Hír archívum: 2015. október

Más hónap

Jelentések három önkormányzati távhőcégről - A közfeladat ellátását érintő gazdálkodási tevékenységet értékelte az ÁSZ

2015.10.22.

Újabb három önkormányzati távhőszolgáltató vállalat ellenőrzését zárta le az Állami Számvevőszék. Az ÁSZ a bonyhádi, a sárospataki és a soproni társaság esetében is a 2008 és 2013 közötti időszakra vonatkozóan értékelte közfeladat ellátását érintő gazdálkodási tevékenység szabályszerűségét, és eltérő mértékben tárt fel szabálytalanságokat. Az ÁSZ ütemezetten végzi az önkormányzati tulajdonú közszolgáltató gazdasági társaságok ellenőrzését.

Az Ab megkezdte az indítványok tárgyalását a Quaestor-ügyben - Az indítványokban jelentős eltérésekre hivatkoznak a kártalanításban

2015.10.22.

Az Alkotmánybíróság (Ab) keddi ülésén megkezdte a Quaestor-üggyel kapcsolatos indítványok tárgyalását, a következő tárgyalási forduló feltehetően november első felében lesz - közölte a testület szerdán a honlapján.

Keresetet nyújtott be Trócsányi a Budapesti Ügyvédi Kamara ügyében - Törvényességi felügyeleti jogkörében járt el az igazságügyi miniszter

2015.10.22.

Törvényességi felügyeleti jogkörében eljárva keresetet nyújtott be Trócsányi László igazságügyi miniszter a Budapesti Ügyvédi Kamara (BÜK) ügyében. A tárcavezető az MTI-nek szerdán telefonon elmondta: az igazságszolgáltatásba vetett közbizalom megóvása érdekében volt szükség erre a lépésre. Az ügyvédi törvény nemrég elfogadott módosításával kapcsolatban kifejtette, hogy az megfelel a kamarák önkormányzatiságába való legkisebb beavatkozás alkotmányos követelményének.

Koszovó UNESCO-ba való felvételét javasolták - Szerbia nem tudja elfogadni a felvételt

2015.10.22.

Koszovó felvételét javasolta az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetébe (UNESCO) az UNESCO végrehajtó tanácsa szerdán Párizsban, a döntés csalódottságot váltott ki a szerb politikusokból.

A biztosítóknak szerződniük kell a kgfb-ügyfelekkel - Eddig 124 ezer az Astrától közös megegyezéssel távozott kgfb-ügyfél változz

2015.10.22.

A biztosítóknak október 1-jei határidővel akkor is be kell fogadniuk a - korábbi szerződésüket szeptember 30-ig közös megegyezéssel megszüntetett, és ezt jelző - volt Astra-biztosítottak kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási ajánlatát, ha az Astra Biztosító még nem jelentette be a központi kártörténeti nyilvántartási rendszerben (KKNYR) a régi szerződés lezárultát - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Ingyen javítás és ennek idejére csereautó a fogyasztónak - Elégedettek az ügyfelek az eljárásokkal

2015.10.22.

Több mint kétmillió forintos autó ingyenes kijavításáról egyeztek meg a felek a Budapesti Békéltető Testület előtt abban az ügyben, ami a motor beázásával függött össze. A cég először szóba sem állt a fogyasztóval, de az eljárásban gyökeresen megváltoztatta álláspontját: vállalta az ingyenes javítást, amelynek idejére csereautót is biztosított a panaszosnak. Egyezségi ajánlata a korrózióvédelemre szintén kiterjedt.

Újra Joseph Daul lett az Európai Néppárt elnöke - Ma választanak 10 alelnököt

2015.10.22.

Az Európai Néppárt (EPP) tisztújító kongresszusán szerdán este újraválasztotta az elnöki tisztségre Joseph Dault, aki két éve vezeti a pártot.

A WikiLeaks közzétette a CIA-igazgató személyes adatait - Az adatok a közérdek szempontjából érdektelenek

2015.10.22.

Közzétette John Brennan, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatójának útlevél- és társadalombiztosítási számát, valamint családtagjainak lakcímét és telefonszámait a WikiLeaks kiszivárogtató portál.

A kvótákról szóló bizottsági döntést véleményezi az Országgyűlés - 54 ezer menekült átvételéről döntenek

2015.10.22.

Az Országgyűlés ma véleményezheti azt az európai parlamenti és tanácsi rendelettervezetet, amely lehetővé tenné a menedékkérők tagállamok között kvóták szerint történő szétosztását.

Diploma határok nélkül - Magyar jogvégzettek külföldi munkahelyeken

2015.10.21.

