Hír archívum: 2015. december

Más hónap

Top 10 Ab-határozat 2015-ben

2015.12.31.

Az Alkotmánybíróság 2015-ben számos nagy horderejű ügyben hozott határozatot: így a bankok fogyasztói kölcsönszerződéseiről, a földtörvényről vagy a Quaestor-károsultak kárrendezéséről. Emellett foglalkoztak az alkotmánybírák az egyházak elismerésének szabályaival, de a nőket megillető külön védelemmel is.

Jogszabályváltozások - Ingyenes lesz több igazgatási eljárás

2015.12.30.

Az erkölcsi bizonyítvány kiállítása és több esetben a személyazonosító okmányok pótlásának eljárása is ingyenes lesz január elsejétől az illetéktörvény módosítása révén.

A központi államigazgatás felülvizsgálatát rendelte el a kormány - Cél az adminisztratív terhek csökkentése

2015.12.30.

A központi hivatalok és költségvetési szerv formában működő központi minisztériumi háttérintézmények felülvizsgálatát rendelte el a kormány a közfeladatok hatékonyabb ellátásának biztosítása, továbbá a polgárok és a vállalkozások adminisztratív terheinek csökkentése érdekében.

Válaszlépések az orosz embargó kapcsán - Az ukrán parlament felhatalmazta a kormányt

2015.12.30.

A kijevi parlament jóváhagyta, hogy a kormány válaszlépéseket tegyen az ukrán termékekkel szemben 2016. január 1-jével életbe lépő orosz embargóra.

Több milliárd forintnyi megtakarítás - A GVH ötéves tevékenysége

2015.12.30.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) számításai szerint a versenyhatóság 2009 és 2014 közötti eljárásainak köszönhetően a fogyasztók legalább 97 milliárd forintot takarítottak meg - mondta Juhász Miklós elnök évértékelő interjújában.

Újabb adalékok Tauffer Emil életrajzához - 170 éve született a börtönügyi szakember

2015.12.30.

Az életutat bemutató írások eddig csak Tauffer Emil születésének évét említették, a leszármazottak közléséből viszont mára kiderült, hogy 1845. április 13-án látta meg a napvilágot Kolozsváron. A börtönügyi szakember munkásságára ezúttal a Jogtudományi Közlöny 1925-ben megjelent Tauffer Könyvtár című írásával emlékezünk.

Szerb Antal és Pietro Mascagni alkotásai közkincsbe kerülnek - Január elsejével lejár a szerző halálától számított 70 éves jogi védelem

2015.12.29.

Január 1-jétől szabadon felhasználhatóvá válnak Bartók Béla művei, mivel lejár a szerző halálától számított 70 éves szerzői jogi védelem. Január elejétől közkincsbe kerülnek más olyan alkotók munkái is, akik 1945-ben hunytak el – mint Szerb Antal vagy Pietro Mascagni.

Hodorkovszkij Nagy-Britanniában kérne menedékjogot - Az orosz olajmágnás ellen elfogatóparancsot adtak ki

2015.12.29.

Nagy-Britanniában kérne menedékjogot Mihail Hodorkovszkij orosz üzletember, egykori olajmágnás, aki ellen egy orosz bíróság nemzetközi elfogatóparancsot adott ki, és elrendelte őrizetbe vételét.

Megalakulhat a kisebbségi szerb önkormányzatok közössége - A koszovói alkotmánybíróság döntött

2015.12.29.

Megalakulhat a kisebbségi szerb önkormányzatok közössége Koszovóban, mert az arról szóló brüsszeli megállapodás összeegyeztethető az alaptörvénnyel - döntött a testület.

Ivo Sanader és Hernádi Zsolt perét egyesítette a bíróság - Az INA-Mol ügyben ugyanazon bizonyítékokon nyugszik a vád

2015.12.29.

A zágrábi megyei bíróság illetékes testületének döntésével egyesítette Ivo Sanader volt horvát kormányfő és az ő megvesztegetésével vádolt Hernádi Zsolt Mol elnök-vezérigazgatója perét - közölte a HINA horvát hírügynökség.

