Hír archívum: 2015. szeptember

Más hónap

Bírósági titkári álláshelyek a Gyulai Törvényszéken - A Gyulai, Békési és Battonyai Járásbíróságra hirdették meg az állásokat

2015.09.24.

A Gyulai Törvényszék elnöke a Gyulai Járásbíróságon, a Békési Járásbíróságon és a Battonyai Járásbíróságon egy-egy bírósági titkári állást hirdet meg.

A Quaestor-ügy gyanúsítottjainak házi őrizetét rendelte el a bíróság - A végzés nem jogerős

2015.09.24.

Megszüntette a Quaestor-ügy három gyanúsítottjának előzetes letartóztatását a Budai Központi Kerületi Bíróság - erősítette meg az Papp Gábor ügyvéd.

Az amerikai adatlopás újabb dimenzióinak feltárása - Az amerikai és kínai elnök találkozója

2015.09.24.

Egy amerikai-kínai repülőgép-eladási óriásüzlet bejelentése és az amerikai kormány ellen egy korábban elkövetett adatlopás dimenzióinak feltárása készítette elő szerdán Barack Obama amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnöknek az elkövetkező két nap során megtartandó eszmecseréjét.

Áldozati jogok - jogalkotási folyamat szükséges

2015.09.23.

2012. október 25. napján került elfogadásra az Európai Parlament és a Tanács 2012/29/EU irányelve, a bűncselekmények áldozatainak minimumjogairól, melynek átültetésére a mai napig nem került sor. A nemzetközi elvárások és tapasztalatok megismerése a jogalkotási folyamathoz elengedhetetlenül szükséges.

A szakemberek szerint mérföldkőnek számít a közétkeztetési rendelet - Szeptember 1-je óta kötelező alkalmazni a rendeletet

2015.09.23.

A szakemberek szerint mérföldkő a közétkeztetési rendelet szeptember 1-jei bevezetése, hiszen az egészséges életmód egyik alapkövét jelenti a megfelelő táplálkozás - hangzott el a Közétkeztetés - központban az egészség című konferencia előtt tartott sajtótájékoztatón.

Nincs teendőjük a forintosítást elfogadó autóhiteleseknek - Mintegy kétszázezer ügyfelet érint a forintosítás

2015.09.23.

Nincs teendőjük azoknak az autóhiteles ügyfeleknek, akik elfogadják devizahitelük forintosítását - mondta Binder István, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti szóvivője.

Európai facebook felhasználók adatai Amerikában - Nem befolyásolja az adattovábbítás felfüggesztését a védelem szintje

2015.09.23.

Bot főtanácsnok szerint a személyes adatok számára az Egyesült Államokban biztosított védelem megfelelőségének megállapításáról szóló bizottsági határozat nem akadályozza meg a nemzeti hatóságokat abban, hogy felfüggesszék az európai Facebook‑felhasználók adatainak az Egyesült Államokban található szerverekre való továbbítását.

Alaptörvény-ellenes az egyenlő nyugdíjkorhatárra vonatkozó végzés - Az Ab megsemmisítette a Kúria végzését

2015.09.23.

Az Alkotmánybíróság szeptember 22-én aláírt határozatában megállapította, hogy a Kúria Knk.IV.37.467/2015/2. számú, a férfiak és nők egyenlő nyugdíjkorhatárára vonatkozó népszavazási kezdeményezés tárgyában hozott végzése alaptörvény-ellenes.

Módosították a lakásfinanszírozási rendeletet - A csok igénybevételének változásai

2015.09.23.

Amennyiben a lakás ráköthető a szennyvízcsatornára, úgy ezt meg kell tenni ahhoz, hogy a lakás legalább komfortosnak minősüljön, ami többek között feltétele a családok otthonteremtési kedvezménye (csok) igénylésének - egyebek mellett így módosította a kormány a lakásfinanszírozási rendeletét, amely a Magyar Közlönyben jelent meg.

Önálló minisztérium lesz a Miniszterelnöki Kabinetiroda - Rogán Antal lesz a kormányfő politikai kabinetfőnöke

2015.09.22.

Önálló minisztériumként alakul meg a Miniszterelnöki Kabinetiroda - az erről szóló törvényjavaslat kedden került a parlament elé.

Titkosan létesített CIA-börtönök Lengyelországban - Négy jogsegélykérelmet utasított el Washington

2015.09.22.

Az Egyesült Államok elutasított további négy jogsegélykérelmet a CIA-börtönök ügyét vizsgáló lengyelországi nyomozással kapcsolatban - közölte a TVN24 lengyel hírtelevízióban az eljárást folytató krakkói ügyészség szóvivője.

Előzetes korhatár-besorolás, bírságok és figyelmeztetés - A Médiatanács legutóbbi döntései

2015.09.22.

