Hír archívum: 2015. szeptember

Más hónap

Vallás a munkajogban - Az amerikai Abercrombie-ügy és az uniós irányok

2015.09.08.

Az Európai Unió az „ésszerű alkalmazkodás” fogalmát nem ismeri a vallás vonatkozásában. De vajon az egyre nagyobb diverzitás eredményezheti-e, a vallási szabadsággal kapcsolatosan is alkalmazkodási kötelezettséget írjon elő a munkáltatók számára?

Rendőri vezetők pere - Védőbeszéd Bene László perében

2015.09.08.

Bene László volt országos rendőrfőkapitány felmentését kérte védőbeszédében ügyvédje a Fővárosi Törvényszéken a nyugalmazott rendőr altábornagy és rendőr társai ellen a 2006 őszén történt események miatt indult büntetőperben.

9 millió euró sürgősségi finanszírozás - A Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alapból részesül Magyarország és Ausztria

2015.09.08.

Az Európai Bizottság ma 4 millió eurós sürgősségi finanszírozást mozgósított Magyarország javára a Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alapból. A magyar hatóságok augusztusi, egyre fokozódó migrációs hullám indokolta kérelmére reagálva a finanszírozást a meglévő fogadólétesítmények infrastruktúrájának javítására, új létesítmények kialakítására, további felszerelések és alapvető cikkek beszerzésére, az emberi erőforrás bővítésére, valamint az országon belüli személyszállítási kapacitás fokozására fordítják.

Egyszerűsödik a házasság egyházjogi semmisségi eljárása - Ferenc pápa módosította a kánonjogot

2015.09.08.

Gyorsabbá és kevésbé költségessé vált a templomban kötött házasságok egyházjogi semmisségi eljárása a Ferenc pápa által motu proprio (saját kezdeményezésére) kiadott két apostoli levéllel, amelyeket a Vatikánban mutattak be.

Ötletversenyt hirdetett az NFH - A tudatos fogyasztóvá válás jegyében

2015.09.08.

A tudatosabb fogyasztóvá válást elősegítő ötletversenyt hirdetett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH), a mindennapi életben hasznosítható, újszerű és kreatív javaslatokat elsősorban középiskolásoktól várják szeptember 24-ig - mondta Szente István, a hatóság megbízott főigazgatója a verseny nyitórendezvényén Budapesten.

A parlament elnöke börtönben - Hatalmi átrendeződés a Donyecki Népköztársaságban

2015.09.08.

A jelek szerint komoly hatalmi átrendeződés zajlik a szakadárok által önkényesen kikiáltott Donyecki Népköztársaságban: néhány napja leváltották parlamenti elnöki tisztéről, és egy politikai szövetségese szerint be is börtönözték Andrij Purhint feleségével, Olenával együtt.

Szabálytalanságok az Országos Mentőszolgálatnál - Az Állami Számvevőszék vizsgálatának eredményei

2015.09.08.

Számos szabálytalanságot tárt fel az Állami Számvevőszék az Országos Mentőszolgálatnál. Az ÁSZ megállapította, hogy 2008 és 2013 között a belső kontrollrendszer kialakítása és működetése nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak, valamint szabálytalanságok voltak a pénzügyi-, illetve vagyongazdálkodás területén is.

Távozik a honvédelmi miniszter - Hende Csaba lemondott tisztségéről

2015.09.08.

Lemondott Hende Csaba honvédelmi miniszter. Döntését Orbán Viktor kormányfő elfogadta, majd Simicskó Istvánt kérte fel a honvédelmi miniszteri feladatok ellátására.

Nem javult az áfa-bevételek beszedésének hatékonysága - Az Európai Bizottság tájékoztatása

2015.09.07.

Az Európai Bizottság nyilvánosságra hozott adatai szerint az EU tagállamaiban nem mutat jelentős javulást az áfa-bevételek beszedése.

Fiatalkorúak a szabálysértési eljárásban - Speciális rendelkezések ismertetése - tanulmány

2015.09.07.

A tanulmány célja a fiatalkorúkra vonatkozó szabályok összefoglalása a szabálysértési eljárásokban, különös tekintettel az általánostól eltérő speciális rendelkezések ismertetése.

Ülnökválasztás Békés megyében - Soron kívüli választások az OBH elnöki határozata alapján

2015.09.07.

A bíróságok Alaptörvénynek és az eljárási törvényeknek megfelelő működésének biztosításához bírósági ülnökökre van szükség. Ennek érdekében idén az érintett önkormányzatok képviselő-testületei 2015. március 7. és április 30. között ülnökválasztást tartottak. Azonban időközben indokolttá vált, hogy soron kívüli ülnökválasztást írjanak ki, mert a megválasztott ülnök létszáma nem elégséges a bíróságok időszerű és folyamatos működéséhez, illetve az ítélkező tanácsok törvényes megalakításához.

