Hír archívum: 2015. november

Más hónap

Megtévesztő ásványvíz hirdetés - 1,3 millió forinttal bírságolta a céget a GVH

2015.11.30.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 1,3 millió forintra bírságolta a Peridot Line Kft.-t, mert a cég tiltott gyógyító és megalapozatlan, egészségre vonatkozó hatásokkal népszerűsítette ásványvizét - közölte a GVH.

Ügyfélbarát adóhivatalról szóló törvénytervezet - A Nemzetgazdasági Minisztérium benyújtotta a tervezetet a parlament elé

2015.11.30.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) benyújtotta az új, ügyfélbarát adóhivatal kialakításáról szóló törvénytervezetet, egy hatékony, kevésbé bürokratikus szervezet felállítása érdekében, amely segíti adóügyeik intézésében a vállalkozásokat és az állampolgárokat - közölte a szaktárca.

Nagy a lemaradás a bírósági távmeghallgatásban - Az új szabályok hozzájárulnak a tágabb körű alkalmazáshoz

2015.11.30.

Elrettentőnek nevezte a bírósági távmeghallgatások alacsony magyarországi számát az európai uniós adatokhoz hasonlítva az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke a Távmeghallgatás, valamint tárgyalótermi kép- és hangrögzítés a bíróságokon című hétfői budapesti konferencián.

Új államvédelmi törvényt készítenek elő Ausztriában - December 1-jén a parlament előtt a tervezet

2015.11.30.

Heteken át tartó vita után megállapodott az osztrák kormánykoalíció az új államvédelmi törvénytervezetről, amely reményeik szerint megkönnyítené a feltételezett terroristák elleni küzdelmet.

Jogerős ítélet minősíti reklámzászlónak a székely zászlót - A Bihar megyei törvényszék pénzbírság elleni felszólítást utasított el

2015.11.30.

Jogerős ítéletben minősítette reklámzászlónak a székely zászlót a Bihar megyei törvényszék - írta internetes oldalán a Krónika című erdélyi magyar napilap.

Az államreformer - Beszélgetés Patyi Andrással, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektorával

2015.11.30.

"Arra törekszünk, hogy biztosítsuk az állam újjászervezéséhez és folyamatos, magas szintű működtetéséhez szükséges szakemberigény kielégítését."- hangsúlyozza Patyi András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora. - Beszélgetés életútról, államreformról, szakemberképzésről

Most már erre is figyelnie kell, ha uniós forrásokra pályázik

2015.11.30.

Az új közbeszerzési törvénynek köszönhetően újabb aspektussal bővült azoknak a szempontoknak és elvárásoknak a köre, amellyel minden uniós forrásra pályázni kívánó, valamint már nyertes pályázónak is tisztában kell lennie. A közbeszerzés mellett figyelni kell még az önrész biztosítására, a biztosíték nyújtására, illetve a támogatás előfinanszírozására is. Ezeknek azonban különböző banki termékekkel könnyen eleget lehet tenni.

Az MNB az elsők között lépett be a kínai bankközi devizapiacra - A regisztráció feltétele a kínai állampapírpiacba történő befektetésnek

2015.11.30.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az elsők között regisztrált a kínai devizakereskedési rendszerbe - közölte a jegybank.

A Kúria szerint is ki kell adni a Századvég tanulmányait - Alaptalan volt a felülvizsgálati kérelem

2015.11.30.

A Kúria helybenhagyta a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletét, így a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) civil szervezet elérte, hogy nyilvánossá váljanak a Századvég tanulmányok. Hiába módosítottak törvényt az Ítélőtábla döntése után, legalább három önálló per és három év után a Miniszterelnökségnek ki kell adnia a csaknem 5 milliárdért megrendelt tanulmányokat.

„Próbáljuk együtt, így is lehet...” - Regionális mediációs szakmai nap a Gyulai Törvényszéken

2015.11.30.

A Gyulai Törvényszéken 2015. november 13-án „Próbáljuk együtt, így is lehet...” címmel regionális szakmai napot tartottak a bírósági mediációval kapcsolatban, melyen a Debreceni, Szegedi és Szolnoki Törvényszék is képviseltette magát.