A Médiatanács adatszolgáltatási kötelezettségek elmulasztása miatt hozott döntést, valamint jóváhagyta két film előzetes korhatár-besorolását.

Az OKF 35 esetben tárt fel szabálytalanságot - Veszélyes anyagok szállítását ellenőrizték

2015.09.22.

Tizenegy, veszélyes anyagot szállító teherautó és huszonnégy vasúti kocsi esetében tárt fel szabálytalanságot a katasztrófavédelem a DISASTER 2015 VÁSZ (veszélyesáru-szállítás) elnevezésű akció során - az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivőjének tájékoztatása.

A Széchenyi Bank volt vezetőit bírságoltaz az MNB - Összesen 76 millió forint személyi bírság a jogsértések miatt

2015.09.22.

Összesen 76 millió forint személyi bírságot szabott ki a felszámolás alatt lévő Széchenyi Bank négy volt vezető állású munkatársára a betöltött tisztséghez kapcsolódó fokozott felelősségi előírások jelentős megsértése miatt a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

„A mi világunk, a mi méltóságunk, a mi jövőnk” országos fotópályázat - Szeptember 25-ig lehet még beküldeni a páyázatokat

2015.09.22.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium a Fejlesztés Európai Éve keretében a Visegrádi Négyekkel együttműködve, a Külgazdasági és Külügyminisztérium költségvállalásával kiírja „A mi világunk, a mi méltóságunk, a mi jövőnk” című országos fotópályázatot.

Rendőrségi jogosítványok katonáknak - Migrációs válsághelyzetben bővült a honvédség feladatköre

2015.09.22.

Az Országgyűlés hétfőn a rendőrségnek és a honvédségnek is új jogosítványokat, valamint feladatokat adott a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet idejére.

Társadalmi egyeztetésen a vadgazdálkodási törvénytervezet - Szeptember 30-ig véleményezhető, majd az OGY elé kerül

2015.09.22.

Társadalmi egyeztetésre bocsájtja az új vadgazdálkodási törvény végleges normaszöveg-tervezetét a Földművelésügyi Minisztérium.

A fenntartható növekedés előmozdításáról döntött az EB - Magyarország és Szlovénia közötti együttműködési program

2015.09.21.

Az Európai Bizottság a mai napon Magyarország és Szlovénia közötti, határon átnyúló együttműködési programot fogadott el. A program összértéke 18,6 millió euró, amelyből 14,8 millió az Európai Regionális Fejlesztési Alapból (ERFA) származik.

Gaudi-Nagy Tamást felmentette a bíróság - Az ítélet nem jogerős a Pásztor-ügyben

2015.09.21.

Bűncselekmény hiányában felmentette a Pesti Központi Kerületi Bíróság első fokon hétfőn Gaudi-Nagy Tamás volt jobbikos országgyűlési képviselőt, akit azzal vádolt meg az ügyészség, hogy felbujtója volt a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke, Pásztor István elleni budapesti inzultusnak.

Pápai látogatás az USA-ban - A legnagyobb személyi biztonsági művelet

2015.09.21.

Ferenc pápa washingtoni, New York-i és philadelphiai látogatásának biztosítása lesz az Egyesült Államok legnagyobb személyi biztonsági művelete - közölte Philadelphiában Jeh Johnson amerikai belbiztonsági miniszter.

Százmillió forintos bírság a NAVtól - Ekáer nélküli szállítmányok miatt szabhatják ki a magas bírságot

2015.09.21.

Várhatóan több mint százmillió forint bírságot szab ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) két budapesti társaságra, amiért nem jelentettek be több mint 250 millió forint értékű árut az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszerbe (ekáer), illetve nem tudták igazolni az általuk szállított termékek eredetét.

Terrorellenes hadjárat a Sínai félszigeten - Két hét alatt 438 fegyveressel végeztek

2015.09.21.

Eddig 438 terroristával végeztek a Sínai-félsziget északi részében folyó terrorellenes hadjárat első két hetében - jelentette az egyiptomi sajtó.

Új feladatokat kaphat a honvédség a bevándorlás kezelésére - A rendőrség külföldön is végezhet felderítést - az OGY mai üléséről

2015.09.21.

Az Országgyűlés mai ülésnapján új feladatokat adhat a honvédségnek, amennyiben a képviselők elfogadják a kormánypártok tömeges bevándorlást kezelő javaslatcsomagját.

Javaslat a tartós munkanélküliség megoldására - Az Európai Bizottság iránymutatásai a munkaerőpiaci visszalépésre

2015.09.21.

Az Európai Bizottság közzétett javaslata alapján a tagállamok iránymutatásokat kapnának ahhoz, hogy miként tudják hatékonyabban segíteni a tartósan munkanélküli személyeket a munka világába való visszatérésben.