Új jelentés a határokon átnyúló egészségügyi ellátásról - AZ Európai Bizottság jelentése

2015.09.07.

A határokon átnyúló egészségügyi ellátásról szóló irányelv végrehajtását értékelő jelentés szerint uniós szinten jelentős jogszabályi előrelépésekre került sor.

Lezárult a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ ellenőrzése - Intézkedési tervet kell készítenie a főigazgatónak és a miniszternek

2015.09.07.

Szabálytalanságokat tárt fel az Állami Számvevőszék a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ (KKK) 2008 és 2013 közötti pénzügyi- és vagyongazdálkodásában. Az ellenőrzés kockázatokat azonosított egyebek mellett a bevételi előirányzatok teljesítésének elszámolásánál, illetve a vagyongazdálkodásra, a vagyon megőrzésére vonatkozóan. Az ÁSZ megállapította továbbá, hogy az intézmény belső kontrollrendszerének kialakítása és működtetése összességében szabályszerű volt. Az ÁSZ a központi alrendszer egyes intézményeit ellenőrzi, ennek keretében végezte el a KKK ellenőrzését is.

Választási rendszer, adórendszer és párttámogatás - A három kérdés a lengyelországi eredménytelen népszavazáson

2015.09.07.

Érvénytelen a vasárnapi lengyelországi népszavazás az országos választási bizottság (PKW) oldalán közölt részleges eredmények szerint, a szavazásra jogosultak csupán 7,48 százaléka járult urnákhoz.

Közjegyzők szabadon az Unióban? - Érdekes ügyek az Európai Bíróság munkarendjéből

2015.09.07.

A 2015. szeptember 8-ai és 10-ei munkarend alapján az Európai Bíróság ítéletet hirdet az olasz jogszabályok uniós joggal való összhangjának vizsgálata kapcsán az áfa-csalások tekintetében, valamint megvizsgálja, hogy munkaidőnek számít-e a telephelyre történő utazás. A csütörtöki napon tárgyalják még, hogy más tagállamok polgárai kizárhatók-e a közjegyzői állásokból.

Menekültügyi válsághelyzet - Cselekvési lehetőségek Magyarországon - Új törvényt fogadtak el

2015.09.07.

A tömeges bevándorlással összefüggő elfogadott törvényben jogilag is rögzítették, hogy Magyarországon menekültügyi válsághelyzet van - mondta Trócsányi László igazságügyi miniszter.

Magáncsőd eljárás - Környezettanulmányra vonatkozó szabályok

2015.09.04.

A Magyar Közlönyben megjelent az igazságügyi miniszter rendelete a magáncsőd eljárásban az adósra, adóstársra vonatkozó környezettanulmány elvégzésével kapcsolatos szabályokról.

Zárolt európai javak - Meghosszabbított szankciók orosz és oroszpárti természetes és jogi személyekkel szemben

2015.09.04.

Az EU-országoknak az unióhoz akkreditált nagykövetei megállapodtak abban, hogy hat hónappal meghosszabbítják azoknak a szankcióknak a hatályát, amelyeket orosz, illetve oroszpárti ukrán természetes vagy jogi személyekkel szemben rendeltek el az Ukrajna elleni orosz agressziós cselekmények miatt.

A családjog nagykövete - Arckép Weiss Emíliáról

2015.09.04.

Törékeny alkat, roppant munkabírás. Weiss Emília több mint 60 évig oktatott polgári jogot a Egyetem téren. A családjog nagykövete volt, jóllehet a magánjog minden területén otthonosan mozgott. Szakmai tekintélyét tükrözte, hogy az új Ptk. előkészítésekor két munkabizottság vezetését is rábízták.

Felsőoktatási változások - Duális képzés, konzisztóriumok a törvénymódosításban

2015.09.04.

Életbe lép az új felsőoktatási képzési jegyzék, az egyetemek és a főiskolák mellé pedig egy új intézményi forma, az alkalmazott tudományok egyeteme is csatlakozik a felsőoktatási törvény szeptembertől hatályosuló változásai alapján.

Utazásszervezők figyelem! - Jogszabályváltozás szeptembertől

2015.09.04.

A képesítés jellegéhez kötött gyakorlati időt ír elő a kormány az utazásszervezői engedély megszerzéséhez, továbbá egy személy csak egy cégnél töltheti be ezt a pozíciót - egyebek mellett ezt tartalmazza az utazásszervezésről szóló kormányrendelet módosítása, amely szeptember 2-tól hatályos.

