Hír archívum: 2016. február

Más hónap

Visszaható jogértelmezés - Februári Ab-mustra

2016.02.29.

Az Alkotmánybíróság februárban megsemmisített egy bírósági döntést és egy jogegységi határozatot, továbbá alkotmányos követelményt és megsemmisítés nélküli alaptörvény-ellenességet állapított meg. Egyik határozatához négyen párhuzamos indokolást, heten pedig különvéleményt csatoltak.

Mire kell ügyelni garanciális javításnál? - Még az étolaj sem segített a közel százezres ajtó hibáján...

2016.02.29.

Étolajat kért az a mesterember az alkatrészek bekenéséhez, aki bármiféle szerszám nélkül jelent meg a fogyasztónál, hogy annak közel százezer forintos ajtaját kijavítsa. Előtte is hatszor történt telefonváltás, SMS-ezés a panaszos és a vállalkozó között, mire az ígért szakember megjelent.

Feketelistára kerültek neves bloggerek Kínában - Törvénytelen üzenetekkel vádolták őket

2016.02.29.

Valótlan hírek terjesztése, a közvélemény félrevezetése és a kínai alkotmánnyal ellentétes publikációk közlése miatt több neves, tízmilliók által követett mikroblogger fiókját záratta be a kínai internetfelügyelet.

A közoktatás állapotáról tartanak vitanapot a parlamentben - A négynapos ülés menetrendje

2016.02.29.

A közoktatás állapotáról tart politikai vitanapot az Országgyűlés mai napon kezdődő négynapos ülésén. A képviselők akár már ma a magyar-lengyel szolidaritás évének nyilváníthatják 2016-ot, kedden pedig úgy módosíthatják a postatörvényt, hogy az adatszolgáltatás korlátozása közpénzekre ne, csak a liberalizált piacon folytatott tevékenységre vonatkozzon.

Elutasította az NVI elnöke a népszavazásról szóló kezdeményezést - Az MSZP-s népszavazási kezdeményezés benyújtása hibás volt

2016.02.29.

Elutasította és nem terjeszti a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elé a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke a szocialista Őrsi Gergelynek a népszavazással kapcsolatos népszavazási kezdeményezését - derül ki az NVI elnökének határozataiból.

Felügyeleti eljárást indíthat az EB Horvátországgal szemben - 4 év telt el a reformok óta, az EB szerint eredménytelenül

2016.02.29.

Felügyeleti, azaz túlzott hiány esetén követendő eljárást indíthat az Európai Bizottság Horvátországgal szemben, amiért az előző kormány nem vette figyelembe a testület ajánlásait - mondta Tihomir Oreskovic horvát miniszterelnök, miután Zágrábban fogadta Valdis Dombrovskis euróért és a szociális párbeszédért felelős EU-biztost.

Megbírságolták a NAV-ot az irodabuszok tendere miatt - A Közbeszerzési Döntőbizottság 4 millió forinttal bírságolt

2016.02.29.

A Közbeszerzési Döntőbizottság 4 millió forintra bírságolta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Központi Hivatalát az irodabuszok beszerzésére kiírt nyílt közbeszerzés értékelésekor elkövetett jogsértés miatt - a határozat a Közbeszerzési Hatóság honlapján jelent meg.

Tervezői felelősségbiztosítást írhatna elő a kormány - Kivitelezési dokumentáció alapján lehetne építési tevékenységet végezni

2016.02.29.

Felelősségbiztosítás előírásának lehetőségét is tartalmazza az építészeti-műszaki tervezői tevékenység megkezdéséhez és folytatásához az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény módosítása, amelyet a Miniszterelnökséget vezető miniszter nyújtott be az Országgyűlésnek. A javaslat július 1-jétől kizárólag elektronikus úton tenné lehetővé a 300 négyzetméternél nem nagyobb épületek bejelentését az építésügyi hatóságnál.

A termékek túl direkt népszerűsítésével foglalkozott a médiatanács -

2016.02.29.

A tévéműsorokban és tévéreklámokban feltűnő szolgáltatások, termékek túl direkt népszerűsítésével foglalkozott egyebek mellett a médiatanács legutóbbi ülésén. A Class FM rádió reggeli műsorára érkezett állampolgári bejelentést megvizsgálva jogsértés hiányában nem indított eljárást a testület.

Szociális ellátásokból történő kizárás - Döntött az EuB a társállamokból érkezők támogatásáról

2016.02.26.