Uniós jogot sért a görög orvosok munkaidő-beosztása - Az Európai Bíróság szerint nem lehet heti 48 óránál többet dolgozni

2015.12.29.

Uniós jogot sért, hogy a görög szabályozás lehetővé teszi az orvosok számára, hogy egyhuzamban 24 órát, vagy annál is többet dolgozzanak - mondta ki a luxembourgi székhelyű Európai Bíróság.

Ideiglenesen szabadon engedtek Hágából két szerb vádlottat - 2016-ban, az új perük tárgyalásakor kell visszatérniük

2015.12.29.

Ideiglenesen, ügyük újratárgyalásának kezdetéig a hágai Nemzetközi Törvényszék szabadon engedett két, háborús bűncselekmények elkövetésével vádolt volt szerb titkosszolgálati vezetőt - közölte hágai forrásokra hivatkozva a szerbiai közszolgálati televízió.

Hatékony beavatkozás a hamis termékek elleni harcban - Együttműködés az SZTNH és az NFH között

2015.12.28.

Hatékonyabb állami beavatkozás várható a hamis termékek elleni harcban a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) által kötött együttműködési megállapodás eredményeként - közölte az SZTNH égisze alatt működő Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT).

Összefogás kedvező földvásárlási hitel érdekében - Az NFA és nyolc kereskedelmi bank fogott össze

2015.12.28.

A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) és nyolc kereskedelmi bank együttműködési megállapodás írt alá, amelynek értelmében a pénzintézetek a magyar gazdák részére a nyilvános árverésen megvásárolt termőföldek vételárának megfizetéséhez kedvező hiteleket adnak - közölte az alapkezelő.

Egyezség a minimálbérről és garantált bérminimumról - A 2016. évi összegben emelkedés várható

2015.12.28.

Bruttó 111 000 forintos jövő évi minimálbérről és bruttó 129 000 forintos garantált bérminimumról írt alá egyezséget három munkaadói szervezettel és két szakszervezeti szövetséggel Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára Budapesten.

451- Státuszkód a jogellenes internetes tartalmaknál - A letiltott tartalmaknál fel kell tüntetni a blokkolásért felelőst

2015.12.28.

Tájékoztató állapotkódot vezet be a jogszabályba ütköző internetes tartalmak blokkolásának megjelölésére az internetes szabványok megfogalmazásával és alkalmazásuk szabályozásával foglalkozó IETF (Internet Engineering Task Force).

Alkotmánybíróságról szóló törvény - Ismét módosított a lengyel szejm

2015.12.28.

Ismét módosította az alkotmánybíróságról szóló törvényt a lengyel parlament alsóháza, míg az abszolút többséget élvező kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) szándéka a törvénymódosítással a bírói testület ügyében kialakult heves belpolitikai vita lezárása volt, az ellenzék szerint a lépés tovább mélyítette az ellentéteket.

Ünnepi paragrafusok

2015.12.22.

Egy amerikai kisvárosban csak helyi karácsonyfát szabad árusítani, míg Maine-ben tilos január 14-e után a karácsonyi díszvilágítás. Nálunk a középkorban még törvényekben szabályozták az ünnephez méltó magatartást, ma be kell érnünk illemszabályokkal.

Korlátozottak a lehetőségei a terrortámadások megfékezésére - Barack Obama évértékelő beszéde

2015.12.22.

Az Iszlám Állam jelentős területeket vesztett az amerikaiak által vezetett akcióknak köszönhetően, de Washingtonnak amerikai földön korlátozottak a lehetőségei a terrortámadások megfékezésére - fejtette ki elnöksége utolsó előtti esztendejének évértékelő beszédében pénteken Barack Obama, aki Vlagyimir Putyin orosz elnököt is bírálta Moszkva szíriai szerepvállalásával kapcsolatban.

A külföldi gyerekek oktatása - ombudsmani vélemény - Ellentmondó szabályok, hiányzó programok

2015.12.22.

