Hír archívum: 2016. január

Más hónap

Tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés a romagyilkosságoknál - A 3 férfi ítélete jogerős a Kúrián

2016.01.14.

Jogerősen tényleges életfogytiglanra ítélte a romák ellen elkövetett gyilkosságok ügyében Kiss Árpádot, Kiss Istvánt és Pető Zsoltot kedden a Kúria.

Monetáris lazítás nem-konvencionális eszközökkel - Az MNB kivezeti a kéthetes jegybanki betétet

2016.01.14.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke szerint a jegybanki eszköztár átalakításából adódó növekvő banki állampapír-kereslet leszorítja a hosszabb lejáratú hozamokat, azaz a jegybank az önfinanszírozási program során monetáris lazítást hajt végre a nem-konvencionális eszközök alkalmazásával.

Kiegészítő díjázásra jogosultak januártól a zenészek - 70 évre nőtt a felvételek védelmi ideje

2016.01.14.

Az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) legújabb díjszabása szerint a kiadók újfajta díjat is kötelesek fizetni a zenészeknek, mivel januártól 50-ről 70 évre nő a felvételek védelmi ideje.

Titkos megfigyelés engedélyézésnek kérdése a TEK-nél - Aggályosnak találta az EJEB a szabályozást - kártérítés a felpereseknek

2016.01.13.

Helyt adott az Eötvös Károly Intézet két munkatársa panaszának, és kártérítést ítélt meg az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) a magyar terrorelhárító szervek (TEK) bírói engedély nélküli titkos megfigyelését biztosító törvény miatt - olvasható a strasbourgi bíróság kiadott közleményében.

Felvirágzott börtönirodalom Romániában - Előbb szabadulnak a rabok, ha publikálnák - egyetemi dolgozók a bűnpártolók

2016.01.13.

Bűnpártolás gyanújával hivatalból indított vizsgálatot a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) azoknak a börtönben írt dolgozatoknak és könyveknek az ügyében, amelyek alapján a korrupcióért rács mögé küldött elítéltek egy-egy hónappal lerövidíthetik büntetésüket.

Négymilliárd forint összegű bírság a Magyar Bankszövetségnek - A GVH 12 éven át tartó jogsértést állapított meg

2016.01.13.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) négymilliárd forint bírságot szabott ki a Magyar Bankszövetségre és 15 millió forintra bírságolta a Nemzetközi Bankárképző Központ Zrt-t információs kartell miatt - közölte a GVH.

Azbesztperek az Egyesült Államokban és Európában

2016.01.13.

Az Egyesült Államokban ezideig hatszázezer felperes összesen 54 milliárd dollárnyi kártérítésért fordult bírósághoz az azbeszttartalmú termékek rákkeltő volta miatt. A betegek többsége sikerrel perel. Európában nem egységes a szabályozás. Hazánkban jogbizonytalanság jellemző.

A termékbemutatókat is ellenőrzi a Fogyasztóvédelmi Hatóság - A vonatkozó szigorítások betartását ellenőrzik a fogyasztók érdekében

2016.01.13.

Továbbra is a fogyasztók testi épségének, egészségének, és vagyoni biztonságának védelme szerepel a fogyasztóvédelmi vizsgálatok középpontjában, az ellenőrzések kiterjednek a jogszabályi változások betartására, köztük a termékbemutatókra vonatkozó szigorításra is - közölte a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH), miután a nemzeti fejlesztési miniszter jóváhagyta a 2016. évre tervezett fogyasztóvédelmi ellenőrzési programot.

Végrehajtható az Astra Biztosító felszámolása - Január 18-ig kell jelentkezni a felszámolásba

2016.01.13.

Elindult az Astra Biztosító felszámolása a román pénzügyi felügyelet által a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) küldött tájékoztatás szerint, a nagy összegű, nem kötelező gépjármű-felelősség biztosítási (kgfb) kárral, díjköveteléssel rendelkező magyarországi fogyasztóknak, és a nem biztosítási hitelezőknek január 18-ig be kell jelentkezniük a felszámolásba - közölte az MNB.

Az FBI kiterjeszti a nyomozást Hillary Clinton levelezése ügyében - Visszaélések után kutat a szövetségi nyomozó iroda

2016.01.13.

