Hír archívum: 2015. augusztus

Más hónap

Az ámokfutások 31 százaléka az USA-ban történik - 50 évnyi ámokfutás adatainak elemzése

2015.08.31.

Az Egyesült Államokban történik a világ összes ámokfutó lövöldözéseinek közel egyharmada - erre jutott egy amerikai kriminológus 171 ország és csaknem fél évszázad adatainak elemzése alapján.

Megalapozott a zárszámadási törvényjavaslat - Az Állami Számvevőszék ellenőrző és elemző munkája

2015.08.31.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) megállapította, hogy a tavalyi költségvetés végrehajtása a jogszabályi előírásoknak megfelelt, a zárszámadási törvényjavaslat megalapozott, az abban szerepeltetett adatok megbízhatók - mondta Domokos László, az ÁSZ elnöke a számvevőszék sajtótájékoztatóján.

Nyitott igazságügy - Egy bűncselekmény következményeiről - Filmforgatás a Zalaegerszegi Törvényszéken

2015.08.31.

Az, hogy újságírók, tévések vannak jelen, s kamerák forognak a tárgyalóteremben többször is előfordul, de hogy egy rendező instruálja a tárgyalás szereplőit, arra Zalaegerszegen – egészen mostanáig – még nem volt példa.

Panasz hátán panasz - Augusztusi Ab-mustra - Az első félév tíz legjelentősebb döntése

2015.08.31.

Az Alkotmánybíróság ügyeinek háromnegyede alkotmányjogi panasz. Az év első felében 192 ügyet fejezett be a testület: megsemmisített három jogszabályi rendelkezést, tizenegy bírói döntést, emellett öt-öt ügyben alkotmányos mulasztást, illetve alkalmazási tilalmat, négy esetben – megsemmisítés nélkül – alaptörvény-ellenességet állapított meg.

Változnak a mezőgazdasági termékek forgalmazási szabályai - A gazdaságilag indokolt jogsértések elfogadhatók - módosul a versenytörvény

2015.08.31.

A mezőgazdasági termékek forgalmazásával kapcsolatban nem állapítható meg a gazdasági versenyt korlátozó megállapodás, amennyiben az nem vezet gazdaságilag indokolt, méltányolható jövedelem eléréséhez - a versenytörvény legutóbbi módosításának ez a szabálya szeptember elsején lép hatályba.

Alkotmányjogi panasz a férfiak kedvezményes nyugdíjbavonulása ellen - A népszavazási kezdeményezés sértheti az alkalmazott pozitív diszkriminációt

2015.08.31.

Alkotmánybíróságon (Ab) támadták meg azt a kúriai döntést, amely elrendelte a férfiak 40 év munkaviszony utáni nyugdíjazásáról szóló népszavazási kezdeményezést - mondta el az alkotmányjogi panaszt benyújtó Dessewffy Alice ügyvéd.

Táplálkozás-egészségügyi rendelet szeptember 1-jétől - Az egészségés táplálkozás és a betegség megelőzés jegyében

2015.08.31.

Hároméves átmeneti idő után szeptember 1-jétől kötelező lesz alkalmazni a közétkeztetési rendeletet, amely részletesen szabályozza a bölcsődékben, óvodákban, iskolai menzákon, kórházakban adható ételek összetételét és elkészítésének szabályait.

Változó ügyvédi irodák? - Kihívások az új gazdasági környezetben

2015.08.28.

Mik az ügyvédi irodákat leginkább érintő kihívások a jelenlegi gazdasági környezetben? Az árazás? A konkurencia? A technológia vagy az alternatív jogi szolgáltatók, melyek kiváltják az ügyvédi munka bizonyos elemeit? Immár hetedik éve, hogy az Altman Weil nevű tanácsadócég felmérést készít az amerikai ügyvédi irodák körében és próbál választ találni ezekre a kérdésekre.

Biztonságban a kisiskolások - Folytatódik az iskola rendőre program

2015.08.28.

A 2015/2016-os tanévben is folytatódik Az iskola rendőre elnevezésű program, amelynek kampánya megkezdődött az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK), az Országos Balesetmegelőzési Bizottság (OBB), valamint a budapesti Deák Diák Általános Iskola közös "tanévkezdési piknikjén".

Törvénycsomag készülhet a bevándorlási helyzet kapcsán - Büntetőjogi, büntetőeljárási törvény módosítások várhatók

2015.08.28.

