Hír archívum: 2015. december

Más hónap

Kincstári Jogügyi Igazgatóság, közszolgálati életpályamodell - A 2016-os év tavaszi törvényalkotási programja

2015.12.17.

A közszolgálati életpályamodell bevezetése, a Kincstári Jogügyi Igazgatóság létrehozása és új adóeljárási kódex is szerepel a kormány tavaszi törvényalkotási programjában, amely 46 jogszabályt érint. A 2017-es központi költségvetést várhatóan májusban nyújtják be és júniusban tervezik elfogadni.

Marosvásárhely polgármestere ellen vádat emeltek - Törvénytelen társulási szerződések az ügyészség szerint

2015.12.17.

Vádat emelt a román korrupcióellenes ügyészség Dorin Florea marosvásárhelyi polgármester, valamint a hivatal több alkalmazottja és két önkormányzati képviselő ellen - közölte a román vádhatóság.

A legmagasabb strasbourgi fórum tárgyalt egy magyar ügyet - A rokkantnyugdíjasnak kedvező döntés ellen a magyar állam fellebbezett

2015.12.17.

Az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) legmagasabb fóruma, a 17 bíróból álló Nagykamara tárgyalta Strasbourgban azt a beadványt, amelyet egy baktalórántházi rokkantnyugdíjas nyújtott be Magyarország ellen a testülethez.

Elővásárlási jog-sérelem - Mit tehet a jogosult az új Ptk. alapján?

2015.12.16.

A korábbi Polgári Törvénykönyv röviden akként rendelkezett, hogy a tulajdonostársakat megilleti az elővásárlási jog harmadik személyekkel szemben. A részletszabályokat a bírósági gyakorlat dolgozta ki. Az új Kódex integrálta a gyakorlatban kialakult szabályok egy részét. Meghatározza az elővásárlási jog megsértése esetén történő igényérvényesítés határidejét, és a hatálytalanság megállapíthatóságának feltételeiről is részletesen szól.

Közel negyvenmilliós bírság sz az MVM Net Zrt.-nek - A nemjogerős döntés ellen fellebbezhet a szolgáltató

2015.12.16.

Közel negyvenmillió forintos pénzbírságot szabott ki elsőfokú, nem jogerős döntésében az MVM Net Zrt.-re a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), mert hiányosságokat tapasztalt a 450 MHz-es frekvenciahasználati jogosultság hasznosítására kötött hatósági szerződés II. ütemének teljesítésében.

Törvényhozók nyugdíjkiegészítése - A román parlament újból megszavazta a járandóság kiegészítést

2015.12.16.

A román parlament újból megszavazta a törvényhozók nyugdíjának kiegészítéséről szóló törvényt, amelyet nyáron Klaus Iohannis államelnök visszaküldött a törvényhozói testületnek.

Mikor kell közbeszerzési eljárást lefolytatni támogatások esetén? - A támogatásból megvalósuló beszerzések esetén változnak a kiskapuk!

2015.12.16.

A hatályos közbeszerzési törvény értelmében jelentősen bővült azon vállalkozások köre, akiket a jogalkotó közbeszerzési eljárás lefolytatására kötelezett. A kis-és középvállalatok azonban nincsenek erre felkészülve, ezért a vonatkozó szabályozás módosítására volt szükség. Az Országgyűlés tegnap szavazott a módosításról. Ennek értelmében mentesülnek a kötelezettség alól azok, ahol a beszerzés egyedi kormánydöntésben megállapított beruházási-, egyedi munkahely-teremtési, kutatás-fejlesztési és innovációs célú, nagyvállalkozások újraiparosítási célt szolgáló beruházásai, vagy bármely, 2015. november 1. napját megelőzően igényelt, uniós vagy hazai költségvetési forrásból származó támogatásból valósul meg.

Feltételezett háborús bűnösöket fogtak el - A boszniai államügyészség vádat emelt

2015.12.16.

Két feltételezett háborús bűnöst fogtak el, egy ellen pedig vádat emeltek Bosznia-Hercegovinában; a boszniai szerb férfiakat azzal gyanúsítják, hogy az 1992-1995-ös boszniai háború idején háborús bűnöket követtek el bosnyákok ellen.

