Hír archívum: 2016. január

Más hónap

Migráció és terrorfenyegetettség - Beszélgetés Hoffmann Tamás nemzetközi jogásszal

2016.01.29.

Milliós nagyságrendű bevándorlási hullámról beszélünk, és ez nem tűnik átmeneti szituációnak, így nem kezelhető korábbi európai precedensek alapján - mondja Hoffmann Tamás nemzetközi jogász - A migráció, a terrorfenyegetettség és a szíriai polgárháborús helyzet kérdéseiről

Mezőgazdasági őstermelői igazolvány - Plasztikkártyákat vezetnek be

2016.01.29.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a mostani papíralapú mezőgazdasági őstermelői igazolványok helyett plasztikkártyákat vezet be - mondta Süle Katalin, a NAK szóvivője.

Határidő kérés az igazságszolgáltatási országjelentések lezárására - Romániát továbbra is figyelemmel kíséri az EU

2016.01.29.

Bukarest határidőt kér az Európai Bizottságtól, állapítsa meg, meddig fogja figyelemmel kísérni a román igazságszolgáltatást, és mikor zárja le az éves országjelentések készítésének gyakorlatát - derült ki a román kormány közleményéből.

A német kormány döntött a külföldi bűnözők kiutasításáról - A szigorításról szóló elfogadott javaslat részletei

2016.01.29.

A német kormány ülésén elfogadta és a törvényhozás elé terjesztette a külföldi bűnözők kiutasítására vonatkozó szabályok szigorításáról szóló javaslatát, amelyet a 12 tartományban szilveszterkor túlnyomórészt külföldiek által nők ellen elkövetett szexuális zaklatások és rablások miatt dolgozott ki.

Milliós bírságot kockáztatnak a figyelmetlen cégek - Regisztrációs kötelezettség és energetikai audit végrehajtása

2016.01.29.

Akár egymillió forintos büntetéssel számolhatnak azok a nagyvállalatok, amelyek a következő hetekben sem pótolják regisztrációjukat a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) honlapján. Ennél is nagyobb, 10 millió forintig terjedő összeget fizethetnek azok a cégek, amelyek ez év végéig elmulasztják az energiahatékonysági törvényben meghatározott energetikai audit végrehajtását. Az auditra tavaly december végégéig kellett sort keríteni, idén azonban még bírság nélkül kivitelezhető a kötelezettség. A regisztráció január 20-i határideje kapcsán nem ennyire engedékeny a hatóság, mivel azonban az új szabályozás gyakorlata egyelőre kezdeti fázisban van, elképzelhető, hogy a MEKH honlapján elérhető formanyomtatványt mihamarabb benyújtóknak még nem kell bírsággal számolniuk.

Vizsgálat a letakart ókori szobrok ügyében - Az iráni elnök látogatása után kezdett el vizsgálódni az olasz kormány

2016.01.29.

Az olasz kormány bejelentette, hogy vizsgálat indult annak kiderítésére, ki rendelte el a Capitoliumi Múzeumok meztelen alakokat ábrázoló ókori márványszobrai elfedését Haszan Róháni iráni elnök látogatása alkalmával.

A munka világát érintő nemzetközi kérdések - A Nemzeti ILO Tanács munkaterve

2016.01.29.

2016 januárjában ismét ülésezett a Nemzeti ILO Tanács. A 2016. év első Nemzeti ILO Tanács ülése a tanács tagjainak a bemutatkozásával kezdődött. Ennek keretében bemutatkozott Dr. Simon Attila István helyettes államtitkár úr is, aki jelenleg a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkára.

A reklámcég vette le a többnyelvűséget számon kérő óriásplakátot - A reklámtörvényre hivatkoztak a kolozsvári plakát levételekor

2016.01.29.

A hirdetőtáblát üzemeltető reklámcég vette le a kolozsvári többnyelvű helységnévtáblákat számon kérő, múlt hét végén kitett óriásplakátot - közölte szerdán a Főtér.ro portál.