Magyar rendszámú az a tehergépjármű, amelyben számos holttestet találtak az osztrák A4-es autópályán, a rendszámot román állampolgár váltotta ki Kecskeméten, a járművet pedig vélhetően szlovák cégtől vásárolták - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter budapesti sajtótájékoztatóján.

Kárpótlás a terrorcselekményben elhunytak hozzátartozóinak - 10 millió dolláros letétre kötelezték a Palesztin Hatóságot

2015.08.28.

Tízmillió dolláros, havonta további egymillió dollárral bővítendő letétre kötelezte a Palesztin Hatóságot egy manhattani szövetségi bíró egy olyan per fellebbezési szakaszában, amelynek tétje 10 amerikai család kárpótlása a hozzátartozóik ellen Izraelben elkövetett terrorcselekmények miatt.

Szőlőtől a borig - Kötelező lesz a házasítás feltüntetése - A szőlő-, bor-, pálinka albizottsági üléséről

2015.08.28.

Kötelező lesz a boros palack címkéjén megjelölni, hogy melyik országból származó és milyen arányú borral házasították a magyar terméket egy készülő rendelet-módosítás alapján - mondta Gál Péter, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára a parlament mezőgazdasági bizottságának szőlő-, bor-, pálinka albizottsága ülésén Budapesten.

Nem csak az iskoláskorúaknak „csengetnek be” - Fizetős szakképzések, nyári képzések - Mire figyeljen a fogyasztó?

2015.08.28.

Százezer forintos tandíjért cserébe elmaradt képzések, válaszra sem méltatott panaszok –ilyen és ehhez hasonló kifogásokról árulkodnak a Budapesti Békéltető Testülethez beérkező kérelmek. A fogyasztók sokszor nagy összeget is áldoznak egy-egy szakképzettség megszerzésére vagy nyelvtudásuk fejlesztésére, később pedig egyáltalán nem azt kapják, amit vártak.

A lakosság védelme érdekében megemelhető a skót whisky ára? - Érdekes ügyek az Európai Bíróság munkarendjéből

2015.08.28.

A 2015. szeptember 3-ai munkarend alapján az Európai Bíróság ítéletet hirdet egy magyar fél részvételével zajló védjegyügyben és dönt a fókából készült termékek uniós forgalomba hozatalának szabályairól. A csütörtöki napon tárgyalják még a skót whiskyk megemelt áráról szóló törvénytervezet uniós joggal való összeegyeztethetőségét is.

Új elnökhelyettes a Székesfehérvári Járásbíróságon - Dr. Gerber Csilla 6 éven keresztül tölti be tisztségét

2015.08.28.

Dr. Turcsánné dr. Molnár Katalin, a Székesfehérvári Törvényszék elnöke 2015. augusztus 15. napjától 6 éves határozott időtartamra kinevezte Dr. Gerber Csilla járásbírósági bírót a Székesfehérvári Járásbíróság elnökhelyettesévé.

Jogi védelem a hírközlési szolgáltatók ügyfeleinek - Az NMHH elnökének rendelete szeptember 1-jétől hatályos

2015.08.28.

Legkésőbb szeptember 1-jétől kell alkalmazniuk a hírközlési szolgáltatóknak a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) előfizetői szerződéseket szabályozó új rendeletét, amely az eddigieknél erősebb jogi védelmet nyújt a felhasználóknak az egyértelműen meghatározott helyzetek megteremtésével. A rendelet egyes pontjai később, november 1-jén lépnek majd hatályba, ezen előírásokat december 1-jétől kell majd alkalmazni.

Prefektus a "Maffia-fővárosának" élén - Átláthatóság, lakhatási mizéria és közbiztonság - Feladatok Rómában

2015.08.27.

Franco Gabrieli prefektusra bízta az olasz kormány Róma városának "megtisztítását" a szervezett bűnözéstől. A belügyminiszter maffiabotrány miatt feloszlatta a Rómával szomszédos Ostia önkormányzatát.

A rászorulók méltóságáért - Beszélgetés Borza Beátával, az ABJH Esélyegyenlőségi Főosztályának vezetőjével

2015.08.27.

"A környezet alkalmatlan, nem a fogyatékos ember." - hangsúlyozza Borza Beáta, az Ombudsmani Hivatal Esélyegyenlőségi Főosztályának vezetője, aki több mind 15 éve küzd a a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok megsegítésért. - Célokról és megvalósítási lehetőségekről

Távozik az egészségügyi államtitkár - Felmentését kérte Zombor Gábor augusztus 31-jétől

2015.08.27.