Terrorellenes törvénymódosítási javaslatok - A szlovák kormány biztonsági intézkedéseket sürget

2015.11.27.

Jóváhagyta rendkívüli ülésén a szlovák kormány a biztonsági kabinet által előirányzott törvénymódosítási javaslatokat, amelyek lehetővé teszik, hogy Pozsony szigorúbb biztonsági intézkedéseket foganatosítson a terrorizmus elleni harc jegyében.

December 30-ig kell helyesbíteni a felügyeleti díj bevallásokat - A Nébih felhívása és aktuális információk a változásról

2015.11.27.

A napi fogyasztási cikket értékesítő üzleteknek 2015. december 30-ig helyesbítő bevallást kell tenniük az élelmiszerlánc felügyeleti díjról, miután megváltozott annak számítási módja - hívta fel a figyelmet közleményében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Új kötet jelent meg a Szegedi Ítélőtábla történetéről - 1914 és 1921 közötti időszakról szóló könyvet mutattak be

2015.11.27.

Új kötet jelent meg a Szegedi Ítélőtábla történetéről, Antal Tamás az 1914 és 1921 közötti időszakról szóló könyvét pénteken konferencián mutatták be a Tisza-parti városban.

Meddig terjed a cégvezetők felelőssége? - Az adózó kellő körültekintését kizáró határozata döntő jelentőségű

2015.11.27.

Személyes felelősséggel tartozhatnak a vállalatok vezetői, amennyiben a NAV az adózó kellő körültekintését kizáró határozatot hoz. A vezetőknek érdemes felkészülniük a társaságukkal szembeni jogi felelősség veszélyeire és előre meghatározniuk felelősségi köreiket – hangzott el a Vámosi-Nagy Ernst & Young Ügyvédi Iroda, valamint az EY Visszaélés-ellenes csoportjának közös szakmai rendezvényén, amelyen vendégelőadóként Dr. Vékás Lajos jogtudós, egyetemi tanár is részt vett.

Az uniós források felhasználásáról - Az Állami Számvevőszék összegzése

2015.11.27.

Az Állami Számvevőszék összegezte az európai uniós források felhasználását, valamint a pénzek elosztásában közreműködő intézményeket érintő ellenőrzések és elemzések tapasztalatait. A tájékoztatót az ÁSZ eljuttatta az Országgyűlés Európai ügyek bizottságának. Az ÁSZ ellenőrzési és elemzési tapasztalatai alátámasztják a hazai uniós támogatási intézményrendszer átalakításának indokoltságát, valamint felhívják a figyelmet arra, hogy a rendelkezésre álló források felhasználása során kiemelten kell kezelni a fenntartható növekedést támogató gazdaságfejlesztést.

Színvonal emelés a jogászképzésben - Programokat indít jövőre az Igazságügyi Minisztérium

2015.11.27.

A jogászképzés színvonalát emelő programokat indít jövőre az Igazságügyi Minisztérium (IM), az ösztöndíjakra és kutatási támogatásokra félmilliárd forint áll rendelkezésre a 2016-os költségvetésben - közölte Trócsányi László, a tárca vezetője Szegeden.

Újratárgyalt földvagyon-törvény - Változtatna a TAB az alaptörvény-ellenesség miatt

2015.11.27.

Két rendelkezés maradhat meg az állami földvagyon kezelésével összefüggő, az Alkotmánybíróság által júniusban a Háznak visszaküldött jogszabály-módosításból, ezek az előhaszonbérleti jogosultság eltörlésére, valamint védett természeti területekre vonatkoznak. Az előterjesztést tárgyalta az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága.

Megkezdődtek a kormányalakítási konzultációk - Nem rendelkezik egyik párt sem a szükséges 76 mandátummal

2015.11.27.

Két és fél héttel a választások után, megkezdődtek a kormányalakítási konzultációk a parlamentbe bejutott pártok és Kolinda Grabar-Kitarovic államfő között - jelentette a horvát média.

Áltanúsítvány ígéretével nyerészkednek ismeretlenek - Kockázatmentes adózói minőséget igérnek - a NAV közleménye

2015.11.27.