Az MNB új eszköze - Anticiklikus tőkepuffer a túlzott banki hitelezés visszafogására

2015.12.16.

Új szabályozást vezet be jövőre a Magyar Nemzeti Bank annak érdekében, hogy egy esetleges jövőbeni túlzott banki hitelezést visszafogjon, a jelenlegi helyzetben pedig ösztönözze hitelezést.

A Földet a gazdáknak! program egyik részletét megsemmisítették - Az Alkotmánybíróság ellentétesnek találta a felhasználási célokat

2015.12.16.

Az Alkotmánybíróság (Ab) megsemmisítette a Földet a gazdáknak! programmal kapcsolatos kormányhatározat egyik rendelkezését - közölte a testület a honlapján.

Bővült a családtámogatási rendszer - Gyed extra, bölcsődei választás

2015.12.16.

Jövőre megemelik a szünidei étkeztetésre fordított összegeket és kibővítik a gyed extrát, 2017-től pedig már mini-, családi- és munkahelyi bölcsődét is választhatnak a szülők. A vonatkozó jogszabályok módosításáról döntött a parlament.

Elektronikus beutaló, méltányossági gyógyszertámogatás - Módosították az egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú törvényeket

2015.12.16.

A parlament az egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú törvények módosításával megteremtette a vény és a beutaló elektronikus úton történő kiállításának alapjait, és rendezte az egészségügyi ágazat béremelésével kapcsolatos egyes kérdéseket.

Elektromos cigaretta csak a Nemzeti Dohányboltból - Az új szabályok 2016. május 20-tól hatályosak

2015.12.16.

A hagyományos dohánytermékekkel azonos szabályokat határozott meg az Országgyűlés az elektromos cigarettákra. Ezeket a termékeket a jövőben csak a nemzeti dohányboltokban lehet megvásárolni.

Népszerű az elektronikus petíció lehetősége az ukránoknál - Állampolgárság megvonása, Darth Vader, NATO-csatlakozás - a kérdések

2015.12.15.

Petro Porosenko ukrán elnök szerint háborús körülmények között jogában kell állnia az országnak, hogy szeparatizmusért megvonhassa az állampolgárságot.

Megváltoztatta az előzetes beszámítását a Szegedi Ítélőtábla - Hunvald György egykori polgármester ügyében döntött a bíróság

2015.12.15.

Jogerős végzésével megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla a Hunvald György egykori VII. kerületi polgármester által előzetes fogva tartásban töltött idő beszámítását a rá két ügyben jogerősen kiszabott szabadságvesztésbe, így a volt szocialista országgyűlési képviselőnek még csaknem egy évre börtönbe kell vonulnia - közölte a táblabíróság.

Leváltották a koszovói parlament biztonsági főnökét - Összejátszott az ellenzékkel és engedte könnygáz bevitelét a parlamentbe

2015.12.15.

Leváltották a koszovói parlament biztonsági főnökét, miután kiderült, hogy összejátszott az ellenzékkel, és megengedte, hogy a politikusok könnygázpalackokat vigyenek a pristinai törvényhozás épületébe - közölte a Koha Ditore című koszovói napilap.

Ahol a billentyűzet a toll: online vitarendezés - 2016-tól otthonról, számítógép elől egyezhet meg fogyasztó és a webáruház

2015.12.15.

Egyre népszerűbb a magyar fogyasztók körében az internetes vásárlás. Tavaly több mint kétmillióan a világhálón költöttek el 273 milliárd forintot. Azonban az örömbe könnyen üröm is vegyülhet, ha például teljesen mást kap a fogyasztó, mint amit megrendelt vagy esetleg az áru meg sem érkezik. A válasz minderre: online honlap magyarul, az ügy elintézve.

Vádemelés az MTV elnöke ellen költségvetési csalás miatt - Elmulasztott magyarországi adófizetési kötelezettség

2015.12.15.

A Fővárosi Főügyészség vádat emelt jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt a Pesti Központi Kerületi Bíróságon dr. R. Z., a Magyar Televízió Zrt. egykori elnöke, majd stratégiatervezési és kommunikációs igazgatója ellen.

