Hír archívum: 2015. augusztus

Más hónap

Jogász nyaralások - Festői börtönök - A büntetés végrehajtás egykori és mai látnivalói

2015.08.19.

Fürdőzés egykori börtönszigeteken, friss zöldségek női elítéltektől a velencei börtönpiacon Jamie Oliver ajánlásával, börtön bor egy Toscan szigetről. - Börtönélmények Montenegrótól Franciaországig! - Utazási tippek a Jogi Fórumtól.

De nehéz az iskolatábla... - Megbántam, jóvtenném - Ismét faragtak bűneik súlyából a győri rabok

2015.08.19.

Augusztus 13-án a győri Gárdonyi Géza Általános Iskolában jártak az önként jelentkezők: nem dolgozó elítéltek, elzárásra beutaltak.

Számlarendszerek bekötése a NAV-hoz? - Felmerülő jogi és gyakorlati akadályok

2015.08.19.

Zara László, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületétének elnöke szerint az összes vállalkozás számlázásának bekötése a NAV-hoz jogi és gyakorlati akadályokba ütközik, így jelenleg az elektronikusan vagy számítógépes támogatással kiállított számlák valós idejű adatszolgáltatása sem volna hatékony az adócsalások megelőzésében. Mivel sem a bevezetés költségei, sem a várt eredmények nem ismertek, így nem lehet tudni, hogy mennyire érné meg az ötlet megvalósítása.

20 milliót fizet a CEMEX pontatlan adatközlésért - A GVH 2,8 milliárd bírságot szabott ki transzportbeton-gyártó vállalkozásokra

2015.08.19.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsa 20 millió forint eljárási bírságot szabott ki a Cemex Hungária Építőanyagok Kft.-re (Cemex), mert a vállalkozás nem szolgáltatott pontos adatokat a GVH által a jogsértés miatt alkalmazni kívánt versenyfelügyeleti bírság meghatározásához.

Fokozottan védettek a medvék Magyarországon - Másfélmilliós természetvédelmi bírságot szabtak ki egy vadászra

2015.08.19.

Vádat emelt a Salgótarjáni Járási Ügyészség tizenegy férfi ellen, mert védett állatot, barna medvét lőttek ki egy tavalyi vadászaton - tájékoztatott a Nógrád megye megbízott főügyészhelyettese.

Eljárás indult a Tiencsini robbanások ügyében - Fegyelem-és törvénysértés gyanúja miatt nyomoznak

2015.08.18.

Fegyelem- és törvénysértés gyanúja miatt eljárást indítottak a kínai állami munkabiztonsági hivatal igazgatója ellen, aki a katasztrófasújtott Tiencsin város polgármester-helyettese volt egykoron - közölte a Kínai Kommunista Párt (KKP) központi fegyelmi ellenőrző bizottsága.

Kiadták az ausztrálok Vasiljkovicot - Felelnie kell a háborús bűnök elkövetése miatt

2015.08.18.

Ausztrália kiadta Horvátországnak a háborús bűnökkel vádolt szerb Dragan Vasiljkovicot, akit "Dragan kapitány" néven is ismernek. A vádlottat repülőgéppel Zágrábba szállították.

Nyereményjáték turistáknak! - A horvát kormány intézkedései a szürkegazdaság visszaszorítására

2015.08.18.

A horvát kormány hadat üzent az adócsalóknak, hogy visszaszorítsa a szürkegazdaságot. Az Adrián a napokban ötszáz adóellenőr és vámos lépett akcióba - közölte a Globus horvát hetilap a legújabb számában.

Fehér gallér – fekete gondolat - Avagy a kielégítési sorrend kijátszása a végrehajtási eljárás során

2015.08.18.

A fehérgalléros bűzözés fogalmába minden olyan bűncselekmény beletartozhat, melynek célja jogszerű vagy annak látszó gazdasági cselekménnyel extra profithoz jutni, talán a legjellemzőbben az „adóracionalizálás” eszközével. - A bírósági végrehajtási eljárás során a jelzálogjogosult kielégítési joga kijátszásának problematikája, kodifikációs megoldási javaslattal.

Helyi gazdaságfejlesztés - A kormány elfogadta az integrált területi programokat

2015.08.18.

Elfogadta a kormány a megyék és a megyei jogú városok által elkészített integrált területi programokat - tájékoztatott Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára.