Polgári és büntetőjogi felelősség az egészségügyi gyakorlatban - Igazságügyi konferencia és továbbképzés Gyulán

2015.09.04.

A Gyulai Törvényszék a Szegedi Akadémiai Bizottság Reprodukciós Egészség Munkabizottságával, a European Society of Contraception and Reproductive Health (ESC) magyar tagozatával, valamint a Magyar Család- és Nővédelmi Tudományos Társaság Békés Megyei Szervezetével közösen 2015. november 26-27-én igazságügyi konferenciát és akkreditált továbbképzést szervez. Az igazságügyi kongresszus társelnökei Prof. Dr. Bártfai György és dr. Bagdi Árpád Gyula, a Gyulai Törvényszék elnöke. A tudományos rendezvény helyszíne a Gyulai Törvényszék épülete.

„Hány kutyát tarthatok az ingatlanomon?” - Kitekintés a fővárosi kerületek állattartási rendeleteire

2015.09.03.

A tanulmány az állattartáshoz való jog abszolút módon való korlátozásának önkormányzati rendeletekben megjelenő jogszerűtlen megoldásait járja körül a fővárosban. Az állattartáshoz való jogot kizárólag egyedi hatósági eljárásban meghozott hatósági döntésekben lehetséges korlátozni, esetről esetre döntve el, hogy mi az, ami például az ingatlanonkénti adottságokat tekintve elősegíti vagy egyenesen gátolja a lakóközösség kialakult rendjének, helyi szokásjogának zavar nélküli fenntartását.

Fogyasztói bosszúságok az e-hírközlési szolgáltatásokkal - Egyezségi ajánlatok a békéltető testületek előtt

2015.09.03.

Egyre népszerűbbek a fogyasztók körében az elektronikus hírközlési szolgáltatások, a Budapesti Békéltető Testület tapasztalatai szerint azonban nem kevés a velük járó bosszúság. A kérelmek szerint például az akár hetvenezer forintos telefon ára nem jelent „garanciát” arra, hogy kifogástalanul működik: az egyik ügyben a készülék már a kiszállítást követő napon sem kapcsolt be. Ez után pedig a fogyasztót a cég azért utasította el, mert „beáztatta” a telefont és nemhogy cserélni, még csak kijavítani sem volt hajlandó azt ingyen.

Magyar védjegyügy az Európai Unió Bírósága előtt - Ítélet az Iron & Smith Kft. ügyben

2015.09.03.

Az Unióban jóhírnévvel bíró közösségi védjegy akkor is kizárhatja az általa megjelölttől eltérő termékek tekintetében egy hasonló nemzeti védjegy lajstromozását, ha a közösségi védjegy a nemzeti védjegy regisztrációja szerinti tagállamban nem bír jóhírnévvel.

Hatályban a magáncsődről szóló törvény - Fizetőképesség helyreállítása bíróságon kívül és bírósági eljárásban

2015.09.03.

Szeptember 1-től hatályba lépett a magáncsődről szóló törvény, az adósságrendezési eljárást egyelőre azok az adósok kezdeményezhetik, akiknek az otthonuk veszélyben van, 2016 őszétől azonban minden eladósodott személy, aki megfelel a jogszabályi feltételeknek.

Decentralizáció Ukrajnában - Helyi önrendelkezés vs. központi irányítás - alkotmánymódosítás

2015.09.03.

Elfogadta a parlament első olvasatban a decentralizációs alkotmánymódosítást, indulatokkal teli rendkívüli ülésén.

Forrásadó-visszatérítés ausztriai és luxemburgi befektetéseknél - Az eltérő adóhatósági gyakorlatról

2015.09.02.

A magyar forrásadó többszörösét fizetik azok a magyarok, akik Ausztriában és Luxemburgban rendelkeznek befektetéssel, de nem adtak le illetőségigazolást. Az adókülönbözet némi papírmunkával visszaigényelhető, ám az adóhatóság eltérő gyakorlatot alkalmaz a forrásadó-visszatérítések ügyében - hívja fel a figyelmet a Baker Tilly.

Példás életút, magas szintű szakmaiság - A Magyar Érdemrend Tisztikeresztjével tüntették ki Garami Emil címzetes táblabírót

2015.09.02.

Áder János, Magyarország Köztársasági Elnöke a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje polgári tagozata kitüntetést adományozta dr. Garami Emil, a Gyulai Törvényszék nyugalmazott tanácselnöke, címzetes táblabíró részére példamutató életútja, valamint magas szintű bírósági szakmai és igazgatási munkájának elismeréseként.

