Hír archívum: 2015. szeptember

Más hónap

Hol volt, hol nem volt... - A népművészeti alkotások szerzői jogi kérdései

2015.09.30.

Szeptember 30-adika a magyar népmese napja. Ennek apropóján megvizsgáljuk a folklór és a szerzői jog kapcsolatát. Védi-e a szerzői jog a népművészeti alkotásokat? Ki a szerzői jog alanya? Mi az egyéni-eredeti alkotás?

Energiavásárlási megállapodások összhangja az uniós versenyjoggal? - Az EuB ítéletet hirdet a Dunamenti Erőmű kontra Bizottság ügyben október 01-én

2015.09.30.

A magyarországi erőművekkel kötött hosszú távú energiavásárlási megállapodások összhangban vannak-e az uniós versenyjoggal? A magyar vonatkozású ügyben hoz ítéletet az Európai Unió Bírósága október 1-én.

15 ezerrel nő az USA által befogadandó menekültek száma - A menekültkvóta 85 ezer főre nő Obama rendeletében

2015.09.30.

Az eddigi 70-ről 85 ezerre emelte fel Barack Obama amerikai elnök a 2016-os pénzügyi évben az Egyesült Államok által befogadandó menekültek számát egy aláírt rendeletében.

Új intézmények januártól és júliustól a felsőoktatásban - Az oktatási törvényeket módosító csomagról

2015.09.30.

Januártól alkalmazott tudományok egyetemeként működik az eddigi Budapesti Gazdasági Főiskola, a Dunaújvárosi Főiskola, és a Nyíregyházi Főiskola, júliustól pedig szintén e kategóriába tartozik a Kecskeméti Egyetem és az Eszterházyi Károly Egyetem is - többek között ezt tartalmazza az oktatási törvényeket módosító csomag, amelyet a kormany.hu oldalon tettek közzé.

Lejárt szavatosságú növényvédő szereket foglaltak le - A növényvédelmi bírság értéke akár több millió forint is lehet

2015.09.30.

Több mint 400 tétel (7,5 tonna), évek óta lejárt felhasználhatósági idejű, sérült csomagolású növényvédő szert és termésnövelő anyagot talált és foglalt le a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Mórahalmon - közölte a Nébih.

újraindult a felfüggesztett uniós pénzek kifizetése - Várhatóan október elején teljesíti a kifizetéseket az EU

2015.09.30.

Újraindult a kifizetés a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) első három prioritásában, miután az Európai Bizottság öt hónapos vita lezárását követően feloldotta a kifizetések felfüggesztését - mondta Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára a budapesti sajtótájékoztatón.

Pályázat civil és érdekvédelmi szervezeteknek - Az MNB fogyasztóvédelmi pályázata 75 millió forint keretösszeggel

2015.09.30.

Mintegy 75 millió forint keretösszegű pályázatot hirdet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a pénzügyi fogyasztóvédelmi civil háló program keretében a pénzügyi fogyasztóvédelem területén tevékenykedő civil és érdekvédelmi szervezetek számára a fogyasztók pénzügyi tudatosságának növelésére - tette közzé az MNB a honlapján.

Kártérítést ítéltek meg több egykori Magyar Gárda-tagnak - A Fővárosi Törvényszék elsőfokú ítélete

2015.09.30.

Csaknem tízmillió forint kártérítést ítélt meg a Fővárosi Törvényszék első fokon tizenhárom egykori Magyar Gárda-tagnak a 2009. július 4-ei demonstráció résztvevői közül kedden - adott tájékoztatást a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője.

Tagállamok adóreformjait vizsgáló EB jelentés - A legnagyobb kihívás a munkavállói adóteher csökkentése

2015.09.30.

A közzétett jelentés szerint történtek előrelépések a tagállamok adórendszereinek tökéletesítésében, de a legtöbbjük továbbra is jelentős kihívások előtt áll és folytatniuk kell az erőfeszítéseket.

Tankötelezettséggel kapcsolatos népszavazási kezdeményezés - 87 ezer aláírást sikerült összegyűjteni a 200 ezer helyett

2015.09.30.