Az ombudsman egy sor jogalkotási kezdeményezéssel és ajánlással fordult az emberi erőforrások miniszteréhez, és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ elnökének mielőbbi intézkedését kérte, miután egymásnak ellentmondó szabályokat talált és programok hiányát állapította meg a külföldi állampolgárságú gyermekek oktatáshoz való jogát vizsgálva - tájékoztatott az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala.

Megállapodás az Oroszország elleni szankciók meghosszabbításáról - A gazdasági büntetőintézkedések további 6 hónapig lesznek érvényben

2015.12.22.

Több mint egyhetes késlekedés után az EU-tagországoknak végül sikerült megállapodniuk az Oroszország ellen Ukrajna destabilizálása miatt elrendelt gazdasági szankciók meghosszabbításáról - közölték nevük elhallgatását kérő uniós diplomaták.

Megduplázódott a vállalatok elleni zsaroló kibertámadások száma - Pénzügyi szervezeteket, befektetési alapokat érint leginkább a támadás

2015.12.22.

Nőtt az idén a vállalatok ellen intézett kibertámadások száma, ezen belül is megduplázódott a kényes vállalati adatokat "túszul ejtő" zsaroló támadásoké - derül ki a Kaspersky Lab orosz kiberbiztonsági vállalat elmúlt 12 hónap tapasztalatait összefoglaló elemzéséből.

Visszaküldött fizetés helyetti teljesítés törvény - A román államfő szerint fogalmi zavaros a törvény

2015.12.22.

Visszaküldte megfontolásra a bukaresti parlamentnek a fizetés helyetti teljesítés törvényét Klaus Iohannis román államfő.

Bizonytalanság és alkalmi megoldás a kiküldetések kezelésénél - A cégek jogi és adózási kockázatai jelentősen nőnek

2015.12.22.

A kiküldetések száma globálisan és Európán belül is évről évre nő, de még mindig nagy a bizonytalanság az érintett vállalatok körében. A nemzetközi cégek egyre több esetben hoznak gyors döntéseket arról, hogy Magyarországon alkalmaznak külföldi munkaerőt, vagy hazai munkavállalót küldenek ki külföldi munkavégzésre. A megfelelő folyamatmenedzsment híján alkalmazott eseti megoldások jelentősen növelik a cégek jogi és adózási kockázatait – hívják fel a figyelmet az EY szakértői.

Hibás, tönkrement, be sem kapcsol vagy csak nem tetszik? - Ezekre figyeljenek a fogyasztók, ha probléma van az ajándékkal!

2015.12.22.

Előfordul, hogy már csak a karácsonyi ajándék kipróbálásakor derül ki a kapott árucikk hibája, így például az nem működik vagy be sem kapcsol. Esetleg nem sokkal később megy tönkre. Ilyenkor különleges jogok illetik meg a fogyasztót, aki kérheti például a termék kijavítását-kicserélését is. Ha viszont az ajándék hibája mindössze annyi, hogy „nem tetszik”, akkor csak a kereskedő jóindulatán múlik, kicseréli-e azt vagy épp visszaadja-e annak vételárát.

Az Országos Bírósági Hivatal lett az év vagyonkezelője - Költséghatékonyság, racionális elhelyezési megoldások

2015.12.22.

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) nyerte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. év vagyonkezelője díját - közölte az MNV.

Megtévesztő utazási hirdetések miatt bírságolt a versenyhivatal - 1 millió forint feletti bírságott szabott ki a GVH

2015.12.22.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a Kaland Travel Kft. hiányos és megtévesztő tájékoztatást adott az utazások kiválasztása szempontjából lényeges információkról, a jogsértésért 1 millió 300 ezer forint bírságot szabott ki a cégre - közölte a versenyhivatal.

A fővárosi főügyész véleménye a Biszku-ügyről - Nem tartja törvényesnek az ítélet szóbeli indokolását

2015.12.21.

Nem tartja törvényesnek a Fővárosi Törvényszék kihirdetett elsőfokú ítéletének szóbeli indokolását a Biszku-ügyben Ibolya Tibor fővárosi főügyész, aki erről egy más témában tartott sajtótájékoztatón beszélt Budapesten.

Azonos neműek házasságáról szóló törvényt utasítottak el - A szlovének a népszavazáson elutasították a törvényt

2015.12.21.