A diploma megszerzése után a jogvégzettek mindössze 3,7%-a vállal külföldön munkát, ráadásul jelentős részük nem is jogi munkakörben helyezkedik el. Ez azért is érdekes, mert miközben a felsőfokú évek alatt a hallgatók 9,8%-a folytat külföldi tanulmányokat, ez az arány a joghallgatók esetében 13,3%.

Brüsszeli tüntetést kezdeményeznek a magyar méhészek - A mézimport szabályozásának szigorítása miatt tüntetnek

2015.10.21.

Magyar méhészek kezdeményezésére nemzetközi tüntetést tartanak a méhészek október 30-án Brüsszelben a Kínából az EU-ba irányuló mézimport szabályozásának szigorítása érdekében - jelentette be a demonstráció egyik szervezője.

Elfogadták az afrikai szükséghelyzeti alap finanszírozási döntését - Az EB az irreguláris migráció kiváltó okait kezeli a pénzügyi támogatással

2015.10.21.

Az Európai Bizottság elfogadta az afrikai szükséghelyzeti uniós alap finanszírozási döntését. Az alap nyújtotta pénzügyi támogatás az irreguláris migráció kiváltó okainak és az Afrikában lakóhelyüket elhagyni kényszerülők helyzetének kezelésére, így a stabilitás megszilárdítására irányul.

Számlának tűnő ajánlatok miatt bírságolt a GVH - "Gondolja végig higgadtan" elnevezésű kampányt indított a GVH

2015.10.21.

Csaknem 4,8 millió forint bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Telefonkönyv Magyarország Kft.-re megtévesztő reklámozási gyakorlat miatt, a társaság ugyanis számlának látszó dokumentumot küldött vállalkozásoknak, adataik online telefonkönyvben történő megjelenítését ajánlva.

A számlavezető hitelintézetek soha nem kérik el ügyfeleik PIN-kódját - A NAV és az MNB felhívása az elektronikus csalások megelőzésére

2015.10.21.

A számlavezető hitelintézetek soha nem kérik el ügyfeleiktől az elektronikus banki ügyintézéshez szükséges egyedi azonosítókat, például a PIN-kódot, sem telefonon, sem sms-üzenetben vagy e-mailben, ezért az elektronikus csalások elleni védekezés érdekében a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Nemzeti Adó - és Vámhivatal (NAV) azt javasolja az ügyfeleknek, hogy legyenek körültekintőek.

A feketepiacot növelné az egységes dohánycsomagolás - A dohányipari befektetők szerint a várt egészségügyi hatások elmararadnának

2015.10.21.

A Dohányipari Befektetők Magyarországi Szövetsége (DBMSZ) szerint a dohánytermékek egységes csomagolása drasztikus beavatkozás lenne a magyarországi piaci viszonyokba, ugyanakkor nem eredményezné a remélt egészségügyi hatásokat, végső soron a feketepiacot növelné.

A cseh parlament a nagy üzletek ünnepnapi zárva tartásáról tárgyal - A szakszervezetek 2005 óta szeretnék elérni a korlátozásokat

2015.10.21.

Csehországban néhány állami és egyházi ünnepen bezárnák a nagy üzletközpontokat. A szenátus erről szóló javaslatát, kedden első olvasatban megszavazta a képviselőház, arról a gazdasági és a szociális bizottság döntése után történhet meg a végső szavazás.

Magyarország nem vizsgálta ki megfelelően egy rasszista támadást - A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága első fokon marasztalt

2015.10.20.

Első fokú ítéletében elmarasztalta kedden Magyarországot a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága, amiért a magyar hatóságok 2011-ben nem vizsgáltak ki megfelelően egy rasszista támadást.

Vasárnapi boltzárral kapcsolatos kérdések - Két népszavazási kérdést már be is nyújtottak az NVB-hez

2015.10.20.

A Kúria keddi döntését követően már két, a vasárnapi boltzárral kapcsolatos kérdést is benyújtottak magánszemélyek. Egyikük a szocialisták frakcióvezető-helyettese, akit másodikként regisztráltak.

Az új uniós vámkódex hatályba lépése 2016 májusától várható - Már most érdemes felkészülni a cégeknek

2015.10.20.

A vállalkozásoknak már most érdemes elkezdeniük a felkészülést a várhatóan 2016. májusában hatályba lépő új, európai uniós vámkódexre, amely számos változást tartalmaz például az ügyintézési szabályokkal, határidőkkel kapcsolatban - hívja fel a figyelmet eljuttatott közleményében az EY könyvvizsgáló és tanácsadó cég.