Kedden lejárt az Új Magyar Köztársaság Egyesület (ÚMKE) tankötelezettséggel kapcsolatos népszavazási kezdeményezésében az aláírásgyűjtésre rendelkezésre álló idő, de a szükséges 200 ezer helyett csak valamivel több mint 87 ezer aláírást sikerült összegyűjteni - adott tájékoztatást az egyesület ügyvivője.

Támogatást ad a kormány a kísérő nélküli gyermekek ellátására - Mintegy 370 millió forint többletforrás biztosításáról döntöttek

2015.09.30.

A nemzetközi védelemben részesülő gyermekek gyermekvédelmi szakellátásban történő elhelyezéséhez szükséges férőhelyszám bővítéséhez és működtetéséhez szükséges többletforrás biztosításáról döntött a kormány.

Bírságolhat-e magyar adatvédelmi hatóság egy szlovák céget? - Az Európai Unió Bíróságának ítélethirdetése csütörtökön várható

2015.09.29.

Egy szlovákiai cég olyan weboldalt üzemeltet, amelyen magyarországi ingatlanok hirdetései jelennek meg, ennek keretében pedig a hirdetők személyes adatait is kezeli. Az ingyenes hirdetési próbahónapot követően, azonban a szlovák cég nem törtölte az ügyfelek kérésére azok személyes adatait. A magyar adatvédelmi jog megsértése miatt tízmillió forint összegű bírsággal sújtotta a szlovák céget a magyar adatvédelmi hatóság.

Csaknem 1300 ügy indulhat állami ösztöndíj visszatérítésére - Részletfizetési vagy mentesítési kérelem nyújtható be

2015.09.29.

Az Oktatási Hivatalnál (OH) jelenleg csaknem ezerháromszáz, állami ösztöndíj visszatérítésére irányuló ügy vár indításra - közölte a hivatal.

Módosulhat az egyházügyi törvény - Egységes bírósági eljárásban történne a nyilvántartásba vétel

2015.09.29.

A jövőben az egyházakat nem "elismernék", hanem nyilvántartásba vennék egységesen bírósági eljárásban, a törvényben meghatározott feltételek alapján, indoklás és rendes bírói jogorvoslat mellett - többek között ezt tartalmazza az egyházügyi törvény módosításának tervezete, amelyet a kormany.hu oldalon tettek közzé.

Megkezdődött a két orosz, Ukrajna elleni agresszióval vádolt katona pere - Moszkva tagadja, hogy hozzájuk tartoznak a katonák

2015.09.29.

Megkezdődött Kijevben annak a két orosz katonának a pere, akiket májusban fogtak el a kelet-ukrajnai Luhanszk megyében, az ukrán fegyveres erők által ellenőrzött területen.

Félrevezető a tájékoztatás a jótállási jogokról - A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság vizsgálata

2015.09.29.

Országszerte 954 esetben vizsgálták a kormányhivatalok ellenőrei, hogy a vállalkozások megfelelő tájékoztatást adnak-e a szavatossági és a jótállási jogokról a vásárlóknak, az esetek csaknem ötödében, 173 alkalommal tapasztaltak jogsértést - közölte a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH).

Nem kell feltétlenül nullás igazolás a csok igényléséhez - A köztartozásmentes adózói adatbázis is elégséges

2015.09.29.

A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) igényléséhez a köztartozásmentességet nemcsak "nullás" igazolással, hanem a köztartozásmentes adózói adatbázis alapján is lehet igazolni - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Csatlakozás a nemzeti egységes kártyarendszerhez - Állami, önkormányzati, közlekedési vállalatok szolgáltatásainak igénybevétele

2015.09.29.

Lezárult a nemzeti egységes kártyarendszer (NEK) informatikai hátterének kialakítása, ezzel megnyílt a lehetőség arra, hogy az állampolgárok több különböző szolgáltatást egyetlen elektronikus kártyával vehessenek igénybe - jelentették be a Központi Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH) budapesti sajtótájékoztatóján.

Felajánlotta lemondását az SZTE kancellárja - Hamisított bejegyzésre hivatkozva távozik

2015.09.29.

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) szenátusának ülésén felajánlotta lemondását az intézmény kancellárja, Devecz Miklós - tájékoztatott az SZTE közkapcsolati igazgatósága.

