Hír archívum: 2015. október

Más hónap

Vádemelés a kaposvári dohánybolti emberölés gyanúsítottja ellen - A férfi beismerő vallomást tett

2015.10.06.

Aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés és felfegyverkezve elkövetett rablás bűntette miatt emelt vádat a Somogy Megyei Főügyészség egy kaposvári dohányboltban ez év áprilisában történt gyilkosság gyanúsítottja ellen - közölte a vádhatóság.

Kiírták a parlamenti választásokat Horvátországban - A választási kampány november 6-án éjfélkor fejeződik be

2015.10.06.

November 8-ára írta ki a horvát parlamenti választásokat Kolinda Grabar-Kitarovic horvát elnök.

Kaliforniában engedélyezték az eutanáziát - A kormányzó által aláírt törvény jövőre lép hatályba

2015.10.06.

Kalifornia lett hétfőn az ötödik amerikai állam, amelyben engedélyezték az eutanáziát.

Bővített jogalkotási autonómia - Szeptemberi Ab-mustra - A legfontosabb döntések

2015.10.05.

Az Alkotmánybíróság elutasította Szabó Máté korábbi ombudsman azon indítványát, amelyben a helyi önkormányzatok jogalkotási hatáskörének tisztázatlanságát támadta. A határozat szerint az Alaptörvény negyedik módosítása közvetve kibővítette a helyi önkormányzatok jogalkotási autonómiáját.

A biológiai nem jogi elismerését vétózta meg a lengyel államfő - A szejm háromötödös többsége szükséges a jogszabály jóváhagyásához

2015.10.05.

Megvétózta Andrzej Duda lengyel államfő a heves politikai és társadalmi vitát kiváltó törvényt, mely lehetővé tenné a személyazonossági adatok megváltoztatását azoknál a személyeknél, akiknek a nemi identitása különbözik az anyakönyvbe bejegyzettől.

Viszonylag alacsony az internetezők biztonsági tudatossága - A Kaspersky Lab kiberbiztonsági vállalat felmérése

2015.10.05.

Viszonylag alacsony az internet-felhasználók veszélyérzete és biztonsági tudatossága, illetve nem kellő szintű találati aránnyal ismerik fel a kibertérben leselkedő veszélyforrásokat - tájékoztatott online felmérésének eredményéről a Kaspersky Lab kiberbiztonsági vállalat.

Már csak kondenzációs gázkazánt használhatnak egyes felhasználók - A lakosság 2016. júliusáig kapott haladékot

2015.10.05.

Az európai uniós bizottsági rendelethez igazodva a nem egyetemes szolgáltatásra jogosult felhasználók: a cégek és intézmények csak olyan gázkészülékeket helyezhetnek üzembe, amelyeknek szezonális hatásfoka legalább 86 százalék.

A jogászok is a migránsokat keresik - Tendenciák jogi adatbázisok alapján

2015.10.03.

Ahogy a közösségi média hírfolyamából, úgy a jogi adatbázisok keresési tendenciáiból is lehet következtetni a közéleti eseményekre. Az utóbbi hetek belpolitikai történései is leképezhetők a felhasználók új Jogtár használati mintáin keresztül.

Elutasított egy népszavazási kezdeményezést az NVB - Tiltott tárgykör módosítására vonatkozott a kérdés

2015.10.02.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ülésén elutasították egy - népszavazással kapcsolatos - népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtő ívének hitelesítését.

Két újabb gyanúsítottja van a Buda-Cash ügynek - Csalás megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki őket

2015.10.02.

Két újabb embert hallgattak ki gyanúsítottként szerdán a Buda-Cash üggyel összefüggésben - adott tájékoztatást az Országos Rendőr-főkapitányság.

A leghosszabb mandátum - Beszélgetés Kiss László alkotmánybíróval

2015.10.02.

1998 márciusa óta megszakítás nélkül alkotmánybíró. Bíráskodott valamennyi elnök időszakában, Sólyom Lászlótól Lenkovics Barnabásig. A közigazgatási jog szakértője, az elmúlt években mégis az ügynökvád miatt került a hírekbe. Ebben az ügyben is különvéleményt csatolt.

Sosem engedélyezték CIA-börtön létesítését Romániában - A volt államfő nyilatkozata

2015.10.02.

A román állam vezetéséből senki sem engedélyezte börtön létesítését az ország területén az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) számára - állította Ion Iliescu volt államfő abban a levélben, amelyet az Európai Parlament ebben az ügyben Bukarestben vizsgálódó munkacsoportjához intézett.

A Budapesti Ügyvédi Kamara működésében nincs fennakadás - A bíróság döntése nem befolyásolja a napi működést

2015.10.02.

Nem okoz fennakadást a Budapesti Ügyvédi Kamara működésében a választói közgyűlés határozatainak érvénytelenné nyilvánítása - közölte a testület elnöke.

