Hír archívum: 2015. október

Más hónap

Az EP felfüggesztette Kovács Béla mentelmi jogát - A magyar igazságszolgáltatás dönti el, hogy bűnös-e a képviselő

2015.10.15.

Felfüggesztette Kovács Béla jobbikos európai parlamenti (EP-) képviselő mentelmi jogát szerdán az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülése.

Az IM tanulmányozza a Budapesti Ügyvédi Kamara ügyében hozott ítélet - Felügyeleti jogkörében eljárva megteszi a szükséges intézkedéseket

2015.10.15.

Az Igazságügyi Minisztérium (IM) tanulmányozza a Budapesti Ügyvédi Kamara ügyében hozott jogerős ítéletet, majd "törvényességi felügyeleti jogkörében eljárva rövidesen megteszi a szükséges intézkedéseket".

Negyvenezren jelentkeztek a kibővített hadigondozotti ellátásáért - Elegendő egy papírral igazolni a jogosultságot

2015.10.15.

Több mint negyvenezren jelentkeztek eddig a hadigondozottak körének kibővítése nyomán járó ellátásért - mondta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára.

Elhivatottan a betegek, ellátottak, gyermekek jogvédelme iránt - Sikeres projektzárás az OBDK-nál

2015.10.14.

Az Európai Unió 915 millió forint támogatásával valósult meg az „betegjogi, ellátottjogi és gyermekjogi képviselői hálózat és civil jogvédői munka fejlesztése” elnevezésű kiemelt projekt az elmúlt évek során. A támogatás a lakosság jogtudatosítása és széleskörű tájékoztatása mellett többek között a jogvédelmi képviselet országos szintű elérését, 7 regionális iroda és 12 jogvédelmi információs pont létrehozását, továbbá 453 fő szakember jogvédelmi képzését tette lehetővé.

Behajtási költségátalány újratervezve - Az Igazságügyi Minisztérium megoldási javaslata

2015.10.14.

A Ptk. egyik legvitatottabb jogintézménye. A magyar jogtól idegen, szabályozása pontatlan. A 40 eurós behajtási költségátalány számos nehézség elé állítja a hazai cégeket. Az Igazságügy Minisztérium a Ptk. módosítást szorgalmazóktól eltérően most egy hatékonyabb megoldást javasol.

Nemcsak a Facebookot érinti kellemetlenül a Safe Harbor ügy - Új autonóm adatkezelési gyakorlatok az amerikai cégekkel kapcsolatban

2015.10.14.

Megszenvedhetik az amerikai cégek a Safe Harbor megállapodás érvénytelenítését. Az eddigi automatikus adatátvitel gyakorlatának vége, az adatáramlás az európai és amerikai cégek között csak költségesebb és időigényesebb eszközökkel tehető meg.

Készüljön fel a számviteli törvény változásaira - 2016. január 1-től új szabályok

2015.10.14.

A számviteli törvény 2016. január 1-től életbe lépő új szabályait már most érdemes alaposan átnézni, hiszen a negatív eredménytartalékkal rendelkező cégek nem tudnak majd osztalékot fizetni 2016 adózott eredményéből – mondta Siklós Márta, a LeitnerLeitner vezető tanácsadója, könyvvizsgáló.

Csatlakozási tárgyalások Szerbiával - Koszovó függetlensége, vagy előrehozott választások?

2015.10.14.

Három forgatókönyvet fogalmazott meg a Vecernje Novosti című szerbiai napilap arra az esetre, ha az Európai Unió véglegesíti a Szerbiával folytatott csatlakozási tárgyalások 35. fejezetének azt a verzióját, amelyet kedd este mutattak be a Brüsszelbe érkező szerb delegációnak: előre hozott parlamenti választások lesznek decemberben, előre hozott parlamenti választások lesznek tavasszal, vagy az EU visszavonja a tervezetet.

Aktív élet a nyugdíjkorhatár eléréséig - A Foglalkoztatási és Szociális Ügyek Tanácsának jelentése

2015.10.14.

Egy friss jelentés szerint az uniós nyugdíjrendszerektől csak akkor várható el, hogy megfelelő színvonalú nyugdíjat biztosítsanak a jövő nemzedékei számára, ha kellően erélyes szakpolitikai fellépések segítik elő, hogy a munkavállalók a hivatalos nyugdíjkorhatár eléréséig aktívak tudnak maradni.

Vita a külföldi webáruházzal? - Papíron létező, de kiaknázatlan online fogyasztói jogok

2015.10.14.

