Hír archívum: 2015. december

Más hónap

Megjelent a nyudíjemelésről szóló kormányrendelet - Az 1,6 százalékos emelés több mint húsz járandóságot és 2,6 millió embert érint

2015.12.03.

Megjelent a nyugellátások és számos más ellátás jövő januári, 1,6 százalékos emeléséről szóló kormányrendelet a Magyar Közlönyben.

Önálló Katalónia létrehozásáról szóló parlamenti határozat - A spanyol alkotmánybíróság egyhangúlag elutasítóan döntött

2015.12.03.

A spanyol alkotmánybíróság ülésén egyhangú döntéssel megsemmisítette az önálló Katalónia létrehozásához vezető folyamat megindításáról szóló katalán parlamenti határozatot. A katalán kormány azonban máris jelezte: nem változtat semmin a bíróság döntése.

Hitelt vehet fel a Szanálási Alap - A kormány jóváhagyta az összeghatárt

2015.12.03.

Az MKB Bank Zrt. szanálása érdekében a kormány jóváhagyta, hogy a Szanálási Alap legfeljebb 45 500 millió forint és 166,9 millió euró összegű hitelt vegyen fel.

Magyarországot továbbra is monitorozza az EB - Nincs rendszerszintű veszély a jogállamiságra és demokráciara vonatkozóan

2015.12.03.

Az Európai Bizottság (EB) továbbra is szorosan figyelemmel követi a magyarországi helyzet alakulását, ugyanakkor nem lát a jogállamiságot veszélyeztető rendszerszintű veszélyt - közölte Vera Jourová, a szervezet igazságügyi biztosa az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén, amelynek a magyar jogállamiság helyzete volt az egyik témája.

Vége a liechtensteini bankszámlák titkos kezelésének - 2018-tól megosztják az állampolgárok bankszámláival kapcsolatos információkat

2015.12.03.

Az Európai Unió és Liechtenstein 2018-tól automatikusan megosztja egymással az állampolgáraik bankszámláival kapcsolatos információkat - erről az Európai Parlament plenáris ülésén született döntés. A liechtensteini bankok jelenleg titkosan kezelik az uniós állampolgárok számláit.

A FIFA korrupciós botrány folytatódik - Újabb letartóztatások történtek Zürichben

2015.12.03.

Letartóztatások újabb sorozata kezdődött csütörtök hajnalban Zürichben a Nemzetközi Labdarúgó Szövetséget (FIFA) érintő kiterjedt korrupciós botránnyal összefüggésben - írta internetes felületén a The New York Times (NYT) című amerikai lap.

Jegyzőkönyvön kívül című interjúkötet - a Tatabányai Törvényszék kiadása - "A bíró, illetve a bírósági dolgozó is ember"

2015.12.03.

Az Országos Bírósági Hivatal által meghirdetett "Bírósági történelem és hagyományápolás" projekt keretében a Tatabányai Törvényszék kiadott egy interjúkötetet.

Az MNB engedélyezte az Erste Jelzálogbank megalapítását - Jövőre alapítana a K&H Bank is

2015.12.02.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) engedélyezte, hogy az Erste Bank Hungary Zrt. megalapítsa jelzálogbankját - a Pénzügyi Stabilitási Tanács (PST) erről szóló határozata megjelent a jegybank honlapján.

Közérdekű bejelentés kapcsán sérült a közbiztonság - Az ombudsman megállapításai

2015.12.02.

Az ombudsman egy közérdekű bejelentéssel kapcsolatos beadvány kivizsgálása után megállapította, hogy sérült a jogbiztonság és az alapjog a hatósági ügyek tisztességes intézéséhez - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala.

Facebook korlátokkal - A munkavállaló jogai és kötelezettségei

2015.12.02.

Előfordul, hogy a leendő munkavállaló online tevékenysége már a munkaviszony létrejötte előtt vizsgálat alá kerül. Az új Munka törvénykönyve lehetővé teszi, hogy a munkáltató korlátozza dolgozója magatartását, akár Facebook-szabályzaton keresztül.

Megbírságolta a Polgári Bankot az MNB - Tízmillió forint a jogszabálysértések miatt

2015.12.02.

Tízmillió forintra bírságolta a Polgári Bank Zrt.-t a felügyeleti jogkörében eljáró Magyar Nemzeti Bank (MNB) különféle jogszabálysértések miatt, az erről szóló határozatot megjelentették a jegybank honlapján.

Rendben van a filmforgalmazási- és mozi üzemeltetési piac - A GVH nem talált jogsértést

2015.12.02.

