Hír archívum: 2015. augusztus

Más hónap

Nemzetközi konzultáció az előzetes letartóztatásról - Nemzetközi konzultációt tartottak az Országos Bírósági Hivatalban

2015.08.07.

Az angliai székhelyű, stratégiai elemzéssel és értékeléssel foglalkozó Centre for Strategy & Evaluation Services (CSES) szervezésében nemzetközi konzultációt tartottak 2015. július 30-án az Országos Bírósági Hivatalban az előzetes letartóztatás és az európai elfogatóparancs témakörében.

Mesterséges megtermékenyítés házasságon kívül is - Élesen bírálja az in vitro-törvényt a lengyel püspöki kar kánonjogi tanács

2015.08.07.

Bronislaw Komorowski lengyel elnöknek, valamint azoknak a lengyel politikusoknak, akik jóváhagyták a mesterséges megtermékenyítést szabályozó törvényt, tartózkodniuk kellene a szentáldozástól, amíg nyilvánosan nem változtatnak véleményüken – áll a lengyel püspöki kar kánonjogi tanácsa elnökének nyilatkozatában.

Zónák szerinti vasárnapi nyitvatartás - Helyi gazdasági érdekekhez igazítaná a szabályozást a brit kormány

2015.08.07.

Változtatásokat készül bevezetni a brit kormány az üzletek vasárnapi nyitva tartásában: a helyi önkormányzatok belátására bízná, hogy engedélyezik-e a központban lévő üzletek mostaninál hosszabb nyitva tartást, míg a városon kívüli hipermarketek esetében érvényben hagyná az 1994 óta érvényben lévő korlátozást.

Jogász nyaralások - Nyitott bíróságok

2015.08.06.

Ha a vakáció alatt már unja a tengerpartot, a képtárakat vagy a családi vidámparkozást, ugorjon be egy tárgyalásra vagy egy büntetés-végrehajtási intézetbe!

Az idő pénz - Nem mindegy mennyit dolgozol! - Amit a munkaidővel kapcsolatban tudni érdemes

2015.08.05.

Munkajoggal foglalkozó fórumokon a panaszokat olvasgatva tapasztalhatjuk, hogy sok munkáltató nem veszi figyelembe a munkaidővel kapcsolatos szabályokat, de az is feltűnhet a figyelmes olvasóknak, hogy a munkavállalók sincsenek tisztában jogaikkal. Ezen a helyzeten próbál meg segíteni a Nemzetgazdasági Minisztérium „A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése” című kiemelt projektje keretében készült cikke.

Súlyos pénzbírság jár a biztonsági határzár építésének akadályozásáért - Kormányrendelet jelent meg a Magyar Közlönyben

2015.08.05.

Akár 300 ezer forintos bírság is kiszabható arra, aki az ideiglenes biztonsági határzár építését akadályozza - az erről szóló kormányrendelet a Magyar Közlöny pénteki számában jelent meg.

Megszületett az első ítélet a Libor-manipulációs botrány ügyében - Tom Hayes kereskedőt nyolc vádpontban mondták ki bűnösnek

2015.08.05.

Tizennégy évi szabadságvesztésre ítélte egy londoni bíróság az úgynevezett Libor-botrány egyik vádlottját. Tom Hayes az ügy első elítéltje Nagy-Britanniában.

Megalakul a koszovói háborús bűnöket vizsgáló különleges bíróság - Megszavazták a felállításához szükséges alkotmánymódosítást

2015.08.05.

A koszovói parlament megszavazta a háborús bűnöket vizsgáló különleges bíróság felállításához szükséges alkotmánymódosítást

Változnak a liftek műszaki felülvizsgálatáról szóló szabályok - A felvonókról szóló rendelettervezetről

2015.08.05.

Változnak a liftek műszaki felülvizsgálatáról szóló szabályok a kormány honlapján megjelent rendelettervezet szerint, amely kétévente írná elő a fővizsgálatot a 20 évnél nem régebbi liftek esetén.

Sérült az igazságszolgáltatás függetlensége Németországban? - A igazságügyi miniszter menesztette a legfőbb ügyészt

2015.08.05.

Menesztette a német igazságügyi miniszter a szövetségi legfőbb ügyészt kedden a netzpolitik.org című hírblog cikkei miatt hazaárulás gyanújával indított eljárás miatt.

Banki elszámolás csak konkrét hiba esetén vitatható - Az eljárások 43%-ánál egyezséget köt a fogyasztó és a pénzügyi intézmény

2015.08.05.

Az általános pénzügyi békéltetés kifejezetten sikeresnek mondható az idén, hiszen a Pénzügyi Békéltető Testület (PBT) a megindított eljárások mintegy 43 százalékánál tudott a fogyasztó és a pénzügyi intézmény között egyezséget létrehozni. Eközben az elszámolási ügyek túlnyomó többségét az eddigi tapasztalatok szerint nem lehet érdemben felülvizsgálni, mivel. a fogyasztók hiánypótlásra sem jelölik meg pontosan az általuk vitatott számítási hibát - tájékoztatta Kardos-Nagy Tünde, a testület szóvivője

Nőtt a feketefoglalkoztatás aránya a munkaügyi jogsértések között - Az NGM foglalkoztatás-felügyeleti főosztályának jelentéséből

2015.08.04.

