Hír archívum: 2015. október

Más hónap

Jogász sorozatok nélkül - Sikeres szériák itthon és külföldön

2015.10.30.

Kikoptak a jogász sorozatok a hazai tévécsatornák kínálatából. Miért nem kellenek az ügyvédes, bírós történetek, miért buknak meg nálunk üzembiztosan a másutt rendkívül sikeres szériák?

InternetKon - Szakmai workshop - Az internethez való hozzáférés akadályainak lebontásáról

2015.10.30.

Az internethez való hozzáférés akadályainak lebontásáról volt szó a budapesti szakmai workshopon, amelyet az internetről szóló nemzeti konzultáció titkársága Hozzáférhető és megfizethető internetet mindenkinek címmel rendezett. Az esemény után Deutsch Tamás megerősítette, hogy november közepére a széleskörű szakmai és társadalmi egyeztetést követően elkészül az az előterjesztés, amely a kormánynak konkrét döntéseket javasol az internet magyarországi helyzetének alakítására.

Madeleine-ügy - Minimálisra csökkentette a Scotland Yard a nyomozócsoport létszámát

2015.10.30.

Minimálisra csökkentette a Scotland Yard annak a külön detektívcsoportnak a létszámát, amely a több mint nyolc éve eltűnt skót kislány, Madeleine McCann ügyében nyomoz.

A nemteljesítő jelzáloghitel-adósok problémájának megoldása - A jegybank ajánlásokat fogalmazott meg

2015.10.30.

A jegybank dolgozik azon, hogy milyen ajánlásokat, javaslatokat intézkedéseket lehet tenni a nemteljesítő jelzáloghitel-adósok problémájának megoldására - mondta Fábián Gergely, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatója.

Lengyel kivándorlás hozzátartozók földi maradványaival - Munkaerőpiaci átalakítás a kivándorlás visszaszorítására

2015.10.30.

Ezrekre rúg azoknak a kivándorolt lengyeleknek a száma, akik az eredetileg Lengyelországban eltemetett hozzátartozóik földi maradványait is magukkal viszik külföldre, a kihantolásra vonatkozó kérelmek száma öt éve egyre nő - közölte a Rzeczpospolita című lengyel napilap.

Területi viták rendezése a dél-kínai szigetvilágban - Peking nem tartja illetékesnek az Állandó Választottbíróságot

2015.10.30.

A kínai kormány nem tartja illetékesnek a hágai központú Állandó Választottbíróságot a dél-kínai-tengeri szigetvitában, esetleges döntését magára nézve érvénytelennek tekinti - erősítette meg a pekingi külügyminisztérium közleményében.

Elindult a közbeszerzés az MFB Pontok hálózatának kialakítására - 402 MFB Pontot hoznak létre

2015.10.30.

Közbeszerzési eljárást indított a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. a visszatérítendő uniós támogatások kezelésére alakuló MFB Pontok hálózatának kialakítására - közölte a társaság.

Milyen szabályok vonatkoznak az online kuponokra? - Az elektronikus utalványra vonatkozó szabályok és a buktatók

2015.10.30.

Egyre több webáruház használ online kuponokat vagy kedvezménykódokat hűséges vásárlói megtartása vagy új ügyfelek szerzése érdekében. De milyen szabályok vonatkoznak ezekre a kuponokra, mik lehetnek a buktatók? A Sár és Társai Ügyvédi Iroda összefoglalójából kiderül.

Levélben való szavazást fogadott el a bukaresti képviselőház - A törvénytervezet a külföldön élő román állampolgárok szavazását könnyíti

2015.10.30.

Nagy szavazattöbbséggel elfogadta a bukaresti képviselőház a levélben történő szavazást lehetővé tevő törvénytervezetet, amely a külföldön élő román állampolgárok számára könnyíti meg, hogy részt vegyenek a parlamenti választásokon.