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) kiterjeszti a nyomozást Hillary Clinton levelezése ügyében, a nyomozók esetleges korrupciós visszaélések után kutatnak - értesült a Fox televízió.

az Európai Bizottság fokozza a nyomást Lengyelországon - Névtelenséget kérő uniós források erősítették meg a hírt

2016.01.13.

A lengyelországi helyzetről szóló, január 13-án tartandó európai bizottsági vitán fokozzák a Varsóra nehezedő nyomást, amiért az új kormány szorosabb ellenőrzés alá vonta a közmédiát és korlátozta az alkotmánybíróság hatáskörét - közölték névtelenséget kérő uniós források.

Engedélyezni kell az SZNT felvonulást - Bírósági ítélet kötelezi a marosvásárhelyi polgármestert

2016.01.13.

Bírósági ítélet kötelezi Marosvásárhely polgármesterét, hogy engedélyezze a Székely Nemzeti Tanácsnak (SZNT) a március 10-re tervezett marosvásárhelyi felvonulását - közölte az SZNT.

Megreformált felsőoktatás

2016.01.12.

A kormány ismét jelentős átalakításokat tervez a felsőoktatás területén. A változtatások két lényeges eleme a doktori (PhD) képzés reformja, illetve a felsőoktatási dolgozók béremelése. Míg az oktatói béremelés már 2016 januárjától életbe lép – igaz, csupán több lépcsőben –, addig a doktori képzés megreformálását előreláthatóan a 2016/2017-es tanévtől vezetik be.

Ejtenék a spanyol király nővére elleni vádakat - Az adócsalási botrány vádjait mind a védőügyvéd, mind az ügyész is ejtené

2016.01.12.

Ejtsék az adócsalás vádját a spanyol király nővére, Krisztina ellen - ezt kérte az infánsnő védőügyvédje és az ügyész is a Palma de Mallorca-i bíróságon, ahol a Noós-ügyként elhíresült, 6,1 millió eurós (1,8 milliárd forint) közpénzcsalási botrány elsőfokú tárgyalása vette kezdetét.

Energiakartellezés miatt bírságoltak Romániában - A versenytanács 11,5 milliárd forint értékben bírságolta a cégeket

2016.01.12.

A román versenytanács megbírságolt tizenegy vállalatot, köztük a legnagyobb román energiacéget, az állami Hidroelectricát is, összesen 165,8 millió lej (11,5 milliárd forint) értekben.

Jogellenes a belga többletnyereségadó-megállapítási rendszer - Az Európai Bizottság szerint súlyos versenytorzító hatása volt a rendszernek

2016.01.12.

Jogellenes a belga többletnyereségadó-megállapítási rendszer, így az ezt kihasználó multinacionális vállalatoknak mintegy 700 millió euró adót kell befizetniük - közölte az Európai Bizottság.

A hollandok többsége elutasítja a társulási szerződést - Az EU és Ukrajna közötti szerződés ratifikálásáról áprilisban szavaznak

2016.01.12.

A holland választók többsége elutasítja az Európai Unió és Ukrajna közötti társulási szerződést, amelynek ratifikálásáról április 6-án tartanak nem kötelező érvényű népszavazást Hollandiában - derült ki egy friss felmérésből a Politico című amerikai hírportál tájékoztatása szerint.

Átadták az első elektronikus személyi igazolványt - 6 év érvényességi idő, 8 napos ügyintézési határidő

2016.01.12.

Átadták az első új típusú, elektronikus személyazonosító igazolványt Budapesten. Az okmányt elektronikus aláírásra is lehet használni, valamint az a TAJ-kártya és az adóazonosító igazolvány funkcióit is ellátja.

Gyenge belső szabályozottság miatt bírságot kapott a Banif Plus Bank - A jelentős számú kisebb jogsértéseket értékelte az MNB

2016.01.12.

A jegybank 49 millió forint bírságot szabott ki a Banif Plus Bank Zrt.-re, egyebek közt a bank belső működési folyamatainak gyenge belső szabályozottsága, a hitelkockázatok elégtelen azonosítása, mérése és kezelése, illetve jelentős számú kisebb jogsértés miatt - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Az azonos neműek házassága ellen - Erdélyi magyar egyházi vezetők is az alkotmányos tiltás mellett vannak

2016.01.12.

A Krónika című erdélyi magyar napilap számában megszólaló erdélyi magyar egyházi vezetők is kiállnak a homoszexuális házasságok alkotmányos tiltásáért folyó romániai aláírásgyűjtés mellett.