Nőtt a feketefoglalkoztatás aránya, idén az első fél évben a munkaügyi jogsértéssel érintett munkavállalók 14 százalékát, 4609 embert foglalkoztattak munkaszerződés és bejelentés nélkül, míg tavaly 11 százalék volt ez az arány - derült ki az ellenőrzést végző Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatás-felügyeleti főosztályának jelentéséből.

Fogyasztói érdekeket sértett az UPC és az Invitel - Összesen 90 milliós bírságot szabott ki az NMHH

2015.08.04.

Fogyasztói érdekeket sértő magatartása miatt az Invitel 80 millió, a UPC 10 millió forint bírságot kapott - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).

Millió eurós jövedelem a törvényhozói munka mellett - A német képviselőknek nem kell megadniuk a pontos összeget

2015.08.04.

Legkevesebb 11,6 millió euró mellékes jövedelemre tettek szerint eddig a 2013 őszén kezdődött ciklusban a német parlament alsóházának (Bundestag) képviselői, de a nyilvántartási rendszer csekély átláthatósága miatt akár a 20 milliót is meghaladhatja a törvényhozói munka mellett megkeresett összeg - mutatta ki hétfőn ismertetett kutatásában egy civil szervezet.

Átlátható nagykereskedelmi energiapiacok - A hazai cégekre is vonatkozik a jelentési kötelezettség - Az új uniós szabályokról

2015.08.04.

Az év elején lépett hatályba az az uniós adatközlési kötelezettség, amely előírja valamennyi nagykereskedelmi energiapiacon kötött ügylet jelentését az európai hatóságok felé. A szervezett piacokon kötött ügyletekre és megbízásokra október 7-étől visszamenőleges hatállyal lép életbe a kötelezettség, ami 2016 áprilisától valamennyi ügyletre ki fog terjedni. A hazai és a régiós piaci szereplőket a Közép-európai Energy Trading (KELER) fogja segíteni ennek teljesítésében.

Nem rendeltetésszerűen használt lábbelik? - Cipő-ügyek - A vállalkozói szigor megenyhül a békéltető testület előtt

2015.08.04.

Neves márka, több tíz- vagy akár húszezres vételár – a fogyasztók ezektől a legmagasabb minőséget várják el. Mégis sokszor kell csalódniuk, mert a vásárlást követően nem sokkal tönkremennek a cipők, és nem tudnak egyetérteni azzal az elutasítással, hogy „nem használták rendeltetésszerűen a lábbelit.” Többek közt ekkor is érdemes a békéltető testületi eljárást igénybe venni, a tapasztalatok szerint a vállalkozói szigor később a Budapesti Békéltető Testület előtt megenyhül.

Jogalkotói mulasztások - Júliusi Ab-mustra

2015.08.04.

Az Alkotmánybíróság a hathetes ítélkezési szünet előtt két mulasztásban megnyilvánuló alaptörvény-ellenességet állapított meg: a Polgári perrendtartás hiányosságát december 1-jéig, míg a földtörvényét december 31-ig kell az Országgyűlésnek orvosolnia.

A kedvezményes héa-mérték alkalmazhatóságáról - Az Európai Unió Bírósága ítéletet hozott

2015.08.03.

Az Egyesült Királyság nem alkalmazhat kedvezményes héa-mértéket minden lakás tekintetében az energiahatékony anyagok értékesítésére és beépítésére, mivel ez az adómérték kizárólag a szociális lakásokkal kapcsolatos ügyletek számára van fenntartva - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Új menekültügyi szabályok, egészségügyi alapellátási törvény - Jogszabály-változások augusztus 1-jével

2015.08.03.

Augusztus 1-jétől hatályosak az új menekültügyi szabályok, és életbe lépett az egészségügyi alapellátási törvény.

Háborús bűnöket vizsgáló különleges bíróság - Ismét a koszovói parlament előtt a testület felállításának kérdése

2015.08.03.

Ismét szavaz a koszovói parlament a háborús bűnöket vizsgáló különleges bíróság felállításáról; a testület felállítása elengedhetetlenül szükséges a nyugat-balkáni ország európai integrációja szempontjából.

Velencei-tavi fürdőhelyek engedély nélkül - Három strand működését függesztette fel a kormányhivatal

2015.08.03.

A szakhatóságok megállapították, hogy a Velencei-tó partján három szabadstrandnak – természetes fürdőhelynek – nincs engedélye, ezért a Fejér Megyei Kormányhivatal járási hivatala felfüggesztette ennek a három fürdőhelynek a „működtetését” – közölte a kormányhivatal.

Hazaárulással gyanúsított újságírók - Heves vita Németországban - Az ügyvédség az újságírói szakma védelmében

2015.08.03.

A sajtó- és véleményszabadság kiemelkedő társadalmi fontosságára tekintettel egyelőre szüneteltetik a hazaárulás gyanújával két újságíró ellen indított eljárást - közölte a német szövetségi legfőbb ügyész.

Szigorított ingatlan-bérbeadás az illegális letelepedés ellenében - Akár börtön a tulajdonosoknak - Intézkedések Nagy-Britanniában

2015.08.03.

Újabb intézkedést tervez bevezetni a brit kormány az illegális bevándorlók letelepedésének megakadályozására: pénzbírsággal vagy akár ötévi szabadságvesztéssel sújthatnák az angliai ingatlantulajdonosokat, ha nem lakoltatják ki az országban jogcím nélkül tartózkodó bevándorlókat, vagy nem ellenőrzik bérlőik státusát.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000