Hír archívum: 2016. január

Más hónap

Közösségi médiakampány a tudatos fogyasztókért - Népszerűsítés a világhálón

2016.01.21.

A garancia-jótállás értelmezése, az árucsere fogyasztóvédelmi előírásai, a nyugta megőrzésének fontossága. Többek között ezekkel a témakörökkel is foglalkozik a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége a 2016. január 15-én elindult nagyszabású közösségi médiakampányában, amellyel céljuk a tudatos fogyasztói magatartás elterjesztése a világhálón.

Törvénytervezet az igazságügyi szakértőkről - Január 26-ig véleményezhető a tervezet

2016.01.21.

Megjelent az igazságügyi szakértőkről szóló törvénytervezet a kormány honlapján. Jelenleg külön-külön törvény szabályozza az igazságügyi szakértők tevékenységét és az igazságügyi szakértői kamarát, a tervezet a kettőt együtt kezeli és számos új elemet is beépít. A tervezet január 26-áig véleményezhető.

Olimpiával és a Városligettel kapcsolatos népszavazási kérdések - Nem hitelesítette a Kúria a kérdéseket

2016.01.21.

A Kúria megtagadta az olimpiával, valamint a Városligettel kapcsolatos népszavazási kérdések hitelesítését, megváltoztatva ezzel a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) határozatait - tájékoztatta a legfőbb bírói fórum.

A lengyel jogállamiságról nyilatkoztak magyar EP-képviselők - A plenáris vitához fűzött vélemények

2016.01.21.

Magyar EP-képviselők is kifejtették véleményüket azzal a plenáris vitával kapcsolatban, amelyet az Európai Parlament rendezett Strasbourgban a jogállamiság lengyelországi helyzetéről. A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja az eljuttatott közleménye szerint nem támogatta, hogy a lengyel belpolitikai kérdések az EP napirendjén szerepeljenek, míg Ujhelyi István, az MSZP képviselője úgy vélekedett, hogy a Fidesz saját magát támadja, amikor az uniót kritizálja. Jávor Benedek (Párbeszéd Magyarországért) szerint a vita az EU elmulasztott hatékony fellépésének sajnálatos következménye. Niedermüller Péter, a DK EP-képviselője szerint frakciója határozottan ragaszkodik az Európai Unió alapjait jelentő értékekhez, a jogállamisághoz, az emberi jogok tiszteletben tartásához.

Digitális belső piaci stratégiáról döntött az uniós parlament - Út az uniós munkaerőpiac helyreállításához

2016.01.21.

Nagy többséggel megszavazta az unió digitális belső piaci stratégiáját az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülése - tájékoztatott közleményében az uniós parlament. Hozzátették: a digitális egységes piac hatalmas lehetőséget kínál az uniós vállalatok bővüléséhez, az uniós munkaerőpiac helyreállításához

Emberiesség elleni bűncselekmény miatt bűnvádi eljárást indítanak - A kommunista időszak egyik volt minisztere ellen járnak el Romániában

2016.01.21.

Emberiesség elleni bűncselekmények gyanújával bűnvádi eljárást kezdeményezett a román legfőbb ügyészség George Homostean volt belügyminiszter ellen, akit a gyanú szerint felelősség terhel egy politikai fogoly, Gheorghe Ursu kínvallatások nyomán 1985-ben bekövetkezett haláláért.

Mit tehet a behajtó? - A behajtó cégek jogosultságai és túlkapásai

2016.01.20.

Erőszakkal való fenyegetés, gyalázkodás, sértegetés, telefonhívások reggel nyolc előtt és este kilenc után, pszichés nyomásgyakorlás – erről számolnak be az adósok. - A behajtó cégek jogairól nem szól külön törvény, de a meglévő jogszabályokból levezethető, hogy mit tehetnek, és mi az, amit már nem.

Új otthont keres az óbudai bíróság - Szükséges a költözés az ügyfélközpontúság miatt

2016.01.20.

A Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság épületét és a munkavégzés körülményeit mutatták be dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnökének részvételével január 16-án a bíróság vezetői a kerület vezetőinek és országgyűlési képviselőinek. Az épületbejárás tapasztalatai alapján a XXI. századi ügyfélközpontú bírósággal szemben támasztott elvárásoknak megfelelően szükséges az óbudai bírósághoz méltatlan ügyfélfogadási és munkakörülmények megszüntetése és a bíróság elhelyezésének megoldása.

Tauffer, Gedeon, Rózsay, Tóth, Moravcsik, Pap, Földvári, Göllner - Börtönügyi írások

2016.01.20.