Luxemburg lekerül Magyarország térképéről? - A kettős adóztatási egyezmény módosítása kihat az ingatlanügyletekre

2015.10.20.

A Luxemburg és Magyarország közötti kettős adóztatási egyezmény módosítása miatt a jövőbeni magyar ingatlanügyleteket már nem érdemes luxemburgi cégstruktúrán keresztül megvalósítani. Magyarország ugyanis meg fogja adóztatni a luxemburgi cégek által végrehajtott magyarországi társaságértékesítéseket, ha a társaság eszközeinek többsége magyarországi ingatlanból áll. Gyorsan kell cselekedniük azon vállalkozáscsoportoknak is, amelyek magyarországi ingatlanbefektetéseik tekintetében jelenleg luxemburgi struktúrákat alkalmaznak-javasolja a Jalsovszky Ügyvédi Iroda.

Arcképprofilokat nyilvántartó rendszer létrehozását kezdik tárgyalni - Az OGY ma tárgyalja továbbá az egészségügyi törvény módosítását is

2015.10.20.

Az Országgyűlés ma felhatalmazhatja az országos tisztifőorvost, hogy válsághelyzetekben kötelező szűrővizsgálatot rendeljen el a menedékkérőknek. A képviselők ezt követően tárgyalni kezdhetik a belügyminiszter arcképprofilokat nyilvántartó rendszer létrehozásáról szóló javaslatát.

Csaknem húsz évvel ezelőtti emberölés miatt emeltek vádat Zalában - Idén júniusba vették őrizetbe a gyanúsítottat

2015.10.20.

Előre kitervelten, nyereségvágyból elkövetett emberölés miatt emeltek vádat egy férfi ellen, aki társának biztatására még 19 évvel ezelőtt fejbe lőtte és kirabolta közeli ismerősét, de csak idén nyáron fogták el - tájékoztatott a Zala Megyei Főügyészség.

Két munkaerő-kölcsönző cégláncolatot számolt fel a NAV - Egymilliárd forint értékben foglaltak le pénzt a bűnszervezetektől

2015.10.20.

Egy napon belül két, munkaerő-kölcsönzésre szakosodott bűnszervezetet számoltak fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyi nyomozói, akik egymilliárd forintot meghaladó értékben foglaltak le készpénzt, ingatlanokat, járműveket és több mint hatvan bankszámlát zároltak. A két ügyben 34 gyanúsítottat hallgattak ki, nyolcan vannak előzetesen letartóztatásban - közölte a NAV.

Szakmai szervezetek elutasítják a pedagógusok etikai kódexét - Tizenegy szakmai szervezet közös állásfoglalást rögzített

2015.10.20.

Elutasítja a pedagógusok etikai kódexét tizenegy szakmai szervezet, köztük a Pedagógusok Szakszervezete, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Hálózat a Tanszabadságért.

A láncügyletek vizsgálata - Az adóhatóság új módszert alkalmaz!

2015.10.19.

A láncügyletnek, mint jogintézménynek már Magyarországon is közel egy évtizedes múltja van, mégis rengeteg kérdés merül fel a vonatkozó szabályok értelmezése és alkalmazása kapcsán az Európai Unió szinte valamennyi tagállamában. Mi is ez a jogintézmény?

70 milliós bírság az FHB Jelzálogbanknak - Az MNB súlyos informatikai hiányosságok miatt bírságolt

2015.10.19.

Súlyos informatikai hiányosságok miatt 70 millió forintos bírságot szabott ki az FHB Jelzálogbank Nyrt.-re a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Átadták a Herczegh Géza Nemzetközi Jogi Emlékérmet - Az emlékérmet és ösztöndíjat Láncos Petra Lea vehette át

2015.10.19.

Átadták a Herczegh Géza Nemzetközi Jogi Emlékérmet pénteken a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen. Az emlékérmet és ösztöndíjat Láncos Petra Lea, az egyetem oktatója Nyelvpolitikai és nyelvi sokszínűség az Európai Unióban című pályaművéért vehette át Herczegh Géza özvegyétől.

Két ügyben is keresetet nyújtott be Magyarorszég az EuB elé - Élelmiszerláncok és dohányipari vállalkozások adójának felfüggesztését kérte

2015.10.19.

Két ügyben is keresetet nyújtott be a luxembourgi székhelyű Európai Bíróságra a magyar állam; a kormány az élelmiszerláncok felügyeleti díjának és a dohányipari vállalkozások adójának felfüggesztését is megtámadta a bíróság előtt - derül ki az uniós igazságszolgáltatás közzétett hírleveléből.