Az EU-tagországoknak jogukban áll kizárni a szociális ellátások bizonyos köréből az uniós társállamokból érkezőket a tartózkodásuk első három hónapjában, és ilyen esetben nem kötelező az egyedi vizsgálat - mondta ki ítéletében az Európai Unió Bírósága (ECJ).

Gyermekbántalmazásokat vizsgáló munkacsoportot alakítottak az Emmiben - Lezárt eseteket vizsgál a munkacsoport

2016.02.26.

Gyermekeink biztonságáért elnevezéssel munkacsoportot alakítottak az Emberi Erőforrások Minisztériumában (Emmi); a testület azt vizsgálja, hogy a jogszabályoknak és a szakmai előírásoknak megfelelően jártak-e el a gyermekbántalmazási és -elhanyagolási ügyekben, a megelőzésben, valamint a gyermekek veszélyeztetettségének megszüntetésében.

Mire kell bér kifizetésénél figyelni?- A bérfizetés időpontja, ingadozása

2016.02.26.

A bérfizetéssel kapcsolatos cikksorozatom jelenlegi része azt vizsgálja, hogy pontosan mikor kell bért fizetni, ingadozhat-e a munkavállaló munkabére a munkavégzésétől függően, mivel számoljunk teljesítménybér esetén, valamint mi történik akkor, ha megszűnik a munkaviszonyunk. Lássuk a részleteket.

Sorbanállás és költségek nélkül beszerezhető a csokhoz az igazolás - A köztartozásmentességről szóló igazolás kérésének menete

2016.02.26.

Sorbanállás nélkül, költségmentesen be lehet szerezni a köztartozásmentességről szóló igazolást a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) igénybevételéhez - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a honlapján.

Vigyázat! - Csalás az interneten - Adathalász támadás az MKB ügyfelei ellen

2016.02.26.

Ismeretlen csalók az MKB NetBANKár oldalára a megtévesztésig hasonló, hamis weboldalt hoztak létre - hívta fel a figyelmet az MKB Bank csütörtökön a honlapján, közleményben.

Változtatna a tao-törvényen a törvényalkotási bizottság - Nem kell alkalmazni az államháztartási törvény rendelkezéseit egyes helyzetekben

2016.02.26.

Nem kell alkalmaznia az államháztartási törvény költségvetési támogatásokra vonatkozó rendelkezéseit a társasági adókedvezmény (tao) alapján nyújtott támogatásokra az olimpiai pályázat lebonyolításáért felelős nonprofit gazdasági társaságnak, ha az Országgyűlés is elfogadja a törvényalkotási bizottság ezen javaslatát.

Előre menekül az Apple a hatóságok elől - Kiiktatnák az új készülékeken a jelszó nélküli újratelepítést

2016.02.26.

Az Apple az iPhone és az iCloud biztonságának fokozásával kívánja okafogyottá tenni a készülékek és adatállományok titkosításának feltörésére vonatkozó hatósági megkereséseket.

Ötszáz vezető személy ellen emeltek vádat tavaly - A román korrupcióellenes ügyészség tájékoztatója

2016.02.26.

Ötszáz, vezető tisztséget betöltő személy ellen emelt vádat tavaly a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) - közölte Laura Codruta Kövesi korrupcióellenes főügyész.

Két fúziót engedélyezett a GVH az építőiparban - Az összefonódás nem jár káros következményekkel

2016.02.26.

Tulajdonosi átrendeződések várhatók az építőiparban, miután két fúziót is engedélyezett a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) - közölte a hivatal.

Kötelező jogilag a brit reformmegállapodás - Június 23-án dől el, hogy maradnak, vagy távoznak az EU-ból a britek

2016.02.25.

Jogilag kötelező érvényű és visszafordíthatatlan a brit reformkövetelésekről az uniós állam- és kormányfők múlt heti tanácskozásán elfogadott megállapodás - közölte Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke az Európai Parlament plenáris ülésén.

Háborús bűnök? - Hóman Bálint megítélése jogi és történeti szemszögből

2016.02.25.

2015 márciusában felmentette a Fővárosi Törvényszék Hóman Bálint egykori vallás- és közoktatásügyi minisztert a háborús bűntett vádja alól és az 1946-os népbírósági ítéleteket hatályon kívül helyezte. De mi alapozta meg a perújítási eljárást? Az ítélet azt jelenti, hogy Hóman nem követett el háborús bűncselekményt? Részt vett-e Hóman Bálint emberiesség elleni bűncselekmények elkövetésében?