Szövetségi ügyészség és bíróság Bosznia-Hercegovinában? - Megtartható a nyugati diplomaták által is szuveneritást sértő népszavazás

2015.09.18.

Nem sérti a bosnyákok elemi érdekeit, ezért megtartható a Bosznia-Hercegovina szövetségi bíróságának és ügyészségének illetékességét megkérdőjelező népszavazás - döntött a boszniai Szerb Köztársaság alkotmánybírósága. A referendum ellen nyugati diplomaták is felszólaltak.

Melegházasságot akadályozott a jegyzőnő - Vallási meggyőződésből tagadta meg az anyakönyvezést

2015.09.18.

Hatnapi elzárás után kiengedték a börtönből azt a Kentucky állambeli jegyzőnőt, aki vallási alapon megtagadta, hogy házassági okmányokat állítson ki azonos nemű pároknak.

Szakmai alapokon nyugszik az új vadászati törvény tervezete - Élőhely fejlesztés és vadgazdákodási körzet kialakítás is szerepel a tervezetben

2015.09.18.

A legszélesebb egyeztetéssel és konszenzussal, a leginkább szakmai alapokra helyezve született meg a vadászati törvény tervezete, amelyet a jogi kontroll után a következő hetekben hoznak nyilvánosságra - jelentette ki Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Szécsényben.

Gyógyszerkartellt bírságolt a GVH - Csaknem 2,5 milliárd forint büntetést szabtak ki

2015.09.18.

Összesen csaknem 2,5 milliárd forint bírságot szabott ki egy gyógyszerkartell résztvevőire, három gyógyszer-nagykereskedő cégre és két tanácsadó vállalkozásra a Gazdasági Versenyhivatal (GVH).

A fuvarozók a 18 éves korhatár visszaállítását kérik az EB-től - A gépjárművezetői hiány megszüntetése az elsődleges cél

2015.09.18.

Az Európai Bizottsághoz (EB) fordul a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete (NiT Hungary), hogy a gépjárművezető- hiány megszüntetése és a folyamatos utánpótlás érdekében tegyék lehetővé Magyarországon a 18 éves korhatár visszaállítását a belföldi fuvarozásban - közölte az érdekképviselet. Az ágazatból a szervezet adatai szerint jelenleg 6800 járművezető hiányzik.

Glutént tartalmazó rizslisztet hívott vissza a Nébih - A törvényi határérték felett találtak glutént a termékekben

2015.09.18.

Gluténtartalma miatt a Szarvasi Agrár Zrt. által gyártott három rizsliszt tétel kereskedelmi forgalomból történő kivonását rendelte el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A francia kormány támogatásai a menekülteknek - Fejenként 1000 eurós támogatás a menekülteket befogadó településeknek

2015.09.18.

Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter fejenként ezer eurós támogatást ígért azoknak a településeknek, amelyek szálláshelyeket hoznak létre 2017-ig annak a 24 ezer menekültnek, akiket az Európai Bizottság által javasolt kvótarendszer alapján Franciaország hajlandó befogadni.

2015.09.18.

A Szeged Széchenyi tér 4. szám alatti épületben a 2015. szeptember 16-30. napja közötti időszakban a Szegedi Törvényszék és a Szegedi Járásbíróság ügyfélfogadási rendje megváltozik.

A cafeteria több ponton ellentétes az uniós joggal - Yves Bot főtanácsnoknak indítványa

2015.09.17.

A magyarországi adójogszabályok lehetővé teszik a munkaadóknak, hogy előnyös adózási feltételek mellett béren kívüli juttatásokban részesítsék a munkavállalókat. 2011. december 31-ig a vállalkozások aránylag széles körének lehetősége volt arra, hogy béren kívüli juttatás nyújtására alkalmas elektronikus vagy papíralapú eszközöket bocsássanak ki.

6,4 millió dolláros kártérítés - A rendőri őrizetben meghalt fekete fiú családjával egyezett ki Baltimore

2015.09.17.

Baltimore önkormányzata 6,4 millió dolláros kártérítésben egyezett ki annak a Freddy Graynek a családjával, aki áprilisban rendőri őrizetben halálos gerincsérülést szenvedett el, ami miatt tiltakozások és zavargások kezdődtek.

További négy országos nemzetiségi önkormányzat ellenőrzése - Az Állami Számvevőszék jelentése

2015.09.17.

Újabb négy országos nemzetiségi önkormányzat ellenőrzését fejezte be az Állami Számvevőszék. Ezúttal a Magyarországi Görögök Országos Önkormányzata, az Országos Örmény Önkormányzat, az Országos Roma Önkormányzat, valamint az Ukrán Országos Önkormányzat belső kontrollrendszerét, pénzügyi- és vagyongazdálkodását értékelte az ÁSZ. A 2010. január 1. és 2014. június 30. közötti időszakra kiterjedő ellenőrzéseket azonos szempontok szerint végezték a számvevők.