A jövőre bevezetendő vállalkozói adózói kategóriákra hivatkozva, "kockázatmentes" adózói minőséget igazoló "áltanúsítvány" ígéretével nyerészkednek egy ismeretlen cég nevében - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Még több fiatal szakorvos léphet be a képzési rendszerbe - A megjelent kormányrendelet egyértelművé teszi a jogszabályokat

2015.11.27.

A kormány jelentős hangsúlyt fektet a rezidensek és a fiatal szakorvosok itthon tartására. Kiemelt kormányzati cél, hogy valamennyi, a szakorvosképzést Magyarországon megkezdeni szándékozó fiatal bekapcsolódhasson a programba.

Nemzetközi karrier vár a legtehetségesebb joghallgatókra - A versenyen 10 fiatal jogász próbálhatja ki magát

2015.11.26.

Ismét a legrátermettebb joghallgatókat keresi a Baker & McKenzie. A nemzetközi ügyvédi iroda világszerte meghirdetett versenyén a tíz legtehetségesebb fiatal jogász kiemelkedő nemzetközi gyakorlati lehetőséghez jut. A pályázat leadási határideje 2015. december 18.

A jó adórendszer: hatékony, egyszerű, kiszámítható, rugalmas és olcsó - Sikerült ezt megteremteni az elmúlt 25 évben?

2015.11.26.

A Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesülete szinte egyidős az 1988-ban induló mai modern magyar adórendszerrel, így a szervezet fennállásának 25 éves jubileuma alkalmából visszatekintettek erre az időszakra. Az egyesület vezetői kiemelték, hogy adórendszerünk a rendszerváltás óta sajnos egyre bonyolultabbá, ezért kevésbé hatékonnyá vált. A rendkívül gyorsan, helyenként és időnként átgondolatlanul változó jogszabályi környezet sem segíti az adózókat.

Uniós jogi alap a homeopátiás készítmények forgalmazásához - Az OGYÉI által kiadott közlemény

2015.11.26.

A homeopátiás készítmények forgalmazási feltételeit egy Európai Uniós jogszabály (2001/83/EK) alapján engedélyezi a magyarországi gyógyszerügyi hatóság is – reagál az MTA Orvostudományi Osztálya által kiadott közleményre az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet.

Szerződés felmondás az előfizetők részéről? - Az Európai Unió Bíróságának ítélete

2015.11.26.

Az „egyetemes szolgáltatási irányelv” szerint az elektronikus hírközlési szolgáltatások előfizetőinek jogukban áll hátrányos következmények nélkül felmondani a szerződéseiket, ha értesítést kapnak a szerződési feltételek módosításairól.

Végtörlesztőknél levonják a korábbi kedvezményt - A visszajáró összeg alapján számolnak el

2015.11.26.

A kedvezményesen végtörlesztőknél a törvény szerint a visszajáró összegből levonják a korábban igénybe vett kedvezményt, vagyis a piaci és a kedvezményes árfolyam különbözetét - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Önkormányzati forrásból bekamerázták Kaposvár közterületeit - 155 térfigyelő kamerát adtak át

2015.11.26.

Önkormányzati forrásból, több mint kétszázmillió forintból bekamerázták Kaposvár közterületeit. A 155 kamerából álló térfigyelő rendszert adták át a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányságon.

Jogos védelem fagyállóval

2015.11.26.

Első fokon hét évi börtönbüntetést kapott az a vácszentlászlói gazda, aki a sorozatosan elkövetett borlopásokon felháborodva fagyállót öntött a hordójába. A szigorú ítélet után az ügyészség is a vádlott javára fellebbezett. Hol húzódnak a jogos védelem határai?

Szelessav.net: új internetes oldal a tudatos fogyasztói döntésekért - Garantált és kínált internetsebesség – a FEOSZ közleménye

2015.11.26.

Több olyan bejelentés érkezett a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségéhez, amely szerint a fogyasztók nem mindig tudnak eligazodni a rendelkezésre álló internetcsomagok között, később pedig nem elégedettek a nyújtott szolgáltatással.

Felfüggesztett börtönre ítélte Geréb Ágnest a bíróság - Az ítélet nem jogerős, a védő felmentésért fellebbezett

2015.11.26.

Egy év, három évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a bíróság első fokon az otthonszülés magyarországi úttörőjeként ismert Geréb Ágnest szerdán, és három évre eltiltotta a szülész-nőgyógyászi foglalkozástól.

