Hír archívum: 2015. december

Más hónap

Kartell chat - a GVH online kapcsolat-felvételi rendszere - Anonim módon, következmények nélkül lehet információt adni és kérni

2015.12.11.

A vállalkozások, különösen a kis- és középvállalkozások (kkv) nincsenek tisztában sem a kartellezés fogalmával és következményeivel, sem azzal, hogy úgy is kiléphetnek a kartellből, hogy ezzel jelentősen mérsékelhetik a következményeket - közölte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) felmérésére hivatkozva a Gazdasági Versenyügyi Tanácsadó Iroda.

Az EP is rábólintott a légiutasok adatait rögzítő rendszerre - A létrehozásról szóló javaslat értelmében 6 hónapig tárolhatók az adatok

2015.12.11.

Az Európai Parlament belügyi, állampolgári és igazságügyi bizottsága (LIBE) elfogadta a légi utasok adatait rögzítő rendszer (PNR) létrehozásáról szóló javaslatot.

A mindennapi életet befolyásoló ügykérdéseket vizsgál a Kúria - Félévzáró értékelés - jövőbeni tervek

2015.12.10.

A hálapénz, a devizahitelezés és a vasárnapi nyitva tartás ügyét emelte ki a Kúria félévzáró sajtótájékoztatóján Darák Péter azon ügyek közül, amelyekkel a legfelsőbb bírói fórum mint a mindennapi életet alapvetően befolyásoló kérdésekkel foglalkozik.

Külföldi gyermek magyar nevelőszülöknél - Az ombudsman ajánlásai a jelzőrendszer és tájékoztatási lehetőségekről

2015.12.10.

A jelzőrendszeri tagoktól fokozottabb figyelmet, a szaktárcától pedig alaposabb tájékoztatást vár az ombudsman - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala azzal az üggyel kapcsolatban, amelyben német állami gondoskodásból Baranya megyei nevelőszülőkhöz kerültek Németországban súlyosan veszélyeztetett gyermekek.

„A netről szedtem a képet, akkor szabadon használhatom, nem?” - A szerzői engedélyről, a felhasználás részleteiről

2015.12.10.

A fenti mondat sokszor elhangzik védekezésként, amikor valakit azzal szembesítenek, hogy a weboldalán, Facebook oldalán, blogján vagy éppen promóciós, marketing anyagaiban netről letöltött fotókat, képeket használ fel szerzői engedély és jogdíjfizetés nélkül. Mi az igazság ezekkel a képekkel kapcsolatban? Kiderül a Sár és Társai Ügyvédi Iroda összefoglalójából.

Továbbra is büntethetőek a hajléktalanok - Nincs dekriminalizáció a közterületen életvitelszerűen tartózkodóknál

2015.12.10.

Az Országgyűlés rendészeti bizottsága elutasította annak az LMP-s javaslatnak a tárgysorozatba vételét, amely megszüntetné a közterületen való életvitelszerű tartózkodás büntethetőségét.

Szigorúbb biztonsági intézkedések Szlovákiában - Alkotmányt is módosítottak a terrorizmus elleni harc jegyében Pozsonyban

2015.12.10.

Jóváhagyta a pozsonyi törvényhozás a szigorúbb biztonsági intézkedéseket lehetővé tevő, a miniszterelnök által javasolt törvénymódosító csomagot, amelyet Robert Fico néhány nappal a párizsi merényletek után terjesztett elő a terrorizmus elleni harc jegyében.

Rekordösszegű előadói jogdíjat fizet ki az EJI - Az éves jogdíj 2,1 milliárd forintot ölel fel

2015.12.10.

Az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) a napokban fizeti ki a zenészeknek, színészeknek a hangfelvételeik, filmjeik felhasználása után járó éves jogdíjat, az egyesület idén rekordösszegű, 2,1 milliárd forintot megközelítő jogdíjat oszt fel a jogosultak között.

A rendészeti bizottság könnyített beléptetést javasolt a focimeccsekre - Szurkolói kártya és beléptetőrendszer - elfogadta az OGY

2015.12.10.

Az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága a kormány támogatásával egy olyan javaslatot terjeszt a parlament elé, amely megkönnyítené a focimeccsekre való beléptetés rendszerét. Terrorfenyegetettség esetén viszont több sportrendezvényen is szigoríthatják a belépést.