GMO-import - nincs vétójoga a tagállomoknak - Az EP leszavazta a tagállami tilalmakra vonatkozó javaslatot

2015.10.30.

Elsöprő többséggel elutasította az Európai Parlament (EP) plenáris ülése azt a javaslatot, amely a génmódosított organizmusokat (GMO) tartalmazó növények köztermesztése után abban is vétójogot adott volna az uniós tagállamoknak, hogy engedélyezik-e uniós szinten már jóváhagyott GMO-t tartalmazó termékek forgalmazását és felhasználását a saját területükön.

Megoldás lehet az adósság átstrukturálása - A nemteljesítő jelzáloghitel-adósok felét érinti az MNB szerint

2015.10.29.

A mintegy 140 ezer nemteljesítő jelzáloghitel-adósból 70-80 ezer ügyfelet is fenntartható adósságtörlesztési pályára lehetne állítani az adósság átstrukturálásával - mondta Fábián Gergely, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatója Budapesten.

Munkajogi változások - Elkészült az Mt. módosításának tervezete

2015.10.29.

Szigorodó felmondás, erősödő munkavédelem, konkretizált pihenőidő, pontosított kártérítési szabályok - Átfogó módosítás előtt a foglalkoztatással kapcsolatos szabályozás. A Munka törvénykönyve a jövőben sem lesz munkavállaló barát.

A magyar szabályozás ellentétes a tőke szabad mozgásának elvével - Egy magyar ügy az Európai Unió Bírósága előtt

2015.10.29.

A kölcsönkapott külföldi gépjármű használóját a kölcsönadás jogalapját képező dokumentumok közúti ellenőrzés során történő bemutatásának elmulasztása miatt a jogellenesen külföldi rendszámú járművet vezetőkre alkalmazandó szankciókkal sújtó magyar szabályozás ellentétes az uniós joggal.

Tavaly a háromszorosára nőtt a feltárt korrupciós esetek száma - 3269 korrupciós bűncselekményt regisztráltak 2014-ben

2015.10.29.

A fővárosi főügyész elmondása szerint tavaly a korábbi háromszorosára ugrott a feltárt korrupciós esetek száma, s Budapest bűnügyi statisztikája is hasonlóan alakult. Az adatok azt mutatják, hogy hatékonyabb lett a bűnüldözés munkája - idézi Ibolya Tibort a Magyar Idők.

Mire kell ügyelni, ha ellenőrzik otthonunkban az órát? - Hiányzott a matrica a gázmérőről, 400.000 Ft megfizetésére szólították fel

2015.10.29.

Napi 13.000 Ft-os büntetés, mindezt egy teljes hónapra: 390.000 Ft-os kötbér megfizetésére szólította fel a gázszolgáltató azt a fogyasztót, aki korábban azt hitte, minden rendben van a mérővel. Később egy ellenőrzést követően derült csak ki, hiányzik a jogi zár az óráról. Ezt követően kézhez is kapta a felszólítást, hogy fizessen egy hónapon belül. A Budapesti Békéltető Testület előtt végül ajánlással zárult az ügy, a cég pedig azt önként teljesítve törölte a követelést. A vita ezzel megoldódott és a panaszosnak egy forintjába sem került.

Törvénymódosítási javaslat a halgazdálkodással kapcsolatban - Szélesebb körű halgazdálkodási jog hasznosításának lehetősége

2015.10.29.

Szűcs Lajos (Fidesz) országgyűlési képviselő a horgászoknak kedvező önálló indítványt terjesztett elő a héten a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló 2013-as törvény módosítására, amellyel szélesítené a halgazdálkodási jog hasznosításának lehetőségét.

Magyar Közigazgatási Ösztöndíjprogram - November 17-ig lehet jelentkezni

2015.10.29.

Ismét lehet jelentkezni a Magyar Közigazgatási Ösztöndíjprogramra - közölte a Miniszterelnökség.

