Hír archívum: 2015. szeptember

Más hónap

"Fókuszban a bíróság" - Fotópályázatot hirdet az OBH

2015.09.16.

Az Országos Bírósági Hivatal országos pályázatot hirdet a 2015. évben „Fókuszban a bíróság” címmel amatőr fotográfusoknak.

Átmeneti határellenőrzés bevezetése - Ausztria tájékoztatása az Európai Bizottság felé

2015.09.16.

Az osztrák hatóságok tájékoztatták az Európai Bizottságot arról, hogy Ausztria átmenetileg ellenőrzést vezet be az uniós határain, különösen a Magyarországgal határos szakaszon, de ugyanakkor Olaszországgal, Szlovákiával és Szlovéniával való határain is.

Munkavállalók és a közösségi média - Mit tehet a munkavállaló munkaidejében a facebookon?

2015.09.16.

Feltöltheti-e a munkavállaló munkaidejében a nyaralásáról készült képeket a  közösségi oldalakra? Megtilthatja-e  a munkáltató hogy a munkavállaló a munkaidejében a  nyaralásról készült képeket  megossza a Facebookon  vagy lájkolja, illetve kommentelje a barátoki képeit? Kommentálhatja-e a Facebookon a munkavállaló a munkáltató tevékenységét?

Üzemanyagköltség-elszámolások - A NAV közzététele az októberi elszámolásokhoz

2015.09.16.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közzétette honlapján a fogyasztási norma szerinti üzemanyagköltség-elszámolásban októberben alkalmazható üzemanyagárakat.

Szűkűlő szociális jogosulti kör - Az Unió Bírósága ítéletet hozott - Kizárhatók az álláskereső uniós polgárok a német támogatásokból

2015.09.16.

Azon külföldiek, akik azért érkeznek Németországba, hogy szociális segélyben részesüljenek, vagy akiknek tartózkodási jogát kizárólag az álláskeresés igazolja, ki vannak zárva a német alapellátásból. Az ilyen kizárás jogszerű valamely tagállam azon állampolgáraival szemben, akik a munkába állás szándéka nélkül érkeznek valamely másik tagállam területére.

Népszavazási kezdeményezés férfiak és nők egyenlő nyugdíj- korhatáráról - Alaptörvény-ellenes a Kúria végzése - Az Ab határozata

2015.09.15.

Az Alkotmánybíróság teljes ülése a 2015. szeptember 15-én elfogadott határozatában megállapította, hogy a Kúria Knk.IV.37.467/2015/2. számú, a férfiak és nők egyenlő nyugdíjkorhatárára vonatkozó népszavazási kezdeményezés tárgyában hozott végzése alaptörvény-ellenes.

A tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kihirdetéséről - Hatályba lépett a kormányrendelet

2015.09.15.

Kedd déltől életbe lépett a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kihirdetéséről szóló kormányrendelet, a dokumentum megjelent a Magyar Közlönyben.

A Sukoró-ügy vádbeszéde a Szolnoki Törvényszéken - "Kreatív módon értelmezték" a jogszabályokat a vádlottak

2015.09.15.

Letöltendő börtönbüntetést kért az ügyész perbeszédében az első-, a másod-, a harmad - és a negyedrendű vádlottra a Sukoró-ügyként ismert per tárgyalásán a Szolnoki Törvényszéken, míg az ötödrendű vádlottra pénzbüntetés kiszabását tartotta indokoltnak.

Mintegy 36 millió forint bírságot szabott ki a Nébih - A nyári szezonális termékeket ellenőrizték elsősorban

2015.09.15.

Összesen mintegy 36 millió forint bírságot szabtak ki a június közepe és augusztus vége között lezajlott nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzési akció során a szakemberek - közölte Földművelésügyi Minisztérium.

130 kijelölt bíró segít a migráns ügyek elbírálásában - Hét napos munkavégzés a szegedi bíróságokon

2015.09.15.

Mintegy 130 bíró segíti majd kirendeléssel a Szegedi Törvényszék munkáját. A Gyulai Törvényszékről kettő, a Szolnoki Törvényszékről pedig három bíró kolléga már szeptember 15-től munkába áll Szegeden, míg a többiek - szükség esetén - 40 fős turnusokban váltják egymást. Az egyes törvényszékek és ítélőtáblák elnökei további 90 bírósági titkárt és 245 bírósági tisztviselőt rendelnek ki a várható válsághelyzet kezelésére.