Eláll a korábban megindított perektől a Quaestor felszámolója - A megindított perek szüneteltetését kezdeményezték

2015.09.29.

A Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. (PSFN), amely a Quaestor Értékpapír Zrt. felszámolója, honlapján közölte: a csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló törvény szerint a felszámolónak meg kell vizsgálnia a felszámolást közvetlenül megelőző időszakot.

A menekültügyi válság kezelése - Az európai migrációs stratégia keretében

2015.09.29.

Az Európai Uniót próbatétel elé állítja, hogy gyorsan emelkedik azok száma, akiknek el kellett menekülniük otthonaikból, és akik menedéket keresnek. Az Európai Bizottság által májusban előterjesztett európai migrációs stratégia megállapította, hogy a migrációkezelés átfogó megközelítésére van szükség. A biztosi testület bejelentette azokat a sürgős intézkedéseket, amelyekre a következő hat hónapban szükség lesz.

Közvetett diszkrimináció - Az Európai Bíróság kitágította a hátrányos megkülönböztetés fogalmát - A C-83/14. sz. ügy margójára

2015.09.28.

Vajon diszkrimináció történik-e, ha valakit azért ér hátrány egy többségében romák által lakott kerületben, mert nem roma? - Az Európai Bíróság ítélete kitágította a hátrányos megkülönböztetés fogalmát

Tisztességtelen feltételek vizsgálata hivatalból? - Az EUB ítéletet hirdet csütörtökön a magyar ügyben

2015.09.28.

Köteles-e a közjegyző a végrehajtási záradék kibocsátása előtt megvizsgálni, hogy a devizahitel-szerződés tartalmaz-e tisztességtelen feltételeket?

Gyógyszernek minősül-e az elektromos cigaretta? - A vonatkozó jogi szabályozásról

2015.09.28.

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az elektromos cigaretták, amelynek egyik oka a dohányboltok számának csökkenése, a cigaretták átlagárának növekedése, valamint a nyilvános helyeken történő dohányzás szigorú korlátozása. De milyen szabályozás is vonatkozik ezekre a termékekre? A Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda elemzése.

A szabadult rabok visszavezetése a társadalomba - Hegedűs József 1941-es írása

2015.09.28.

Az 1941-ben megjelent írás a Magyar Társadalomtudományi Társaság periodikájaként számon tartott szakmai folyóiratban látott napvilágot, mely messze megelőzte a korát.

Sajó András lett az EJEB egyik elnökhelyettese - Mandátuma november 1-jétől 3 évre szól

2015.09.28.

Sajó Andrást választották meg három évre az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) elnökhelyettesévé - közölte honlapján a strasbourgi székhelyű testület.

Két népszavazási kérdés aláírásgyűjtése zárul le a héten - Tankötelezettségi kor és 200 százalékos bérpótlék vasárnapra

2015.09.28.

Két népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtése ér véget a héten: az egyiket a "rendszerbontó" népszavazás kezdeményezői indították, a másikat pedig az MSZP a vasárnapi, 200 százalékos bérpótlék ügyében.

Törvényjavaslat a kgfb-károk rendezésére - Az Astra ügyfelei által okozott károk megtérítéséről és a szerződések sorsáról

2015.09.28.

Az Országgyűlés előtt lévő törvényjavaslat alapján a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) által kezelt Kártalanítási Számla előlegezné meg a kifizetését azoknak a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) károknak, amelyeket a felszámolás alá került román Astra S.A. Biztosító magyar fióktelepének ügyfelei okoztak.

Mobiltelefonos csalássorozatra figyelmeztet a bankszövetség - Nyereményjáték hamis ígéretével csapják be az ügyfeleket

2015.09.28.

Több mint tíz magyarországi bankhoz érkezett bejelentés az elmúlt napokban több tucat, sikeresen megvalósított csalásról, az elkövetők mobiltelefon társaságok ügyintézőinek kiadva magukat nyereményjáték hamis ígéretével tévesztik meg az ügyfeleket - figyelmeztet a Magyar Bankszövetség.