Szigorúbb szabályozást vezetnének be az autógyártók ellenőrzésére - Szúrópróba, pénzbüntetés - az Európai Bizottság javaslata

2016.01.29.

Az autógyártókra vonatkozó szabályozás szigorítására tett javaslatot az Európai Bizottság annak biztosítására, hogy az érintett vállalatok maradéktalanul eleget tegyenek az uniós biztonsági, környezetvédelmi és gyártási követelményeknek, és ezáltal elejét lehessen venni a Volkswagen-csoport dízelbotrányához hasonló újabb incidenseknek.

Elkészült az MNB makroprudenciális stratégiája - A kidolgozott stratégia a pénzügyi rendszer stabilitására

2016.01.28.

A Magyar Nemzeti Bank, mint a hazai makroprudenciális hatóság "Stabilitás ma - Stabilitás holnap" címmel kidolgozta azt a stratégiai keretrendszert, amely összefoglalja és bemutatja, hogy a hazai pénzügyi rendszer egészének stabilitását a jegybank milyen alapelvek mentén és milyen gyakorlattal kívánja biztosítani - jelentette be Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója a jegybank sajtótájékoztatóján.

Pályázat negyed-és ötödéves joghallgatók részére - Egyetemista program - A Nagy és Trócsányi Ügyvédi Iroda felhívása

2016.01.28.

A Nagy és Trócsányi Ügyvédi Iroda az ország egyik legnagyobb irodája, New York-i alirodával. Az iroda elsősorban hazai és nemzetközi tranzakciós, kereskedelmi, peres, pénzügyi, banki és társasági ügyekkel, energiajoggal, versenyjoggal, adó- és értékpapírjoggal foglalkozik.

Megalakulnak a konzisztóriumok a felsőoktatási intézményekben - Előzetes egyetértési joggal vesznek részt egyes kérdéseknél a tagok

2016.01.27.

Februártól megalakulnak a konzisztóriumok a felsőoktatási intézményekben - jelentette be Palkovics László felsőoktatási államtitkár Budapesten, a Magyar Rektori Konferenciával (MRK) tartott sajtótájékoztatón.

Változott a társasházi kintlévőségek érvényesítésének módja - A fizetési meghagyásnak jogerősnek és végrehajthatónak kell lennie

2016.01.27.

Megváltozott a közösköltség-hátralék biztosítékául szolgáló jelzálogjog bejegyzések eljárási rendje, ezután csak akkor lehet jelzálogjoggal biztosítani a társasházi közösköltség-tartozást, ha az elindított fizetési meghagyás jogerős és végrehajtható - közölte a Magyar Közös Képviselők Egyesülete (Makke).

Nem reménytelen a korrupció elleni küzdelem - A Transparency International jelentése

2016.01.27.

Nem reménytelen a korrupció elleni küzdelem, mert tavaly több országban javult a helyzet, mint amennyiben romlott - emelte ki a Transparency International (TI) nemzetközi civil szervezet Berlinben kiadott jelentésében.

Sikeres „A szolgáltató bíróságért!” program - Cél a pertartamok csökkentése

2016.01.27.

A Gyulai Törvényszék elnöke által 2015. július 28. napján elkészített cselekvési tervben foglaltaknak megfelelően mindkét ügyszakban befejeződött a hosszabb pertartamú ügyek vizsgálata. Ennek során feltárták a bírósági ügyek elhúzódásának lehetséges okait, jelenleg pedig a pertartamok csökkentéséhez szükséges vállalások megvalósítása van folyamatban. A cselekvési tervet az Országos Bírósági Hivatal elnöke által 2015. június 23-án meghirdetett „A szolgáltató bíróságért!” program részeként készítette el a Gyulai Törvényszék elnöke, és azon intézkedéseket tartalmazza, amelyek biztosítani kívánják, hogy az ügyfelek ésszerű időn belül hozzájussanak a döntésekhez.

A Kúria döntése szerint is vesztett a magyar állam a Hubertus-perben - Érvényes a német Hubertus Bt. privatizációs szerződése

2016.01.27.