A politikai meggyőződés nem okozhat hátrányt az oktatásban - A biztos állásfoglalása a "Nem leszek suliban" megmozdulással kapcsolatban

2016.02.25.

Az oktatási jogok biztosa szerint sem tanulót, sem szülőt nem érhet hátrány politikai meggyőződése, annak jogszerű kinyilvánítása vagy az attól való tartózkodás miatt.

Magyar támogatás a korrupció elleni világméretű küzdelemben - Négynapos nemzetközi integritás szemináriumot tartanak

2016.02.25.

Magyarország Kormánya az Állami Számvevőszék szakmai kezdeményezése alapján donori megállapodást kötött a számvevőszékek világszervezete (INTOSAI) fejlesztési kezdeményezésével (IDI) a korrupció elleni harc támogatása érdekében, jelentették be az ÁSZ budapesti székházában. Az eseményen beszédet mondott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Pintér Sándor belügyminiszter, Domokos László, az ÁSZ elnöke és Einar Gorrissen, az IDI főigazgatója. Kapcsolódva a rendezvényhez az ÁSZ idén is négynapos nemzetközi korrupcióellenes szemináriumot szervezett, amelyen mintegy húsz, elsősorban délkelet-európai, ázsiai és afrikai ország közel negyven számvevőszéki szakértője vesz részt.

Népszavazást kezdeményezett a kormány kvótaügyben - A kérdést már benyújtották az NVB-hez

2016.02.25.

A kötelező betelepítési kvótáról szóló országos népszavazás kiírását kezdeményezte a kormány - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök budapesti sajtótájékoztatóján, a kormányülés szünetében.

Új szabályozást dolgoznak ki a cafeteria rendszerben - A cél összehangolni az uniós joggal a SZÉP-kártya elemeit

2016.02.25.

Az európai bírósági döntés tiszteletben tartásával ésszerű időn belül olyan új szabályozást dolgoznak ki a SZÉP-kártya ügyében, amely megfelel a magyar érdekeknek - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Ösztönzött foglalkoztatás - Beszélgetés Simon Attila munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkárral

2016.02.24.

Ne pusztán minél több ember dolgozzon, hanem minél többen dolgozzanak a munkaügyi és munkavédelmi szabályoknak megfelelő körülmények között - emeli ki Simon Attila munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkár. - A munkaügyi ellenőrzések szigorításáról, profilozásáról és a fiatalok munkanélküliségének orvoslásáról

Migráns személyek kizárása a szociális ellátásokból - Az Európai Unió Bírósága a héten dönt

2016.02.24.

A Londonból árgus szemekkel figyelt, az Unió szegényebb országaiból Nyugat-Európába érkezett személyeknek az őket befogadó tagállam szociális ellátórendszeréhez való hozzáférésével kapcsolatos ügyekben rövid időn belül immáron harmadszor kérték ki német bíróságok a Bíróság véleményét.

Lezárultak a víziközmű társaságok utóellenőrzései - Az ÁSZ ellenőrizte az intézkedési tervben foglaltak teljesítését

2016.02.24.

Az Állami Számvevőszék befejezte öt állami víziközmű társaság utóellenőrzését. Az ÁSZ még 2014-ben végezte el a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt., a Duna Menti Regionális Vízmű Zrt., az Északmagyarországi Regionális Vízművek Zrt., az Északdunántúli Vízmű Zrt. és a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. 2010 és 2012 közötti vagyonérték megőrző és gyarapító tevékenységének értékelését. A mostani utóellenőrzések célja annak megállapítása volt, hogy az ellenőrzött vízművek végrehajtották-e az ÁSZ javaslataival összhangban készített intézkedési tervben meghatározott feladatokat.

Megszűnhet a nem magyar kutyafajták tenyésztőinek hatósági felügyelete - Bürokráciacsökkentés érdekében változtatnának a jelenlegi gyakorlaton

2016.02.24.

A földművelésügyi miniszter a bürokráciacsökkentésre hivatkozva törvénymódosító javaslatban kezdeményezi, hogy a jövőben csak kilenc magyar kutyafajta tenyésztői maradjanak hatósági felügyelet alatt, a többi ebfajtával foglalkozó tenyésztő törvényi szabályozása pedig szűnjön meg.