A CIB december elején 12 bankfiókot zár be - Erőforrás átcsoportosítás a változtatások indoka

2015.09.28.

A CIB Bank 2015. december elején 12 bankfiókot zár be, a jelenlegi 95 egységből álló hálózatát 83 fiókra csökkenti - közölte a bank.

Új kormányt esketett fel az egyiptomi elnök - Tizenhat minisztériumban személycsere történt

2015.09.28.

Feleskette az új egyiptomi kormányt Abdel-Fattáh esz-Szíszi államfő egy héttel azután, hogy a 14 hónapja hivatalban lévő előző kabinetet váratlanul lemondatta.

Személyiségi jogot sértett a deportálásról szónokoló képviselő - Százezer forintos sérelemdíjat is fizethet az új Ptk. alapján

2015.09.28.

A Debreceni Törvényszék szerint Mohácsi László, a Jobbik hajdú-bihari önkormányzati képviselője személyiségi jogokat sértett, amikor megyei közgyűlési felszólalásában a cigányság deportálásáról beszélt. A bíróság elsőfokú ítéletében eltiltotta a politikust a további jogsértéstől.

Megszüntették az eljárást a booking.com ellen - A bizonyítottság hiányát állapította meg a GVH eljáró versenytanácsa

2015.09.25.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljáró versenytanácsa megszüntette a holland Booking.com B.V. ellen, a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt indult versenyfelügyeleti eljárást - a végzés a versenyhatóság honlapján jelent meg.

Aláírták a Közösségi agrármarketing kódexet - Stratégiai irányok meghatározása, együttműködési színterek

2015.09.25.

Megismertetni, megszerettetni és eladni a magyar élelmiszeripari termékeket kül- és belföldön - ezt szolgálja a Magyar Turizmus Zrt. agrármarketing vezérigazgatósága és 26, az agrárágazatot képviselő reprezentatív állami és szakmai szervezet által a 77. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron (OMÉK) aláírt Közösségi agrármarketing kódex.

Bírói meghatalmazáshoz kötött kommunikációs adatok - A bukaresti képviselőház elfogadta a törvénymódosítást

2015.09.25.

Romániában is bírói felhatalmazáshoz kötötték a távközlési cégek által kezelt személyes adatokhoz való hatósági hozzáférést: az erre vonatkozó törvénymódosítást elfogadta nagy szavazattöbbséggel a bukaresti képviselőház.

Módosított költségvetés - migrációs nyomás - A felmerülő feladatok ellátására fordított összegeket növelte a kormány

2015.09.25.

A kormány benyújtotta a parlamentnek a 2015. évi költségvetést módosító törvényjavaslatot, amely az előterjesztést készítő szaktárca szerint a közpénzügyi biztonságot szolgálja.

A Budapesti Ügyvédi Kamara választási határozatai semmisek - A Fővárosi Ítélőtábla jogerős döntése

2015.09.25.

A Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletével helybenhagyta a Fővárosi Törvényszék döntését a Budapesti Ügyvédi Kamara 2014. évi választási közgyűlési határozatainak megsemmisítéséről.

Törvénytervezet az IFRS-ek alkalmazásáról - A nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok három lépcsős alkalmazása

2015.09.25.

A nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok (IFRS-ek) egyedi beszámolási célra történő alkalmazását tartalmazza az a törvénytervezet, amely csütörtökön került fel a kormány honlapjára és három lépcsőben teszi kötelezővé, illetve alkalmazhatóvá a standardokat.

Európai öröklési bizonyítvány - Gyorsabb ügyintézés

2015.09.25.

Az európai öröklési rendelettel véget érhet a hosszú, költséges eljárások sora a határokon átnyúló öröklésjogi útvesztőben. Mint a korábbi magyar EU-elnökség kiemelt prioritása, az uniós jogszabály kicsit hazai sikertörténet is egyúttal.

Új épületbe költöznek a Szegedi Járásbíróság bírái - A határzárral kapcsolatos büntetőeljárásokat elsőként kell tárgyalni

2015.09.25.

Az egyes törvényeknek a tömeges bevándorlással kezelésével összefüggő módosításáról szóló törvény rendelkezései alapján a válsághelyzet idején a határzárral kapcsolatos büntetőeljárásokat minden más eljárást megelőzően kell a bíróságnak lefolytatnia.