A köznevelés területéről érkeztek panaszok elsősorban - Az oktatási jogok biztosának beszámolója

2015.10.29.

Az előző évekhez hasonlóan idén is elsősorban a köznevelés területéről érkeztek panaszok az oktatási jogok biztosának hivatalához.

Levélben való voksolás Romániában - Egyelőre a jövő évi parlamenti választásokon tennék lehetővé

2015.10.29.

Egyelőre csak a jövő évi parlamenti voksoláson tennék lehetővé Romániában a levélben való voksolást, és annak tapasztalata alapján terjesztenék ki a jogszabályt más típusú választásokra: ebben a formában véglegesítette a választási reformot kidolgozó parlamenti különbizottság a levelezéses szavazás tervezetét, amely a külföldön élő román állampolgárokra vonatkozik.

Roamingdíjak eltörlése és uniós netsemlegességi szabályok - Elfogadta az EP a jogszabálycsomagot

2015.10.29.

Elfogadta az Európai Parlament azt a jogszabálycsomagot, amelynek értelmében kevesebb mint két év múlva megszűnnek a roamingdíjak az Európai Unióban, és amelyben meghatározták a netsemlegesség szabályait.

A mélyebb és méltányosabb egységes piacért - A Bizottság bővíti a polgárok és a vállalatok lehetőségeit

2015.10.28.

Az Európai Bizottság bemutatta azt az ütemtervet, amelynek segítségével megvalósítható Juncker elnök politikai vállalása az egységes piacban rejlő potenciál kiteljesítésére, és amely jó kiindulópont lehet ahhoz, hogy Európa sikereket érjen el a globális gazdasági színtéren.

Új közbeszerzési törvény: szűken értelmezi az üzleti titkot - November 1-jétől aktív szerephez jutnak az ajánlatkérők

2015.10.28.

Az új közbeszerzési törvény (Kbt.) révén az üzleti titokkal összefüggésben az ajánlatkérők az eddigi passzív szerepkörhöz képest egy rendkívül aktív szerephez jutnak. A november 1-től hatályos törvény az eddiginél részletesebben és egyértelműbben szabályozza azoknak az adatoknak a körét, amelyeket az ajánlattevők nem nyilváníthatnak üzleti titoknak, másrészről előírja az ajánlattevők indokolási kötelezettségét. Ez lényeges változás a hatályos szabályozáshoz képest, amely alapján az ajánlattevők akár az ajánlatuk egészét − gyakorlatilag a tartalomjegyzék kivételével − üzleti titoknak minősíthették – foglalja össze a Szecskay Ügyvédi Iroda.

Hamisított fékberendezéseket és autodiagnosztikai szoftvereket találtak - A NAV mintegy 10 és fél millió értékben foglalta le a hamisítványokat

2015.10.28.

Autóbuszokhoz használt hamisított fékberendezési alkatrészeket foglalt le több megyében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, összesen mintegy 4 és fél millió forint értékben, továbbá több mint 6 millió forint értékű hamis autódiagnosztikai szoftvert is találtak az ellenőrzések során a pénzügyőrök - közölte a NAV.

Az adatkezelési tájékoztatók és szabályzatok kötelező tartalmáról - A NAIH részletes ajánlása cégek számára az Infotv. megfeleléséhez

2015.10.28.

A NAIH eddig csak egy-egy adott ügyben hozott határozatában fejtette ki, mik az elvárásai az Infotv-ben meghatározott általános adatvédelmi tájékoztatási kötelezettség gyakorlati teljesítésével kapcsolatban. A NAIH most egy részletesebb ajánlást is kiadott arról, hogyan is felelhetnek meg a cégek az Infotv. vonatkozó követelményeinek. Ajánlásában a NAIH pontról pontra tisztázza az adatkezelési tájékoztatók és az adatvédelmi szabályzatok elvárt tartalmát – több kérdésben is szigorúbban, mint az Infotv. Az ajánlás kibocsátása jelentős mérföldkő a NAIH gyakorlatában, és fontos, korábban bizonytalan kérdéseket tisztáz a cégek számára. A NAIH elvárásainak a gyakorlati megvalósítása ugyanakkor számos új kérdést is felvet, amiket szintén érdemes részletesebben megemlíteni.