Váratlanul lemondott az egyiptomi kormány - A háttérben a korrupciós ügyek sokasága állhat

2015.09.15.

Ibráhím Mahlab egyiptomi miniszterelnök benyújtotta szombaton kabinetje lemondását, amelyet Abdel-Fattáh esz-Szíszi államfő elfogadott - derül ki egy elnökségi közleményből.

Az EP jogi bizottsága vizsgálta Kovács Béla ügyét - Kémkedés gyanúja miatt javasolhatják a mentelmi jog felfüggesztését

2015.09.15.

Kovács Béla jobbikos európai parlamenti (EP-) képviselő mentelmi joga felfüggesztésének a kérdése volt napirenden az EP jogi bizottságának zárt ajtók mögött tartott ülésén Brüsszelben, de határozatot nem hozott a testület.

Éjféltől él a jogi határzár - A migrációs törvénycsomag részletei

2015.09.15.

Jogi határzár lépett hatályba kedd nulla órától Magyarországon, amely bűncselekménynek minősíti, ha valaki a már elkészült határkerítés illegális átlépésével jut az országba. Az Országgyűlés szeptember eleji döntése alapján a kormány keddtől válsághelyzetet rendelhet el a tömeges bevándorlás miatt.

Munkaidőnek minősülő utazások a lakóhely és az ügyfél között - Az Európai Unió Bírósága ítéletet hozott

2015.09.14.

Az állandó vagy szokásos munkavégzési hellyel nem rendelkező munkavállalók által a lakóhelyük és a napi első vagy utolsó ügyfél között teljesített utazások munkaidőnek minősülnek. Ezen utazásoknak a munkaidőből való kizárása ellentétes lenne az uniós jog által említett, a munkavállalók biztonságának és egészségének védelmére irányuló célkitűzéssel.

Fokozott rendőri ellenőrzés szeptember 30-ig - Cél a közrend és a közbiztonság fenntartása

2015.09.14.

Az országos rendőrfőkapitány fokozott ellenőrzést rendelt el az ország egész területére - közölte a rendőrség hétfő délben a honlapján.

Versenyjogi módosítások - Változások a vállalatok számára

2015.09.14.

Nem okozott fennakadást a vállalati tranzakciók menetében, hogy már egy éve nem hajtatható végre fúzió a Gazdasági Versenyhivatal engedélyének kézhezvétele előtt. – hangzott el a Kajtár Takács Hegymegi-Barakonyi Baker & McKenzie Ügyvédi Irodának a Vállalati Jogtanácsosok Európai Egyesületével (ACCE) közösen tartott konferenciáján. Jövőre újabb jelentős versenyjogi jogszabályváltozás várható, amelynek a rendelkezéseit megsértő kiskereskedelmi láncok akár árbevételük tíz százalékáig terjedő bírsággal nézhetnek szembe. Az immár 25 éves versenyhivatal egyre szigorúbban lép fel a jogsértőkkel szemben, miközben aktívan segíti a kis- és középvállalatokat (kkv) a szabályoknak való megfelelésben.

Átmeneti határellenőrzés bevezetése - Az Európai Bitzottság állásfoglalása Németország intézkedéseiről

2015.09.14.

Angela Merkel kancellár telefonos egyeztetésen tájékoztatta Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét arról, hogy Németország átmenetileg ellenőrzést vezet be az uniós határain, különösen az Ausztriával határos szakaszon.

Kordában tartott bevándorlás - A menekültek befogadása Európában és a tengeren túl

2015.09.14.

Európa példa nélküli menekülthullámmal számolhat. De kiket is tekint a jog menekülteknek? És közülük kik és milyen mértékű védelemre számíthatnak? A menekültek helyzetét kiterjedt, többnyire egységes joganyag szabályozza, de a védelem köre így is országonként eltérő.

A Kaspersky Lab három kiberkémkedési csoportot leplezett le - Műholdas kapcsolatot használnak rejtőzködésre a kémek

2015.09.14.