Visszatekintésünkben azokra a börtönügyi írásokra hívjuk fel olvasóink figyelmét, melyek az elmúlt negyedévben jelentek meg az ÖBE honlapján. A legtöbb írást Tauffer Emiltől közöltük, akire tavaly, születésének 170. évfordulója alkalmából emlékeztünk.

Az OGYÉI információt kér a halálos gyógyszerkísérlet ügyében - Az illetékes francia hatóság kezdeményezte az eljárást

2016.01.20.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) információt kér az érintett gyártóktól a halálos franciaországi gyógyszerkísérlet ügyében az illetékes francia hatóság kérésére. Magyarországon nem fordult elő hasonló eset - közölte az intézet.

Pereket indít a nyelvi jogokért az erdélyi CIM - Kétnyelvű utcanévtáblák kihelyezésének elmulasztása miatt perelnek

2016.01.20.

A nyelvi jogok biztosítását célzó "stratégiai" perek indítását jelentette be egy marosvásárhelyi sajtótájékoztatón a Civil Elkötelezettség Mozgalom (Cemo).

Kész Zoltán két népszavazási kérdését hitelesítette az NVB - Kétmillió forintos bérplafon és kampányfinanszírozás kérdése

2016.01.20.

Hitelesítette Kész Zoltán független országgyűlési képviselő két - az állami cégeknél bevezetendő kétmillió forintos bérplafonra vonatkozó és a kampányfinanszírozással összefüggő - népszavazási kérdésének aláírásgyűjtő íveit a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). A képviselő kilenc másik kérdését viszont elutasították.

Elengedik a Bayern München volt elnöke büntetésének felét - A nyitott büntetés-végrehajtási intézetből szabadulhat végleg

2016.01.20.

Büntetése felének letöltése után feltételesen szabadlábra helyezik Uli Hoenesst, a Bayern München német labdarúgó egyesület adókerülés miatt elítélt volt elnökét - közölte az augsburgi tartományi bíróság.

Bírság a CIG Pannóniára nyilvántartási hibák miatt - A jegybank összesen 19 millió forinttal büntette a biztosítási csoportot

2016.01.20.

Összesen 19 millió forintra bírságolta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a CIG Pannónia biztosítási csoport élet- és vagyonbiztosítóját, egyebek mellett vállalatirányítási, nyilvántartási, informatikai és fogyasztóvédelmi jogsértések miatt - közölte a jegybank.

A kínai jogrendszer alapjai - Régészek megtalálták a reformok helyszínét

2016.01.20.

A kínai jogrendszert megalapozó reformok egykori bölcsőjének, egy 2300 évvel ezelőtti város maradványainak nyomára akadtak kínai régészek az ország északnyugati részében, Hszian város területén.

A Kúria megállapítja, javítja és megújítja a jogot - A legfőbb bírói fórum teljes ülése

2016.01.20.

A Kúria "megállapítja a jogot akkor, amikor a kért előny nem minősül hálapénznek, javítja, amikor a feltehető jogalkotói szándékot keresi egy nyelvtani szempontból elhibázott jogszabályi rendelkezésben, és megújítja, amikor az európai jog új elemeit felhasználva a fogyasztóvédelem új elveit határozza meg".

Előzetes vizsgálat indult Varsó ellen - Kaczynski pártelnök véleménye

2016.01.20.

A Jog és Igazságosság (PiS) pártnak nem célja a lengyel alkotmánybírósági többség megszerzése - jelentette ki Jaroslaw Kaczynski, a párt elnöke a Rzeczpospolita című napilapnak adott interjúban. Hangsúlyozta, hogy a Varsóra nehezedő uniós nyomásnak nem szabad engedni, Lengyelország geopolitikai helyzete szuverén döntéshozatalt követel.

Életvégi döntések - Morális problémák, jogi és orvostechnikai szempontok

2016.01.19.

A morális meggyőződés tiszteletben tartása alkotmányos jog. De érvényesítheti-e ma a beteg önrendelkezési jogát? Mi a különbség az előzetes jognyilatkozat és az élő végrendelet között? Mit rejt az asszisztált öngyilkosság problémaköre? - 2015. novemberében került sor „Az életvégi döntések jogi szabályozása Magyarországon” című konferenciára az MTA TK Jogtudományi Intézetében.

Csaj Ing-ven, az ellenzék jelöltje lett Tajvan első női elnöke - A hongkongiak történelmi választásnak tartják

2016.01.19.

A legerősebb ellenzéki párt, a Demokratikus Haladás Párt (DPP) jelöltje lett a tajvani elnökválasztás befutója, az 59 éves Csaj Ing-ven elsöprő győzelmet aratott a hongkongi sajtó által máris történelminek nevezett választáson.