Lengyelország tiltakozik a Európai Parlament elnökének bírálata miatt - Az Alkotmánybíróság körüli helyzet miatt alakult ki a feszültség

2015.12.15.

Elfogadhatatlannak minősítette Beata Szydlo lengyel miniszterelnök Martin Schulz európai parlamenti elnöknek azt a kijelentését, hogy Lengyelországban az elmúlt napokban "államcsíny jellegű" fejlemények zajlanak, és emiatt Varsó tiltakozó diplomáciai jegyzéket adhat át.

Uniós mezőgazdasági támogatásoktól való elesés - A belvízhelyzet miatti kései vetés miatt nem tudott igazolást csatolni

2015.12.15.

Egy gazdálkodó kultúrtörténeti és genetikai szempontból kiemelkedő jelentőségű és veszélyeztetett, ritka szántóföldi növényfajtákat (fehérvirágú somkóró és svédhere) kívánt uniós mezőgazdasági támogatások felhasználásával termeszteni.

A 170 éve született Tauffer Emilre emlékeznek - A magyar börtönügy legnagyobb alakja

2015.12.15.

A magyar börtönügy legnagyobb alakja előtt ezúttal a Jogtudományi Közlöny 1868. évi számában megjelent, Csillagh Lászlóval közösen írt Pestváros fogházai című tanulmánnyal tisztelegnek.

Távmeghallgató rendszer Ausztriában - 160 tárgyalóteremben áll rendelkezésre a távmeghallgatás

2015.12.14.

Peter Bauer bíró, az osztrák Igazságügyi Minisztérium információ- és kommunikációtechnikáért felelős referense a Távmeghallgatás, valamint tárgyalótermi kép-és hangrögzítés a bíróságokon Konferencia alkalmával a kép-és hangrögzítés, valamint a távmeghallgatás osztrák tapasztalatairól beszélt előadásában.

Milyen hatással lesz a piacra a lakásépítés áfacsökkentése? - A kedvezményes adókulcsot 2019-ig lehet alkalmazni

2015.12.14.

A kormány beterjesztette az Országgyűlésnek a lakásépítésre vonatkozó áfakulcs 27 százalékról 5 százalékra történő csökkentéséről szóló javaslatot. A kedvezményes adókulcsot azonban csak 2016-tól 2019-ig lehet alkalmazni. Az új lakások után fizetendő áfa csökkentésével lökést kaphat az új építésű lakások piaca, megindulhatnak az építkezések. Az ingatlan.com szakértői szerint az új építésű lakásokra kiszabott áfa csökkentése nem csak az árakra lehet közvetlen hatással, de az építési vállalkozók számára is magasabb megtérülést biztosíthat az elkövetkezendő négy évben. A nagyobb nyereségráta pedig több lakásprojektet hozhat a piacra, és tisztulást is eredményezhet a szektorban.

13 év után is meg lehet oldani egy emberölési ügyet - A bűnösséget a beismerő vallomáson felül genetikai vizsgálat is igazolta

2015.12.14.

Tizenhárom évvel ezelőtti gyilkossági ügyet derített fel a rendőrség; az elkövető - akit a bíróság előzetes letartóztatásba helyezett - beismerte tettét - jelentették be rendőri vezetők budapesti sajtótájékoztatójukon.

Mihez kezdhetünk a nemteljesítő hitelekkel?

2015.12.14.

A magáncsőd, a portfolió átruházás és a bedőlt hitelek témájára fókuszált a Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda „üzleti reggeli” című rendezvénye. Az eszmecsere célja az aktuális jogi problémák megvitatása és a jogalkotó figyelmének felhívása volt.

Karácsonyi hitelkínálat - 10-30 százalékos THM-eltérés a piacon

2015.12.14.

A kis összegű karácsonyi fogyasztási hiteleknél a hitelkamatokon és díjakon túl a kötelezően kapcsolódó pénzügyi termékek, kiegészítő szolgáltatások és a késedelmes fizetés is jelentős többletköltséggel járhat - hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Hivatalos vizsgálat a McDonald's adókedvezményeivel kapcsolatban - A Bizottság a Luxemburg által odaítélt feltételes adómegállapítás okán jár el

2015.12.14.