Terrorizmus finanszírozása elleni fellépés - Az uniós szakminiszterek egyetértettek az erősítő intézkedésekről

2015.12.09.

Széles körű egyetértés volt a terrorizmus finanszírozása elleni fellépés erősítését célzó intézkedések elfogadásáról az uniós gazdasági és pénzügyminiszterek tanácsülésén Brüsszelben - írta a The Wall Street Journal (WSJ) című amerikai újság európai kiadása.

Madonna-kép sorsáról döntött a cseh bíróság - A prágai döntés szerint a katolikus egyház tulajdona az értékes festmény

2015.12.09.

A cseh állam tulajdonából a katolikus egyház tulajdonába kerül egy értékes középkori Madonna-kép. A prágai városi bíróság elutasította a Nemzeti Galéria fellebbezését, amely megtámadta az alsóbbrendű bíróság döntését, miszerint a Madona z Veverí (A Veveríi Madonna) elnevezésű festményt az egyházi kárpótlás keretében vissza kell szolgáltatni a katolikus egyháznak.

Áfa megfizetést érintő jogvita az uniós bíróság előtt - Ítélethirdetés holnap a magyar ügyben

2015.12.09.

A WebMindLicenses a Magyarország egyik leggazdagabb emberének számító Gattyán György érdekeltségébe tartozó Docler-csoport egyik tagja. Az üzletember 100%-os tulajdonában álló cég az erotikus szolgáltatásokat kínáló livejasmin.com weboldalhoz kapcsolódó know-how-t adott bérbe egy Lalib nevű portugál cégnek.

NAV és az adóigazgatási rendszer megújításáról - A kormányhatározat részletezi az egyes intézkedéseket

2015.12.09.

Megjelent a Magyar Közlönyben a kormány határozata a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szervezeti átalakításához és az adóigazgatási rendszer megújításához kapcsolódó egyes intézkedésekről.

Könyvsorozat a magyar országgyűlések történetéről - 11 kötetet mutatnak be 2020 tavaszáig

2015.12.09.

Könyvsorozatot indított a hazai parlamentek történetéről az Országgyűlés Hivatala; a tervek szerint 2020 tavaszáig megjelenő tizenegy kötet közül az elsőt kedden mutatták be az Országgyűlési könyvtárban.

Adózási rend 2016

2015.12.09.

A Parlament 2015. november 17. napján fogadta el az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény és egyes adótörvények módosításáról szóló törvényjavaslatot. Jelen cikk az adóeljárási törvény szabályrendszerében 2016. január 1. napjával életbe lépő legfontosabb változásokat - a törvény szerkezetét követve - mutatja be.

Az Európai Bizottság jóváhagyta a Halgazdálkodási Operatív Programot - Cél a biodiverzitás megőrzés, a kkv-k helyzetbe hozása többek között

2015.12.09.

Jóváhagyta az Európai Bizottság Magyarország Halgazdálkodási Operatív Programját: ezzel az ország halgazdálkodásának fejlesztésére az előző időszakhoz képest 12 százalékkal magasabb összeg, mintegy 15,5 milliárd forint áll rendelkezésre, amelyet 2023-ig kell felhasználni - közölte a Miniszterelnökség.

A megválasztott alkotmánybírák nem lesznek beiktatva - A lengyel elnök a törvényes megválasztásuk ellenére döntött így

2015.12.09.

Andrzej Duda lengyel elnök nem iktatja be hivatalába az előző parlamenti ciklus végén megválasztott három alkotmánybírót - közölte az államfői hivatal szóvivője. Duda annak ellenére döntött így, hogy az alkotmánybíróság korábban törvényesnek találta megválasztásukat.

Megállapodás az uniós kiberbiztonsági szabályozásról - Az Európai Parlement formális jóváhagyása szükséges még

2015.12.09.

Megállapodás született az első közösségi szintű kiberbiztonsági szabályozás elfogadásáról az Európai Parlament (EP) és az uniós tagállamok képviselői között - közölte Günther Oettinger, a digitális gazdaságért és társadalomért felelős EU-biztos.

Teherautó-jogosítvány már 18 éves kortól - A jogszabály módosítás január 1-jétől léphet hatályba

2015.12.09.