Online vitarendezési tanácsadás a hazai nagyvállalatoknak - Tájékoztatási kötelezettség részletezése,az uniós békéltető honlap bemutatása

2016.02.24.

Telenor Magyarország Zrt, Vodafone Magyarország Zrt, TESCO-GLOBÁL Áruházak Zrt – a Budapesti Békéltető Testület 2016. február 22-én több, online értékesítéssel is foglalkozó cégnek tartott személyes tanácsadást és válaszolt az uniós békéltető honlappal összefüggő kérdéseikre. A Testület bízik abban, hogy a vállalkozásokkal kialakított jó kapcsolat tovább erősödik, ez az egyik záloga a fogyasztók és cégek közötti viták gyors, ingyenes lezárásának.

Leépülés fenyegeti az emberi jogok védelmének intézményrendszerét - Az Al éves jelentésében Magyarországot is kiemeli

2016.02.24.

A teljes leépülés veszélye fenyegeti az emberi jogok védelmére kialakult nemzetközi mechanizmust, mivel a rövid távú nemzetállami önérdekek és a biztonsági indokokkal végrehajtott drákói hatósági intézkedések az alapvető szabadságjogok elleni teljes körű támadássá fajultak világszerte - áll az Amnesty International (AI) Londonban ismertetett éves világjelentésében, amely élesen bírálja az Európai Uniót a menekültválság kezelési módja miatt. Az AI szerint Magyarország utasította vissza a leginkább a bekapcsolódást a menekültválság páneurópai megoldásába.

Két népszavazási kérdés érkezett a vasárnapi boltzárral kapcsolatban - Öt nap áll rendelkezésre, hogy megvizsgálják a benyújtást formai szempontból

2016.02.24.

A Kúria keddi döntése után már két, a vasárnapi boltzárral kapcsolatos kérdést is benyújtottak magánszemélyek, egy harmadik kérdést pedig a népszavazással kapcsolatban adtak be - derül ki a Nemzeti Választási Iroda (NVI) internetes tájékoztató oldalának adataiból.

Lengyelország öt évig szüneteltetné az állami termőföld eladását - Április 30-án léphet hatályba az új szabályozás

2016.02.24.

Az állami termőföld ötéves eladási tilalma, illetve a földértékesítés helyettesítése sokéves bérbeadással szerepel abban a törvényjavaslatban, amelyet a lengyel kormány ülésén tárgyaltak meg.

Önnek tanácsadó cége van? - Gyorsan kell törzstőkét emelnie

2016.02.23.

Mint ismert, az új Polgári Törvénykönyv előírja, hogy a korlátolt felelősségű társaságoknak legkésőbb 2016. március 15-ig át kell térniük az új Ptk. alkalmazására, és ezzel egyidejűleg, amennyiben törzstőkéjük nem éri el a 3 millió forintot, fel kell emelniük azt a kötelező minimumra.

Lehet népszavazást tartani az állami földek értékesítésének tilalmáról - A Kúria hitelesítette a kérdést, 120 nap áll rendelkezésre a 200 ezer aláíráshoz

2016.02.23.

Megkezdődhet az aláírásgyűjtés az állami földek értékesítésének tilalmáról, miután a Kúria kedden úgy döntött, hogy hitelesíti az erről szóló népszavazási kérdést.

A magyar cafeteria-rendszer egyes elemei sértik az uniós jogot - Az Európai Unió Bírósága öt pontban állapított meg eltérést

2016.02.23.

Az Európai Unió Bírósága szerint nem egyeztethetők össze az uniós joggal a SZÉP-kártya rendszer és az "Erzsébet étkezési utalvány" rendszer egyes elemei - mondta ki ítéletében az Európai Unió Bírósága.

Emberi jogokat sért a kurdok elleni török beavatkozás - Az Európai Unió álláspontja

2016.02.23.

Emberi jogokat sért a török biztonsági erők beavatkozása a szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) fegyveresei ellen Kati Piri, az Európai Parlament törökországi jelentéstevője szerint - ezt hozta nyilvánosságra a képviselőnő saját internetes oldalán.

Adócsalás elleni intézkedésekről egyeztek meg - Az Európai Bizottság Monacóval kötött megállapodást

2016.02.23.

Adócsalás elkerüléséről szóló megállapodásról egyezett meg az Európai Bizottság Monacóval, így az uniós polgárok monacói pénzintézetekben elhelyezett vagyona átláthatóvá válik - közölte az uniós bizottság.