Tíz év alatt kétszeresére duzzadt az Európai Unióban az internetes vásárlások aránya, és 2014-ben már a megkérdezett uniós fogyasztók fele vásárolt online – áll a nemrég közzétett uniós felmérésben. A polgárok 44 %-a viszont még mindig nem tudja, hogy tizennégy napon belül meggondolhatja magát, holott az elmúlt egy évben közel egyharmaduk tapasztalt valamilyen problémát, amikor webáruházból rendelt.

Kiterjesztett áldozati jogok - Az Országgyűlés átültette a hazai jogba az uniós irányelvet

2015.10.14.

Kiteljesedett a magyar áldozatsegítés rendszere azzal, hogy az Országgyűlés átültette a hazai jogba az Európai Uniónak az áldozatok jogairól szóló irányelvét; az új rendszer nagyobb hangsúlyt helyez az áldozatok igényeire, és a korábbinál részletesebb szabályokat állapít meg - mondta Szeiberling Tamás, az áldozatsegítő szolgálat szakmai felügyeletéért felelős Igazságügyi Hivatal főigazgatója.

Kritikai kérdések a helyreállító igazságszolgáltatásban - Recenzió a Critical Issues in Restorative Justice c. műről

2015.10.13.

A magyar büntető igazságszolgáltatás számára jelentős változást hozott a 2009. év. A Marian Cozma ügy kapcsán a jogalkotó a punitív szemlélet mellett tette le a voksát, ebben a szellemben új BTK, szabálysértési törvény készült és készül az Új Be. Aktuális most a helyreállító gondolatok felelevenítése és annak átgondolása, hogy vajon a tiszta punitív modell alkalmas-e a büntetési célok elérésére, a büntetéssel kapcsolatos társadalmii igények kielégítésére. A mű a Howard Zehr által szerkesztett Critical Issues in Restorative Justice című munkájának recenziója. A társszerzők nevéhez fűződik a kötet magyar nyelvre fordítása is.

Európai Jogi Szaktanácsadó Bírák Egyesületének konferenciája - A Szegedi Ítélőtábla dísztermében tartották a konferenciát

2015.10.13.

Az Európai Jogi Szaktanácsadó Bírák Egyesületének konferenciáját rendezték meg az elmúlt hétvégén a Szegedi Ítélőtáblán. A táblabíróság dísztermében Czine Ágnes alkotmánybíró, az egyesület elnöke tartott megnyitó beszédet, míg Harangozó Attila, a Szegedi Ítélőtábla elnöke és Hámori Attila elnökhelyettes a házigazda ítélőtábla nevében köszöntötte az ország számos bíróságáról érkezett vendégeket.

Új kiválósági pecsét az adófizetők pénzének hatékonyabb felhasználására - Cél a regionális kutatásfinanszírozás minőségének javítása

2015.10.13.

A Bizottság ma új kezdeményezést indít útjára azzal a céllal, hogy biztosítsa az adófizetők pénzének hatékonyabb felhasználását, és ennek érdekében javítsa a regionális politika és a kutatás területén nyújtott európai uniós finanszírozás közötti szinergiákat.

Fogyasztóvédelmi program a fővárosi iskolákban - Békéltető testületi tagok oktatják a fogyasztóvédelmet

2015.10.13.

A Budapesti Békéltető Testület közel ezer fővárosi általános- és középiskolát keresett meg, hogy éljenek a felkínált lehetőséggel és vegyék igénybe az ingyenes fogyasztóvédelmi órákat, amelyeket a testületi tagok tartanak számukra.

Cigarettacsempészet és pénzmosás - Országos akcióban bűnbandát leplezett le a NAV

2015.10.13.

Bűnszervezetben elkövetett pénzmosás és orgazdaság miatt folyik nyomozás a NAV Közép-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatóságán, miután egy országos akcióban letartóztatták egy külföldiek irányította bűnözői csoport 20 tagját, akik illegális cigarettakereskedelemmel és Európában elkövetett bűncselekményekből származó euró szállításával foglalkoztak.

Egységesített munkajogi jogalkalmazás - Módosul a Munka törvénykönyve

2015.10.13.

A hároméves új munka törvénykönyve a jogalkalmazás egységesítése miatt módosul, a lényeges szabályok azonban változatlanok maradnak a kormány honlapján megjelent módosítási tervezet indoklása szerint.

Megnyílt az Igazságügyi Szolgálatok Akadémiája Szegeden - Az első képzések jövőre indulnak

2015.10.13.

Trócsányi László megnyitotta az Igazságügyi Szolgálatok Jogakadémiáját Szegeden, az Igazságügyi Hivatal keretében működő intézmény feladata, hogy képzésekkel és továbbképzésekkel támogassa az igazságszolgáltatás hatékony működését.