Az Európai Bizottság nem emel kifogást ellene, ha Magyarország a kormányzati terveknek megfelelően 21 helyett már 18 éves kortól lehetővé teszi a C kategóriás vezetői engedély megszerzését - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM).

Az iskolai erőszak új dimenziói - Az oktatási jogok biztosának beszámolója

2015.12.09.

Az oktatási jogok biztosa szerint az iskolai erőszak arányai nem, de formái változtak az utóbbi időszakban.

Osztatlan közös tulajdon - Módosulnak a megszüntetés szabályai

2015.12.08.

Módosítja a kormány az osztatlan közös tulajdon megszüntetésének szabályait.

Külföldi büntetőítélet lefordítása költségeinek viselése - Magyar vonatkozású ügy az Európai Bíróság előtt

2015.12.08.

Egy magyar férfit betöréses lopás miatt szabadságvesztés-büntetésre ítéltek Ausztriában. Az osztrák bíróság a büntetőítéletet egy uniós jogszabály alapján, elismerés céljából megküldte Magyarországnak, ahol a jelen ügyben a Budapest Környéki Törvényszék foglalkozik az ezzel kapcsolatos teendőkkel.

Tóth Lőrincz: Fegyházi tanulmányok. A rabmunka - Könyvajánló az Összefogás Börtönügyért Egyesülettől

2015.12.08.

Az egykori kúriai elnök 1888-ban megjelent írása a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központ segítségével vált mára elérhetővé, közkinccsé.

Növelné az adatlekérések átláthatóságát a Telenor - Évente 40 ezer adatlekérés a bűnüldözés szolgálatában

2015.12.08.

A mobilszolgáltatónak éves szinten százmillió forintos költséget jelent a rendőrségi megkeresésre való válaszadás. Napjainkban már mindenkinél van mobiltelefon, a bűnözőknél is, így egy bűncselekmény felderítésében a helyszínen lévő nyomok rögzítésén túl a mobilszolgáltatók adatai is fontos szerepet játszanak.

Média-önszabályozási fórum indul az etikus újságírásért - Transzparencia, számonkérhetőség a középpontban

2015.12.08.

Új média-önszabályozási fórum indul szakmai szervezetek összefogásával; a Korrektor fórum célja, hogy a csatlakozó szervezetek betartsák az etikus újságírás szabályait és azokért a nyilvánosság előtt feleljenek.

A szerb miniszter lemondását követelik újságíró-szervezetek - Szexista megjegyzése miatt távozhat a védelmi miniszter

2015.12.08.

Szexista megjegyzése miatt nem maradhat pozíciójában Bratislav Gasic védelmi miniszter - jelentette ki Aleksandar Vucic szerb kormányfő a szerbiai közszolgálati televízió (RTS) beszámolója szerint.

Uniós pályázatokkal csaltak Somogy megyében - A NAV tizenegy gyanúsítottat és több mint negyven tanút hallgatott ki

2015.12.08.

Visszaéltek pályázati támogatásokkal Somogy megyében, 72 millió forint kárt okozva az uniós költségvetésnek - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Belgium nemzetközi elfogatóparancs alapján keresi a terroristákat - Számadatok a potenciális terorristajelöltekről

2015.12.08.

Százhatvan feltételezett terrorista ellen van érvényben jelenleg Belgiumban kiadott nemzetközi elfogatóparancs - írta a Le Soir című, francia nyelvű belga napilap.

18 millió forintos bírság az NN Biztosító Zrt.-nek - Tájékoztatási kötelezettség megszegése is szerepel a vizsgálat eredményében

2015.12.08.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 18 millió forintos felügyeleti és fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki az NN Biztosító Zrt.-re az életbiztosítási szerződések kezelése során tapasztalt nem megfelelő eljárások és a szerződések hiányos tartalmi elemei, illetve az ügyfél-tájékoztatásra és panaszkezelésre vonatkozó jogsértések miatt - közölte a jegybank a honlapján.

Gyanúsítottként hallgatta ki Kovács Béla EP-képviselőt az ügyészség - Kovács Béla panasszal élt a gyanúsítás ellen

2015.12.08.

Az Európai Unió intézményei elleni kémkedés bűntettének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatta ki Kovács Béla európai parlamenti (EP-) képviselőt a Központi Nyomozó Főügyészség - közölte Keresztes Imre főügyész.