Sikeres antikorrupciós képzések - Integritástanácsadók és e-rendszer - Több mint 850 résztvevő a programban

2015.08.17.

A közszolgálati etikai és integritástréningen 8375-en vettek részt - hangzott el a Korrupció megelőzése és a közigazgatás-fejlesztés áttekintése című projekt záró konferenciáján.

A lakáskiadás mindig adóköteles - A NAV tájékoztatása az ingatlan-bérbeadások adózási szabályairól

2015.08.17.

Minden esetben adózni kell a lakáskiadás után, függetlenül attól, hogy hosszabb időre vagy néhány vendégéjszakára adja bérbe az ingatlant a tulajdonos, az adózás módja viszont eltér - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Felügyeleti díjból fejleszt a Nébih - Tavalyi bevétele több mint 10 milliárd volt

2015.08.17.

A tavaly befolyt élelmiszerlánc-felügyeleti díj összege 10,979 milliárd forint volt; ebből a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) által koordinált fejlesztésre fordítandó összeg 1,097 milliárd forintot tett ki; a Nébih működési kiadásokra fordítható bevétele 3,952 milliárd forint volt.

Bankkártyacsalók elleni fellépés? - A vétlen ügyfelek kárát megtérítik a pénzintézetek

2015.08.17.

A bankkártyával visszaélőknek a mágnescsík adataira és a PIN-kódra együttesen van szükségük ahhoz, hogy hozzá tudjanak férni az ügyfelek pénzéhez, ezért is fontos, hogy készpénzfelvételnél minél kevésbé legyen látható, amikor a PIN-kódot beütjük az ATM-be - hívta fel a figyelmet Jakab Péter bankbiztonsági szakértő.

Bérkiegészítés a szociális ágazatban - 7,6 milliárdról döntött a kormány

2015.08.17.

A szakmai tőke megbecsüléseként kapják a bérkiegészítést a szociális ágazatban dolgozók - mondta Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára.

Jogász Open 2015 - X. OPTEN Társasági Tenisztorna - Augusztus 28-30.

2015.08.14.

2015. augusztus 28. és 30. között kerül tizedik alkalommal megrendezésre a JOGÁSZ OPEN társasági teniszbajnokság. Idén új elegáns környezetben a PASARÉT Tenisz Clubban (1026 Budapest, Pasaréti út 11-13., Vasas Pasarét Sportcentrum). A névadó szponzor idén is a hazai üzleti és jogi információs piac egyik meghatározó szereplője az OPTEN Informatikai Kft.

11-en menekülnek meg a halálsoron a kivégzéstől Connecticut-ban - Alkotmányellenes a halálbüntetés az állam legfelső bírósága szerint

2015.08.13.

Ellentétes Connecticut alkotmányával a halálbüntetés - határozott az Egyesült Államok szövetségi államának legfelsőbb bírósága.

Betiltott könyvek - 38 orosz könyvet nem lehet mostantól olvasni Ukrajnában

2015.08.13.

Az ukrán hatóságok megtiltották 38, orosz szerzők által írt olyan könyv behozatalát az országba, amely szerintük a Kreml propagandagépezete Ukrajnával szembeni információs háborújának részét képezik - adták hírül ukrán és orosz sajtóforrások.

Megszűnt uniós tejkvóta-rendszer, kedvezőtlen tejpiaci helyzet - A szakmai szervezetek azonnali intézkedéseket sürgetnek

2015.08.13.

Azonnali kormányzati és uniós döntéseket sürget a kedvezőtlen tejpiaci helyzet enyhítésére több, a nyerstej termelésében érdekelt magyar szakmai szervezet.

Magánszemélyeknek kedvez az Eu kézbesítési rendelete - Az Európai Unió Bíróságának ítélete

2015.08.13.

Magánszemélyek által Németországban az államkötvényeik kötelező cseréje miatt a görög állammal szemben benyújtott bírósági keresetek kézbesíthetők ezen államnak az EU kézbesítésre vonatkozó rendelete szerint. Nem nyilvánvaló ugyanis, hogy az ilyen keresetek nem tartoznak a polgári vagy kereskedelmi ügyek körébe - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Megkezdődött a brókerbotrány károsultjainak kártalanítása - Ezideig több mint 79 milliárdot fizetett ki a Befektető-védelmi Alap

2015.08.13.