A Hubertus-perben a Kúria megerősítette a Debreceni Ítélőtábla döntését, miszerint érvényes a német tulajdonban lévő Hubertus Bt. privatizációs szerződése, amelynek semmisségét az állam képviseletében eljáró Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) szerette volna kimondatni egy 2011-ben indított vagyonjogi perben.

Biztonságosabb Európa a schengeni egyezmény óta - Az Europol vezetőjének nyilatkozata

2016.01.27.

Az Europol vezetője szerint az Európai Unió országai közötti határokat lebontó schengeni egyezménnyel több biztonsági intézkedés jár, ezáltal biztonságosabb hellyé vált Európa.

Hagyó-per: Ítélet a Kecskeméti Törvényszéken - Hagyó Miklós felmentésér fellebbezett

2016.01.27.

A Hagyó Miklós egykori szocialista főpolgármester-helyettes és 14 társa ellen Kecskeméten kihirdetett ítéletben csak azokban az esetekben marasztalták el a vádlottakat, amelyekben az ügyészség bizonyítani tudta a bűnelkövetést - erről a Kecskeméti Törvényszék adott tájékoztatást.

Terrorakciót előztek meg az Egyesült Államokban - Tömegmészárlásra készült a fiatal

2016.01.27.

Letartóztattak egy huszonhárom éves fiatalembert a wisconsini Milwaukee városában, mert a gyanú szerint tömegmészárlásra készült a város szabadkőműves templomában - közölték amerikai illetékesek.

Hiányos és pontatlan a vízközmű- és a fogyasztóvédelmi törvény - Az ombudsman ajánlást intézett a belügyminiszter felé

2016.01.26.

Pontatlan, hiányos a vízközmű-törvény és a végrehajtási rendelete, valamint a fogyasztóvédelmi törvény, ezért az ombudsman felkérte a belügyminisztert, tekintse át az ágazat jogi szabályozását - tájékoztatott az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala.

Több ezer reklám található illegális tartalmat szolgáltató weboldalon - A magyar oldalakon ötezer ilyen hirdetést észleltek

2016.01.26.

A szellemitulajdon-jogokat sértő weblapokon egyre több reklám jelenik meg; a magyar piacon csaknem ötezer ilyen hirdetést figyeltek meg az EU Belső Piaci Harmonizációs Hivatalának (OHIM) tanulmánya szerint - közölte a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT).

Életbelépett fogyasztóbarát módosítások az új biztosítási törvényben - Tájékoztatási kötelezettség, panaszkezelés hosszabbított nyitvatartással

2016.01.26.

Az új biztosítási törvény alapján a biztosítóknak januártól közölniük kell ügyfeleikkel a megtakarítási életbiztosítási termékek teljes költségmutatóját, és hosszabbítaniuk kell panaszfogadási célú nyitvatartási idejüket, valamint bővült a jegybank felügyelési eszköztára is - hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Magyar Kultúra Napja: kitüntették a Szegedi Ítélőtábla sajtótitkárát - Dr. Bátyi Zoltán Kölcsey-érmet vehetett át

2016.01.26.

A Magyar Kultúra Napja (január 22.) egyben a szegedi kultúra ünnepe is. Ehhez a naphoz kapcsolódóan a város önkormányzati vezetése több éve elismerésben részesíti azokat az alkotókat, akik munkájukkal fenntartják, gyarapítják, népszerűsítik Csongrád megye székhelyének kulturális életét.

Londonban is pereskednek a taxik - Védjegyoltalom védte eddig a klasszikus taxi-formát

2016.01.26.

Angliában a minap született Legfelsőbb Bírósági döntés elutasította a The London Taxi Company nevű cég Frazer-Nash Research vállalattal szemben bitorlás miatt előterjesztett keresetét, és egyben törlésre került a The London Taxi Company 3 dimenziós védjegye is. Ez oltalmazta mostanáig a híres londoni fekete taxik design-ját, azaz a Metrocab-et.

Ingyenes közigazgatási eljárások

2016.01.26.

