államkötvények - Az OMT‑program nem sért uniós jogot - Az Európai Bíróság ítéletet hozott

2015.07.02.

Az EKB által 2012 szeptemberében bejelentett OMT‑program összeegyeztethető az uniós joggal. Az államkötvények másodlagos piacokon történő vásárlására irányuló program nem haladja meg az EKB monetáris politikai hatásköreit, és nem sérti a tagállamok monetáris finanszírozásának tilalmát - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Jogorvoslati lehetőségek adóügyekben - Ok nélkül idegenkedünk a bírósági út igénybevételétől

2015.07.01.

Kevesen használják ki a jogorvoslati lehetőségek teljes skáláját adóügyekben, a cégek a növekvő szakmai színvonal ellenére sem bíznak a bíróságok adójogi kompetenciájában. A Deloitte második alkalommal készített felmérést a hazai vállalatok körében az adóügyekben kezdeményezett jogorvoslatokkal kapcsolatos tapasztalatokról, hogy pontosabb képet kaphassunk a magyar joggyakorlatról és az abban rejlő kiaknázatlan területekről.

Július 1-től SZOCPOL helyett CSOK - Használt ingatlan vásárlására, bővítésre és jövőbeni gyermekre is kérhető

2015.07.01.

Ma indul az új otthonteremtési program; a korábbi "szocpolt" felváltó állami támogatást az egygyermekes családok is kérhetik, továbbá azok is, akik a következő évekre vállalnak gyerekeket.

Zéró tolerancia az ügyhalogatással szemben - „A szolgáltató bíróságokért!” - 10 pontos programot hirdet az OBH

2015.07.01.

„A szolgáltató bíróságokért!” címmel 10 pontos programot hirdetett az Országos Bírósági Hivatal elnöke. A program lényege a méltatlan támadásokkal szembeni közös, hatékony és hathatós fellépés, hiszen bár az igazságszolgáltatás résztvevőinek meg lehet fogalmazniuk egymással szemben kritikát, de a vélemények sohasem léphetnek át egy olyan határt, amely az egész igazságszolgáltatás iránti bizalmat ingathatja meg.

Szélsőséges iszlamisták meggyilkolták az egyiptomi főügyészt - Az észak-afrikai ország államfője kemény büntetőjogi törvényeket ígér

2015.07.01.

Napokon belül keményebb büntetőjogi törvényekkel vértezi fel magát Egyiptom a terrorellenes harcban - jelentette ki Abdel-Fattáh esz-Szíszi államfő az egyiptomi főügyész, Hisám Barakát keddi temetésén, aki egy napja esett áldozatul egy robbantásos merényletnek.

Egyszerűbbé válik a földhasználati jogosultság igazolása - Módosul a mezőgazdasági támogatások igénybevételével kapcsolatos eljárás

2015.07.01.

A Kormány kezdeményezésére a 2015. június 22-23-i rendkívüli ülés napirendjére került az MVH eljárási törvény (2007. évi XVII. törvény módosítása a mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó eljárás egyes kérdéseiről) módosításáról szóló javaslat. A módosító javaslatot az Országgyűlés elfogadta és június 28-án megküldte a köztársasági elnöknek aláírásra.

Közjegyző által kiállított végrehajtási záradék - Villalón főtanácsnok: A magyar szabályozás nem sérti az uniós jogot

2015.07.01.

Pedro Cruz Villalón főtanácsnok szerint a végrehajtási záradék közjegyző általi kiállítását az annak alapjául szolgáló szerződés feltételei tisztességtelen jellegének vizsgálata nélkül lehetővé tevő magyar szabályozás nem ellentétes az uniós joggal.

Béremelések és kiterjesztett szociális juttatások Romániában - A közigazgatásban dolgozó köztisztviselők bére 12 százalékkal nőhet

2015.07.01.

Az iskolák és egyetemek kisegítő személyzete bérének 12 százalékos emeléséről, valamint szociális juttatások kiterjesztéséről döntött kedden a román kormány.

Biztonságosabb és átláthatóbb lesz a hazai tőkepiac - A pénzügyi közvetítőrendszer fejlesztését szolgáló törvénycsomagról

2015.07.01.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerint biztonságosabb és átláthatóbb lesz a hazai pénzügyi rendszer, ezen belül kiemelten a befektetési szolgáltatási piac az új jogszabály-módosítások életbe lépésével - közölte a jegybank kedden.

Központilag foglalkoztatott és finanszírozott rezidensek - Hatályban az új egészségügyi felsőfokú szakirányú képzésről szóló rendelet

2015.07.01.

A július 1-jén életbe lépő, az új egészségügyi felsőfokú szakirányú szakképzésről (rezidensképzésről) szóló rendelet értelmében a rendszerbe újonnan belépők foglalkoztatása központi rendszerben történik, és valamennyi rezidens illetményét (a jogszabály szerinti járulékokkal együtt) központi költségvetési forrásból biztosítják.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000