Az idősebbek sokkal körültekintőbb internet-felhasználók - A Kaspesky Lap legfrissebb kutatása

2016.01.19.

A fiatalabb internetezőknél sokkal körültekintőbbek a 45 évnél idősebb felhasználók, ugyanakkor óvatosságuk következtében kevésbé értik és tudják kezelni a potenciális online veszélyeket - derült ki a Kaspersky Lab orosz kiberbiztonsági vállalat legfrissebb kutatásából.

Borászati vizsgálatok - A Nébih szerint biztonságban vannak a fogyasztók

2016.01.19.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) mindent megtesz azért, hogy a fogyasztók megfelelő minőségű magyar termékekhez jussanak - mondta Barátossy Gábor, a Nébih borászati, alkoholos termékek igazgatóságának igazgatóhelyettese.

A médiatanács bírságolt korhatárszabályok megsértése miatt - Összesen 7,5 millióra büntette az RTL Klubot

2016.01.19.

Korhatárszabályok megsértése miatt 7,5 millió forint bírságot szabott ki az RTL Klubra a médiatanács - áll a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) által eljuttatott közleményben.

A legendás Anders tábornok lánya államtitkár lett - Nemzetközi párbeszédért felelős államtitkár lesz a lengyel kormányfői hivatalban

2016.01.19.

Anna Maria Anders, a második világháborús lengyel fegyveres erők legendás főparancsnoka, Wladyslaw Anders tábornok lánya lett a nemzetközi párbeszédért felelős államtitkár a lengyel kormányfői hivatalban.

Integritás kérdőívek állami vállalatoknak - Január végéig tölthetők ki a kérdőívek

2016.01.19.

A többségi állami tulajdonú gazdasági társaságok január 31-ig tölthetik le és küldhetik vissza az Állami Számvevőszék (ÁSZ) részére az integritás kérdőívet, amely a vállalatok korrupciós kockázatait és integritási kontrolljainak kiépítettségét vizsgálja - közölte az ÁSZ.

A MOKK állásfoglalása a Ptk. felmerült módosítási lehetőségéről - „A polgári törvénykönyv nem egy tudományos hanem egy, az életünket szabályozó jogszabály.”

2016.01.18.

A Magyar Országos Közjegyzői Kamara közleményben reagál Vékás Lajos professzor úr, a napokban nyilvánosságra hozott Trócsányi László igazságügyi miniszternek címzett nyílt levelére a Polgári Törvénykönyv felmerült módosítási lehetőségeiről.

Február 1-jéig lehet bevallási nyilatkozatot tenni - A magánszemélyek választhatják a bevallás új formáját

2016.01.18.

Február 1-jéig választhatják a személyi jövedelemadó (szja) bevallás új formáját az erre jogosult magánszemélyek, vagyis kérhetik, hogy az adóhatóság készítse el helyettük a bevallást. Aki nem felel meg a bevallási nyilatkozat feltételeinek, a többi, már ismert bevallási mód valamelyikét alkalmazhatja.

Nőtt az érdeklődök száma a CSOK iránt - Legtöbbjük új lakásra vennék fel a hitelt

2016.01.18.

Jelentősen nőtt az érdeklődők száma az új családi otthonteremtési kedvezmény kapcsán (csok) a bankoknál, a legtöbben új lakásra vennék fel a hitelt és rendelkeznek már a legmagasabb támogatás feltételéül szabott három gyerekkel - számoltak be a megkeresett bankok.

Megtalálták Jozef Rohác állítólagos bűntársának maradványait - Csehországban találták meg az Aranykéz utcai robbantás bűntársát

2016.01.18.

Csehországban, egy Tisnov városához közeli erdőben találta meg a rendőrség annak a Jozef Hamalának a földi maradványait, akit az Aranykéz utcai robbantással vádolt Jozef Rohác bűntársaként tartanak számon és aki után több ügyben másfél évtizede nyomoztak a szlovák bűnüldöző szervek - erősítette meg Michal Slivka, a szlovák Országos Rendőr-főkapitányság (PPZ) szóvivője.

Életbe lépett az ukrán kormány áruszállítási tilalma - A törvénytelenül elcsatolt félszigetre vonatkozik a határozat

2016.01.18.

Életbe lépett vasárnap a kijevi kormány azon határozata, amely véglegesen megtiltotta mindenféle áru szállítását ukrán területekről az Oroszország által törvénytelenül elcsatolt Krím félszigetre.

Kozmetikumokról szóló megtévesztő állítások - A GVH 90 millió forint bírságot szabott ki

2016.01.18.