Akik a terrortámadásokon is keresni akarnak - Elutasított védjegybejelentések - „Je suis Paris” és „Pray for Paris”

2015.11.26.

Franciaország Szellemi Tulajdon Hivatala (INPI) számos, „Je suis Paris” és „Pray for Paris” megjelölésekre vonatkozó védjegy lajstromozás iránti kérelmet utasított el az elmúlt napokban.

Elfogadták a fizetés helyetti teljesítés törvényét - A román képviselőház a jelzáloghitelesek adósság visszafizetését szabályozta

2015.11.25.

Elfogadta a román képviselőház szerdán a fizetés helyetti teljesítés törvényét, amely lehetővé teszi, hogy a jelzáloghitelesek adósságuk visszafizetése helyett átadják a bankoknak a hitelbiztosítékban megjelölt ingatlant.

A kéményseprőipari tevékenységről szóló előterjesztés módosítása - Önkormányzati fenntartás vagy katasztrófavédelmi szerv általi szolgáltatás

2015.11.25.

Módosító javaslatcsomagot nyújtott be a kéményseprőipari tevékenységről szóló törvényjavaslathoz az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága; az előterjesztés szerint az önkormányzatok maguk dönthetnek arról, hogy fenntartják a közszolgáltatási szerződésüket vagy áttérnek a hivatásos katasztrófavédelmi szerv általi szolgáltatásra.

Új eszközt alkalmaz a GVH a kartellek megelőzésére - Anonim kapcsolat felvételi eszköz

2015.11.25.

Kartell Chat néven a kartellekkel kapcsolatos kérdések megválaszolására anonim kapcsolat felvételi eszközt indított a Gazdasági Versenyhivatal - közölte Juhász Miklós, a versenyhatóság elnöke Budapesten.

900 millió forintos adóhiányt okozott egy céghálózat - csaltak

2015.11.25.

Fiktív számlákkal mintegy 900 millió forint adóhiányt okoztak egy cégháló tagjai, akiket kedden vettek őrizetbe - közölte a fővárosi főügyész.

Alkotmányellenesen hosszabbította meg a bíróság Sanader vizsgálati fogságát - November 30-án elhagyhatja a börtönt a volt kormányfő

2015.11.25.

Jóváhagyta a horvát alkotmánybíróság Ivo Sanader volt kormányfő ügyvédeinek fellebbezését, és úgy döntött, a legfelsőbb bíróság alkotmányellenesen hosszabbította meg Sanader vizsgálati fogságát, s emiatt jogalap sem volt arra, hogy óvadékot szabjanak ki szabadlábra bocsátása érdekében. A volt kormányfő legkésőbb november 30-án elhagyhatja a börtönt.

A kulturális bizottság lezárta az NKA-törvény vitáját - A közgyűjteményi törvény módosítását támogatták

2015.11.25.

Elfogadott módosító javaslat nélkül zárta le az Országgyűlés Kulturális bizottsága a Nemzeti Kulturális Alapról (NKA) szóló törvény részletes vitáját, támogatta azonban a közgyűjteményi törvény módosítását.

Megmarad a pálinkafőzés jogintézménye - Minimális költség és adminisztráció terheli

2015.11.25.

Továbbra is megmarad a magán pálinkafőzés jogintézménye; a magánfőzést minimális költség és adminisztráció terheli - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) főosztályvezetője az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága szőlő- bor- pálinka albizottságának ülésén.

Háromnapos gondolkodási idő járhat a jelzáloghitelt felvevőknek - A pénzügyi közvetítőrendszer egyes elemeit módosító törvényjavaslatról

2015.11.24.

A jelzáloghitelt felvevőknek vagy ingatlant lízingelőknek háromnapos gondolkodási idő járhat a szerződés aláírása előtt az Országgyűlés gazdasági bizottságának módosító javaslata szerint.

Módosító javaslat a haszonbérleti díj felülvizsgálatáról - A hosszú távra kötött haszonbérleti szerződéseket érinti a módosítás

2015.11.24.