Az Európai Bizottság hivatalos vizsgálatot indított a McDonald's luxemburgi adóügyi megítéléséről. Előzetes véleménye szerint a Luxemburg által odaítélt feltételes adómegállapítás – az uniós állami támogatási szabályok megsértésével – kedvező adóügyi megítélésben részesíthette a McDonald's-t.

Múmiát rejtő Buddha-szobor ügyében beadott kereset - A jogi képviselő kínai és holland bíróságon is benyújtja a keresetet

2015.12.14.

Befogadta egy kínai bíróság egy délkelet-kínai falu lakóinak keresetét, akik azért perelnek, hogy visszakapják múmiát rejtő Buddha-szobrukat - számolt be róla a helyi média a hétvégén.

Magánéletüket féltő fiatalok - Facebook vs. állami megfigyelés

2015.12.14.

Annak ellenére, hogy a 19-29 éves fiatalok jelentős többsége érdeklődik a modern technológiák iránt, egyúttal fél attól, hogy mindennek, amit az interneten csinál, nyoma marad, és a szoftverek olyan információt gyűjtenek a felhasználóról, amihez nem járult hozzá - derült ki a K&H legfrissebb reprezentatív felméréséből.

Állami Ügynökség alakul Romániában - hatékony vagyonelkobzás - Az elkobzott vagyon sorsa - közigazgatási intézmény lehet és béralapul szolgálhat

2015.12.14.

Állami ügynökség alakul Romániában a büntető eljárások során lefoglalt vagy elkobzott vagyontárgyak kezelésére illetve értékesítésére, miután Klaus Iohannis államfő kihirdette az erről szóló törvényt.

A büntetlenség kultúrája Egyiptomban - 2 rendőrt ítéltek 5 évre egy ügyvéd halálra kínzása miatt

2015.12.14.

Egy ügyvéd halálra kínzásával járó kihallgatása miatt - nem jogerősen - öt év kényszermunkával járó szabadságvesztésre ítéltek Egyiptomban két állambiztonsági tisztet.

A román királyi család el nem ismert tagja őrizetben - Paul herceg több embert vesztegetett meg

2015.12.12.

A volt román királyi család egyik hivatalosan el nem ismert tagját is őrizetbe vette pénteken a román korrupcióellenes ügyészség egy restitúciós ügy miatt, amelyben több magas rangú román és külföldi állampolgár érintett.

Növelni kell a bírák számát a közigazgatási ítélkezésben - Az OBH elnökének előadása

2015.12.12.

Jelentősen növelni kell majd a közigazgatási bírák és bírósági alkalmazottak számát, és komoly infrastrukturális fejlesztésekre is szükség lesz, ha az Országgyűlés elfogadja az új közigazgatási perrendtartásról szóló törvényt, amelynek jelenleg a kodifikációja zajlik - mondta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke egy szombathelyi fórumon.

Szigorúbb szabályozás az új vadászati törvényben - A vadkár viselése és megtérítése

2015.12.12.

Az új vadgazdálkodási törvény új alapokra helyezi és szigorúbban szabályozza a vadkár viselését és megtérítését - hangsúlyozta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke Budapesten egy sajtótájékoztatóval egybekötött díjátadó ünnepségen.

Állásfoglalási indítványokat nyújtanak be jövő héten az EP ülésén - Magyarországgal kapcsolatos indítványok

2015.12.12.

Több, Magyarországgal kapcsolatos állásfoglalási indítványt is benyújtanak jövő szerdán az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén.

Tudatos karácsonyi vásárlás - Jótanácsok, hogy elkerüljük az ünnep utáni bosszankodást!

2015.12.12.

Kezdetét vette az adventi időszak, közelednek az ünnepek. A készülődéshez hozzátartozik az ajándékok beszerzése is, ezért fontos a fogyasztóknak tisztában lenni néhány alapvető információval, - jogokkal és kötelezettségekkel -, melyek birtokában megkönnyíthetik dolgukat a karácsonyi vásárlásoknál, ezzel elkerülve az ünnepek utáni ügyfélszolgálatokon való sorban állást és bosszankodást. Csokorba gyűjtöttük a legalapvetőbb tudnivalókat.