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott az multi-level marketing rendszerben értékesített Lavylites márkanevű kozmetikai termékcsalád népszerűsítésekor a Cloulyn Pro Ltd. és az Assort Flex Kft. a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntése szerint, mert megalapozatlan állítások jelentek meg a termékek gyógyhatásáról és egészségre gyakorolt hatásáról, a jogsértésért 90 millió forint bírságot szabott ki a hivatal.

67 éve hunyt el Angyal Pál büntetőjogász - 1908-ban megjelent tanulmányából részlet

2016.01.18.

A Magyar Tudományos Akadémia tagja 67 éve, 1949. január 18-án hunyt el Budapesten. A Jogtudományi Közlönyben A fiatalkoru büntettesek és a vizsgálati fogság címmel 1908-ban megjelent tanulmányával tisztelgünk emléke előtt.

Rendőrőrsöket zártak be Belgiumban - Terrorcselekmények veszélye miatt volt szükséges az intézkedés

2016.01.18.

Terrortámadásoktól tartanak Belgiumban a rendőrség egy évvel ezelőtti, két feltételezett terrorista halálával járó rajtaütésének évfordulóján, ezért hat rendőrőrsöt bezártak a kelet-belgiumi Verviers városában - írta a La Libre Belgique francia nyelvű belga napilap.

Újabb lépések a terrorizmus finanszírozása ellen - Az európai uniós pénzügyminiszterek tanácsa dönt februárban

2016.01.18.

Újabb európai merénylet megelőzése érdekében a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelem friss intézkedési programjáról dönt februárban az európai uniós tagországok pénzügyminisztereinek tanácsa - jelentette be Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság euróért és szociális párbeszédért felelős alelnöke Brüsszelben, a miniszterek januári tanácskozását követően tartott sajtótájékoztatón.

A jogesztéta - Arckép Peschka Vilmos akadémikus, jogfilozófus, egyetemi tanárról

2016.01.16.

Szellemi óriás, szerény, derűs tudós, aki messze meghaladta korát. Peschka Vilmos a 20. század második felének legnagyobb magyar jogfilozófusa. A Kádár-rendszer vaskalaposságának köszönhetően nem oktathatott jogbölcseletet. Gazdag életműve ma is felfedezésre vár.

Kiterjesztett menekültprogram az Egyesült Államokban - Latin-amerikai menekülteket fogadnak be

2016.01.15.

Az Egyesült Államok azokra is kiterjeszti a menekültprogramot, akik Latin-Amerikából menekülnek az erőszakos cselekmények elől - jelentette ki John Kerry.

Létszámnövelés a Scotland Yard fegyveres terrorelhárító osztagánál - Összesen 1900 új ügynököt vehetnek fel a terrortámadások okán

2016.01.15.

Több mint a negyedével növelik a Scotland Yard terrortámadások esetén bevethető fegyveres osztagának létszámát a novemberi párizsi merényletek után elkezdett felülvizsgálat keretében.

Újrakezdik az agárdi kisfiú ügyének tárgyalását - Három hónap telt el az utolsó érdemi tárgyalás óta

2016.01.15.

Elölről kell kezdeni a vád szerint halálra éheztetett agárdi kisfiú ügyének elsőfokú bírósági tárgyalását, mert a kiemelt ügyben az utolsó érdemi tárgyalás, tavaly október 13. óta három hónap eltelt. A jövő keddi tárgyalás az eddigi anyagok ismertetésével kezdődik, azaz ismételt meghallgatásokat nem tartanak - közölte a Székesfehérvári Törvényszék.

Meghalt Liechtenstein, éljen Liechtenstein! - Mi változik a nagyhercegségben 2016-tól?

2016.01.15.

Adómentesség, anonimitás, kiszámítható és stabil jogszabályi környezet, fejlett pénzügyi rendszer – ez jellemezte évtizedek óta Liechtensteint, az adóelkerülők egyik legfőbb fellegvárát. Ahogy azonban Svájc a közelmúltban beadta a derekát a nagyhatalmaknak, Liechtenstein sem kerülhette el alpesi szomszédjának sorsát. Ezzel egyidejűleg viszont Liechtenstein a legális adótervezés új helyszínévé válhat - véli a Jalsovszky Ügyvédi Iroda.

Felmentették a Bettencourt-ügyet kirobbantó újságírókat - A titokban rögzített hangfelvételeket társadalmilag hasznosnak minősítették

2016.01.15.

Felmentette a dél-franciaországi Bordeaux büntetőbírósága a magánélet megsértésének vádja alól azt az öt újságírót, akik illegálisan készült hangfelvételek alapján először írtak az adócsalási és törvénytelen pártfinanszírozási botrányról, a Bettencourt-ügyről.