Obama elnök az idén bezárja a guantánamói fogolytábort - Propaganda-eszköznek látják a tábor létezését a terroristák kezében

2016.01.12.

Az amerikai elnök - ígéretéhez híven - bezárja a guantánamói fogolytábort - jelentette be Obama kabinetfőnöke az egyik televíziós politikai vitaműsorban.

Per a szövetségi kormány ellen a szír menekültek miatt - Alabama állam indoka, hogy nem kaptak elegendő információt a menekültekről

2016.01.11.

Pert indított Alabama állam az amerikai kormány ellen, mert nem akar befogadni Szíriából, vagy más országokból érkező menekülteket - közölte Robert Bentley kormányzó.

350 millió eurós veszteség Belgiumnak - A brüsszeli terrorkészültség során elszenvedett veszteségek

2016.01.11.

A november 13-i párizsi merényleteket követően Brüsszelben elrendelt magas szintű terrorkészültség több száz millió eurós veszteséget okozott Belgiumnak - közölte Pieter Timmermans, a belga vállalkozók szövetségének (FEB) elnöke.

Vádat emelt a horvát ügyészség "Dragan kapitány" ellen - A háborús bűnöket tagadja a szerb férfi

2016.01.11.

A horvát államügyészség vádat emelt a szerb Dragan Vasiljkovic ellen, akit "Dragan kapitány" néven is ismernek, és akit az ausztrál hatóságok tavaly júliusban adtak át Horvátországnak - jelentette az N1 kereskedelmi csatorna.

Január végig lehet a bevallási nyilatkozatot választani - A 2015-ben kizárólag munkáltatótól szerzett jövedelemben részesülőknek

2016.01.11.

Január végéig azok dönthetnek a bevallási nyilatkozat mellett, akik 2015-ben kizárólag a munkáltatótól szereztek jövedelmet, kedvezményt nem érvényesítettek és nem is tudnak, nem tesznek önkéntes kölcsönös biztosító pénztári, nyugdíj-előtakarékossági, valamint nyugdíjbiztosítási nyilatkozatot - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Régi börtönügyi írások - Löw Tóbiás - A Jogtudományi Közlöny első évfolyamának (1866) számából

2016.01.11.

A Jogtudományi Közlöny első évfolyamának január 8-ai számában (1866) jelent meg Löw Tóbiás Az angol grófsági fogházak reformja című írása. A sorozatban az év heteihez igazodva idézzük egy-egy korabeli börtönügyi írás részletét.

Új terrorelhárítási szervezetet hoz létre a Fehér Ház - A CVE-t a Belbiztonsági Minisztérium keretein belül alakítják ki

2016.01.11.

A terrorista csoportok - köztük az Iszlám Állam nevű terrorszervezet - amerikai befolyásának visszaszorítására új szervezetet hoz létre az amerikai kormányzat.

Egyeztetés a jogállamiság alapelveiről Lengyelországban - Az EU-ügyi miniszter az EB képviselővel találkozott

2016.01.11.

Az Európai Bizottság (EB) és a lengyel kormány számára egyaránt fontos a jogállamiság alapelveinek tiszteletben tartása - állapította meg az EB varsói képviseletének vezetője és az európai ügyekért felelős lengyel miniszter Varsóban tartott találkozójukon.

Együttműködési megállapodás a GVH és NKH között - Cél a kölcsönös segítség a vasúti közlekedés és személyszállítás terén

2016.01.11.

Együttműködési megállapodást kötött a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) és a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) - közölte a két szervezet.

A Tocsik-per – Egy híres ügy a magyar jogtörténetből

2016.01.08.

A Tocsik Márta nevét viselő ügy a rendszerváltás után leleplezett első nagy korrupciós bűncselekmény volt, amely a kilencvenes évek közepén megrengette a politika világát is. A jogásznőt 2003-ban felmentették a vádak alól, de a polgári pert 2008-ban jogerősen elvesztette. A 804 milliós sikerdíjat haláláig vonták a nyugdíjából.

Dr. Dani Dóra a Szarvasi Járásbíróság elnöke - Kinevezése hat éves időtartamra szól

2016.01.08.