Több igazolvány kiváltása is illetékmentes lett januártól, így nem kell fizetni a személyi igazolvány, a lakcímkártya, és az erkölcsi bizonyítvány kiadásáért, de az első alkalommal kiváltott jogosítvány is ingyenes.

Karay Pál: A rabmunka című tanulmánya (1927) - A Legfelsőbb Bíróság egykori tanácselnöke

2016.01.26.

Karay Pál, a Legfelsőbb Bíróság egykori tanácselnökének A rabmunka című tanulmánya 1927-ben jelent meg Budapesten. A könyv a Váci Királyi Országos Fegyintézet könyvnyomdájában készült. Részlet az írásból.

Elutasított kereset az 1989-es forradalom ügyében - A dosszié újranyitásával összefüggő nyomozást megszüntették Romániában

2016.01.26.

Bíróságon sem sikerült elérnie az 1989-es román forradalom újbóli kivizsgálását a forradalmárokat tömörítő bukaresti December 21-e Egyesületnek, miután a katonai ügyészség tavaly októberben megszüntette az újranyitással összefüggő nyomozást, a legfelső bíróság elutasította a dosszié lezárása ellen emelt óvást.

Jogerős a bírság a hulladékszállítós ügyben - Az EBH megbüntette a diszkriminatívan eljáró céget

2016.01.25.

Elutasította a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság annak a békéscsabai cégnek a keresetét, amelyre korábban bírságot szabott ki az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH), mert a társaság nem kívánt felvenni egy hulladékszállító járművezetőnek jelentkező nőt - közölte a Fővárosi Törvényszék sajtóosztálya.

Betiltaná egy szenátor a miniszoknyát és mély dekoltázst - A törvényhozás során nem jelenthetnek meg a nők ilyen öltözetben

2016.01.25.

Az amerikai Kansas állam egyik szenátora új öltözködési szabályokat jelentett be, s e szerint a törvényhozásban, vagy a törvényhozás bármelyik bizottsága előtt megjelenő nőknek nem szabad miniszoknyát és mélyen kivágott blúzt viselniük - derül ki a The Topeka Capital-Journal helyi lap cikkéből.

Új török alkotmány - A kurdok is részt vesznek a megalkotásban

2016.01.25.

A törökországi kurd kisebbség érdekeit képviselő Népi Demokratikus Párt (HDP) is részt vesz a leendő török alkotmány megalkotásában - jelentette az Anadolu állami hírügynökség.

Közvetlen és teljes nyilvánosság a bíróságokon? - Együttműködés szükséges a bíróságok és a sajtó között

2016.01.25.

Az igazságszolgáltatás nem zárkózhat elefántcsonttoronyba, de egyelőre a közvetlen és teljes nyilvánosság biztosítása sem látszik megoldható feladatnak a bíróságokon, éppen ezért minél jobb és hatékonyabb együttműködésre kell törekedni a nyilvánosságot képviselő és azt kiszolgáló médiumokkal - hangoztatta Handó Tünde, az Országos Bírói Hivatal (OBH) elnöke a Magyar Jogász Egylet Vas megyei szervezete által rendezett szakmai fórumon, jogászok és újságírók előtt.

Információs füzet jelent meg az Uber-sofőröknek - A NAV honlapján olvashatók az adózási kötelezettségek

2016.01.25.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közzétette honlapján az Uber-sofőrök számára készített tájékoztatóját arról, az érintettek hogyan teljesíthetik adózási kötelezettségüket. Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára jelentette be, hogy az adóhatóság a tájékoztató megjelenése után zéró toleranciát alkalmaz az uberesekkel szemben.

Maradnak a fegyveres katonák a brüsszeli köztereken - A hármas terrorfenyegetettségi fokozat továbbra is hatályban

2016.01.25.

A fokozott terrorkészültség miatt legalább március 1-ig maradnak a járőröző fegyveres katonák a brüsszeli köztereken a belga kormány pénteki döntése értelmében.