Pozitív tapasztalatok a téli élelmiszerlánc-ellenőrzésnél - A Nébih tájékoztatása

2016.01.15.

Néhány kirívó esettől eltekintve pozitív tapasztalatokkal zárult a 2015-ös téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés: a decemberi akció során 4997 vizsgálatot végeztek el a szakemberek, 8,4 tonna terméket vontak ki a forgalomból, 83 alkalommal figyelmeztetést és 185 esetben, összesen 21,7 millió forint bírságot szabtak ki - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Tilos a káromkodás a vizsgálati fogdákban, nincs börtönzsargon sem - Az orosz igazságügyi miniszter utasítása

2016.01.15.

Az orosz vizsgálati fogdákban ülőknek mostantól tilos a káromkodás, és nem használhatják a börtönzsargont sem az egymással és a fogdaőrökkel folytatott érintkezésben - közölte az Interfax orosz hírügynökség a hivatalos orosz jogtárban közzétett igazságügyi miniszteri utasításra hivatkozva.

Az MNB 12 millió forintra bírságolta az NN Biztosítót

2016.01.15.

A jegybank 12 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki az NN Biztosítóra annak életbiztosítási szerződéskötési gyakorlata miatt - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A spanyol parlament alakuló ülése - A győztes pártnak nincs abszolút többsége

2016.01.14.

Megtartotta alakuló ülését a spanyol parlament Madridban, amelynek alsóháza történetében most először nem a választásokon győztes párt képviselőjét választotta elnökévé.

Párt- és a kampányfinanszírozási szabályok elfogadása - A román parlamenti választásokon átláthatóbb finanszírozás lesz

2016.01.14.

A pártok és választási kampányok átláthatóbb és kiszámíthatóbb finanszírozásáról fogadott el határozatot a román kormány, néhány hónappal az önkormányzati és több mint fél évvel a parlamenti választások előtt.

Megszüntette az eljárást az alkotmánybíróság a bírák ügyében - A lengyel alkotmánybíróság nem illetékes az ügyben

2016.01.14.

A lengyel alkotmánybíróság okafogyottá minősítette az új alkotmánybírák megválasztására vonatkozó panaszokat, és megszüntette az ezzel kapcsolatos eljárást - jelentette a lengyel közszolgálati televízió. Az alkotmánybíróság azzal indokolta döntését, hogy a heves belpolitikai vitát és külföldi bírálatokat kiváltó, az eljárás tárgyát képező parlamenti határozatok ügyében nem illetékes.

Joghatóság jogalap nélkül visszatartott kamatok megfizettetésére - Az Európai Bíróság mai napon tárgyal az ügyben

2016.01.14.

A Gazdasági Versenyhivatal a versenyszabályok megsértése miatt nagy összegű bírságot szabott ki az ausztriai székhelyű Siemens Aktiengesellschaft Österreich-hal szemben. Az osztrák cég a bírságot azonnal befizette, de annak jogosságát később a magyar bíróságok előtt vitatta, amelyek azt jogerős döntéssel jelentősen csökkentették is.

Nyílt levél a Ptk. védelmében - Vékás Lajos tiltakozása a Ptk. módosításaihoz

2016.01.14.

Kevesebb mint két évvel az új Polgári Törvénykönyv hatálybalépését követően úgy tűnik, hogy a kormány a kódex jelentős módosításáról döntött. A módosítás téziseiről a Magyar Jogász Egylet 2016. január 18-án tart nyilvános vitát. Vékás Lajos, aki korábban az új Ptk. előkészítését vezette, nyílt levélben tiltakozik a kormányzati szándék ellen. A nyílt levelet az alábbiakban változtatás nélkül közöljük.

Ideiglenesen megtiltotta a bíróság a hirdetőoszlopok elbontását - A végzés nem jogerős, de fellebbezésre tekintet nélkül végrehajtható

2016.01.14.

A Fővárosi Törvényszék nem jogerős végzésével, ideiglenes intézkedésként eltiltotta a Fővárosi Önkormányzatot a kihelyezett utcabútor bontásától - közölte a törvényszék.

Egyeztetések a Honvédelmi Minisztériumban - Biztonságot erősítő jogszabály-változtatások

2016.01.14.

Magyarország védelme és a biztonság megerősítése érdekében szükséges jogszabály-változtatásokról és a Magyar Honvédség feladatairól tárgyaltak Simicskó István honvédelmi miniszter kezdeményezésére kedden délután a parlamenti frakciók képviselői a Honvédelmi Minisztériumban (HM) - közölte a tárca.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000