Dr. Bagdi Árpád Gyula, a Gyulai Törvényszék elnöke a Szarvasi Járásbíróság elnöki állására kiírt pályázat eredményeként 2015. december 1-jétől kezdődően dr. Dani Dórát nevezte ki a Szarvasi Járásbíróság elnökévé. Az elnöki kinevezés hat éves időtartamra szól.

Az elnök a fegyverviselés és eladás szigorítása mellett érvelt - Az amerikaiak 67 százaléka támogatja az elnöki intézkedéscsomagot

2016.01.08.

Barack Obama amerikai elnök a fegyverviselés és -eladás szigorítása mellett érvelt a CNN hírcsatorna által szervezett nyilvános vitán.

Nem használunk biztonságos kapcsolatot az online tranzakcióknál - A Kaspersky Lab legfrissebb kutatása

2016.01.08.

A pénzügyi szolgáltatók harmada nem használ biztonságos kapcsolatot az online tranzakcióknál, annak ellenére, hogy a szervezetek fele az online pénzügyi csalások számának folyamatos emelkedését tapasztalja - derül ki a Kaspersky Lab orosz kiberbiztonsági vállalat és a B2B International legfrissebb kutatásából.

Megszüntette a bíróság az igazságügyi miniszter és a BÜK közötti pert - A végzés nem jogerős, az IM fellebbezést nyújtott be

2016.01.08.

Megszüntette a Fővárosi Törvényszék azt a pert, amelyet Trócsányi László igazságügyi miniszter indított a Budapesti Ügyvédi Kamara (BÜK) ellen a működés törvényességének helyreállítása érdekében. A végzés azonban nem jogerős, a kamara részben erre hivatkozva tudatta honlapján, hogy a függő jogi helyzet miatt egyelőre nincs mód a választások kiírására. Az Igazságügyi Minisztérium a törvényes határidőn belül, 2016. január 5-én benyújtotta a fellebbezést.

A Quaestor felszámoló megkezdte a pénzeszközök kiadását - A pénzeszközök utalásáról kell rendelkeznie az ügyfeleknek

2016.01.08.

A Quaestor Értékpapír Zrt. felszámolója megkezdte az ügyfélpénzek kiadását - közölte a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. (PSFN) honlapján.

Devizakötvényt bocsát ki az év elején Magyarország - Cél a devizaadósság arányának csökkentése

2016.01.08.

Az év elején, közel két éve első alkalommal devizakötvényt bocsát ki Magyarország, de változatlanul törekszik a devizaadósság arányának csökkentésére - erről Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter beszélt a Bloomberg hírügynökségnek adott interjúban.

A 2015. évi fővárosi forrásmegosztást rendben találta az ÁSZ - A kisebb hiányosságok is megszűntek az ellenőrzés végére

2016.01.08.

Összességében rendben találta az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a 2015. évi fővárosi forrásmegosztást, vizsgálata során csak kisebb hiányosságokat tárt fel, amelyek az ellenőrzés végére megszűntek - közölte az ÁSZ.

Csökken a szerzői jogdíjak mértéke a vendéglátóiparban - Az Artisjus speciális kedvezményt vezet be

2016.01.07.

Egyszerűsödik az adminisztráció és csökken a szerzői jogdíj mértéke a vendéglátóiparban az élőzenei forrásból szolgáltatott háttérzene esetében 2016-ban. Az Artisjus speciális kedvezményt vezet be az 5000 főnél kisebb településeken, valamint elindul az ún. „kísérleti tarifa” rendszer. Ezzel párhuzamosan megalakult a 2017-es tarifarendszert előkészítő munkacsoport.

Szigorodik az adatvédelem 2016-ban - A 2015. évi gyakorlat és az idei trendek

2016.01.07.

A 2015. év mozgalmas volt, az adatvédelemről szóló jogszabály évközben is többször változott, az adatvédelmi hatóság pedig folytatta ellenőrzési tevékenységét, és számos ügyben fontos, a webáruházak működését is befolyásoló határozatot hozott. Dr. Horváth Katalin, a Sár és Társai Ügyvédi Iroda adatvédelemmel foglalkozó partnere összefoglalta nekünk az adatvédelmi hatóság 2015. évi gyakorlatát, amelyből az idei évre vonatkozó trendek is kiolvashatók.

Emlékezés Hacker Ervin egyetemi tanárra - A pszichiátria és büntetőjog kapcsolatát úttörőként vizsgáló jogászra

2016.01.07.