A földforgalmi törvény módosításával a föld tulajdonosa a hosszú távra kötött haszonbérleti szerződés megkötése után öt évvel, majd később rendszeresen felülvizsgálhatná a bérleti díjat - az erről szóló javaslat jelent meg az Országgyűlés honlapján.

Több mint 98 millió euró uniós támogatás Magyarországnak - Az ivóvíz minőségének javítására fogadta el a Bizottság

2015.11.24.

Az Európai Bizottság elfogadta a 129,8 millió euró értékű, „Békés megyei ivóvízminőség-javító program” elnevezésű nagyprojektet, amelyhez a Kohéziós Alap 98,2 millió euró hozzájárulást nyújt. A beruházás az ivóvíz minőségének javítását eredményezi 66 településen mintegy 300 ezer lakos számára.

Piacfelügyeleti eljárást indított az MNB - Egy Seychelle-szigeteken és Panamában bejegyzett társaságok ellen folyik az eljárás

2015.11.24.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) azonnali hatállyal megtiltotta a Seychelle-szigeteki székhelyű Goldstein Brokers Ltd. és a Panamában bejegyzett Goldstein Equitas INC S.A. társaságoknak, hogy engedély nélkül vagy bejelentés hiányában bármely, a jegybank engedélyéhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet végezzenek. Az MNB mindkét társaságnál piacfelügyeleti eljárást folytat.

Étrend-kiegészítők miatt bírságolt a versenyhivatal - Összesen 14,1 millió forint bírságot szabott ki a cégekre

2015.11.24.

Több cég is megtévesztő tájékoztatást adott ördögnyelv kivonatot (glükomannán) is tartalmazó egyes étrend-kiegészítőiről, többek között a súlycsökkentésre és gyógyhatásokra vonatkozó állításokkal, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a jogsértésekért összesen 14,1 millió forint bírságot szabott ki a cégekre.

A lengyel demokráciát féltik egy internetes akció kezdeményezői - Mintegy 20 ezer Facebook-felhasználó támogatja a kezdeményezést

2015.11.24.

A lengyel demokráciát féltik a nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) kormányzása első napjai után annak az akciónak kezdeményezői, akik a Facebook közösségi hírportálon egy Demokráciavédelmi Bizottság (KOD) nevű csoportot alapítottak - számol be róla a lengyel média.

Távmeghallgatás, valamint tárgyalótermi kép- és hangrögzítés - Az OBH konferenciája a Magyar Igazságügyi Akadémián

2015.11.24.

Az Országos Bírósági Hivatal az országos szintű tárgyalótermi kép- és hangrögzítés valamint távmeghallgatás bevezetésének előkészítéséhez kapcsolódóan “Távmeghallgatás, valamint tárgyalótermi kép- és hangrögzítés a bíróságokon” címmel nemzetközi konferenciát szervez a Magyar Igazságügyi Akadémián 2015. november 30. és december 1. között.

Közfoglalkoztatási problémák - Az ombudsman megállapításai a hiányosságokra vonatkozóan

2015.11.24.

Az ombudsman szerint a közfoglalkoztatásban több akut, rendszerszintű működési zavar és rugalmatlanság érzékelhető, a kiszámíthatatlanságot magukban hordozó elemei vannak, például a képzés figyelmen kívül hagyja a helyi igényeket, valamint lehetetlen a jó teljesítmény és a szaktudás anyagi elismerése - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala.

Paks II. finanszírozásának támogatása - Az Európai Bizottság vizsgálatot indít

2015.11.24.

Az Európai Bizottság úgynevezett mélyreható vizsgálatot indít annak kiderítésére, hogy a Paks II. nukleáris erőmű beruházásának finanszírozása megfelel-e az EU-s szabályozásnak - adta hírül közleményében az Európai Bizottság hétfőn.

A kormány döntött a bankadóról szóló szabályozás módosításáról - Jövőre csökken a bankadó mértéke

2015.11.23.

A kormány meghozta a szükséges döntést, és módosítani fogja a bankadó korábban elfogadott szabályát az Európai Bizottság kifogásainak megfelelően. Ez a módosítás megteremti az alapját, hogy 2016-ben már csökkenjen a bankadó mértéke - mondta Varga Mihály a FIVOSZ Fiatal Vállalkozók Hetének záró gálaestjén Budapesten.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000