Fizetéskönnyítés mintsem adótitkolás - A kérelem a végrehajtásra is halasztó hatállyal van

2015.12.12.

Ha egy cég nem tudja befizetni az adóját, célszerűbb fizetéskönnyítést kérnie az adókötelezettségére, mintsem eltitkolni azt - hívta fel a figyelmet közleményében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

2016. január elsejétől csökken a bankadó - Az EBRD egyetértési megállapodásának megfelelő módosítás

2015.12.12.

A kormány az Európai Bizottság újabb informális jelzései alapján javasolta az Országgyűlésnek a bankadóról szóló törvénynek az EBRD egyetértési megállapodásának megfelelő módosítását - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Egy sokoldalú jogász - Arckép Kiss Daisy ügyvédről

2015.12.12.

Ügyvéd, tanácsadó, oktató, szakkönyvíró. Sokoldalú jogászként elkötelezetten ápolta a jogi kultúrát. Tanítványait, ügyvéd kollégáit igyekezett a jogászi hivatás szeretetére, az önmagukkal szembeni szakmai igényességre szoktatni. Haláláig példát mutatott.

Több mint 230 millió forintos kártérítés a fogvatartottaknak - Az EJEB döntött 43 magyar elítélt ügyében

2015.12.11.

Összesen több mint 230 millió forintnak megfelelő kártérítést ítélt meg az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) 43 magyar fogvatartottnak, mert a testület megítélése szerint ellentétes az Emberi Jogok Európai Egyezményével és sérti a megalázó vagy embertelen bánásmód tilalmát, hogy túlzsúfolt cellákban tartják őket fogva.

A boszniai Szerb Köztársaság nem működik együtt a hatóságokkal - Az ügyészség, rendőrség és bíróság érintett az ügy kapcsán

2015.12.11.

Bosznia-Hercegovina többségében szerbek lakta országrésze, a boszniai Szerb Köztársaság felfüggeszti az együttműködést az országos ügyészséggel, rendőrséggel és bírósággal, mert a boszniai hatóságok elfogtak öt boszniai szerb férfit, akiket háborús bűncselekmények elkövetésével vádolnak - számolt be róla honlapján a Nezavisne Novine című boszniai napilap.

Közbeszerzés, különadók, polgári törvénykönyv - Számos törvényjavaslaton változtatna a törvényalkotási bizottság

2015.12.11.

Az egyházi, valamint a különadókról szóló törvénymódosításokhoz, de a polgári törvénykönyvhöz, illetve a közbeszerzési szabályokhoz kapcsolódóan is váloztatásokat kezdeményezett ülésén az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága.

Ellenőrzési módszerek a jogállamiságról, alapvető jogokról - Az EP meghallgatást tartott Brüsszelben

2015.12.11.

Meghallgatást tartott az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári és igazságügyi bizottsága (LIBE) Brüsszelben a demokrácia, a jogállamiság és az alapvető jogok ellenőrzési módszereiről és minden uniós tagállamra alkalmazható kiterjesztéséről.

Ellenzik a baromfihúsok fertőtlenítését vegyi anyagokkal - A Természetvédők Szövetsége a kormányhoz fordul segítségért

2015.12.11.

A Magyar Természetvédők Szövetsége szerint a vegyi anyagokkal átmosott húsok piacra engedése aláássa az élelmiszerbiztonságot, ezért kérik a magyar kormányt, hogy utasítsa el az erre irányuló javaslatot.

A jogvédelem biztosítására állt le a földek árverése - A bíróság a mezőhegyesi földek ügyében döntött

2015.12.11.

A Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt., mint felperes tulajdonjogi vagy azzal szorosan összefüggő jogának védelmére a Fővárosi Törvényszék leállította a Földet a gazdáknak program keretében kiírt árverést a mezőhegyesi földekre a per jogerős befejezéséig - közölte a törvényszék.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000