A megkezdett kártalanítás során augusztus 10-ig közel 29 ezer Quaestor károsult ügyfélnek több mint 79 milliárd forint kártalanítási összeget adott át a Befektető-védelmi Alap (Beva) a kifizetéseket intéző OTP Banknak - közölte a Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapja és a Beva.

Korai nyugdíj nőknek - A kedvezményes nyugdíjba vonulás szabályai

2015.08.13.

A nyugellátások típusai egyszerűsödtek az utóbbi években. Megszüntek a korhatár előtti nyugdíjak, melyek - a jogalkotó szerint - járulékfizetéssel nem voltak megalapozottak. 2011 januárjától azonban biztosított 40 év jogosultsági időt követően a nyugdíjba vonulás - legalábbis a hölgyek számára.

Digitális földhivatal - Novembertől elérhetők a társasházak alaprajzai és ügyiratai

2015.08.12.

Digitálisan is elérhetővé válnak novembertől az ügyfélkapun keresztül a társasházak és szövetkezeti házak alaprajzai és ügyiratai, a fejlesztés az Elektronikus Közigazgatás Operatív Program (EKOP) révén elnyert 1 milliárd 491 millió forintból valósul meg - jelentette be Fekete Gábor, a Földmérési és Távérzékelési Intézet (FÖMI) főigazgatója.

E-egészségügyi rendszer - 2017-től dönthetnek a betegek orvosi dokumentumaik elérhetőségéről

2015.08.12.

Az uniós projektek lezárása és a tesztidőszak után, 2017 első negyedévében minden egészségügyi szolgáltató csatlakozik az elektronikus egészségügyi rendszerhez, és az állampolgárok is betekintést nyerhetnek az ellátásaikkal kapcsolatos információkba, betegadatokba.

Szélesebb jogkör titkosszolgálatoknak - A cseh kormány elfogadta a törvénymódosításokat

2015.08.12.

A nemzetközi terrorizmus és a korrupció elleni harc erősítése érdekében szélesebb jogköröket kapnak a cseh titkosszolgálatok. Így a jövőben bizonyos szabályok szerint hozzáférhetnek az adóbevallásokhoz, a bankszámlákhoz és információkat kérhetnek a távközlési vállalatoktól is.

Ellenőrzésbe kezdtek a BKK taxiellenőrei - Akár 600 ezres bírság az engedély nélkül fuvarozóknak! - Az Uber is érintett

2015.08.12.

Az Uber utazásmegosztó szolgáltatással foglalkozó cég sofőrjeit is ellenőrzik a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) taxiellenőrei miután hatályba lépett az új taxirendelet, eljárás indítása esetén 600 ezer forintos bírság is kiszabható.

Lehetséges a törzsbetétek arányától való eltérés osztalékfizetés esetén - Lényeges változásokat hozott az új Ptk. a társasági jogi szabályokba

2015.08.12.

Az új Ptk. (2013. évi V. tv.) 2014. március 15-i hatályba lépésével a gazdasági társaságokra vonatkozó szabályok is újra szabályozásra kerültek. Az új szabályozás a Ptk. keretei között a magyar jogszabályi környezetben eddig nagyrészt ismeretlen diszpozitivitás – a rögzített szabályoktól való eltérés megengedése – mentén valósul meg.

Igazságügyi életpályamodell - Évente 6-7 milliárdba kerülne a többlépcsős bevezetés

2015.08.12.

Évente 6-7 milliárd forintba kerülne az igazságügyi életpályamodell többlépcsős bevezetése - ismertette a Magyar Bírói Egyesület (MBE) elnöke.

Alapbérhez igazított bérkiegészítés egészségügyi dolgozóknak - Szeptemberben fizetik ki először teljes körűen a túlmunkát

2015.08.12.

Szeptemberben fizetik ki először az egészségügyi dolgozók bérkiegészítését teljes körűen a 2015. július 1. óta végzett túlmunkáért - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkársága.

Kiszolgálják-e alkohollal a 18 éven aluliakat Szigeten? - A fesztiválon folyamatosan ellenőriznek a fogyasztóvédők

2015.08.12.

Folyamatosan ellenőrzik a felügyelők a Sziget fesztiválon, hogy a kereskedők betartják-e a fogyasztóvédelmi előírásokat - mondta el Kiss Anita, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) szóvivője a helyszínen tartott sajtótájékoztatón.