Fenntartja a vádat az ügyészség a csíkszeredai elöljárók perében - A Hargitai megyei törvényszék kizárta a bizonyítékok jelentős részét

2015.10.19.

A romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) annak ellenére fenntartja a vádat Ráduly Róbert volt csíkszeredai polgármester és Szőke Domokos csíkszeredai alpolgármester ellen, hogy a Hargita megyei törvényszék október nyolcadikán kizárta a vád bizonyítékainak a jelentős részét - írta a Krónika napilap.

A migrációs válság miatt módosíthatja a költségvetést a parlament - A következő kéthetes ülés napirendjei

2015.10.19.

Az Országgyűlés következő kéthetes ülésén teheti le a miniszteri esküjét a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetésére kinevezett Rogán Antal. A képviselők emellett részben a migránshelyzettel összefüggésben nagyobb átcsoportosításokat hajthatnak végre az idei költségvetésben, valamint vitanapot tarthatnak a termőföldek privatizációjáról.

Alacsony a részvétel az egyiptomi parlamenti választásokon - Végleges eredmények december 4-én

2015.10.19.

Alacsony részvétel jellemezte a déli órákig Egyiptomban a vasárnap kezdődött parlamenti választásokat.

Az 1956-os forradalom bíróságai - Konferenciát tartanak a Kúrián a kutatásokról

2015.10.19.

Az 1956-os forradalom és a megtorlás bírósági emlékeiről, dokumentumairól szóló kutatások eddigi eredményeit mutatják be az Emlékezés és emlékeztetés című konferencián, a Kúrián hétfőn - mondta Darák Péter, a legfőbb bírói fórum elnöke.

Lezárult az e-egészségügyi rendszer fejlesztése - Összehangolt intézményi működést valósít meg a rendszer

2015.10.16.

Lezárult a nemzeti egészségügyi informatikai (e-egészségügyi) rendszer fejlesztésének projektje, a 2,1 milliárd forintos uniós támogatással megvalósuló fejlesztéssel egy úgynevezett ágazati platform jött létre, amelyen keresztül a szakmai felhasználók számára helytől és időtől függetlenül elérhető az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér (eeszt).

Jogosulatlan pénzeszközgyűjtés miatt bírságolt a jegybank - Összesen 338 millió forinttal büntette a pénzintézeteket

2015.10.16.

Jegybanki engedély nélkül gyűjtött pénzeszközöket a Riches Builder Vagyonkezelő Zrt. és a Seychelle Köztársaságban bejegyzett Riches Builder Investment Ltd., ezért a Magyar Nemzeti Bank (MNB) összesen 338 millió forintra bírságolta a pénzintézeteket - olvasható az MNB honlapján.

Döntött a brit legfelső bíróság: a bridzs nem sport - Nincs fizikai aktivitás, nincs sport?

2015.10.16.

Csatát vesztett a bíróságon a bridzset sportként besoroltatni kívánó brit egyesület: az ország legfelső bírósága ugyanis kimondta, hogy a népszerű kártyajáték nem sport, mivel nem jár együtt fizikai aktivitással.

Megjelentek az első földárverési hirdetmények - November 16-án kezdődnek a nyilvános árverések

2015.10.16.

Megjelentek az első földárverési hirdetmények csütörtök éjjel a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) honlapján, a földalapkezelő a 3 hektárnál nagyobb állami földrészleteket kívánja nyilvános árverésen értékesíteni.

Az OBH felkészült az elektronikusan érkező beszámolók fogadására - Eddig 77455 darab beszámolót fogadtak

2015.10.16.

A civil szervezetek az elkészített beszámolójukat, közhasznúsági mellékletüket közzététel céljából postai, valamint - 2015. január 1. napjától - elektronikus úton (az ún. ügyfélkapun keresztül) küldik meg az Országos Bírósági Hivatal részére.

Jövő januártól szigorodnak a tőkekövetelmények a bankrendszerben - A hitelintézetek és a befektetési vállalkozások felkészültek

2015.10.16.

Kétéves átmeneti időszak után jövő januártól az uniós szabályok szerinti szigorúbb tőkekövetelmények alkalmazását írja elő a jegybank a hitelintézetek és a befektetési vállalkozások számára. A magyar bankrendszer felkészült az EU által meghatározott követelmények teljesítésére - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Az új közbeszerzési törvény végrehajtási rendeleteinek tervezetei - Négy tervezet jelent meg a kormány honlapján

2015.10.16.