Az előzetes eredmények szerint elutasították a Szlovéniában rendezett vasárnapi népszavazáson az azonos nemű párok közötti házasságot engedélyező, korábban a parlamentben már megszavazott törvényt, amely egyben megteremtette volna a párok örökbefogadási jogát is.

Államkincstár, fővárosi közösségi közlekedés - Az Állami Számvevőszék jövő évi ellenőrzési tervéről

2015.12.21.

Egyebek mellett a fővárosi közösségi közlekedés, a Magyar Államkincstár, a megyei hatókörű városi múzeumok, köztestületek, és a gyermekek születését, oktatását, nevelését, egészségügyi ellátását és védelmét támogató intézményrendszer ellenőrzése szerepel az Állami Számvevőszék következő féléves ellenőrzési tervében, amelyet a szervezet átadott az Országgyűlésnek.

Fogyasztói energiatudatosság növelése - Online energetikai oldal

2015.12.21.

Online energetikai oldalt indított az MVM Partner Zrt., a portál célja, hogy növelje a fogyasztók energiatudatosságát és energiahatékonyságra ösztönözzön.

Elektronikus kapcsolattartás a bíróságokon - 2016. január 1-jétől választható, majd kötelező

2015.12.21.

Az Országgyűlés 2015. december 15. napján elfogadta az egyes törvényeknek a gazdasági növekedéssel összefüggésben történő módosításáról szóló T/8196. számú törvényjavaslatot, mely módosítja a polgári perrendtartásról szóló 1952. évi III. törvény elektronikus kapcsolattartásra vonatkozó rendelkezéseit.

Mintával lefelé ragasztott tapéta, foltos festés - A lakásfelújításnál ezekre kell figyelni!

2015.12.21.

A tapéta a sarkokban nem ér össze, sőt helyenként a mintával lefelé van felragasztva, az illesztéseknél csúnya, a festés foltos, a fal egyenetlenségei sincsenek kijavítva - mindezért 50.000 Ft-ot adott át a fogyasztó a „mesterembernek”.

Az adózás már digitális, a papírokat mégis gyűjteni kell - A teljeskörű megőrzésre figyelni kell

2015.12.21.

A vállalkozások és magánszemélyek adózása egyre digitálisabbá válik, az ellenőrzések azonban még továbbra is megkövetelik a papíralapú dokumentumokat, így azok teljes körű megőrzésére ügyelniük kell az adózóknak - hívja fel a figyelmet Réczei Géza, a Winkler, Barna és Társai Ügyvédi Iroda adószakértő ügyvédje.

Az ötödik készültségi szint bevezetését tervezik Belgiumban -A törvényi módosítás folyamatban van

2015.12.21.

Az eddigi legmagasabb, a negyedik terrorfenyegetettségi szint feletti újabb, az ötödik szint bevezetésének tervével állt elő Koen Geens belga igazságügyi miniszter - írja a La Libere Belgique francia nyelvű belga napilap.

Hivatalosan is a konzervatív Néppárt nyert Spanyolországban - Nincs meg a szavazatok többsége, együttműködés szükséges

2015.12.21.

A konzervatív Néppárt (PP) megnyerte a spanyol parlamenti választásokat - jelentette be Soraya Sáenz de Santamaría, a leköszönő kormány miniszterelnök-helyettese Madridban.

Elfogadták a migrációs stratégiát Brüsszelben - Uniós határőrizeti szerv, további hotspotok létrehozása

2015.12.18.

Migrációs stratégiát fogadtak el a bevándorlási hullám megállítása és a schengeni vívmányok megőrzése érdekében, amire azért van szükség, hogy Európa visszaszerezze az ellenőrzést külső határai felett - számolt be az uniós állam-, illetve kormányfők kétnapos évzáró csúcstalálkozójának első napján Brüsszelben Donald Tusk.

Közös adatvédelmi szabályok az Eu-ban - Két év áll rendelkezésre, hogy a hazai jog részévé váljon a tervezet

2015.12.18.