Kiberkémkedést folytató csoportok eddigi leghatékonyabb, műholdas csatornát használó rejtőzködési módszerét leplezte le a Kaspersky Lab nevű moszkvai székhelyű nemzetközi kiberbiztonsági vállalat.

Szolidaritás a nyitott határokért - Junker elnök javaslata a menekültválság kezelésére - Rendkívüli tanácskozás Brüsszelben

2015.09.14.

A nyitott határok megőrzéséhez több Európára és szolidaritásra van szükség a menekültválság kezelésében - fogalmazott Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke vasárnap az egyik népszerű közösségi oldalon közzétett szöveges üzenetében.

Szeptember 15-ig kell befizetni az agrár-kárenyhítési hozzájárulást - A határidő jogvesztő, utána nem jár kárenyhítés

2015.09.14.

Szeptember 15-ig kell a gazdáknak befizetniük az agrár-kárenyhítési kockázatközösség tagjaiként az idei évre szóló hozzájárulásaikat, ha ez nem történik meg, nem kapnak a gazdák kárenyhítést - erre hívta fel a figyelmet a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal elnöke.

A méltányolható lakásigény fogalma az adósságrendezési eljárásban - A magáncsődhöz kapcsolódó kormányrendelet részletei

2015.09.11.

Megjelent a Magyar Közlönyben az a kormányrendelet, amely meghatározza a méltányolható lakásigényt - ami ahhoz szükséges, hogy az adós a lakásban maradhasson -, valamint hogy mekkora lakásbérleti vagy lakáshasználati díjat lehet figyelembe venni az adósságrendezési eljárásban.

Útmutató készült a közétkeztetési rendelet ellenőrzéséhez - Egységes szempontok alapján járnak el

2015.09.11.

Országszerte egységes szempontok alapján ellenőrzik majd a közétkeztetési rendelet előírásait, ennek érdekében az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) elkészítette a hatósági ellenőrzéshez az útmutatót - közölte az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala csütörtökön az MTI-vel.

Rendeletcsomag a dohánytámogatás rendszeréről - A napokban várható a megjelenés a Magyar Közlönyben

2015.09.11.

Várhatóan a következő napokban jelenik meg a Magyar Közlönyben a dohányágazat támogatási rendszeréről szóló rendeletcsomag - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára egy szakmai nyílt napon, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ófehértón.

Példanélkül - Magyar elnök a Fiatal Ügyvédek Nemzetközi Egyesülete élén

2015.09.11.

Görgényi Orsolya, a Szecskay Ügyvédi Iroda partnere vette át az elnökséget a Fiatal Ügyvédek Nemzetközi Egyesületénél (AIJA), amit egy éven keresztül tölt be. A szeptember 1-5 közötti londoni éves kongresszuson 60 országból közel 700 résztvevő 5 napon keresztül több mint 40 óra szakmai továbbképzésen és számos egyéb networking és vezetői programon vett részt.

Ismét a Hatvany-örökösöké a Constable-festmény - Példaértékű brit döntés – Másodszorra is

2015.09.11.

Több évtized után a londoni Tate Gallery visszaadja a Hatvany-örökösöknek John Constable egyik festményét. A neves angol művész alkotását a II. világháború során rabolták el Hatvany Ferenc gyűjteményéből, és ezt követően több kézen át került a világhírű Tate Gallery gyűjteményébe.

Korrupcióellenes harc a vállalatoknál is - A KMPG felmérése 64 országra kiterjedően

2015.09.11.

A világ vezető nagyvállalatait egyre jobban aggasztják a korrupciós ügyek, és egyre nagyobb kihívás számukra, hogy szilárd korrupcióellenes struktúrával rendelkezzenek - derül ki a KPMG könyvvizsgáló, adó- és üzleti tanácsadó cég felméréséből, amelyet 64 ország mintegy 660 vállalatvezetőjének megkérdezésével készítettek.

A Mindszenty-per – Egy híres ügy a magyar jogtörténetből

2015.09.11.

1949. február 8-án, harminckilenc napi fizikai és lelki kínvallatás után népbíróság elé állították Mindszenty József bíborost, akit gondosan kitervelt koncepciós perben többek közt hazaárulás és valutaüzérkedés miatt életfogytiglani fegyházbüntetésre ítéltek.