Jól működik az ekáer rendszer - Áfa-csaló bűnszövetség előzetes letartóztatásban

2015.09.02.

Nem sikerült az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszert (ekáer) kijátszani az áfa-csaló bűnszövetségnek, amely különféle élelmiszereket hozott Magyarországra az általános forgalmi adó (áfa) megfizetése nélkül, az irányító és három társa előzetes letartóztatásban van - közölte az adóhatóság.

Közétkeztetési ellenőrzés - A járáshivatalok szakemberei ellenőrzik az iskolákat

2015.09.02.

A járási hivatalok népegészségügyi szakemberei ellenőrzik az iskolákat, hogy a gyerekek étkeztetése megfelel-e a szeptember 1-jétől hatályos előírásoknak - mondta Fűrész Tünde, a család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.

Matematika a büntetőeljárásban - Az összbüntetés aktuális kérdései - A leggyakrabban felmerülő problémák

2015.09.02.

Az „új” büntető törvénykönyv (2012. évi C. törvény) 2013. július 1-jei hatályba lépését követően az összbüntetés gyakorlati problémái ismételten előtérbe kerültek. Írásuk elsősorban a jelen hatályos összbüntetési szabályokat, az ott felmerülő esetleges gyakorlati kérdéseket veti fel. Jelenleg a mostani összbüntetési ítéleteknél az 1978. évi IV. törvény és a 2012. évi C. törvény szabályait párhuzamosan kell alkalmazni.

Nem rövidül a várólisták ideje az egészségügyben - A Kúria elutasította a népszavazás kezdeményezését

2015.09.02.

Mégsem lehet népszavazást tartani a várólisták lerövidítéséről, mert a Kúria - megváltoztatva a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) korábbi határozatát - megtagadta a kérdés hitelesítését. A kezdeményezés a civilek által indított rendszerbontó népszavazási kérdések közé tartozott.

Oktatás és képzés 2020-ig - A társadalmi befogadás jegyében - A Bizottság és a tagállamok közös jelentése

2015.09.02.

A Bizottság és a tagállamok közzétett közös jelentése arra szólít fel, hogy az oktatás és képzés terén folytatott európai együttműködés 2020-ig érvényes keretrendszerét meg kell szilárdítani főképpen azért, hogy az iskolákban Európa-szerte jobban előtérbe kerüljön a társadalmi befogadás kérdése.

Nagy-Brittania az unió tagja maradjon? Vagy lépjen ki belőle? - A választási bizottság indítványozta a népszavazási kérdés módosítását

2015.09.01.

A brit EU-tagságról tervezett népszavazás kérdésének módosítását javasolta a brit választási bizottság, azzal az érvvel, hogy a törvénytervezetben jelenleg szereplő kérdésfeltevés módja részrehajlónak tekinthető.

Volt intézményvezetők őrizetben - A román korrupcióllenes ügyészség üzérkedéssel és vesztegetéssel gyanúsít

2015.09.01.

Őrizetbe vették Romániában az adóhatóság (ANAF), illetve a szervezett bűnözés és terrorizmusellenes ügyészség (DIICOT) volt vezetőjét, akiket befolyással való üzérkedéssel és megvesztegetés elfogadásával gyanúsít a korrupcióellenes ügyészség (DNA).

Támogatja Magyarországot az Európai Bizottság - Közös európai megoldást sürgetnek a migrációs válságkezelésben

2015.09.01.

Az egész Európát érintő válság csak együttes európai fellépéssel kezelhető hatékonyan. Az Európai Bizottság tisztában van azzal, hogy Magyarországnak is egyre növekvő migrációs nyomással kell szembenéznie, éppen ezért más tagállamokhoz hasonlóan Magyarországot is aktívan támogatja.

Teherautósok figyelem! - Módosul az e-útdíjról szóló rendelet

2015.09.01.

A nemzeti fejlesztési miniszter módosította a teherautók által fizetendő e-útdíjról szóló rendeletet, a pontosításokat és újabb szakaszok díjasítását tartalmazó jogszabály a hétfői Magyar Közlönyben jelent meg és 15 nap múlva lép hatályba.

Megalakult a határrendészeti igazgatóság - Az államhatár védelme és a rendbiztosítás érdekében

2015.09.01.

Megalakult a határrendészeti igazgatóság; a Készenléti Rendőrségen belül létrejövő szervezet keretein belül 2106 fővel erősítik meg a magyar-szerb határ védelmét.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000