SZJA bevallás és befizetés február 25. - Egyéni vállalkozók és áfafizetésre kötelezett magánszemélyek határideje

2016.02.23.

Az egyéni vállalkozóknak és az áfafizetésre kötelezett magánszemélyeknek február 25-ig - azaz csütörtökig - kell bevallaniuk és befizetniük a személyi jövedelemadót (szja). Ez az evások és katások határideje is - hívja fel a figyelmet az adóhatóság.

Az Uber szabályt sért a személyszállítás közvetítésével - A Nemzeti Közlekedési Hatóság állásfoglalása

2016.02.23.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) szerint az Uber Hungary Kft. személyszállítási közvetői tevékenységet végez diszpécserszolgálattal, noha erre nincs engedélye, ezért megsérti a vonatkozó előírásokat.

Újabb orosz bankokat ért támadás Ukrajnában - Újabb orosz bankokat ért támadás Ukrajnában

2016.02.23.

Az orosz bankok elleni hét végi kijevi támadások után más ukrán településeken is hasonló támadásokat hajtottak végre ismeretlen tettesek. Hétfőre virradóan felgyújtottak két orosz bankfiókot a nyugat-ukrajnai Lembergben (Lviv), egy orosz pénzintézet ablakait pedig bezúzták az ország keleti részében lévő, Donyeck megyei Mariupolban - jelentették ukrán hírforrások.

Bűnbánó terroristák mint informátorok - Egy belga ügyész javaslata az együttműködésre

2016.02.22.

Egy belga szövetségi ügyész szerint a meghasonlott vagy a bűnüket megbánó terroristáknak lehetőséget kellene adni arra, hogy együttműködjenek a rendőrséggel.

A ciprusi ombudsmanhoz kell fordulniuk az IronFX ügyfeleinek - Végső esetben a ciprusi bíróságon lesz érvényesíthető a kártérítési igény

2016.02.22.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ismételten felhívta a ciprusi székhelyű, Magyarországon határon átnyúló befektetési szolgáltatást nyújtó IronFX Global Ltd. ügyfeleinek figyelmét, hogy kártérítési igényüket a ciprusi pénzügyi ombudsmannak kell bejelenteniük, ha a szolgáltató nem téríti meg követeléseiket.

Az új kódexben a sértett és az áldozat fogalma azonos lesz - Megerősített sértetti jogok és eljárási garanciák

2016.02.22.

Az új büntetőeljárási kódex egységesen sértettként kezel majd mindenkit, aki a bűncselekmény következményeként bármilyen jellegű hátrányt - fizikai vagy lelki sérülést, érzelmi megrázkódtatást, vagyoni kárt - szenvedett. Ez azt jelenti, hogy a sértett és az áldozat fogalma azonos lesz - fogalmazott Trócsányi László igazságügyi miniszter a bűncselekmények áldozatainak napja alkalmából rendezett budapesti ünnepség résztvevőinek küldött üzenetében.

Több ezer kft. szűnhet meg a kötelező törzstőkeemelés miatt - Március 15-én lejár a kétéves határidő

2016.02.22.

Több ezer korlátolt felelősségű társaság (kft.) szűnhet meg a március 15-éig esedékes kötelező törzstőkeemelés miatt - mondta Eperjesi Zoltán, a Fővárosi Törvényszék gazdasági kollégiumának vezetőhelyettese.

Menedékkérők EU-n kívüli biztonságos országba történő visszaküldése - Az Európai Unió Bíróságon tárgyalják az ügyet

2016.02.22.

Egy Szerbián keresztül Magyarországra érkezett pakisztáni állampolgár 2015 augusztusában menedékjog iránti kérelmet terjesztett elő hazánkban. A férfi azonban a kérelmének az elbírálása előtt elhagyta a számára a magyar hatóságok által kijelölt tartózkodási helyet, és Ausztriába kívánt jutni, ami azonban nem sikerült neki, mivel rossz vonatra szállt fel és így Csehországba érkezett meg, ahol a cseh hatóságok őrizetbe vették.

Az 1889-es hollandiai börtönreformok - A Jogtudományi Közlönyben 127 éve megjelent írás

2016.02.22.

1889. február 22-én jelent meg a Jogtudományi Közlönyben az az írás, mely a Hollandiában előkészített börtön- s büntetési rendszer reformjairól tudósította a lap olvasóit.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000