Az EU-tagországok közötti rendőrségi együttműködésre vonatkozó adatvédelmi szabályok mellett az uniós polgárok adatainak szigorúbb védelméről szóló jogszabály-javaslatokat fogadott el Strasbourgban az Európai Parlament (EP) állampolgári jogokkal foglalkozó szakbizottsága.

A bikavér joga

2015.12.18.

A jó bornak is kell szabály. Legalábbis ezt példázza az Egri Bikavér története. Míg a 19. század végéig az egriek a szőlőt vegyes ültetvényeken termelték, és mindenki olyan bort készített, amilyet akart, ma már precíz és szigorú előírások védik a legismertebb magyar vörösbort.

201 éve született Tóth Lőrincz akadémiai tag - A római börtönügyi kongresszusi beszéde - részlet

2015.12.18.

A jeles ügyvéd, kúriai elnök, drámaíró, szakíró és országgyűlési képviselő 1814. december 17-én látta meg a napvilágot Rév-Komáromban. Munkásságára börtönügyi írásaival emlékezünk. A Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központ segítségével Tóth Lőrincz gondolatai mára mindenki számára elérhetőek. Az Emlékezések a nemzetközi börtönügyi congressusra Rómában 1885. (nov. 16-24.) című tanulmányából közlünk részletet.

Három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték Biszku Bélát - A védő és az ügyészégi is fellebbezett

2015.12.18.

Két év, három évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Biszku Béla volt pártállami vezetőt bűnpártolással elkövetett háborús bűntett miatt első fokon a Fővárosi Törvényszék.

Az importméz azonnali ellenőrzését kérték - Egy magyar európai parlamenti képviselő az Európai Bizottsághoz fordult

2015.12.18.

A magyar és európai méhészeket és fogyasztókat veszélyeztető tendencia megállítása érdekében a kevert mézekben található importméz azonnali ellenőrzését kérte Erdős Norbert fideszes európai parlamenti képviselő az Európai Bizottság mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztosától.

Ítélet a Livejasmin ügyben - Visszaélésszerű gyakorlat kérdése a Gattyán György ügyben

2015.12.18.

A livejasmin.com erotikus internetes oldal működtetését lehetővé tevő know-how-nak Magyarországról az alacsonyabb héamértéket alkalmazó Madeirára történő átvitele önmagában nem minősül visszaélésszerű gyakorlatnak - az Európai Bíróság ítélete.

A digitális egységes piacot elősegítő megegyezés született - A Bizottság adatvédelmi reformja

2015.12.17.

Az Európai Bizottság 2012-ben terjesztette elő az uniós adatvédelmi szabályok átfogó reformját azért, hogy Európa megfeleljen a digitális kor követelményeinek. A három intézmény közötti (ún. "trialógus") tárgyalások után az Európai Parlament és a Tanács egyezségre jutott.

Betiltották a Kommunista Párt működését Ukrajnában - A kijevi területi közigazgatási bíróság döntött

2015.12.17.

A kijevi területi közigazgatási bíróság betiltotta a Kommunista Párt működését Ukrajnában, helyt adva az igazságügyi minisztérium erre vonatkozó keresetének - derült ki a bíróság honlapján nyilvánosságra hozott közleményből.

Jogi lépéseket javasol az EP a társasági adózás területén - Közös európai adóazonosító, útmutatók, adóparadicsom fogalma a tárgy

2015.12.17.

A társasági adózás átláthatóságának növelését és a tagállamok közötti együttműködés javítását, illetve az eltérő nemzeti rendszerek szorosabb összehangolását célzó jogi lépéseket javasol az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén elfogadott állásfoglalásában a társaságiadó-elkerülés visszaszorítása érdekében - tájékoztatott közleményben az EP.

10 millió forintos vissza nem térítendő támogatás új lakáshoz - 10 éven belül 3 gyermek vállalása esetén - reformcsomag készül

2015.12.17.

Tízmillió forintos vissza nem térítendő támogatást ad az állam azoknak a házaspároknak az új lakás vásárlásához, akik tíz éven belül három gyermeket vállalnak - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a sajtótájékoztatóján.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000