Az ítélkezési gyakorlat vitatott problémái - A Kúria joggyakorlat-elemző csoportjához érkezett 2016-os témajavaslatokról

2015.12.07.

A Kúria joggyakorlat-elemző csoportjai jövőre várhatóan vizsgálni fogják az ítéleti bizonyosság, a cégvezetők hitelezők iránti felelőssége, a társasházi jogviták, valamint a munkajogban a felmondás és a joggal való visszaélés vitatott kérdéseit.

Rendkívüli biztonsági készültség Rómában - A szentév kezdete előtt lezárják a légteret is

2015.12.07.

Vasárnap reggel hat órától szerda este hat óráig tart a Ferenc pápa által meghirdetett szentév kezdetével egybeeső rendkívüli biztonsági készültség Rómában. Többek között lezárják az olasz főváros légterét, és megtiltották az üzemanyag-szállítást is.

Alkotmányos forintosítás - Novemberi Ab-mustra

2015.12.07.

Az alkotmánybírák megkezdték szokásos év végi hajrájukat: alkotmányosnak találták a devizatörvény forintosítási szabályait, alaptörvény-ellenesnek a Quaestor-károsultak kárrendezését, továbbá jogalkotói mulasztást állapítottak meg a jogszerű rendőri intézkedéssel szembeni engedetlenség szabályozásában.

Egyiptomnak három és fél év után lesz parlamentje - Többnyire független képviselők szerezték meg a mandátumokat

2015.12.07.

Három és fél év szünet után újra lesz parlamentje Egyiptomnak, ezúttal azonban a mandátumok többsége pártoktól független képviselők kezében lesz, míg a helyek 43,1 százalékát szerezték meg politikai pártok - derül ki a voksolás ismertetett végleges eredményeiből.

Kincstári Jogügyi Igazgatóság - állami jogképviselet - 2016. július 1-jétől léphet életbe a törvénnyel az új intézmény

2015.12.07.

A jövő év második felében kezdheti meg tevékenységét az elsősorban az állam jogi képviseletét ellátó Kincstári Jogügyi Igazgatóság (KJI) - az erről készült törvénytervezet a kormány honlapján jelent meg.

Légi utasok adatait rögzítő rendszer kapcsán tárgyaltak Brüsszelben - A kompromisszumos egyezség értelmében 6 hónapig tárolnák az adatokat

2015.12.07.

Megállapodás született a légi utasok adatait rögzítő rendszer (PNR) létrehozásának részleteiről az európai uniós tagországok belügyminisztereinek tanácskozásán Brüsszelben.

Nem sértett jogszabályt a Hortobágyi Nemzeti Park - A Debreceni Ítélőtábla jogerős ítéletet hozott

2015.12.07.

Két támadott haszonbérleti szerződés ügyében is azt állapította meg a bíróság, hogy nem sértett jogszabályt a Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) azok megkötésekor. A Debreceni Ítélőtábla jogerős határozatáról a HNP kommunikációs munkatársa tájékoztatott.

Az NMHH Médiatanácsa elfogadta jövő évi piacfelügyeleti tervét - Fókuszban a műsormonitoring, korhatár-besorolások, a nők médiareprezentációja

2015.12.07.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa elfogadta jövő évi piacfelügyeleti tervét, amelynek középpontjában a műsormonitoring és a korhatár-besorolási szabályok betartásának vizsgálata áll.

Tudományos konferencia a Gyulai Törvényszéken - Más országok orvosi és jogi gyakorlatát is megismerhették a résztvevők

2015.12.07.

A Gyulai Törvényszék a Szegedi Akadémiai Bizottság Reprodukciós Egészség Munkabizottságával, a European Society of Contraception and Reproductive Health (ESC) magyar tagozatával, valamint a Magyar Család- és Nővédelmi Tudományos Társaság Békés Megyei Szervezetével közösen 2015. november 26-án igazságügyi konferenciát és akkreditált továbbképzést tartott. Az igazságügyi kongresszus társelnökei Prof. Dr. Bártfai György és dr. Bagdi Árpád Gyula, a Gyulai Törvényszék elnöke voltak.

Fórumot hív össze az unió a káros online tartalmak kiszűrésére - A terrorizmus elleni küzdelem új útjai

2015.12.04.