Engedélyezték a volt kazah bankelnök kiadatását - A francia kormány Oroszországnak adja ki az elnököt

2015.10.13.

A francia kormány engedélyezte Muhtar Abljazov volt kazah bankelnök kiadását Oroszországnak, ahol hatmilliárd dollár (1360 milliárd forint) elsikkasztásával vádolják.

Jogosult menekültek - A magyar és a nemzetközi szabályozás útvesztői

2015.10.12.

Bevándorló? Menekült? Migráns? Manapság velük foglalkozik legtöbbet a média, mégse könnyű szociológiai és jogi kategorizálásuk. - Menekültjogi kérdések és válaszok a magyar és a nemzetközi szabályozás tükrében

Terítéken a jelzáloghitelek és önkéntes nyugdíjpénztárak - Pénzügyi jogszabályok módosítását kezdeményezi a kormány

2015.10.12.

A kormány honlapján megjelent, jelzáloghitelekkel és önkéntes nyugdíjpénztárakkal kapcsolatos törvénymódosítás-tervezetek, valamint azok végrehajtási rendeleteinek a módosításai a fogyasztók széles körét érintik. A tervezetek más pénzügyi jellegű változásokat is tartalmaznak.

Új egészségvédő figyelmeztetések a cigarettás dobozokon - 2016 májusától kerülnek a dobozokra a figyelmeztetések

2015.10.12.

Az Európai Bizottság részletes szabályokat fogadott el a dohánytermékek csomagolására kerülő figyelmeztetésekkel kapcsolatban.

Módosítottak a túsztárgyalók oktatásán - A Közel-Keletről érkezett bűnözők a konfliktuskezelés más módját tanulták

2015.10.12.

Végh József kriminálpszichológus szerint Magyarországon már módosítani kellett a túsztárgyalók oktatásán, mert a Közel-Keletről érkezett bűnözőkkel az életükről nem lehet egyezkedni, csak a halálukról.

A halálbüntetés elleni világnapon kiadott közlemény - "Ne szabjanak ki halálbüntetést kábítószerrel kapcsolatos ügyekben!"

2015.10.12.

A halálbüntetés teljes eltörléséhez vezető úton az az első lépés, hogy kábítószerrel kapcsolatos ügyekben ne szabjanak ki ilyen büntetést - írta szombaton, a halálbüntetés elleni világnapon kiadott közleményében az Amnesty International.

Volt miniszterelnökök Nagy-Britannia további EU-tagsága mellett - A népszavazás törvénytervezete bekerült az idei törvényalkotási programba

2015.10.12.

Három egykori brit miniszterelnök és a brit üzleti szféra több vezetője áll annak a kampánynak az élére, amelynek célja, hogy Nagy-Britannia az Európai Unió tagja maradjon.

Ítélet született a kémkedéssel vádolt tudósító ügyében - Az amerikai állampolgárságú tudosító a The Washingtin Post munkatársa

2015.10.12.

Megszületett az ítélet Jason Rezaian, a The Washington Post kémkedéssel vádolt iráni származású, amerikai állampolgárságú teheráni tudósítójának ügyében - közölte az iráni fővárosban a bíróság szóvivője.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda létrehozásáról dönt a Ház - Az ügyvédi törvény módosítási javaslatát is elfogadhatják

2015.10.12.

Az Országgyűlés mai ülésén megemlékezik a múlt héten elhunyt Göncz Árpád volt köztársasági elnökről, majd elfogadhatja a Miniszterelnöki Kabinetiroda létrehozásához szükséges törvénymódosításokat.

A plebejus államfő - Arckép Göncz Árpád egykori államfőről

2015.10.09.

Író, műfordító, jogász, köztársasági elnök. A politikában a helyét nem a jogvégzettsége határozta meg, hanem inkább Bibó István „citoyen voltából eredő, magától értetődő bátorsága”. Államfőként a védteleneket kívánta szolgálni, „akiknek sem a darutollas úri világban, sem az egyenlők közt egyenlőbbek világában nem jutott jó szó”.

A fogyasztóvédelem megkezdi a szén-monoxid riasztók ellenőrzését - Az eddig vizsgált termékek listája elérhető az NFH honlapján

2015.10.09.

A fűtési szezon közeledtével a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) megkezdi a forgalomban lévő szén-monoxid érzékelő készülékek vizsgálatát. Az eredményekről az NFH folyamatosan beszámol majd az elkövetkező időszakban.

Indul az első menekült csoport - Svédországba mennek az áthelyezést önként vállalók

2015.10.09.