Augusztus 31-ei hatállyal felmentését kérte Zombor Gábor, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyért felelős államtitkára - közölte a tárca.

Agrárminiszteri V4 +4 találkozó Csehországban - Fő témák: élelmiszeri csalások, tejszektor és talajkezelés

2015.08.27.

Az élelmiszerláncban előforduló csalások, a tejszektor helyzete és a talajkezelés legfőbb problémái voltak a központi témái a V4+4 agrárminiszteri találkozónak, amelyre a megnyílt Zeme Zivitelka (Éltető Föld) nemzetközi mezőgazdasági kiállítás megnyitása alkalmával került sor a dél-csehországi Ceské Budejovicében.

Csökkent a közbeszerzési eljárások száma - Jogorvoslattal viszont többen éltek a tavalyinál

2015.08.27.

Az idei első félévben az ajánlatkérők 5622 eredményes eljárást folytattak le, amely 19 százalékkal kevesebb a múlt év azonos időszakában regisztráltakhoz képest - közölte a Közbeszerzési Hatóság.

A volt kormányfő továbbra is vizsgálati fogságban - Az EJEB korábbi ítéletére hivatkozott a Zágráb megyei bíróság

2015.08.27.

Elutasította a Zágráb megyei bíróság kihirdetett döntésével Ivo Sanader volt horvát kormányfő szabadlábra helyezésének kérelmét, így a politikus vizsgálati fogságba marad.

Buda-Cash - Szeptember 1-jéig nyújthatók be a hitelezői igények! - Részletek a bejelentés menetéről

2015.08.27.

A Buda-Cash Brókerház Zrt. felszámolásával összefüggésben szeptember 1-jén jár le az utólagos hitelezői igények bejelentésének határideje, az ehhez használható nyomtatvány megtalálható a Buda-Cash Zrt. honlapján.

Szeretne bíróságon dolgozni? - Még lehet jelentkezni fogalmazónak!

2015.08.26.

Bírósági fogalmazói állásokat hirdetett meg több bíróság is az országban. Így fogalmazónak jelentkezhetnek azok, akik a Fővárosi vagy a Szombathelyi Törvényszéken, a Békéscsabai, a Kaposvári, a Kecskeméti, a Miskolci, a Nyíregyházi, a Székesfehérvári, a Jászberényi, az Ajkai vagy a Zalaegerszegi Járásbírságon szeretnének dolgozni ebben a beosztásban.

Új rendelet-tervezet a magáncsődről - A családi vagyonfelügyelő és az adós megállapodásának tartalmi elemei

2015.08.26.

A bírósági adósságrendezési eljárás során a családi vagyonfelügyelő és az eljárásban részt vevő felek közötti együttműködés, valamint a törlesztés folyószámláról történő teljesítésének szabályait határozza meg az Igazságügyi Minisztérium (IM) új rendelet-tervezete, amely a kormány.hu-n jelent meg.

Szeptember 1-jétől változik a versenyjogi törvény! - A mezőgazdasági szektort vizsgálhatja a GVH - tanácsok a felkészüléshez

2015.08.26.

A versenytörvény szeptember 1-jén hatályba lépő módosítása révén a Gazdasági Versenyhivatal ismét saját hatáskörben alkalmazhat szankciót az agrártermékeket érintő versenykorlátozó megállapodások feltárásakor. Várható, hogy ennek eredményeként a Versenyhivatal ismét aktívabban fog vizsgálódni az mezőgazdasági szektorban. Ez megfontolásra késztetheti az agrárpiac szereplőit, amelyeknek – a kockázatok minimalizálása végett – érdemes felkészülniük a változásra – összegzi a Jalsovszky Ügyvédi Iroda.

Ingyenes útinformációs mobilapplikációt fejlesztett ki a rendőrség - Hiteles és pontos információk első kézből

2015.08.26.

Útinformációs mobilapplikációt fejlesztett ki a rendőrség, a letölthető ingyenes alkalmazás baleseti értesítésekkel és egyéb közlekedési információkkal segíti az úton levőket - jelentette be Pető János rendőr ezredes Budapesten.

Kevesebb cégtörlés - Az Opten elemzése az építőipari cégekről

2015.08.26.