Befejeződött a bűnmegelőzési program a börtönökben - 5700 elítélt vett részt a csaknem hároméves programban

2015.10.28.

Lezárult az a csaknem hároméves bűnmegelőzési program, amelyben az ország 28 büntetés-végrehajtási intézetében 5700 elítélt vett részt, közülük 1200-an piacképes szakmát szereztek. Ebből az alkalomból szerveztek látogatást a sajtó munkatársai számára a Balassagyarmati Fegyház és Börtönben, bemutatva az elítéltek mindennapi életét, az oktatást, a foglalkoztatást.

A Kúria döntött a férfiak kedvezményes nyugdíjba vonulásáról - Helybenhagyta az NVB hitelesítést megtagadó döntését

2015.10.28.

A Kúria kedden helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) határozatát, amelyben a testület megtagadta a férfiak kedvezményes nyugdíjba vonulása ügyében benyújtott országos népszavazási aláírásgyűjtő ív mintapéldányának hitelesítését - derül ki a Kúria honlapjáról. A Kúriának azt követően kellett megváltoztatnia korábbi hitelesítő határozatát, hogy az Alkotmánybíróság a közelmúltban megállapította: a kérdés a költségvetést érinti, ezért abban nem lehet népszavazást tartani.

Fogyasztóvédelmi szabályok módosítása - Az utazásokra vonatkozó szabályok módosításáról döntött az EP

2015.10.28.

Megszavazta kedden az Európai Parlament (EP) az utazásokra vonatkozó uniós fogyasztóvédelmi szabályok módosítását, ezzel a jövőben ugyanazok az előírások lesznek érvényesek a repülőjáratot, szállodafoglalást vagy autóbérlést is tartalmazó, interneten foglalt szervezett utazásokra, mint amelyeket utazási irodában vásárolnak.

Alapjaiban kell újraszabályozni az adattovábbításokat az USA-ba - Az EuB a "Biztonságos Kikötő Határozat" érvénytelenségét mondta ki

2015.10.28.

Az Európai Unió Bíróságának 2015. szeptember 23-án közzétett ítélete alapjaiban kérdőjelezi meg a személyes adatok külföldre történő továbbításának eddigi gyakorlatát.

Nyílt nap a Budapesti Békéltető Testületnél - Fogyasztók és vállalkozások számára szervezett szakmai nap

2015.10.28.

A Budapesti Békéltető Testület minden kedves fogyasztót és vállalkozást szeretettel vár 2015. november 2-án 9 órától egészen 19.00 óráig a Testület székhelyén, a 1016 Budapest, Krisztina krt. 99. szám alatt a 3. emeleten, aki szeretné megismerni a Testületnél folyó munkát, az eljárást.

Új jegybanki panaszkezelési ajánlás - A pénzügyi intézményeknek alkalmazniuk kell az ajánlást

2015.10.28.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) "haladéktalanul elvárja" a pénzügyi intézményektől, hogy alkalmazzák az október 21-én hatályba lépett, a panaszkezelési tevékenységet szabályozó jegybanki ajánlást - közölte az MNB.

Az utolsó szó jogán tagadták bűnösségüket a megvádolt rendőrök - Csütörtökön lesz ítélethirdetés a Fővárosi Törvényszéken

2015.10.27.

Tagadták bűnösségüket a 2006-os őszi eseményekkel kapcsolatban megvádolt rendőri vezetők perében az utolsó szó jogán meghallgatott vádlottak a Fővárosi Törvényszéken. A bíró csütörtökre tűzte ki az ítélethirdetést.