A menedékkérők első csoportja a Bizottság által javasolt áthelyezési program keretében más tagállamtól kér menedéket. A nemzetközi védelem iránti kérelmüket Stockholmban bírálják el.

A román hírszerzés jelentése - Fenyegető tényező közé sorolta az autonómiatörekvéseket

2015.10.09.

A Román Hírszerző Szolgálat (SRI) az alkotmányosságot veszélyeztető tényezők közé sorolta 2014. évi jelentésében a székelyföldi autonómiatörekvéseket.

Számít a segítség! - Diákok a Hős utcában a KÖSZ! Program támogatásával (x)

2015.10.08.

A Kontúr Egyesület 2013-ban indította el az iskolai közösségi szolgálatra érzékenyítő programját. Ma már diákokkal együtt dolgoznak többek között a Hős utcában, amely Budapesten egy közel ezer fős szegregátum. A kezdeményezéshez idén a KÖSZ! Program nyújt támogatást. A MOL Új Európa Alapítvány által meghirdetett KÖSZ! Program célja az iskolai közösségi szolgálat teljesítésének segítése, amely 2016-tól az érettségi feltétele a középiskolákban. Az új pályázatokat november 15-ig lehet benyújtani.

A "Polgári Igazságszolgáltatás Európai Napja” Békés megyében - Bírósági működés ismertetése, perszimuláció a programok között

2015.10.08.

A Békés megye területén működő bíróságokon 2015. október 14. és 2015. október 16. között az idei évben is alkalom nyílik arra, hogy a „Polgári Igazságszolgáltatás Európai Napja” keretében az állampolgárok jobban megismerhessék a polgári igazságszolgáltatás és a bíróságok működését, illetve a jogaik érvényesítésének lehetőségeit.

Olcsót, jobbat, de hogyan..? – Mire ügyeljenek a fogyasztók? - A Budapesti Békéltető Testület aranyszabályai szolgáltatóváltásnál

2015.10.08.

Akciós ajánlatok, olcsó tarifák, jobb szolgáltatás – a Budapesti Békéltető Testülethez érkező beadványokból az látszik, hogy az egyre kedvezőbb ajánlatok ellenére nem élnek a fogyasztók a szolgáltatóváltás lehetőségével. Ha mégis megpróbálják, gyakran az okoz problémát, hogy nincsenek tisztában az előírásokkal. Néha pedig egész egyszerűen a cég mulasztása miatt támad vita a felek között. A Testület az ügyek tapasztalatai alapján összeállította aranyszabályait, amelyek betartásával a fogyasztók sok felesleges gondtól kímélhetik meg magukat, ha váltásra adják a fejüket és nyugodtabban élvezhetik a jobb szolgáltatás adta előnyöket.

A nap, amikor a bérlet pénzügyi lízinggé vált - Jogi komplikációk és áfa dilemmák

2015.10.08.

A jogi szakma évtizedes vágyát teljesítette az új Ptk., amikor a nevesített szerződések közé beemelte a pénzügyi lízinget. Az új szabályozás azonban számos olyan elemet tartalmaz, amelyek mind adózási, mind jogi szempontból nem várt meglepetést okozhatnak az óvatlan gazdasági szereplők számára.

Négy év letöltendő börtönbüntetésre ítéltek egy volt minisztert - A román volt mezőgazdasági minisztert hivatali visszaéléssel vádolták

2015.10.08.

Négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélték első fokon Romániában Stelian Fuia volt mezőgazdasági minisztert, akit hivatali visszaéléssel vádolnak.

Bunda-ügy - A labdarúgó bundáért való jogi felelősség kérdései a kártérítési felelősség szemszögéből

2015.10.07.

A közlemúltban egy kilenc országot - köztük hazánkat - behálózó, labdarúgó mérkőzések eredményét befolyásoló bűnszervezetet lepleztek le. Az ügy az egész nemzetközi labdarúgást megrendítette. - A labdarúgó bundáért való jogi felelősség kérdései a kártérítési felelősség szemszögéből.

Mérföldkő a nemzetközi adózásban - Már jövőre komoly szigorításokra számíthatnak a multik

2015.10.07.

2015. október 8-án véglegesítik a G20-as államok azokat az OECD által október 5-én bemutatott ajánlásokat, amelyek mérföldkövet jelentenek az egyre erőteljesebbé váló adóelkerülés, a nemzetközi adózási kiskapuk felszámolásában. A BEPS (Base Erosion and Profit Shifting) néven közzétett akcióterv már 2016-tól alapvető változásokat eredményez a multinacionális cégek adótervezésében, amire a magyarországi leányvállalatoknak is már most meg kell kezdeniük a felkészülést.