Júliusban 474 építőipari cég szűnt meg, a júniusi 609-cel szemben, az újonnan alapított építőipari cégek száma pedig 228 volt - közölte az Opten.

Migrációs válságkezelés - A magyar kérésről gyorsított eljárásban dönt az Európai Bizottság

2015.08.26.

Gyorsított eljárásban, a lehető legrövidebb idő alatt dönt az Európai Bizottság arról a magyar kérésről, hogy Brüsszel nyújtson rendkívüli segítséget Magyarországnak a migrációs válság kezeléséhez - közölte a testület illetékes szóvivője.

Szabad véleménynyilvánítás? - Kínában korlátozzák az internetes bejegyzéseket

2015.08.26.

Már csaknem 15 ezer, online bűncselekménnyel gyanúsított személyt vettek őrizetbe és több mint 190 ezer törvénytelen tartalmat töröltek a kínai hatóságok annak a kampánynak a keretében, amelyet az "online bűncselekmények" elleni fellépés jegyében indítottak júliusban - számolt be a közbiztonsági minisztérium.

Fókuszban a környezettudatos vásárlói szemlélet - Az Fogyasztóvédelmi Hatóság országos rendezvénysorozatat indít

2015.08.25.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) országos rendezvénysorozatot indít a környezettudatos vásárlói szemlélet fejlesztése érdekében – jelentette be az NFH megbízott főigazgatója Budapesten.

Idén is népszerű volt a Sziget Bíróság - Avagy játszva ismerd meg a magyar igazságszolgáltatást

2015.08.25.

A Sziget Fesztivál keretében megrendezett Civil Sziget idén sem múlhatott el Sziget Bíróság nélkül: a hagyományoknak megfelelően idén is részt vett az Országos Bírósági Hivatal a Fővárosi Törvényszékkel és a Budapest Környéki Törvényszékkel a Sziget Fesztiválon.

25 százalékos béremelés a román egészségügyben - Ígéretek a hálapénz legalizására

2015.08.25.

Októbertől 25 százalékkal emelik Romániában az állami egészségügyi rendszerben dolgozó csaknem 200 ezer alkalmazott bérét - jelentette be Victor Ponta miniszterelnök.

2016-tól csak kondenzációs gázkazánt lehet felszerelni - Az Európai Bizottsági rendeletének magyar alkalmazása

2015.08.25.

A nem lakossági fogyasztók szeptember 26. után, míg a lakosságiak a jövő év első napjától csak kondenzációs gázkazánra kaphatnak használatbavételi engedélyt - az erről szóló rendelet tervezete a kormány honlapján jelent meg és várhatóan szeptember 1-jén lép hatályba.

Szakértők az igazságért - Új szabályozási koncepció a kormány asztalán

2015.08.25.

Átalakulás előtt áll az igazságügyi szakértői szervezeti rendszer. A kormány hamarosan megtárgyalja a szakértésre vonatkozó új szabályozási koncepciót, és így várhatóan még az idén az Országgyűlés elé kerülhet a törvénycsomag.

Nagy Márton az MNB új alelnöke - Szeptember 1-jétől tölti be tisztségét

2015.08.25.

Nagy Mártont a Magyar Nemzeti Bank alelnökévé nevezte ki Áder János köztársasági elnök szeptember 1-jei hatállyal, a kinevezést Orbán Viktor miniszterelnök ellenjegyezte.

Kiberbiztonsági tanúsítványra van szükség - Gyors reagálást vár a Google biztonsági igazgatója

2015.08.25.

Egységes kiberbizontsági technológiai szabvány bevezetését sürgeti a német Gerhard Eschelbeck, a Google kiberbiztonsági és adatvédelmi igazgatója.

Közel 1,6 milliárd a becsült kárérték - A Mabisz közleménye az augusztusi viharkárokról

2015.08.25.

Az augusztus 15-e utáni viharok miatt ezres nagyságrendben érkeztek kárbejelentések a nagyobb biztosítókhoz, a becsült kárérték több százmillió forint - a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) összesített adatai szerint a kárbejelentések száma 13 ezer.

A korrupció elleni küzdelem eredményei - A Transparency International közzétette tanulmányát

2015.08.25.

A Transparency International (TI) közzétett tanulmánya szerint lesújtó a korrupció elleni küzdelem eredménye a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) országaiban, Magyarország továbbra is a külföldi vesztegetés elleni egyezményét korlátozottan végrehajtó országok csoportjába tartozik, és már harmadik éve nem javít a helyezésén.