Dohánytermék kereskedelem összahngban az uniós joggal - A Bizottság vizsgálja az új magyar szabályozást

2015.08.11.

Az Európai Bizottság vizsgálja, hogy a dohánytermékek adózására és kereskedelmére vonatkozó új magyar szabályozás összhangban áll-e az uniós joggal – közölte a belső piacért felelős biztos szóvivője.

Bagettválság fenyeget Párizsban - Eltörölték a francia pékek szabadságkorlátozását

2015.08.11.

Bagettválság fenyeget Párizsban: miután eltörölték a pékek nyári szabadságolását korlátozó rendelkezéseket, a francia főváros lakossága most nehezen jut hozzá kedvenc bagettjéhez.

Zökkenőmentes szolgáltatóváltás - Mire figyeljen a fogyasztó? - A Budapesti Békéltető Testület tanácsai

2015.08.11.

Várhatóan sokakat érint a kötelező szolgáltatóváltás a lakossági földgáz-ellátás kapcsán. Ugyanakkor a fogyasztók sokszor saját elhatározásukból döntenek a váltás mellett, a kedvezményesebb díjak miatt. A Budapesti Békéltető Testület tapasztalatai szerint az érintett ügyek leginkább hírközlési szolgáltatókkal kapcsolatosak, de találni példát földgáz-szolgáltatással összefüggő kérelmekre is, amikor megnehezítették a fogyasztók dolgát. Az pedig jól látszik, hogy sokan még nincsenek tisztában teendőikkel, a szabályokkal, ezért a Testület összefoglalja a legfontosabb tudnivalókat.

Augusztus 15-től változások az EKÁER rendszerben - Spórolni csak tájékozódással lehet!

2015.08.11.

Napokon belül komoly technikai változáson megy keresztül az év elején indult Elektronikus Közúti Áruforgalmi Ellenőrző Rendszer, augusztus 15-től ugyanis a régi XML-formátumú adatközlést nem fogadja be az EKÁER. A kényszerhelyzetbe hozott vállalkozásokkal a legtöbb IT-cég pluszpénzt fizettet, ám vannak, akik a frissítéseket ingyen adják.

A termékbemutatók jogi buktatói - Törvényjavaslat a fogyasztók védelmében

2015.08.10.

Kötelező ügyfélszolgálat fenntartása, az ajándékjuttatás és ajándéksorsolás reklámjának tilalma, a megvételre kerülő árucikkek kapcsán betiltott fogyasztói hitelezés – ilyen módosításokat hoz az Országgyűlés elé került törvényjavaslat. A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége már évek óta szorgalmazza a fogyasztóvédelmi előírások szigorítását és támogatja a módosításokat.

Pénznyerő automaták csak a kaszinókban ? - Kártérítés járhat a korábbi üzemeltetőknek - Az Európai Bíróság ítélete

2015.08.10.

A pénznyerő automaták kaszinókon kívüli üzemeltetését tiltó magyar jogszabály ellentétes lehet a szolgáltatásnyújtás szabadságának elvével. Amennyiben a nemzeti jogalkotó olyan engedélyt von vissza, amely annak jogosultját valamely gazdasági tevékenység folytatására jogosítja fel, köteles ésszerű kompenzációs rendszer, vagy olyan átmeneti, megfelelő tartamú időszak előírására, amely lehetővé teszi a jogosult számára az ahhoz való alkalmazkodást - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Szabad-e a kegyes halál? - Itthon emberölés bűntette, Belgiumban a gyermekeknek is szabad az aktív eutanázia

2015.08.10.

Az aktív eutanázia nem más, mint emberölés – legalábbis Magyarországon. A magyar jog nem ismeri a „kegyes halálnak” az aktív formáját, mikor az orvos kifejezetten halálba segítő beavatkozást nem végezhet a betegen. A legtöbb állam ugyanezt a gyakorlatot követi. Nem úgy Belgium, az ország, amelynek eutanáziával kapcsolatos döntései az elmúlt hónapokban rendre nagy port kavartak a nemzetközi sajtóban.

Független pályahálózat-működtetők és használók viszonyai - Miniszteri rendelettervezetek a vasútnál

2015.08.10.