Megalakult az új összetételű katalán parlament - Egy szabad ország létrehozásának megalapozása

2015.10.27.

Katalónia döntő fontosságú pillanatot él, mert el fogja kezdeni egy szabad ország létrehozásának megalapozását - mondta a katalán parlament alakuló ülésén a törvényhozás frissen megválasztott elnöke hétfőn Barcelonában.

Gazdasági tevékenység bejelentése csekély bevételnél is - Egy magyar ügy az Európai Unió Bírósága előtt

2015.10.27.

Főszabály szerint azon személyeknek is be kell jelenteniük a gazdasági tevékenységük megkezdését, akik az értékesítéseik csekélyebb volumene miatt áfa-menetességet élveznek.

A kolozsvári helységnévtábla-ügy - A Kolozs megyei törvényszék tárgyalta a többnyelvű névtábla ügyét

2015.10.27.

A Kolozs megyei törvényszék megtárgyalta a Minority Rights Egyesület többnyelvű kolozsvári helységnévtáblák kihelyezéséért indított keresetét, és két hét múlva hirdet ítéletet.

Újabb adócsökkentéseket jelentett be a román kormányfő - Ponta mérsékli az osztalékadót, csökken az áfa január 1-jétől

2015.10.27.

Újabb adócsökkentéseket jelentett be Victor Ponta román miniszterelnök, így január 1-től mérsékelik az osztalékadót, és kiterjesztik a kedvezményes áfát a lakosság és az ipari vállalatok által használt közüzemi vízre.

Nem tartalamaz állami támogatást a Mol és az állam megállapodása - A bányajáradék rögzítése kapcsán az EB és EuB is a Molnak adtak igazat

2015.10.27.

Az Európai Bíróság július eleji jogerős ítéletével összhangban az Európai Bizottság is kimondta: nem tartalmaz állami támogatást az állam és a Mol 2005-ös megállapodása a bányajáradék rögzítéséről.

Még az idén lezárulhat a befektetési vállalkozások vizsgálatsorozata - Az MNB az elmarasztalt brókercégek volt vezetőinek vizsgálatát is befejezheti

2015.10.27.

Várhatóan az év végéig lezárja a jegybank a befektetési szolgáltatói piac számos szereplőjénél - a Buda-Cash, a Quaestor, illetve a Hungária értékpapírcégeinél feltárt visszásságok nyomán - indított vizsgálatainak jórészét, és ekkorra fejeződhet be a három, már elmarasztalt brókercég korábbi vezetői személyi felelősségének megállapítására vonatkozó eljárás is - nyilatkozta Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti alelnöke.

Alkotmányos következményei lehetnek a brit kormány vereségének - A Lordok Háza egy jelentős költségvetési elem bevezetését halasztotta el

2015.10.27.

Vereséget szenvedett a brit kormány a brit parlament nem választott felső kamarájában, a Lordok Házában, amely többségi szavazással arra kényszerítette a pénzügyminisztert, hogy halassza el a következő pénzügyi évre szóló egyik sarkalatos jelentőségű költségvetési elem bevezetését.

Ügyvéd ügyvédnek farkasa - Módosult az ügyvédi törvény

2015.10.26.

Egy hete módosították az ügyvédi törvényt, mely a Magyar Ügyvédi Kamara hatáskörébe utalta az Budapesti Ügyvédi Kamara feladatainak ellátását, mivel a BÜK-nek egyelőre nincs legitim vezetése. Hogyan keletkezett ez az ex-lex állapot? Mi vezetett a gardírozáshoz?

Újabb végrehajtási rendeletek a közbeszerzési törvény kapcsán - További öt végrehajtási rendelet-tervezetet tett közzé a kormány

2015.10.26.

Az építési beruházásoknál a legjobb ár-érték arányt kell figyelembe vennie az ajánlatkérőnek a közbeszerzési ajánlatok értékelésekor, a legalacsonyabb ár mint szempont csak korlátozottan vehető figyelembe az értékelésnél - egyebek mellett ezeket tartalmazza a november első napján hatályba lépő új közbeszerzési törvény egyik végrehajtási rendeletének a tervezete, amely hétfőn került fel a kormány honlapjára.