Akár 3 éves börtönbüntetés várhat az orvvadászokra - Nagy-Britannia segítséget nyújt az erdei elefántok megmentéséhez

2015.08.24.

Nagy-Britannia katonákat küldött Afrikába, hogy a helyi vadőröket kiképezve segítse az agyaruk miatt megtizedelt erdei elefántok védelmét.

Sziget visszhang - A fogyasztóvédelem orvosolható hibákat állapított meg

2015.08.24.

A vállalkozások döntő többsége a jogszabályoknak megfelelően végezte tevékenységét a Sziget fesztiválon, a Fővárosi Kormányhivatal mindössze kisebb hiányosságokat állapított meg, amelyeket még az ellenőrzések alatt pótoltak a vállalkozások.

Kártalanítási összeg határzárral érintett ingatlantulajdonosoknak - A Szegedi Törvényszék tájékoztatása

2015.08.24.

Az Országos Rendőr-főkapitányság a tulajdonosok részére megállapított egyszeri kártalanítási összegeket, mindösszesen 25.3 millió Ft-ot, amelyet átutalt a Szegedi Törvényszék Gazdasági Hivatala részére. A Szegedi Járásbíróság a letétbe helyezett összegek kifizetéséről az irányadó jogszabályok értelmében, 8 napon belül meghozandó végzéssel fog határozni.

Egyezség született az autószerződések forintosításáról - A Magyar Lízingszövetség állásfoglalása

2015.08.24.

Megszületett a megállapodás a devizalalapú autófinanszírozási szerződések forintosításáról. A kormány és a Bankszövetség között létrejött egyezség értelmében piaci árfolyamon, de 31 milliárd forintos támogatással történik a forintosítás.

Sötétbe borult utcák, városrészek – Kártérítési lehetőségek áramkimaradás esetén - Kihez fordulhat a fogyasztó?

2015.08.24.

Viszonylag gyakran előfordul, hogy vihar miatt, vagy egyéb időjárási, esetleg műszaki okból átmenetileg nincs áram a lakásokban. Már az is nagy kellemetlenséget okoz, hogy a fogyasztók egy ideig nem tudják használni a hálózatra csatlakoztatott gépeiket, berendezéseiket, arról nem is beszélve, ha valaki otthon dolgozik. Ám még nagyobb problémát okozhat, ha az áramkimaradás miatt tönkremegy a fogyasztónak egy vagy akár több elektromos készüléke. A Budapesti Békéltető Testület összefoglalója.

Drónprobléma - Biztonsági aggályok kezelése - tárgyalások kezdődtek az USA-ban

2015.08.24.

Amerikai pilóták idén eddig csaknem 700 alkalommal jelentették, hogy távirányítású repülő szerkezetek repültek el a közvetlen közelükben, ami mintegy a háromszorosa a tavaly egész évben történt ilyen eseteknek - írta az amerikai repülésügyi hatóság (FAA) adataira hivatkozva a The Washington Post.

Továbbfejlesztett e-közigazgatás - Egyszerűbb és gyorsabb ügyintézés

2015.08.19.

A papír alapú ügyintézések, kérelemtovábbítások elektronizálása a kormányablakokban, az otthonról, elektronikus úton intézhető ügytípusok körének kibővítése, az állami nyilvántartások közötti elektronikus információáramlás továbbfejlesztése – többek között ezeket a célokat szolgálják a következő évekre tervezett e-közigazgatási fejlesztések, amelyek a Közigazgatás- és Közszolgáltatás-fejlesztési Operatív Program (KÖFOP) éves fejlesztési keretében jelentek meg a napokban. Több mint 300 millió forintot különített el a kormányzat e-közigazgatási fejlesztésekre, amelyek a MultiContact Consulting szakértői szerint nagy szerepet játszhatnak a hatékony szolgáltató közigazgatás megteremtésében.

Új fogyasztóvédelmi szolgáltatáscsomag - Jogsegély, terméktesztek és kedvezmények!

2015.08.19.

A Teszt és Piac Fogyasztóvédelmi Egyesület (Teszt és Piac) egy olyan egyedülálló szolgáltatáscsomag bevezetését kezdi meg Magyarországon, ami Európában mintegy kétmillió elégedett fogyasztónak nyújt mindennapi segítséget. A rendszer három fő pillére: bíróságon kívüli jogsegélyszolgálat, független terméktesztek és vásárlói kedvezmények.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000