Visszakapta állítólagosan ellopott Picasso-alkotásait - A műtárgypiac átláthatóbbá tétele érdekében cselekedett

2015.10.07.

Harmincmillió dollár értékű Picasso-alkotásokat adott vissza egy orosz milliárdos a festő mostohalányának, aki azt állítja, hogy az édesanyját, Jacqueline Roque-ot, a katalán művész második feleségét ábrázoló portrékat ellopták tőle.

A Hagyó-perben még karácsony előtt lehet ítélet - Befejeződött a bizonyítási eljárás a Kecskeméti Törvényszéken

2015.10.07.

Befejeződött a bizonyítási eljárás a Hagyó Miklós egykori szocialista főpolgármester-helyettes és 14 társa ellen a Kecskeméti Törvényszéken folyó perben. Hadnagy Ibolya tanácsvezető bíró a tárgyaláson bejelentette: október 15-én kezdődik az ügyészi perbeszéd, és még karácsony előtt megszülethet az elsőfokú ítélet.

Az adatvédelmi hatóság üdvözli a luxembourgi döntést - A "biztonságos-kikötő" rendszert is érinti a bíróság

2015.10.07.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) üdvözli az unió luxembourgi bíróságának közzétett döntését, amely alapján a tagállami adatvédelmi hatóságok vizsgálhatják, hogy külföldre irányuló adattovábbításkor a célország megfelelő adatvédelmi szintet biztosít-e. Az ítélet érinti a "biztonságos kikötő"-rendszert, vagyis az unióból az Egyesült Államokba történő személyes adatok továbbítását.

Nemzetközi szabadalmi hatóság lett a Visegrádi Szabadalmi Intézet - 2016-ban kezdheti meg működését a nemzetközi kutatási szerv

2015.10.07.

Nemzetközi szabadalmi hatóság lett a Visegrádi Szabadalmi Intézet (VSZI); erről az ENSZ Szellemi Tulajdon Világszervezete Genfben zajló közgyűléssorozatán, a Szabadalmi Együttműködési Szerződés (PCT) közgyűlésén született döntés - közölte a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala.

Hatezer amerikai rabot bocsátanak szabadon idő előtt - A büntetés-végrehajtási intézmények túlzsúfoltságával indokolják

2015.10.07.

Az amerikai igazságügyi minisztérium október végén mintegy hatezer kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmény miatt elítélt őrizetes idő előtti, ellenőrzött szabadlábra helyezésére készül - közölte internetes kiadásában a The Washington Post amerikai napilap.

Húszmillió forintra bírságolta az MNB a Commerzbankot - A jogszabályi előírásoknak nem minden tekintetben felelt meg a bank

2015.10.06.

Húszmillió forint bírságot szabott ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Commerzbank Zrt.-re egyebek között számviteli, fedezetértékelési jogsértések miatt - közölte a jegybank.

Újabb népszavazási kérdés aláírásgyűjtése zárul le - Újabb népszavazási kérdés aláírásgyűjtése zárul le

2015.10.06.

Újabb "rendszerbontó" népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtése ér véget szerdán, a kamarai tagdíj ügyében indulté.

Az új közbeszerzési törvény változásai - Legfontosabb változások, új jogintézmények

2015.10.06.

Az országgyűlés 113 igen, 64 nem szavazattal elfogadta a közbeszerzésekről szóló új törvénytervezetet. A kormány a tavaly indult uniós költségvetési ciklusra kívánt egy új szemléletű közbeszerzési törvényt bevezetni. A jogszabály átmenti rendelkezései alapján a törvény hatálybalépése 2015. november 1. napja lesz, így az erre való felkészülés mind az ajánlatkérőknek mind az ajánlattevőknek nem lesz egy könnyű feladat. Evégett összegeztük, és kiemeltük az országgyűlés által elfogadott új közbeszerzési törvény legfontosabb változásait és új jogintézményeit, megkönnyítve a jogalkalmazók felkészülését.

Elutasította az EJEB a játékautomaták ügyében beadott panaszt - Nem merítették ki az összes hazai jogorvoslati lehetőségüket

2015.10.06.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) közzétett végzésében elutasította a Laurus Invest Hungary KFt. és a Continental Holding Corporation, valamint mások által a magyar állam ellen emelt panaszt, amelyet a játékautomaták üzemeltetésének megvonása miatt nyújtottak be az Európa Tanács égisze alatt működő igazságszolgáltatási fórumhoz.

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000