70 éve, 1945. december 27-én hunyt el Hacker Ervin jogász, egyetemi tanár. Írásaira, ezen belül börtönüggyel kapcsolatos tanulmányaira emlékezik az Összefogás a Börtönügyért Egyesület.

Fogyasztói panasz külföldi cégekkel szemben? -Az Európai Fogyasztói Központ ingyenesen segít

2016.01.07.

Külföldi cégekkel szemben felmerült fogyasztói panaszok esetén a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szervezetében működő Európai Fogyasztói Központ Magyarországtól (EFK) lehet ingyenes, személyre szabott, szakmai és jogi segítségét kérni - hívja fel a figyelmet a két szervezet közleményében.

Jelentős feladatbővülés az Igazságügyi Hivatalnál - Cé a szorosabb kapcsolat a civil és egyházi szervezetekkel

2016.01.07.

A megalakulásától számított nem egészen másfél év alatt jelentősen kibővültek az Igazságügyi Hivatal feladatai: a kárpótlási hatósági feladatok, az áldozatsegítés, a pártfogói felügyelet és jogi segítségnyújtás mellett már az önálló bírósági végrehajtók ellenőrzése, a Családi Csődvédelmi Szolgálat központi feladatainak ellátása, és az Igazságügyi Szolgálatok Jogakadémiájának működtetése is a hivatal hatáskörébe került - mondta Szeiberling Tamás, a hivatal főigazgatója évértékelő interjújában.

Új elnököt választott a román legfelső bírói tanács - Több kulcsfontosságú vezetőcsere lesz az idén

2016.01.07.

A román igazságszolgáltatás függetlenségének megőrzését tekinti egyik fő céljának a román legfelső bírói tanács újonnan megválasztott elnöke, Mircea Aron bíró, akit a testület megválasztott a vezetői funkcióba.

Életbiztosítási igényfelmérő az ügyfeleknek - Testreszabott szerződés megkötése

2016.01.07.

Március 1-jén lép hatályba a Magyar Nemzeti Bank (MNB) rendelete, amelynek célja, hogy a szükségleteiknek leginkább megfelelő életbiztosítást köthessék meg az ügyfelek.

Beperelték a Volkswagent az Egyesült Államokban - A detroiti szövetségi bíróság vizsgálja a keresetet

2016.01.06.

Polgári peres eljárásra vonatkozó keresetet nyújtottak be Detroitban a német Volkswagen ellen, mert csalt, adatokat hamisított és becsapta az amerikai környezetvédelmi hatóságot.

Négy újságíró-szervezet panasszal fordult az Európa Tanácshoz - A lengyel közmédia alakítás veszélyezteti a függetlenséget

2016.01.06.

Négy nemzetközi újságíró-szervezet panaszt tett hétfőn az Európa Tanácsnál (ET) a lengyel közmédia átalakítása miatt, mondván, hogy az új szabályozás veszélybe sodorja a média függetlenségét.

Támogatott fiatal ügyvédek

2016.01.06.

A Fiatal Ügyvédek Nemzetközi Egyesülete (AIJA) már több mint 90 országban számlál tagokat. Jogi szemináriumokat szervez, segíti tagjai szakmai fejlődését, és a fiatal jogászok nemzetközi együttműködését. - Beszélgetés Görgényi Orsolyával, az egyesület első magyar elnökével

Negyvenmillió forintos bírság Pepsi nyereményjátéka miatt - Jogsértő módon reklámoztak

2016.01.06.

A Fővárosi Ásványvíz és Üdítőipari Zrt. jogsértő módon reklámozta Pepsi Funball promócióját, mert a vállalkozás nem tudta biztosítani a garantált ajándékként ígért labdát az akció teljes időtartama alatt, a jogsértésért 40 millió forint bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) - közölte a hivatal.

Januártól hatályos az új biztosítási törvény - Megfelelés a Szolvencia II. előírásoknak

2016.01.06.

A parlament 2014. december elején fogadta el az új biztosítási törvényt, amelynek legtöbb szabálya 2016. január elsején lépett hatályba. Az új törvényre azért volt szükség, hogy abban megjelenjenek a pénzügyi válság óta felhalmozódott piaci és felügyeleti tapasztalatok, valamint a nemzeti szabályozás igazodjon az uniós irányelvekhez, nem utolsósorban a kockázatalapú cégértékelést lehetővé tevő Szolvencia II. előírásokhoz.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000