Olcsóbb gyógyszerek a legszegényebb országoknak - Jóváhagyás a szellemi tulajdonjogi WTO-szabályok felfüggesztésének

2015.09.11.

Az Európai Bizottság jóváhagyta a gyógyszerekhez fűződő szellemi tulajdonjogi WTO-szabályok határozatlan idejű felfüggesztését, hogy a legkevésbé fejlett országok könnyebben férhessenek hozzá az olcsóbb gyógyszerekhez.

Új eljárásban kell közös hivatalt keresni öt zalai falunak - Az Ab jogszabályalkotási kötelezettséget ír elő az OGY-nek

2015.09.11.

Hatályon kívül helyezte a Zalaegerszegi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság a Zala Megyei Kormányhivatal azon döntését, amellyel Szentkozmadombja és további négy község önkormányzati hivatalát Söjtörhöz csatolta. Az esettel kapcsolatban az Alkotmánybíróság (Ab) jogszabályalkotásra szólította fel az Országgyűlést.

Bíróság előtt a Közgép - Október 1-jén tárgyalják, hogy jogszerű volt-e az eltiltás

2015.09.11.

A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság október elsején tárgyalja a Közgép beadványát, amelynek során arról kell döntenie: a Közbeszerzési Döntőbizottság jogszerűen zárta-e ki a társaságot három évre a közbeszerzésekből.

Azonnali hatályú felmondás a megbízó által - Az új Ptk. és annak általános bírói gyakorlata

2015.09.10.

Az Új Ptk. a hatálybalépése óta számos új joggyakorlati kérdést vetett fel. Ilyen például a megbízási szerződések azonnali felmondása, és a felmondással kapcsolatos kártérítési kötelezettség problémaköre.  

Vádat emeltek a srebrenicai mészárlás nyolc gyanúsítottja ellen - A kutatók még dolgoznak az áldozatok holttesteinek felkutatásában

2015.09.10.

Vádat emeltek az 1995-ös srebrenicai vérengzés nyolc szerb gyanúsítottja ellen csütörtökön Belgrádban.

Változó dublini szabályok a menekülthelyzetben? - Az EP jogi erővel nem bíró politikai állásfoglalásában változást akar

2015.09.10.

A dublini migrációs szabályok megváltoztatása mellett tette le a voksát az elfogadott, kötelező jogi erővel nem bíró politikai állásfoglalásában az Európai Parlament (EP).

Zárul az országos nemzetiségi önkormányzatok ellenőrzése - Az ÁSZ folyamatosan teszi közzé jelentéseit

2015.09.10.

Az Állami Számvevőszék 2015. szeptember 10-én megkezdi az országos nemzetiségi önkormányzatok ellenőrzéséről szóló jelentések nyilvánosságra hozatalát. A csütörtökön 10 órakor kezdődő sajtótájékoztatón Domokos László, az ÁSZ elnöke és Kisgergely István felügyeleti vezető bemutatják az első négy jelentést. A horvát, a szerb, a szlovák és szlovén országos nemzetiségi önkormányzatokat értékelő jelentések után, a további kilenc jelentést a következő hetekben, ütemezetten hozzá nyilvánosságra az ÁSZ.

Simicskó István az új honvédelmi miniszter - Szeptember 10-től tölti be tisztségét a köztársasági elnök kinevezése alapján

2015.09.10.

Kinevezte honvédelmi miniszterré a köztársasági elnök Simicskó Istvánt - olvasható a Magyar Közlöny legfrissebb számában. Áder János a miniszterelnök javaslatára szeptember 10-ei hatállyal nevezte ki az új tárcavezetőt.

Jogalkotói válasz a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetre - Támogatták a rendőrségre és honvédségre vonatkozó törvényt

2015.09.10.

A parlament honvédelmi és rendészeti bizottságának kormánypárti többsége és a Jobbik támogatta a rendőrségre és honvédségre tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetben vonatkozó kétharmados törvényjavaslatot a testület szerdai ülésén. A szocialista és Demokratikus Kolícióhoz (DK) tartozó független képviselők nemmel szavaztak.