Több mint 780 millió hirdetést tiltott le tavaly a Google - Fogyasztói érdekeket védtek

2016.01.25.

Több mint 780 millió hirdetést blokkolt a Google tavaly az egész világon, majdnem 50 százalékkal többet, mint 2014-ben - írta hivatalos blogján a konszern.

A bíróság a Községháza felirat eltávolítására kötelezett - A magyar feliratot el kell távolítania a polgármesteri hivatalról

2016.01.25.

Csíkkozmás után Madéfalván is el kell távolítani a magyar Községháza feliratot a helyi polgármesteri hivatalról, miután a marosvásárhelyi táblabíróság jogerősen a felirat levételét követelő felperes javára döntött - tudatta a Székelyhon.ro erdélyi hírportál.

A Btk. rejtett titkai

2016.01.23.

Számtalan „rejtett titka” van a 2013. július 1-jén hatályba lépett új Btk.-nak, amely az 1878-as Csemegi-kódex, az 1961-es és az 1978-as büntetőkódex után az ország negyedik büntető törvénykönyve. Cikkünkben a 465 paragrafusból álló jogszabály legérdekesebb rendelkezéseit és összefüggéseit vettük górcső alá.

Mire kell bér kifizetésénél figyelni? - Részletszabályok a Munka Törvénykönyvéből

2016.01.22.

A munkabér védelmére vonatkozó szabályok alapját az ILO C95. számú egyezménye képezi, melyet a 2000. évi LIV.tv. hirdetett ki, és amelyeket az Mt. is tartalmaz. Nézzük a részletszabályokat!

Bizonytalan az adózói minősítés hatása az adóalanyok viselkedésére - A minősített adózói körbe való bekerülés valószínűsége alacsony

2016.01.22.

2016-tól megkezdődik az adózók minősítése, megbízható vagy kockázatos adóalanyokká válhatnak, akik megfelelnek a kidolgozott feltételeknek. Jancsa-Pék Judit, a LeitnerLeitner vezető tanácsadója jó kezdeményezésnek tartja ezt a különbségtételt, mert ez lehetővé teszi, hogy ne büntessék egyformán a vétlenül hibázó adózókat és a csalókat. Ugyanakkor figyelmeztet, hogy a jelen formában nem biztos, hogy az intézkedés kiváltja a várt hatást, mivel a minősített adózói körbe való bekerülés valószínűsége nagyon alacsony, így motiváló vagy visszatartó ereje is kicsi.

Százezres tandíjat bukhat a fogyasztó, ha figyelmetlen! - Ne hagyják magukat, ha felnőttképzési szerződésről van szó!

2016.01.22.

A fogyasztó azzal kereste meg a Budapesti Békéltető Testületet, hogy 166.500,- Ft-ot fizetett be egy képzésre, de az el sem indult, ezután pedig már a képzést szervező vállalkozást sem érte el. Hiába az előzetes egyeztetés a titkárságon, hiába az ígéretek, csak fut a pénze után.

Az ártatlanság vélelméről fogadtak el megállapodást az unióban - Két év áll majd rendelkezésre a nemzeti jogba történő átültetésre

2016.01.22.

Az Európai Parlament állampolgári, jogi, bel- és igazságügyi bizottsága strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta azt a megállapodást, amelynek értelmében új szabályozást hoznak létre az ártatlanság vélelmének biztosítására a büntetőeljárás során - tudatta közleményében az uniós parlament.

Egyetemi tanárt vizsgál esetleges terrorista kapcsolatai miatt az FBI - A történész professzor áttért a muszlim hitre is

2016.01.22.

Vizsgálatot indított az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) egy ohiói egyetemi tanár ellen, mert gyanúja szerint a történész professzor kapcsolatban áll az Iszlám Állam terrorista szervezettel.

Menedékkérők ellátására szánt pénzösszeget emeltek - A román kormány a napi élelmiszeradag összegéről döntött

2016.01.22.

Az eddigi háromról tíz lejre (210 forintról 700-ra) növelte a magukat eltartani nem tudó menedékkérők napi élelmiszeradagjára szánt pénzösszeget a román kormány.