Folytatódik a Kulcsár-ügy - Újabb öt vádlott védője kért felmentést

2015.09.25.

Újabb öt vádlott védője kért felmentést a sok milliárd forintos sikkasztás vádjával folyó Kulcsár-ügyben a Fővárosi Törvényszéken csütörtökön.

A dízelbotrány uniós érintettjei - Vizsgálatot kér Brüsszel a tagállami hatóságoktól

2015.09.25.

Miután kiderült, hogy a német Volkswagen-csoport egyes dízelmotorok esetében meghamisította a károsanyag-kibocsátási adatokat, az Európai Bizottság arra kérte a tagállami hatóságokat, hogy vizsgálják ki, hogyan érinti mindez az unióban forgalomban lévő autókat.

Vizsgálat a fogyatékossággal élő hallgatók jogainak érvényesüléséről - Az oktatási jogok biztosa átfogó vizsgálatot kezdeményez

2015.09.25.

Az oktatási jogok biztosa átfogó vizsgálatot kezdeményez a felsőoktatásban a fogyatékossággal élő hallgatók jogainak érvényesüléséről.

Kodifikációs kölcsönhatások - Konferencia a 95 éves Király Tibor tiszteletére

2015.09.24.

Az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar Büntető Eljárásjogi és Büntetés-végrehajtási Jogi Tanszéke, valamint a Tanszék mellett működő Tudományos Diákkör "Kodifikációs kölcsönhatások" (a büntető anyagi és eljárási, a szabálysértési és a büntetés-végrehajtási jog területén)című tudományos konferenciát szervez a 95 éves Király Tibor tiszteletére.

Felülvizsgálnák a népszavazásra vonatkozó szabályokat - A Nemzeti Választási Iroda vezetőjének javaslatai

2015.09.24.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) vezetője szerint a jogbiztonság miatt indokolt lenne több, a népszavazásra vonatkozó szabály pontosítása, például az, hogy mennyi időn belül lehet egy népszavazási kérdés ügyében az Alkotmánybírósághoz fordulni alkotmányjogi panasszal.

Könnyebb lesz közbeszerzési eljárásban részt venni - A szabályozás főbb változásai

2015.09.24.

A közbeszerzési eljárásokban résztvevő gazdasági szereplőket érintő fontos változások lépnek életbe 2015. november 1. napjával. Sok tekintetben könnyebbé válik a közbeszerzési eljárásokban való ajánlattétel illetve részvételre jelentkezés, így várhatóan jelentősen bővül a közbeszerzési eljárásokban résztvevő gazdasági szereplők köre, és ennek következtében a verseny is.

Új szabályozás a felvonókra vonatkozóan - Évi 2,7 milliárd maradhat az üzemeltetőknél

2015.09.24.

A felvonók üzemeltetési költségeit csökkentő rendeletmódosítás eredményeként összesen akár 2,7 milliárd forint maradhat a felvonókat üzemeltetőknél, így például a társasházaknál, irodaházaknál, vagy a közintézményeknél - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

Súlyos higiéniai hibák egy Pest megyei vágóhídon - A Nébih azonnali hatállyal megtiltotta a működést

2015.09.24.

Súlyos higiéniai hibákat találtak az ellenőrök egy Pest megyei vágóhídon, az üzem működését a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) azonnal megtiltotta.

Befejeződött a 13 nemzetiségi önkormányzat ellenőrzése - Az Állami Számvevőszék jelentése

2015.09.24.

Befejezte az országos nemzetiségi önkormányzatok ellenőrzését az Állami Számvevőszék. Az ÁSZ nyilvánosságra hozta a bolgár, a lengyel, a német, a román és a ruszin országos nemzetiségi önkormányzat ellenőrzéséről szóló jelentéseket. Az ÁSZ a 2010. január 1. és 2014. június 30. közötti időszakra vonatkozóan azonos szempontok szerint értékelte mind a tizenhárom országos nemzetiségi önkormányzat gazdálkodását. A jelentések teljes terjedelemben elérhetők az ÁSZ honlapján.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000