Időbélyegző a Nemzeti Választási Irodánál - A jövőben csak az érkezési időpontot tartalmazó beadványt vesznek át

2015.09.10.

A jövőben csak az érkezési időpontot tartalmazó beadványt vesz át a Nemzeti Választási Iroda (NVI), az időbélyegző népszavazási kezdeményezés esetén azt határozza meg, hogy - ha egyszerre több kezdeményezés érkezik - milyen sorrendben érkeztetik a dokumentumokat.

Lélektani thrillert forgatnak a martfűi rémről - Eredeti helyszíneken készül a jövőre várható film

2015.09.09.

Jórészt az eredeti helyszíneken, a martfűi Tisza Cipőgyárban, Tiszaföldváron és Vezsenyen forgatja A martfűi rém című lélektani thrillerét, amely az ötvenes-hatvanas évek hírhedt sorozatgyilkosságát idézi fel - mondta el Sopsits Árpád rendező.

A gazdasági egységek átruházásának kérdéséről - Az Európai Unió Bírósága ítéletet hozott

2015.09.09.

A portugál államnak kártérítést kell fizetnie az Air Atlantis, a TAP korábbi leányvállalata munkavállalói számára. A portugál legfelsőbb bíróság köteles lett volna az „üzlet átruházása” fogalomra vonatkozóan előzetes döntéshozatal iránti kérelemmel fordulni a Bírósághoz.

A magyar uniós tagság pénzügyi és gazdasági eredményei - Az Állami Számvevőszék elemzése

2015.09.09.

Az Állami Számvevőszék a tanulmányában átfogóan bemutatja a Magyarország részére különböző jogcímeken és céllal juttatott uniós források és az uniós tagsággal járó befizetések pénzügyi egyenlegét és gazdasági hatását, az egyes Operatív Programok és prioritásaik pénzügyi és szakmai előrehaladása indikátorainak teljesülését. Magyarország számára az EU-tagság nettó pénzügyi mérlege egyértelműen előnyösen alakult és ez a jelleg a tagság első évei után tovább erősödött.

Növekvő lakossági rezsitartozás Ukrajnában - Emelték az áramfogyasztás díját

2015.09.09.

Szeptember 1-jétől jelentősen, csaknem 20 százalékkal emelték Ukrajnában a lakossági áramfogyasztás díját, miközben a rezsi fizetése egyre többeknek okoz komoly nehézséget.

Folytatódik a 10 éve kezdődött Kulcsár-ügy - Minden tranzakció jogszerű volt a K&H-s jogi képviselő szerint

2015.09.09.

A sokmilliárdos sikkasztás miatt Kulcsár Attila és társai ellen egy évtizede kezdődött büntetőper tárgyalásán a K&H Bank jogi képviselője a sértetti perbeszédben azt mondta, minden tranzakció jogszerű volt.

Adatvédelmi jogsértés esetén amerikai bírósághoz is fordulhatunk - Megállapodás az EU és az USA között

2015.09.09.

Megállapodott az Európai Unió az Egyesült Államokkal a személyes adatok védelméről - jelentette be Vera Jourová, a jogérvényesítés kérdéseiben illetékes cseh EU-biztos.

Magyar kutyák külföldre szállításakor érvényesül az uniós jog? - Érdekes ügyek az Európai Bíróság munkarendjéből

2015.09.08.

A 2015. szeptember 10-ei munkarend alapján az Európai Bíróság előtt tárgyalnak egy kartellügyet, valamint két főtanácsnoki indítvány a szociális turizmusról és a magyar kutyákat érintő külföldre közvetítésről szól.

Kiírták a 2015-ös iparjogvédelmi pályázatot - Szellemi alkotások szellemitulajdon-védelmét szolgáló tevékenységek támogatása

2015.09.08.

A pályázat célja a szellemi alkotások hazai, és/vagy nemzetközi iparjogvédelmi oltalmát szolgáló újdonságkutatási, oltalomszerzési és oltalom-fenntartási, valamint a szellemi vagyon értékelés és audit tevékenységek támogatása. Emellett több GINOP projekt is kiírásra került, amellyel hazai kisvállalkozások szellemi tulajdonvédelmét is hivatott elősegíteni.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000