Jogellenes a biztosított szelektív adókedvezmény a Bizottság szerint - A Fiat és a Starbucks-nak nyújtott kedvezmény sérti a támogatási szabályokat

2015.10.26.

Az Európai Bizottság határozatában megállapította, hogy Luxemburg és Hollandia szelektív adókedvezményeket biztosított a Fiat Finance, illetőleg a Trade and Starbucks részére, és ezzel megsértette az uniós állami támogatási szabályokat.

Kegyeleti jogról szóló kiadvány - Az OBDK hozzátartozó elvesztését követő teendőkről szóló füzete

2015.10.26.

Hozzátartozó elvesztését követő teendőkről szóló tájékoztató füzetet készített az OBDK a gyászoló családok és az egészségügyi dolgozók részére annak érdekében, hogy az érintettek tisztában legyenek azzal, mi az eljárás, milyen módon intézhetik az ügyeket ilyen esetekben.

Kötelezettségszegési eljárások - a Bizottság felszólítása - Az uniós energiahatékonysági irányelv átültetése

2015.10.26.

A Bizottság felszólít tizenegy tagállamot arra, hogy maradéktalanul ültesse át nemzeti jogrendjébe az uniós energiahatékonysági irányelvet

Gyorsított tempóban indulnak közbeszerzések - A 2018-as határidőig kell befejezni a közlekedésfejlesztési projekteket

2015.10.26.

A következő napokban csaknem 220 milliárd forint értékben jelennek meg vasúti és közúti beruházásokhoz kapcsolódó kivitelezési közbeszerzési kiírások; novembertől februárig pedig hasonló nagyságrendű közbeszerzések indulnak, hogy a projektek többsége lezárulhasson a 2018-as határidőig - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM).

Állami termőföldek értékesítéséről szóló vitanap - Az Országgyűlés ma tárgyalja a kezdeményezést

2015.10.26.

Az Országgyűlés az ellenzék kezdeményezésére ma politikai vitanapot tart az állami termőföldek értékesítéséről.

Komoly problémát okoznak a támadások a számítógépes felhasználóknak - A Kaspersky Lab és a B2B International felmérése

2015.10.26.

Öt rosszindulatú számítógépes támadásból négy komoly problémát okoz a felhasználóknak - tájékoztatott online felmérésének eredményéről a Kaspersky Lab kiberbiztonsági vállalat.

Embertelen bánásmódra hivatkozva perlik Norvégiát - Breivik szerint megsértették az emberi jogok európai egyezményét

2015.10.26.

Beperelte Norvégiát a 2011 nyarán hetvenhét embert lemészároló Anders Behring Breivik, egyebek közt embertelen bánásmódra és kínzásra hivatkozva. A norvég hatóságok úgy döntöttek, engedélyezik az eljárás továbbvitelét - írta a Deutsche Welle német rádió internetes felületén.

Nő az elégedetlenség az Európai Unióval szemben Csehországban - Szociológusok szerint összefügg a jelenség a migrációs válsággal

2015.10.26.

Egyre elégedetlenebbek az Európai Unióval a csehek, s amennyiben most új népszavazást tartanának a szervezethez való csatlakozásról, akkor az negatív eredményt hozna.

Ady egykori otthona magánkézbe kerül - A Boncza-kastély sorsáról döntött a román legfelsőbb bíróság

2015.10.26.

A román legfelsőbb bíróság jogerős ítéletben érvénytelenítette azokat az iratokat, amelyekkel az egykori tulajdonos a román államnak adományozta a csucsai (Ciucea) Boncza-kastélyt, Ady Endre és felesége, Boncza Berta egykori otthonát - közölte honlapján a bíróság.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000