Az EU új közbeszerzési irányelveit jövő év április 18-ig kell átültetni a nemzeti jogrendszerekbe, ezért készült új közbeszerzési törvény és ezért kell megfogalmazni a hozzá kapcsolódó új végrehajtási rendeleteket is - a négy rendelet tervezete csütörtökön jelent meg a kormány honlapján.

A Tímár-per – Egy híres ügy a magyar jogtörténetből

2015.10.16.

Tímár György ügyvédet 1966-ban koholt vádak alapján – „sajtó útján elkövetett izgatás kísérlete” miatt – öt év börtönre, teljes vagyonelkobzásra és foglalkozástól eltiltásra ítélték. Ügyvédi praxisát csak 1990-ben folytathatta, elkobzott vagyonának javát viszont hosszú jogi procedúra ellenére máig sem kapta vissza.

Meghallgatták az EP-ben az Altus-ügy miatt a regionális főigazgatót - Zárt ajtók mögött Walter Deffaa ügye

2015.10.16.

Zárt ajtók mögött meghallgatták az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottságában csütörtök délután az Altus-üggyel összefüggésben Walter Deffaát, az Európai Bizottság regionális politikai főigazgatóját.

A visegrádi csoport közös nyilatkozatot fogadott el - A kollektív felelősségvállalás jegyében kezelik a migrációs válságot

2015.10.16.

A migrációs válság hatékony kezelése érdekében az EU-nak egységesnek kell mutatkoznia és képesnek kell lennie arra, hogy megtegye a fontos intézkedéseket - fogalmaztak a visegrádi csoport kormányfői az Európai Tanács csütörtöki ülése előtti egyeztetésükön elfogadott közös nyilatkozatukban.

Kiberrendőrség jön létre Ukrajnában - Mintegy 400 alkalmazottal kezdi meg munkáját a részleg

2015.10.16.

Kiberbűnözők üldözésével foglalkozó új osztály alakul a nemrég létrehozott ukrán nemzeti rendőrség kötelékében - jelentette be csütörtökön Kijevben Arszen Avakov belügyminiszter.

A GVH 30 millió forinttal bírságolt - Az OLX apróhirdetési oldal tulajdonosát büntették

2015.10.15.

Bizonytalan piacelsőségi állítások miatt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 30 millió forintra bírságolta a www.olx.hu apróhirdetési oldal tulajdonosát, a Dante International Kft.-t, korábbi nevén az Allegro Group HU Kft.-t - közölte a GVH csütörtökön az MTI-vel.

Az Európai Bíróság a NAV-nak adott igazat - A gázolaj lobbanáspontja nem felelt meg a magyar előírásoknak

2015.10.15.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV) adott igazat csütörtöki ítéletében az Európai Bíróság abban az ügyben, amely a dízelolaj lobbanáspontjának meghatározásáról szól.

Kijev kész a "jogi háborúra" Moszkvával adóssága átalakításáért - Kijev bírósághoz fordul, ha nem rendezik az átalakításokat

2015.10.15.

Kijev készen áll "jogi úton is háborúzni" Oroszországgal a hivatalából eltávolított Viktor Janukovics volt államfő által felvett hitel átalakításáért - jelentette ki Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök egy csütörtöki sajtótájékoztatón Kijevben.

Képzetlen felügyelők, bántalmazott gyermekek - Ombudsman: Jogsértően működött a speciális gyermekotthon Szigetváron

2015.10.15.

Hiányosságokat, visszás intézményi gyakorlatot tárt fel az alapvető jogok biztosának vizsgálata a szigetvári speciális gyermekotthon működésében. A kormányhivatal gyámügyi osztálya Székely László ombudsman megkeresésére megtette a szükséges intézkedéseket, ezen túl a biztos a szaktárcához fordult.

Nem hitelesítette a devizahitelekkel kapcsolatos népszavazási kérdést az NVB - Jogorvoslatot lehet benyújtani a Kúriához a döntés ellen

2015.10.15.

Megtagadta a devizahitelekkel kapcsolatos népszavazási kérdés aláírásgyűjtő ívének hitelesítését szerdai ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

Újabb biztosítónál talált hiányosságokat a román pénzügyi felügyelet - 2016 januártól szigorúbb szabályok szerint ellenőrzik a fizetőképességet

2015.10.15.

Az összevont román pénzügyi felügyelet (ASF) hiányosságokat állapított meg az Euroins biztosítótársaság gazdálkodásában, ezért a társaság feltőkésítését és működése folyamatos ellenőrzését rendelte el - közölte a Mediafax hírügynökség.

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000