A mozi üzemeltetési piacon ugyan a Cinema City 80-85 százalékos piaci részesedéssel bír, de piaci magatartása a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) szerint ésszerűnek tekinthető és nem vet fel versenyjogi aggályokat - egyebek mellett ezt tartalmazza a hivatal piacelemzési tanulmányának tervezete, amely megjelent a versenyhatóság honlapján.

Elkészült az Internetkon eredményei alapján az előterjesztés - Távközlési különadó csökkentéséért megállapodást javasolnak a piaccal

2015.12.02.

Az internetezés áfájának 18 százalékra mérséklése mellett azt is javasolja a kormánynak az internetről szóló nemzeti konzultáció (InternetKon) eredményei alapján Deutsch Tamás, a folyamat miniszterelnöki biztosa, hogy a további árcsökkentés érdekében készítsen elő megállapodást a piaci szereplőkkel a távközlési különadó csökkentéséről - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

Eltűnik az árfolyamkockázat az autóhiteleknél - A forintosítással változik a helyzet

2015.12.02.

A deviza alapú lakossági autófinanszírozási szerződéseket december 1-jén forintosítják a Magyar Lízingszövetség tagvállalatai, ez erről szóló tájékoztató levelet pedig december 15-én postázzák az érintett ügyfeleknek, a forintosítással eltűnik a szerződésekből az árfolyamkockázat - közölte a Lízingszövetség kedden.

A kormány módosította a földvásárlási hitelprogramot - A kormány módosította a földvásárlási hitelprogramot

2015.12.02.

A kormány úgy módosította az MFB földvásárlási hitelprogramot, hogy a hitel elővásárlási jog gyakorlásával megvásárolt földrészlet vételárának megfizetésére használható fel - az erről szóló határozat a Magyar Közlönyben jelent meg.

Nemzetiségek helyzete, katonai szerepvállalás - Az Országgyűlés napirendje

2015.12.02.

Négy előterjesztés általános vitája szerepel az Országgyűlés mai ülésén, a képviselők elmondhatják a véleményüket az afrikai magyar katonai szerepvállalásról, valamint a nemzetiségek helyzetéről is.

Kezdődik a NAV téli ellenőrzéssorozata - Akár munkaidőn kívül és hétvégén is lehet számítani az ellenőrökre

2015.12.01.

A mai napon indítja téli ellenőrzéssorozatát a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) - közölte a szervezet.

Polgári kezdeményezés Magyarország ellen - Az Európai Bizottság jegyzékbe vette az eljárásra irányuló készületet

2015.12.01.

Jegyzékbe vette az Európai Bizottság azt az európai állampolgári kezdeményezést, amely arra szólítja fel az unió javaslattevő-végrehajtó intézményét, hogy kezdeményezze Magyarországgal szemben az uniós alapértékek megsértése miatti eljárás megindítását.

Magyar-kínai katonai felsőoktatási együttműködés - Tapasztalacsere, közös kutatások a tervek szerint

2015.12.01.

Az oktatás és a kutatás területén új kapukat nyit a magyar-kínai katonai felsőoktatási együttműködésben az a megállapodás, amelyet a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) kötött pénteken a kínai Népi Felszabadító Hadsereg Nemzetvédelmi Egyetemével - közölte az NKE tudományos rektorhelyettese, Padányi József mérnök dandártábornok Pekingben.

Egyértelműek a könyvkiadókra vonatkozó adózási szabályok - A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye

2015.12.01.

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint egyértelműek a könyvkiadókra vonatkozó adózási szabályok.

Prága határozottan fellépett a hazárdjátékok ellen - A kamara a szabad vállalkozás korlátozását látja a döntésben

2015.12.01.

Felszámolják a játéktermeket Prágában januártól a városi tanács döntése értelmében - közölték a cseh fővárosban.

Rendelet készül a jelzáloghitel-tanácsadókról - Kötelező felelősségbiztosítás az okozott károk megtérítésére

2015.12.01.

Kormányrendelet készül a jelzáloghitel-tanácsadói tevékenység szabályozásáról, amely egyebek mellett az ügyfelek részletesebb tájékoztatását írja elő.

Milliókat fizethet a közalkalmazottat jogellenesen elbocsátó óvoda - Egy óvónő elbocsátásának esete - az ítélet nem jogerős

2015.12.01.

Valamennyi szakszervezet számára kihívást jelent a szakszervezeti tagok megtartása, illetve a számuk növelése. Ezt pedig számos körülmény nehezíti. Elsőként is a munkavállalók jó része kis és középvállalatoknál kerül foglalkoztatásra, ahol a szakszervezet működésének a feltételei kevéssé adottak.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000