Miután legkésőbb ez év végéig létre kell hozni a független pályahálózat-működtetőt, meg kellett teremteni a függetlenségének a feltételeit, illetve szabályozni kell a pályahálózat-működtető és a pályát használók viszonyát - erről szólnak a nemzeti fejlesztési miniszter rendelettervezetei, amelyek a kormány honlapján jelentek meg.

Felzárkózást Segítő Gazdasági Fórum - Egy új intézmény a vállalatok társadalmi felelősségvállalásának erősítésére

2015.08.10.

A kormány Felzárkózást Segítő Gazdasági Fórum felállításáról döntött, amelynek feladata, hogy a vállalatok társadalmi felelősségvállalásának összehangolásával segítse a hátrányos helyzetűek felzárkózását, foglalkoztatását.

Jelzálogbankok 2016-tól? - Az MNB rendelete döntés elé állította a nagyobb pénzintézeteket

2015.08.10.

Egyelőre nem tervezik jelzálogbank-alapítását a megkérdezett pénzintézetek: a Budapest Bank, a CIB Bank és a K&H Bank úgy nyilatkozott, hogy még nem döntött a kérdésben, vagy pedig más megoldásban gondolkodik.

Megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása - Adókedvezmény és szervezeti kultúra - Amire a munkáltatónak figyelni érdemes!

2015.08.08.

Adókedvezményben részesülhetnek azok a munkáltatók, akik megváltozott munkaképességű munkavállalót foglalkoztatnak úgy, hogy a munkahelyeket és a szervezeti kultúrát ennek megfelelően alakítják ki. – hívja fel a figyelmet a Nemzetgazdasági Minisztérium „A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése” című kiemelt projektje keretében.

Joghallgatók bírósági szakmai gyakorlaton - Együttműködés a Kecskeméti Törvényszék és két jogi egyetem között

2015.08.08.

A nyár sem telt esemény nélkül a Kecskeméti Törvényszéken, hiszen Bicskei Ferenc, a törvényszék elnöke együttműködési megállapodást írt alá Hajdú Józseffel, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának dékánjával, továbbá Varga Zs. Andrással, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karának dékánjával. A megállapodás elsődleges célja, hogy a két jogi kar hallgatói szakmai gyakorlat keretében, a törvényszéken, az illetékességi területén működő járásbíróságokon, a közigazgatási és munkaügyi bíróságon, valamint a cégbíróságon elméleti és gyakorlati ismereteket szerezhessenek.

Munkavédelmi szabálytalanság a munkáltatók 83,5 százalékánál - 50 millió forint bírságot szabtak ki a munkavédelmi felügyelők

2015.08.08.

A munkáltatók 83,5 százalékánál találtak valamilyen munkavédelmi szabálytalanságot az ellenőrök az idei első fél év során, a felügyelők 228 esetben több mint 50 millió forint értékben szabtak ki munkavédelmi bírságot - olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium munkafelügyeleti főosztályának jelentésében, amelyet a szaktárca honlapján tett közzé.

Pedagógusok etikai kódexe - A tervezetet elfogadták, október 4-ig várják a véleményeket

2015.08.08.

Október 4-ig várja a véleményeket a Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) a pedagógusok etikai kódexéhez, amelynek tervezetét a héten fogadták el - közölte Horváth Péter elnök. A tervezet szerint a pedagógusok munkájának pártatlannak és előítélet-mentesnek kell lennie.

Az új taxirendelethez kapcsolódó igazgatási szolgáltatási díjak - Megjelent a pontos összegeket rögzítő rendelet a Magyar Közlönyben

2015.08.08.

A nemzeti fejlesztési miniszter az új taxirendelethez kapcsolódóan módosította a személygépkocsival végzett személyszállítási szolgáltatások engedélyezési eljárásaihoz kapcsolódóan fizetendő igazgatási szolgáltatási díjakat, az erről szóló rendelet a csütörtöki Magyar Közlönyben jelent meg.

A hasadóanyagadó összeegyeztethető az uniós joggal - Az Európai Unió Bírósága ítéletet hozott

2015.08.07.

A hasadóanyag az energiatermékek és a villamos energia adózásáról szóló irányelv alapján nem élvez adómentességet. Az uniós joggal nem ellentétes a német hasadóanyagadóhoz hasonló adó - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000