Átadták a Debreceni Járásbíróság új épületét - További informatikai és épületfejlesztések várhatók jövőre is

2015.09.17.

Az elmúlt három évben 15-20 milliárd forintot fordítottak a bíróságok tárgyi feltételeinek javítására - közölte az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke Debrecenben.

Rákosi börtenei című kiállítás nyílt Zalaegerszegen - Erdeti börtöntárgyak, a korszak szemléltetése látható

2015.09.17.

A Rákosi börtönei című kiállítás a XX. századi történelem egyik legsötétebb fejezetének állít emléket - mondta Latorcai Csaba kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkár a zalaegerszegi Göcseji Múzeumban.

Befektetők figyelem! - Vizsgálat egy ciprusi cég ellen - az MNB tájékoztatása

2015.09.17.

A ciprusi székhelyű IronFx Global Ltd. online kereskedési platformon szolgáltatást nyújtó vállalkozás nem teljesíti a kifizetési megbízásokat, így az ügyfelek nem jutnak hozzá pénzeszközeikhez - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az ügyfélszolgálatára érkezett jelzésekre hivatkozva.

A belügyminiszterek támogatták az EB menekültügyi menetrendjét - Áthelyezések a szolidaritás jegyében

2015.09.17.

Az uniós belügyminiszterek tanácskozásukon támogatásukról biztosították a Bizottság menekültválsággal foglalkozó átfogó menetrendjét. A tagállamok szolidaritásuknak adtak hangot; döntés született 40 000 menekült Unión belüli áthelyezéséről.

Új bírósági rendszer a beruházási viták eldöntésére - Az Európai Bizottság javaslata a jogviták rendezésére

2015.09.17.

Az Európai Bizottság beruházási vitákkal foglalkozó bírósági rendszerre tett javaslatot, melynek keretében a beruházók és az államok közötti jogviták rendezésére új és átlátható mechanizmus lépne életbe.

Állomány-átruházási eljárás indul a Queastornál - A felszámoló az ügyfélvagyon kiadását egyszerűsíti, gyorsítja

2015.09.17.

A Quaestor Értékpapír Zrt. felszámolója az ügyfélvagyon kiadásának egyszerűsítése, gyorsítása érdekében elindította a társaság befektetési szerződéses kötelezettségeinek átruházását, az ennek következtében felmerülő költséget, díjat nem lehet az ügyfelekre áthárítani - közölte a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. (PSFN) a honlapján.

120 ezer menedékkérő áttelepítéséről szavaznak - Az EP sürgősségi eljárással dönt a kérdésről

2015.09.17.

Az Európai Parlament (EP) sürgősségi eljárással, már csütörtök délelőtt szavaz arról az európai bizottsági javaslatról, amelynek értelmében 120 ezer menekültet telepítenének át Görögországból, Olaszországból és Magyarországból más tagállamokba - döntött az EP plenáris ülése szerdán Brüsszelben.

A halárusítók majdnem fele megbukott az ellenőrzéseken - A Nébih állami halászati őri szolgálata szabálytalanságokat talált

2015.09.16.

A vizsgált 81 halbolt, valamint halárusító vendéglátóhely 43 százalékánál talált szabálytalanságot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 10 fős állami halászati őri szolgálata - a hivatal tájékoztatása szerint.

Lánc, lánc, eszterlánc – Ismét teljes fegyverzetben a NAV - Adóhatósági fellépés a láncügyletek ellenében

2015.09.16.

Az ún. láncügyletek vizsgálata mindig is az adóhatósági ellenőrzések kiemelt célpontja volt. Az Európai Bíróság pár évvel ezelőtti ítélete sok tekintetben megnehezítette ezen vizsgálatok lefolytatását, ám a közelmúltban az adóhatóság láthatóan újra felvette a kesztyűt és úgy próbál eljárni a láncügyletek szereplőivel szemben, hogy közben az Európai Bíróság próbáját is kiállja.

Elindult az elektronikus aukciós rendszer - Állami tulajdonú ingó vagyonok a rendszerben

2015.09.16.

Potenciálisan 250 ezer állami tulajdonú ingó vagyon, mintegy 12-13 milliárd forint értékben kerülhet fel az elektronikus aukciós rendszerbe (e-licit) - mondta Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára a rendszer elindítása alkalmából tartott sajtótájékoztatón Budapesten.

Szövevényes magáncsőd - A részletszabályokról és a Családi Csődvédelmi Szolgálatról

2015.09.16.

A magáncsőd eljárás szereplőinek feladatát pontosítják a nemrég megjelent részletszabályok, de a Családi Csődvédelmi Szolgálat honlapja is megkezdte működését, ahonnan az is megtudható, jogosultak vagyunk-e az adósságrendezési eljárás megindítására.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000