A 4Life Direct Kft. álláspontja a GVH döntésével kapcsolatban - A vezetőség szerint nem sértették meg a fogyasztói érdekeket

2016.01.22.

A 4Life Direct Kft. vezetősége szeretné megragadni ezt az alkalmat, hogy kifejezze csalódottságát a Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsának döntése kapcsán, amely ellen fellebbezni fog. A GVH megállapításaival ellentétben, a 4Life Direct Kft. továbbra is azon az állásponton van, hogy nem sértette meg a fogyasztói érdekeket.

Vizsgálóbizottságot állított fel az unió a dízelbotrány kivizsgálásra - A bizottság tagjának választották Szanyi Tibor szocialista EP-képviselőt

2016.01.22.

A dízelbotránynak nevezett ügyben vizsgálóbizottságot állított fel strasbourgi plenáris ülésén az Európai Parlament a károsanyag-kibocsátás mérési tesztekkel kapcsolatban az esetleges uniós jogsértések és a hivatali visszásságok kivizsgálására - jelentette be az uniós parlament. A bizottság tagjának választották Szanyi Tibor szocialista EP-képviselőt.

Eljárást indítottak a Coca-Cola és a Pepsi ellen - A Krím orosz területként történt feltüntetése miatt jár el az ügyészség

2016.01.22.

Eljárást indított a Coca-Cola és a Pepsi vállalatok felelős tisztségviselői ellen az Ukrajnában legitimként elismert Krími Autonóm Köztársaság ügyészsége, mert a két cég orosz területként tüntette fel az interneten közzétett térképen a Krím félszigetet.

Független szakértővel csökkenthető a reklámbírságok összege - Versenyhivatali iránymutatás értelmezése

2016.01.21.

Egy a közelmúltban hatályba lépett versenyhivatali iránymutatásnak köszönhetően csökkentheti a későbbi bírságot fogyasztóvédelmi ügyekben, ha a vállalkozás a megfelelés szándékával egy független szakmai szervezet, vagy külső jogi tanácsadó segítségét vette igénybe a reklámjainak kialakítása során – hívja fel a figyelmet a KLART Szabó Legal ügyvédi társulás. A külső szakértő igénybevétele csak akkor számít enyhítő körülménynek, ha a vállalkozás figyelembe vette az iránymutatását, vagyis a kereskedelmi gyakorlatát annak megfelelően alakította ki.

Gregorné dr. Szabó Dorottya a Békéscsabai Járásbíróság elnökhelyettese - Hat éven látja el megbízatását

2016.01.21.

A Békéscsabai Járásbíróság elnökhelyettesi állására kiírt pályázat eredményeként 2016. január 1-jétől Gregorné dr. Szabó Dorottyát nevezte ki hat éves időtartamra a Békéscsabai Járásbíróság elnökhelyettesévé dr. Bagdi Árpád Gyula, a Gyulai Törvényszék elnöke.

Nem lesz ruhamárka a Köpcösből - A drogbáró családja le akarta védetni az El Chapo név verzióit

2016.01.21.

A néhány napja elfogott El Chapo (Köpcös) becenéven elhíresült, Joaquin Guzman mexikói drogbáró családja le akarta védetni védjegyként a El Chapo név különböző verzióit.

A más uniós tagállamban hozott büntetőítéletek elismerése - A főtanácsnok szerint ellentétes az uniós joggal a magyar szabályozás

2016.01.21.

Egy magyar férfit betöréses lopás miatt 4 év 6 hónap szabadságvesztés-büntetésre ítéltek Ausztriában, amely büntetését ott is kell letöltenie. Az osztrák bíróság a büntetőítéletet a bűnügyi nyilvántartásból származó információk tagállamok közötti cseréjének megszervezéséről és azok tartalmáról szóló kerethatározat, illetve az Európai Bűnügyi Nyilvántartási Információs Rendszer (ECRIS) létrehozásáról szóló határozat alapján megküldte Magyarországnak.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000