Fórumot hívnak össze az unió szervezetei a tagországok belügyminisztériumaival közösen az interneten terjedő káros tartalmak kezelésére. Az új fórum résztvevőinek segítségével nem csak a gyűlöletre uszító megjelenéseket kívánják kiszűrni a világhálóról, hanem a terrorizmusra utaló tartalmakat is - jelentette be Brüsszelben Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Unió migrációügyi biztosa.

Szász Pál-ösztöndíj külföldi joghallgatóknak - 25 hallgató részesülhet az egy éven keresztüli támogatásban

2015.12.04.

Idén is 25 külhoni magyar jogász hallgató részesül Szász Pál-ösztöndíjban, a diákok számára péntektől kezdődött szeminárium Budapesten.

Tudatos ünnepek - az MNB kommunikációs kampánya - Mire érdemes odafigyelni a fogyasztási hitelekkel kapcsolatban

2015.12.04.

A karácsonyi fogyasztási hitelekkel kapcsolatos ügyfélproblémák miatt az MNB - a pénzügyi intézményekre vonatkozó kiemelt ellenőrzései mellett Tudatos ünnepek címmel kommunikációs kampányt indított a fogyasztók felelős hitelfelvételének támogatására.

Homoszexuális párok öröklésjogi kérdései - Magyarország és Lengyelország is vétózott a brüsszeli tanácskozáson

2015.12.04.

Magyarország és Lengyelország megvétózta az uniós igazságügyi és belügyminiszterek brüsszeli tanácskozásán az Európai Bizottság két rendelettervezetét, amelyek az eltérő állampolgárságú, de azonos nemű párok vagyoni viszonyait rendeznék, túllépve ezzel a házasság hagyományos értelmezésén.

Január 1-jétől 15%-os szja-kulcs - A csökkentés növeli a belső fogyasztást a szakértők szerint

2015.12.04.

A január 1-jétől hatályba lépő 15 százalékos új személyi jövedelemadó (szja) kulcs körülbelül 120 milliárd forintot hagy a magyar adózóknál, és arra lehet számítani, hogy ennek nagyobb részét fogyasztásra költik - mondta Lőcsei Tamás, a PWC Magyarország adó- és jogi tanácsadási üzletágának vezetője.

Lagarde-ügy - döntött a párizsi fellebbviteli bíróság - Az üzletembernek vissza kell fizetnie a korábban kapott kártérítési összeget

2015.12.04.

A párizsi fellebbviteli bíróság döntése alapján Bernard Tapie francia üzletembernek vissza kell fizetnie az államnak azt a 404 millió eurós összeget, amelyet 2008-ban egy vitatott kártérítési ügyben kapott.

Méltányos egyezségi ajánlatok a fogyasztóknak - Enyhülő vállalkozói szigor a Budapesti Békéltető Testület előtt

2015.12.04.

A parkolási cég a peresítés előtt visszalép követelésétől, a hírközlési szolgáltató közel hetvenezer forintos tartozást töröl és jóváír még közel húszezret, az áramot szolgáltató cég pedig elengedi a visszakapcsolás díját és további kedvezményeket tesz.

Új alkotmánybírákat választott a lengyel parlament -

2015.12.04.

Öt új alkotmánybírót választott a lengyel parlament alsóháza, amelyben az októberi választások nyomán a nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) rendelkezik abszolút többséggel. Az alkotmánybíróság összetételének részleges megváltoztatását eredményező szavazást heves politikai vita kísérte, az ellenzék törvényellenes választásról beszélt.

Teljes élet fogyatékkal - Beszélgetés Földesi Erzsébettel, az Egyetemes Tervezés Információs és Kutatóközpont vezetőjével

2015.12.03.

"Az egyetemes tervezés elve a mindenki számára hozzáférhetőség elvén nyugszik." - mondja Földesi Erzsébet az Egyetemes Tervezés Központ megálmodója és vezetője - Példátlan összefogás, innovatív fejlesztés, társadalmi felelősségvállalás az egyetemesség égisze alatt - December 3-dika a Fogyatékossággal Élők Világnapja

Vádat emeltek Romániában idegengyűlölet miatt egy énekes ellen - A Kárpátia előadójának perét csíkszeredán tárgyalják

2015.12.03.

Idegengyűlölő propaganda miatt vádat emeltek Romániában a magyarországi Kárpátia együttes énekese, Petrás János László ellen - közölte a honlapján a romániai legfőbb ügyészség.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000