Megerősített együttműküdés a terrorizmus ellen - Az Interpol és az FBI közös ügye

2015.10.02.

Az Interpol nemzetközi rendőri szervezet és az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) megerősíti az együttműködést a szervezett bűnözés és a terrorizmus elleni harcban az egyre növekedő fenyegetettséggel szemben - közölte az Interpol.

Speciális sókat vizsgáltak a szakemberek - 40 hatósági eljárást indított a Nébih

2015.10.02.

A speciális - így például a jódozott, a fluorozott, vagy a csökkentett nátrium-tartalmú - sókat is megvizsgálta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih); a vizsgálat eredményeként 45 termékből 40-nél indult hatósági eljárás - közölte az élelmiszerbiztonsági hatóság.

Hogyan keresnek ügyvédet az emberek? - Az USA-ból származó tanulmány megállapításai igazak itthon is

2015.10.02.

Az ügyvédi munka ugyanolyan bizalmi kapcsolatot feltételez, mintha egy orvossal vagy egy építésszel konzultálnánk. Az életünk egy részét bízzuk rájuk, akár az egészségünkről, a lakóhelyünkről vagy ügyvédek esetében mindennapjaink egy fontos eleméről legyen szó. De mi alapján bízzuk valakire az életünk egy részét?

Sikeresen teljesített a Szegedi Törvényszék - A bevándorlással összefüggésben látta el többletfeladatai

2015.10.01.

Az egyes törvényeknek a tömeges bevándorlás kezelésével összefüggésben történő módosításáról szóló 2015. évi CXL. törvény 2015. szeptember 15. napjával történő hatályba lépésétől eltelt 10 nap alatt a Szegedi Járásbíróságra összesen 188 érdemi ügy érkezett, minden esetben a Btk. 352/A. § (1) bekezdésébe ütköző, aszerint minősülő és büntetendő határzár tiltott átlépésének bűntette miatt.

Piacfelügyeleti eljárást indít tíz követelésvásárlónál a jegybank - Rendkívüli adatszolgáltatás után indul az eljárás

2015.10.01.

Piacfelügyeleti eljárást indít a Magyar Nemzeti Bank (MNB) első körben tíz társasággal szemben, amelyek tevékenysége kapcsán felmerül az engedély nélkül, üzletszerűen végzett követelésvásárlási tevékenység gyanúja.

A drónok és az adatvédelem - Felhasználási módok és szabályozás

2015.10.01.

A drónok egyre inkább életünk részévé válnak. Éppen ezért nem árt tisztában lenni azzal, hogy használatuk milyen kihívást jelent például az adatvédelem számára. A tanulmány egyebek mellett röviden ismerteti a drón fogalom lehetséges eredetét, az egyes felhasználási módokat, kitér a készülőben lévő magyar drónszabályozásra, és összefoglalja az ennek elősegítésére a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság által tett ajánlást.

Folytatódik Biszku Béla pere a Fővárosi Törvényszéken - Az elsőfokú döntést megalapozatlannak tartotta a Fővárosi Ítélőtábla

2015.10.01.

Pénteken első fokon újrakezdődik az 1956 utáni megtorlások miatt háborús bűntettel megvádolt 94 éves Biszku Béla pere a Fővárosi Törvényszéken.

Online kaszinójáték szervezésére vonatkozó szabályok - A mai naptól hatályos az önkorlátozó intézkedéseket is biztosító törvény

2015.10.01.

Október 1-jén hatályba lépnek az online kaszinójáték szervezésére vonatkozó szabályok, amelyek szerint online kaszinójátékot csak Magyarországon lévő játékkaszinó üzemeltetési koncessziójának jogosultja szervezhet, az adóhatóságnak játékosvédelmi nyilvántartást kell vezetnie, a játékszervező pedig köteles biztosítani, hogy a játékosok önkorlátozó intézkedéseket tehessenek.

Ajánlott a mielőbbi biztosító váltás az Astra-ügyfeleknek - A kgfb-károk átvállalása csak ideiglenes

2015.10.01.

A Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) kgfb-károkkal kapcsolatos vállalása csupán átmeneti, hamarosan a román garanciaalap kárrendezési megbízottat küld a fiókteleppel rendelkező országokba, aki átveszi az ügyintézést, a bonyolult jogi helyzetek elkerülése érdekében ajánlott mihamarabb biztosítót váltani az Astra-ügyfeleknek - hangsúlyozta a Mabisz szóvivője.

Az ET Parlamenti Közgyűlése az EJEB ítéleteinek végrehajtását kéri - Kemény intézkedéseket szorgalmaznak

2015.10.01.

Az Európa Tanács (ET) Parlamenti Közgyűlése szerdán Strasbourgban állásfoglalásban kérte fel az ET miniszteri testületét, hogy hozzon az eddiginél keményebb intézkedéseket azon tagállamok ellen, amelyek rendre nem hajtják végre az ET égisze alatt működő Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) ítéleteit.

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000